|
پارگی رباط صلیبی آلکثیر تأیید شد
مهاجم تیم فوتبال پرسپولیس به دلیل پارگی رباط صلیبی ادامه فصل را از دست داد. علیرضا حقیقت در گفتوگو با سایت باشگاه پرسپولیس درباره آخرین وضعیت عیسی آلکثیر اظهار داشت: با توجه به تصویربرداری انجام شده و نظر کمیسیون پزشکی، متاسفانه آسیبدیدگی عیسی آلکثیر که در بازی با پدیده رخ داد، مربوط به پارگی رباط صلیبی میشود. در ارتباط با این آسیب، تمام اقدامات پزشکی از لحظه اول انجام شد و تلاش خواهیم کرد وی را در سریعترین زمان ممکن آماده اقدامات بعدی کنیم.
ارسال به دوستان
ادامه ابهامات و سؤالات درباره حذف استقلال و پرسپولیس از آسیا
مصائب حرفهای نبودن
با وجود گذشت چند روز از حذف تیمهای پرسپولیس و استقلال از لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۲۲ همچنان ابهامات زیادی در این زمینه وجود دارد. اگر مدیران ورزش و فوتبال ایران، به جای حضور پشت میزهای یک در دو متری مدیریتی و رسانههای مختلف، در زمینهای فوتبال با ابعاد 110 در 75 متری قرار داشتند، به واقع میتوانستند رکورد پاسکاری بارسلونا را در روزهای اوج تیکی تاکا بشکنند. در مساله عدم صدور مجوز حرفهای استقلال و پرسپولیس و حذف آنها از لیگ قهرمانان آسیا که به فاجعه ملی بدل شده، از مدیران میانی و اصلی در مجموعه باشگاهها گرفته تا مدیران و مسؤولان سازمان لیگ، فدراسیون فوتبال و وزارت ورزش فقط به دنبال پاسکاری دلایل حذف هستند. هر کدام توپ را به زمین دیگری میاندازند و در نهایت هم به روشنی مشخص نمیشود در این فرآیند چه کسانی مقصر بودهاند.
* مشکلات حرفهای استقلال و پرسپولیس
شکی نیست هر 2 باشگاه، دچار مشکلات اساسی هستند. مساله مالکیت مشترک آنها یکی از مشکلات است و بدهیهای مختلف داخلی و خارجی که موضوع پنهان و قابل انکاری نیست، مشکل دیگر. در قانون تجارت کشورمان هم استقلال و پرسپولیس سالهاست به عنوان بنگاههای زیانده شناخته میشوند اما در تمام این سالها به جای حل مشکل آنها، با مثبت نشان دادن تراز مالی برای کسب مجوز حرفهای، آنها را سودده معرفی کردیم که ارائه این اسناد خود مشکل دیگری آفریده که آن هم بریده شدن مالیاتهای سنگین برای 2 باشگاه است.
* اجرایی نشدن وعده خصوصی شدن
وعده خصوصیسازی سرخابیها نیز پس از حدود 2 دهه در دولتهای مختلف به نتیجه نرسیده و دولت هنوز نتوانسته استقلال و پرسپولیس را به سازمانهای زیرمجموعه خودش، بخش خصوصی یا اشخاصی که علاقهمند به مالکیت آنها هستند واگذار کند. از این مقدمه که بگذریم، بد نیست فرآیند عدم صدور مجوز حرفهای آنها بررسی تا سهم هر کسی در این فاجعه ملی مشخص شود.
