|
ابتلای 38 هزارنفر به کرونا در یک شبانهروز
اُمیکرون در خط سرعت
آمریکا بهشت اُمیکرون
تعداد مبتلایان به ویروس جهشیافته کرونا موسوم به «اُمیکرون» در کشور بشدت در حال افزایش است به طوری که فقط در یک شبانهروز بیش از 38 هزار نفر به این ویروس مبتلا شدند؛ ویروسی که از قدرت سرایت بسیار بالایی برخوردار است و به گفته پیام طبرسی، عضو کمیته علمی کشوری «کووید-۱۹»، درصورت کمتوجهی نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی و عدم اعمال محدودیتها، احتمال رسیدن شمار مبتلایان به این بیماری در هفتههای آتی به ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر در روز دور از انتظار نیست. به گزارش «وطنامروز»، اُمیکرون این روزها چهارنعل میتازد به گونهای که میزان مراجعهکنندگان به مراکز درمانی و بیمارستانی با علائم مشابه نسبت به هفته گذشته حدود 80درصد افزایش یافته است و بستریشدگان این بیماری نیز طی این مدت 61 درصد رشد را نشان میدهد. بررسیهای بیانگر آن است که اُمیکرون افرادی را که واکسن نزدهاند یا واکسیناسیون خود را تکمیل نکردهاند هدف قرار میدهد و همچنین افراد مسن و کسانی را که بیماری زمینهای دارند درگیر میکند. این ویروس ناقل پرسرعت به کودکان نیز رحم نمیکند به طوری که بیمارستانهای کودکان این روزها میزبان مبتلایان به اُمیکرون شدهاند. توصیه کارشناسان بهداشت این است که برای مقابله با این بیماری و جلوگیری از تکرار روزهای سخت کرونایی در کشور پروتکلهای بهداشتی باید بیش از پیش رعایت شود؛ پروتکلهایی که به گفته استاندار تهران اگر نسبت به آنها سهلانگاری شود، اعمال محدودیتهای جدید تکرار خواهد شد. هماکنون این بیماری در حال همهگیری است و 42 شهر کشور از جمله تهران در وضعیت قرمز قرار گرفتهاند اما هیچ محدودیتی برای مهار آن اعمال نشده است، جز اینکه اعلام شده مدارس ابتدایی 2 هفته تعطیل شود.
* حضور ۱۰۰ درصدی کارکنان در پایتخت قرمز
با وجود شروع پیک ششم کرونا و روند افزایشی مناطق قرمز، هنوز ابلاغی برای دورکاری به دستگاههای اجرایی بویژه در تهران با وجود تراکم بالای جمعیت صورت نگرفته است و با لغو بخشنامه قبلی، در حال حاضر هیچ دستورالعملی برای نحوه دورکاری یا حضور کارکنان در صورت تغییر رنگ کرونایی شهرها وجود ندارد. بر اساس اعلام وزارت بهداشت پیک ششم کرونا در ایران آغاز شده و به دنبال آن تغییر رنگ شهرها به نارنجی و قرمز روند افزایشی دارد به طوری که تا روز سهشنبه ۴۲ شهر در وضعیت قرمز، ۱۴۲ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۳۰ شهر در وضعیت زرد و تنها ۳۴ شهر در وضعیت آبی قرار داشتهاند که در این بین تهران در وضعیت قرمز قرار گرفته است. با این حال بهرغم هشدارهای داده شده، هنوز محدودیت خاصی بویژه برای حضور کارکنان جهت کنترل وضعیت موجود اعمال نشده است، این در حالی است که پرسوجو از برخی سازمانها نشان میدهد که در مدت اخیر با توجه به شیوع سریع اُمیکرون، میزان ابتلای کارکنان کم نبوده است ولی هنوز سازمانها دست به دورکاری نزده و حضور همه کارکنان، الزامی است. دلیل عدم ورود دستگاهها به دورکاری نیز نبود ابلاغ رسمی از سوی دولت یا دستگاههای ذیربط است. این در حالی است که وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد: طی شبانهروز گذشته ۳۸ هزار و ۱۶۰ بیمار جدید مبتلا به کرونا در کشور شناسایی شدند و متاسفانه ۵۹ نفر نیز بر اثر این بیماری جان باختند. بر این اساس از ظهر روز سهشنبه تا ظهر روز چهارشنبه، ۳۸ هزار و ۱۶۰ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی و یکهزار و ۹۷۵ نفر از آنها بستری شدند. متاسفانه در این مدت ۵۹ بیمار «کووید-۱۹» نیز جان خود را از دست دادند تا آمار مجموع جانباختگان این بیماری در کشور به ۱۳۲ هزار و ۵۶۳ نفر برسد. خوشبختانه تاکنون ۶ میلیون و ۱۱۵ هزار و ۱۳۴ نفر از بیماران کرونایی بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند و یکهزار و ۸۱۹ نفر از مبتلایان به «کووید-۱۹» هم در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. طبق گزارشهای موجود، هماکنون ۴۲ شهرستان در وضعیت قرمز، ۱۴۲ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۲۳۰ شهرستان در وضعیت زرد و ۳۴ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند. این در حالی است که طبق اعلام وزارت بهداشت، تاکنون ۱۸ میلیون و ۱۶۳ هزار نفر در کشور ۳ دوز واکسن کرونا را تزریق کردهاند. تاکنون ۶۰ میلیون و ۹۰۵ هزار و ۲۶۶ نفر در کشور دوز اول واکسن کرونا را دریافت کردهاند. همچنین ۵۴ میلیون و ۲۷۷ هزار و ۷۶۱ نفر دوز دوم و ۱۸ میلیون و ۱۶۳ هزار و ۳۸۷ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند. مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به ۱۳۳ میلیون و ۳۴۶ هزار و ۴۱۴ دوز رسیده است.
* افزایش ۶۱ درصدی بستریهای کرونا در استان تهران
ویروس جهشیافته اُمیکرون این روزها بشدت در حال گسترش است به طوری که استاندار تهران از افزایش ۶۱ درصدی بستریهای ناشی از ابتلا به کرونا نسبت به هفته گذشته در سطح استان تهران خبر میدهد. محسن منصوری در نشست خبری دیروز خود در پاسخ به سوالی درباره آخرین اقدامات استانداری تهران برای روند کنترل شیوع گسترده اُمیکرون بویژه در بازگشایی مدارس و دانشگاهها گفت: متأسفانه سویه جدید اُمیکرون در سطح کشور و تهران گسترش قابل توجهی داشته که بخشی از آن ناشی از سادهانگاریها است؛ سادهانگاریهایی که نسبت به دستورالعملها و رعایت پروتکلهای بهداشتی شده است. بر همین اساس روز گذشته (سهشنبه) در نخستین تصمیم مقرر شد فعلا به مدت یک هفته مدارس ابتدایی استان به صورت غیرحضوری برگزار شود. وی افزود: بیتردید اگر پروتکلهای بهداشتی و شیوهنامههای بهداشتی رعایت نشود ناچار به اعمال محدودیتهای جدیدتر و جدیتری خواهیم بود. منصوری تأکید کرد: طی روزهای گذشته مراجعان به مراکز درمانی ۷۸درصد افزایش نسبت به هفته گذشته داشته و بستریها نیز در سطح استان تهران ۶۱ درصد افزایشی شده است. بیتردید آمار خوبی را شاهد نیستیم و نیازمند مراقبتهای جدی هستیم. وی ادامه داد: درباره دانشگاهها و دبیرستانها هنوز تصمیم جدیدی اتخاذ نشده است. قطعا علاقهمند به تعطیلی دانشگاهها و دبیرستانها با توجه به افت تحصیلی دانشآموزان نیستیم، لذا همه باید در این زمینه مراقبتهای لازم و رعایت پروتکلهای بهداشتی را در دستور کار خود قرار دهند.
* آخرین تصمیمات درباره فعالیت «حضوری» مدارس تهران
هفته پایانی دیماه بر اساس مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا، دانشآموزان ملزم به حضور در کلاس درس شدند و آموزش حضوری در نیمسال تحصیلی دوم به صورت جدیتری در دستور کار وزارت آموزشوپرورش قرار گرفت. با این حال شامگاه سهشنبه در پی آغاز پیک ششم کرونا با سویه بشدت مسری اُمیکرون در کشور، تصمیمات جدیدی درباره فعالیت مدارس در تهران اتخاذ شد. به دنبال روند صعودی ابتلا به کرونا در پیک ششم، طبق جدیدترین رنگبندی کرونایی شهرهای کشور، در حال حاضر ۴۲ شهر در وضعیت قرمز قرار دارند که تهران نیز از جمله آنهاست. علیرضا کریمیان، مدیرکل آموزشوپرورش شهر تهران درباره آخرین تصمیمات اتخاذشده پیرامون فعالیت حضوری مدارس به واسطه شیوع گسترده کرونای اُمیکرون گفت: رئیسجمهور مشخص کردهاند مدارس و دانشگاهها فعالیت میکنند و باز هستند و متناسب با شرایط، ستادهای مقابله با کرونا در سطح استانها به ریاست استانداران برنامهریزی کرده و تصمیمگیری میکنند. ما نیز طبیعتا تابع تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا هستیم. وی افزود: در زمینه فعالیت حضوری مدارس، متناسب با شرایط اگر ضرورت ایجاد شود حتما از طریق ستاد ملی مقابله با کرونا برای آنها تصمیمگیری خواهد شد. مدیرکل آموزشوپرورش شهر تهران به آغاز واکسیناسیون گروه سنی زیر ۱۲ سال نیز اشاره و درباره احتمال اختصاص پایگاههای ویژه واکسیناسیون دانشآموزی گفت: همه اینها در وزارت بهداشت برنامهریزی میشود و اگر نیاز به اختصاص فضا از سوی آموزشوپرورش باشد قطعا نهایت همکاری را با وزارت بهداشت خواهیم داشت. در حال حاضر مدیریت این بیماری در استان و شهر تهران تحت کنترل است و تصمیم تعطیلی یک هفتهای مهدهای کودک و غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی به منظور اتخاذ تمهیدات پیشگیرانه در کنترل و مدیریت این بیماری اتخاذ شد. بر این مبنا تمام مدارس مقطع ابتدایی در استان تهران از چهارشنبه ۱۳ بهمنماه به مدت یک هفته به صورت غیرحضوری فعالیت میکنند. همچنین تمام مهدهای کودک در استان تهران نیز در بازه زمانی یک هفتهای و از تاریخ ۱۳ بهمن تعطیل خواهند بود.
