|
تبلیغات محیطی دیدارهای خانگی به پرسپولیس و استقلال واگذار شد
با اعلام عضو هیاترئیسه سازمان لیگ فوتبال، تبلیغات محیطی بازیهای استقلال و پرسپولیس برعهده کارگزارهای این ۲ باشگاه قرار گرفت. صادق درودگر درباره وضعیت اجرای تبلیغات محیطی مسابقات لیگ برتر اظهار داشت: طبق جلسات برگزار شده و هماهنگیهای به عمل آمده بنا شد کارگزارهای باشگاههای استقلال و پرسپولیس هرکدام به صورت جداگانه تبلیغات محیطی مسابقات خانگی این ۲ تیم را بر عهده بگیرند. این موضوع منوط به ارائه تضمینهای لازم از سوی ۲ باشگاه است.
ارسال به دوستان
به بهانه بازی تیم ملی مقابل سوریه و تحولاتی که اسکوچیچ به وجود آورد
یک جعبه جواهر
پیروزی برابر سوریه قابل پیشبینی بود ولی نه با این نمایش و نه اینطور که رقیب بسان بوکسورهای گوشه رینگ رفته، فقط تلاش کند جلوی ضربات بعدی را بگیرد. در واقع سوریه خوششانس بود که تنها با 3 گل خورده زمین بازی را ترک کرد. اسکوچیچ سرانجام به این نتیجه رسید که باید صندوقچه جواهراتش در سمت چپ زمین را باز کند و از تمام مهرههایش استفاده کند. به همین دلیل هم بهترین نمایش ایران در این سمت زمین را برابر سوریه دیدیم. نورافکن مدافع، حاجصفی هافبک و امیری در نقشی تمام هجومی؛ حالا پازل به بهینهترین شکل ممکن کامل شده است و امیری بدون هیچ دغدغه دفاعی، در نیمه زمین سوریه مانور میدهد و بسان یک برلیان میدرخشد.
* زوجسازی
برابر سوریه، تیم ملی در زوجسازی موفق نشان داد. ترکیب امیری و حاجصفی، ترکیب حاجصفی و نوراللهی، ترکیب نورافکن و امیری و حتی ترکیب محرمی و قلیزاده. نمیتوان درباره عدم تشکیل چنین سناریویی در بازیهای قبلی به کسی خرده گرفت. این نوع بازی نیاز به انجام تمرینات فراوان و دیدارهای تدارکاتی پیاپی دارد که تیم ملی هیچ گاه از آنها بهرهمند نبوده است.
* خلیلزاده چه میکند؟
شجاع خلیلزاده بعد از دیدن دوباره و چندباره بازیاش برابر سوریه چه نظری میدهد؟ بازیکنی که قادر است با هوش بالایش در بازیخوانی، دروازه تیم ملی را در دقایق پایانی نجات دهد، چرا در نیمه اول چنان نمایش ضعیفی داشت؟ خلیلزاده با فاکتور گرفتن از کارهای بیجهت و اضافهکاریهایش، بیتردید مدافع ویژهای در فوتبال ایران خواهد بود ولی این مسیر در پیشگرفته شده به مقصدی آفتابی ختم نخواهد شد.
* تعویضها
اسکوچیچ بازهم تمام تعویضهایش را انجام نداد ولی یک بار دیگر ثابت کرد کوچینگش در حین بازی حرف ندارد. شاید در نگاه اول، همه به تعویض شدن علی قلیزاده در حوالی دقیقه 60 رای بدهند ولی شماره 17 در زمین ماند و گل سوم را با یک نمایش معرکه وارد دروازه سوریه کرد. اوج تعویضهای اسکوچیچ، به بازی فرستادن سرلک بود. با حضور او، نوراللهی کاملا آزاد شد و با حضور او، سوریه حتی توان جلوتر رفتن از یک سوم دفاعیاش را هم نداشت.
