|
نخستین کاپیتان تیم ملی والیبال ایران درگذشت
نخستین کاپیتان تاریخ تیمهای ملی والیبال مردان ایران درگذشت. مهندس محمد شریفزاده، پیشکسوت ارزشمند والیبال که به عنوان کاپیتان تیم ملی مردان ایران در بازیهای آسیایی ۱۹۵۸ حضور داشت و با این تیم مدال نقره آسیا را بر گردن انداخت، پنجشنبه شب درگذشت. مراسم تشییع و خاکسپاری زندهیاد شریفزاده ساعت ۱۱ و ۳۰ دقیقه امروز (شنبه ۲۰ فروردین) در قطعه نامآوران بهشتزهرا (س) برگزار خواهد شد.
ارسال به دوستان
تقابل رسانهای سرخابیها بعد از محرومیت 6 جلسهای سرمربی پرسپولیس
جنگ لفظی
زهره فلاحزاده: پنجشنبه گذشته خبرسازترین روز فوتبالی در سال جدید بود. جایی که سرانجام حکم کمیته انضباطی درباره حواشی داربی نودوهشتم پایتخت که ۲۶ اسفندماه سال گذشته برگزار شد، صادر شد. در این حکم یحیی گلمحمدی، سرمربی پرسپولیس به دلیل هل دادن و فحاشی به داور مسابقه علاوه بر جریمه نقدی، به ۶ جلسه (۴ جلسه قطعی و ۲ جلسه تعلیقی) محرومیت و بهزاد غلامپور، مربی استقلال به دلیل بدرفتاری با بازیکن حریف به یک جلسه محرومیت در لیگ برتر محکوم شدند.
نکته جالب اینکه پس از صدور رای هم باشگاه استقلال طی بیانیهای اعتراض خود را نسبت به کم بودن مدت محرومیت سرمربی رقیب اعلام کرد و هم باشگاه پرسپولیس نسبت به اینکه سرپرست فدراسیون پیشکسوت استقلال است و مربی آنها اصلا داور را هل نداده و این حکم منصفانه نیست، اعتراض کرده است.
در بیانیه ۲ باشگاه اتهامات سنگینی دیده میشود که ۲ طرف به یکدیگر وارد کردهاند. اینکه چه بر سر فوتبال ما آمده که باید به طور متوالی بیانیههای عجیب و غریب باشگاهها را ببینیم، سوالی است که جوابش را در دل خود دارد.
شاید بهتر است بیش از هر زمان دیگر از کنفدراسیون فوتبال آسیا تشکر کنیم که سرخابیها را از لیگ قهرمانان آسیا کنار گذاشته است. تیمهایی که رفتارهای آماتور از خود بروز میدهند، بدونشک جایی در بین حرفهایها ندارند.
در تیمهای بزرگ آسیا، حتی تیمهای عربی حوزه خلیجفارس هم چنین رفتارهایی را شاهد نیستیم. تیمهای ایرانی زمانی که درون زمین حرفی برای گفتن ندارند، در بیانیههایشان حراف میشوند و مجیزگو.
در این فصل به قدری شاهد بیانیه باشگاهها بویژه در ۲ باشگاه استقلال و پرسپولیس هستیم که اگر روابط عمومیهای آنها وقت بیشتری داشته باشند، میتوانند رکورد بیانیهنویسی را هم در تاریخ لیگ برتر بشکنند.
کار به جایی رسیده که دیگر نمیتوان گفت باشگاههای ایرانی به دنبال فرهنگسازی هستند بلکه آنها در حال حاضر متخصص برهم زدن آرامش تیم خود و درگیر کردن هواداران تیمها با یکدیگر هستند. باشگاههای استقلال و پرسپولیس دیگر نمیتوانند احترام گذاشتن به رقیب را برای هوادارانشان معنا کنند و حتی این هواداران هستند که از بیانیهنویسیهای پر از کینه، دشمنی و توهین باشگاهشان به ستوه آمده و این مساله را رفتار بچگانه و دور از شأن تیمهای بزرگ خود میدانند.
