|
شیخ قبلان منشأ خدمات ارزنده و ماندگار بود
دبیرکل مجمع جهانی بیداری اسلامی در پی ارتحال علامه مجاهد آیتالله شیخ عبدالامیر قبلان، رئیس مجلس اعلای اسلامی شیعیان لبنان پیام تسلیت صادر کرد. در بخشی از پیام علیاکبر ولایتی آمده است: «این عالم برجسته جهان اسلام عمر بابرکت خویش را در راستای معرفی آموزههای عمیق اسلامی و معارف بلند اهل بیت (ع) و همچنین مقاومت و مبارزه در برابر توطئهها و دشمنیهای رژیم غاصب صهیونیستی در راستای آزادی قدس شریف و حمایت از آرمانهای ملت مظلوم فلسطین به کار گرفت و منشأ خدمات ارزنده و ماندگار بود».
ارسال به دوستان
اخبار
تأکید رئیس دستگاه قضا بر لزوم بازنگری برخی قوانین به نفع زنان
حجتالاسلام والمسلمین محسنیاژهای در دیدار اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه همه باید حامی حقوق و حافظ کرامت زنان باشند، بر لزوم بازنگری و تغییر برخی رویکردها، رفتارها و قوانین به نفع زنان و خانواده تأکید کرد و افزود: باید منزلت و عظمت زن و کمک به زن به عنوان یک انسان دارای شرافت و جایگاه والا، سرلوحه کار همه دستگاهها قرار گیرد. وی خاطرنشان کرد: تربیت فرزند به نوع تربیت پدر و مادر و هم به جامعه گره خورده است اما مسلما رفتارهای مسؤولانه یک مادر وظیفهشناس و آگاه به وظایف تربیتی بیشترین نقش را در شکلگیری شخصیت فرزند دارد.
رئیس قوه قضائیه برنامهریزی برای جلوگیری از افزایش طلاق و تبعات ناشی از آن در کشور را امری ضروری دانست و گفت: مجلس و دستگاه قضا و نهادهایی همچون شورای عالی انقلاب فرهنگی باید به طور جدی درباره مسائلی چون حضانت، تربیت و دیگر موضوعات مرتبط تدبیر کنند که اگر پدر و مادری ناچار به جدایی و متارکه شدند، کمترین آسیب به زن و فرزند وارد شود. وی مبارزه با فساد در همه ساحتها بویژه فساد مالی و اداری را از مطالبات اصلی مردم دانست و از مجلسیها خواست دستگاه قضا را در انتخاب بهترین روش برای برخورد و ریشهکنی فساد کمک کنند تا ضمن مقابله با مفاسد، خللی در روند سرمایهگذاری و تولید پیش نیاید.
میتوانیم در هر پهنه آبی که لازم باشد حضور داشته باشیم
فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی گفت: امروز در همه پهنههای آبی جهان هر وقت که فرمانش صادر شود با اقتدار میتوانیم حضور پیدا کنیم.
امیر دریادار شهرام ایرانی در نشست خبری تشریح ماموریت هفتادوپنجمین ناوگروه نداجا اعزامی به شمال اقیانوس هند و بندر سنپترزبورگ روسیه، اظهار کرد: بزرگترین و تاریخیترین رویداد نظامی در حوزه دریا توسط نیروی دریایی با اعزام ناوگروه رزمی متشکل از ناوشکن تمام ایرانی سهند و ناوشکن بندر مکران با اقتدار و موفقیت به اتمام رسید و ناوگروه توانست ماموریتش را با پیمودن ۴۵ هزار کیلومتر در اقیانوسها و در مقابله با طبیعت خشن اقیانوسها به اتمام برساند و به میهن مراجعت کند.
وی افزود: نشان دادن خودباوری و توانمندی جمهوری اسلامی ایران در عرصه جهانی آن چیزی است که در این ماموریت اهمیت داشت. این ناوگروه برای کسانی که توانمندی فرزندان ایرانزمین را هیچگاه باور نداشتند، این نتیجه را داشت که امروز این توانمندی را باور دارند. ایرانی با بیان اینکه امروز دیگر در همه پهنههای آبی جهان هر وقت که فرمانش صادر شود با اقتدار میتوانیم حضور پیدا کنیم، اظهار کرد: در حوزه پیشرانهای دریایی باید گفت بومیسازی این پیشرانها برای ما مهم است و بزودی شاهد ساخت نخستین پیشران تمام ایرانی خواهیم بود که در عرصه دریا به همه ارگانها کمک میکند.
