|
حج 1400 محدود به عربستانیها
وزارت حج و عمره سعودی اعلام کرد حج تمتع امسال مجموعا به ۶۰ هزار حاجی محدود خواهد بود که همه آنها باید شهروندان و افراد مقیم عربستان باشند. به گزارش تسنیم، این وزارتخانه علت این محدودیت را تداوم شیوع کرونا و نوع جهشیافته جدید آن عنوان و اعلام کرد افراد نباید مبتلا به بیماریهای مزمن بوده و باید در محدوده سنی 18 تا 65 سال و از افراد واکسیناسیون شده باشند.
ارسال به دوستان
چگونه نخستین رئیسجمهور لیبرال روسیه این کشور را به آمریکا فروخت؟
بوریس یلتسین، سایه CIA در روسیه
نام بوریس نیکولایوویچ یلتسین، نخستین رئیسجمهور روسیه پساشوروی را همواره هالهای خاکستری احاطه کرده است. او احتمالا نخستین و آخرین منتخب دموکراتیک جمهوری سوسیالیستی روسیه به عنوان اسکلت اصلی اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی بود و با به دست گرفتن ابتکار عمل در تحولات آگوست 1991 مسکو باعث استعفای میخائیل گورباچف همراه با اعلام انحلال اتحاد جماهیر توسط آخرین صدر حزب کمونیست و پولیتبور (هیأترئیسه) شوروی شد. با این حال یلتسین پس از آنکه به مالکالرقاب اصلی فدراسیون روسیه آشفته پساشوروی تبدیل شد تا 5 سال بعد هیچ نیازی ندید که یک انتخابات ریاستی واقعا دموکراتیک برگزار کند و همچون یک دیکتاتور لیبرال، مجلس دوما را به توپ بست و با چراغ سبز غرب، بسیاری از مخالفان قانونیاش را به غیرقانونیترین روشها سرکوب کرد. یلتسین با وجود رسوایی، بیماری حاد و دائمالخمر بودن، لاابالیگری، فساد، سوءمدیریت و سرسپردگیاش به آمریکا و اروپای غربی، در انتخابات سال 1996 میان نیمی از جامعه روسهای گیج و منگ از سقوط امپراتوری شوروی و نشئه آزادی نوپای پس از برچیده شدن پردههای آهنین کمونیسم، هنوز آنقدر کاریزماتیک و محبوب بود که در رقابتی تنگاتنگ با زوگانف، رهبر حزب در حال احیای کمونیست، اکثریت مطلق را به دست آورد. انتخاب مجدد اما نتوانست جلوی به قهقرا رفتن این مرد خاکستری دوران دموکراتیک روسیه و همچنین خود نظام حاکم لیبرال- الیگارشی جدید فدراسیون فلکزده را بگیرد و او سرانجام در حالی که در آخرین ماهها به وضوح مثل یک عروسک خیمهشببازی توسط حلقه امنیتیهای سابق «کاگب» سرپا نگاه داشته شده بود، به مرگ سیاسی خود در سال 1999 و جایگزینی ولادیمیر پوتین در رأس قدرت کرملین رسید، در حالی که مرگ طبیعی 8 سال بعدتر انتظار این رهبر خاکستری را میکشید؛ کسی که طی 8 سال زمامداری روسیه به اصطلاح دموکراتیک همراه با ادعای آزادسازی اقتصادی و شعار لیبرالیسم، ارزش روبل را که در آخرین روزهای شوروی 5/1 برابر دلار بود دستکم 600 درصد تنزل داد و کشوری بیمار بر جا گذاشت که شاید اگر پس از او به دست هر کسی جز ولادیمیر پوتین، رئیس مصمم پیشین «افاسب» (سرویس امنیت فدرال روسیه؛ جایگزین کاگب) و تیم باجربزه او میافتاد، روسیه همچنان در حال به قهقرا رفتن بود. به مدت 3 دهه، چه نظام حاکم و چه اکثریت جامعه روسیه ترجیح میدادند یلتسین را چهره سفید فروپاشی نظام سرخ پیشین و گورباچف را تئوریسین گذر از نظام خودکامه شوروی به روسیه دموکراتیک امروزی بدانند اما در این سالها هر چه سراب لیبرالیسم و بیمصرف بودن نرمافزارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی غربی برای روسها عیانتر شده، هیمنه اسطورگی آخرین رئیسجمهور شوروی و نخستین رئیسجمهور فدراسیون روسیه نیز در حال فرو ریختن است.
