|
حمله سایبری جدید به وزارت خارجه آمریکا
رسانههای خبری از حمله سایبری علیه وزارت خارجه آمریکا خبر دادند. «ژاکی هاینریش» خبرنگار شبکه خبری فاکسنیوز در کاخ سفید در حساب کاربری خود در توئیتر اعلام کرد وزارت ش آمریکا هدف حمله سایبری قرار گرفته است. وی افزود: زمان کشف این نفوذ سایبری مشخص نشده اما اعتقاد این است این اتفاق یکی دو هفته قبل به وقوع پیوسته است.
ارسال به دوستان
نیروهای ارتش آمریکا حاضر در فرودگاه کابل، از مردمی که خواهان خروج از کشورشان هستند 500 تا 2000 دلار اخاذی میکنند
نظامیان سر گردنه!
گروه بینالملل: پس از گذشت بیش از یک هفته از حضور طالبان در کابل به نظر میرسد طالبان از پی رایزنی با مقامات پیشین دولت افغانستان و تماس با برخی سفارتخانهها، در حال شکلدهی ساختار مورد نظر خود در آینده سیاسی افغانستان است.
* دیدار طالبان با عبدالله عبدالله
به گزارش «وطنامروز»، «عبدالله عبدالله» رئیس شورای عالی مصالحه ملی و «حامد کرزی» رئیسجمهور پیشین افغانستان صبح دیروز با رهبران سیاسی طالبان در کابل دیدار کردند تا وضعیت موجود را مورد بحث و بررسی قرار دهند. عبدالله درباره این دیدار در فیسبوک خود نوشت: در این دیدار شهابالدین دلاور، عبدالسلام حنفی، خیرالله خیرخواه و عبدالرحمان فیدا حضور داشتند. به گفته عبدالله، برخی رهبران قبایل و دیگر شخصیتهای سیاسی نیز در این نشست حضور داشتند و درباره وضعیت کنونی افغانستان در این دیدار بحث و تبادل نظر شد. وی گفت: مسائلی از قبیل «امنیت مردم، فرآیند سیاسی فراگیر، موضوع پرچم و توجه به ارزشهای ملی» مورد بررسی قرار گرفت. در همین حال سخنگوی دفتر سیاسی طالبان درباره گفتوگوهای این جنبش با طرفهای سیاسی مختلف درباره شکل و ساختار نظام جدید افغانستان گفت: گفتوگوهایی را در کابل با شخصیتهای سیاسی درباره شکل نظام جدید افغانستان انجام دادیم. وی افزود: ما در طول مذاکرات بر تمایل خود برای ایجاد یک سیستم مرکزی قوی عاری از فساد تاکید کردیم. سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در ادامه تاکید کرد: ما خواستار نظام سیاسیای هستیم که به حکم قانون احترام بگذارد و فرصت را برای همه شهروندان افغانستانی فراهم کند.
* طالبان در دره پنجشیر
دیروز ساعاتی پس از آنکه فرزند احمدشاه مسعود که خود را به عنوان فرمانده مقاومت مردمی منطقه پنجشیر در شمال شرقی کابل معرفی کرده، از صلح با طالبان گفت، واحدهایی از شبهنظامیان طالب در اقدامی معنادار به سوی این منطقه لشکرکشی کردند. احمد مسعود با اعلام فراخوان برای جهاد علیه طالبان در دره پنجشیر جبهه مقاومت ملی افغانستان را ایجاد کرده که گفته میشود نزدیک به 10 هزار نفر نیرو گرد آورده است. امرالله صالح، معاون پیشین رئیسجمهور افغانستان (اشرف غنی)هم به او پیوست. به گزارش فارس، احمد مسعود بتازگی در مصاحبه با روزنامه الشرق الاوسط گفت: «ما آماده گفتوگو با طالبان هستیم و با آنها تماس داریم. حتی پدرم نیز با طالبان گفتوگو کرد. من حاضرم برای برقراری صلح از خون پدرم بگذرم». البته مسعود توضیح داد: «طالبان میخواهد چیزهایی را با سلاح تحمیل کند که ما قبول نمیکنیم. اگر آنها صلح میخواهند، با ما گفتوگو و همکاری کنند، ما همه افغان هستیم و صلح برقرار خواهد شد». هراتتایمز بعد از ظهر یکشنبه با انتشار ویدئویی از حرکت ستونی از وانتهای نیروهای طالبان در مسیر بگرام و پنجشیر نوشت: «این تصاویر آمادگی طالبان برای حمله به پنجشیر را نشان میدهد. به مسعود ۴ ساعت فرصت داده شده تسلیم شود». این در حالی است که یک روز جلوتر، شبکه سعودی العربیه به نقل از طالبان اعلام کرده بود این گروه خواستار توافق سیاسی به دور از خونریزی است و به زور وارد پنجشیر نخواهد شد. ولایت پنجشیر در شمال شرقی افغانستان تنها استانی است که طالبان قادر به تسخیر آن نشده است.
