|
حاکمان امارات و بحرین سرنوشت خود را به صهیونیسم گره میزنند
دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بینالملل گشایش سفارت رژیم صهیونیستی در امارات و بحرین را نشاندهنده عدم درک درست حاکمان این کشورها از گره زدن سرنوشت خود به صهیونیسم دانست. حسین امیرعبداللهیان در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «بهرغم شکست تلآویو در مقاومت اخیر فلسطین، گشایش سفارت امارات و بحرین با رژیم کودککش اسرائیل، نشان میدهد درک درستی نزد این حاکمان از گره زدن سرنوشت خود به صهیونیسم وجود ندارد. بیتردید اسرائیل جایی در آینده منطقه نخواهد داشت. صهیونیستها، یهودیان را نیز به اسارت گرفتهاند».
ارسال به دوستان
گزارش«وطنامروز» درباره مهمترینچالشها و بایستههای دولت سیزدهم در مواجهه با فضای سیاسی و اجتماعی کشور
اصول مردمداری
یونس مولایی: دولت سیزدهم به ریاست سیدابراهیم رئیسی یک ماه دیگر به طور رسمی کار خود را آغاز خواهد کرد؛ آغازی که البته شباهت کاملی با رؤسایجمهور دهههای پیشین نخواهد داشت و از جهاتی رئیسجمهور منتخب با انباشتی از بحرانها و انتظارات زیادی که از دولت وی میرود، روبهرو است. در چنین وضعیتی ترسیم نقشهای از شرایط موجود اجتماعی و آرایش نیروهای سیاسی یکی از ضروریترین اقداماتی است که فراتر از رئیسجمهور، تمام دولتمردان جدید باید به آن نظر داشته و رفتار و گفتار خود را مبتنی بر آن تنظیم کنند. سیدابراهیم رئیسی در طلیعه تشکیل دولت خود با قشر کلانی از تودهها مواجه خواهد بود. قشر اول را مردمی تشکیل میدهند که امید فراوانی نسبت به اصلاح وضعیت موجود دارند و این امید را با رای خود به منتخب ملت و حتی دیگر کاندیداها به نمایش گذاشتهاند. این بخش از جامعه با شناختی که از رئیسی کسب کرده، انتظار دارد با پوستاندازی دولت و تشکیل دولتی به ریاست وی فضا برای مقابله با موانع و حرکت به سمت شرایط مطلوب فراهم شود. این بخش از جامعه مهمترین سرمایه دولت جدید به حساب میآید و چه بهتر که منتخب ملت با درک این موضوع تمام اهتمام خود را به تثبیت امید این بخش از جامعه معطوف کند؛ چه از آن رو که در شرایط سخت کنونی و به رغم تجربه شرایط دشواری که در سالهای اخیر به مردم تحمیل شده، کماکان امید خود را حفظ کرده و چه از این جهت که وجود چنین بدنه منسجمی برای هر دولتی که به دنبال ایجاد تغییرات میگردد، ضروری است. اما قشر دومی که دولت با آنها روبهرو خواهد بود، بخشی از جامعه است که به دلایل مختلف امید خود را به امکان تغییر شرایط و بهبود اوضاع از دست داده است. این قشر احتمالا کمترین نقشآفرینی را در انتخاب رئیس دولت جدید ایفا کرده باشد و عمده افرادی را که در انتخابات شرکت نکردهاند پوشش میدهد. هر چند در توصیف شرایط و نگاه این قشر نمیتوان تعریف یکدستی ارائه داد اما بسیاری از آنان را باید سرخوردگانی دانست که پس از محقق نشدن مطالباتشان در دولت روحانی با هر گونه مشارکت سیاسی بیگانه شدند. برخلاف دسته اول که امید فراوانی به تغییر شرایط با مدیریت رئیسی دارند، این دسته تغییر دولت را چندان در تغییر شرایط روزمرهشان موثر نمیدانند. با این حال نمود بیرونی فعالیت دولت سیزدهم میتواند در تغییر این جمعیت نسبت به شرایط بیرونی تاثیرگذار باشد و به مرور زمان آنها را به بخشی از حامیان دولت تبدیل کند.