در لیگی که هواداران تیمها، فوتبال زیبا را باید در خواب ببینند و در هوشیاری باید درگیریهای داخل و خارج از زمین را مشاهده کنند، هیچ توقعی نمیرود که پیشرفتی در حرفهای شدن فوتبالمان آن هم در آستانه جامجهانی قطر داشته باشیم.
بهتر است کمیته انضباطی در این مورد بیش از هر مورد دیگر ورود و روابط عمومی ۲ باشگاه را خلع سلاح کند. فصل بیستویکم در حال اتمام است اما هنوز درباره انتشار بیانیههای گاه و بیگاه تیمها قانونی در نظر گرفته نشده است. شاید یک بار برای همیشه باید برخورد سنگینی با باشگاهها صورت گیرد تا شاهد بیانیهها و درگیریهای دیگر نباشیم.
***
لیگ برتر فوتبال یا لیگ برتر بیانیهنویسها؟
بازار بیانیهنویسی در فوتبال ایران داغتر از همیشه شده و به نظر میرسد فدراسیون فوتبال باید فکری عاجل برای این اتفاق کند. این روزها فعالترین بخش در باشگاههای فوتبال ایران بخش رسانهای آنهاست و هر روز شاهدیم آنها نسبت به اتفاقات رخ داده در فوتبال واکنش نشان میدهند. فقط کافی است فدراسیون فوتبال یا کمیتههایش تصمیمی بگیرند، آن وقت است که شاهد حمله بیانیهنویسهای لیگ برتر به این کمیتهها هستیم. این بخشها در باشگاهها آنقدر فعال کار میکنند که نقش آنها حتی از تیم درون زمینشان هم پررنگتر است. برخی باشگاهها از ابتدای فصل در بیانیهنویسی صدرنشین هستند اما تیم درون زمینشان آنقدر پررنگ کار نکرده و حتی نتایج قابل توجهی نگرفته است. ظاهرا مدیران باشگاهها و تفکرات مدیریتی به این سمت و سو رفته که هر چقدر سر و صدای آنها در رسانهها و فضای مجازی بیشتر باشد، موفقترند. برخی باشگاهها در فوتبال ایران در تمام شبکههای اجتماعی برای رساندن اعتراض خود به گوش مسؤولان یا دلخوش کردن هوادارانشان فعالیت میکنند و همین مساله باعث شده یک باشگاه بیسر و صدا مثل پیکان هم همین رویه را در پیش گرفته و اعتراضهای خود را نشان دهد یا باشگاهی مثل خلیجفارس ماهشهر هم اقدام به صدور بیانیه کند.
در واقع این روزها بیشتر از اینکه تیمها در زمین برای کسب نتیجه تلاش کنند، سعی دارند در بیرون زمین از خجالت هم دربیایند و با صدور بیانیههای فراوان رضایت هوادارانشان را نه در مستطیل سبز، بلکه در خارج از زمین جلب کنند. هر چه بیانیه تند و تیزتر و پرکنایهتر، جلب رضایت هوادار بیشتر. شاید اگر باشگاهها نصف این انرژی را در زمین میگذاشتند، شاهد بازیهای بهتر و باکیفیتتری بودیم اما اکنون آنها کیفیت را در صدور بیانیه میدانند، نه در نمایش درون زمین. آیا این شیوه فعالیت باشگاهها در لیگی که حرفهای نامگذاری شده، کمکی به فوتبال ایران میکند؟ همه این اتفاقات در حالی رخ میدهد که کمیتههای اخلاق و انضباطی بارها با صدور اطلاعیه از برخورد با بیانیهدهندگان و توهینکنندگان خبر دادهاند اما این تهدیدها در حد همان بیانیه و اطلاعیه و حرف بوده و خبری از برخورد در واقعیت نیست. انتظار میرود فدراسیون فوتبال و کمیتههای انضباطی و اخلاق به شکلی با این رفتار باشگاهها برخورد کنند که نوع تفکر در فوتبال کشور بویژه در سطح اول تغییر کرده و همه باشگاهها بیشتر روی مسائل فنی تمرکز کنند تا بیانیهنویسی و زورآزمایی در فضای رسانهای.
