|
ارسال به دوستان
مستند مهم Dissident جزئیات قابل تأملی درباره قتل خاشقجی را فاش میکند که کمتر مورد توجه قرار گرفته است
جمال اصلاحات سعودی
با گذشت بیش از 3 سال از قتل «جمال خاشقجی» خبرنگار سعودی، هنوز گزارههای تازهای درباره ابعاد این قتل در رسانهها مطرح میشود؛ مطالبی که نشان میدهد چه روابط پیچیدهای در پشت صحنه این جنایت برقرار بوده است. به گزارش «وطنامروز»، بتازگی جاناتان هافمن، پژوهشگر مرکز بینالمللی Responsible Statecraft اعلام کرده است شبکه روابط اسرائیل برای دفاع از محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان در پی قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول به دست تیم ترور سعودی در ۲۰۱۸ تلاش زیادی کرد؛ تلاشی که شاید برای نخستین بار در مستند The Dissident درباره جزئیات آن مباحث عمدهای مطرح شد؛ اینکه رژیم سعودی برای سرکوب مخالفان در فضای مجازی چگونه پیشرفتهترین بدافزارهای جاسوسی را در اختیار آلسعود قرار دادند. Dissident اگر چه تلاش میکند ابعاد قتل جمال خاشقجی را برای مخاطبان جهانی شفاف کند، در عین حال اشارههای قابل تاملی نیز به نوع مواجهه رژیم سعودی با منتقدان و مخالفان و تاثیر شبکههای اجتماعی در رخدادهای مربوط به بهار عربی دارد. برایان فوگل، کارگردان این مستند پیشتر توانسته است با «ایکاروس» اسکار مستند در نودمین دوره اسکار را از آن خود کند.
رفتن سراغ سوژه خاشقجی از منظری متفاوت از گزارشها و مستندهای دیگری که تاکنون درباره این سوژه ساخته شدهاند، از برجستگیهای dissident است. فوگل در این مستند سراغ مهمترین عضو از شبکه اینترنتی میرود که همراه با خاشقجی رویکردهای منتقدانهای را نسبت به رژیم سعودی در پیش گرفتهاند. «عمر عبدالعزیز» چهره منتقد سعودی راوی اصلی این مستند است؛ کسی که رژیم سعودی به واسطه هک کردن گوشی او متوجه روابط پیچیده شبکهای که خاشقجی ساخته است، میشود. سعودی نسبت به برنامههای آتی خاشقجی آگاهی کسب میکند و برنامهریزی قتل او را به شکلی باور نکردنی در کنسولگری عربستان در استانبول طراحی میکند. فوگل اما در پرداخت این سوژه با دقت جزئیات دیگری را نیز وارد مستند کرده است؛ اینکه یک رژیم بدوی مانند سعودی چگونه توانسته به روزترین نرمافزارها و سختافزارهای جاسوسی را از اسرائیل خریداری کند و از آن برای به دام انداختن جمعیت زیادی از مخالفان استفاده کند.
از گزارههای دیگری که در این مستند مطرح میشود تاکید بر قدرت جمال خاشقجی است. اینکه رژیم سعودی برای مقابله با او که در سال 2017 بیش از 7/1 میلیون دنبالکننده دارد، چگونه جمعیت قابل توجهی را برای فعالیت در راستای پروژههای بنسلمان استخدام میکند. براساس ادعای مستند، تنها 88 هزار حساب مرتبط با پادشاهی عربستان بعد از قتل خاشقجی در توئیتر بسته میشود. این عدد یعنی جمعیتی خیلی بیشتر از آن توسط «سعود القحطانی» برای تبلیغ اصلاحات ادعایی بنسلمان و مقابله با منتقدان در توئیتر فعالیت میکنند؛ شبکهای از مستخدمان رژیم سعودی که هر کدام با چند حساب فعالیت میکنند. فوگل از عبارت «هیولای توئیتری» و «لشکر مگسها» برای این افراد استفاده میکند. جایی از مستند میگوید: «وقتی چیزی انتقادی درباره دولت سعودی نوشته میشود، مگسها آنجا جمع میشوند تا vision_2030 # را که مربوط به اصلاحات بنسلمان است هشتگ کنند و آن را بالا بیاورند». به این ترتیب ارتش ترولها، علیه آزادی بیان ایجاد میشود.