هر چند این تقسیمبندی کلی و به دور از تکثرهای موجود در جامعه به نظر میآید اما تصویری کلی از جامعهای ارائه میدهد که رئیسجمهور منتخب و دولت سیزدهم باید رفتار و گفتار خود را متناسب با آن تنظیم کند. به عبارت دیگر رئیسی پیش از هر تصمیمی باید تاثیر آن تصمیم را بر این ۲ گروه لحاظ کرده و با یک توازنبخشی معقول، فعالیت خود را پیگیری کند، به گونهای که نه برای تثبیت رضایت دسته اول، چشم بر دسته دوم ببندد و نه برای همراه ساختن دسته دوم، به شکلی رفتار کند که به دلسردی دسته اول منتهی شود.
* خیز غربگرایان برای شکست دولت سیزدهم
ورای فضای اجتماعی و تقسیمبندیهای آن، فضای سیاسی نیز در مواجهه با دولت سیزدهم یکدست نخواهد بود. غربگرایان که روزگاری خود را بازیگر شکستناپذیر سپهر سیاسی ایران میدانستند و اکنون از همراه کردن بدنه فعال اجتماعیشان با خود نیز ناتوان شدهاند، بیشترین انگیزه را برای ناکامی دولت رئیسی دارند و در این مسیر قطعا تمام اهتمام خود را بر تضعیف جایگاه دولت و عملی نشدن سیاستهایش به کار خواهند گرفت. این گروه به احتمال زیاد همنوا با فعالان رسانهای ضدانقلاب خارجنشین از نخستین روز آغاز به کار دولت بیشترین هجمه را برای زمین زدن دولت و ناامید کردن حامیانش تدارک خواهند دید. بنابراین هر قدر که دولت نسبت به تقسیمات اجتماعی و نوع مواجهه با آنها باید آگاهی داشته باشد، ضرورت دارد نسبت به جریان غربگرایی که شاید در روزهای نخستین حتی خود را حامی دولت نیز نشان دهد و سعی کند در این پوشش بر سیاستها و چینش نیروها در دولت جدید تاثیر بگذارد، هوشیار باشد.
* لزوم تشکیل کابینه «کارآمد» و «انقلابی»
اولین پیامی که جامعه از دولت دریافت میکند، مربوط به چینش کابینه است. یقینا کابینه ضعیف نمیتواند پیامی مقبول از سوی دولتی باشد که رئیس آن در جریان تبلیغات انتخاباتی بر لزوم تشکیل دولتی مقتدر تاکید کرد. جامعهای که در سالهای اخیر فراتر از عملکرد بد، شاهد بیعملی دولت روحانی بوده است، بیش از هر چیز نیازمند مشاهده کابینهای فعال، با برنامه و کارآمد است.
بر همین اساس نخستین پیامی که رئیسی باید به جامعه مخابره کند، تشکیل کابینهای کارآمد و مجموعهای فعال در دل دولت سیزدهم است. اما چالش احتمالی که در این میان وجود دارد، تلاش برخی گروهها برای تبدیل کردن ضرورت کابینه کارآمد به نقطه مقابل کابینه انقلابی است. «وطنامروز» پیش از این نیز در گزارشی با عنوان «کابینه مبتنی بر گفتمان باشد» به این ضرورت اشاره کرده و نوشته بود: «رای به سیدابراهیم رئیسی یک اعلام انزجار جمعی نسبت به مدیریت لیبرالها و غربگرایانی است که کشور را در آستانه پرتگاه قرار دادند. رئیسی پرچمدار بازگرداندن مدیریت کشور به مدار انقلابیگری است و در همین مسیر مطالبه عمومی جامعه بویژه آحاد انقلابی آن است که در دولت منتخبشان با یک دولت انقلابی و نه ائتلافی روبهرو باشند. یقینا در این مسیر بهرهگیری از ظرفیت نیروهایی که توانایی تحقق بخشیدن به اهداف یک دولت انقلابی را دارند، امری ضروری است اما بهرهگیری از این ظرفیتها نباید کابینه را تبدیل به محلی برای توزیع سهام برای گروههای مختلف از جمله غربگرایان کند». بر همین اساس یکی از ماموریتهای رئیسی در روزهای آغازین دولت جدید تشکیل کابینهای انقلابی و کارآمد است؛ کابینهای که هم به تثبیت رضایت حامیان منتخب ملت در انتخابات 28 خرداد منتهی شود و هم در میانمدت باعث جذب لایههای ناامید جامعه از هر گونه تغییر و اصلاح به سمت دولت سیزدهم شود.