* مانع بزرگ درآمدزایی 2 باشگاه
ساختار 2 باشگاه طبق آنچه میدانیم، حرفهای نیست. استقلال و پرسپولیس در نظام اداری، ساختاری، مالی و... دچار مشکلات اساسی هستند و پس از سالها ورزشگاه اختصاصی و بدون مشکلی هم ندارند. در تمام این سالها نیز از دوران مدیران سابق گرفته تا مدیران فعلی، بدهی به بار آمده و هر کدام از این مدیران، میراثی جز بدهی دریافت نکردهاند؛ بدون اینکه درآمدزایی مشخصی وجود داشته باشد یا این درآمد کفاف هزینهها و بدهیها را بدهد. از سوی دولتهای مختلف هم تلاشی برای حل مشکل آنها نشده و حتی مجلس هم با تصویب قوانینی، جلوی کمک دولتی به باشگاههای دولتی را گرفته است. حالا باشگاههایی که درآمد مشخص ندارند، حق پخش تلویزیونی نمیگیرند، ورزشگاه اختصاصی ندارند، بلیتفروشی به آنها تعلق نمیگیرد، بدون رعایت حق کپیرایت درآمدی از فروش البسه خود ندارند، فدراسیون تا همین چند وقت پیش تبلیغات محیطی را به آنها نمیداد و به بخش خصوصی هم واگذار نمیشوند، پس چگونه باید مشکلات خود را حل کنند؟
* وظایف کمیته بدوی و استیناف
اینجا مشخص میشود تلاشی که منجر به نتیجه شود، برای حل مشکلات این باشگاهها صورت نگرفته تا استقلال و پرسپولیس برای دریافت مجوز حرفهای دچار مشکل شوند. با این حال کمیتههای بدوی و استیناف مجوز حرفهای که فدراسیون فوتبال آنها را در ساختار سازمان لیگ تعریف کرده، چه وظایفی به عهده دارند؟ آگاهسازی و آموزش باشگاهها برای دریافت مجوز بر عهده رئیس صدور مجوز حرفهای است و طبق قوانین و آییننامههای AFC باید در راه دریافت مجوز حرفهای به باشگاهها کمک شود و در این مسیر تبعیضی هم بین باشگاهها قائل نشوند اما از الزامات حضور افراد در این کمیتهها دانستن زبان انگلیسی، آشنایی با قوانین و از وظایفشان حفظ محرمانگی اسناد باشگاههاست. شاید نگاهی به اعضای این کمیتهها و عملکرد آنها بخوبی نشان دهد آیا این شرایط رعایت شده یا نه!
* رعایت نشدن محرمانگی باشگاهها
مسأله اینجاست که کمیته بدوی و استیناف مجوز حرفهای، در سالهای گذشته با همین شرایط که شاید فقط کمی تفاوت مثبت یا منفی داشته، مجوز حرفهای را صادر میکرده اما چگونه امسال صدور مجوز حرفهای آنها به مشکل خورد؟ عدم بارگذاری مدارک لازم از سوی باشگاهها تا تاریخ مقرر، احتمالا دلیل اصلی عدم صدور مجوز حرفهای است. به طور مثال پرسپولیس نتوانست تا تاریخ تعیین شده (اوایل شهریور) بدهیهای تعیین تکلیف شده خود از جمله کالدرون را پرداخت کند.
کمیته بدوی مجوز حرفهای ابتدا مجوز حرفهای استقلال و پرسپولیس را صادر نکرد و نامه صادر نشدن مجوز آنها نیز در رسانهها منتشر شد که همین موضوع اصل محرمانگی را زیر سؤال میبرد. در اینجا رسانهها به عنوان بخشی که وظیفه اطلاعرسانی را به عهده دارند، کار حرفهای خود را انجام دادهاند اما اعضای کمیته بدوی یا استیناف اصل محرمانگی را رعایت نکرده و نتوانستند مقابل رسانهای شدن این اطلاعات را بگیرند یا شاید هم عامدانه آن را رسانهای کردهاند که به خودی خود، باعث ایجاد حساسیت میشود.
