|
افت شاخص بورس در معاملات دیروز بازار
شاخص کل بازار بورس دیروز با ۱۷هزار و ۳۰۱ واحد کاهش در جایگاه یک میلیون و ۴۳۹ هزار واحدی قرار گرفت. در معاملات دیروز بیش از ۵ میلیارد و ۷۴۸ میلیون سهم، حقتقدم و اوراق بهادار به ارزش ۴۵ هزار و ۵۲۱ میلیارد ریال دادوستد شد. همچنین شاخص کل (هموزن) با ۳ هزار و ۳۴۱ واحد کاهش به ۳۸۷ هزار و ۹۴۲ واحد رسید.
ارسال به دوستان
دلار: ۲۸ هزار و ۷۵۰ تومان؛ گزارش «وطن امروز» از دورنمای بازار ارز
دلار نزولی میشود؟
اخبار امیدوارکنندهای که از بهبود فروش نفت و آزادسازی بخشی از منابع ارزی به گوش میرسد، احتمال کاهش قیمت ارز را تقویت میکند
گروه اقتصادی: روز گذشته دلار در بازار آزاد با عبور از رقم 28هزار و 400 تومان که رکورد قبلی قیمت در سال جاری بود، به بیشترین میزان نرخ خود در سال 1400 رسید. گزارشهای میدانی حاکی از آن است در روزهای اخیر بازار ارز پرالتهاب بوده و تحت تأثیر عوامل روانی، نرخ ارز با رشد همراه شده است. از طرفی غیر از دلار سایر ارزها همچون یورو نیز با افزایش قیمت روبهرو بوده است. بررسی میدانی وضعیت خرید و فروش ارز حاکی از آن است پس از انتشار خبر آزادسازی 5/3 میلیارد دلار منابع مسدود شده کشور و احتمال کاهش قیمتها، فشار فروش بیشتر شده و افراد در واکنش به این خبر، نهتنها تمایلی به خرید دلار ندارند، بلکه صفهای فروش نیز تشکیل دادهاند. بسیاری از فعالان بازار معتقدند با آزادسازی این دارایی و ورود آن به بازار تجاری کشور، نرخ دلار در روزهای آینده کاهشی خواهد شد. دیروز نرخ فروش دلار در صرافیهای بانکی بین ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۲۷ هزار و ۸۰۰ تومان و نرخ فروش بین ۲۷ هزار و ۸۰۰ تا ۲۸ هزار تومان متغیر بود.
به گزارش «وطنامروز»، قیمت دلار از 27 مهر سال گذشته که به 32 هزار تومان رسید و بالاترین بهای دلار در ایران را ثبت کرد، وارد روندی نزولی شد تا آنجا که 15 اردیبهشت سال جاری به 20 هزار و 600 تومان رسید؛ پس از این تاریخ بود که دلار به روند نزولی خود پایان داد و دوباره موج صعودی خود را آغاز کرد. این موج صعودی روز گذشته با رسیدن قیمت دلار به 28 هزار و 750 تومان به بیشترین میزان در یک سال اخیر رسید.
* گشایشهای نفتی به کمک بازار ارز میآید؟
اخبار امیدوارکنندهای که از میزان صادرات و افزایش قیمت نفت کشورمان به گوش میرسد میتواند نوید آیندهای خوش را برای بازار ارز به همراه داشته باشد. از سویی قیمت نفت ایران در یک جهش بیسابقه پس از فروکش کردن کرونا در سراسر جهان و افزایش تقاضا به 14/82 دلار رسیده و از سوی دیگر اخبار رسمی فراوانی درباره افزایش میزان صادرات نفت منتشر شده است. بر اساس جدیدترین گزارش ماهانه اوپک، قیمت نفت سنگین ایران در ماه میلادی گذشته رشد 9/10 درصدی داشته و با 06/8 دلار افزایش به 14/82 دلار رسیده است. قیمت نفت سنگین ایران در اکتبر به ۸۲ دلار و ۱۴ سنت در هر بشکه رسید که در مقایسه با ۷۴ دلار و 8 سنت سپتامبر، 8 دلار و 6 سنت معادل 9/10 درصد بالاتر است. میانگین قیمت نفت سنگین ایران از ابتدای سال ۲۰۲۱ تاکنون ۶۸ دلار و ۱۷ سنت در مقایسه با ۳۹ دلار و ۷۰ سنت در مدت مشابه سال ۲۰۲۰ بوده است. جواد اوجی، وزیر نفت نیز پیش از این گفته بود: به لطف پروردگار و همت همه همکاران و با کمک و پشتیبانی دولت، خوشبختانه وضعیت فروش نفت بهتر شده و در حال استفاده از ظرفیتهای مختلف خارجی و داخلی هستیم.