* تعطیلی سرای محلات، فرهنگسراها و سالنهای ورزشی
سرپرست معاونت پیشگیری و کاهش خطر سازمان مدیریت بحران شهر تهران تصمیمات جدید ستاد مدیریت بحران کرونای شهرداری تهران را تشریح کرد. اسماعیل سلیمی با اشاره به نشست اضطراری ستاد مدیریت بحران کرونای شهرداری تهران که با حضور سازمانها و نهادهای عضو این ستاد در سالن مرکز فرماندهی مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد، گفت: این جلسه با توجه به روند صعودی ابتلا به سویه جدید کرونا در شهرها و لزوم رعایت بیش از پیش شیوهنامههای بهداشتی برگزار و در آن آخرین تصمیمات برای مقابله با کرونا و کنترل شیوع این بیماری در تهران اتخاذ شد. به گفته وی، همچنین مقرر شد از زمان ابلاغ دستورالعمل، اماکن مهم پرتجمع تحت اختیار شهرداری تهران شامل سالنهای ورزشی سرپوشیده، فرهنگسراها در بخش عمومی و سراهای محلات تعطیل شوند، البته این موضوع باید از سوی شهردار تهران و با ابلاغ ستاد کرونای شهر تهران انجام شود.
***
اُمیکرون بدون مشارکت عمومی مهار نمیشود
معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در گفتوگو با «وطنامروز» اظهار داشت: نظر شخصی من این است که با هیچ اعمال محدودیتی و در هیچ چارچوبی موفق به کنترل کامل کرونا نمیشویم مگر اینکه شاهد مشارکت عمومی باشیم. دکتر محسن فرهادی افزود: به یاد داریم که سیزدهم فروردین سال 1399 که کرونا بتازگی وارد ایران شده بود، ما محدودیتهای جدی اعمال نکرده بودیم اما اکثر مردم در خانهها ماندند و شاهد همراهی عمومی برای مقابله با کرونا بودیم اما این روزها رستورانها مملو از جمعیت بدون ماسک است! وی ادامه داد: الان بهترین راه برای مقابله با اُمیکرون این است که مراقب خودمان باشیم؛ یعنی فاصله اجتماعی را رعایت کنیم، ماسک بزنیم، در فضاهای بدون تهویه و سربسته مثل رستورانها و دورهمیها حضور نداشته باشیم، به قرنطینه داوطلبانه پایبند بمانیم و دوز سوم واکسن را تزریق کنیم. معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت همچنین تاکید کرد: در روزهای آینده و پس از جلسه با معاون اول رئیسجمهور و جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا، اخبار مهم و جدیدی درباره اعمال محدودیتها منتشر خواهیم کرد.
***
احتمال افزایش آمار بیماران اُمیکرون به 400 هزار نفر در روز
عضو کمیته علمی کشوری «کووید-۱۹» با اشاره به قدرت سرایت اُمیکرون گفت: این احتمال وجود دارد در روزهای آینده آمار روزانه اُمیکرون به ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر برسد، به شرطی که تست انجام شود. پیام طبرسی با عنوان این مطلب که قدرت سرایت اُمیکرون قابل مقایسه با سویههای قبلی نیست، افزود: سرعت انتقال اُمیکرون باعث میشود که تعداد مبتلایان بیشتر از پیکهای قبلی باشد. این احتمال هست که در صورت انجام تست کافی، تعداد مبتلایان به ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر در روز برسد. طبرسی تاکید کرد: هر گونه علائم سرماخوردگی را اُمیکرون میدانیم. رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری افزود: در اواسط دیماه تعداد مراجعات به اورژانس بیمارستان ۳۰ نفر بود که الان تا ۲۵۰ نفر هم رسیده و از این تعداد، یکسری نیاز به بستری پیدا میکنند. طبرسی گفت: ما نگران کسانی نیستیم که ۳ دوز واکسن زدهاند و بیماری زمینهای ندارند، بلکه نگران واکسننزدهها هستیم. وی با اعلام اینکه مرگومیر کرونا در سنین بالا خیلی بیشتر است، ادامه داد: طول دوره اُمیکرون ۵ روز است و ۵ روز بعد حتماً باید با ماسک تردد کنند. طبرسی در ارتباط با درمان اُمیکرون گفت: مصرف قرص استامینوفن، شربت دیفنهیدرامین و قرنطینه در منزل، برای درمان اُمیکرون کافی است. وی افزود: کودکان زیر ۵ سال بیشتر درگیر اُمیکرون میشوند و به دلیل اینکه نمیتوانند خوب دارو بگیرند، مراجعات به بیمارستانها افزایش مییابد به طوری که بخشهای اطفال پر شده و این موضوع ما را برای آینده نگران کرده است. طبرسی ادامه داد: محیط مدرسه برای بچهها خطرناک است و ستاد ملی کرونا بهتر است تعطیلیها را زودتر اعمال کند.
***
تأکید بر واکسیناسیون سنین ۹ سال به بالا
رئیس مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت ضمن تشریح نحوه فعالیت و خدمات ۱۲۰۰ مرکز منتخب کرونا گفت: نگران بخشی از جامعه هستیم که تاکنون هیچ واکسنی دریافت نکردهاند و تقاضا داریم افراد بالای ۹ سالی که واکسن نزدهاند هر چه سریعتر برای این کار اقدام کنند. مصطفی رضایی در گفتوگو با ایسنا گفت: در قالب گام ششم طرح شهید سلیمانی مراکز منتخبی داریم که خدمات سرپایی به بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» ارائه میدهند. مراکز ۱۶ ساعته ارائه خدمات ما از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب فعالند و خدمات سرپایی درمان بیماران «کووید-۱۹» ارائه میدهند؛ البته مراکز شبانهروزی هم فعال هستند. او تاکید کرد: در این مراکز پزشک، مراقب سلامت و کارشناس علوم آزمایشگاهی حضور دارند. وی با اشاره به اینکه اگر ضرورتی برای نمونهگیری از مراجعهکنندگان وجود داشته باشد، تست کرونا در شبکه بهداشتی رایگان انجام میشود، تصریح کرد: در این مراکز هم از رپید تست و هم از تست PCR استفاده میشود. در واقع برای فرد علامتدار تست PCR و برای اطرافیان این فرد رپید تست انجام میشود. وی افزود: فرد علامتدار میتواند به این مراکز مراجعه کرده و پس از نمونهگیری اگر پاسخ تست او مثبت شد اقدامات توصیهای و درمانی انجام میشود. ۱۲۰۰ مرکز منتخب در حوزه کرونا ارائه خدمت میکنند. وی ادامه داد: درباره واکسیناسیون و ابلاغ دستور تزریق نوبت سوم و همچنین تصمیمگیری برای واکسیناسیون افراد ۹ تا ۱۲ سال، مجددا مراکز تجمیعی مانند قبل فعال هستند. رضایی افزود: بررسیها نشان میدهد احتمال ابتلا به «کووید-۱۹» در کسانی که ۳ دوز واکسن دریافت کردهاند، بسیار پایین است و در صورت ابتلا هم حالت خفیف آن را تجربه میکنند.
***
آمریکا بهشت اُمیکرون گروه بینالملل: جدیدترین آمار دانشگاه «جانز هاپکینز» نشان میدهد روز سهشنبه بیش از 4200 نفر از مبتلایان به کرونا در آمریکا جان خود را از دست دادند. این آمار همچنین نشان میدهد در این بازه زمانی با ابتلای دستکم ۴۱۰ هزار و ۸۷۵ نفر دیگر، مجموع مبتلایان به ویروس کرونا در سراسر ایالات متحده به ۷۵ میلیون و ۳۵۳ هزار و ۹۲۵ نفر رسید.
* ۴۲۳۷ آ مریکایی در یک شبانهروز بر اثر کرونا جان باختند
این آمار و ارقام همچنین نشان میدهد در یک شبانهروز (دوشنبهشب تا سهشنبهشب) دستکم 4 هزار و ۲۳۷ نفر در سراسر آمریکا بر اثر ابتلا به «کووید-۱۹» جان خود را از دست دادند و شمار کلی قربانیان این ویروس در این کشور به ۸۹۰ هزار و ۹۲۸ نفر رسید. این در حالی است که پایگاه اطلاعرسانی «ورلد اُ میترز» گزارش کرد تاکنون دستکم ۷۶ میلیون و ۵۱۶ هزار و ۲۰۲ نفر در سراسر آمریکا به کرونا آلوده شدهاند و ۹۱۳ هزار و ۹۲۴ نفر از آنها نیز جان خود را از دست دادهاند.
* اُمیکرون ترسناکتر از دلتا!
چهارشنبه هفته گذشته (26 ژانویه) آمار مرگومیر ناشی از کرونا در ایالاتمتحده به بالاترین سطح از اوایل سال ۲۰۲۱ رسید. دادههای دانشگاه جانز هاپکینز عدد ۲۱۹۱ قربانی در روز را نشان داد که حدود ۱۰۰۰ مورد نسبت به شمار مرگومیرهای روزانه نوامبر 2021، قبل از شناسایی اُمیکرون، افزایش داشت. اپیدمیولوژیستها میگویند در حالی که شواهد در حال بروز نشان میدهد سویه جدید کمتر احتمال دارد افرادی را که آلوده میکند بکشد اما از آنجا که این نوع ویروس با سرعتی قابل توجه گسترش مییابد، موارد بیشمار ابتلا میتواند هر عامل کاهندهای را تحت تأثیر قرار دهد. به نوشته روزنامه «والاستریت ژورنال»، ایالاتمتحده حدود یک سال پیش قبل از اینکه واکسن به طور گسترده در دسترس باشد، بیشترین تعداد مرگومیر را در دوره همهگیری تجربه کرد و میانگین فوتیهای روزانه به ۳۴۰۰ نفر رسید. نوع دلتا اواخر سپتامبر باعث افزایش آمار فوتیها به بالای ۲۱۰۰ نفر در آمریکا شد. طبق تخمین مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا، اُمیکرون از آن زمان دلتا را کنار زده و اکنون تقریبا همه موارد کشف شده کرونا در این کشور را تشکیل میدهد.
* آمریکا در صدر کشورهای جهان با بیشترین آمار مبتلایان به کرونا
طبق جدیدترین آمار دانشگاه جانز هاپکینز تاکنون ۳۸۱ میلیون و ۹۱۸ هزار و ۴۹۶ نفر از مردم جهان به ویروس کرونا آلوده شدهاند و 5 میلیون و ۶۸۹ هزار و ۴۹۶ نفر نیز در سراسر جهان بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادهاند و آمریکا همچنان در صدر کشورهای جهان با بیشترین آمار مبتلایان به کرونا و قربانیان این ویروس قرار دارد. روند صعودی موارد ابتلا به کرونا و فوتیهای مرتبط با این ویروس در ایالات متحده آمریکا در پی تسریع شیوع سویه «اُمیکرون» در سراسر این کشور بوده است. شیوع این سویه جدید کرونا در ایالات متحده و سوءمدیریت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا در مقابله با کرونا، نارضایتی عمومی را بین آمریکاییها افزایش داده است.
