|
کشته و زخمی شدن ۱۰ نفر در تیراندازی مینیاپولیس
به گزارش رویترز، پلیس مینیاپولیس با انتشار پیامی در توئیتر اعلام کرد: در حادثه تیراندازی در حومه شهر مینیاپولیس 2 مرد کشته و 8 نفر دیگر زخمی شدند. پلیس مینیاپولیس افزود: از این 10 قربانی که همه بزرگسال بودند، 5 نفر مرد و 5 نفر دیگر زن هستند. 2 نفری که در این تیراندازی کشته شدند مرد هستند و یکی از قربانیان که به علت شدت جراحات در وضعیت بحرانی قرار دارد، نیز مرد است.
ارسال به دوستان
پرچم جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران در دومین روز تظاهرات ضد اسرائیلی در پایتخت انگلیس به اهتزاز درآمد
اینجا لندن
گروه بینالملل: پس از قبول طرح پیشنهادی مصر برای آتشبس در فلسطین از سوی رژیم اسرائیل، گروههای مختلف مردمی در شهرهای مختلف اروپا و آمریکا تظاهرات 2 روزه گستردهای را در حمایت از غزه و محکومیت اسرائیل برپا کردند. در این بین تظاهرات سراسری در انگلستان در منچستر و لندن چشمگیر بود. نکته قابل تأمل اینکه تظاهراتکنندگان بر این مساله اتفاق نظر داشتند که آتشبس نباید منجر به فراموشی فلسطین و بحران انسانی شکل گرفته در غزه شود. چه اینکه روز گذشته اخباری از درگیری نظامیان اسرائیلی با اهالی فلسطینی محله شیخ جراح منتشر شد و جمعی از صهیونیستهای افراطی با وجود منع قانونی حضور در مسجدالاقصی، در این مکان مقدس حاضر شدند و عملا بر التهابات موجود دامن زدند.
* ادامه تظاهرات حمایت از فلسطین در اروپا
به گزارش «وطنامروز»، دیروز روزنامه فرانسوی لوفیگارو از تظاهرات سراسری هزاران نفر در پاریس و چند شهر دیگر برای حمایت از مردم فلسطین خبر داد. لوفیگارو تصریح کرد: تظاهراتکنندگان و همچنین اتحادیههای شرکتکننده از جمله کنفدراسیون عمومی کار، اتحادیه ملی دانشجویان و حزب نوین ضدسرمایهداری شعارهایی همچون «اسرائیل قاتل، همدست مکرون»، «فلسطین زنده خواهد ماند»، «فلسطین پیروز خواهد شد»، «ما همه فلسطینی هستیم» و... سر دادند. در همین حال برتراند هیلبرون، رئیس انجمن همبستگی با فلسطین در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه بیان کرد: صرف آتشبس به معنای حل مساله نیست؛ این مبارزه مربوط به همه افراد پایبند به ارزشهای عدالت، کرامت و حقمحوری است. فرماندهی پلیس پاریس از زمان آغاز جنگ 12 روزه، هر گونه تظاهرات برای اعلام همبستگی با فلسطین را ممنوع اعلام کرده بود. همچنین راهپیماییهایی در شهرهای لیل و استراسبورگ نیز برگزار شد. به نوشته لوفیگارو، تظاهراتکنندگان در لیل شعارهایی علیه استعمار، اشغال نظامی و آپارتاید سر داده و خواستار تحریم اسرائیل شدند. یکی از تظاهراتکنندگان با کشیدن پرچم فلسطین روی شانههای خود افزود: حتی اگر بمبارانها متوقف شده باشد، رژیم اشغالگر همچنان در آنجاست، ساکنان شیخ جراح همچنان تهدید به اخراج میشوند و نوار غزه تحت محاصره قرار دارد. یکی از تظاهراتکنندگان نیز با محکومیت جنایات اسرائیل گفت: فلسطینیها حق دارند در صلح زندگی کنند و دارای یک کشور باشند.