* آن ضربات استثنایی
گل اول تیم ملی، نمونه کامل و غایی زیبایی و هوش بود؛ پاس امیری و کنترل و حرکت و ضربه نهایی آزمون. ضدحمله سوریه با پاس اشتباه سوما به مدافع تیم ملی رسید؛ مدافعی که به جای دفع توپ، آن را به بازیکن خودی رساند. امیری بعد از کنترل توپ، ضربهای به آن زد که از بالای سر مدافع سوریه عبور کرد و دقیقا روی بند کفش آزمون فرود آمد. کنترل آزمون و سرعت برگشت مدافع، میتوانست موقعیت را خراب کند ولی نبوغ آزمون، دقیقا همین جا نمود پیدا کرد. آزمون توپ به زمین خورده را با ضربهای آرام که با زانویش زد، آماده عملیات نهایی کرد و البته در دورترین فاصله نسبت به مدافع قرار داد. سپس ضربه نهایی را چون میدانست دروازهبان، پایی که تکیهگاه نیست را به عرض باز میکند، از میان پاهای او به تور رساند.
* مربیان و بازیکنان تیم ملی پس از برتری مقابل سوریه چه گفتند؟
مربیان و بازیکنان تیم ملی فوتبال کشورمان پس از شکست سوریه در انتخابی جامجهانی ۲۰۲۲ قطر به اظهارنظر درباره این بازی پرداختند. مربیان و بازیکنان تیم ملی فوتبال پس از برتری 3 بر صفر برابر سوریه در بازیهای انتخابی جامجهانی 2022 قطر درباره این دیدار صحبتهایی انجام دادند که در ادامه میآید.
سردار آزمون (مهاجم تیم ملی): بابت این برد به همه تبریک میگویم. فکر میکنم یک برد دیگر به دست بیاوریم، به جامجهانی میرویم ولی نباید حریفان را دستکم بگیریم. هر چیزی از فوتبال برمیآید.
مجتبی خورشیدی (سرپرست تیم ملی): در نیمه اول ۲ گل زدیم و خیالمان راحت شد. امیدوارم بازیکنان دل مردم را شاد کرده باشند.
کریم باقری (مربی تیم ملی): بازیکنان ما واقعا عالی بازی کردند و دستشان درد نکند. به ملت خوبمان این پیروزی را تبریک میگویم و امیدوارم خوشحال شده باشند. از آنها میخواهیم دعا کنند ملیپوشان در دیدارهای بعدی با امتیازهای خوب صعودشان به جامجهانی را صد در صد کنند. مردم مطمئن باشند بازیکنان تیم ملی تلاششان را میکنند و انتظار حمایت دارند که مردم این کار را انجام میدهند.
علی قلیزاده (هافبک تیم ملی): یکی، دو موقعیت را خراب کردم ولی جبران کردم و گل زدم. مسیرمان برای رسیدن به جامجهانی باز شد و فکر کنم 80 تا 90 درصد راه را رفتهایم. به این موضوع فکر نمیکنیم و باید بازیهای بعدی را هم ببریم. زمین بازی وحشتناک بود. در یکی، دو صحنه موقعیت خراب کردم که معذرت میخواهم. از این اتفاقات پیش میآید و خوشحالم جبران کردم.
شجاع خلیلزاده (مدافع تیم ملی): خدا را شکر میکنم در این زمین افتضاح بازی را بردیم. این زمین برای بازی فوتبال نبود و نمیتوانستیم بازی کنیم. درباره مصدومیت پایم باید بگویم فکر کنم کشالهام کشیدگی دارد و به احتمال زیاد 20 روز نمیتوانم تمرین کنم.
سعید عزتاللهی (هافبک تیم ملی): خدا را شکر در این اردو ۲ برد دیگر به دست آوردیم و امیدواریم جشن صعود را در حضور هوادارانمان بگیریم. بازیکنان با همه وجودشان تلاش کردند و با توجه به شرایط آب و هوایی و زمین، خدا را شکر که ۲ بازی سخت را بردیم. سوریه و لبنان شاید در جدول امتیازهای زیادی نداشتند اما دیدارهایمان سخت بود.
کریم انصاریفرد (مهاجم تیم ملی): این برد مبارک همه مردم ایران باشد. امیدواریم همیشه دلشان شاد باشد.