* اصلاح و تعامل در سایه اقتدار
در کنار تشکیل کابینه، یکی دیگر از چالشهای دولت در ماههای نخست، نوع مواجهه با آحاد جامعه و گروههای سیاسی است. در این مسیر دولت دیگر تنها با حامیان خود روبهرو نیست و باید ادبیاتی خلق کند که حتی سرخوردگان را نیز با خود همراه کند. در این میان لاجرم تعارضهایی نیز میان اقشار، طبقات و گروههای سیاسی و اجتماعی وجود خواهد داشت. در چنین شرایطی توازنبخشی به رفتار و گفتار دولت نیازمند یک ادبیات هوشمند از سوی دولت و رئیسجمهور است، به گونهای که عملا تثبیت رضایت حامیان دولت به حداقلی شدن دامنه ارتباط دولت منتهی نشود و ارتباطگیری با گروهها و اقشار مختلف باعث نادیده انگاشته شدن حامیان دولت و مطالبههایشان از دولت نشود.
در چنین شرایطی «اقتدار» به عنوان ملازمهای برای هر گونه «اصلاح» و «تعامل» باید در نظر گرفته شود. تاکید بر نظام ارزشی و دایره اصول دولت سیزدهم مانع از آن خواهد شد که تعاملات دولت با گروههای مختلف به سمت دادوستدی برود که دلسردی حامیان و دوری از هدف اصلی دولت را در پی داشته باشد.
* فرصت تکرارناپذیر رئیسی
دولت سیزدهم اکنون مهمترین ابزار برای ایجاد تغییر در شرایط نامطلوب موجود و حرکت کشور به سمت نقطه مطلوب است. لحظه به لحظه و فرصت به فرصت موجود در دولت سیزدهم باید با نگاهی صدچندان در قیاس با دولتهای پیشین نگریسته شود. در این موقعیت تشکیل یک کابینه کارآمد و انقلابی و ایجاد تعامل هوشمند با حامیان و نیروهای سرخورده میتواند کشور را از سکون و بیعملی به موقعیت فعال رهنمون کند و چنین جهشی را باید در توازنبخشی به رفتار و گفتار دولت جستوجو کرد.