در همین حال «دیمیتری ژرنوف» سفیر روسیه در افغانستان گفت یکی از نمایندگان دفتر سیاسی طالبان در بازدید از سفارت روسیه در کابل از دیپلماتهای روس خواست به رهبران پنجشیر تنها مرکز باقیمانده مقاومت در برابر طالبان اطلاع دهند طالبان به دنبال گفتوگو و راهحل مسالمتآمیز است.
* اخاذی ارتش آمریکا از مهاجران افغان
بر اساس برخی گزارشها، ارتش آمریکا که همچنان مشغول خارج کردن نیروها و تجهیزات خود از افغانستان است و طی توافق با طالبان حلقه سوم حفاظتی فرودگاه کابل را در اختیار گرفته تا با سهولت بیشتری فرآیند خروج را طی کند، در یک رسوایی ضدانسانی جدید، از مردمی که به هر دلیل خواهان خروج از کشورشان هستند از 500 تا 2000 دلار اخاذی میکند. پس از رفتارهای ضدانسانی در فرودگاه کابل از سوی نیروهای آمریکایی که تصاویر دلخراش آن به سراسر دنیا مخابره شد، طی چند روز اخیر کاخ سفید با اعزام تیمهای عملیات روانی ویژه و به کمک رسانههای غربی سعی کرده چهره کریه خود را با تکنیکهای رسانهای به نوعی سفیدسازی کند. با این وجود، اخباری که به تواتر از سوی شهروندان افغانستانی که موفق به خروج از کشور شدهاند به گوش میرسد، حاکی از آن است که نیروهای آمریکایی حتی در آن لحظات پردلهره و اضطراب حاضر به همراهی با این افراد نبوده و تنها در ازای دریافت مبالغ فوق اجازه خروج از لایه آخر حفاظتی فرودگاه را به آنها دادهاند. فرودگاه کابل دارای ۳ حلقه حفاظتی است که ۲ حلقه اول آن در اختیار نیروهای طالبان است و حلقه سوم آن بنا بر توافق شکل گرفته میان ۲ طرف، در دست نیروهای آمریکایی است.
وزارت خارجه آمریکا دیروز از بسته شدن ۴۸ ساعته فرودگاه کابل برای تخلیه و انتقال کسانی که وارد این فرودگاه شدهاند خبر داد. شبکه اسکاینیوز هم دیروز به نقل از وزارت دفاع انگلیس گزارش داد هرجومرج اطراف فرودگاه کابل منجر به کشته شدن 7 تن شده است.
ارسال به دوستان
پاسخ مقاومت به بمباران غزه
رسانههای فلسطینی بامداد دیروز از وقوع انفجاری مهیب در مرکز نوار غزه خبر دادند. دقایقی بعد رسانههای صهیونیستی نیز گزارش دادند جنگندههای این رژیم نوار غزه را بمباران کردند. برخی منابع اعلام کردند هدف این حمله اردوگاه فلسطینیان بوده و برخی دیگر هدف را پایگاه مقاومت در منطقه عرین واقع در مرکز غزه اعلام کردند که با ۳ فروند موشک هدف قرار گرفته است. شبکه «قدس نیوز» دقایقی بعد گزارش کرد در این حمله هیچ فلسطینیای آسیب ندیده است. یگان اطلاعرسانی ارتش رژیم صهیونیستی نیز خبر داد با توجه به ارزیابیهای انجام گرفته، تصمیم بر این شد جوخه نظامی اطراف غزه با نیروهای بیشتری تقویت شود. خبرنگار شبکه «المیادین» هم گفت بعد از موج اول حملات جنگندههای رژیم صهیونیستی، اکنون موج جدید این حملات در حال هدف گرفتن مجدد النصیرات و یک پایگاه دریایی مقاومت است. خبرگزاری شهاب سپس اعلام کرد پایگاه بدر متعلق به مقاومت فلسطین (حماس) در جنوب نوار غزه و پایگاه عرین در مرکز نوار غزه با چندین فروند موشک هدف قرار گرفت. وبگاه عبریزبان «یدیعوت آحارانوت» نیز گزارش داد: «ارتش اسرائیل به یگانهای گنبد آهنین، حالت آمادهباش اعلام کرده است».