در ادامه تظاهرات حمایت از فلسطین و غزه در انگلستان نیز هزاران نفر از مردم این کشور برای دومین هفته متوالی در خیابانهای لندن حاضر شده و ضمن حمایت از ملت مظلوم فلسطین، جنایات رژیم کودککش صهیونیست را محکوم کردند. معترضان با شعار «مرگ بر اسرائیل»، «اسرائیل یک دولت تروریست است» و «زنده باد فلسطین»، پرچم رژیم جنایتکار و جعلی صهیونیستی را آتش زدند. این برای دومین بار طی یک هفته گذشته است که هواداران فلسطین در انگلیس دست به تظاهرات زده و پرچم اسرائیل را آتش میزنند. مردم انگلیس همچنین با سوزاندن پرچم اسرائیل مقابل سفارت این رژیم جنایتکار نهایت نفرت و خشم خود را از موجودیت اشغالگران قدس که طی 12 روز حملات بیرحمانه دهها فلسطینی بیدفاع را به شهادت رساندند، نمایش دادند. نکته قابل توجه در این تظاهرات اهتزاز پرچم ایران، عراق و گروههای مقاومت از جمله پرچم سپاه پاسداران در جریان تظاهرات بود. هفته گذشته نیز به ابتکار خاخامهای یهودی ارتدوکس موسوم به «ناتوری کارتا» تظاهراتی برگزار شد تا از جنایتهای صهیونیستها اعلام برائت کنند. آنها در نزدیکی هاید پارک لندن جمع شدند و با فریاد مرگ بر اسرائیل به طرف سفارت اسرائیل در آن سوی پارک حرکت کردند. معترضان دیروز که تعدادشان حدود ۱۵۰ هزار نفر برآورد شده است نزدیک دفاتر دولتی در منطقه امبانکمنت تجمع کرده و به سمت سفارت اسرائیل و سپس هاید پارک راهپیمایی کردند. آنها در این حرکت اعتراضی، از دولت انگلیس خواستند از حمایت رژیم صهیونیستی دست کشیده و فروش تسلیحات جنگی به اشغالگران قدس را متوقف کند. مسلمانان شرکتکننده در این تظاهرات نیز به نشانه همبستگی با نمازگزاران مسجدالاقصی، در نزدیکی دفتر نخستوزیری انگلیس تجمع کرده و نماز جماعت اقامه کردند. شنبه این هفته روزنامه انگلیسی ایندیپندنت در گزارشی با اشاره به همکاری نظامی انگلیس و رژیم صهیونیستی اعلام کرد اسرائیل در جریان جنگ ۱۲ روزه از سلاحهایی استفاده کرده که قطعات و تجهیزات انگلیسی در ساخت آنها به کار رفته است. این روزنامه انگلیسی نوشت ۱۵ درصد از قطعات و تجهیزات هواپیماهای پیشرفته و پنهانکار «اف۳۵» اسرائیل که در جریان بمباران و موشکباران غزه آسیبهای فراوانی به زیرساختهای این منطقه وارد کردند، ساخت انگلیس است. یکی از سخنگویان ارتش اسرائیل هفته پیش گفته بود جنگندههای پیشرفته «اف۳۵» در جریان حملات هوایی به غزه شرکت داشتند. ۱۰۰ شرکت انگلیسی در ساخت جنگنده «اف۳۵» مشارکت کردهاند که بیایای سیستمز، جیای اَوییشن، مارتین بِیکر، سِلِکس، کوبهام، اولترا اِلِکترانیکس، یوتیسی اَوییشن و رولز رویس از جمله آنها هستند. به نوشته ایندیپندنت با وجود مقررات سختگیرانه صادرات سلاح از انگلیس به نظر میرسد تجهیزات ساخت این کشور بر آتش درگیریهای اخیر دمیده باشد. دولت انگلیس در گذشته اذعان کرده بود قطعات ساخت این کشور نیز در جنگندههای «اف۱۶» اسرائیل به کار رفته است. آمارهای رسمی نشان میدهد در دوره ۶ساله زمامداری محافظهکاران، تاکنون مجوز صادرات بیش از ۴۰۰ میلیون پوند جنگافزار ساخت انگلیس از جمله هواپیما، بمب، خودروی زرهی و مهمات به اسرائیل صادر شده است.