***
رئیسجمهور منتخب در دیدار جمعی از وزرا و مسؤولان دولتی:
وضع موجود را به نفع مردم تغییر میدهیم
وزرای دفاع، جهاد کشاورزی و ارتباطات و رؤسای سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی با حضور در دفتر حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی به صورت جداگانه با رئیسجمهور منتخب دیدار کردند. وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح که پیش از این نیز همراه با فرماندهان عالیرتبه نظامی برای تبریک پیروزی حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی در انتخابات ریاستجمهوری سیزدهم با رئیسجمهور منتخب دیدار کرده بود، در دیدار خود گزارشی از اقدامات و دستاوردهای وزارت دفاع در حوزههای مختلف از جمله میزان آمادگی دفاعی کشور در مقابله با تهدیدات ارائه کرد. وزیر جهاد کشاورزی هم با تبریک پیروزی رئیسی در انتخابات 28 خرداد و آرزوی موفقیت برای دولت آینده، گزارشی از اقدامات این وزارتخانه و وضعیت کشاورزی و مهمترین چالشها و مسیرهای پیش روی دولت سیزدهم برای تأمین نیازهای اساسی مردم از جمله گندم، مرغ و گوشت ارائه کرد. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هم در دیدارش با رئیسجمهور منتخب، با تبریک انتخاب رئیسی به عنوان هشتمین رئیسجمهور کشورمان و آرزوی توفیق برای وی و همکارانش در دولت آینده، از وضعیت و اقدامات این وزارتخانه به منتخب ملت گزارش داد. حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی نیز با تشکر از اظهار محبت وزرای دفاع، جهاد کشاورزی و ارتباطات و گزارش عملکرد وزارتخانههایشان، استفاده از تجارب و همکاری همه بخشها برای پیشبرد برنامهها و مأموریتهای دولتش در خدمتگزاری به مردم و بهبود وضع موجود را مورد تأکید قرار داد. رؤسای سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی هم از دیگر مسؤولان دولت دوازدهم بودند که برای ارائه گزارش درباره عملکرد سازمان متبوعشان به صورت جداگانه با رئیسجمهور منتخب دیدار کردند. محمدباقر نوبخت در دیدار با رئیسی ضمن تبریک انتخاب وی به عنوان هشتمین رئیسجمهور و آرزوی موفقیت برای دولت آینده، گزارشی از وضعیت کشور و چالشهای پیش روی دولت سیزدهم در حوزههای گوناگون ارائه کرد. رئیسی با تشکر از اظهار محبت رئیس سازمان برنامه و بودجه و گزارش وی درباره اقدامات این سازمان و شرایط کشور، بر لزوم تحول همهجانبه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تأکید کرد و گفت: دولت مردمی به دنبال آن است که با تغییر برخی ساختارها و رویکردها، توزیع عادلانه و مدیریت بهینه امکانات و اتکا به توان داخل، وضع موجود را به نفع مردم تغییر دهد. اکبر کمیجانی، رئیس کل بانک مرکزی نیز در دیدار با رئیسجمهور منتخب، گزارشی از چالشهای حوزه پولی و بانکی و وضعیت ارزی کشور ارائه کرد. وی با تبریک پیروزی رئیسی در انتخابات سیزدهمین دوره ریاستجمهوری و آرزوی موفقیت برای دولت آینده، درباره چالشهای حوزه پولی و بانکی و وضعیت ارزی کشور و مسائل مهم مربوط به بانک مرکزی به رئیسجمهور منتخب گزارش داد. رئیسجمهور منتخب نیز با تشکر از ابراز محبت رئیس کل بانک مرکزی و گزارش وی درباره نظام پولی و بانکی کشور، بر لزوم هماهنگی تیم اقتصادی دولت برای رفع مشکلات این حوزه تأکید کرد. در این دیدار، راهکارهای اصلاح نظام مالی و تأمین منابع ارزی برای تهیه کالاهای اساسی مورد نیاز مردم مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
* پیام تبریک پادشاه اردن و رئیسجمهور سوییس به رئیسی
پادشاه اردن و رئیسجمهور سوییس در پیامهای جداگانهای پیروزی حجتالاسلام رئیسی در انتخابات را تبریک گفتند. «عبدالله دوم» پادشاه اردن هاشمی با ارسال پیامی به حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی منتخب ملت، جلب اعتماد مردم ایران از جانب وی را تبریک گفت. وی در پیام خود بر تقویت روابط بین ۲ کشور و ۲ ملت برادر ایران و اردن تأکید کرد و افزود: از خداوند قادر متعال میخواهم پیشرفت و شکوفایی را بیش از پیش برای ملت ایران محقق گرداند. پادشاه اردن همچنین در این پیام از درگاه خداوند برای رئیسجمهور منتخب، سلامتی و موفقیت در مسؤولیت جدید را مسألت کرد. همچنین «گای پارملین» رئیسجمهور سوییس نیز در پیامی به رئیسی، انتخاب وی از جانب مردم ایران را تبریک گفت. رئیسجمهور سوییس در این پیام با آرزوی موفقیت برای رئیسی در مسؤولیت جدید، نوشت: اطمینان دارم روابط خوب دوجانبه بین ایران و سوییس در زمان ریاستجمهوری شما بیش از پیش تقویت خواهد شد. وی همچنین تأکید کرد کشورش متعهد به تقویت گفتوگو و همکاری با ایران با هدف افزایش ثبات و رفاه منطقه بوده و آن را به نفع همه میداند. گای پارملین همچنین خاطرنشان کرد سوییس از تلاشهای ایران در جهت تقویت گفتوگو و همکاریهای جهانی برای گسترش صلح و امنیت حمایت خواهد کرد.