یکی از تاکیدات قابل تامل در مستند نیز دلایل تمرکز رژیم سعودی بر شبکههای اجتماعی است. براساس آنچه در مستند مطرح میشود، از هر 10 عربستانی 8 نفر در توئیتر حضور دارند. رژیم سعودی درمییابد که با غلبه بر توئیتر میتواند بر واقعیت نیز غلبه کند و اینجا وظیفه خاشقجی که بعد از ظهور بنسلمان به مخالفی جدی برای او تبدیل شده است، تنها گفتن واقعیتهاست. همین برای سعودی هزینههای سنگینی به همراه دارد، چرا که خاشقجی و تنی چند از مخالفان سعودی به تنهایی به اندازه همه ارتش ترولهای بنسلمان که در طول مستند با عنوان mbs شناخته میشود، مخاطب و کارکرد دارند. آنها نام خود را زنبور گذاشتهاند تا با مگسها مقابله کنند. نقشه حذف خاشقجی در این شرایط صورتبندی میشود.
شناخته شدن او به عنوان چهرهای رسانهای، یکی از دلایل پرداخت به سوژه او برای مستندسازان است. Dissident چندمین مستندی است که درباره قتل خاشقجی ساخته میشود. خبرنگار بودن خاشقجی البته باعث شده مستندسازان نسبت به او دارای پیشفرضی مثبت باشند، چنانکه در هیچ یک از مستندها حتی او به عنوان چهرهای خاکستری نیز معرفی نمیشود و وجههای کاملا مثبت دارد؛ حتی زمانی که به عنوان یک توجیهگر برای رژیم پادشاهی عربستان عمل میکند و تا سالها مفسر تصمیمات پادشاهی شناخته میشود.
یکی از ویژگیهایی که در مستندهای دیگر بویژه در «پادشاه سکوت» (Kingdom Of Silence) درباره آن تاکید شده، تاثیری است که انقلاب کشورهای عربی که در شبکههای اجتماعی به بهار عربی شناخته میشد بر خاشقجی میگذارد. او در کشاکش انقلاب مصر در فوریه 2011 در میدان التحریر حضور دارد و مشاهده میکند که چگونه رژیم سعودی برای سرکوب مخالفان در روزهای پیش و پس از انقلاب به میدان آمده است. این اتفاقات شناخت تازهای از رژیم سعودی برای خاشقجی به وجود میآورد؛ شناختی که مقدمه تحرکات بعدی او میشود. روی کار آمدن بنسلمان عملا تحقق آزادی را در عربستان منتفی میکند. خاشقجی در یکی از برنامههای تلویزیونی میگوید: «من اصلا از دموکراسی حرف نمیزنم. من درباره ابتدائیات حرف میزنم، اینکه مردم حق داشته باشند متفاوت فکر کنند. فقط فکر». مستند تاثیرگذار Dissident واقعیتهای مهم دیگری را برملا میکند، اینکه ترامپ و ایالاتمتحده چگونه به خاطر قراردادهای تسلیحاتی در مقابل جنایت سعودی سکوت میکنند. از نقاط قوت این مستند اطلاعات جزیی و قابل توجهی است که از بخشهای پلیسی و دادگاهی در ترکیه به واسطه گفتوگو و آرشیو به نمایش درمیآید. اگرچه این مستند در عالیترین سطح، حیثیتی برای رژیم بنسلمان باقی نمیگذارد اما سکوت قابل تاملش درباره جنایتهای دیگر، آن گزاره معروف که به جورج بوش منتسب شده را یادآور میشود. بوش گفته بود میخواهم در حمله به عراق یک میلیون عراقی و یک دکتر دندان را بکشم (در برخی روایتها آمده یک زن بلوند). پرسیدند دکتر دندان برای چه؟ گفت دیدید گفتم کسی سراغ یک میلیون عراقی را نخواهد گرفت؟ در قضیه خاشقجی هم همین است. با وجود کشتار روزانه یمنیها توسط رژیم سعودی، هنوز جریان رسانهای دنیا آنچنان که باید درباره این موضوع حساس نشده است. Dissident این درد را بیشتر میکند.