ارسال به دوستان
واکنش مجید جلالی به بیانیهنویسیهای اخیر سرخابیها
تاکتیک شلوغبازی
کارشناس فوتبال کشورمان اعتقاد دارد بیانیهنویسی به عنوان یک عادت بد در فوتبال ایران در تار و پود افکار مربیان، باشگاهها، مدیران و اعضای هیاتمدیره نفوذ کرده است. مجید جلالی درباره بیانیههای اخیر باشگاههای لیگ برتری علیه هم که از روز پنجشنبه شدت بیشتری هم گرفته است، اظهار داشت: متاسفانه باور بدی بین مربیان، مدیران، باشگاهها و... ایجاد شده که اگر ساکت باشی و حرف نزنی، سرت را میبرند. این باور یک روزه
هم به وجود نیامده و در طول سالهای گذشته هر کس ساکتتر بوده، حق و حقوقش ضایع شده و کنار رفته است. افرادی هم که شلوغکن بودند، بازیها را بردهاند. باشگاهها، مدیران و مربیانی که فضای بیرون را مدیریت کردهاند، موفقتر بودهاند. وی ادامه داد: این کار بد است اما نمیتوان هم گفت چرا چنین کاری انجام میشود. همه به این باور رسیدهاند چنین کاری بخش مهمی از پروسه بردن است. حدود 12 سال قبل در یک برنامه گفتم خیلی بد است که فقط صداهای بلند شنیده میشود و آدمهای رنگی دیده میشوند. اگر همان زمان نسبت به همین یک جمله حساس میشدند، کار به جریانهای امروز نمیرسید. همچنان هم این روند ادامه خواهد داشت و نیرویی هم نمیتواند جلویش را بگیرد، زیرا باور این است که باید شلوغ کنی تا بتوانی حقت را بگیری. اگر میخواهی آرام، باحوصله و صبور باشی، هم حقت را میخورند و هم بر سرت میزنند. کارشناس فوتبال کشورمان درباره اینکه آیا نباید فدراسیون فوتبال و سایر نهادهای ذیربط از سالها قبل با به کار گرفتن تدبیری اجازه نمیدادند کار به اینجا برسد، گفت: وقتی سرمربی فولاد بودم یک روز تا دقیقه 92 بازی با سپاهان در اصفهان ۲ بر یک جلو بودیم. نیمکت تیم مقابل به حدی فشار آورد که داور 9 دقیقه وقت اضافی گرفت و در نهایت ۳ بر ۲ باختیم. پس از پایان بازی به حدی ناراحت بودم که نتوانستم در کنفرانس زیاد صحبت کنم و فقط گفتم ما را هم ببینید. جلالی اضافه کرد: فردای آن روز جلسه هیاتمدیره باشگاه فولاد برگزار شد و به من گفتند نمیتوانی حق تیم را بگیری و این حرف کاملا درست بود. مدیران باشگاه به من گفتند دیدی نیمکت تیم رو به رو چه کار کرد اما شما ساکت ایستاده بودی؟ از سالها قبل این باور قدم به قدم و پله به پله در تار و پود افکار مربیان، باشگاهها، مدیران و اعضای هیاتمدیره نفوذ کرده است. اگر سالها قبل جلویش را میگرفتند، شاید کار به اینجا نمیرسید. وی عنوان کرد: روزی من درباره شرایط دلالی صحبت کردم که از همان زمان همه بر سر من ریختند و من را زدند. اگر با همین اتفاق هم در زمان مناسب برخورد میشد، اکنون به این روزها نمیرسیدیم. بیانیهنویسی کار خوبی نیست اما باشگاهی که هزینه سرسامآور انجام داده میخواهد ببرد و یکی از مهمترین پارامترها را داشتن صدای بلند میداند. کارشناس فوتبال کشورمان درباره اینکه چرا این کار بد فقط در فوتبال ایران دیده میشود و اثری از آن در فوتبال حرفهای کشورهای اروپایی و حتی عربی نیست، گفت: در کشورهای دیگر اگر ساکت باشی به همه چیز روی روال رسیدگی میشود. آنجا دلیلی ندارد صدایت را بلند کنی. اگر داوری اشتباه کند لازم نیست تیمی بیانیه بدهد اما در ایران همه این موضوع را بخش مهمی از کار و بردن میدانند و به آن باور دارند. در ذهن خود میپرورانند که اگر میخواهی برنده شوی باید چنین کاری را انجام بدهی.