در سالهای اخیر هر چه روند احیای روسیه و بازیابی میراث نظام فروپاشیده شوروی باعث شده همانطور که ابعاد شخصیت منفعل و وازده گورباچف در مقابل غرب و حتی شواهد فساد مالی او و آخرین سران پولیتبور و کاگب فاش شود - و اینکه چگونه آنها با همدستی الیگارشها، بزرگترین کشور جهان 3 دهه پیش و ابرقدرت رقیب آمریکا را به سمت فروپاشی سوق دادند تا منابع و ثروتهای ملی آن را بین خود قسمت کنند- در عین حال بر پایه شواهدی که رفتهرفته به رسانهها راه پیدا میکند، تصویری واضحتر از خیانت یلتسین و سرسپردگیاش به دشمنان کشورش شکل گرفته است. شبکه آرتی، رسانه بینالمللی دولتی روسیه خود پیشدار تقدسزدایی از بوریس یلتسین شده است. جانی تیکل، محقق و مجری سرشناس انگلیسی اخیرا در مقالهای برای این رسانه، شواهد سواری گرفتن سازمان سیا از یلتسین و دولت او را برشمرده است. او بیش از پیش به گفتههای روسلان خاسبولاتف، رئیس دومای روسیه در زمان کودتای ضدپارلمانی دولت یلتسین و به توپ بستن مجلس توسط دولت به اصطلاح لیبرال استناد میکند. خاسبولاتف در گفتوگو با ایستگاه رادیویی گووریت (گفتوگوی) مسکو میگوید از همان سال 1991 که یلتسین در اوج محبوبیت به اسم دموکراسی و لیبرالیسم بر نظام پساشوروی تکیه میزد، اطرافش پر از ماموران آمریکایی بودند. او مدعی است یلتسین با کمک واشنگتن به پست رهبری کرملین برگزیده شد و هنوز مشخص نیست که آمریکا تا چه حد در طول دوران ریاستجمهوری او در گوشش نجوا میکرده است.
به گفته رئیس وقت دوما، نخستین رئیسجمهور روسیه توسط صدها مأمور سیا محاصره شده بود که به او میگفتند در طول دوره تصدی قدرت خود چه کاری باید انجام دهد.
خاسبولاتف میگوید: «قاعدتا صد مامور [سیا] وجود داشتند. آنها همه چیز را تعیین میکردند. حتی پس از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری، یلتسین مقامات امنیتی و روسای ادارات را به آمریکا فرستاد تا آمریکاییها به اصطلاح آنها را معاینه کنند و بیازمایند». افشاگریهای خاسبولاتف پس از اعترافات الکساندر روتسکوی، معاون وقت رئیسجمهور روسیه در گفتوگو با تارنمای لنتا صورت میگیرد که گفته بود: 12 کارمند تماموقت سازمان سیا به انجام اصلاحات اقتصادی شاخص یلتسین-گایدار در بازار آزاد روسیه کمک میکردند تا به طور سیستماتیک سیستم اقتصادی برنامهریزیشدهای پیادهسازی کنند و کشور را به سمت سرمایهداری شوک سوق دهند. روتسکوی همچنین ادعا کرده در یک موقعیت مهم، شنیده بود چطور یلتسین با غریبهای با لهجه خارجی مشورت میکرد.
حال خاسبولاتف، روتسکوی را هم رسوا میکند و و میگوید همه از ارتباطات او با آمریکا اطلاع داشتند، چنانکه مقامات آمریکایی رئیسجمهور پیشین – قبل از پوتین - را تحت تأثیر قرار داده بودند تا تعداد قابل توجهی از مهرههای خود را در کابینه بچینند. رئیس دومای ۳ دهه پیش ادامه میدهد: «در کل، اظهارات روتسکوی کاملا درست است. یلتسین توسط خارجیها معرفی شده بود. در اینجا هیچ رازی وجود ندارد و تعداد زیادی از مردم درباره آن اطلاع دارند. من هیچ داستان کارآگاهی درباره استراق سمع ندارم اما تنگاتنگ بود».