ارسال به دوستان
اخبار
گلباران محل شهادت مسافران هواپیمای ایرباس ۶۵۵
مراسم گرامیداشت سالروز شهادت مظلومانه مسافران هواپیمای مسافری ایرباس ۶۵۵ که با حمله ناجوانمردانه ناوگان دریایی آمریکا به شهادت رسیدند در منطقه یکم نیروی دریایی ارتش برگزار شد. بنا به اعلام روابط عمومی ارتش، همزمان با فرارسیدن دوازدهم تیرماه، سالروز حمله ناجوانمردانه ناوگان دریایی آمریکا به هواپیمای مسافری ایرباس ۶۵۵ که موجب شهادت تمام سرنشینان هواپیما شد، مراسم گرامیداشت شهدای این حادثه در منطقه یکم امامت نیروی دریایی ارتش با حضور فرماندهان نیروهای مسلح و خانوادههای شهدا برگزار شد. در این مراسم با گلباران محل شهادت مسافران هواپیمای ایرباس ۶۵۵ توسط بالگردهای هوادریای نیروی دریایی ارتش و تعدادی از یگانهای شناور منطقه یکم امامت نداجا، به مقام شامخ شهدای این حادثه ادای احترام شد.
***
وزیر دفاع:
نوآوریهای دفاعی منشأ اقتدار کشور است
وزیر دفاع گفت: نوآوریهای دفاعی، منشأ اقتدار کشور و افزایش قدرت رزم نیروهای مسلح است. امیر سرتیپ حاتمی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در گردهمایی جریان تحول و پیشرفت وزارت دفاع که به میزبانی موسسه تحقیقات و نوآوری دفاعی برگزار شد، الگوی طراحی شده پیشرفت و تحول در وزارت دفاع را بسیار ارزنده برشمرد و افزود: هدف امروز ما از بازطراحی و ارائه الگوی تحول این است که میخواهیم با بحث نظری و تعریف شفاف و ضابطهمند از تحول، یک باور و فهم همگانی را در درجه اول در بین متخصصان صنعت دفاعی و سپس در دل سازمانهای زیرمجموعه خود به وجود آوریم و به نقطه اشتراکی برسیم که همگان بدانند به دنبال چه هستیم، به کجا میخواهیم برسیم و بخشهای مختلف هر سازمان چگونه باید کار کنند. وی با بیان اینکه ما در دنیایی زندگی میکنیم که به طور طبیعی دائم در حال تغییر و تحول است، تصریح کرد: بزرگترین مسألهای که امروز در صنعت دفاعی با آن روبهرو هستیم، مسأله تحول و دگرگونی است و در واقع نوآوریهای دفاعی، منشأ اقتدار کشور و افزایش قدرت رزم نیروهای مسلح است.