ارسال به دوستان
قلم قرمز کمیته فنی فدراسیون تکواندو روی نام بهترین مربی ایران
سلطانی در آستانه جایگزینی خانلرخانی
شنیده میشود با وجود نتایج درخشان پیام خانلرخانی با تیم ملی پاراتکواندو، کمیته فنی فدراسیون تکواندو روی نام او قلم قرمز کشیده است. پس از برگزاری جلسات کمیته فنی فدراسیون تکواندو و بررسی برنامههای نامزدهای هدایت تیمهای ملی، اسامی کادر فنی تیمهای ملی بزودی از سوی فدراسیون تکواندو اعلام خواهد شد. در این میان شنیدهها حاکی از آن است که پیام خانلرخانی، بهترین مربی چند سال اخیر تکواندوی ایران با وجود نتایج درخشان در بخش باشگاهی و تیم ملی پاراتکواندو در پاراالمپیک 2020 توکیو، جایی در میان این انتخابها ندارد. خانلرخانی در عین جوانی، تجربه بالایی در مربیگری دارد و با ۷ قهرمانی، پرافتخارترین مربی حال حاضر لیگ برتر است. وی در جام باشگاههای آسیا نیز ۴ بار به مقام قهرمانی دست یافته است و مدال طلای جامجهانی 2018 را نیز در کارنامه دارد. خانلرخانی در سالهای 2014 و 2016 در مسابقات قهرمانی آسیا با تیم ملی ایران نیز روی سکوی قهرمانی ایستاد و در روزهای ناکامی تکواندو، موفق به کسب یک مدال طلا و یک مدال نقره در پاراالمپیک 2020 توکیو شد. خانلرخانی یکی از سرمایههای تکواندو ایران است اما باید پرسید با کدام دلیل منطقی از سوی کمیته فنی برای ادامه همکاری با تیم ملی پاراتکواندو نمره منفی گرفته است؟ با حضور مردان فنی چون هادی ساعی، هادی افشار، اصغر رحیمی و فیضالله نفجم، انتظار نمیرود چنین تصمیم بحثبرانگیزی گرفته شود. شنیده میشود مشکلات شخصی سرپرست دبیری فدراسیون با خانلرخانی در گرفتن چنین تصمیمی دخیل بوده و همین موضوع باعث شده است سایر اعضای کمیته فنی هم با او همراهی کنند. این دست برخوردها، راه تکواندو را که متولیان فعلیاش با هدف ساختن آینده وارد گود شدهاند، به بیراهه خواهد کشاند. به نظر میرسد مرتضی سلطانی مربی بااخلاق و توانمند تکواندوی ایران گزینه جایگزینی خانلرخانی در تیم ملی پاراتکواندو خواهد بود؛ اتفاقی که قطعا با توجه به شایستگیهای سلطانی و امکان همکاری او در تیمهای ملی، چندان به نفع این مربی نیز نخواهد بود. ارسال به دوستان
اخبار
نتایج قابل قبول نمایندگان ایران در هفته اول لیگ قهرمانان
در شبی که باشگاههای استقلال و پرسپولیس بابت حکم کمیته انضباطی بر سر هم فریاد میزدند و با هر لفظی پاسخ یکدیگر را میدادند، ۲ تیم فولاد و سپاهان ایران نخستین دیدار خود را در مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا برگزار کردند.