* سمت و سوی بازار ارز
با این تفاسیر تمام تحلیلهای بنیادی بازار ارز حاکی از آن است که قیمتها توانایی بازگشت در روزهای آینده را دارند. به طور کلی یکی از اصلیترین دلایل افزایش قیمت ارز در اقتصاد ایران، کمبود داراییهای ارزی و پیشی گرفتن تقاضا از میزان عرضهای است که غالبا توسط دولت و با ابزار بانک مرکزی انجام میشود.
با توجه به اینکه برنامه تیم اقتصادی دولت سیزدهم برای کنترل تورم ناظر به مدیریت بازار ارز است، میتوان پیشبینی کرد در روزهای آتی اقداماتی در این راستا رخ دهد. البته در روزهای اخیر روند تزریق ارز مداخلهای در بازار آزاد تشدید شده است.
***
آیا 5/3 میلیارد دلار از منابع ارزی کشور آزاد شد؟
علی نادری، مدیرعامل ایرنا در توئیتی اعلام کرد اخیرا بیش از 5/3 میلیارد دلار از منابع مسدود شده ایران در یکی از کشورها در دسترس قرار گرفته و بخش قابل توجهی از این منابع در حال ورود به چرخه تجاری کشور است. پس از انتشار این خبر آماری از میزان معاملات ارز در سامانه نیما و بازار متشکل ارزی منتشر شد که نشان از بهبود وضعیت معاملات در این بازارها داشت. بر اساس این گزارش، میزان معاملات ارز در سامانه نیما یا همان سامانهای که در آن، نیاز ارزی واردکنندگان تامین میشود، در دوره منتهی به هفته سوم آبان به ۳ میلیارد و ۷۱۵ میلیون دلار رسید. این روند، نشاندهنده افزایش ۷۰ درصدی در این مدت و حاکی از بهبود تامین ارز مورد نیاز واردکنندگان است به طوری که میزان معاملات از ۴۱۸ میلیون دلار در هفته دوم مهر به ۷۲۷ میلیون دلار در هفته سوم آبان افزایش یافته است. در بازار متشکل ارزی یا همان بازار صرافیها که به عنوان مرجع معاملات ارز به صورت اسکناس در کشور شناخته میشود، در یک ماه گذشته حدود ۲۸۲ میلیون و ۴۹۳ هزار دلار اسکناس با میانگین هر دلار ۲۶ هزار و ۸۱۰ تومان معامله شد. حجم ارز اسکناس عرضه شده در این بازار هم روند افزایشی داشته و از ۲۵ میلیون و ۲۱۰ هزار دلار به ۵۶ میلیون و ۶۶۷ هزار دلار رسیده که نشاندهنده بهبود روند تامین ارز و عرضه اسکناس مورد نیاز متقاضیان در این بازار است.
ارسال به دوستان
ارزش پول ملی ترکیه در تازهترین رکود کاهشی خود به 10 لیر در برابر دلار آمریکا رسید
سقوط دوباره لیر
نگرانی درباره سیاستهای پولی بانک مرکزی و بالا رفتن ارزش دلار، دوباره ارزش لیر ترکیه را پایین آورد.
آنطور که رویترز گزارش داده است، ارزش لیر ترکیه روز جمعه برای چندمین بار سقوط کرد و به پایینترین رقم رسید. این نگرانی وجود دارد که بانک مرکزی ترکیه دوباره نرخ بهره را در جلسه هفته آینده به رغم تورم بالا کاهش دهد.
ارزش پول ملی ترکیه در بعدازظهر روز جمعه به 0175/10 لیر در برابر دلار آمریکا رسید. این رقم در روز قبل از آن برابر با 92/9 بود. ارزش لیر بیش از 25 درصد از ابتدای سال جاری میلادی تا حالا کاهش یافته است.
ارز ترکیه بدترین عملکرد را در سال جاری در میان بازارهای نوظهور داشته و دوسوم ارزش خود را طی 5 سال از دست داده است. همچنین تورم سالانه در ترکیه به 20 درصد رسیده است. اطلاعات مربوط به تورم بالاتر از حد انتظار در آمریکا در چهارشنبه گذشته که باعث بالا رفتن ارزش دلار شده بود، ارزش لیر را پایین آورد. بالا رفتن ارزش دلار منابع مالی کشورهای در حال توسعه با بدهی خارجی بالا مانند ترکیه را خالی میکند.
سرمایهگذاران عقیده دارند سقوط ارزش لیر نتیجه نگرانی درباره اعتبار سیاست پولی بانک مرکزی ترکیه است. رئیسجمهور ترکیه خواهان نرخ بهره پایینتر برای تقویت رشد اقتصاد است.