***
نمایندگان مجلس خواستار اجرای قانون رسیدگی به اموال مسؤولان شدند
71 نفر از نمایندگان مجلس در نامهای به رئیس دستگاه قضا خواستار رسیدگی به اموال و داراییهای مسؤولان شدند. به گزارش فارس، 71 نفر از نمایندگان مجلس در نامهای به رئیس قوه قضائیه خواستار اجرای قانون رسیدگی به اموال و داراییهای مسؤولان شدند. در قسمتی از متن این نامه آمده است: با عنایت به حکم اصل یکصدوچهلودوم (142) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و قانون رسیدگی به دارایی مقامات، مسؤولان و کارگزاران جمهوری اسلامی ایران مصوب 9/8/1398 و آییننامه اجرایی آن مصوب 19/3/1398 مقامات تعیین شده در اصل یکصدوچهلودوم (142) قانون اساسی و مقامات موضوع ماده 3 قانون رسیدگی به دارایی مقامات، مسؤولان و کارگزاران جمهوری اسلامی ایران مصوب 9/8/1394 موظفند فهرست داراییهای خود، همسر و فرزندانشان را در ابتدا و انتهای دوره مسؤولیت به رئیس قوه قضائیه گزارش دهند و قوه قضائیه نسبت به رسیدگی به اموال آنان از جهت بررسی عدم افزایش من غیر حق اقدام نماید. خواهشمند است جهت اجرای کامل احکام قانونی فوقالذکر کلیه مقامات و مسؤولان و کارگزاران و همسران و فرزندانشان پس از پایان دوره مسؤولیت مادامی که این تکلیف قانونی درباره ایشان اجرا نشده است ممنوعالخروج از کشور اعلام شوند و خروج ایشان قبل از اجرای این حکم قانونی منوط به استعلام از اداره کل ثبت دارایی مقامات مسؤول قوه قضائیه و صدور مجوز خروج ایشان توسط اداره کل مذکور پس از بررسی فهرست داراییشان مجاز باشد.
***
مجلس به دنبال فیلترینگ نیست
عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: هیچ جای طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی بحث فیلترینگ یا محکوم کردن افرادی که از فیلترشکن استفاده میکنند، نیامده و مردم به نظرات افراد مغرض توجه نکنند. جلال رشیدیکوچی در گفتوگویی درباره طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی شبکههای اجتماعی بیان کرد: مجلس به دنبال این است که در این طرح با در نظر گرفتن شرایطی از اطلاعات، کسبوکار و امنیت افراد در فضای مجازی صیانت و حفاظت کند. مجلس به دنبال حفاظت از اطلاعات افراد حقیقی و حقوقی است که به عنوان کاربر در فضای مجازی حضور دارند. وی افزود: درخواستی که از مردم دارم این است که توجه داشته باشند هیچ جای این طرح بحث فیلترینگ یا محکوم کردن افرادی که از فیلترشکن استفاده میکنند، نیامده است و مردم به نظرات افراد مغرض توجه نکنند.
***
دستگاههای اخذ رأی الکترونیک تاریخ گذشتهاند
رئیس هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها گفت: دستگاههایی که در حال حاضر برای اخذ رای الکترونیک وجود دارد بهروز نیستند و تاریخ گذشتهاند و وزارت کشور هم توانایی بهروز کردن آنها را ندارد.
حمیدرضا کاظمی در گفتوگو با تسنیم، با بیان اینکه در هیات مرکزی در حال بررسی شکایتهای واصله درباره انتخابات اخیر هستیم، ادامه داد: شکایتهای متعددی درباره نحوه برگزاری انتخابات از جمله درباره نحوه برگزاری الکترونیک انتخابات به هیات مرکزی ارجاع شده است که در حال بررسی آنها هستیم. وی درباره مشکلات ایجاد شده در بحث برگزاری انتخابات الکترونیک در روز رأیگیری، گفت: به اعتقاد بنده دستگاههایی که در حال حاضر برای اخذ رأی الکترونیک وجود دارد بهروز نیستند و تاریخ گذشتهاند و وزارت کشور هم توانایی بهروز کردن آنها را ندارد. در حال تدوین گزارشی درباره اشکالاتی که در نحوه برگزاری انتخابات الکترونیک وجود داشت هستیم تا به مجلس ارائه کنیم و در دورههای آینده نیز از این دستگاهها استفاده نشود.