ارسال به دوستان
«حوض خون» چاپ چهارمی شد
کتاب «حوض خون؛ روایت زنان اندیمشک از رختشویی در دفاع مقدس» با تدوین و نگارش فاطمهسادات میرعالی پس از بیانات رهبر انقلاب درباره آن، توسط انتشارات راهیار به چاپ چهارم رسید. به گزارش «وطنامروز»، چاپ اول این کتاب اواخر فروردین امسال به بازار نشر آمد و چاپ دومش نیز مهرماه به بازار عرضه شد. آیتاللهالعظمی خامنهای رهبر حکیم انقلاب در دیدار روز پنجشنبه ۶ آبان با دستاندرکاران کنگره شهدای استان زنجان به این کتاب اشاره کردند و گفتند: «من اخیرا یک کتابی خواندم به نام «حوض خون»؛ البته من در اهواز دیده بودم؛ خودم مشاهده کردم آنجایی را که لباسهای خونی رزمندگان را و ملحفههای خونی بیمارستانها و رزمندگان را میشستند؛ [اینها را] دیدم که این کتاب تفصیل این چیزها را نوشته؛ انسان واقعا حیرت میکند؛ انسان شرمنده میشود در مقابل این همه خدمتی که این بانوان انجام دادند در طول چند سال و چه زحماتی را متحمل شدند؛ اینها چیزهایی است که قابل ذکر کردن است...». این سخنان باعث استقبال بیشتر از این کتاب و عرضه چاپ سوم آن در ابتدای آبان شد. پس از اتمام نسخههای چاپ سوم، چاپ چهارم این کتاب نیز بتازگی عرضه شده است. «حوض خون» که حاصل همکاری دفتر تاریخ شفاهی اندیمشک و واحد تاریخ شفاهی دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی است، خاطرات و روایتهای ۶۴ نفر از بانوان اندیمشکی درباره فعالیتشان در بخش رختشویی البسه رزمندگان دفاعمقدس را شامل میشود که فاطمهسادات میرعالی، زهرا بختور، سمانه نیکدل، سمیه تتر، نسرین تتر، مهناز الفتیپور، آمنه لهراسبی و نرگس میردورقی تحقیق و گردآوری آن را برعهده داشتهاند. این کتاب سومین عنوان از مجموعه «پشتیبانی جنگ» و چهارمین عنوان مجموعه «زنان انقلاب» است که این ناشر چاپ میکند. در بخش ضمیمه کتاب، تصویر راویان کتاب به همراه تصاویری از فعالیتهای این بانوان اندیمشکی در دفاعمقدس، شهدای منتسب به آنها و همچنین بیمارستان شهید کلانتری اندیمشک به عنوان محل رختشویی البسه رزمندگان آمده است. چاپ چهارم این کتاب با ۵۰۴ صفحه، شمارگان هزار نسخه و قیمت ۸۰ هزار تومان عرضه شده است. ارسال به دوستان
برنامه تلویزیونی «ده» روی آنتن میرود
«ترینها» در شبکه مستند
برنامه تلویزیونی «ده» به تهیهکنندگی صادق فتاحی تصمیم دارد با الهام از مدلهای مختلف برنامههای تلویزیونی بهروز دنیا به دهتای برتر موضوعات و سوژههای جذاب بپردازد. به گزارش فارس، صادق فتاحی با اشاره به این موضوع که برای ساخت این برنامه مدلهای مختلفی از برنامهسازی را بررسی کردیم، درباره موضوع اصلی و سوژههای مهم برنامه تلویزیونی «ده» گفت: پس از بررسی مدلهای مختلف برنامههای تلویزیونی بهروز دنیا تصمیم گرفتیم راجعبه وقایع و اتفاقات مهم در قالب دهتای برتر در موضوعات مختلف از قبیل: 10 شهر شلوغ دنیا، 10 ترور معروف دنیا، 10 فیلم که براساس قصه واقعی ساخته شدهاند، 10 کشور ناشناخته دنیا، 10 ورزش عجیب دنیا، 10 غذای عجیب دنیا، 10 قانون عجیب دنیا، 10 فیلم با موضوع نژادپرستی، 10 اثر باستانی عجیب دنیا، 10 گورستان عجیب و مخوف دنیا، 10 ناداوری دنیای ورزش، 10 زلزله بزرگ دنیا، 10 بیماری فراگیر دنیا، 10 سرقت، 10 اختراع و دیگر دههای مختلف و عجیب و جالب در دنیا برنامه بسازیم. تهیهکننده برنامه تلویزیونی «ده» در ادامه افزود: تیم تولید همه تلاش خود را انجام داد تا برنامه تلویزیونی «ده» هم فرم جذابی داشته باشد و هم به سوژههایی که برای مخاطبان جذاب و قابل توجه باشد، بپردازد و امید دارد مورد استقبال آنها قرار بگیرد. صادق فتاحی در انتها بیان کرد: برنامه تلویزیونی «ده» تازهترین محصول مرکز مستند سوره حوزه هنری است که در مرکز هنری- رسانهای محرِم تولید شده است. این برنامه تلویزیونی جمعهشبها ساعت ۲۲:۳۰ از شبکه مستند سیما پخش خواهد شد و بازپخش آن دوشنبهها ساعت ۱۸ است.