در آلمان در شهرهای فرانکفورت و برلین نیز اعتراضات ضداسرائیلی برگزار شد. این اعتراضات به صورت مسالمتآمیز برگزار شد. در شهر گیسن آلمان هم گروهی از شهروندان به خیابانها آمدند و تجمع اعتراضی در حمایت از فلسطینیان برگزار کردند. به گفته پلیس، معترضان به قواعد کرونایی پایبند بودند. در شهر لایپزیش آلمان هم تظاهراتی علیه جنایات اسرائیل برگزار شد. این در حالی است که دولتهای فرانسه و آلمان از زمان آغاز بمباران غزه از سوی رژیم صهیونیستی، مجوز قانونی برپایی تظاهرات و تجمعات را صادر نکردند و همین امر منجر به بروز تنش و درگیری در تظاهرات هفته گذشته شد.
* ورود غیرقانونی شهرکنشینان صهیونیست به مسجدالاقصی
تنها ۲ روز پس از اعلام آتشبس میان رژیم صهیونیستی و مقاومت فلسطین در نوار غزه، صبح دیروز شماری از شهرکنشینان صهیونیست با حمایت نظامیان این رژیم به صورت غیرقانونی وارد مسجدالاقصی شدند. خبرنگار شبکه الجزیره با انتشار این خبر نوشت شهرکنشینان تحت حفاظت نظامیان اشغالگر اسرائیلی، وارد صحنهای مسجدالاقصی شدند. ساعتی پس از انتشار این خبر، برخی منابع رسانهای اعلام کردند نظامیان صهیونیست ۴ نفر از کارمندان مسجدالاقصی را نیز دستگیر کردند و نزدیک به ۵۰ شهرکنشین صهیونیست به صورت غیرقانونی وارد صحنهای این مسجد شدند. این در حالی است که شنبهشب نیز نظامیان رژیم صهیونیستی با فلسطینیانی که در محله شیخ جراح قدس تجمع کرده بودند، درگیر شدند. بنا به گزارش رسانههای فلسطینی، نظامیان اشغالگر با گاز اشکآور سعی در متفرق کردن فلسطینیان داشتند. هلالاحمر فلسطین نیز از مجروح شدن تعدادی از فلسطینیان در این درگیریها خبر داد. این در حالی است که جرقه جنگ ۱۲ روزه اخیر در نوار غزه با همین اقدامات تحریکآمیز صهیونیستها در مسجدالاقصی و مناطق مختلف شهر قدس و اعمال محدودیتهای متعدد در ماه مبارک رمضان علیه نمازگزاران فلسطینی زده شد.
* آغاز مجدد تظاهرات ضدنتانیاهو در فلسطین اشغالی
منابع خبری بامداد دیروز همچنین از آغاز دوباره تظاهراتها علیه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در فلسطین اشغالی پس از برقراری آتشبس در غزه خبر دادند. شبکه تلویزیونی الغد، در این باره نوشت: تظاهرات هفتگی علیه نتانیاهو که پس از حملات موشکی مقاومت به فلسطین اشغالی متوقف شده بود، از سر گرفته شد. بر اساس این گزارش، صدها نفر در میدان رابین در تلآویو علیه نخستوزیر رژیم صهیونیستی و سیاستهای او تظاهرات کردند. همچنین تظاهرات دیگری در محل اقامت نتانیاهو در قدس اشغالی برگزار شد و معترضان شعارهایی علیه سیاستهای نخستوزیر رژیم صهیونیستی سر دادند. به اعتقاد معترضان، از زمان شیوع ویروس کرونا و مدیریت ضعیف نتانیاهو، هزاران اسرائیلی شغل خود را از دست دادهاند و نرخ بیکاری در سرزمینهای اشغالی به بیش از ۲۱ درصد رسیده است. نتایج نظرسنجی شبکه ۱۲ رژیم صهیونیستی نشان میدهد ۵۸ درصد شهروندان اسرائیل از عملکرد نتانیاهو در کاهش تاثیر کرونا بر اقتصاد ناراضیاند. نخستوزیر رژیم صهیونیستی و همسرش به اتهام فساد چندینبار تحت بازجویی قرار گرفتهاند؛ پروندههایی که در رسانهها به «۱۰۰۰»، «۲۰۰۰»، «۳۰۰۰» و «۴۰۰۰» معروف است. نتانیاهو در پرونده موسوم به ۱۰۰۰، متهم است ۳۰۰ هزار دلار رشوه به عنوان هدیه از سرمایهداران یهودی دریافت کرده است.