ارسال به دوستان
پس از محدود کردن بازرسان آژانس در دسترسی به تأسیسات نطنز، خبرنگار والاستریت ژورنال از سفر معاون گروسی طی هفته جاری به ایران خبر داد
زمان حسابکشی از آژانس جاسوسان!
گروه سیاسی: در پی انتشار اخباری مبنی بر محدودیت بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در دسترسی به تاسیسات نطنز، «لارنس نورمن» خبرنگار روزنامه آمریکایی «والاستریت ژورنال» مدعی شد معاون مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی طی هفته جاری به تهران سفر خواهد کرد. به گزارش «وطنامروز»، این خبرنگار در رشته توئیتی نوشت: همانطور که رویترز گزارش داد، انتظار میرود بازرسان هفته آینده (به وقت غرب) دسترسی مناسب به نطنز داشته باشند. متوجه شدم که یک مقام ارشد آژانس هفته آینده، بعد از آنکه ایران درخواست دیدار او به منظور گفتوگو را در اواخر ژوئن رد کرده بود، به تهران سفر خواهد کرد.
پیش از این خبرگزاری رویترز پنجشنبه گذشته به نقل از دیپلماتهای غربی مدعی شد که پس از وقوع خرابکاری در مجتمع غنیسازی سوخت هستهای نطنز در اوایل ماه آوریل (اواخر فروردینماه)، ایران دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تأسیسات نطنز را محدود کرده است. یک دیپلمات مستقر در وین، در این باره ادعا کرد: «در پی حادثه/ خرابکاری ماه آوریل [در تأسیسات نطنز]، دسترسیهای مشخصی به دلیل ملاحظات ایمنی و امنیتی محدود شده است. این محدودیتها اثر کمی بر توانایی آژانس برای انجام راستیآزمایی دارد». این دیپلمات که رویترز نامش را فاش نکرد، در ادامه گفت: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این باره با ایران گفتوگو کرده است تا از دائمی شدن این محدودیتها و آغاز روند تأثیرگذاری منفی آنها بر ظرفیتهای راستیآزمایی آژانس در ایران جلوگیری کند».
خبرنگار والاستریت ژورنال همچنین مدعی شد: برخی دیپلماتها فکر میکنند بسته به بازخوردی که معاون مدیرکل آژانس هفته آینده در تهران میگیرد، ممکن است گزارشی در روزهای آینده به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی داده شود که میتواند به برگزاری جلسه شورای ویژه (جلسه ویژه شورای حکام) منتهی شود. نورمن در ادامه اعلام کرد: همه اینها در شرایطی است که ایران هیچ شفافیتی درباره اینکه آیا توافق نظارت با آژانس (تفاهمنامه فنی موقت ایران و آژانس) را تمدید کرده یا خیر، نداشته و همچنین در حالی است که تاریخ جدیدی برای گفتوگوهای وین به منظور ازسرگیری مذاکرات احیای برجام که متوقف شده، مشخص نشده است.
رفتار حسابشده ایران در کاهش دسترسی آژانس به نطنز در حالی است که طی یک سال گذشته و در دوره مدیریت رافائل گروسی بر این نهاد بینالمللی، این تاسیسات ۲ بار مورد حملات شدید خرابکارانه قرار گرفته است. همچنین همزمان با مذاکرات وین و در سلسله اقدامات خرابکارانه علیه تاسیسات هستهای ایران، 3 تیرماه اقدام خرابکارانه دیگری علیه یکی از ساختمانهای سازمان انرژی اتمی در اطراف کرج صورت گرفت که البته با شکست همراه شد.
با وجود تشدید عملیات خرابکارانه در زیرساختهای هستهای و حتی ترور دانشمند هستهای کشورمان شهید محسن فخریزاده، تهران در پی توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی طبق قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت مصوب مجلس، باز هم از روی حسن نیت فرصت ۳ ماههای برای آژانس در نظر گرفت که یک بار هم آن را تمدید کرد.