امیرعبداللهیان:
تأمین واکسن کرونا از اولویتهای وزارت امور خارجه است
وزیر امور خارجه کشورمان در نشست با فعالان اقتصادی و مسؤولان اتاق ایران، بخش خصوصی را موتور محرک روابط میان کشورها و حلقههای تجاری و اقتصادی را عاملی کمککننده در پایایی سیاست خارجی و مقوم آن ارزیابی کرد و بر عزم وزارت امور خارجه در حمایت از نقش و مشارکتدهی هر چه بیشتر بخش خصوصی در مراودات با کشورها تاکید کرد. امیرعبداللهیان در ادامه تامین واکسن کرونا را از اولویتهای اصلی وزارت امور خارجه ذکر کرد و اقدامات این وزارتخانه در شتابدهی فراوان به تامین واکسن مورد نیاز کشورمان در روزهای گذشته را تشریح کرد و گفت: از همکاری بخش خصوصی در این زمینه استقبال میکنیم.
سفیر ایران در عراق:
دور چهارم مذاکرات ایران و عربستان برگزار خواهد شد
سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد در برنامه «لعبه الکراسی» که از شبکه الشرقیه عراق پخش میشود، گفت: بعد از مستقر شدن دولت جدید ایران به ریاست سیدابراهیم رئیسی، دور چهارم گفتوگوهای تهران- ریاض برگزار خواهد شد. ایرج مسجدی اشارهای به زمان و مکان دقیق این گفتوگوها نکرد. مسجدی تاکید کرد: مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق نقش مهمی در برگزاری ۳ دور قبلی مذاکرات میان ایران و عربستان داشت و تهران احساس خوبی نسبت به دور بعدی برای رسیدن به نتایج خوب دارد. سفیر ایران در بغداد در بخش دیگر این گفتوگو خاطرنشان کرد: امنیت عراق با وجود نیروهای آمریکایی محقق نخواهد شد و اخراج آنها مطالبه اساسی برای تحقق ثبات در عراق و منطقه است. مسجدی تاکید کرد متهم کردن ایران به هدف قرار دادن کاروانهای نظامی و هیاتهای دیپلماتیک خارجی در عراق تنها حرفهای بیارزش آمریکایی است.
مسجدی درباره تحولات افغانستان هم گفت: همه باید به دنبال ایجاد امنیت در افغانستان باشند و همه باید به مردم افغانستان کمک کنند. وی افزود: همکاری ما با طالبان به موضع و عملکرد آنها نسبت به ایران بستگی دارد و طبیعتا از آنها میخواهیم که روابطشان با تهران بر اساس احترام باشد، این مساله باعث میشود ایران با طالبان همکاری کند.
ارسال به دوستان
فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در جلسه غیرعلنی مجلس با تشریح تحولات افغانستان نسبت به توطئه غرب برای تقابل جهان اهل سنت با ایران هشدار داد
جنگ مذهبی، دام آمریکایی
گروه سیاسی: تحولات روزهای اخیر همسایه شرقی کشورمان واکنشهای بسیاری را در پی داشته است. تشدید درگیریها میان طالبان و نیروهای مقاومت مردمی در پنجشیر و خبرهایی از دخالت نیروهای پاکستانی به نفع طالبان در این نبرد، شرایط این کشور را بیش از پیش پیچیده کرده است. در همین راستا، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با حضور در جلسه غیرعلنی مجلس شورای اسلامی، ضمن بیان تحلیلهایی درباره این تحولات، بار دیگر بر موضع و راهحل جمهوری اسلامی ایران برای حل بحران افغانستان تاکید کرد.
به گزارش «وطنامروز»، جلسه غیرعلنی مجلس شورای اسلامی روز گذشته با حضور سردار اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برگزار شد. موضوع محوری این جلسه تحولات روزهای اخیر همسایه شرقی، یعنی افغانستان بود. با اینکه محتوای این جلسه به طور کامل منتشر نشده است اما برخی نمایندگان جزئیاتی از این نشست و صحبتهای سردار قاآنی را با رسانهها به اشتراک گذاشتند.