محمدحسین کنعانیزادگان (مدافع تیم ملی): این برد تقدیم همه مردم ایران. فکر کنم صعودمان قطعی شده باشد.
امیر عابدزاده (دروازهبان تیم ملی): خدا را شکر که مردم از این برد خوشحال هستند و خودم هم خوشحالم. توکلم به خداست و تلاشم را میکنم که وظیفهام را در زمین انجام دهم. هدف همه صعود به جامجهانی است. فکر میکنم پدرم هم خوشحال بوده است و حضورم در ترکیب تیم ملی باعث افتخار خانوادهام شده باشد.
دراگان اسکوچیچ (سرمربی تیم ملی): واقعاً از این پیروزی خوشحالم، آن هم بیشتر برای مردم ایران. فکر کنم دستمان تقریبا به جامجهانی رسیده است. این بازی اهمیت زیادی داشت و بازیکنان بینظیر بودند. رکورد و این چیزها زیاد مهم نیست، مهم بردن بازیها بود تا به جامجهانی برسیم. مهمترین مساله همین است.
ارسال به دوستان
پرسپولیس بیمدیرعامل و بیکارگزار
وضعیت واقعاً قرمز
داریوش مجلل: تکلیف انتخاب مدیرعامل و کارگزار برای باشگاه پرسپولیس با گذشت چند هفته همچنان مشخص نشده تا سرخپوشان شرایط سختی را سپری کنند. گویا قرار نیست باری از دوش پرسپولیس برداشته شود و مشکلات یکی پس از دیگری اضافه میشوند و تنها واکنش باشگاه و وزارت ورزش در این شرایط، سکوت است! در حالی که قرار بود پس از تعیین مدیرعامل و اعضای هیاتمدیره باشگاه استقلال، تکلیف پرسپولیس نیز مشخص شود اما هنوز هیچ خبری در این باره به گوش نمیرسد و به نظر میرسد هنوز برای حل این معادله، راهحلی در وزارت ورزش پیدا نشده است. با وجود مطرح شدن گزینههای مختلف برای مدیرعاملی پرسپولیس، هنوز تصمیمی در این باره گرفته نشده تا سرخپوشان همچنان بلاتکلیف باشند. معادله مجهول دوم انتخاب کارگزار جدید است. پرسپولیسیها که از مدتها پیش برای فصل جدید به دنبال انتخاب کارگزار یا همان اسپانسر بودند، پس از طی مراحل برگزاری مزایده و بینتیجه ماندن آن، همچنان بدون کارگزار به کار خود ادامه میدهند. اتفاقی که میتوانست بخشی از مشکلات مالی سرخپوشان را حل کند، حالا خودش به مشکلی برای این باشگاه تبدیل شده است. سازمان لیگ دیروز اعلام کرد حق تبلیغات محیطی را به کارگزاران ۲ باشگاه پرسپولیس و استقلال واگذار کرده است اما پرسپولیس بر خلاف رقیب خود کارگزار ندارد و مشخص نیست تکلیف این موضوع هم چه خواهد شد. باشگاه پرسپولیس از 26 شهریورماه پس از پایان همکاری با کارگزار فصل قبل، فرصت انتخاب کارگزار جدید را داشت اما با گذشت ۲ ماه از آن زمان، بدون کارگزار به کار خود ادامه میدهد تا این فرصت درآمدزایی برای باشگاه از دست برود. این در حالی است که سرخپوشان در این مدت به دلیل نداشتن منبع درآمد، برای پرداخت مطالبات کالدرون مجبور به قرض گرفتن شدند و همین موضوع حاشیههای بسیاری را رقم زده است. علاوه بر این موضوع، شنیده میشود باشگاه پرسپولیس بیش از 80 میلیارد تومان در حدود یک سال گذشته برای هزینههای جاری باشگاه قرض کرده است؛ مبلغی که با پشتوانه پاداش 3 میلیون یورویی سرخپوشان