با این حال با سر آمدن موعد این توافق در سوم تیرماه، آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارشی درباره انقضای توافق فنی میان ایران و این نهاد بینالمللی به شورای حکام ارائه کرد. آژانس در بیانیهای اعلام کرد «رافائل گروسی»، مدیرکل آژانس 17 ژوئن نامهای به مسؤولان ایرانی درباره اتمام موعد توافق فنی نوشته است اما «ایران به این نامه پاسخ نداده و مشخص نکرده است که آیا قصد حفظ توافق فعلی را دارد یا خیر».
این در حالی بود که ارائه گزارش به شورای حکام آژانس درباره این توافق در دایره وظایف و مأموریتهای این نهاد بینالمللی نبود و البته تذکر «کاظم غریبآبادی»، نماینده ایران در آژانس را در پی داشت. وی در این رابطه گفت: «آژانس هیچگونه وظیفهای برای ارائه گزارش (به شورای حکام این نهاد بینالمللی) درباره تفاهم منقضیشده مشترک و ثبت دادهها نداشته و ندارد».
همچنین از زمان مدیریت رافائل گروسی، درز گزارشهای محرمانه آژانس درباره ایران در رسانهها بارها اعتراض کشورمان را در پی داشته است. بر این اساس پس از رفتار متقابل ایران در محدودیتهای نظارتی برای آژانس، باز هم رافائل گروسی دستپاچه شده و معاون خود را برای پیگیری به تهران میفرستد. گروسی ماه گذشته طی چندین مصاحبه از اینکه بازرسیها در ایران کاهش یافته ابراز نگرانی شدید کرد و حتی اذعان کرد که آژانس بشدت تحت فشار قرار گرفته است.
* تا احیای برجام خبری از فیلم دوربینها نیست
در همین حال شبکه آمریکایی «سیانان» به نقل از یک مقام ارشد ایرانی اعلام کرد تا زمانی که مذاکرات وین برای احیای برجام به نتیجه نرسد، اطلاعات موجود روی دوربینهای نصبشده در تأسیسات هستهای ایران را در اختیار بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار نخواهیم داد. این شبکه خبری آمریکایی بدون آنکه نام مقام ایرانی را ذکر کند، در گزارشی اعلام کرد یک مقام ارشد جمهوری اسلامی در گفتوگو با این شبکه آمریکایی گفته است: «اگر مذاکرات به موفقیت برسد، ایران قطعا نوارهای ویدئویی را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان خواهد داد». وی ادامه داد: «به اشتراکگذاری نوارها به شیوه پیشروی مذاکرات [وین برای احیای برجام] بستگی دارد. کلید این مساله، توافق است. [توافقی که طبق آن] آنها درباره چیزی توافق کنند که درهای همکاری و فهم بهتر از جمله در زمینه شفافیت را باز کند». این مقام ایرانی همچنین هر گونه ادعا مبنی بر اینکه ممانعت از دسترسی فعلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دادههای ضبطشده روی دوربینها، احتمال حصول توافق هستهای را از بین میبرد، رد کرده و گفته آژانس در نهایت در صورت احیای برجام، میتواند تمام تصاویر را به صورت یکجا مشاهده کند.
* سفر معاون گروسی در راستای فعالیتهای روتین پادمانی است
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز گذشته در توئیتی با اشاره به سفر معاون مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشت: «ماسیمو آپارو» معاون مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته جاری به ایران سفر خواهد کرد. «کاظم غریبآبادی» افزود: آپارو همچنین یکی از بازرسان تعیینشده برای ایران است و هدف بازدید او از تهران در راستای فعالیتهای روتین پادمانی و در چارچوب موافقتنامه جامع پادمان است. نماینده ایران در آژانس یادآور شد: اگر چه با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تماس مداوم هستیم اما هیچ برنامه گفتوگوی از پیش تعیینشدهای برای آپارو در مدت حضورش در تهران پیشبینی نشده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|