احمد علیرضابیگی، نماینده مردم تبریز در مجلس در گفتوگو با مهر، در تشریح این نشست اظهار داشت: به گفته سردار قاآنی، کارشناسان سیاسی و نظامی شکست آمریکا در افغانستان را بهمراتب مهمتر و پررنگتر از شکست آمریکا در ویتنام تحلیل میکنند. وی ادامه داد: فرمانده سپاه قدس معتقد است این حادثه بعد از ۲۰ سال سرمایهگذاری آمریکا و حضور واشنگتن در افغانستان اتفاق افتاده است. حضور آمریکا در افغانستان ارتباطی با حادثه ۱۱ سپتامبر نداشته و آمریکا پس از ترور احمدشاه مسعود مصمم به حضور در افغانستان شده بود. علیرضابیگی افزود: سردار قاآنی تأکید کرد جمهوری اسلامی با نگاه مبتنی بر منافع ملی خود، تحولات افغانستان را رصد میکند و به سرنوشت افغانستان علاقهمند است، به همین دلیل از ابتدای ورود شوروی به افغانستان به عنوان وظیفه دینی از مردم این کشور حمایت کرد.
نماینده مجلس در ادامه اظهار داشت: سردار قاآنی تأکید کرد آنچه برای ما در افغانستان اهمیت دارد، این است که امنیت جمهوری اسلامی مخدوش نشود، نقشه آمریکا این است که ایران را با جهان اهل سنت درگیر کند، بنابراین جمهوری اسلامی باید به گونهای عمل کند که امنیت ایران مخدوش نشود و آمریکا به اهداف خود دست نیابد. وی تأکید کرد: به گفته فرمانده سپاه قدس، شیعیان افغانستان برای جمهوری اسلامی اهمیت زیادی دارند و ایران تلاش دارد حل موضوع افغانستان از طریق جنگ نباشد و همه اقوام افغانستان در اداره کشور سهیم باشند.
ابراهیم رضایی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی دیگر نمایندهای بود که صحبتهای سردار قاآنی را با رسانهها مطرح کرد. وی در گفتوگو با خبرگزاری مهر، با اشاره به بررسی تحولات افغانستان در جلسه غیرعلنی مجلس، بیان کرد: سردار قاآنی در این جلسه نکاتی را درباره خسارتهای آمریکا در افغانستان بیان کرد. به گفته وی، آمریکا ۸۰ هزار نیروی نظامی وارد افغانستان کرد. بیش از ۲ هزار میلیارد دلار در این کشور هزینه کرد، آمار کشتهشدگان آمریکا در افغانستان بیش از ۱۰ هزار نفر بود اما هیچ نتیجهای هم نگرفتند. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: فرمانده نیروی قدس سپاه تأکید کرد که آمریکا جهت تسلط بر ایران، روسیه، چین و هند وارد افغانستان شد اما شکست خورد و در نهایت از این کشور فرار کرد. رضایی تأکید کرد: به گفته سردار قاآنی، آمریکا داعش را به افغانستان آورد تا از آنان برای رسیدن به اهداف خود استفاده کند.
وی در ادامه گفت: فرمانده نیروی قدس سپاه در این جلسه اظهار داشت که مذاکرات دوحه به دلیل دخالت آمریکاییها بینتیجه بوده است و در بخش دیگری از اظهارات خود اعلام کرده هدف اصلی جمهوری اسلامی ایران، تأمین امنیت خودش است و اینکه اجازه نمیدهیم امنیت کشورمان و مرزها مخدوش شود.
آمریکا مانع ادامه مذاکرات بینالافغانی در ایران شد
سیدنظامالدین موسوی، سخنگوی هیاترئیسه مجلس نیز در جمع خبرنگاران درباره این نشست اظهار کرد: سردار قاآنی درباره تحولات افغانستان مطالب دقیق، مستند و قویای را بیان و تحلیل خوبی ارائه کرد و در این میان تعدادی از نمایندگان نیز دیدگاهها و دغدغههای خود را بیان کردند. وی ادامه داد: همانطور که رهبر انقلاب فرمودند تحولات افغانستان را به دقت دنبال میکنیم، زیرا از جوانب مختلف حائز اهمیت است؛ مردم این کشور پیوند دیرینه فرهنگی، تاریخی و دینی دارند و نمیتوان نسبت به آنها بیتفاوت بود، بنابراین ایران به دقت مسائل این کشور را رصد میکند.