* کوتاهی باشگاهها یا ادعاهای واهی استیناف؟
در کنار این مسائل، باید نقش مدیران ۲ باشگاه را هم ببینیم که شاید با جدی نگرفتن برخوردها تلاشی برای رفع نواقص و ایرادها نکردهاند؛ چه مدیران سابق ۲ باشگاه که از مسؤولیت فرار کرده و عقیده داشتند مسؤولیت صدور یا عدم صدور مجوز حرفهای به مدیری ارتباط دارد که درگیر ماجرا خواهد شد و چه مدیرانی که در زمان صدور مجوز حرفهای مسؤولیتی داشتند و نتوانستند مقابل این فاجعه را بگیرند. با این حال، اگر کمیته بدوی تشخیص داده بود که ۲ باشگاه نمیتوانند مجوز حرفهای بگیرند، چگونه کمیته استیناف اعلام کرد مجوز حرفهای سرخابیها صادر شده و مسؤولان این کمیته از جمله داریوش مصطفوی و کاظم اولیایی ادعا کردند AFC به ۲ باشگاه ۳ ماه مهلت داده است؟ در حالی که پس از پایان مهلت بارگذاری مدارک، هیچ مهلتی برای ارائه مدارک جدید نیست و عملا این مهلت، فقط ادعایی واهی بوده که روال قانونی ندارد. با این حال آیا این ادعا صحت داشته و باشگاهها در همین ۳ ماه باز هم نتوانستند مشکل خود را حل کنند یا منظور از مهلت، راستیآزمایی مدارک ۲ باشگاه بود که به نظر میرسد صرفا یک راستیآزمایی بوده است؟ طبق اطلاعات اوایل مهرماه، مهلت باشگاهها برای ارائه مدارک و کسب مجوز حرفهای تمام شده بود که ۲ باشگاه در این مهلت موفق نشدند بخش زیادی از مشکلات خود را حل کنند.
* مجوز حرفهای چگونه صادر شد؟
حالا این سؤال مطرح میشود: اگر ۲ باشگاه شرایط کسب مجوز حرفهای را نداشتند، چگونه اعلام شد مجوز حرفهای ۲ باشگاه صادر یا بحث مهلت ۳ ماهه مطرح شد؟ آیا قرار بوده در فضای هواداری، علاقهمندان به این ۲ تیم باز هم بازیچه مدیران قرار بگیرند و با احساسات آنها بازی شود؟ چگونه بود که پس از جلسهای که در آکادمی ملی فوتبال با حضور شهابالدین عزیزیخادم، اعضای کمیتههای بدوی و استیناف و همچنین مدیران ۲ باشگاه برگزار شد، مجید صدری و مصطفی آجورلو اعلام کردند مشکل صدور مجوز حرفهای آنها حل شده است؟ حتی کمتر از 10 روز پیش که اعلام شد مجوز حرفهای ۲ باشگاه باطل شده، حمید سجادی، وزیر ورزش و جوانان اعلام کرد «برای دبیرکل AFC نامهای ارسال کرده و روزنههای امیدی وجود دارد». حالا چه شد که خروجی تمام این اتفاقات عدم صدور مجوز حرفهای 2 باشگاه، حذف آنها از لیگ قهرمانان آسیا 2022 و ارجاع پرونده به کمیته انضباطی و اخلاق فیفا شد که شاید منجر به محرومیت آنها از حضور در سالهای آینده هم شود.
* فرار از مسؤولیت و مقصر جلوه دادن دیگران
کسی پاسخگوی مسؤولیت خود نیست و شاید هر کسی به جای قبول تقصیر خود، سعی دارد تقصیرات را از سر خود باز کند و با پاسکاری توپ را به زمین دیگری بیندازد. بخشی از مدیران که سکوت کردهاند و آنهایی هم که صحبت میکنند، هر کدام دیگری را مقصر میدانند. مسؤولان فدراسیون باشگاهها را دچار نواقص میدانند، مدیران باشگاهها کمیتههای بدوی و استیناف را مقصر جلوه میدهند و این کمیتهها نیز کوتاهی مدیران باشگاهها را.