با آنکه یلتسین آخرین روز سال 1999 مجبور شد به خاطر وخامت حالش و بدنامی بسیار سمت خود را ترک کند اما تا آن زمان یک سیستم فوق ریاستجمهوری چیده بود که قدرت را با زور از پارلمان غصب کرده و تقریبا تمام کنترلها و توازن قوای داخل سیستم را از بین برده بود. واشنگتن که امیدوار بود حزب کمونیست را در کشور تازهتاسیس روسیه از قدرت دور نگه دارد، این حرکت را پشتیبانی کرد.
امروز یلتسین دیگر برای روسها میراثی متفاوت دارد، با آنکه در خارج توسط رسانههای شرکتی لیبرال با انقلابیونی مانند نلسون ماندلا از آفریقای جنوبی، لخ وانسا از لهستان و واسلاو هاول از چکسلواکی مقایسه میشود و حتی بیل کلینتون، رئیسجمهور اسبق آمریکا او را به آبراهام لینکلن تشبیه کرده بود اما بسیاری از روسها معتقدند او جز یک شرابخوار نبود که کشور را به سرمایهداران غربی فروخت.
ارسال به دوستان
بایدن و مکرون در نخستین روز اجلاس گروه 7 در کورنوال دیداری غیررسمی داشتند
سران کشورهای صنعتی در حضور ملکه
روز جمعه در نخستین روز اجلاس سران گروه 7 که در کورنوال انگلیس برگزار میشود، رئیسجمهور آمریکا دیداری غیررسمی با همتای فرانسوی خود داشت. به گزارش تارنمای هیل، ارگان کنگره، جن ساکی، دبیر مطبوعاتی کاخ سفید در بیانیهای درباره دیدار جو بایدن و امانوئل مکرون توضیح داد: «این رهبران به بحث درباره طیفی از مسائل دوجانبه و منطقهای، از جمله «کووید-۱۹» و اقدامات ضدتروریسم در منطقه ساحل آتلانتیک پرداخته و اهمیت شراکت آمریکا-فرانسه و ائتلاف ترانس آتلانتیک را تایید کردند». این نخستین تعامل رودرروی سران کاخ سفید و کاخ الیزه در دوران پسا ترامپ است؛ دورانی که مکرون بشدت با سیاستهای تکروانه کاخ سفید همسو شده بود. دیروز نیز بایدن و مکرون یک دیدار دوجانبه رسمی را در دومین روز اجلاس ۳ روزه سران گروه ۷ ترتیب دادند. بایدن پیشتر با بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس هم دیداری رودررو داشته و انتظار میرود با رهبران دیگر نیز نشستهای خصوصی دیگری داشته باشد. این در حالی است که بعدازظهر جمعه، بایدن و دیگر رهبران گروه 7 در یک مراسم شام با ملکه الیزابت دوم و دیگر اعضای خاندان سلطنتی انگلیس شرکت کردند. انتظار میرود رهبران گروه 7 به بحث درباره طیفی از مسائل از جمله شیوع ویروس کرونا، تغییرات آب و هوایی و همکاری اقتصادی بپردازند. این در حالی است که منتقدان، ادعای رهبران گروه 7 درباره اهدای یک میلیارد دوز واکسن کرونا به کشورهای فقیرتر جهان طی سال آتی میلادی را تبلیغاتی و غیرعملیاتی میدانند. طرح پیشنهادی بایدن برای اخذ یک مالیات جهانی حداقلی ۱۵ درصدی که قرار است در اجلاس گروه 7 تصویب شود نیز نوعی مداخله آمریکا در امور دیگر کشورها تعبیر شده است. این نخستین سفر خارجی بایدن از زمان ورود به کاخ سفید در ردای ریاستجمهوری آمریکا در ماه ژانویه است. او بعد از اجلاس گروه 7 به بروکسل سفر میکند تا در اجلاس ناتو و همینطور نشست آمریکا- اتحادیه اروپایی شرکت کند و از آنجا نیز به دیدار رئیسجمهور روسیه در شهر ژنو خواهد رفت. ولادیمیر پوتین پیش از سفر به ژنو برای دیدار با بایدن در مصاحبهای اختصاصی با انبیسی نیوز، تلاش کرده روابط نزدیک خود با دونالد ترامپ را کماهمیتتر از آنچه بود جلوه دهد. او گفت: «خب حتی الان، من معتقدم که ترامپ رئیسجمهوری سابق آمریکا یک فرد فوقالعاده و با استعداد بود، در غیر این صورت او رئیسجمهوری آمریکا نمیشد. او فردی ملون است. ممکن است از او خوشتان بیاید یا نیاید اما او از تشکیلات آمریکا نیامده بود. او پیشتر بخشی از سیاست نبوده است؛ برخی آن را دوست دارند و برخی ندارند؛ این حقیقت است». پوتین با آنکه معتقد است روابط مسکو با واشنگتن به پایینترین سطح ممکن رسیده اذعان کرد که جو بایدن یک سیاستمدار حرفهای است که میشود با او کار کرد.