* کمبود شدید نیروی درمان با شیوع اُمیکرون
گزارشهای اخیر نشان میدهد آشفتگی در ایالاتمتحده بویژه در نظام بهداشت عمومی و شهرهای کوچک همزمان با افزایش شیوع سویه کرونای اُمیکرون و بیماران و همچنین کمبود شدید نیروی انسانی ادامه دارد. گستردگی شیوع کرونا در سراسر آمریکا همچنین موجی از نگرانی را در بین آمریکاییها به وجود آورده است به طوری که اکثر قریب به اتفاق آمریکاییهایی که توسط «مرکز تحقیقات روابط عمومی نورک» و خبرگزاری «آسوشیتدپرس» مورد نظرسنجی قرار گرفتند، معتقدند برای همیشه یا حداقل برای مدت طولانی درگیر کرونا خواهند بود. مساله قابل توجه درباره روند صعودی آمار و ارقام مبتلایان به کرونا و فوتیهای این ویروس در ایالات متحده این است که آمریکا از جمله کشورهایی است که در زمینه تحقیق و تولید واکسن کرونا از جایگاه برتری در جهان برخوردار است اما بسیاری از مردم این کشور حاضر به استفاده از واکسن نیستند. اخیرا روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز» گزارش کرد جهش سویه اُمیکرون دهها میلیون آمریکایی را بیمار کرده و بیمارستانها مملو از جمعیت است. در روزهای اخیر ایالات بیشتری با شدت بیشتر شیوع کرونا مواجه شدند و ایالاتمتحده همچنان شمار بیشتری از عفونتها را در روز نسبت به هر موج قبلی شناسایی میکند و برخی ایالتهای غربی و جنوبی این کشور همچنان شاهد افزایش شدید موارد ابتلا هستند. روزنامه «والاستریت ژورنال» نیز گزارش داد سویه اُمیکرون در حال آسیب رساندن به بیمارستانهای ایالاتمتحده در مقیاسی است که قبلا در همهگیری ۲ ساله دیده نشده بود. در بخشهایی از گزارش این روزنامه آمده است اینک بیمارستانها در مناطقی که موج اُمیکرون شروع به کاهش کرده، اعلام کردهاند قادر به ادامه فعالیت نیستند و تلفات فیزیکی و عاطفی برای پرستاران، پزشکان و سایر کارکنان بیمارستانها افزایش یافته است.
ارسال به دوستان
فراز و نشیبهای انتخابات ٢٠٢١ عراق و سناریوهای تشکیل دولت
انتخابات ۲۰۲۱ عراق بعد از فراز و فرودها و حواشی فراوان پیرامون دستکاری و تقلب، در نهایت از سوی کمیساریای عالی این کشور با تغییر نتایج در ۵ کرسی از استانهای بغداد، نینوا، اربیل، کرکوک و بصره تایید شد. تغییر نتیجه در کرسیهای مورد اشاره عملا تغییری در نتایج نهایی ایجاد نکرد و جریان صدر با ۷۳ کرسی بیشترین تعداد کرسی را کسب کرد. ائتلاف تقدم به رهبری محمد الحلبوسی (رئیس فعلی مجلس عراق) ۳۷ کرسی، ائتلاف دولت قانون به ریاست نوری المالکی ۳۴ کرسی، حزب دموکرات کردستان ۳۳ کرسی، ائتلاف فتح به رهبری هادی العامری ١٧ کرسی و ائتلاف (میهنی) کردستان نیز ١۶ کرسی به دست آوردند.1
* تحلیل نتایج انتخابات عراق و چند نکته
١- جریان صدر از انتخابات ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ روند رو به رشدی در فضای سیاسی و افکار عمومی عراق پیدا کرد که نمود آن را در افزایش کرسی آن در این دوره میتوان مشاهده کرد. سیاستورزی مقتدا صدر با تقویت روحیات ناسیونالیستی و ملی و ایضا رویکرد عملگرایانه در سطوح حاکمیتی و اجتماعی و از سوی دیگر کاهش حرکات درگیرانه توأم با شعارهای معیشتی و فسادستیزی را میتوان از علل افزایش اقبال مردمی به این جریان بر شمرد.
اما نقطه اوج سیاستورزی مقتدا صدر در 4-3 سال اخیر به حمایت وی و ائتلاف تحت رهبریاش (سائرون) از اعتراضات جولای ۲۰۱۸ و اکتبر ۲۰۱۹ عراق بازمیگردد؛ خاصه در اعتراضات اکتبر ۲۰۱۹ جریان صدر بر خلاف گروههای شیعی چون جریان فتح به حمایت گسترده از اعتراضات پرداخت آن هم در حالی که تحلیلگران رد پای آمریکا را در هدایت اغتشاشات بویژه در نمادسازی از طریق سردسته شدن افرادی با لباس جوکر (شخصیت معترض و آنارشیست فیلم معروف جوکر) و جنگ روانی در شبکههای اجتماعی گوشزد میکردند. در واقع مقتدا صدر بر مطالبات مردم سوار شده و افزایش محبوبیت خود را در برنامه داشت و میوه آن را نیز در انتخابات اخیر چید. هر چند بعد از استعفای عادل عبدالمهدی، نخستوزیر وقت عراق و نخستوزیر شدن توفیق علاوی با حمایت صدر، وی متهم شد در سرکوب اعتراضات نقش داشته است اما در همان ایام در بیانیهای از معترضان حمایت کرد. با روی کار آمدن عدنان الزرفی، صدر ابتدا به بهانه شرایط خاص عراق با الزرفی مخالفتی نکرد و پس از آن نیز موضعی میانه درباره او داشت تا اینکه با استعفای الزرفی، جریان صدر در توافق با سایر شیعیان، کردها و اهل سنت، از نخستوزیری مصطفی الکاظمی، رئیس وقت دستگاه اطلاعاتی عراق حمایت کرد و در مجموع با این حرکات مانع قدرت گرفتن جریانات شیعه رقیب خود همچون «نوری المالکی» نیز شد.
«وائل عصام» تحلیلگر القدس العربی، نزدیکی جریان صدر و حمایت مقتدا از مصطفی الکاظمی را نیز در همین راستا ارزیابی کرد و نوشت: «صدر نیز باور دارد کاظمی اسب تروایی است که میتواند از طریق آن نفوذش در قدرت را حفظ کند...».
٢- کاهش آرای جریان فتح (به ریاست هادی العامری) از ۴٧ کرسی در دوره قبلی به ١٧ کرسی در این دوره را باید در نسبت با افزایش آرای جریان صدر و شرایط ۳ سال اخیر عراق تحلیل کرد. در اعتراضات ۲۰۱۹ گروههای مقاومت شیعی با توجه به حساسیت اوضاع، بر خلاف جریان صدر، تلاش برای حفظ امنیت عراق را در پیش گرفته و به مقابله با اغتشاشگران پرداختند. اما شایعاتی چون همدستی با ایران در سرکوب اعتراضات، مخالفت با مطالبات مردم و اختلاف با آیتالله سیستانی، منجر به آسیب دیدن وجهه جریان مقاومت و ائتلاف فتح و در نتیجه کاهش کرسیهای آنان در انتخابات اخیر شد.
٣- آرای دیگر جریانهای شیعی نیز قابل تأمل است. اینکه کرسیهای جریان مالکی (ائتلاف دولت قانون) از ۲۵ به ۳۳ رسیده و همزمان کرسیهای جریان دولت قوی (ائتلاف جریان نصر و حکمت ملی) به رهبری عمار حکیم و حیدر العبادی از مجموع ۶١ به ۵ کرسی رسیده است؛ تا حدی نشان از پیچیدگی افکار عمومی عراق، خاصه شیعیان این کشور دارد. به نظر میرسد بخشهایی از شیعیان به جریان صدر و بخشی نیز به سیاستورزی مالکی اقبال نشان دادهاند. میتوان گفت کاهش اقبال به العبادی ناشی از نقشآفرینی ضعیف وی در سالهای اخیر و افزایش اقبال به مالکی ناشی از حرکت آرام و تدبیر بهتر او بوده است. هر چند تحلیل آرای قومیتها و پیروان مذهب خاص در کشوری چون عراق نیاز به تحلیل دقیق نتایج تفکیکی انتخابات دارد اما با ضریب مناسبی میتوان آرای چهرههایی چون مالکی و عبادی را که ذاتا محافظهکارند و در افکار عمومی عراق رویکرد جنجالی ندارند تا حدی به قومیت و مذهب آنان نسبت داد. بر این اساس میتوان مدعی تغییر گرایش نسبی طیفهایی از شیعیان از عبادی به مالکی شد.
۴- ورود جریانهای جدید اهل سنت همچون «ائتلاف عزم» به رهبری خمیس الخنجر و حزب «نسل جدید» کردها به ریاست عبدالواحد و کسب به ترتیب ۱۴ و ٩ کرسی توسط آنان، منجر به افزایش رقابتهای درونگروهی و درونقومی کردها و اهل سنت شده است. این مساله در میان کردها بیشتر نمود خواهد داشت، چرا که سران حزب نسل جدید در انتخابات قبلی نیز با حزب دموکرات و اتحادیه میهنی ائتلاف نکرده بودند. کسب ۹ کرسی توسط جریان «امتداد» به ریاست «علا الرکابی» که از مدعیان تداوم اعتراضات و مطالبات اکتبر ۲۰۱۹ است نیز قابل تأمل است.
* سناریوهای تشکیل دولت
مطابق قانون انتخابات عراق، رئیسجمهور باید با رای دوسوم نمایندگان (۲۱۰ رای) تعیین شود. بر اساس یک عرف سیاسی در عراق، رئیسجمهور از بین کردها، نخستوزیر از میان شیعیان و رئیس مجلس از میان اهل سنت تعیین میشود. بعد از انتخاب رئیسجمهور توسط مجلس، وی باید گزینههای نخستوزیری را به مجلس معرفی کند و نخستوزیر منتخب از میان آنان، مأمور به تشکیل کابینه شود.
با توجه به اینکه هیچ جریانی موفق به کسب ٢١٠ کرسی نشده است، قاعدتا با ائتلاف جریانهای مختلف، رئیسجمهور تعیین خواهد شد. در این راستا مجموع آرای جریانهای صدر، تقدم، دولت قانون، دموکرات کردستان، فتح و ائتلاف کردستان ٢١٠ رأی شده و تعیینکننده رئیسجمهور خواهد بود. مگر آنکه یک گروه از تشکیل فراکسیون اکثریت انصراف دهد یا کنار گذاشته شود و جریانهای دیگری چون امتداد، عزم و نسل جدید کردستان در تغییر ترکیب ائتلافها و فراکسیون اکثریت و چانهزنی برای انتخاب رئیسجمهور موثر باشند.
یکشنبه این هفته خبری منتشر شد که حکایت از همراهی «چارچوب هماهنگی شیعیان عراق» (متشکل از احزاب سیاسی و گروههای شیعه) با جریان صدر برای تشکیل دولت جدید عراق داشت اما «قیس الخزعلی» رهبر گروه «عصائب اهلالحق» از ۲ گزینه مشارکت کامل یا مخالفت در روند تشکیل دولت سخن گفت2.