* دانستن؛ کمترین حق هواداران استقلال و پرسپولیس
حال سؤال اصلی این است: کدام نهاد رأی به حذف استقلال و پرسپولیس داده است. طبق شواهد و مدارک کمیته بدوی صدور مجوز حرفهای اول آبان اعلام کرده این ۲ باشگاه صلاحیت داشتن مجوز حرفهای را ندارند اما پس از آن کمیته استیناف صدور مجوز حرفهای ۳ ماه فرصت داد و در نهایت AFC اعلام کرد استقلال و پرسپولیس نمیتوانند در لیگ قهرمانان 2022 حضور داشته باشند. با این وجود چرا در این باره شفافسازی صورت نمیگیرد و چرا فدراسیون فوتبال در این باره سکوت کرده است؟
هواداران استقلال و پرسپولیس که از حذف تیمهای خود ناراحت و شوکه هستند، کمترین حقشان دانستن واقعیت است؛ اینکه تصمیم به حذف این ۲ تیم در تهران گرفته شد یا در مقر AFC در کوالالامپور. این شاید کمترین خواسته هواداران چند ده میلیونی استقلال و پرسپولیس است که اگر مسؤولان ارزشی برای آنها قائل هستند، باید هر چه زودتر اطلاعرسانی صحیح کرده و البته تلاش کنند در سالهای آینده، این مشکلات تکرار نشود.
***
واکنش سخنگوی دولت به حذف استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا
سخنگوی دولت در حاشیه جلسه دیروز هیات دولت توضیحاتی را درباره حذف ۲ تیم استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا ارائه کرد. علی بهادریجهرمی در حاشیه جلسه روز گذشته هیات دولت درباره حذف استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا اظهار داشت: بهتر از من میدانید AFC قوانین و استانداردهای خاص خودش را دارد و از سال 94 این قوانین اعلام شده بود. وی افزود: فدراسیونها، باشگاههای ورزشی و دولت باید اقدامات لازم برای این استانداردهای لازم را انجام میدادند که متاسفانه این حرکت انجام نشد. در این 5-4 ماه فعالیت دولت جدید، وزیر ورزش و جوانان یکی از اولویتهایش همین مساله باشگاهها و مجوز آنها بود. سخنگوی دولت تاکید کرد: وزیر ورزش در این مدت سعی کرد با سرعت زیاد جبران عقبافتادگی 6-5 سال اخیر را انجام دهد ولی به رغم تلاشهای گسترده و همکاری خوبی که وزارتخانههای ورزش و اقتصاد و سازمان خصوصیسازی با تاکید ویژه رئیسجمهور داشتند، موفقیتی حاصل نشد. دولت وظیفه خود میداند حامی تمام باشگاههای ورزشی و به طور خاص باشگاههایی که طرفداران بیشتری دارند باشد. البته نباید از مرحله استیناف در حذف ۲ باشگاه ناامید شد. بهادریجهرمی تاکید کرد: اداره این باشگاههای خاص باید مردمی باشد و با سرعت زیاد دولت در این زمینه تلاش خواهد کرد و از آن فروگذار نمیکند.