از AFC قرض گرفته شده اما در صورت عدم وصول این پاداش، باید مبلغ قرض گرفته شده از درآمدهای باشگاه پرداخت شود و شاید همین موضوع در آینده نزدیک به چالش بزرگ دیگری برای سرخپوشان تبدیل شود. مجید صدری، سرپرست باشگاه پرسپولیس همچنان مشغول مذاکره با شرکتهای مختلف برای انتخاب کارگزار جدید پرسپولیس است؛ موضوعی که به نظر میرسد در گرو تعیین مدیرعامل جدید باشگاه است تا پس از آن کارگزار جدید سرخپوشان به طور رسمی معرفی شود. شاید در این وضعیت انتخاب مدیرعامل، اعضای هیاتمدیره و کارگزار جدید باشگاه پرسپولیس بتواند باری از مشکلات فراوان این تیم کم و حداقل آنها را از بلاتکلیفی خارج کند. این مشکلات صدای مربیان و بازیکنان را در هفتههای گذشته درآورده و چه بسا در صورت ادامهدار بودن به مرز انفجار هم برسد. ارسال به دوستان
صفآرایی مدعیان لیگ کشتی آزاد برای جام قهرمانی
رونمایی از قهرمان در آزادی
علیرضا هنرمنش: پرونده لیگ برتر کشتی آزاد ایران در سال ۱۴۰۰ اواسط آذرماه با برگزاری دیدارهای نهایی در سالن ۱۲ هزار نفری مجموعه ورزشی آزادی تهران بسته خواهد شد. پیکارهای لیگ برترکشتی آزاد امسال در حالی روز ۱۸ آذرماه با برگزاری دیدارهای نیمه نهایی و نهایی به میزبانی تهران به پایان میرسد که 4 تیم سهند ارس، صنایع مازندران، دانشگاه آزاد اسلامی و فولادین ذوب آمل به مرحله نیمهنهایی راه یافتند. طبق برنامه مسابقات، ۲ تیم سهند ارس و فولادین ذوب آمل به مصاف هم میروند و تیمهای صنایع مازندران و دانشگاه آزاد نیز در مقابل هم قرار خواهند گرفت تا فینالیستهای این دوره از پیکارهای لیگ برتر مشخص شوند. تیم سهند ارس در حالی با سرمربیگری علیرضا رضایی، نایبقهرمان المپیک پای به میدان گذاشت که رضایی با توجه به سابقه مربیگری در دورههای قبل در دانشگاه آزاد، امسال هم تیم خوبی را جمع کرد. گاژیف روس در وزن ۶۵ کیلوگرم، امیرمحمد یزدانی در ۷۰ کیلوگرم، محمد نخودی در ۷۹ کیلوگرم، علیرضا کریمی در ۹۲ کیلوگرم و امین طاهری در ۱۲۵ کیلوگرم از جمله نفرات عنواندار این تیم در نیمهنهایی هستند. تیم صنایع مازندران هم از ابتدای لیگ به عنوان مدعی وارد گود شد و با سرمربیگری رضا یزدانی، دارنده ۲ مدال طلای جهانی توانست به نیمهنهایی برسد. البته این تیم در دور رفت با امتیاز فنی مقابل ستارگان ساری غافلگیر شد و شکست خورد اما در دور برگشت توانست ۷ بر ۳ برابر ستارگان به برتری برسد و راهی نیمهنهایی شود. رحمان عموزاد در ۶۱ کیلوگرم، ماگومد رسول قاضی ماگمدوف در ۷۰ کیلوگرم و کامران قاسمپور در ۸۶ کیلوگرم از جمله کشتیگیران نامدار این تیم محسوب میشوند. البته گفته میشود چند کشتیگیر نامدار ایرانی و خارجی هم در لیست خرید این تیم برای حضور در مرحله نیمهنهایی هستند. تیم فولادین ذوب آمل نیز دیگر مدعی پرمهره لیگ برتر امسال است که توانست در دور مقدماتی بدون دردسر راهی نیمهنهایی شود تا در این مرحله مقابل سهند ارس قرار بگیرد. علی