ارسال به دوستان
اخبار
پاسخ به دزدی دریایی ارتش آمریکا در دیوارنگاره میدان ولیعصر(عج)
دیوارنگاره «دو پای دیگر قرض کنید» همزمان با پاسخ قاطع سپاه پاسداران به دستیازی نیروی (دزدان) دریایی ارتش تروریست آمریکا صبح دیروز رونمایی شد. به گزارش «وطنامروز»، همزمان با پاسخ قاطع سپاه پاسداران به دستیازی نیروی (دزدان) دریایی ارتش تروریست آمریکا، بامداد روز جمعه ۱۴ آبانماه از دیوارنگاره جدید میدان ولیعصر(عج) با شعار «دو پای دیگر قرض کنید» رونمایی شد. در توضیح این دیوارنگاره که محصول خانه طراحان انقلاب اسلامی است، یکی از فرمایشات مقام معظم رهبری اضافه شده است: «اینکه [امام] فرمود هرچه فریاد دارید، بر سر آمریکا بزنید، پشتش یک منطق محکم وجود دارد. آن منطق این است که اساس سیاست آمریکا بر افزونطلبی و دستاندازی است. |رهبر انقلاب| 12/۸/1395» ایده و شعار دیوارنگاره بر عهده پویا سرابی است و طراحی گرافیک آن را محمد تقیپور و محمد شکیبا انجام دادهاند.
***
پخش فصل هشتم «خندوانه» از17 آبان
فصل هشتم برنامه تلویزیونی «خندوانه» از دوشنبه 17 آبانماه روی آنتن شبکه نسیم میرود. به گزارش «وطنامروز»، پیشتولید سری هشتم این برنامه تلویزیونی، با رعایت تمام پروتکلهای بهداشتی مربوط به کرونا، بتازگی شروع شده و قرار است این برنامه بزودی پخش شود. در فصل هشتم «خندوانه» علاوه بر آیتمهای ثابت و پرطرفدار، آیتمهای جدیدی طراحی شده تا تماشاگران این برنامه را سرگرم کند. «خندوانه» هشتم از ساعت ۲۳ روز ۱۷ آبان و در 4 شب متوالی در شبکه نسیم میهمان خانههای مخاطبان میشود. این برنامه در ساعتهای ۴ بامداد، ۱۱ صبح و ۱۷ عصر روز بعد هم تکرار میشود.
***
«یدو» به فرانسه رفت
فیلم سینمایی «یدو» به بخش رقابتی جشنواره سینمای ایران در شانتیئی فرانسه راه یافت. به گزارش فارس، فیلم «یدو» با حضور مهدی جعفری در بخش مسابقه جشنواره سینمای ایران در شانتیئی کشور فرانسه به نمایش گذاشته میشود. این جشنواره از ۱۳ تا ۱۶ آبان ۱۴۰۰ (۴ تا ۷ نوامبر ۲۰۲۱) در ۲ بخش رقابتی و غیررقابتی در شهر شانتیئی کشور فرانسه برگزار میشود. داستان یدو در ماههای نخست جنگ تحمیلی رخ میدهد. بسیاری از خانوادهها مهاجرت میکنند اما مادر یدو تصمیم دیگری میگیرد. او معتقد به ماندن و مبارزه کردن است و هر بار بهانهای جدید برای این تصمیم خود دارد. یدو تلاش دارد مادرش را راضی به ترک آبادان کند اما در این میان دلبسته کسی میشود. این فیلم جدیدترین تولید سینمایی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است که در بخش «سودای سیمرغ» سیونهمین جشنواره فیلم فجر، موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی، بهترین فیلم، بهترین صدابردار، بهترین صداگذاری، بهترین فیلمبرداری و دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول زن شد.