در محافل سیاسی و رسانهای عراق از نوری المالکی (رهبر ائتلاف قانون و نخستوزیر سابق عراق)، صالح التمیمی (رئیس مؤسسه خدمات خارجی وزارت خارجه عراق)، عادل المهودر (وزیر سابق امور شهرداریها و نزدیک به جریان صدر) و مصطفی الکاظمی (نخستوزیر فعلی) به عنوان گزینههای نخستوزیری نام برده میشود. از برهم صالح و عدنان مفتی از طیف اتحادیه میهنی و نچیروان بارزانی و هوشیار زیباری از طیف دموکرات کردستان نیز بهعنوان گزینههای ریاستجمهوری نام برده شده است.
حدود یک ماه قبل نیز خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری «عربی ٢١» درباره ائتلاف چارچوب هماهنگی و جریان صدر درباره انتخاب نخستوزیر چنین نوشت: «توافق بین جنبش صدر و گروههای «چارچوب هماهنگی» بویژه ائتلاف فتح به ریاست هادی العامری، منجر به حذف نوری المالکی، رهبر ائتلاف دولت قانون از دولت بعدی خواهد شد... انتخاب نخستوزیر به صورت توافق بین گروههای مورد توافق شیعه خواهد بود، مشروط به اینکه صدر ۵ نام را برای تصدی این سمت معرفی کند و «چارچوب هماهنگی» نیز در رد یا تأیید برخی از این نامها، حق وتو داشته باشد تا اینکه طرفین بر سر نامزدی یک نامزد به توافق برسند3».
با این تفاسیر شانس مالکی برای نخستوزیری کم است اما چنانچه وی نخستوزیر شود باید سهم بیشتری به جریان صدر و کردها در کابینه دهد و در این صورت بعید است هیاتوزیران با محوریت ائتلاف دولت قانون یا فتح تشکیل شود.
اما اگر چارچوب هماهنگی شیعیان با جریان صدر به توافق در انتخاب نخستوزیر برسد، احتمالا فتح و گروههای نزدیک به آن، در کابینه نیز سهم بیشتری دریافت خواهند کرد. از طرفی حلبوسی در مقام ریاست مجلس ابقا شد و از این رو اهل سنت به سهم کمتری از کابینه اکتفا خواهند کرد.
با توجه به تعداد کرسیهای بیشتر حزب دموکرات کردستان، نظر آنان در انتخاب رئیسجمهور تعیینکنندهتر خواهد بود، هر چند حزب نسل جدید نیز در صورت ائتلاف میتواند کفه را به نفع حزب دموکرات یا اتحادیه میهنی سنگین کند. با توجه به روابط خوب صدر و کاظمی، وی شانس بالایی برای نخستوزیری خواهد داشت، مشروط به اینکه چارچوب هماهنگی و جریان فتح محوریت بیشتری در ائتلاف نداشته باشند، چون به علت ابهامات درباره عملکرد مصطفی الکاظمی در دستگاه اطلاعاتی عراق در زمان ترور شهیدان سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس، نسبت به وی حسنظن چندانی ندارند.
باید دید در ائتلافهای پارلمانی عراق و مذاکرات چارچوب هماهنگی شیعیان با مقتدا صدر، در نهایت محوریت بیشتر با کدام گروه خواهد بود تا بتوان تحلیل دقیقتری ارائه کرد.
____________________________
پینوشت
1-https://www.donya-e-eqtesad. com/fa/tiny/news-3807776
2- irna.ir/xjHnwY
3-http://fna.ir/61rum
ارسال به دوستان
آسیبشناسی دلایل ناکامی پتروپالایشگاهها به بهانه تأکید مجدد رهبر انقلاب بر این موضوع
ضدتحریم اشتغالآفرین
با گذشت 2 سال از تصویب قانون پتروپالایشگاهها گام مهمی برای پیشبرد آن برداشته نشده است
روز یکشنبه رهبر حکیم انقلاب در دیدار تولیدکنندگان، برای سومین بار به طور مشخص بر اجرای قانونی به نام «حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردمی» تأکید کردند. این تأکیدات جدا از تأکید مداوم ایشان بر اجتناب از خامفروشی و تکمیل زنجیره ارزش نفت و گاز در این سالها بوده است. ایشان در این جلسه بر لزوم حمایت از صنایع اشتغالآفرین مانند پتروپالایشگاهها در ذیل صنعت نفت تاکید کردند. به گزارش «وطنامروز»، مجلس شورای اسلامی نیمه نخست سال ۱۳۹۸ قانون «حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردمی» را تصویب کرد که بر اساس آن وزارت نفت موظف شد ظرف حداقل ۲ ماه آییننامه اجرایی این ماده قانونی را به تصویب هیاتوزیران برساند و حداکثر یک ماه پس از آن برای جذب سرمایهگذار احداث پتروپالایشگاهها فراخوان دهد. حالا ۲ سال از زمان این فراخوان گذشته است، بخشی از این قانون برای تسهیل حضور سرمایهگذاران تغییر کرده و وزارت نفت هم برای تنفس خوراک آسان گرفته است اما با وجود این، روند کار آنگونه که انتظار بود، پیش نرفته است.
* تأکیدات سهگانه رهبر انقلاب
نکته جالب توجه درباره قانون «حمایت از توسعه صنایع پاییندستی نفت و میعانات گازی با استفاده از سرمایهگذاری مردمی» یا همان قانون پتروپالایشگاهها این است که اجرای این قانون تاکنون ۳ بار مورد تاکید رهبر معظم انقلاب قرار گرفته است.
مورد اول مربوط به زمانی بود که برای مطرح شدن این قانون در صحن علنی مجلس دهم نیاز به اذن رهبر انقلاب وجود داشت، زیرا قرار بود تنفس خوراک به پالایشگاهها از سهم صندوق توسعه ملی پرداخت شود. در این راستا علی لاریجانی، رئیس سابق مجلس شورای اسلامی این موضوع را خدمت مقام معظم رهبری طرح کرد و در کمتر از یک هفته اذن ایشان در این باره صادر شد.
همچنین در مورد دوم، پس از تصویب این قانون در مجلس و تایید شورای نگهبان، رهبر انقلاب آبانماه 98 در سخنرانی خود در دیدار تولیدکنندگان و صنعتگران، با تاکید بر ضرورت تسریع در اجرای قانون پتروپالایشگاهها گفتند: «یک قانونی (قانون پتروپالایشگاهها) اخیرا در زمینه صنایع پاییندستی نفت و گاز تصویب شده است. این قانون باید اجرایی بشود. بعضی از قوانین در مجلس تصویب میشود ولی اجرایی نمیشود؛ یعنی آییننامههای لازم تهیه نمیشود، همینطور میماند. باید سریعا این کار انجام بگیرد؛ باید دنبال بکنند که این کار انجام بگیرد».
رهبر معظم انقلاب در بیانات اخیرشان در دیدار تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی در دهم بهمنماه امسال مجددا بر اجرای قانون پتروپالایشگاهها تاکید کرده و فرمودند: «صنایع مهم در حولوحوش خودشان میتوانند یک زنجیرهای از صنایع اشتغالآفرین، صنایع پاییندستی که غالبا هم اشتغالآفرین است به وجود بیاورند. مثلا حالا در ذیل صنعت نفت، این صنایع پاییندستی انبوهی که وجود دارد که یک نمونهاش همین پتروپالایشگاهها است که قانونش هم در مجلس در سال ۹۸ تصویب شد و به دولت وقت هم ابلاغ شد؛ منتها متأسفانه دنبالگیری نشده، باید دنبالگیری بشود. اینها، هم سرمایههای متوسط مردم را وارد میدان اشتغال میکند، هم اشتغالآفرین است».
* ابزار خنثیسازی تحریم
اسم رمز خنثیسازی تحریمها علیه اقتصاد ایران را میتوان توسعه ظرفیت پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی دانست. به دلیل افزایش سرانه مصرف مواد شیمیایی در دنیا و رقابتیتر شدن بازارهای جهانی، اولویت ساخت پتروپالایشگاهها بیشتر است. در واقع به گفته کارشناسان نفت، دنیای صنایع نفتی در حال گذار از صنایع پالایشگاهی به سمت پتروپالایشگاهی است. پتروپالایشگاه نسل جدیدی از پالایشگاهها محسوب میشود که بر تجمیع مجتمعهای پالایش و پتروشیمی تاکید دارد، به عبارت دیگر در مجتمعهای پتروپالایشگاهی هدف تنها تولید سوخت از بنزین، نفت و گاز نیست، بلکه در کنار تولید این محصولات، تأمین خوراک مورد نیاز مجتمعهای پلیمری و شیمیایی نیز از اهداف پتروپالایشگاههاست. همین امر باعث افزایش حاشیه سود پروژهها و گسترش بازارهای مقصد برای پتروپالایشگاهها شده است. از طرفی پیشبینی میشود در سالهای آینده مصرف مواد پاییندستی پتروپالایشی بشدت رشد کند.
* لزوم بهینهسازی پتروپالایشگاههای فعال
ایران دارای ظرفیت پالایشی ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز است و با وجود همه افزایش ظرفیتها اما تنها ۲درصد سهم ظرفیت پالایشگاهی جهان را در اختیار دارد. در حال حاضر ۹ پالایشگاه نفت آبادان، اصفهان، بندرعباس، تبریز، تهران، شازند، شیراز، کرمانشاه و لاوان در کشور فعال هستند. ظرفیت پالایشی روزانه این پالایشگاهها حدود یک میلیون و 800 هزار بشکه در روز است. میانگین سن این پالایشگاهها بیش از ۳۵ سال گزارش شده است، بنابراین این پالایشگاهها به دلیل طراحی قدیمی و انحراف از حالت بهینه با کاهش حاشیه سود و عدم جذابیت مواجه شدهاند. تولید مقادیر زیاد فرآوردههای کمارزش انتهایی سنگین مثل نفت کوره از جمله مشکلات پیش روی پالایشگاههای موجود است. تبدیل این مواد به فرآوردههای سبکتر مستلزم احداث واحدهایی همچون RFCC و ککینگ تأخیری است که هزینههای سرمایهگذاری بالایی دارد و از همین رو اکثر پالایشگاهها با وجود انجام طراحیهای اولیه و خرید لایسنس، از عهده تأمین مالی این واحدها برنیامدهاند. قانون پتروپالایشگاهها با توجه به این مساله با موافقت با اعطای تنفس خوراک، به کمک تأمین مالی پالایشگاههای موجود آمد. بنابراین با تسهیل فرآیند اعطای تنفس خوراک به طرحهای ذکر شده و سپس فرآیند تأمین مالی آنها با استفاده از فرصت تنفس خوراک، گام بسیار مهمی در جهت افزایش سودآوری پالایشگاههای فعلی برداشته میشود.