قلیزادگان در ۵۷، رضا اطری در ۶۱ کیلوگرم، محمدصادق فیروزپور در ۷۴ کیلوگرم، امیرحسین فیروزپور در ۹۲ کیلوگرم، محمدحسین محمدیان در ۹۷ کیلوگرم و امیرحسین زارع در ۱۲۵ کیلوگرم از آزادکاران مدعی و عنواندار این تیم هستند. ضمن اینکه این تیم در نظر دارد از کشتیگیر خارجی هم در نیمهنهایی استفاده کند. در این میان تیم دانشگاه آزاد با وجود برتری بر تیمهای شهید صدرزاده، فرم دمای اراک و جوانان البرز و صعود به نیمه نهایی، چندان پرمهره و پرستاره نیست و کار بسیار سختی برای رسیدن به فینال پیش رو دارد. تیم دانشگاه آزاد که امسال هیچ مدعی نامدار و ملیپوشی را در ترکیب ندارد، باید روز ۱۸ آذرماه در برابر تیمی قرار گیرد که تا دندان مسلح است و قصد دارد با اقتدار راهی فینال شود. طبق برنامه اعلام شده از سوی سازمان لیگ کشتی قرار است مراسم وزنکشی دیدارهای نیمهنهایی روز چهارشنبه ۱۷ آذرماه برگزار شود. سپس دیدار اول نیمهنهایی صبح روز پنجشنبه بین تیمهای سهند ارس و فولادین ذوب آمل و دیدار دوم نیز بین تیمهای صنایع مازندران و دانشگاه آزاد برگزار میشود که تیمهای بازنده عصر همان روز در مصاف ردهبندی و تیمهای برنده در دیدار فینال به مصاف هم خواهند رفت. ارسال به دوستان
اخبار
آرژانتین با تساوی برابر برزیل به جامجهانی صعود کرد
دیدار تیمهای ملی فوتبال آرژانتین و برزیل با تساوی به پایان رسید تا آرژانتین هم جواز حضور در جامجهانی ۲۰۲۲ قطر را کسب کند. مسابقات انتخابی جامجهانی ۲۰۲۲ قطر در آمریکای جنوبی برگزار شد که در حساسترین بازی تیمهای برزیل و آرژانتین به مصاف هم رفتند که این بازی با نتیجه تساوی بدون گل به پایان رسید. برزیل از قبل حضورش در جامجهانی را قطعی کرده بود و با این نتیجه، آرژانتین هم سهمیه حضور در جامجهانی قطر را قطعی کرد. در دیگر مسابقات، بولیوی با نتیجه ۳ بر صفر اروگوئه را شکست داد و کلمبیا برابر پاراگوئه با تساوی بدون گل متوقف شد. پرو ۲ بر ۱ برابر ونزوئلا به پیروزی رسید و اکوادور هم با 2 گل شیلی را از پیش رو برداشت. با این نتایج، برزیل با ۳۵ و آرژانتین با ۲۹ امتیاز در ردههای اول و دوم قرار گرفتند و اکوادور و کلمبیا با ۲۳ و ۱۷ امتیاز در ردههای بعدی قرار دارند.
***
چهره 10 تیم اروپایی حاضر در قطر مشخص شد
تاکنون 10 تیم از قاره اروپا به جامجهانی قطر صعود کردهاند. در پایان مرحله مقدماتی جامجهانی در قاره اروپا، چهره 10 تیم از 13 تیم اروپایی حاضر در جامجهانی 2022 قطر مشخص شد. تکلیف 3 سهمیه باقیمانده نیز ماه مارس 2022 از طریق پلیآف مشخص میشود. تیمهای صعودکننده مستقیم به جامجهانی قطر از اروپا به قرار زیرند:
1- آلمان (بیستمین جامجهانی)
2- دانمارک (ششمین جامجهانی)
3- فرانسه (شانزدهمین جامجهانی)
4- بلژیک (چهاردهمین جامجهانی)
5- کرواسی (ششمین جامجهانی)
6- اسپانیا (شانزدهمین جامجهانی)
7- صربستان (همراه با یوگسلاوی / سیزدهمین جامجهانی)
8- انگلیس (شانزدهمین جامجهانی)