در پی این حملات، منابع محلی در نوار غزه اعلام کردند پدافند هوایی مقاومت فلسطین به سمت هواپیماهای جنگی اسرائیلی در شمال این باریکه آتش گشود. به گفته منابع عبری، یکی از گلولههای ضدهوایی مقاومت به ساختمانی در شهرک سدیروت در مجاورت این باریکه اصابت کرده و خسارتهایی در پی داشته است. شبکه ۱۳ تلویزیون اسرائیل هم گزارش داد یک شهرکنشین در سدیروت مجروح شده است. شبکه عبریزبان «کان» هم اعلام کرد صدای انفجارهای ناشی از حملات جنگندههای اسرائیلی به نوار غزه در شهرکهای نتیفوت و اشدود شنیده شده است. به نوشته شبکه قدسنیوز، یگانهای ضدهوایی گروههای مقاومت فلسطین به هواپیماهای نظامی صهیونیستی که در ارتفاع پایین بر فراز غزه پرواز میکردند، شلیک کردند.
* اشتباه محاسباتی اشغالگران
«فوزی برهوم» سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) بامداد یکشنبه در واکنش به حملات شدید جنگندههای رژیم صهیونیستی به نوار غزه گفت: «واضح است اشغالگران صهیونیست وضعیت را اشتباه ارزیابی کرده، پیام مردم ما و جناحهای مقاومت را نادیده گرفته و مستقیما به روی آنها آتش گشودهاند که در پی آن روزنامهنگاران و کودکان و دهها نفر دیگر را مجروح کردند». به نوشته مرکز اطلاعرسانی فلسطین، وی با بیان اینکه صهیونیستها سعی دارند با حمله به نوار غزه از شدت ناامیدی و شکست خود در برابر مقاومت بکاهند، تصریح کرد: «غزه بار دیگر با استحکام، عزم و اراده برای مسجدالاقصی و مقدسات دیگر میجنگد و با آتش خود دشمن را نابود میکند».
* احتمال درگیری مجدد در غزه
«یواو زیتون» تحلیلگر نظامی روزنامه یدیعوت آحارانوت تاکید کرد پس از گذشت ۳ ماه از جنگ ۱۲ روزه، احتمالا در آستانه درگیری مجدد با غزه قرار داریم. در این راستا خبرنگار روزنامه هاآرتص اعلام کرد مصر و سازمان ملل برای توقف درگیری در غزه مداخله کرده و در تلاش برای جلوگیری از کشیده شدن اوضاع به سمت جنگی دیگر هستند. در همین راستا شبکه الحره از توقف بمباران رژیم صهیونیستی و درگیری میان ۲ طرف پس از میانجیگری فوری مصر و سازمان ملل خبر داد.
ارسال به دوستان
دور دنیا
15 عزادار حسینی در حمله پلیس نیجریه شهید و زخمی شدند
پلیس نیجریه در روز عاشورا به عزاداران حسینی در «سوکوتو» حمله و به سوی آنها تیراندازی کرد که در نتیجه آن ۳ نفر به شهادت رسیده و 12 نفر نیز زخمی شدند. وبسایت العهد لبنان در این باره گزارش کرد در حمله مذکور که همراه با تیراندازی و نیز شلیک گاز اشکآور بود ۳ عزادار حسینی به شهادت رسیده و دستکم 12 نفر هم زخمی شدند. شهدای این حمله «بیلو محمد إلیلا»، «عمرانا عمر» و «حسن أبو بکر سوکوتو» نام دارند و جنبش اسلامی نیجریه در واکنش به ادعای پلیس نیجریه که گفته در حمله مذکور هیچ کسی کشته یا زخمی نشده، تصاویر شهدا را منتشر کرد. جنبش اسلامی نیجریه افزود موکبهای عزاداری در شهرهای مختلف نیجریه برپا بوده و مشخص نیست چرا به این موکب در سوکوتو حمله شده است.