* اذعان وزیر جنگ تلآویو به برنامهریزی برای ترور
به رغم تسلیم شدن رژیم صهیونیستی در برابر مقاومت گروههای فلسطینی و اعلام آتشبس یکجانبه، مسؤولان تلآویو اما هنوز به لفاظی و تکرار تهدیدهای پوشالی علیه سران جنبش مقاومت حماس ادامه میدهند. «بنی گانتس» وزیر جنگ رژیم اسرائیل در مصاحبه با شبکه «کاننیوز»، ضمن ادعای اینکه «یحیی السنوار» رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در نوار غزه و «محمد الضیف» فرمانده گردانهای القسام (شاخه نظامی حماس) همچنان اهداف این رژیم برای ترور هستند، گفت: «غزه جایی نمیرود و ما هم جایی نمیرویم». وی در حالی رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در نوار غزه را به ترور تهدید کرد که السنوار روز شنبه در خیابانهای غزه حاضر شد و در نخستین اقدام به منزل شهید «باسم عیسی» از فرماندهان شهید گردانهای القسام رفت. این نخستین حضور علنی رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس پس از جنگ 12 روزه اخیر با صهیونیستها بود. جنگندههای رژیم صهیونیستی طی روزهای اولیه جنگ منزل السنوار در غزه را هدف قرار داده بودند. به نوشته وبگاه «عاروتص شوع» به نقل از این مصاحبه، وزیر جنگ تلآویو با اشاره به احتمال نیاز برای اشغال مجدد نوار غزه افزود: «نمیگویم این گزینهای نیست که روزی اتفاق نیفتد، بلکه ما در تلاشیم از دیگر سطوح اقدامات، بیشترین استفاده را ببریم». گانتس با ادعای اینکه آمریکا هیچ ضربالاجلی به رژیم صهیونیستی برای توقف حملات به نوار غزه نداده بود، افزود: «اگر روزی نیاز شود غزه را تصرف کنیم، این کار را انجام میدهیم». در همین راستا پایگاه آکسیوس در گزارشی نوشت دولت آمریکا پیش از آغاز بمباران غزه و جنگ 12 روزه، از وقوع حملات اسرائیل به غزه آگاهی داشته اما مانع آن نشده است.
* پیشبینیهای فاجعهبار ژنرال صهیونیست برای اسرائیل
این روزها پیشبینیهای یک ژنرال برجسته اسرائیلی بلای جان صهیونیستها شده است. ژنرال «اسحاق بریک» افسر ذخیره ارتش عبری قبل و بعد از جنگ 12 روزه میان رژیم صهیونیستی و نیروهای مقاومت فلسطین پیشبینیهایی انجام داد که جدای از دقیق و فنی بودن، نقاط ضعف اشغالگران را برملا کرده است. به گزارش تارنمای قدس الاخباریه، او متعاقب آتشبس یکطرفه رژیم صهیونیستی مقابل حماس و جهاد اسلامی، ادعاها و کریخوانیهای سران و مقامات نظامی ارشد ارتش عبری بویژه سخنگوی آن را رد کرده و صریحا گفته است پیروز این جنگ حماس و متحدان فلسطینی و منطقهایاش بودهاند.
بریک که پیش از آغاز جنگ 12 روزه معروف به نبرد «شمشیرقدس» چندینبار پیشبینی کرده بود رژیم صهیونیستی توان بازدارندگی در مقابل موشکهای مقاومت را ندارد و از عنوان «تایتانیک اسرائیل» استفاده کرده بود، حالا پس از شکست مذبوحانه رژیم، درباره عواقب فاجعهبار جنگ بعدی هشدار میدهد. او میگوید: «فاجعهای که در جنگ بعدی رخ خواهد داد صدها برابر بدتر از فاجعه سقوط پل در مرون خواهد بود و جنگ اکتبر 1973 در برابر جنگی که در آینده رخ خواهد داد یک داستان کوچک خواهد بود و جبهه داخلی اسرائیل به صحنه اصلی جنگ تبدیل میشود. میلیونها شهرکنشین برای مدت طولانی زیر باران موشک از جمله موشکهای دقیق و هواپیماهای بدون سرنشین انتحاری قرار میگیرند و در آن زمان هیچ کس نمیتواند در اینجا زندگی کند، همچنین هیچکس ادعای فرماندهان ارشد را مبنی بر اینکه توانستند حماس را شکست بدهند یا نابود کنند باور نخواهد کرد».