9- سوییس (دوازدهمین جامجهانی)
10- هلند (یازدهمین جامجهانی)
***
مصرف قلیان دلیل اخراج بازیکن قرضی بارسلونا از تیم ملی بوسنی
«میرالم پیانیچ» هافبک بارسلونا که قرضی به بشیکتاش رفته، به علت بیانضباطی از اردوی تیم ملی بوسنی اخراج شد. «ایوایلو پتف» سرمربی تیم ملی بوسنی به علت رفتار این بازیکن در شب قبل از بازی مقابل فنلاند، او را اخراج کرد. بوسنی در این بازی با نتیجه ۳ بر یک شکست خورد. پیانیچ در شب قبل از بازی در کنار جمعی از دوستانش قلیان کشیده و نوشیدنیهای الکلی مصرف کرده بود. پیانیچ در آن بازی 66 دقیقه بازی کرد که به علت عملکرد ضعیفش توسط هواداران هو شد. پتف پیش از اعلام اخراج پیانیچ با بازیکن قرضی بارسلونا صحبت کرد. پیانیچ در صحبت با مربی تیمش، از اینکه مرتکب بیانضباطی شده و رفتار حرفهای را زیر سوال برده، عذرخواهی کرد. فدراسیون فوتبال بوسنی در ابتدا خبر اخراج پیانیچ در اردو را در وبسایتش اعلام کرد اما کمی بعد آن را حذف کرد. در بیانیه فدراسیون فوتبال بوسنی نوشته شده بود: «نباید فراموش کنیم پیانیچ چه کارهای بزرگی در تیم ملی بوسنی داشته است. رفتارش هر چند بسیار ناخوشایند بود اما از جانب بازیکنی معتبر و وطنپرست بود که قطعا باید آن را درک کند و به دنبال احیای روانی خود باشد». بدین ترتیب پیانیچ از حضور در بازی بوسنی- اوکراین محروم شد. البته بوسنی شانسی برای حضور در پلیآف نداشت و این بازی برایشان تشریفاتی بود که در نهایت هم مقابل اوکراین با نتیجه
۲ بر صفر شکست خوردند. پیانیچ در این فصل 8 بازی در بشیکتاش داشته و ۴ پاس گل داده است.
***
دوقطبی اعصاب خردکن کیروش- اسکوچیچ
اینطور که به نظر میرسد دوقطبی کیروش- برانکو، جایش را به دوقطبی کیروش- اسکوچیچ داده است. در شبی که تیم ملی دوازدهمین برد در سیزدهمین بازیاش با هدایت مربی کروات را کسب کرد و بیشتر از قبل به سریعترین صعود تاریخش به جامجهانی نزدیک شد، هنوز در فضای مجازی شاهد قیاس او با کارلوس کیروش هستیم؛ قیاسی که بدون تعارف، چیزی جز اعصاب خردی به همراه ندارد. از یک طرف طرفداران اسکوچیچ، هیچگونه انتقاد از این مربی - حتی انتقاد منطقی- را برنمیتابند و منتقدان(منطقی) مربی کروات را متهم به مسائل مختلف میکنند و از طرف دیگر طرفداران کارلوس کیروش، زیر آخرین پست سرمربی تیم ملی مصر، جدا از تعریف از سرمربی اسبق تیم ملی، جای او را روی نیمکت ایران خالی دانسته و خواهان بازگشت او به تیم ملی شدهاند! این قیاس و جنگ مجازی طرفداران ۲ مربی بعید است جز ایجاد جنجال و حاشیه برای تیم ملی فایده دیگری داشته باشد. درست است اسکوچیچ به لحاظ رزومه و اعتبار، قابل قیاس با کیروش نیست اما آمار او با تیم ملی و بویژه بیحاشیه بودن او- در قیاس با مربی پرتغالی- چیزی نیست که اصلا بتوان به سادگی از کنارش عبور کرد. حالا باید دید این جنگهای بیمورد بالاخره تمام خواهد شد یا اینکه باز هم باید شاهد بحثهای طرفداران ۲ مربی باشیم.