ارسال به دوستان
درخواست سجادی از وزیر بهداشت برای حضور تماشاگران در بازی با عراق
جشن صعود با تماشاگران
وزیر ورزش در حاشیه جلسه هیات دولت از وزیر بهداشت درخواست کرد مجوزی برای حضور تماشاگران در ورزشگاه و تماشای صعود احتمالی ایران به جام جهانی، صادر شود. حمید سجادی، وزیر ورزش و جوانان در حاشیه جلسه هیات دولت که روز یکشنبه (۱۹ دی) برگزار شد، در دیدار با بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، خواستار حضور تماشاگران در ورزشگاهها بویژه در دیدار تیم ملی فوتبال ایران مقابل عراق شد. تیم ملی ایران در صورت پیروزی در این دیدار، صعود خود به جامجهانی ۲۰۲۲ قطر را قطعی میکند. در این دیدار سجادی خطاب به عیناللهی درباره زمان بازگشت تماشاگران به ورزشگاهها سوال میپرسد که عیناللهی میگوید: شما بگویید برای چه تاریخی میخواهید و آیا پروتکلها را رعایت میکنند؟ سجادی در واکنش به این موضوع گفت: مصوبهای برای حضور تماشاگران تا ۳۰ درصد گنجایش ورزشگاه بدهید. دیروز هم بازیها (هفته چهاردهم لیگ برتر) بدون تماشاگر بود. ما قول میدهیم. من به نمایندگی [از جامعه ورزش] قول میدهم. عیناللهی هم در واکنش به قول شفاهی وزیر ورزش، بازگشایی ورزشگاه را به رعایت پروتکلها منوط کرد. وزیر ورزش هم از عیناللهی برای تماشای دیدار ایران - عراق دعوت کرد و توضیحاتی درباره صعود تیم ملی در صورت شکست دادن عراق در ورزشگاه آزادی ارائه کرد. درخواست وزیر ورزش و جوانان از وزیر بهداشت برای صدور مجوز حضور تماشاگران در ورزشگاهها در شرایطی است که ایران در ۲ بازی خانگی قبلی خود از داشتن تماشاگر محروم بود و اکنون اهالی فوتبال امیدوارند در شب صعود تیم ملی به جامجهانی قطر، در ورزشگاه حضور داشته باشند. تیم ملی ایران در روزهای هفتم و دوازدهم بهمن با تیمهای ملی عراق و امارات در ورزشگاه آزادی بازی میکند که در صورت کسب یک پیروزی، صعود شاگردان اسکوچیچ قطعی خواهد شد. ارسال به دوستان
اخبار
واکنش باشگاه فولاد به شایعه معاوضه مظاهری و حردانی
سرپرست تیم فوتبال فولاد خوزستان به شایعه معاوضه مدافع این تیم با دروازهبان استقلال واکنش نشان داد. طی روزهای اخیر شایعه معاوضه صالح حردانی با رشید مظاهری مطرح شده و حتی این بحث شکل گرفت که قرار است مظاهری در ازای یکی، دو بازیکن فولاد به جمع شاگردان نکونام اضافه شود. فارس به همین دلیل با سیدمحمد علوی، سرپرست تیم فولاد تماس گرفت که وی در این باره گفت: فعلا هیچ تصمیمی در این باره توسط باشگاه ما اتخاذ نشده است. رشید مظاهری بازیکن استقلال است و با این باشگاه قرارداد دارد. صحبتهایی هم که در رسانهها مطرح شده، در حد حرف است و از داخل باشگاه ما بیرون نیامده است. وی تاکید کرد: صالح حردانی با فولاد قرارداد دارد و مطمئنا اگر در این زمینه قرار باشد تصمیمی گرفته شود، از طریق باشگاه اطلاعرسانی میشود اما تا امروز همه این مسائل در حد حدس و گمان است. علوی در پاسخ به این سوال که با این شرایط شایعه معاوضه را تأیید میکند یا تکذیب، عنوان کرد: فعلا این خبر را تایید نمیکنم.