* توسعه پتروپالایشگاهها نیازمند هماهنگی دستگاههای اقتصادی
در سالهای اخیر نبود دوراندیشی از یک سو و بیانگیزگی مدیران اجرایی برای پایان دادن به خامفروشی نفت از سوی دیگر، کشور را از عواید تولید فرآوردههای با ارزش نفت خام محروم کرده است. در واقع تزریق مستقیم منابع حاصل از صادرات نفت به بودجه عمومی موجب وابستگی بودجه به منابع ناپایدار حاصل از صادرات نفت خام شده که با عواملی همچون تحریمهای نفتی و شوکهای جهانی براحتی منجر به کسری بودجه و به تبع آن بروز اثرات تورمی در جامعه شده است.
سالها در کشور طرحهای پالایشی متعددی پس از کلنگزنی عمدتا به دلیل تأمین نشدن منابع مالی روی زمین میماندند. سرانجام مجلس شورای اسلامی تیر ۹۸ با همفکری کارشناسان حوزه پالایشی و اقتصادی، با در نظر گرفتن گلوگاه تأمین مالی در کشور، قانون «حمایت از توسعه صنایع پاییندستی با استفاده از سرمایههای مردمی» معروف به قانون پتروپالایشگاهها را تصویب کرد. ایده اصلی سیاست مذکور به گونهای است که نفت خامی که به دلیل شرایط تحریمی در مخازن نفت بلااستفاده (در زیر زمین) مانده است، بهمثابه یک تسهیلات غیرنقدی به مدت حدود یک تا ۲ سال به پتروپالایشگاه اعطا شود، تا جایی که هزینه آن با هزینه سرمایهگذاری پروژه برابر شود و بدین شکل بازگشت سرمایه پروژه را از حدود ۱۰ سال به حدود یک سال کاهش دهد. البته تنفس خوراک به معنای خوراک رایگان نیست و هزینه آن باید ظرف حدود ۱۰ سال به عنوان بازپرداخت «تسهیلات تنفس خوراک» بازگردد که از سود خالص سالانه آن پالایشگاه قابل تأمین است.
همچنین نکته مهم دیگر این قانون لزوم مشارکت مردم و سرمایههای مردمی در این ابرپروژههاست.
متأسفانه به رغم گذشت بیش از یک سال و نیم از زمان اعلام و شروع به کار طرحهای حائز شرایط قانون تاکنون آنها همچنان درگیر اختصاص زمین، تهیه لایسنس و بعضا با رویکرد راحتطلبانه منتظر تزریق منابع درشت مالی برای جلو بردن پروژهها هستند. این در حالی است که طبق مواد ۱۳ و ۱۴ آییننامه اجرایی قانون، وزارت نفت باید پیگیری کند تا طرحها پس از ۲ سال از صدور مجوز، به پیشرفت حداقل ۳۵درصدی برسند.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
اشکالات نظام اعتبارسنجی مانع جدی اجرای طرح دولت
میثم مهرپور*: تغییر نظام بانکی به نفع مردم یکی از شعارهایی بود که رئیس دولت سیزدهم در مبارزات انتخاباتی خود و حتی بعد از روی کار آمدن دولت بر آن تاکید داشت؛ به نحوی که در دیدار مدیران عامل بانکهای دولتی و خصوصی، اصلیترین وظیفه دولت را ایجاد تحول در عرصههای مختلف بویژه تحول در وضع موجود بانکی دانسته و از عدالت به عنوان مبنای این تحول یاد کرده بود. در همین راستا وزارت اقتصاد طی روزهای گذشته با ابلاغ پرداخت تسهیلات خرد زیر 100 میلیون تومانی بدون دریافت ضمانت و به صرف اعتبارسنجی در این مسیر گام برداشته است؛ اقدامی که اگر چه اصل و ذات آن را میتوان در راستای حرکت به سمت تخصیص بهینه منابع بانکی و عدالت بانکی و برداشتن موانع از پیش پای مردم در دریافت تسهیلات دانست اما برخی موارد ابهامزا در این طرح وجود دارد که در همین روزهای آغازین اجرای این ابلاغیه تا حدودی منجر به ایجاد نگرانیهایی شده و موفقیت آن را با تردید مواجه کرده است. در ادامه به برخی از این موارد و ارائه راهکارهایی برای تحقق اهداف پیشبینیشده از اجرای آن پرداختهام.
1- دریافت تسهیلات بانکی از سوی مردم در اقتصادهایی که با تورمهای بالا مواجه هستند همواره از محبوبیت بالایی برخوردار است. به همین دلیل است که اقتصاد ایران طی نیم قرن اخیر همواره شاهد صفهای طولانی متقاضیان دریافت وام از نظام بانکی بوده است. دلیل اصلی این موضوع این است که تورم موجود در اقتصاد ایران، دریافت وام را برای متقاضیان آن بهصرفه و گاه سودآور میکند؛ به نحوی که برخلاف عمده کشورهای دنیا، در ایران تقریبا همه افراد به صورت بالقوه متقاضی دریافت تسهیلات بانکی هستند. در چنین شرایطی ابلاغ پرداخت تسهیلات خرد بدون دریافت وثیقه و به صرف اعتبارسنجی بر تعداد متقاضیان دریافت تسهیلات بانکی خواهد افزود. این در حالی است که این ابلاغیه به معنای وجود منابع کافی برای اعطای وام به تمام شهروندان متقاضی وام یا افزایش قابل توجه منابع برای پرداخت تسهیلات نبوده، بلکه صرفا به دنبال این است بروکراسیها و ضمانتهای بازپرداخت اقساط برای افراد خوشحساب که رتبه اعتباری مناسبی دارند، کاهش یافته و این افراد بدون نیاز به داشتن ضامن از نظام بانکی تسهیلات دریافت کنند. اما آنچه در روزهای گذشته شاهد آن بودهایم، این است که برخی رسانهها طوری این موضوع را اطلاعرسانی کردهاند که گویا دولت در راستای پرداخت تسهیلات زیر 100 میلیون تومانی منابع جدیدی را برای نظام بانکی تعریف کرده و تمام شهروندان میتوانند متقاضی دریافت این تسهیلات شوند؛ در حالی که به هیچ وجه چنین موضوعی صحت ندارد.
2- بر اساس اخبار منتشر شده، افرادی چون کارکنان دولت، بخش خصوصی و مستمریبگیران از جمله گروههایی هستند که امکان دریافت این تسهیلات را خواهند داشت. این در حالی است که عمده این افراد در گذشته نیز از تسهیلات بانکی استفاده کردهاند. از طرفی بخش قابل توجهی از جمعیت کشور که متقاضی دریافت تسهیلات خرد هستند، جزو هیچ کدام از گروههای ذکرشده نبوده و طبیعتا شرایط دریافت چنین تسهیلاتی برای آنها فراهم نیست؛ موضوعی که در طرح جدید وزارت اقتصاد دیده نشده و عملا در راستای تحقق عدالت در جامعه نخواهد بود. به نحوی که تنها کارکرد این ابلاغیه را در نهایت میتوان تسهیل روند تسهیلاتگیری از سوی بخش مشخصی از جامعه دانست.
3- یکی از نکات مهم در اجرای این طرح، پرداخت تسهیلات از طریق اعتبارسنجی به جای وثیقهگذاری است. این در حالی است که نظام اعتبارسنجی بانکها صرفا کسانی را تحت پوشش قرار میدهد که تسهیلات بانکی دریافت کرده و در بازپرداخت اقساط این تسهیلات دارای عملکرد ثبتشدهای باشند. بر این اساس ممکن است برخی افراد که برای مثال زمان پرداخت اقساط ماهانهشان بیستم هر ماه است به واسطه حقوقبگیر بودن، اول هر ماه حقوق خود را دریافت کنند و به تبع آن هر ماه چند روزی را در پرداخت اقساط خود تاخیر داشته باشند. این موضوع باعث خواهد شد رتبه اعتباری این افراد در حالی در سامانه اعتبارسنجی مناسب نباشد که این گروه از افراد به معنای دقیق کلمه افراد بدحسابی نیستند. از سوی دیگر چیزی حدود نیمی از جمعیت کشور تاکنون از تسهیلات بانکی استفاده نکردهاند، لذا طبیعتا این افراد دارای رتبه اعتباری مشخصی نیز نزد نظام بانکی نیستند. سامانه اعتبارسنجی مناسب، سامانهای است که در واقع افراد جامعه را بر اساس اطلاعات درآمدی، مالیاتی، پرداختی، اعتباری و... به ۲ دسته افراد خوشقول و متعهد یا بدقول و بدعهد تقسیم کند. در این نظام اعتبارسنجی، حتی زمان پرداخت قبوض آب، برق، گاز، جرایم رانندگی، نحوه بازپرداخت تسهیلات دریافتی از صندوقهای رفاه دانشگاهی، پروندههای مالیاتی و... میتواند به عنوان شاخصها یا پارامترهایی برای تعیین متعهد بودن یا غیرمتعهد بودن افراد به قوانین اجتماعی در نظر گرفته شود. در این حالت اجرای این طرح نهتنها ممکن و به واقعیت نزدیک خواهد بود، بلکه به نوعی افراد خوشحساب و متعهد تشویق و افراد بدحساب تنبیه خواهند شد. در حالی که اصولا چنین امکانی در سامانههای اعتبارسنجی موجود دیده نشده و رتبه اعتباری افراد صرفا بر اساس نحوه تعامل شهروندان (صرفا بخشی از شهروندان؛ نه همه آنها) با نظام بانکی دیده شده است.
در خاتمه باید گفت بدون شک آنچه از این طرح در رسانهها و فضای مجازی مطرح و منتشر شده است، با ماهیت و هدف این طرح متفاوت بوده و بهتر است وزارت اقتصاد، علاوه بر ایجاد زیرساختهای مورد نیاز برای اجرای این ایده در حوزه اعتبارسنجی، جزئیات این طرح را نیز با دقت و وسواس بیشتری برای مردم توضیح دهد تا اعتماد مردم به دولت تازهنفس و پرکار سیزدهم دچار خدشه نشود.