نماینده مردم تهران در مجلس تصریح کرد: آنچه در فحوای کلام سردار قاآنی مشخص بود و در گزارشهای سایر دستگاههای مرتبط با سیاستهای خارجی نیز مورد تاکید قرار گرفته، اشراف کامل ایران درباره مسائل افغانستان است. در واقع دستگاههای امنیتی و دفاعی با اشراف کامل خود نسبت به تحولات اخیر غافلگیر نشدند.
وی گفت: با توجه به اینکه ایران از حیث دیپلماتیک و دفاعی اشراف و آمادگی کامل در مواجهه با تحولات افغانستان دارد، تلاشهای جدی انجام داده تا منافع مردم این کشور و ایران اسلامی در تحولات لحاظ شود. آمریکاییها در افغانستان دچار ضعف شدند، دولت این کشور نیز در اداره امور تضعیف شد و طالبان نیز برای تصرف بخشهای مختلف اقداماتی را آغاز کرد، لذا دستگاه دیپلماسی و سایر نهادها در این باره فعال شدند و ایران سعی کرد در اطراف منازعه صورتگرفته، جلسه بینالافغانی را برگزار کند که از گروههای مختلف از جمله طالبان و دولت وقت نیز حضور داشتند.
سخنگوی هیاترئیسه مجلس ادامه داد: این ابتکار جمهوری اسلامی ایران مورد استقبال طرفهای مختلف قرار گرفت و نتایج خوبی در پی داشت که اگر ادامه مییافت شاید برخی مسائل که امروز در افغانستان رقم خورده به سمت و سوی دیگری میرفت، زیرا همگی آنها حسننیت ایران را قبول داشتند و بدون هیچ قدرت خارجی در میان خود مذاکره میکردند. آمریکاییها به دولت افغانستان فشار آوردند و مذاکرات ادامه نیافت و بر این اساس تحولات در آن به سمت میدانی سوق یافت و با دگرگونی سیاسی، دولت قبلی افغانستان سقوط کرد. موسوی گفت: تلاش خواهیم کرد علاوه بر اینکه رأی و دیدگاه مردم افغانستان در آیندهشان لحاظ شود، منافع ملت ایران و امنیت و ثبات مرزهایمان نیز در نظر گرفته شود.وی اظهار کرد: آنچه این روزها مغفول مانده و مردم و رسانهها نیز باید به آن توجه کنند، نقش مخرب و غیرسازندهای است که آمریکاییها در مساله افغانستان ایفا کردند. این روزها متاسفانه بعضا در برخی رسانههای داخلی و حتی از سوی برخی شخصیتها، به دلیل عدم اشراف کافی نسبت به مساله طوری مطالب بیان میشود که انگار جمهوری اسلامی تقصیر داشته یا به طور فعال به این موضوع وارد نشده است. سخنگوی هیاترئیسه مجلس تصریح کرد: آمریکاییها به اسم مبارزه با تروریسم و حذف گروههای تروریستی و تقویت زیرساختهای اقتصادی و صنعتی و وارد کردن دموکراسی به افغانستان، این کشور را به مدت 20سال اشغال کردند. آمریکا چرا به عنوان قدرت مداخلهجو وارد افغانستان شد و در این سالها به وعدههایش نیز عمل نکرد. به عنوان مثال، سیستم بروکراتیکی که آمریکاییها در افغانستان ایجاد کردند، بشدت ضعیف و فاسد بود و یکی از دلایلی که دگرگونی سیاسی در این کشور شکل گرفت و گروهی که قبلا در صحنه سیاسی افغانستان حذف شده بود، مجددا توانست قدرت را در این کشور به دست گیرد و مردم افغانستان نیز رغبتی به دفاع نداشتند، این بود که آمریکاییها روح مقاومت و امید را در مردم این کشور تضعیف کرده بودند.