او همچنین نخستوزیر و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی، بنیامین نتانیاهو و بنی گانتس را به باد انتقاد گرفت که در حالی از پاسخ اسرائیل به حماس و جهاد اسلامی صحبت میکنند که اگر حزبالله لبنان هم وارد جنگ شود، رژیم هیچ راهی برای مقابله با حجم نیروها و موشکهایش از جبهه شمالی نخواهد داشت.
***
گفتوگوی النخاله و هنیه درباره پیروزی مقاومت
«زیاد النخاله» دبیرکل «جنبش جهاد اسلامی فلسطین» دیروز طی تماس تلفنی با «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی «جنبش مقاومت اسلامی فلسطین» (حماس) درباره پیروزی اخیر گروههای مقاومت بر رژیم صهیونیستی گفتوگو کرد. دفتر سیاسی جنبش حماس در بیانیهای اعلام کرد ۲ طرف در این گفتوگوی تلفنی، پیروزی ملت و مقاومت قهرمانانه فلسطینیها در برابر دشمن صهیونیستی در جنگ 12 روزه اخیر غزه را به یکدیگر تبریک گفتند. هنیه و النخاله ضمن اشاره به وحدت گروههای فلسطینی در میدان نبرد و فعالیتهای سیاسی، به بررسی سیر تحولات در قدس، مسجدالاقصی، محله شیخ جراح و سرزمینهای اشغالی تا آغاز درگیریها در غزه با دشمن صهیونیستی پرداختند. ۲ طرف تاکید کردند نبرد «شمشیر قدس» پیروزی بزرگی برای مقاومت و ملت فلسطین، امت اسلامی و عربی و تمام آزادگان جهان بود و اوضاع پس از این نبرد با قبل از آن کاملا متفاوت خواهد بود.
ارسال به دوستان
دور دنیا
ایروان: تعدادی از نظامیان آذربایجان از ارمنستان خارج شدند
۱۱ روز بعد از اظهارات مقامهای ایروان درباره ورود نظامیان جمهوری آذربایجان به خاک ارمنستان، سخنگوی وزارت دفاع ارمنستان روز یکشنبه از بازگشت تعدادی از این نظامیان به کشورشان خبر داد.
خبرگزاری روسی «تاس» خبر داد وزارت دفاع ارمنستان روز یکشنبه اعلام کرد تعدادی از نظامیان جمهوری آذربایجان که از ۱۲ ماه مه (۲۲ اردیبهشت) در خاک ارمنستان حضور داشتند، این منطقه را ترک کرده و به کشور خودشان بازگشتند.
در بیانیه وزارت دفاع ارمنستان آمده است: «بعد از اقدامات تحریکآمیز انجام شده توسط نیروهای آذربایجانی در مرز ارمنستان- آذربایجان، اوضاع تقریبا باثبات است. تا ظهر ۲۳ مه (دیروز یکشنبه دوم خرداد) هیچ حادثه و اتفاقی ثبت نشده است». این وزارتخانه افزود: «اواخر وقت ۲۲ مه (اول خرداد) تعدادی از نیروهای آذربایجانی که وارد خاک ارمنستان شده بودند، به پستهای اصلی خودشان (در خاک جمهوری آذربایجان) بازگشتند».
وزارت دفاع ارمنستان توضیح بیشتری درباره تعداد دقیق نظامیان جمهوری آذربایجان که از خاک ارمنستان خارج شدند و همچنین شمار نظامیانی که هنوز در ارمنستان حضور دارند، ارائه نداد. چندی قبل، سخنگوی وزارت خارجه ارمنستان با این ادعا که نیروهای جمهوری آذربایجان در خاک ارمنستان حضور دارند، از باکو خواست از تشدید تنش خودداری کرده و آنها را خارج کند.