***
روایت یزدانی از عصبانیت رئیس فدراسیون کشتی در سفارت آمریکا
نایبقهرمان کشتی آزاد جهان از عصبانیت رئیس فدراسیون به خاطر اتفاقی که در صف دریافت ویزای آمریکا در دوبی رخ داده بود، صحبت کرد. امیرمحمد یزدانی در گفتوگو با تسنیم، با اشاره به حضورش در مسابقات قهرمانی کشور در وزن جدید اظهار داشت: شرایطم خوب است و امیدوارم بتوانم کشتیهای خوبی بگیرم. این تجربه اول من در 70 کیلو است، البته در لیگ هم در این وزن روی تشک رفتهام اما این چالشی جدید برای من خواهد بود و امیدوارم از آن موفق بیرون بیایم. وی که بتازگی همراه تیم ملی کشتی آزاد ایران برای دریافت ویزای آمریکا جهت مسابقه دوستانه روز 23 بهمنماه راهی دوبی شده بود، درباره اتفاقی که در این سفر برای ملیپوشان رخ داد، گفت: نمیدانم هماهنگی لازم از سوی فدراسیون کشتی آمریکا برای ما شده بود یا نه اما برای دریافت ویزا مجبور شدیم در سفارت آمریکا در صفی طولانی بایستیم که این موضوع بشدت علیرضا دبیر را عصبانی کرد و با عصبانیت به آنها گفت «اینها ورزشکار ملی هستند و نباید بیرون از سفارت و داخل صف بمانند». یزدانی تأکید کرد: اعتراض تند و شدیدی که علیرضا دبیر در سفارت داشت، باعث شد خیلی زود داخل برویم و در صف طولانی بیرون سفارت نمانیم، حتی کار احسان امینی، مربی تیم ملی و عرفان الهی را به روز بعد موکول کرده بودند که رئیس فدراسیون اجازه این کار را نداد، چون همه با هم آمده بودیم و باید با هم بازمیگشتیم، چرا که برای کل تیم بلیت گرفته بودند.
***
قرارداد فدراسیون فوتبال با شرکت روسی برای VAR در آستانه نهایی شدن
قرارداد فدراسیون فوتبال با شرکت روسی که تأمینکننده تجهیزات کمکداور ویدئویی است، بزودی نهایی میشود تا شرایط ورود این تجهیزات فراهم شود. فدراسیون فوتبال پس از حواشی و جنجالهای کمکداور ویدئوییای که شرکت هنگکنگی تأمینکننده آن بود، به دنبال قرارداد با شرکت روسیهای برای ورود VAR به ایران است. بر اساس توافقات شکلگرفته، قرارداد با این شرکت روسیهای سهجانبه است و فدراسیون فوتبال به واسطه یکی از اپراتورهای تلفن همراه با این شرکت روسیهای وارد قرارداد خواهد شد تا زیرساختهای ورود VAR فراهم شود. این قرارداد هنوز نهایی نشده است اما فدراسیون فوتبال درصدد است بزودی قرارداد خود را نهایی کند و پس از آموزشهای لازم، لیگ برتر را با VAR برگزار کند، هر چند زمان استفاده از VAR مشخص نیست و برای بهکارگیری این تجهیزات، آموزشهای لازم باید داده شود و فیفا نیز در این باره تأییدیه بدهد.
***
ساعی همچنان منتظر دریافت حکم ریاست بر فدراسیون تکواندو
با وجود گذشت چند روز از انتخاب هادی ساعی به عنوان رئیس فدراسیون تکواندو، هنوز حکم ریاست وی از سوی وزیر ورزش و جوانان صادر نشده و کماکان فدراسیون با حضور کیانیزاده به عنوان سرپرست اداره میشود. هادی ساعی چند روز پیش در جریان انتخابات ریاست فدراسیون تکواندو در رقابت با سیدمحمد پولادگر با کسب ۲۹ رای در مقابل ۲۷ رای پولادگر، به عنوان رئیس جدید فدراسیون تکواندو انتخاب شد. بنیامین شکوهفر، معاون امور حقوقی مجلس و استانهای وزارت ورزش و جوانان ریاست این مجمع را بر عهده داشت اما در زمان رایگیری اعلام کرد از آنجا که وزارت ورزش در انتخابات فدراسیونها بیطرف است، در این مجمع رای نمیدهد و آرای ۲ کاندیدا از مجموع ۵۶ رای اعضای مجمع محاسبه شود. به این ترتیب ساعی از مجموع ۵۶ رای اخذ شده اعضای مجمع، با کسب ۲۹ رای موفق شد نصف به علاوه یک رای را از آن خود کند و به عنوان رئیس فدراسیون تکواندو انتخاب شود. پس از اعلام پیروزی ساعی در انتخابات، محمد پولادگر خواستار بازشماری آرا شد اما بنا به دلایل نامعلوم از درخواست خود صرفنظر کرد. به دنبال پیروزی ساعی در انتخابات، صحبتهای مختلفی درباره غیرقانونی بودن انتخاب هادی ساعی به عنوان رئیس فدراسیون تکواندو مطرح شد؛ منتقدان معتقد بودند هر چند رئیس مجمع از دادن رای خودداری کرده اما این موضوع نمیتواند باعث کاهش تعداد حاضران مجمع و آرا از ۵۷ به ۵۶ نفر شود و با این اوصاف ساعی برای انتخاب به عنوان رئیس فدراسیون باید به جای ۲۹ رای حداقل ۳۰ رای کسب میکرد. حال با وجود گذشت ۶ روز از انتخاب ساعی به عنوان رئیس فدراسیون تکواندو، وزیر ورزش و جوانان هنوز حکم ریاست وی بر فدراسیون تکواندو را ابلاغ نکرده تا ساعی تا این لحظه نتواند امور فدراسیون تکواندو را به دست گیرد.