نماینده مردم تهران ادامه داد: مردم افغانستان از عملکرد آمریکاییها ناراضی بودند، زیرا قولهای آنها در حوزه زیرساختی و اقتصادی محقق نشده بود و سرمایهگذاریای که در آنجا صورت گرفته بود، بیشتر در بخش نظامی بود؛ ارتش افغانستان نیز به دلیل اقدامات آمریکا نتوانست به جایگاه واقعی خود برسد. این در حالی است که در نهایت آمریکاییها به طور مفتضحانه و غیرمسؤولانه از افغانستان فرار کردند. موسوی در ادامه گفت: افغانستان اکنون به نقطه صفر 20 سال پیش برگشته و حاکمیتی که در آن سال بر این کشور مسلط بود و حتی آمریکاییها برای مبارزه با آن وارد این کشور شدند، مجددا روی کار آمده است. جمهوری اسلامی ایران اشراف کامل بر مساله دارد و به صورت فعال و مبتکرانه با گروهی که در افغانستان غلبه یافته در تماس است و تلاش میکند منافع مردم این کشور و ملت ایران را حفظ کند. وی در پاسخ به سوالی تصریح کرد: نظر و رأی مردم افغانستان برای جمهوری اسلامی ایران مهم است و سیاست رسمیای است که رهبر انقلاب آن را بیان فرمودند و هر آنچه مردم این کشور بپذیرند، ایران اسلامی نیز از آن دفاع خواهد کرد. اگر کارشکنیهای آمریکا نبود، قطعا ابتکار عمل جمهوری اسلامی ایران در موضوع مذاکرات بینالافغانی نتیجه میداد اما آمریکاییها مانع مسیر دیپلماتیک شدند و نتیجه به سمت عملیات نظامی سوق یافت. ایران تلاش خواهد کرد مذاکرات همهجانبه مجددا در افغانستان رخ دهد و خشونتی در این کشور صورت نگیرد و همه مردم در تعیین سرنوشتشان شریک باشند و ثبات در این کشور شکل بگیرد. روند سیاسی آینده افغانستان تحت اشراف و نظر جمهوری اسلامی ایران است و مطابق روند آینده با ابتکارات ایران، موضع کشورمان درباره صحنه آتی افغانستان مشخص خواهد شد.
شرحی بر آنچه فرمانده سپاه قدس گفت
بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی برخی نمایندگان درباره صحبتهای سردار قاآنی، در این جلسه بر 4 مساله اصلی درباره افغانستان تاکید شده است.
امنیت مرزهای شرقی: یکی از نگرانیهای اصلی ایرانیان حول و حوش تحولات اخیر افغانستان، مساله امنیت مرزهای شرقی کشورمان است. «وطنامروز» پیش از این در گزارشی به این مساله اشاره کرد که با وجود اعلام رسمی ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان که علیه هیچ کشوری از خاک افغانستان تهدیدی رخ نمیدهد، همچنان برخی نگرانیها در این باره وجود دارد. چندپارگی طالبان و شرایط نابسامان دوران گذار فعلی در کنار خبرهای تایید شدهای از حضور نیروهای تروریست خارجی در افغانستان، تهدید امنیت مرزهای شرقی ایران را بیش از پیش مطرح میکند. تبدیل افغانستان به پایگاه امن تروریستها خطر ناامنی مناطق مرزی را بیشتر میکند، زیرا تجربه 20 سال پیش نشان داده است این گروهها میتوانند بدون هماهنگی با حکومت طالبان، در خارج از مرزهای این کشور دست به عملیات تروریستی بزنند. این خطر تنها متوجه نیروهای جهادی خارجی نیست، بلکه طیف تندروی طالبان (که احتمال دارد طیف میانهروی این گروه را کنار بزند) نیز ظرفیت ایجاد چالش برای امنیت مرزها را دارد. حضور رئیس سرویس اطلاعاتی پاکستان (ISI) مؤید این اختلافات درونطالبانی است.