ارسال به دوستان
دور دنیا
پسر قذافی، نامزد انتخابات لیبی
فرزند ارشد معمر القذافی، دیکتاتور سابق لیبی در حال برنامهریزی برای بازگشت به زندگی عمومی است و قصد نامزدی در انتخابات آتی ریاستجمهوری کشور بحرانزدهاش را دارد که عملا به ۲ کشور تجزیه شده است. به گزارش روزنامه انگلیسیتایمز، سیفالاسلام القذافی که زمانی همزمان رئیس فدراسیون و کاپیتان تیم ملی فوتبال لیبی و یک بازیکن تحمیلی در تیمهای رده پایین فوتبال ایتالیا بود، حالا یک دهه پس از مرگ پدرش آواره شده است. او اما هنوز جاهطلبی خاص خود را دارد؛ بعد از آزادی از دست انقلابیون لیبی به انگلستان رفت تا تحصیلات خود را به اتمام رساند. پسر قذافی در جریان تماس تلفنی با روزنامه تایمز درباره رابطهاش با یک تیم از مشاوران که به نمایندگی از وی فعالیت میکنند، صحبت کرده است. سیفالاسلام میگوید با دیپلماتهای غربی و سایر شخصیتها با هدف بازگشت به زندگی عمومی در ارتباط است، اگر چه همچنان تحت تعقیب دادگاه کیفری بینالمللی است. با این حال او با استفاده از ثروت افسانهای پدرش و شبکه فاسد سیاستمداران فرانسوی، انگلیسی، آمریکایی و ایتالیایی، در حال راه انداختن کارزار تبلیغاتی است تا به لیبی برگشته و پا جای پدر دیکتاتورش بگذارد.
***
۵۰۰ خبرنگار آمریکایی خواهان پوشش جنایات اسرائیل
بیش از ۵۰۰ خبرنگار فعال در رسانههای آمریکایی در نامهای مشترک خواستار تغییر فوری روند رسانهای موجود در این کشور برای انعکاس اخبار مربوط به واقعیتهای اشغالگریهای رژیم صهیونیستی و سیاستهایش علیه فلسطین شدند. این نامه سرگشاده به امضای ۵۱۴ خبرنگار از جمله خبرنگاران واشنگتنپست، والاستریت ژورنال و لسآنجلستایمز، درباره نحوه برخورد رسانههای آمریکا با فلسطین به امضا رسیده که در آن خواستار خاتمه دادن به رویکرد پنهانکاری در قبال اشغالگری رژیم صهیونیستی و سرکوب هدفمند علیه فلسطینیان، در تولید اخبار در این کشور شدهاند. در نامه مذکور ضمن اشاره به گزارش ماه گذشته دیدهبان حقوق بشر درباره جنایتهای تبعیض نژادی و ظلم و ستم مقامات رژیم صهیونیستی آمده است: «افشای واقعیت و بازخواست قدرتمندان از اصول اساسی روزنامهنگاری است اما چندین دهه است رسانههای ما این ارزشها را در اخبار مربوط به «اسرائیل» و فلسطین کنار گذاشتهاند. شواهد و ادله برای اقدامات سرکوبگرایانه «اسرائیل» علیه فلسطینیان بسیار زیاد است و دیگر نباید این اخبار را پنهان و اقدام به سرپوش گذاشتن بر آن کنیم».