ارسال به دوستان
نوعثمانیگری و چاه اردوغان برای قزاقستان
مهدی گرگانی: طی یک هفته گذشته قزاقستان به مرکز بحران در منطقه آسیای مرکزی تبدیل شده است. این بحران که جرقه آن از افزایش قیمت گاز «الپیجی» زده شد، نه تنها محافل سیاسی داخلی در این کشور را به لرزه درآورد، بلکه به سرعت به یک موضوع منطقهای و بینالمللی تبدیل شد و در نهایت منجر به اعزام نیروهای حافظ صلح از «پیمان امنیت جمعی» کشورهای بلوک شوروی سابق شد.
بسیاری از تحلیلگران وقایع رخداده در قزاقستان را تلاش ایالات متحده آمریکا برای انقلاب رنگی در منطقه خارج نزدیک روسیه خوانده و معتقدند آمریکا برای برهم زدن توازن قوا در آسیای میانه به سیاست قدیمی انقلابهای رنگی با روش و متدی جدید رو آورده است. برخی ناظران هم آن را یک زلزله سیاسی با هدایت و کنترل آمریکا و اروپا برای درگیر کردن روسیه در یک جبهه جدید و منحرف کردن تمرکز مسکو از اوکراین میدانند. فارغ از اینکه این تحلیلها هر کدام میتواند درست باشد و برای آن میتوان شاخصهها و فکتهای زیادی یافت، بحران در قزاقستان از دریچه ترکیه نیز باید مورد توجه و اهمیت قرار گیرد.
1- «دولت باغچهلی» رهبر حزب حرکت ناسیونالیست ترکیه اخیرا در اقدامی جنجالی، نقشهای را تحت عنوان نقشه «جهان ترک» به «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه هدیه داد که در آن تمام قلمروهای کشورهای دیگر را که ترکزبان هستند یا اقلیتهای ترک و مسلمان دارند، جزو قلمرو کشور ترکیه محسوب کرده است. هدیهای که باغچهلی به اردوغان داد، اقدامی برای تئوریزه و علنی کردن تفکرات عثمانیگری آنکارا و نقشه راهی برای مداخلات خارجی ترکیه در منطقه بود. این نقشه که مورد خوشایند اردوغان قرار گرفت، فهرست بلندبالایی از کشورهای بالکان و آسیای مرکزی و روسیه تا بخشهایی از چین با اقلیتهای مسلمانان اویغور را به عنوان «سرزمینهای ترکیه» یا «جهان ترک» نمایش میدهد.