بانک مرکزی ترکیه با این ادعا که فشار تورم موقتی است نرخ بهره را 300 واحد از سپتامبر پایین آورده است. به نظر میرسد این بانک هفته آینده نرخ بهره را به 15 درصد برساند.
رئیس بانک مرکزی ترکیه عقیده دارد مهار کسری حساب جاری کلید ثبات قیمت و تقویت ارزش لیر است.
نظرسنجی بانک مرکزی از شرکتکنندگان بازار در روز جمعه نشان داد انتظار میرود تورم قیمت مصرفکننده در پایان سال جاری میلادی نسبت به سال قبل به 31/19 درصد برسد، در حالی که قبلا 63/17 درصد پیشبینی شده بود.
رشد اقتصاد ترکیه در سال جاری میلادی طبق این نظرسنجی 2/9 درصد پیشبینی شده است. اطلاعات نشان میدهند تولید صنعتی در ترکیه 9/8 درصد در سپتامبر نسبت به سال قبل رشد داشته که البته پایینتر از پیشبینیهای قبلی مبنی بر رشد 10 درصدی است.
* شرایط از این بدتر میشود؟
یکی از اقتصاددانان ترک میگوید دلار، 15 لیر را هم به خود میبیند. به گفته «سلچوک گچر»، پس از کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی ترکیه و کاهش نرخ بهره بانکهای مرکزی آمریکا و اروپا شرایط برای لیر بدتر هم خواهد شد.
تمام دادههای اقتصادی در ترکیه کاملا خراب است و اقتصاد ترکیه به هم ریخته است. بدهیهای شرکتها رو به افزایش است و در روابط بینالملل ترکیه با مشکلات متعددی مواجه است. وقتی همه اینها با هم جمع شود، دلار به افزایش نرخ خود ادامه خواهد داد، حتی رکورد میشکند و به رشد خود ادامه میدهد.
بنا به این گزارش، لیر با کاهش 2/1 درصدی، بیشترین کاهش ارزش در بازارهای نوظهور را در سال جاری از آن خود کرد. پیشبینیها به این صورت است که وضعیت اقتصاد ترکیه در معرض شرایط سختتر مالی جهانی قرار خواهد گرفت و خطر افزایش بیشتر تورم در حال حاضر نزدیک به 20 درصد معادل 4برابر هدف رسمی است.
سقوط لیر زمانی تسریع شد که دادههای اوایل این هفته نشان داد تورم ایالات متحده به بیشترین میزان از سال 1990 افزایش یافته است. نظرسنجی بانک مرکزی ترکیه از فعالان بازار که روز جمعه منتشر شد، به تورم پیشبینی شده 31/19 درصدی در پایان سال اشاره دارد که نسبت به پیشبینی 63/17 درصدی در ماه اکتبر افزایش داشته است.
«برندن مک کنا» استراتژیست ارزی در ولز فارگو گفت: ترکیب سیاست در ترکیه بسیار غیرمتعارف است و فعلا بعید است تغییر کند. او افزود: سیاست پولی بانک مرکزی، همراه با قرائت تورم روز جمعه، «باید برای مدتی لیر را تحت فشار قرار دهد». ارزش لیر از دسامبر بیش از 25 درصد کاهش یافته و در مسیر نهمین کاهش متوالی سالانه خود قرار دارد. جلسه بانک مرکزی ترکیه برای تعیین نرخ سود 18 نوامبر برگزار میشود.
ارسال به دوستان
اخبار
شروع جلسات کمیته مزد از این هفته
عضو شورای عالی کار از آغاز جلسات تخصصی کمیته تعیین مزد از این هفته خبر داد و گفت: علت عقبافتادگی دستمزد کارگران از نرخ تورم، اشتباه بودن روش محاسبه است. محمدرضا تاجیک اظهار کرد: شنبه هفته پیش جلسه شورای عالی کار برگزار شد که ۲ مصوبه داشت؛ مصوبه نخست مربوط به برگزاری ماهانه جلسات شورای عالی کار بود و مصوبه دوم، اشاره به آغاز جلسات تخصصی کمیته دستمزد داشت. نماینده کارگران در شورای عالی کار افزود: روال قبل این بود که ۸ جلسه کارشناسی برگزار میشد و در نهایت تا بهمنماه جلسات به اتمام میرسید که با توجه به جابهجایی دولت این روال به تأخیر افتاد. وی با بیان اینکه همیشه نسبت به تورم یک سال عقب هستیم، ادامه داد: نرخ تورم امسال را مدنظر قرار میدهیم و بر آن اساس دستمزد سال بعد را محاسبه میکنیم که این موضوع یکی از دلایل عقبافتادگی دستمزد است.