تیم سپاهان با کامبک مقابل پاختاکور ازبکستان با نتیجه پرگل 1-3، گام نخست را محکم برداشت تا شاگردان محرم نویدکیا ۳ امتیاز شیرین در نخستین دیدار آسیایی خود کسب کنند.
تیم فولاد هم مقابل الغرافه قطر در حالی که مسلط بر بازی بود، نتوانست قفل دروازه این تیم را باز کند و این دیدار با تساوی بدون گل به پایان رسید تا جواد نکونام و آندرآ استراماچونی، مربی سابق استقلال به این نتیجه رضایت دهند و تنها یک امتیاز را از دیدار اول خود کسب کنند.
***
حدادی: امسال که المپیک نیست بازیکنان دوتابعیتی به اردوها نمیآیند
ملیپوش بسکتبال ایران گفت: امسال که المپیکی در کار نیست، بازیکنان دوتابعیتی اگر به تیم ملی دعوت شوند هرگز به اردوها نمیآیند. به گزارش تسنیم، حامد حدادی درباره شرایط تیم ملی بسکتبال گفت: جواد داوری به عنوان رئیس فدراسیون بسکتبال کار بسیار سختی در این تابستان پیش رو دارد. داوری قطعا به تنهایی نمیتواند کاری انجام دهد و همه جامعه بسکتبال باید به او کمک کنند. سنتر تیم ملی بسکتبال ادامه داد: تیم ملی باید در 3 تورنمنت کاپ آسیا، بازیهای آسیایی و پنجره انتخابی جامجهانی شرکت کند. به نظرم خیلی از رقیبان خود عقب هستیم و باید بیشتر کار کنیم. حدادی درباره حضور بازیکنان دوتابعیتی در تیم ملی بسکتبال عنوان کرد: همیشه از این بازیکنان دوملیتی حمایت کردهام ولی توقع داشتم کادر فنی وقت برای حضور در المپیک حداقل بازیکنانی را که 15 سال خاک اردوها را خورده و زحمت کشیدهاند به اردو دعوت کنند، نه اینکه مستقیم سراغ بازیکنانی بروند که در مجموع 40 روز در اردو بودند. بهتر بود حداقل شانس حضور در اردو را به بازیکن ایرانی میدادند و اگر خوب نبودند، حذفشان میکردند. شرط میبندم بازیکنان دوتابعیتی امسال که المپیکی در کار نیست، اگر به اردو دعوت شوند، هرگز به اردوها نمیآیند. وی درباره اینکه یکی از بازیکنان دوتابعیتی از شرایط تیم ملی و نحوه برخوردها انتقاد کرده بود، یادآور شد: من مشکلی نداشتم و به آنها کمک میکردم. ملیپوش بسکتبال ایران که در برنامه ورزش و مردم حضور یافته بود، در پایان گفت: سعی میکنم تا جایی که میتوانم بازی و به بازیکنان دیگر کمک کنم.
***
رکوردزنی مازنیها در اردوی تیم ملی کشتی آزاد!