نقشه دشمن؛ درگیر کردن ایران با جهان اهل سنت: پس از جدی شدن مساله فرار نیروهای آمریکایی از افغانستان و به تبع آن سقوط یک به یک ولایتهای این کشور، برخی جناحهای داخلی به انحای گوناگون سعی در کشاندن پای جمهوری اسلامی ایران به تحولات داخلی افغانستان داشتند. آنها که درباره تحولات سوریه معتقد بودند نباید دخالت کرد، اکنون در آوردگاه افغانستان معتقد به دخالت نظامی ایران به ضرر طالبان بودند. این دیدگاه از آن جهت عجیب به نظر میرسید که طی ۲ قرن گذشته 3 ابرقدرت وقت، یعنی بریتانیا، اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده آمریکا نتوانستند به سلامت از باتلاق افغانستان خارج شوند. تجربه این 3 کشور در زمانهای گوناگون به ما نشان میدهد دخالت نظامی در این کشور، امری محکوم به شکست است. همچنین برخی از همین جناحها در رسانههای خود تاکید میکردند ایران باید به منظور مقابله با طالبان، لشکر فاطمیون را به افغانستان اعزام کند. این خواسته هم از اساس خواستهای مردود بود؛ به این دلیل که اغلب درگیریهای داخلی افغانستان پیرامون مسائل مذهبی نیست و مسائل قومی تاثیر به مراتب بیشتری دارد. پس وارد کردن لشکر فاطمیون به نبرد با طالبان تنها زمین بازی نبرد در افغانستان را به نبردهای مذهبی تغییر میداد که طبیعتا اقلیت شیعه این کشور بیشترین آسیب را میدید. جناح غربگرا در ایران با بازی در پازل آمریکا سعی در مذهبی کردن جنگ افغانستان از یک سو و تقابل ایران شیعی با جهان اهل سنت داشت.
اهمیت شیعیان افغانستان برای ایران: تجربه 40 سال اخیر تعاملات ایران و افغانستان نشان داده است شیعیان و فارسزبانان متحدان راهبردی جمهوری اسلامی در این کشور بودهاند. به همین دلیل ایران همیشه سعی کرده حقوق این اقشار در افغانستان رعایت شود. شیعیان افغانستان با آنکه در اقلیت جمعیتی قرار داشتهاند، همواره از حمایت جمهوری اسلامی ایران برخوردار بودهاند تا ظلمی در حق آنان نشود. این امر البته مختص شیعیان نبوده و در کل، فارسزبانان افغانستان به دلیل قرابتهای فرهنگی بیشتر با ایران از این حمایت برخوردار بودهاند.
مشارکت همه اقوام در قدرت: جمهوری اسلامی ایران چه در جریان کنفرانس بن در سال 2001 و چه در سالیان اخیر همواره بر مشارکت تمام اقوام افغانستان در قدرت تاکید داشته است. این موضع از واقعیات درونی این کشور نیز سرچشمه میگیرد. افغانستان با حضور رنگارنگ قومیتهای گوناگون که هیچیک دارای اکثریت مطلق جمعیتی نیستند، نیاز به حکومتی دارد که آیینه تمامنمای اقوام این کشور باشد. تنها راه ثبات در این کشور مشارکت تمام اقوام و گروههاست هر راهی غیر از این بیثباتی را تشدید خواهد کرد. تلاشهای ایران و ابتکار برگزاری نشست بین نمایندگان طالبان و نمایندگان دولت وقت افغانستان را باید در همین راستا دید. یکی از نگرانیها درباره طالبان نیز به همین مورد بازمیگردد. طالبان با خاستگاه پشتونی نشان داده است کمتر از قومیتهای دیگر از جمله تاجیکها، هزارهها و ازبکها در امور حکومتی استفاده میکند. انتصابات موقت اخیر نیز موید این مساله است. از طرف دیگر درگیریهای اخیر طالبان با جبهه مقاومت مردمی در پنجشیر، میتواند به تیرهتر شدن روابط تاجیکها با طالبان منجر شود که یقینا میتواند پایههای حکومت آتی افغانستان را سست کند.