***
روسیه ادعای علاقهمند نبودن مسکو به مذاکره با اتحادیه اروپایی را رد کرد
سخنگوی وزارت خارجه روسیه ادعای وزیر خارجه اتریش درباره اینکه اتحادیه اروپایی خواستار گفتوگو با مقامات مسکو است ولی طرف روس علاقهای به این کار ندارد را تکذیب کرد. ماریا زاخارووا در این باره توضیح داد: «این ادعا غیرقابل اعتماد است. چنین چیزی صحت ندارد. طرحهای بسیاری در عرصههای سیاسی، انسانی و اقتصادی وجود داشت که روسیه و اتحادیه اروپایی با یکدیگر همکاری داشتند ولی آن طرحها تنها پس از اعمال تحریمها از سوی بروکسل و افزایش اظهارات تند و تهاجمی مقامات اروپایی علیه روسیه و طرح اتهامات بیپایه و اساس و انتشار اطلاعات نادرست متوقف شدند».
«الکساندر شالنبرگ» وزیر خارجه اتریش روز شنبه در مصاحبهای با اشاره به تیرگی کنونی روابط با مسکو، گفت: اتحادیه اروپایی و روسیه باید در بسیاری از مسائل از جمله در عرصههای اقتصاد و انرژی با یکدیگر همکاری داشته باشند. مقامات بروکسل خواستار مذاکره با این کشور هستند ولی مسکو فعلا علاقهای نشان نمیدهد. وی ابراز امیدواری کرد روابط روسیه و اتحادیه اروپایی بزودی تغییر اساسی کند.
***
فوران آتشفشان در کنگو منجر به تخلیه یک شهر شد
با فوران آتشفشان بزرگ «نیراگونگو» در کنگو، دولت این کشور طرح تخلیه شهر «گوما» را به اجرا گذاشته است و ساکنان وحشتزده این شهر که ۲ میلیون نفر هستند در حال فرار به سوی نواحی امن هستند. این آتشفشان در ۱۰ کیلومتری شهر گوما آخرین بار در سال ۲۰۰۲ فوران کرد که به مرگ ۲۵۰ نفر و تخریب خانههای ۱۲۰ هزار نفر منجر شد.
سخنگوی دولت جمهوری دموکراتیک کنگو در توئیتی نوشت: برنامه تخلیه شهر گوما فعال شده و دولت در حال بحث درباره اتخاذ تصمیمهای فوری است. «کارین امبالا» ساکن این شهر پیشتر به خبرگزاری فرانسه گفته بود: بوی گوگرد همه جا را گرفته و در دوردست میشود شعلههای بزرگی که از کوه بیرون میزند را دید.
ویدئویی که نشریه «نیوتایمز» رواندا در توئیتر منتشر کرده فوران آتشفشان از شهر «روباوو» در رواندا واقع در نزدیکی مرز کنگو را نشان میدهد. مرگبارترین فوران این آتشفشان در دوران معاصر به سال ۱۹۷۷ مربوط میشود که منجر به مرگ بیش از ۶۰۰ نفر شد. رصدخانه آتشفشان گوما به علت کمبود بودجه بدرستی قادر به نظارت بر فعالیت آن نبوده است.
***
چین در آستانه تزریق ۵۰۰ میلیون دوز واکسن کرونا
کمیسیون بهداشت ملی چین دیروز اعلام کرد تا روز شنبه بیش از 497 میلیون دوز واکسن کرونا در این کشور تزریق شده است. آخرین آمار تزریق واکسن کرونا روز شنبه 6/16 میلیون دوز بود که تعداد واکسنهای تزریق شده در این کشور را به 483 میلیون رسانده بود.
هفته گذشته شائو یمینگ، پژوهشگر مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها و کارشناس تولید واکسن «کووید-19» به شبکه دولتی چین گفته بود تزریق روزانه در صورت امکان میتواند به 20 میلیون دوز نیز افزایش یابد.
چین اواخر ماه مارس اعلام کرده بود 40 درصد جمعیت 4/1 میلیاردی خود را تا ماه ژوئن واکسینه خواهد کرد و تخمین زد درصورت اطمینان از روند تولید واکسن، 70 تا 80 درصد از جمعیت تا اوایل سال آینده میلادی واکسن دریافت خواهند کرد.