***
چین ۲ موشک جدید را با موفقیت آزمایش کرد
گزارش رسانههای دولتی چین حاکی است این کشور بتازگی ۲ موشک جدید متعارف را با موفقیت آزمایش کرده است. به گزارش تلویزیون «سیسیتیوی» چین، هر ۲ موشک که از منطقهای کویری در شمال غرب چین پرتاب شدند، با نفوذ در دفاع چندلایه دشمن فرضی در صدها کیلومتر دورتر، هدف را منهدم کردند. این آزمایش همچنین به طور چشمگیری باعث تقویت قابلیتهای آفندی و پدافندی نیروی موشکی ارتش آزادیبخش خلق چین شده است. آزمایش این ۲ موشک در حالی است که ارتش چین ۲ سال پیش از موشک اتمی «DF- 41» که موشکی 3 مرحلهای با سوخت جامد و برد بیش از ۱۲۰۰۰ کیلومتر است، رونمایی کرد. این موشک قادر است هر نقطهای را در خاک آمریکا هدف قرار دهد. بتازگی نیز منابع غربی مدعی شده بودند چین با سرعت بیشتری به سمت توانایی پرتاب موشکهای دارای کلاهک هستهای از سیلوهای زیرزمینی حرکت میکند.
***
الکاظمی: دولت عراق به برگزاری انتخابات در موعد مقرر متعهد است
مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق در رأس هیاتی عالیرتبه به کویت سفر کرد. وی قبل از ترک بغداد گفت: مذاکرات با رهبران سیاسی کویت برای ترسیم نقشه راه منطقهای که به وضوح تحولات منطقه و راههای تعامل با آن را مشخص کند، ضروری است. وی گفت این سفر در راستای تلاشهای دولت برای تقویت همکاری و روابط دوجانبه با کشورهای مختلف از جمله کویت است. الکاظمی درباره اوضاع داخلی عراق هم گفت: دولت متعهد است انتخابات را در موعد مقرر برگزار کند. در همین راستا رئیسجمهور عراق نسبت به نادیده گرفتن خطر تروریسم هشدار داد و خواهان همبستگی بینالمللی برای ریشه کن کردن آن شد. برهم صالح در توئیتی نوشت: حادثه تروریستی الطارمیه که به شهادت تعدادی از نیروهای حشدالشعبی منجر شد، نشان میدهد ما نیاز به ادامه تلاشهای امنیتی و حمایت دستگاههای امنیتی داریم.
***
سیلاب مرگبار در «تنسی» آمریکا جان 10 نفر را گرفت
«کریس دیویس» کلانتر شهر «همفریس» ایالت «تنسی» آمریکا به شبکه «WSMV» از زیرمجموعه شبکه سیانان گفت دستکم 10 نفر از جمله ۲ کودک روز شنبه در سیلاب شدید تنسی جان خود را از دست دادند. شبکه آمریکایی «سیانان» در این باره گزارش کرد کلانتر همفریس همچنین تصریح کرد سرنوشت ۳۱ نفر (تا شنبه به وقت محلی) در هالهای از ابهام قرار دارد و هیچ اثری از آنها نیست و تیمهای جستوجو و نجات در تلاش برای یافتن این افراد هستند. بنا بر گزارش آژانس مدیریت امور اضطراری ایالت تنسی (TEMA)، سیل فاجعهبار در نزدیکی «ویورلی» منجر به مسدود شدن بزرگراه اصلی شهر شده است.
***
خودکشی ناموفق رئیسجمهوری سابق بولیوی در زندان
وکیل «جنین آنییز» اعلام کرد رئیسجمهوری سابق بولیوی حین حبس مچ دستش را بریده است. در همین ارتباط پلیس گزارش کرد این اقدامی برای خودکشی بوده است. به گزارش رویترز، «نورکا سولار» وکیل رئیسجمهوری سابق بولیوی که در حبس به سر میبرد، از تلاش ناموفق موکلش برای خودکشی با بریدن رگ مچ دستش خبر داد. وی به خبرنگاران گفت: این یعنی آنییز درخواست کمک دارد. او احساس ترس زیادی میکند. پزشک او را که دستش را بریده بود، پیدا کرد. روی مچ دست چپش ۳ جای بریدگی بود. آنها جای بریدگیها را بخیه زدند. آنییز اوایل سال جاری میلادی به اتهام دست داشتن و شرکت در کودتا برای براندازی دولت اوو مورالس، رئیسجمهوری پیشین بولیوی در ۲۰۱۹ بازداشت شد. وی اتهامات را نپذیرفت و گفت قربانی سرکوب سیاسی شده است و اکنون تا زمان برگزاری جلسه دادگاه، در حبس به سر میبرد. «ادواردو دل کاستیو» وزیر کشور بولیوی تایید کرد آنییز در اقدامی تلاش کرد خودکشی کند اما اکنون وضعیتش باثبات است. در همین حال، رئیس یگان ویژه ضدجرم پلیس ملی بولیوی نیز به تلویزیون محلی این کشور گفت: آنچه رخ داده به معنای تلاش برای خودکشی است.