* کارشناس ارشد اقتصاد
ارسال به دوستان
پس از شکاف در تیم مذاکرهکننده آمریکایی و جدایی ریچارد نفیو و آرین طباطبایی، «باب منندز» رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی سنا هم از نحوه مذاکرات دولت بایدن در وین انتقاد کرد
اختلاف دموکراتها بر سر توافق
منندز: بایدن اصرار داشت دنبال توافق طولانیتر و قویتر است اما ایران روشن کرده موضوع موشکها و منطقه قابل مذاکره نیست
گروه سیاسی: سرنوشت مذاکرات وین به تصمیم سیاسی واشنگتن گره خورده است. نگاهی به تحولات روزهای اخیر پس از تنفس در دور هشتم مذاکرات و تحرکات فزاینده دیپلماتیک که پیرامون واشنگتن شکل گرفته، موید این گزاره است. به گزارش «وطنامروز»، پس از ملاقات روز دوشنبه امیر قطر با بایدن در کاخ سفید که در رسانهها گمانهزنی درباره آن و ارتباط این ملاقات با میانجیگری دوحه میان آمریکا و ایران شکل گرفت، وزیر خارجه قطر اعلام کرد در گفتوگوهای امیر قطر و رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا، مسائل مختلف منطقه از جمله مذاکرات هستهای ایران مورد بحث و بررسی قرار گرفت. «محمد بنعبدالرحمن آلثانی» وزیر خارجه قطر در گفتوگو با شبکه الجزیره گفت: دوحه برای نزدیکتر کردن دیدگاههای تهران و واشنگتن، از کانالهای دیپلماتیک باز خود با این ۲ کشور استفاده میکند. وزیر خارجه قطر افزود: دستیابی به توافق هستهای با ایران برای ما مهم است، چرا که این کشور عامل ثبات و امنیت منطقه است. وی به شبکه الجزیره گفت: تلاش میکنیم طرف ایرانی را به ابتکارات مثبت در قبال کشورهای منطقه تشویق کنیم. وزیر خارجه قطر همچنین با بیان اینکه در مذاکرات امیر قطر و بایدن بحران افغانستان مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت، اظهار داشت: تحریم افغانستان و نادیده گرفتن بحران این کشور به نفع ملت این کشور نیست. محمد بن عبدالرحمن آلثانی ادامه داد: اینکه آمریکا، قطر را به عنوان همپیمان اصلی خود در خارج از ناتو خوانده است، این قدرت رابطه بین ۲ کشور را نشان میدهد و فرصت شراکت و همکاری را فراهم میکند. جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا رسما از کنگره درخواست کرد قطر را به عنوان همپیمان اصلی آمریکا در خارج از ناتو قرار دهد. این تحولات در حالی است که کاخ سفید همچنان تلاش میکند احیای توافق ناکام هستهای 2015 را به تهران منوط کند تا مسؤولیتها و هرگونه پیامدی را متوجه کشورمان کند. در همین حال «باب منندز» رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در جلسهای در کنگره ضمن اعلام مخالفت با ادامه مذاکرات وین برای رفع تحریمهای ایران، از دولت بایدن خواست تحریم علیه ایران و شرکتهایی را که با این کشور تعامل دارند، تشدید کند. وی در سخنرانی خود ضمن ابراز نارضایتی از افزایش واردات نفت ایران از سوی چین گفت: «چین در حال خرید نفت ایران است. چین سال گذشته ۳۵۰ تا ۶۵۰ هزار بشکه نفت خام در روز از ایران خریداری کرده که معادل انتقال ۱۰ میلیارد دلار به ایران میشود که این در تناقض با تحریمهای فعلی است». منندز سپس با ابراز مخالفت با ادامه مذاکرات وین، از دولت بایدن خواست برای مقابله با برنامه هستهای و موشکی و فعالیتهای ایران در منطقه، سیاست جدیدی را در پیش بگیرد و تحریمها علیه ایران و شرکتهایی را که با این کشور تعامل دارند، تشدید کند. سناتور دموکرات در این باره ادامه داد: «دولت بایدن باید تحریمها علیه ایران را اجرا کند و شرکتهای چینیای را که با ایران تعامل دارند طوری هدف قرار دهد که متحمل هزینههای سنگینی شوند». وی درخواست خود را به دولت بایدن محدود نکرد و از طرفهای مذاکرهکننده و اتحادیه اروپایی نیز خواست تحریمهایی را علیه جمهوری اسلامی ایران وضع کنند و در این باره گفت: «ما گروه ۱+۵ (۱+۴ به همراه آمریکا) را ترغیب میکنیم بر اساس پارامترهای برجام، مکانیسم ماشه برای اجرای تحریمها علیه ایران را فعال کنند». منندز در ادامه از اتحادیه اروپایی به نوعی خواست قوانین برجام را زیرپا بگذارد و اینطور ادامه داد: «ما از اتحادیه اروپایی میخواهیم تحریمهای قبل از برجام را مجددا علیه ایران وضع کند».
رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا اظهار داشت: «به عنوان فردی که بیش از ۳ دهه جاهطلبی هستهای ایران را دنبال کرده است، امروز اینجا هستم تا نگرانیهای خود را درباره دور فعلی مذاکرات بر سر برنامه جامع اقدام مشترک و افزایش خطرناک و سریع برنامه هستهای ایران که آن را به خطر انداخته است، مطرح کنم». منندز ادامه داد: «من نسبت به تلاشهای اولیه دولت بایدن محتاطانه خوشبین بودهام. سال گذشته منتظر ماندم تا نتیجه را ببینم. وزیر خارجه و سایر اعضای ارشد دولت بایدن اصرار داشتند که به دنبال توافق «طولانیتر و قویتر» هستند، من درک بسیار خوبی از معنای «طولانیتر» و «قویتر» دارم. طولانیتر یعنی زمان بیشتر - اشاره به بند غروب- و قویتر یعنی برخورد با عناصری که قبلا با آنها برخورد نشده بود (بحث موشکی و نفوذ منطقهای ایران). سناتور ایالت نیوجرسی آمریکا افزود: با این حال، بعد از گذشت یک سال، من هنوز هیچ پارامتری از اصطلاحات «طولانیتر» یا «قویتر» را نشنیدهام یا اینکه آیا این یک چشمانداز امکانپذیر است یا خیر، و حتی زمانی که به نظر میرسید ممکن است یک توافق سازنده در تابستان گذشته امکانپذیر باشد، دولت رئیسی پس از روی کار آمدن تمام تفاهمات قبلی را کنار گذاشت و همانطور که اشاره کردم کاملا روشن کرد که موشکهای بالستیک ایران و شبکههای نیابتی منطقهای «قابل مذاکره نیستند». در این مرحله، ما به طور جدی باید بپرسیم که دقیقا چه چیزی را میخواهیم نجات دهیم؟»پس از اینکه هفته گذشته اخبار متعددی از بروز اختلاف نظر در تیم مذاکرهکننده دولت بایدن در مذاکرات وین و جدایی برخی از اعضای این تیم نظیر ریچارد نفیو و آرین طباطبایی به دلیل اختلاف با راب مالی در رسانههای آمریکایی منتشر شد، حالا با توجه به مواضع رابرت منندز به نظر میرسد اختلافات درباره چگونگی احیای برجام به دیگر سیاستمداران دموکرات آمریکا نیز تعمیم پیدا کرده و به سطوح دیگری نظیر سنای آمریکا هم کشیده شده است.
گفتنی است دولت بایدن برای تصمیم درباره برجام با مانع بزرگ داخلی مواجه است و یکی از دلایلی هم که تیم مذاکرهکننده آمریکایی در وین از دادن تضامینی که خواست تهران است طفره میرود به همین امر برمیگردد. چندی قبل آنتونی بلینکن، وزیر خارجه دولت بایدن در این باره گفت: «در نظام [حکومتی] ما، نمیتوان چنین ضمانت سخت و سریعی فراهم کرد. رئیسجمهور بایدن میتواند با قاطعیت بگوید تا زمانی که ایران به توافق پایبند باشد، در کسوت رئیسجمهور چه کاری انجام خواهد داد یا چه کاری انجام نخواهد داد اما ما نمیتوانیم رؤسایجمهوری بعدی را [به انجام کاری] ملزم کنیم. این موضوعی است که درباره آن صحبت میکنیم». تام کاتن هم ضمن انتقاد از سیاستهای دولت جو بایدن در قبال ایران نوشته بود: «توافق هستهای بایدن- ایران حتی از آنچه قبلا حاصل شده بود بدتر خواهد بود و وقتی جمهوریخواهان قدرت بگیرند، مجددا پاره خواهد شد». مشابه این مواضع را «تد کروز» دیگر سناتور پرنفوذ آمریکایی هم پیش از این گرفته و اعلام کرده بود برجام فقط در صورت ارائه آن در قالب یک «معاهده» به کنگره امکانپذیر است.
***
رافائل سوراخ شد؟
شرکت فناوری «سایبریزن» در گزارشی ادعا کرد ایران با کمک گروههای نیابتی خود دهها نهاد مربوط به رژیم صهیونیستی را هک کرده است. دفتر مرکزی شرکت سایبریزن در شهر «بوستون» در ایالت ماساچوست واقع است، با این حال، این شرکت دفاتری هم در لندن، توکیو و تلآویو دارد. روزنامه صهیونیستی «جروزالمپست» که گزارش شرکت سایبریزن را بررسی کرده میگوید این گزارش اطلاعات جدیدی درباره عمق نفوذ ایران و گروههای نیابتیاش به دهها نهاد خصوصی و دولتی متعلق به رژیم اسرائیل طی سال گذشته میلادی را در اختیار قرار میدهد. طبق گزارش سایبریزن، هدف ایران از انجام این حملات تلاش برای جاسوسی، به دست آوردن اطلاعات حساس و ایجاد هرج و مرج در فلسطین اشغالی و ضربه زدن به نهادهای رژیم اسرائیل بوده است. در همین حال، یک موسسه دیگر به نام «کالکالیست» سهشنبه گزارش داد گروه عصای موسی اطلاعات مربوط به شرکت دفاعی رافائل را هک کرده است. بر اساس اطلاعاتی که روز سهشنبه توسط این موسسه منتشر شد، هکرهای عصای موسی به سیستمهای رایانهای شرکت دفاعی اسرائیلی رافائل نفوذ و اطلاعات را سرقت کردند. بر اساس فایلهای فاش شده، ظاهرا این اطلاعات شامل لیست دسترسی کارمندان به سیستمهای کامپیوتری داخلی و احتمالا حتی برنامههای سیستم دفاع هوایی فروخته شده به بریتانیا است. این گزارش میافزاید: با اینکه هیچ اطمینانی وجود ندارد که این سوابق شامل رمزهای عبور برای دسترسی به سیستمهای رافائل نیز میشود اما این امر قطعا امکانپذیر است. این وبگاه مینویسد: ویدئوی آپلود شده توسط هکرها در سایت تصاویری از سیستمی را نشان میدهد که میتواند «Sky Cyber» باشد که یک سیستم دفاع هوایی زمینی است. اسکای سایبر توسط ارتش انگلستان خریداری شده و این سیستم ترکیبی از یک سیستم کنترل و مدیریت نبرد ساخته شده توسط رافائل است. انگلیسیها 79 میلیون دلار برای سیستم اسرائیلی پرداختند. این گزارش تاکید میکند: اسکای سایبر دقیقا مشابه سیستمی نیست که در حال حاضر در باتریهای گنبد آهنین IDF – ارتش رژیم صهیونیستی- نصب شده است. با این حال، اگر هکرها موفق به نفوذ به نرمافزار سیستم و الگوریتمهای استفاده شده در آن شوند، میتوانند اطلاعات مهمی درباره نحوه جمعآوری دادهها و تصمیمگیری سیستم رهگیری اسرائیل جمعآوری کنند که میتواند برای فریب آن استفاده شود.