ارسال به دوستان
سیاست بایدن در مقابله با اژدهای زرد چیست؟
فرزانه دانایی: یکی از موضوعات مهم در سیاست خارجی ایالات متحده بعد از روی کار آمدن دولت بایدن، تعیین سیاستهای دولت جدید این کشور در قبال منطقه شرق آسیا بویژه چین بوده است. رقابتهای اقتصادی ایالات متحده و چین در زمان ترامپ در نهایت منجر به بروز جنگ تجاری بین ۲ کشور شد و هیچ کدام از طرفین نیز نتوانستند مذاکره خوبی برای حلوفصل مشکلاتشان داشته باشند. دولت بایدن تلاش دارد از میزان دشمنیها و مواجهات رودررو کاسته و جنگ تجاری را به سمت رقابت اقتصادی ببرد. بر همین اساس سیاست دولت ترامپ با عنوان «رقابت بین ابرقدرتها» در حال تبدیل شدن به «رقابت استراتژیک» است؛ واژهای که دولت بایدن در توصیف رقابت اقتصادی با چین به کار میبرد.
اگر در زمان دولت دونالد ترامپ، تمام رقابت بین چین و آمریکا در مساله تجارت خلاصه شده بود و تلاش میشد جلوی رشد اقتصادی چین تا حد ممکن گرفته شود، چارچوب ذهنی دولت بایدن از سالها پیش و در زمان دولت اوباما در این باره شکل گرفته و کاملا متفاوت از چیزی است که دولت ترامپ به آن توجه میکرد. چارچوب فکری دولت اوباما درباره چین شامل رقابت اقتصادی و در عین حال همکاری مشترک بینالمللی برای مواجهه با مسائل و بحرانهای بینالمللی مانند تغییرات آبوهوایی، بحرانهای اقتصادی و مالی، تکثیر سلاحهای هستهای و همچنین سلاحهای سایبری بود. دولت بایدن در همین باره میخواهد رقابتهای اقتصادی و تجاری بین ۲ ابرقدرت را به «رقابت استراتژیک» بین آنها تبدیل کند، یعنی در مسائل اقتصادی و تجاری همچنان رقابت وجود دارد اما این رقابت نمیتواند مانع همکاریهای بینالمللی شود. در واقع مسالهای که دولت بایدن مطرح میکند این است که برای مواجهه با مشکلات جهانی مانند شیوع بیماریهای مختلف و مقابله با تغییرات آبوهوایی نباید سر دشمنی با چین داشت، بلکه باید با سیاستی استراتژیک به دنبال همراستا کردن چین با اهداف آمریکا بود. بر همین اساس است که مشاهده میشود سیاستهای دولت بایدن در مقابل چین تفاوت چندانی با سیاست ترامپ ندارد اما در عین حال نوع مواجهه با دولت «شی جین پینگ» و رفتار بین ۲ ابرقدرت اقتصادی، محترمانهتر است.
تماس و دیدار تصویری روز سهشنبه رؤسایجمهوری چین و آمریکا نشان داد چنین سیاستی در اولویت کاری دولت بایدن قرار دارد. با وجود اینکه انتظار میرفت در تماس تصویری ۲ رئیسجمهور، ادبیات ۲ طرف مانند زمان ترامپ همراه با سیاستهای تهاجمی باشد، نتایج این دیدار نشان داد دولت بایدن قصد دارد از میزان تنشهای سیاسی کاسته و زمین بازی را به سمت رقابتهای کاملا اقتصادی پیش ببرد؛ بر همین اساس بود که بایدن به نمایندگی از دولت آمریکا اعلام کرد سیاست «چین واحد» را به رسمیت شناخته و مخالف استقلال تایوان است.
این مساله با این حال باعث نشد امکان احتمال رویارویی نظامی ۲ کشور در دریای جنوبی چین یا تایوان به حاشیه برود. تحلیلگران آمریکایی اعتقاد دارند دولت بایدن بزودی سیاست شفافی را درباره مسائل حوزه شرق آسیا اعلام خواهد کرد؛ سیاستی که تاکنون به دلیل برخی ملاحظات به صورت عمدی، غیرشفاف بود و توضیحی درباره آن داده نمیشد. به عنوان مثال سیاست اصلی دولتهای آمریکا درباره درگیریهای احتمالی بین چین و تایوان تاکنون، اتخاذ موضع مبهم بوده است؛ بدین معنی که دولت آمریکا هیچگاه اعلام نمیکرد اگر چین استقلال تایوان را از این منطقه بگیرد یا قصد حمله نظامی به آن را داشته باشد، چه واکنشی نشان خواهد داد اما بر اساس گزارشهای منتشر شده در رسانههای آمریکایی، انتظار میرود بزودی سیاست اصلی آمریکا در این باره اعلام شود و آن حمایت از تایوان در مقابل حمله احتمالی پکن است.