ارسال به دوستان
بازی دوسر برد حزبالله و ایران در لبنان
حسین آجورلو*: برخلاف تبلیغاتی که در رسانههای طرفدار محور غربی- عربی- عبری در جریان است، در ماههای اخیر حزبالله و سیدحسن نصرالله به محوریت جریان 8 مارس به دنبال این بودهاند که هر چه سریعتر در لبنان ثبات ایجاد شود و دولت شکل بگیرد اما جریان 14 مارس مدام دنبال این بودهاند که شرایط را گره بزنند. رویکرد حزبالله برای ثبات سیاسی دلیلی فنی براساس علم روابط بینالملل است، چرا که هر طرفی که دست برتر و جایگاه تثبیت شده دارد به دنبال ثبات است. حزبالله هم در مقابل هر بازیای که بخواهد ثبات لبنان را به هم بزند میایستد. یعنی در مقابل جریان 14 مارس که با تحریک سفارتخانههای سعودی، امارات، آمریکا و فرانسه به هر اقدامی دست میزنند که نظم لبنان را بر هم بزنند تا بیثباتی به بار آورده و با این کار قدرت قاهر حزبالله را به چالش بکشند، البته تاکتیکهایشان متفاوت است. فرانسه به خاطر آن تجربه مستعمراتی قدیمی که در لبنان دارد با شناخت بهتری عمل میکند و چون میداند این بیثباتی به سرعت اتفاق نمیافتد به دنبال تاکتیکهای نرمتر و طولانیمدت است، در حالی که سفارتخانه آمریکا صریحا به دنبال القای مستقیم بیثباتی است و از دولت بدون حضور مقاومت حمایت میکند یعنی لبنان بدون حزبالله.
بر اساس قوانین دیپلماسی، هر گاه معادلات به ضرر یک بازیگر باشد آن بازیگر به دنبال بر هم زدن توازن موجود خواهد بود، البته برخی مداخلهگران خارجی لبنان به این صرافت افتادهاند که حتی اگر معادلات موجود را بر هم بزنند، حزبالله قدرتمندتر از گذشته با معادلات جدیدی به عرصه بازمیگردد. به نظر میرسد تحلیلهایی از این دست بتدریج در میان اندیشمندان غربی هم رواج یافته چون میشنویم بازیگران خارجی را از ادامه بحرانآفرینی در لبنان نهی کرده و میگویند قدرت بازسازی حزبالله به قدری است که میتواند پیروز معادلات بعد از به هم خوردن نظم فعلی هم باشد.
* چه اتفافی دارد میافتد؟
طرف مقابل همه تلاشش را کرده که صحنهآرایی سیاسی به اسم مبارزه و مخالفت با مقاومت در لبنان به وجود بیاورد. این روند اما دقیقا تعبیر همان تحلیل اندیشمندان غربی است که اگر چه بازیگران خارجی سعی میکنند معادله کنونی این کشور را بر هم بزنند اما برگ برنده بحران فعلی باز هم در دست مقاومت خواهد بود. اما چرا؟
اول- حزبالله حضور آنچنانی در دولت ندارد. حضور چهرههای مقاومت در وزارتخانههای فرعی مثل بهداشت یا کشاورزی یا در حد مشاور وزیر است. بنابراین حزبالله از نگاه اکثر مردم لبنان به عنوان مسبب وضع موجود شناخته نمیشود.
دوم- در سالهای اخیر دشمنان مکررا به دروغ گفتهاند حزبالله به دنبال بیثباتی در لبنان است ولی با توجه به اینکه حزبالله در سالهای اخیر از هر دولتی که روی کار آمده، از کابینه آقای میقاتی گرفته تا معرفی مصطفی ادیب به عنوان نخستوزیر مکلف حمایت کرده است و به همهشان رای اعتماد داد، طبیعتا مردم دیدند که حزبالله از خلأ قدرت بیزار است.