2- رسانههای ترکیه از زمان شروع بحران توجه ویژهای به مساله قزاقستان داشتند که میتوان آن را بازتابی از اراده و تمایل دولت ترکیه برای اثرگذاری بر تحولات موجود در این کشور دانست. در وهله اول ترکیه در رقابت با مسکو به دنبال جلوگیری از توسعه حوزه نفوذ روسیه در قزاقستان است و جدا کردن قزاقستان از حوزه نفوذ روسیه را پیششرط اصلی برای سیاستهای کلان خود در راستای جهان ترک میداند. روزنامه «کرار» ترکیه در سرمقاله خود مینویسد: روسیه به دنبال گسترش حوزه نفوذ خود است و این نگرانی وجود دارد که ولادیمیر پوتین در صدد است از قیام مردم قزاقستان به نفع خود سوءاستفاده کند. اما روزنامه «ینیشفق» صراحتا نگاه دولت ترکیه به بحران قزاقستان را در یادداشت خود بازتاب داد. نویسنده این یادداشت نوشت: روسیه «یک بازی بسیار خباثتآمیز را در آسیای مرکزی به راه انداخته» و انگیزه آن را ضربه زدن به «ابتکار ترکیه برای گرد هم آوردن کشورهای ترک» دانسته است.
3- با این حال شواهد نشان میدهد ترکیه و رسانههای این کشور در حال فرافکنی علیه روسیه و تخریب وجهه این کشور و ارتباط دادن بحران قزاقستان به مسکو و کاخ کرملین هستند. این مساله با سیاستهای غربیها در آسیای مرکزی و مشخصا قزاقستان نیز همسو و هماهنگ است. در حالی که مقامات ترکیه در بدو بحران به ارائه هر گونه کمک نظامی و غیرنظامی برای مقابله با این غائله تاکید کرده بودند، رئیسجمهور قزاقستان به جای ترکیه از پیمان امنیت جمعی با محوریت روسیه درخواست کمک کرد و نیروهای حافظ صلح این سازمان برای کمک به نیروهای امنیتی وارد قزاقستان شدند. مساله مهم دیگر حضور عناصر خارجی و تروریستهای منطقهای در صفوف معترضان است. رئیسجمهور قزاقستان در این زمینه گفته است: شک ندارم این یک حمله تروریستی، یک اقدام تجاوزکارانه سازمانیافته و آماده شده علیه قزاقستان با مشارکت جنگجویان خارجی، عمدتا از کشورهای آسیای مرکزی و افغانستان و خاورمیانه با هدف ایجاد هرجومرج در قزاقستان برای تصرف قدرت در این کشور است. هر چند شواهد کمی درباره عامل پشت پرده حضور این تروریستها در بحران قزاقستان وجود دارد اما ترکیه ید طولایی در استفاده از عناصر تروریست در بحرانهای منطقهای از جمله سوریه، لیبی، قرهباغ و... به منظور توسعه اهداف منطقهای خود دارد. همچنین برخی منابع خبری میگویند پلیس آلماتی افراد مسلحی را بازداشت کرده است که همگی از ترکیه بازگشته و احتمالا توسط سازمان اطلاعات این کشور در راستای تشکیل امپراتوری اردوغان(!) تعلیم و آموزش دیدهاند. احتمالا ایدهآل اردوغان این بوده است که در سایه این بحران، نظامیان ارتش ترکیه را به قزاقستان گسیل کند؛ درست مشابه کاری که در جمهوری آذربایجان در پی آغاز جنگ قرهباغ کرد.
4- دولت اردوغان در حالی به دنبال کندن چاه برای همسایگان است که خودش سال 2015 در حال فرورفتن در باتلاق کودتا بود و اگر کمکها و حمایتهای تمام قد ایران از رئیسجمهور ترکیه در شب کودتا نبود، احتمالا الان در ترکیه شاهد حکومتی غیر از حکومت آقای اردوغان بودیم. از سوی دیگر ترکیه طی یک سال گذشته با یک بحران شدید اقتصادی مواجه است و ارزش پول ملی این کشور در برابر دلار 100درصد کاهش یافته است. بسیاری از تحلیلگران عامل اصلی بحران اقتصادی در ترکیه را مداخلات خارجی آنکارا در منطقه میدانند؛ مداخلات نظامی که جز تحمیل هزینههای هنگفت و افت صنعت توریسم و کاهش درآمدهای ارزی این کشور دستاورد دیگری برای مردم ترکیه نداشته است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|