پکن نیز در مقابل، نگرانیهای خاص خود را در منطقه دارد و در مذاکره روز سهشنبه هم اعلام کرد حضور نیروهای نظامی آمریکا در دریای چین جنوبی و تحرکات آنها از نظر چین بازی آمریکا با آتش است. اگرچه ۲ کشور در زمینه مسائل نظامی تا حدودی فضا را برای یکدیگر شفاف و از مواضع خود با روشنی و قاطعیت دفاع کردهاند، درباره مسائل اقتصادی و رقابتهای استراتژیک همچنان سوالات زیادی پابرجاست. دولت آمریکا قرار نیست در مقابل جلو افتادن چین در تکنولوژیهای برتر روز، موضع نرمی بگیرد و همچنان به دنبال ایجاد محدودیت برای پکن درباره دستیابی به تکنولوژیهای نوین و فروش آنها به سایر کشورهای اروپایی یا آسیایی است. ۲ کشور همچنین درباره رقابتهای فضایی نیز با یکدیگر اختلافات زیادی دارند و در جلسات بعدی همچنان باید درباره مبارزه با گسترش سلاحهای هستهای با یکدیگر گفتوگو کنند. برای چین که این روزها بشدت به احتمال درگیری نظامی با آمریکا فکر میکند و مانورهای محرمانه و خاصی برای مقابله با ناوهای آمریکایی برگزار کرده است، انتظار داشتن روابط مسالمتآمیز مبتنی بر همکاریهای بینالمللی چندان هم در دسترس نیست. با این حال در برخی زمینههای مشترک میتوان همکاریهایی را در این باره مشاهده کرد. توافق چین و آمریکا برای همکاری گسترده ۲ کشور در زمینه مقابله با تغییرات آبوهوایی را میتوان در همین راستا تحلیل کرد.
اگر در دولت ترامپ از رقابتهای اقتصادی پکن و واشنگتن با عنوان «جنگ سرد تجاری» یاد میشد، در دولت بایدن باید از این نوع رقابتها با عنوان «رقابتهای استراتژیک» یاد کرد که بنا به پیچیدگی جامعه امروز بینالملل، دارای ابعاد و لایههای متفاوتی است و نمیتوان آن را صرفا در یک چارچوب سادهانگارانه رقابت اقتصادی تحلیل کرد. در سالهای اخیر چین و آمریکا در زمینههای متفاوتی با یکدیگر رقابت میکنند و فضای رقابتی ۲ ابرقدرت، نه تنها در زمینه مسائل تجاری یا نظامی، بلکه در زمینه مسائل مرتبط با فضای سایبری، اکتشافات و جاهطلبیهای فضایی، دستیابی به آخرین سلاحهای با تکنولوژی بالا مانند موشکهای هایپرسونیک و همچنین رقابت در زمینه تاثیرگذاری بر مناطق مختلف جهان است. به همین دلیل است که زمین مقابله آمریکا و چین زمینی کاملا پیچیده با طیف متنوعی از اتفاقات و رویدادهاست.
دولت بایدن تاکنون نشان داده است سعی دارد با کاستن از میزان تهاجمات لفظی و افزودن بر ادبیات همکاریهای متقابل بینالمللی، راهی برای رقابت صلحآمیز با چین باز کند. از این پس باید دید آیا همکاریهای بینالمللی میتواند جلوی رقابتهای نظامی و استراتژیک دیگر را بگیرد و ۲ کشور را به یک توازن سیاسی- نظامی استراتژیک برساند یا همچنان باید شاهد به کار بردن کلماتی مانند «جنگ سرد» در روابط پکن - واشنگتن باشیم.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|