برگزاری تجمع اتباع افغانستان مقابل سفارت پاکستان در تهران
جمعی از اتباع افغانستانی مقیم تهران در اعتراض به سیاستها و رفتار دولت پاکستان نسبت به تحولات کشورشان در مقابل سفارت این کشور تجمع کردند. در پی تحولات اخیر افغانستان و پیشروی طالبان و تصرف اکثر شهرهای افغانستان توسط این گروه، درگیری میان نیروهای مقاومت ملی در پنجشیر و طالبان ادامه داشت که با وجود موفقیتهای نیروهای مقاومت در مقابله با طالبان، شامگاه دوشنبه هفته جاری طالبان توانست در این محل پیشروی کند و برخی نیروهای مقاومت ملی هم در پنجشیر به شهادت رسیدند. با توجه به اینکه گفته میشود پاکستان دخالت مستقیمی در تحولات اخیر داشته است، این تجمعکنندگان نسبت به رفتار پاکستان اعتراض کردند. تجمعکنندگان که پلاکاردهایی با تصاویر شهید احمدشاه مسعود و احمد مسعود در دست داشتند، شعارهایی در مخالفت با طالبان و پاکستان و در حمایت از جبهه مقاومت مردمی سر دادند.
ارسال به دوستان
منابع غربی: ایران به درخواست مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی جهت سفر به تهران برای بازگرداندن نظارت آژانس، پاسخ منفی داد
همان «خیر» !
گروه سیاسی: عدم دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تاسیسات ایران در پی تصمیم تهران برای متوقف کردن همکاریهای فراپادمانی، این نهاد بینالمللی را در وضعیت دشواری قرار داده است.
به گزارش «وطنامروز»، خبرنگار روزنامه والاستریت ژورنال مدعی شد ایران با درخواست مدیرکل آژانس برای سفر به ایران و گفتوگو درباره همکاریها میان ۲ طرف مخالفت کرده است. «لارنس نورمن» در یک پیام توئیتری مدعی شد ایران به درخواست آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای اجازه دسترسی بازرسان به دستگاههای نظارتی پاسخ منفی داده است. وی در توئیت خود نوشت: شنیدهام پاسخ ایران به درخواست رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای دیدار جهت مذاکره و همچنین اجازه دسترسی بازرسان آژانس به دستگاههای نظارتی منفی بوده است. این از یک درگیری جدید بزرگ میان ایران و آژانس خبر میدهد که پیامدهایی برای برجام خواهد داشت.
بلومبرگ نیز روز جمعه به نقل از چند مقام غربی گزارش داد «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دنبال ملاقات با «محمد اسلامی» رئیس جدید سازمان انرژی اتمی ایران پیش از کنفرانس وین است.
طبق این گزارش، این مقامات گفتند «او میخواهد تمایل تهران برای بازگرداندن دسترسی گسترده به ناظران آژانس- که در اعتراض به تحریمهای آمریکا متوقف شده است - و همکاری ایران با بازرسان بینالمللی را بسنجد».
به ادعای مقاماتی که با بلومبرگ در وین صحبت کردهاند، دیپلماتهای اتحادیه اروپایی منتظر نتیجه رایزنیها بین آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران قبل از تصمیمگیری در این باره هستند که به تدوین پیشنویس قطعنامهای که ایران را به دلیل عدم همکاری محکوم میکند، بپردازند یا خیر.
ایران در نتیجه بدعهدی طرف غربی در برجام به موجب قانون هستهای مجلس- اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملی- اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف و دسترسیهای فراتر از پادمان را از آژانس سلب کرد. طبق ماده 6 قانون هستهای مجلس، دولت موظف است در صورت عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای متعاهد 1+4 (آلمان، فرانسه، انگلستان، چین و روسیه) در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع کامل موانع صادرات و فروش کامل نفت و فرآوردههای نفتی ایران و برگشت کامل و سریع ارز حاصل از فروش نفت، ۲ ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون (اسفند 99) در مجلس شورای اسلامی، نظارتهای فراتر از پادمان از جمله اجرای داوطلبانه سند (پروتکل) الحاقی را متوقف کند.