ارسال به دوستان
پیشروی نیروهای طالبان و عقبنشینی راهبردی دولت
با شدت گرفتن عملیاتهای بهاره طالبان، این گروه در حال گسترش مناطق تحت کنترل خود در سراسر افغانستان است. این در حالی است که دولت کابل، با وجود اعلام برنامه آمریکا برای خروج از این کشور تا شهریورماه سال جاری، کماکان دست نیاز به سوی نیروهای اشغالگر خارجی دراز میکند.
وزارت دفاع ملی افغانستان دیروز از درگیریهای گسترده میان نیروهای دولتی و طالبان در ولایتهای لغمان، میدان وردک، لوگر، سرپل، بلخ، هلمند، بغلان و تخار خبر داد. اگرچه بیانیه وزارت دفاع که لحنی تبلیغاتی دارد از کشته و زخمی شدن ۱۴۰ نفر از اعضای طالبان در عملیات هوایی و زمینی مناطق مختلف کشور خبر میدهد اما اخبار منابع امنیتی محلی از رویکردی متفاوت در ولایات حکایت دارد. برخی از این منابع به خبرگزاری تسنیم گفتهاند نیروهای دولتی در حال تخلیه مراکز نظامی هستند که از نظر آنان اهمیت راهبردی ندارند که این به منزله پیشروی بیشتر نیروهای طالبان بوده است. مقامات امنیتی کابل سقوط پایگاهها و حتی برخی شهرهای افغانستان را به «عقبنشینی تاکتیکی» تعبیر کردهاند. آخرین اخبار حکایت از تصرف بدون درگیری یک پاسگاه نیروهای امنیتی در شهر «برکی برک» ولایت «لوگر» توسط طالبان دارد.
عارف رحمانی، نماینده ولایت غزنی در پارلمان نیز به نقل از یک منبع امنیتی گفته است: «از قرارگاهها و مراکز نظامی که دارای اهمیت استراتژیک نیستند یا شهرستانهایی که جز ساختمان فرمانداری، سایر مناطق آن در اختیار تروریستها هستند، خارج میشویم و به حفاظت از مراکز ولایتها و شهرهای استراتژیک اولویت میدهیم».
با این حال برخی کارشناسان معتقدند عقبنشینی نیروهای دولتی نه تاکتیکی، بلکه سیاسی و به منزله باج دادن در جهت کاهش درگیریها در مناطق و البته به عنوان امتیازی برای رسیدن به توافق صلح میان دولت و طالبان است.
«عتیقالله امرخیل» کارشناس مسائل نظامی به خبرگزاری صدای آلمان گفته اگر حکومت افغانستان برای تجدید قوا و آغاز حملات تهاجمی علیه طالبان، این شهرها را رها کرده باشد، تصمیم درستی است اما اگر واگذاری آنها به طالبان باجدهی به این گروه برای صلح باشد، این تصمیم اشتباه است.
تناقض میان ادعاهای مقامات سیاسی با واقعیات میدانی خشم نمایندگان مناطق در حال سقوط به دست طالبان را برانگیخته است. «شاهگل رضایی» نماینده مردم غزنی در پارلمان افغانستان با انتقاد از این روند گفت: «در هفتههای اخیر در ولایتهای مختلف، پاسگاههای امنیتی همراه با تجهیزات در اختیار طالبان قرار میگیرد. مسؤولان در مرکز و ولایتها آن را عقبنشینی تاکتیکی عنوان میکنند. مسؤولان بلندپایه امنیتی به جای توجیه باید در جستوجوی حقیقت و یافتن راهحل باشند».
در چنین شرایطی دولت اشرف غنی همچنان بر موضع التماس به نیروهای اشغالگر ایساف و ناتو برای باقی ماندن در خاک این کشور پافشاری میکند. وزارت خارجه افغانستان شنبه گذشته در اطلاعیهای از تصمیم سازمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای فصل جدید همکاری با نیروهای دولتی افغان استقبال کرد. این واکنشی بود که به اعلام موضع ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو طی دیدار با امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه در پاریس منجر شد که از ادامه حضور نظامی و لجستیکی این سازمان در فلات پامیر در ۳ محور اساسی خبر داد؛ نخست حمایت ناتو از دولت افغانستان و ارائه مشاوره به نهادهای امنیتی و ارتش، دوم کمکهای مالی ناتو به نهادهای امنیتی افغانستان و سوم آموزش نیروهای ویژه ارتش پس از خروج نیروهای خارجی.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|