***
بحران روابط مراکش - اسپانیا
بحران حاد میان مادرید و رباط با آنکه ظاهرا مسالهای بین ۲ کشور اروپایی و آفریقایی در ۲ سوی تنگه جبلالطارق است اما در حقیقت به گرههای کور دیپلماتیک و تضاد منافع داخل اتحادیه اروپایی دامن خواهد زد. در شرایطی که دولت مادرید در حال بررسی لغو توافق مجوز عبور و مرور بدون ویزا از شهرهای مراکش به شهرهای آفریقایی اسپانیا یعنی «سبته» و «ملیله» است، دولت رباط نیز بیکار ننشسته و از طریق فرانسه، استعمارگر پیشین این کشور در حال زیر فشار قرار دادن اسپانیاییها از مرکز اتحادیه اروپایی یعنی بروکسل است. خوان گونسالس باربا، وزیر مسؤول روابط اسپانیا با اتحادیه اروپا در جریان سفرش به سبته که اخیرا مورد هجوم هزاران مهاجر غیرقانونی آفریقایی قرار گرفته، اعلام کرد دولت متبوعش در حال بررسی لغو توافق مجوز عبور و مرور بدون روادید از شهرهای مراکش به شهرهای آفریقایی اسپانیاست.
روابط مادرید و رباط به دنبال میزبانی اسپانیا از ابراهیم غالی، رهبر جبهه پولیساریو (صحرای غربی) برای معالجه و ورود 8 هزار مهاجر غیرنظامی از مراکش به شهر سبته اسپانیا دچار تنش و بحران شد.
***
اعتراضها به افزایش 450 درصدی قیمت سوخت توسط بنسلمان
افزایش ۴۵۰ درصدی قیمت سوخت از زمان روی کار آمدن سلمان بنعبدالعزیز به عنوان پادشاه سعودی، اعتراضات بسیاری از شهروندان عربستانی را به همراه داشته است. به گزارش سعودی لیکس، برجستهترین بحرانها در طول سالهای سلطنت ملک سلمان و پسرش، گسترش فقر، بیکاری، تکدیگری، فساد اخلاقی و همچنین گسترش کافههای شبانه و نمایشهای مد در سرزمین ۲ مسجد مقدس بوده است. با وجود وعدههای بنسلمان از طریق چشمانداز 2030 مبنی بر متنوعسازی اقتصاد کشور، شهروندان سعودی تاکنون تاثیرات مثبتی بر زندگی خود یا به طور کلی بر شرایط عربستان احساس نکردهاند، چرا که این کشور برای نخستینبار در ژوئن سال 2020 شاهد وضع مالیات بر ارزش افزوده با نرخ 15 درصد بود و علاوه بر آن کمک هزینههای معیشتی کارمندان دولتی نیز لغو شد. قبل از ورود ملک سلمان به قصر روضه خریم ریاض، قیمت بنزین در پایان سال 2015 اکتان 91، 45/0 ریال عربستان و اکتان 95، 60/0 ریال عربستان بود. در ژوئن 2020 اما قیمت بنزین اکتان 91 به 18/2 ریال و اکتان 95 به 33/2 ریال عربستان رسید، بنابراین افزایش قیمت بنزین در زمان ملک سلمان و پسرش حدود 450 درصد بوده است. آرامکو غول نفتی اما قیمتهای جدید را از صبح جمعه اعمال کرد. قیمتهای ماه ژوئن به شرح زیر است. بنزین اکتان 91 به هر لیتر 18/2 ریال و بنزین اکتان 95 به هر لیتر 33/2ریال افزایش یافت. عبدالله الغامدی، فعال عربستانی در همین راستا نوشت: چرا با وجود بهبود قیمت جهانی نفت، قیمت سوخت و خدمات سوختی در حال افزایش است؟ وضع مالیاتهای جدید و پروژه خصوصیسازی نشان میدهد رژیم آلسعود میخواهد ملت سعودی را زیر فشار له کند و از طریق آنها ثروتمندتر شود، چهبسا ملت فقیرتر میشوند و تنها راهحل این مشکل انقلاب علیه رژیم آلسعود است. کشوری با مردم و سرزمین مقدسات، ثروت، ارتش، وزارتخانهها، دانشپژوهان و دانشگاههایش را تصور کنید، همه اینها دست یک شخص (محمد بنسلمان) است که هر طور دوست دارد آن را اداره میکند و هیچ کس نمیتواند با یک کلمه از او انتقاد کند. این یک بدبختی بزرگ است و بزرگترین آن هم این است که این فرد از نظر روانی و ذهنی آشفته و در زمینه سیاسی و نظامی شکستخورده است.