***
رفع توقیف یکی از محمولههای کاغذ وارداتی
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از رفع توقیف محموله کاغذهای واردشده از سوی یکی از واردکنندگان کاغذ و توزیع آن بعد از انتقال به انبار خبر داد. به گزارش «وطنامروز»، یاسر احمدوند با اعلام این خبر گفت: با پیگیریهای انجامشده و همکاری نهادها و دستگاهها موفق شدیم کاغذهایی را که از سوی واردکننده و شرکای او توقیف شده بود تحویل بگیریم و به انبار معاونت امور فرهنگی منتقل کنیم. او ادامه داد: بزودی سازوکار توزیعی و نحوه توزیع کاغذ نشر در میان ناشران اعلام خواهد شد. بر اساس این گزارش، یکی از واردکنندگان کاغذ اقدام به دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کاغذ کرده بود اما پس از ورود محموله کاغذ که نزدیک به ۲۲۰۰ تن بود از تحویل آن به معاونت امور فرهنگی سر باز میزد. این محموله کاغذ با پیگیریهای انجامشده از سوی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همکاری نهادها و دستگاههای دیگر از واردکننده تحویل گرفته شد.
***
ساخت نسخه جدید «جان ویک»
موفقیت دنیای «جان ویک» موجب شده تا یک قهرمان زن به تکرار ماجراجوییهای کیانو ریوز بپردازد. به گزارش مهر به نقل از هالیوود ریپورتر، شبکه ایبیسی قصد دارد نسخهای زنانه از «جان ویک» بسازد. این پروژه به نام «کندیگرم» درامی جاسوسی از دریک کولستاد خالق «جان ویک» است. فیلمنامه را کیتی استون و دیوید دیچ نوشتهاند که تجربه نویسندگی برای بازیهای معروف اکشن «اسپلینتر سل» و «کال آف دیوتی» را در کارنامه دارند. کولستاد مجموعه فیلمهای «جان ویک» را خلق کرد و از دیگر پروژههایش میتوان از فیلم «هیچ کس» و درام «فالکون و سرباز زمستان» محصول مارول و دیزنی نام برد. اوایل هفته اعلام شد آنا د آرماس در حال مذاکره است تا به فیلم «بالرینا» بپیوندد که داستان یک آدمکش زن را در دنیای «جان ویک» تعریف میکند.
ارسال به دوستان
برگزاری اختتامیه هفتمین جشنواره فیلم کوتاه دانشآموزی مدرسه
هنر ماندگار است
مراسم اختتامیه هفتمین جشنواره فیلم کوتاه دانشآموزی مدرسه با معرفی برگزیدگان و با حضور جمعی از شرکتکنندگان و حامیان این جشنواره با پخش زنده از شبکه امید برگزار شد. به گزارش مهر، این مراسم پنجشنبه ۱۳ آبان در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد. سیدمحمدصادق امامیان، رئیس ساترا (رئیس سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی) از حامیان این رویداد در اختتامیه هفتمین جشنواره فیلم کوتاه دانشآموزی مدرسه گفت: جای خوشحالی و شکر است که بعد از ۲ سال وقفه، چنین جمع خوب و پرنشاطی را گرد هم آوردید. الهام یاوری، رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان که از حامیان این جشنواره بود نیز در بخش دیگری از این مراسم در سخنانی کوتاه گفت: یک آفرینش هنری تلفیقی از چند مرحله است. اول فهم درست از صورت مساله و گزینش آن برای یافتن اهمیت آن است. بخش بعدی راهحل خوب و در آخر کشفیات و دستاوردهای گام دوم است که فرد هنرمند آن را با هنرمندی و ظرافت در اختیار دیگران قرار میدهد تا موجب انگیزه بیشتر برای دیگران شود؛ آدمهایی که هنرمند میشوند و آفرینش هنر میکنند هرگز نمیمیرند، مثل مرحوم رحیمپور که هماکنون در کنار ما در این مراسم با آثارش، با فعالیتهایش و... حضور دارد. به این ترتیب اثر مهم هنر در هر جامعهای، «ماندگاری» آن است. گفتنی است هفتمین جشنواره فیلم کوتاه دانشآموزی مدرسه در بخشهای اصلی: داستانی، انیمیشن، مستند، علمی و آموزشی، نماهنگ، ویدئوبلاگ و تیزر تبلیغاتی (با تاکید بر برند ایرانی) و در بخشهای جانبی: فیلمنامهنویسی و اقلام تبلیغاتی فیلم (شامل پوستر، عکس و تیزر) با موضوع آزاد برگزار شد.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|