ارسال به دوستان
پیکر آیتاللهالعظمی صافیگلپایگانی با حضور گسترده مردم در قم تشییع شد
بدرقه باشکوه شیخ الفقها
مراسم تشییع پیکر آیتاللهالعظمی صافیگلپایگانی با حضور مردم عزادار قم، علما و جمعی از شخصیتهای کشوری، لشکری و استانی برگزار شد. این مراسم از ساعت ۱۰ صبح روز گذشته از میدان جهاد قم به سمت حرم حضرت فاطمه معصومه(س) با حضور رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، دادستان کل کشور، رئیس حوزههای علمیه، امام جمعه موقت تهران، مردم عزادار قم و جمعی از شخصیتهای کشوری، لشکری و استانی انجام شد. در این مراسم که از مدرسه عالی امام خمینی(ره) در خیابان ۱۹ دی آغاز شد و تا حرم مطهر ادامه داشت، علما، فضلا، اساتید و طلاب حوزههای علمیه همچون آیتالله العظمی جعفر سبحانی از مراجع تقلید شیعیان، آیتالله علیرضا اعرافی مدیر حوزههای علمیه، آیتالله مهدی شبزندهدار استاد حوزه، آیتالله سیدهاشم حسینیبوشهری رئیس جامعه مدرسین، آیتالله احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران، آیتالله عباس کعبی عضو مجلس خبرگان رهبری و آیتالله سیدمحمد سعیدی تولیت حرم مطهر کریمه اهلبیت(س) حضور داشتند. حجتالاسلام محمدیگلپایگانی مسؤول دفتر رهبر معظم انقلاب اسلامی، سردار سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و حجتالاسلاموالمسلمین منتظری دادستان کل کشور از جمله شخصیتهای ملی حاضر در این مراسم بودند. این مراسم با اقامه نماز بر پیکر آن عالم ربانی توسط آیتالله علی کریمیجهرمی و همچنین طواف در اطراف ضریح مطهر بانوی کرامت به پایان رسید. لازم به ذکر است پیکر آیتاللهالعظمی صافی گلپایگانی برای خاکسپاری به کربلا منتقل میشود. ارسال به دوستان
برگزاری سومین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده جنایات«حبیب فرجالله چعب»
دادخواهی از قاتلان خوزستان
گروه سیاسی: سومین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده «حبیب فرجالله چعب» ملقب به «حبیب اسیود» سرکرده گروهک تروریستی «حرکه النضال» روز گذشته در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی افشاری برگزار شد.
در ابتدای جلسه قاضی افشاری از نماینده دادستان خواست در جایگاه قرار گیرد و به قرائت ادامه کیفرخواست بپردازد. وزیری نماینده دادستان در جایگاه قرار گرفت و گفت: طبق اطلاعات دقیق وزارت اطلاعات، اقاریر متهم، تحقیقات به عمل آمده و ادله موجود وی متهم است به افساد فیالارض از طریق تشکیل، اداره و سرکردگی گروهکی به نام حرکه النضال العربی لتحریرالاحواز و طراحی و اجرای عملیات تروریستی و تخریب اموال عمومی که از طریق عملیاتهای گوناگون آنها را انجام داده است. در ادامه این جلسه دادگاه نماینده دادستان با بیان اینکه سرویس اطلاعاتی عربستان سعودی همه ساله در قالب پوشش مراسم مناسک حج با عناصر گروهک تروریستی حرکه النضال دیدار ترتیب میداده است، گفت: عناصر این گروهک تروریستی در قالب پوشش حج به عربستان میرفتند تا نقشههایی را که توسط سرویس اطلاعاتی سعودی به آنها دیکته میشد اجرا کنند. این نقشهها اقدامات علیه شهروندان بیگناه جمهوری اسلامی ایران را در برمیگرفت. در ادامه جلسه دادگاه تصویر دیدار عیسی مهدی فاخر با وزیر فرهنگ عربستان سعودی در این کشور به نمایش گذاشته شد. این فرد که در هلند به علت اقدامات تروریستی بازداشت و به 4 سال زندان محکوم شد، اقدامات فراوانی علیه شهروندان جمهوری اسلامی ایران انجام داده است. نماینده دادستان در واکنش به نمایش این تصاویر گفت: چرا پادشاه عربستان سعودی برای یک تروریست که در هلند بازداشت شده است دعوتنامه میفرستد؟ چون قرار بوده است نقشههای سرویس اطلاعاتی عربستان علیه جمهوری اسلامی و علیه شهروندان بیگناه ایران دیکته شود.
نماینده دادستان همچون جلسه قبل بار دیگر به عامل ارتباط گروهک تروریستی حرکه النضال به موساد اشاره کرد و گفت: منال مسلمی که یک فرد یهودی و تبعه تونس است و در اتحادیه اروپایی در دفتر مارچلو نماینده ایتالیا در اتحادیه اروپایی فعالیت دارد یکی از عناصر اطلاعاتی رژیم صهیونیستی و عامل وصل گروهک تروریستی حرکه انضال به رژیم غاصب صهیونیستی است. تمام ملاقاتهای این گروهک تروریستی با سرویس اطلاعاتی موساد توسط این فرد انجام میشده است. در ادامه این دادگاه فیلمی از تجمعی نمایش داده شد که در آن پرچم گروهک تروریستی حرکه النضال وجود داشت. فیلم دیگر که دیروز به نمایش گذاشته شد، نشان میداد یک سرباز نیروی انتظامی توسط عناصر گروهک تروریستی حرکه النضال به رگبار بسته شده است. نماینده دادستان با بیان اینکه متهم اقرار کرده است که اقدامات تروریستی این گروهک با هدف ضربه زدن به اقتصاد کشور و انجام بمبگذاری در لولههای نفت و حمله به مراکز حساس نظامی و امنیتی بوده است، گفت: این متهم اطلاعات مراکز حساس، اطلاعات شخصی افراد کاروانهای حج که از خوزستان، سوریه، عراق یا اروپا به حج اعزام میشدند، اطلاعات مربوط به مراکز هستهای و به طور خاص اطلاعات نیروی دریایی در جزایر سهگانه همیشه ایرانی را در اختیار سرویس اطلاعاتی عربستان سعودی قرار داده است. در ادامه این جلسه دادگاه تصاویری از افرادی نشان داده شد که بهرغم اینکه جزو عناصر اطلاعاتی و نظامی گروهک تروریستی حرکه النضال هستند اما آزادانه در کشورهای سوئد، بلژیک و هلند به فعالیت تروریستی علیه شهروندان بیگناه جمهوری اسلامی ایران میپردازند. وی ادامه داد: گروهک حرکه النضال اقدامات تروریستی وحشتناکی را از جمله بمبگذاری در اماکن دولتی و سرقت مسلحانه انجام داده که منجر به شهادت و مجروح شدن ۲۷۴ نفر از شهروندان ایرانی شده است.
ارسال به دوستان
نگاهی به فیلم سینمایی «برف آخر» که در روز سوم جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد
در اهمیت خلق تصویر
سیدسعید هاشمزاده: «برف آخر» به ما یادآوریهای خوبی میکند. این یادآوری، چیزی که به ما گوشزد میکند، مفهوم جشنواره است. اینکه جشنواره اصلا برای چه گونه از فیلمهایی است و برای چه شکل گرفته تا چه آثاری را در خود ببیند؟ برف آخر، فیلم تصویر است نه فیلم داستان. داستان میگوید اما داستانش کمرنگ و خردهپیرنگی است. شخصیتمحور است و آرام و دارای نشانه. داستان فیلم به ظاهر ساده است اما این سادگی روان و دلنشین است. اصلا داستان ساده است که میتواند وجه دیگری از سینما را برجستهتر کند. این وجه تصویر است. سینما نیازمند تصویر نیست، بلکه سینما بیانگر تصویر است و دارای تصویر بیانگر. این روزها آنقدر غرق در سینمای داستانی بودهایم که تصویر فیلم و زبان تصویری را فراموش کردهایم و همچون سطر اول باید نوشت که برف آخر این ویژگی را به یاد ما میآورد که سینما بیان تصویری است.
البته جشنواره مکانی است برای عرضه فیلمهایی که بخوبی میدانیم در بسترهای دیگر کمتر دیده میشوند. از اکران تا نمایش خانگی، برف آخر فیلمی خاصپسند و دارای زبان تصویری است. هر قدر نیز فیلم و داستانش را لاغر بدانیم -که هست-، هر قدر که زمان فیلم را بلند بدانیم و بسیاری از لحظات را اضافی، باز هم فیلم یادآوری نوعی از سینماست که این روزها کمتر میبینیم.
با شرح مثالی از فیلم میتوانیم این مساله را بیش از پیش متوجه شویم. در زمانی که دکتر با بازی امین حیایی، محیطبان را با بازی لادن مستوفی میبیند و شکلگیری یک ارتباط در زیر لایه متن جاری میشود، سکانس بعدی اثر به یک گاو تعلق دارد؛ گاوی که در حال زایمان است و دکتر گوسالهاش را به دنیا میآورد. زایش یک عشق همزمان با تولد یک موجود میشود. این مونتاژ یک بیان تصویری است. بدون اینکه از شخصیتها سخنی بشنویم و کلماتی رد و بدل شود یا ادا و اطوار و بازیهای گلدرشت و اکتهای بیرونی را شاهد باشیم، یک مونتاژ و ۲ تصویر به اندازه کافی اتمسفر و حس را بازگو میکنند و برای بیننده کافی هستند.
فیلم با توجه به تصاویرش بیانگر سردی است. این سرد بودن نهتنها اتمسفر لوکیشن را شامل میشود، بلکه به ارتباطات نیز نقب میزند. این مفهوم در اثر جاری است که گویی برف و سردی روی ارتباطات ریخته است؛ ارتباطاتی از هم گسیخته که سنت از یک سو و عدم درک متقابل از سوی دیگر سرگذشت آدمهای برف آخر را به مرگ و تنهایی میکشاند.
صحنه مرگ خورشید و گم شدن دکتر در برف، ۲ صحنه مهم است که فیلم با شیوه اجرا و سبک بیانی خودش، آن را پیش میبرد؛ ۲ سکانس که نمونهای هستند برای داستانگویی، بدون دیالوگ و اکت اضافه. برف آخر با رویکرد مینیمالیستی خود نه اینکه فیلم کامل و شاهکار باشد اما سینمایی است که میتواند نوعی دیگر از بیانی را که میتواند باشد، معرفی میکند.
***
ماجرای انصراف احسان علیخانی از تهیهکنندگی «برف آخر»
نشست فیلم سینمایی «برف آخر» به کارگردانی امیرحسین عسگری در چهلمین جشنواره فیلم فجر برگزار شد. به گزارش «وطنامروز»، حسن مصطفوی، تهیهکننده این فیلم درباره انصراف احسان علیخانی از تهیهکنندگی این پروژه و درج نامش به عنوان مشاور و سرمایهگذار در تیتراژ فیلم بیان کرد: پروانه ساخت اولیه فیلم به نام احسان علیخانی بوده و انصراف هم نداد، حتی پیشتولید را هم با آقای عسگری انجام دادند اما به خاطر مشغله «عصر جدید»، پروانه ساخت را به نام من تغییر داد ولی ایشان در کسوت سرمایهگذار و مشاور پروژه در کنار ما بودند.