***
آغاز توزیع اینترنتی مرغ منجمد و تخممرغ با قیمت مصوب
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران گفت: از امروز طرح توزیع تخممرغ و مرغ منجمد با قیمت مصوب از طریق سامانه اینترنتی بازرگام به صورت پایلوت در تهران آغاز میشود. اسماعیل قادریفر افزود: در این طرح، مرغ منجمد با قیمت مصوب کیلویی ۲۰ هزار تومان و تخممرغ با نرخ مصوب شانهای ۴۳ هزار تومان با خرید اینترنتی در منازل مناطق ۲۲گانه تهران تحویل میشود. وی تصریح کرد: در گام نخست ۳۰۰ تن مرغ منجمد و همچنین ۳۰۰ تن تخممرغ برای عرضه در تهران در نظر گرفته شده است اما در گام بعدی تا اواخر آبان عرضه این محصولات در کلانشهرهای دیگر نیز آغاز میشود و در نهایت در هفته نخست ماه آتی این عرضه در همه نقاط کشور که شبکه توزیع با معضل مواجه است، انجام خواهد شد. قادریفر ادامه داد: در حال حاضر عرضه شامل مرغ منجمد و تخممرغ است اما با عرضه سراسری کالاهای اساسی دیگر، کالاهایی مانند برنج و روغن نیز از طریق همین سامانه توزیع خواهند شد. وی گفت: در نظر داریم با تمهیداتی که در نظر گرفته میشود، عرضه مرغ گرم با نرخ مصوب را نیز در دستور کار قرار داده و از همان هفته نخست آذر این مهم را به انجام برسانیم.
***
حذف ارز ۴٢٠٠ تومانی منجر به خوداتکایی در تولید شکر شد
فعال بخش خصوصی با بیان اینکه حذف ارز ۴٢٠٠ تومانی منجر به خوداتکایی در تولید شکر شد، از وزارت جهاد کشاورزی خواست هر چه سریعتر نرخ چغندرقند را اصلاح کند. سیدجعفر حسینی در گفتوگو با مهر، با اشاره به اینکه اصلاح قیمت چغندرقند در دستور کار شورای قیمتگذاری محصولات استراتژیک قرار گرفته اما هنوز تغییر قیمت در این خصوص انجام نشده است، گفت: برای سال زراعی ۱۴۰1-۱۴۰0 قیمت خرید تضمینی هر کیلوگرم چغندرقند بهاره ۱۴۷۳ تومان و ۲ ریال تعیین شده، در حالی که قیمت پیشنهادی ما ۱۸۰۰ تومان بوده است.
وی با اشاره به اینکه تناسب قیمت در نرخگذاری محصولات استراتژیک برای سال زراعی جاری رعایت نشده است، گفت: قیمت خرید تضمینی دانههای روغنی که محصول رقیب چغندرقند هستند افزایش بیشتری داشته و همین موجب گرایش کشاورزان به کشت این محصولات و کاهش تولید چغندر قند خواهد شد. همچنین بیتوجهی به تورم انتظاری در قیمتگذاری محصول چغندرقند بهاره با توجه به اینکه برداشت آن در پاییز آینده انجام میشود میتواند عامل مؤثری در عدم استقبال کشاورزان از کشت چغندرقند باشد.
این فعال بخش خصوصی با اشاره به اینکه امسال از محل تولید چغندرقند و نیشکر در مجموع حدود یک میلیون و ٨۵٠ هزار تن شکر در کشور تولید میشود، اضافه کرد: با توجه به افزایش قیمت جهانی شکر هماکنون تولید این محصول در کشور مزیت دارد و خوشبختانه با تولیدی که انجام شده حدودا تا تابستان سال آینده نیازی به واردات کشور نداریم.
مشاور نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی با اشاره به اینکه حذف ارز ۴٢٠٠ از واردات شکر، تولید این محصول را در داخل کشور دارای مزیت بیشتری کرد، ادامه داد: تخصیص ارز ۴٢٠٠ منجر به واردات شکر ارزانقیمت و به صرفه نبودن تولید میشد، در حالی که این کالا به دست مصرفکننده هم ارزان نمیرسید و با احتکار و کمبود شدید آن در بازار مواجه بودیم و به عبارتی تنها چند نفر از مزیت تخصیص ارز ۴٢٠٠ برای واردات این کالا بهرهمند شدند. وی با اشاره به اینکه هماکنون قیمت شکر تولید داخل در کارخانه حدود ١٢ هزار و ۵٠٠ تومان است، ادامه داد: این رقم حدود ۴ هزار تومان ارزانتر از شکر وارداتی است. حسینی از شورای قیمتگذاری خواست هر چه سریعتر اصلاح قیمت چغندرقند را تعیین تکلیف کند تا تولید این محصول در سال جاری دچار مشکل نشود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|