سوم- در شرایطی که کشورهای مداخلهگر غربی- عربی به دنبال گروکشی از اقتصاد لبنان هستند تا خواستههای خود را تحمیل کنند، حزبالله اعلام میکند متحدش یعنی جمهوری اسلامی ایران هم حاضر است به ارتش لبنان کمک کند و هم در بحث سوخت که مشکل اصلی مردم است به لبنان سوخت برساند.
البته هم درباره کمکهای نظامی به ارتش لبنان که رفتهرفته آغاز میشود و هم سوخترسانی نفتکشهای ایرانی به این کشور در حالی که ذخایر گاز و مازوت (عامل تولید برق) این کشور در حال تمام شدن است و بنزین ماشین نیز کمیاب و گران شده، این مقاومت است که از جانب جمهوری اسلامی صحبت میکند و همه میدانند که قولش صادق است.
در بحث سلاح اتفاقی که افتاد این بود که حزبالله در سالهای 2013 و 2014 اعلام کرد ما حاضریم به ارتش لبنان کمک کنیم. مداخلهگران خارجی فوری به تکاپو افتادند که بهتر است خودمان سلاح ارتش را تامین کنیم تا از ایران نگیرد. همانند همان موضوعی که مقام معظم رهبری اخیرا درباره واکسن کرونا مطرح کردند یعنی اینکه گفتیم داریم در تولید واکسن خودکفا میشویم تا غربیها تحریم واردات واکسن را بردارند. نتیجتا عربستان و فرانسه بلافاصله 5 میلیارد دلار کمک تسلیحاتی به ارتش لبنان انجام دادند.
در حال حاضر هم حزبالله تاکتیک مشابه سوختی را در پیش گرفته است بدین معنی که یا نفت و گازوئیل ایرانی به لبنان میرسد یا اینکه آمریکا، فرانسه و سعودی از ترس اینکه صادرات سوخت ایران به لبنان به گشایش سرفصلهای تجاری بینجامد و افکار عمومی لبنان به سمت جمهوری اسلامی جلب شوند، مجبور به پذیرش گشایش سیاسی و تشکیل دولت نجات ملی شوند تا بحران فعلی خاتمه یابد.
* نسبت ابتکار عمل حزبالله با افکار عمومی لبنان
چنین تاکتیکهایی بازی دو سر برد برای حزبالله و محور مقاومت محسوب میشود و ابزاری است برای اعمال فشار به جریان 14 مارس و حامیان خارجیاش. در مقابل جریانهای مخالف بازنده این بازی هستند. اگر این نفتکش یا نفتکشهای حامل سوخت را بزنند یا رهگیری کنند، مقصر آن طرفی است که این کار را کرده، چرا که مردم لبنان بشدت نیازمند این سوخت هستند. اگر هم این کشتی را نزنند که به معنای ناتوانی قدرتهای مداخلهگر با روندی است که آشکارا با آن مخالف بودهاند و به ضرر آنهاست. در هر صورت جمهوری اسلامی به عنوان یک بازیگر دلسوز منطقهای و حزبالله به عنوان یک جریان مثبت در لبنان بازشناخته خواهند شد. در همین رابطه باید نحوه واکنشهای رسانهای به صحبتهای اخیر سیدحسن نصرالله در رابطه با انتقال سوخت ایران به لبنان را هم بررسی کنیم. سمپاشیهایی که طرف مقابل علیه وعدههای دبیرکل حزبالله انجام داد، عمق اجتماعی ندارد. بدنه اصلی جامعه در کشوری مثل لبنان شاید در انتخابات شرکت کند و حتی برای فلان یا بیسار جریان سیاسی ابراز احساسات هم کند اما به طور کلی درگیر ساحت سیاسی نیست بلکه درگیر معیشت و زندگی خود است، به همین دلیل بخش اعظم مردم عادی آنچه را میبینند کمکهای ایران و انگیزههای خیر حزبالله است. آنها ممکن است بروز و ظهور رسانهای آنچنانی نداشته باشند اما از طرف دیگر همینها در یک فرآیند بلندمدت به جریانهای حامی مقاومت تمایل پیدا میکنند. این چیزی است که نه فقط در لبنان بلکه در عراق هم شاهدش هستیم. قبل از هر انتخابات در لبنان، صدای جریان غربگرای ضدمقاومت و ضدایرانی بسیار بلند میشود اما نتیجه انتخابات چیز دیگری از آب درمیآید. این تاییدکننده وجود یک طیف اکثریت خاکستری است. در لبنان ۲ بخش فعالان رسانهای داریم؛ یک دسته فعالان مجازی و اجتماعی هستند که در سالهای اخیر حامیان بیشتری از مقاومت وارد این طیف شدهاند. اینها بتدریج میتوانند یک بدنه جدید را شکل بدهند و در مقابل جریانی بایستند که سابقا به طور کامل فضای مجازی را در تسلط خود داشت. آنها جور سکوت همان طیف خاکستری نه چندان فعال در عرصه سیاسی و رسانهای را میکشند. در مقابل جریان 14 مارس نفوذ رسانهای بسیار زیادی قرار دارد که کاملا تحت تاثیر غرب است و در هر حالتی، حتی اگر حزبالله یک تنه همه مشکلات لبنان را حل کند باز هم دست از سیاهنمایی و تخریب آن بر نمیدارد. اینها صدای بلندی دارند، چرا که رسانههای بسیار قوی، لشکری از فعالان اجتماعی و سیاسی متشکل در قالب انجیاُ و سازمانهای مختلف و البته کارتلهای پشتیبان بسیار قوی را در اختیار دارند.