امیرحسین عسگری، کارگردان «برف آخر» هم گفت: اساسا نطفه «برف آخر» در دفتر علیخانی بسته شد. احسان میگفت اگر قرار است به خاطر دغدغهها سر پروژه نباشم بهتر است عنوان تهیهکننده را هم یدک نکشم. آقای علیخانی مشاور این پروژه بودند، حتی اینکه سرمایهگذار است در لحظه اتفاق افتاد، به عنوان یک هل اولیه چرخ را تکان داد و آقای مصطفوی تا آخر راه پیش رفت.
لادن مستوفی، بازیگر «برف آخر» هم درباره کمکاریاش در سینما گفت: برخی کارهای من کمتر دیده شده است. چند فیلم سینمایی داشتم که بنا به دلایلی پخش آنها متوقف شد، برای یک سریال هم وقت گذاشتم اما ساخته نشد. روی انتخاب نقش همیشه حساسیت داشتهام و همین نگاه باعث شد با وجود درگیریهای مختلف، اشتیاق برای همراهی با گروه «برف آخر» داشته باشم. هر کاری سختیهایی دارد اما کاری را که اندیشهای پشت آن است و پیام انسانی و درستی دارد میپذیرم. در این فیلم خستگی را احساس نکردم و هر لحظه از کار برایم لذتبخش بود.
امین حیایی هم درباره زمانی که صرف آمادگی برای ایفای نقش در این فیلم کرده است، گفت: حدود ۵ ماه فرصت بود ریشهای من بلند شود و به آن گریم مورد نظر برسم، پیشنهادهای دیگر را هم به خاطر «برف آخر» نپذیرفتم و خود را در اختیار این پروژه گذاشتم. همه ما بازیگران دوست داریم نقشهای خاص داشته باشیم، سختیهای کار را هم پذیرفته بودیم چون کار را دوست داشتیم. همه با جان و دل وقت گذاشتند. فکر میکردم ۵ ماه فیلمبرداری این کار طول بکشد. با توجه به متنی که خوانده بودم فکر نمیکردم فیلم زیر ۵ ماه جمع شود اما آنقدر خدا با ما یار و عشق دوستان همراه بود که فیلمبرداری فیلم، ۲ ماه طول کشید. برای اینکه یک ابر در هوا باشد چند ساعتی صبر کردیم، سکانس آخر را گرفتیم و بعد به برنامه عصر جدید آمدم. همدلی و عشق بین گروه باعث شد تا کار زود جمع شود. وی در ادامه گفت: هر نقدی که در جشنواره به کارها میشود باعث رشد ما میشود، این موضوعات باعث میشود چالشها را تجربه کنیم. نگاه متخصصان و منتقدان باعث رشد ما میشود؛ هر جشنواره که میگذرد، پختگی کار ما بیشتر میشود. در ادامه عسگری بیان کرد: ۳ سال و نیم پیش تحقیق را شروع کردم، به دنبال فضایی بودم که برف داشته باشد. هر چه نگاه میکردم، میدیدم ساختار شهرها شبیه هم هست و آنچه را که میخواهیم به ما نمیدهد و در نهایت به شهر کیاسر رسیدیم، البته همه فیلم در آنجا فیلمبرداری نشد. به سمتی رفتیم که شرایط برای فیلمبرداری مناسب باشد؛ به شهری به نام «ریمه» رفتیم که زمستان بسیار سخت و سردی داشت. عسگری در ادامه گفت: معتقدم برای اینکه فیلم سخت ساخته شود نیازمند یکسری چریک و افراد سخت هستیم که این فرد در این فیلم امین حیایی بود. خیلی علاقه نداشتم که بازیگر چهره داشته باشم اما امین حیایی به من ثابت کرد تو میتوانی بهترین بازیگر باشی اما در کنار فیلم هم باشی.
مصطفوی، تهیهکننده فیلم درباره اختلاف خود با علیخانی و امین حیایی در مقام سرمایهگذاری بیان کرد: نمیدانم این حرفها از کجا میآید، امین حیایی از ابتدا بازیگر فیلم بود، احسان هم به دلیل مشغله نتوانست تهیهکننده باشد، ما هیچ اختلافی باهم نداریم.
مجید صالحی، دیگر بازیگر «برف آخر» هم درباره ایفای نقشهای جدی گفت: چند سالی است که فیلمهای جدی بازی میکنم و این تجربه هم بسیار دلچسب بود. عشق و همدلی را در میان گروه میدیدم، در آن شرایطی که بسیار سخت بود و شبها دمای منفی ۱۷ و منفی ۲۰ درجه را داشتیم کنار هم بودیم. به هر حال عسگری به هر کاری تن نمیدهد و سینما برای او تقدس دارد.
***
نقدی بر «مرد بازنده»
خلاصه قاتل را پیدا کردیم!
صادق فرامرزی: ما با یک کارآگاه مجرب و زبردست روبهروییم؛ چرا و چگونه؟ نپرسید، خودمان هم نمیدانیم! این احتمالا مختصرترین و کاملترین تعریفی است که میتوان از «مرد بازنده» محمدحسین مهدویان داشت.
«مرد بازنده» هفتمین فیلم بلند مهدویان است که در هفتمین جشنواره پیاپی از سال۹۴ تاکنون به نمایش درمیآید. او که در این مدت همیشه در جشنواره و همراه ساختن مخاطبان موفق بود اما در گیشه (به جز لاتاری) چندان توفیقی کسب نمیکرد، حالا و بعد از تجربه موفق «زخم کاری» در نمایش خانگی، یک اثر نوآر با حال و هوا و البته تیم بازیگران «زخم کاری» ساخته که از ابتداییترین مولفههای یک فیلم آبرومند نیز بیبهره است.
معمای فیلم حول یک قتل شکل میگیرد و ما با کارآگاهی مواجه میشویم که باید پرده از راز این قتل بردارد اما سناریوی فیلم صلاحیتی برای مخاطب قائل نمیشود تا پا به پای جستوجوهای این کارآگاه متوجه نشانهای شود.
[احتمال لو رفتن داستان] احمد خسروی (جواد عزتی) که با شهود و حس ششم بدون هیچ نشانهای، یکباره به نیروی خدماتی شرکت مظنون میشود، پس از اعترافگیری از اردلان مجددا بدون هیچ ادله و نشانهای احساس میکند باید پای زن سومی در میان باشد و... و از قضا در تمام این مراحل ظن او صحیح است! و مخاطب به عنوان ناظری منفعل گامبهگام باید با حدسهای صحیح شخصیت اول جلو بیاید تا در ناکجاآباد انتهای فیلم باز هم به صلاحیت سازنده کنار گذاشته شود. مجموعه خردهروایتهایی که از ابتدای فیلم و به شکل انباشتی به داستان اضافه میشود در نهایت بدون هیچ منطق روایی رها میشود.
نخستین شرط درام جنایی پرداختن به چارچوبی علت و معلولی است که در هیچ نقطهای از فیلم نمیتوان آن را پیدا کرد. در عوض آنچه در «مرد بازنده» به وفور دیده میشود کلیشهسازی برای شخصیت اول است؛ کلیشههایی که البته در غیاب یک سناریوی قابل احترام به هرز میرود.
نکته محل بحث دیگری که در «مرد بازنده» به چشم میآید سرگردانی فیلم در تصویر کردن جهان ذهنی شخصیتهاست. آنچنان که خسروی (جواد عزتی) از ابتدای فیلم با دندانی عفونت کرده که باید کشیده شود (نمادی از ریشهکن کردن فساد) در قاب دوربین ظاهر میشود و تا انتهای فیلم و پیدا کردن قاتل با همان دندان خراب به ماموریت خود ادامه میدهد. با این حال رفتار و گفتار او نشان از یک نیروی متعهد دارد که مقابل مصلحتسنجیهای یک نهاد در مسکوت گذاشتن و رها کردن یک پرونده جنایی میایستد و وارد دوگانه آشنای «عدالت» و «مصلحت» میشود اما خود در پایان با توسل به مصلحتی دیگر حقیقت پرونده را مخدوش میکند.
غلطهای املایی که سطر به سطر داستان را نسبت به سناریویی منسجم بیگانه میکند، مهدویان را در جایگاه یک «مرد بازنده» قرار داده که حتی تلاشهای بازیگر نقش اول فیلمش نیز نتوانسته اثر را سر پا نگه دارد. «مرد بازنده» قرار بود روایتی پیچیده و البته معترض باشد اما در نهایت چیزی فراتر از یک مجموعه سرهمبندی شده و محافظهکار نیست.
ارسال به دوستان
محمد کاسبی پس از دریافت چفیه اهدایی رهبر انقلاب:
آقای ما آقاست
این هنرمند باسابقه کشورمان به دلیل عارضه قلبی در بیمارستان بستری است
رئیس حوزه هنری در عیادت از محمد کاسبی، چفیه رهبر معظم انقلاب را به هنرمند پیشکسوت کشورمان اهدا کرد. به گزارش «وطنامروز»، محمدمهدی دادمان، رئیس حوزه هنری انقلاب اسلامی در عیادتی سرزده، چفیه رهبر معظم انقلاب را به محمد کاسبی، هنرمند پیشکسوت کشورمان اهدا کرد. به گفته دادمان، رهبر معظم انقلاب اسلامی از احوال آقای کاسبی جویا شدند و ضمن آرزوی سلامتی برای این هنرمند، چفیه خود را از شانههایشان برداشته و به نشانه یادبود به همراه پیغامی میفرستند که؛ به آقای کاسبی بگویید برایشان دعا میکنم.
محمد کاسبی، هنرمند سینما و تلویزیون پس از دریافت هدیه رهبر معظم انقلاب (چفیه) و دعای ایشان برای سلامتی وی، چنین گفت: «آقامون آقاست. من هیچ وقت دلم نخواست عشق و علاقهام نسبت به این سید بزرگوار حالت بهرهبرداری تبلیغاتی بگیرد اما خانواده من، همسر و فرزندانم میدانند تنها کسی که در روی کره زمین لیاقت جانشینی امام خمینی رحمتالله علیه را داشت امام خامنهای بود». وی بارها چفیه اهدایی رهبر انقلاب را بوسید و خاطرنشان کرد: «همیشه و همیشه عشق او در قلبم است و کسانی که با من ارتباط دارند میدانند من چقدر به ایشان علاقهمندم و در تنهاییهایم ایشان را میبینم. او سید بزرگواری است». مدتی است محمد کاسبی، هنرپیشه باسابقه کشورمان به دلیل عارضه قلبی در بیمارستان بستری شده و با بیماری دست و پنجه نرم میکند. او به واسطه ایفای نقشهای مختلف در اذهان عمومی محبوب و ماندگار است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|