ارسال به دوستان
تظاهرات کاناداییها در حمایت از خانواده مسلمان شهید
هزاران نفر از مردم کانادا در حمایت از یک خانواده مسلمان که در حمله یک راننده کامیون نژادپرست به شهادت رسیده بودند به خیابانها آمدند. به گزارش رویترز، نه فقط در شهر لندن ایالت انتاریو که یکشنبه هفته پیش این جنایت در آن واقع شد بلکه در سایر شهرهای پرجمعیت کانادا نیز راهپیماییهایی در حمایت از این خانواده پاکستانیتبار انجام شد. ناتانیل ولتمن 20 ساله یکشنبه گذشته با کامیون خود به این خانواده ۵ نفره که در حال پیاده روی بودند، حمله کرد و موجب شهادت 4 نفر شد. حال عضو پنجم و کوچکترین عضو این خانواده که یک پسر 9 ساله است نیز وخیم است. ولتمن روز پنجشنبه در دادگاه حضور کوتاهی داشت و روز دوشنبه هفته جاری بار دیگر دادگاهی برای وی تشکیل میشود. این حمله موجب خشم و عصبانیت گسترده در سراسر کانادا شده است. سیاستمداران همه احزاب کانادا این جنایت را محکوم کردهاند. این حمله موجب افزایش درخواستها برای مقابله با اسلامهراسی شده است. حتی جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا نیز این کشتار را یک حمله تروریستی توصیف کرد و وعده سرکوب گروههای راست افراطی و نفرتپراکن را داد. تنها در شهر لندن در جنوب غربی انتاریو و محل کشته شدن این خانواده، تظاهراتکنندگان به مسافت ۷ کیلومتر تا یک مسجد یعنی جایی که پلیس، ولتمن را دستگیر کرد راهپیمایی کردند. برخی تظاهراتکنندگان پارچه نوشتههایی در دست داشتند با عنوان «نفرت در اینجا هیچ جایگاهی ندارد، عشق بر نفرت پیروز است».
ارسال به دوستان
هفتمین سالگرد جنایت اسپایکر؛ روزی که دجله سرخ شد
هفتمین سالگرد شهادت 2000 دانشجوی شیعه پایگاه هوایی اسپایکر عراق به دست تروریستهای داعش، گرامی داشته شد. به گزارش خبرگزاری ملی عراق (نینا)، روز جمعه دهها تن از اعضای خانوادههای شهدای جنایت اسپایکر در مقتل فرزندان خود در ساحل رود دجله گرد هم آمدند. دهه پایانی خرداد سال 1393 (ژوئن 2014) بود که تروریستهای تکفیری داعش به دنبال حمله به شهر تکریت، دانشگاه هوایی مستقر در پایگاه هوایی مشهور اسپایکر را اشغال کردند. در آن زمان حدود ۴۰۰۰ دانشجوی نظامی غیرمسلح در این پایگاه حضور داشتند که متاسفانه با خیانت برخی مسؤولان سابقا بعثی این پایگاه نیمی از آنها که شیعه بودند از سایرین جدا شده و با کامیونهایی به ساحل دجله منتقل شدند. داعشیها ظرف چند ساعت این جوانان بیگناه عمدتا زیر 20 سال را قتل عام کرده و پیکرشان را به رودخانه انداختند. حجم این کشتار به قدری زیاد بود که دجله رنگ خون به خود گرفت. برخی دیگر نیز در گورهای دستهجمعی دفن شدند. بررسی این جنایت نشان داد حزب بعث عراق و برخی عشایر قبیلهای این منطقه در این جنایت با داعش همدست بودهاند. انگیزه مشترک تروریستهای داعش که تحت حمایت دولتهای غربی و عربی قرار داشتند و نیروهای مرتجع محلی، تکمیل فرآیند کودتا علیه اکثریت شیعه و بازگرداندن سلطه رژیم بعث بر عراق بود. این فاجعه انسانی، یکی از انگیزههای اصلی عراقیها در کنار فتوای جهاد آیتالله سیستانی برای تشکیل نیروی بسیج مردمی(حشدالشعبی) بود. ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|