همچنین همانطور که میدانید لبنان مانند بسیاری از کشورهای منطقه ساختار سیاسی و بروکراتیک بسیار فاسدی دارد که این ساختار فاسد نیازمند ورود نیرویی جدید برای اصلاح ساختار است. به همین دلیل است که شاید ساختار موجود با صادرات مستقیم نفت و سوخت ایران به لبنان مخالفت کند، چراکه در حال حاضر این سوخت را از طرق نامشروع قاچاق یا وارد میکند و به قیمت گزاف به مردم میفروشد. پس چنین مافیاهایی هم علیه ابتکار سیدحسن نصرالله سروصدا میکنند کما اینکه شاهد مخالفت سعد حریری بودیم که سعی کرد این ترس را القا کند که اگر سوخت ایرانی بیاید تحریمهای غربی میآید، حال آنکه نهتنها همین الان لبنان زیر شدیدترین تحریمهاست بلکه به خاطر فقدان مازوت مردم برق ندارند و حتی دچار مشکل کمبود نان شدهاند. واقعا جامعه لبنان بیشتر از این قرار است درد تحریم بکشد؟ شاهد بودیم در شمال لبنان در منطقهای که تحت تسلط جریان المستقبل است انفجار یک پمپ بنزین باعث کشته شدن بیش از 20 نفر شد. این مسالهای است که گریبان تمام مردم لبنان را میگیرد. با اینکه ابتکار عمل حزبالله و ایران در نگاه اکثریت خاکستری جامعه مثبت تلقی میشود اما در جمعبندی رسانهای این ماجرا باید بگوییم توازنی برقرار شده و البته اینطور نیست که دست طرف مقابل در سیاهنمایی این اقدام در افکار عمومی بالاتر باشد. بازخوردها وقتی کاملا مثبت میشود که این کمکها بروز و ظهور بیرونی هم پیدا کند، یعنی مردم در خیابانها به استقبال کمکها بیایند یا صفها کوتاهتر شود یا مشکل بیبرقی کم شود. طبیعتا جریان فاسد سیاسی و اقتصادی جلوی کمکهای ایران به لبنان در حوزههای نظامی، سوخت و حتی تولید برق خواهد ایستاد مگر آنکه این کمکها تبدیل به یک روند شود. بر این نکته که تقویت ارتباط ما با لبنان و سوریه نیازمند چیزی فراتر از یک فرآیند مقطعی است در سالهای اخیر همواره توسط آگاهان امر تاکید شده است. نباید فراموش کنیم که چنین کمکهایی رایگان نبوده و ایران هزینه این صادرات کالا و خدمات را هم از لبنان و سوریه دریافت میکند؛ گیریم که با هزینهای پایینتر از دیگر طرفهای خارجی. این نشاندهنده اهمیت اقتصادی چنین روابطی برای ماست که در عین حال دستاوردهای امنیتی خوبی هم برای ما خواهد داشت. امیدواریم موانع داخلی چنین ابتکار عملهایی در دولت تحولخواه جناب آقای رئیسی برداشته شود.
* مدیرگروه غرب آسیای مؤسسه ابرار معاصر
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|