این مساله در آن مقطع موجب شد رافائل گروسی، مدیرکل آژانس به سرعت به تهران سفر کند و نتیجه حضور دیپلمات آرژانتینی، تفاهم فنی و موقت ۳ ماهه ایران و آژانس بود تا مذاکرات احیای برجام به نتیجه برسد. طی این توافق مقرر شد دوربینهای آژانس در تاسیسات هستهای ایران به طور آفلاین فعالیت داشته و آرشیو آن در اختیار ایران باشد و اگر طرف مقابل به تعهداتش عمل نکرد، دوربینهای آژانس خاموش شود و آرشیو طی این مدت پاک شود. از اسفندماه تاکنون آژانس به دوربینهای خود دسترسی نداشته و چشم نظارتی خود در ایران را از دست داده است. از طرف دیگر طرف آمریکایی و تروئیکای اروپا با رویکرد زیادهخواهانه خود در مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در گرند هتل وین با هدف حصول یک توافق حداقلی، امیدها برای احیای توافق هستهای را کمرنگ کردند و عدم تمدید تفاهم فنی با آژانس نتیجه این رفتار بود.
در شرایطی که مدیرکل آژانس بارها نگرانی خود را از کاهش حجم بازرسیهای آژانس در ایران و عدم دسترسی به دوربینهای نظارتی اعلام کرده، وی با خروج از وظایف ذاتی و حرفهای آژانس به انحای مختلف تلاش میکند دسترسیهای این نهاد وابسته به سازمان ملل را مجددا برقرار کند.
این در حالی است که سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری روز دوشنبه خود درباره اخبار منتشر شده مبنی بر سفر احتمالی رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران در آستانه برگزاری نشست شورای حکام اظهار کرد: موضوعات فنی بین آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی باید توسط سخنگوی محترم سازمان انرژی اتمی گفته شود و من در اینجا به نکتهای اشاره میکنم و آن اینکه اجلاس پیش روی شورای حکام، یک نشست عادی است. من پیش از این اشاره کردم و امروز هم تأکید میکنم هیچ طرفی اشتباه محاسباتی نکند و به سمتی نرود که مذاکراتی را که در وین است، تحت تأثیر قرار دهد. استفاده سیاسی از بستر فنی آژانس، پاسخ متفاوتی را از سوی ایران در پی خواهد داشت.
افاضات تازه پلیس بد
سخنگوی وزارت خاجه فرانسه روز دوشنبه طی یک کنفرانس خبری درباره همکاری آژانس بینالمللی انرژی اتمی با ایران به اظهار نظر پرداخت. «آگنس وندرمول» در پاسخ به سوال خبرنگاری در این باره که «آیا پس از نشست اخیر شورای حکام در ماه ژوئن، پاسخ ایران به خواستههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را کافی میدانید؟» گفت: «فرانسه به همراه شرکای اروپایی خود، از اقدامات آژانس بینالمللی انرژی اتمی تحت پادمانها با ایران حمایت میکند». دیپلمات فرانسوی اضافه کرد: «پاریس همچنین از تلاشهای منصفانه و حرفهای مدیرکل آژانس و تیم وی برای شفاف کردن سوالات به خصوصی درباره وضعیت برنامه هستهای ایران پشتیبانی میکند». وی گفت: «ایران باید بلافاصله توضیحات معتبر، فنی و کافی ضروری را درباره سوالاتی که آژانس درباره وجود مواد هستهای اعلام نشده در ایران مطرح کرده، ارائه دهد». سخنگوی وزارت خارجه فرانسه در ادامه کنفرانس خبری خود گفت: «علاوه بر آن، ما به همراه شرکای برجامی و آمریکا، از اقدام یکجانبه ایران در تعلیق اجرای پروتکل الحاقی و اقدامات راستیآزمایی توافق وین، ابراز تأسف میکنیم». این دیپلمات اضافه کرد: «ما از ایران میخواهیم برای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، امکان ادامه اجرای اقدامات موقت را با توجه به تفاهم فنی بین خودشان فراهم کند. هر گونه وقفه میتواند دانش آژانس بینالمللی انرژی اتمی را درباره فعالیتهای هستهای ایران با مشکل مواجه کند و ایران باید فورا همکاری کامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را از سر بگیرد». پیش از این هم برخی رسانهها به نقل از وزارت خارجه فرانسه گزارش دادند آژانس بینالمللی انرژی اتمی اواسط ماه میلادی جاری (سپتامبر) گزارشی را درباره همکاری ایران با آژانس منتشر خواهد کرد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|