آخرین اردوی تیم ملی کشتی آزاد برای حضور در رقابتهای قهرمانی آسیا در حالی از روز گذشته آغاز شده که مازنیها بیشترین تعداد اردونشین را به خود اختصاص دادند. اردوی تیم ملی کشتی آزاد برای حضور در رقابتهای قهرمانی آسیا از روز ۱۸ فروردین در محل خانه کشتی شهید مصطفی صدرزاده آغاز شد و تا روز ۲۸ فروردینماه زمان اعزام به این مسابقات ادامه خواهد داشت. یکی از نکات قابل توجه در این اردو که ۲۷ آزادکار به آن دعوت شدهاند، حضور پرتعداد آزادکاران مازنی است که با توجه به لیست نفرات دعوت شده، سهم این استان ۱۸ کشتیگیر است. ۹ کشتیگیر دیگر هم از استانهای مرکزی، لرستان، خراسان شمالی، کرمانشاه، گلستان، تهران و آذربایجان شرقی به اردوی تیم ملی دعوت شدهاند که این نشانگر اختلاف سطح کمی و کیفی کشتی مازندران با دیگر استانهاست. بدین ترتیب رضا مؤمنی در وزن ۵۷ کیلوگرم، محمدباقر یخکشی در وزن ۶۱ کیلوگرم، رحمان عموزاد و کیان محمودجانلو در وزن ۶۵ کیلوگرم، محمدمهدی یگانهجعفری و امیرمحمد یزدانی در وزن ۷۰ کیلوگرم، فریبرز بابایی در وزن ۷۴ کیلوگرم، محمد نخودی و علی سوادکوهی در وزن ۷۹ کیلوگرم، حسن یزدانی در وزن ۸۶ کیلوگرم، کامران قاسمپور، امیرحسین فیروزپور و احمد بذری در وزن ۹۲ کیلوگرم، مجتبی گلیج، محمدحسین محمدیان و حسین رمضانیان در وزن ۹۷ کیلوگرم و امیرحسین زارع و علی اکبرپور در وزن ۱۲۵ کیلوگرم کشتیگیرانی هستند که از مازندران به آخرین اردوی تیم ملی برای شرکت در مسابقات قهرمانی آسیا دعوت شدند. از سوی دیگر سیدمصطفی میرعمادیان از ساری، بهنام احسانپور از بهشهر و اباذر اسلامی از محمودآباد نیز مربیان مازندرانی حاضر در کادر فنی تیم ملی کشتی آزاد هستند. رقابتهای کشتی فرنگی قهرمانی آسیا ۳۰ و ۳۱ فروردین و مسابقات کشتی آزاد قهرمانی آسیا ۳ و ۴ اردیبهشت در شهر اولانباتور مغولستان برگزار میشود.
***
استقبال کمنظیر هواداران فوتبال دنیا از حضور در جامجهانی قطر
بلیتفروشی مرحله دوم مسابقات جامجهانی با استقبال کمنظیر هواداران فوتبال دنیا همراه است. به گزارش نشریه «الرأیه» قطر، بلیتفروشی مرحله دوم رقابتهای جامجهانی ۲۰۲۲ قطر از ظهر روز پنجشنبه آغاز شد که با استقبال کمنظیر طرفداران فوتبال در دنیا همراه است. با توجه به اینکه قرعهکشی مرحله گروهی انجام شده و تیمها حریفان خود را شناخته و برای بازی با آنها برنامهریزی میکنند، پیشبینی میشود هواداران فوتبال استقبال فوقالعادهای از جامجهانی داشته باشند. به نظر میرسد تعداد کسانی که در مرحله دوم ثبتنام میکنند به مراتب بیشتر از درخواست ۱۷ میلیون نفری مرحله اول باشد که تنها ۸۰۰ هزار بلیت با قرعهکشی به آنها داده شده است. در این مرحله نیز قرار است قرعهکشی تکلیف درخواست هواداران فوتبال را مشخص کند. رقابتهای فوتبال در جامجهانی ۲۰۲۲ قطر از دوشنبه (۳۰ آبان) آغاز میشود که طی آن تیمها در ۸ گروه ۴ تیمی برای حضور در مراحل حذفی تلاش میکنند. تیم ملی ایران در گروه B با تیمهای انگلیس، آمریکا و برنده پلیآف اروپا (ولز / برنده اسکاتلند- اوکراین) بازی میکند.
ارسال به دوستان
تکنیک عادیسازی شکست در غرب!
حنیف غفاری*: طی روزهای اخیر، ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین و دیگر مقامات این کشور بارها اعلام کردهاند در صورت پایان یافتن جنگ و انعقاد قرارداد صلح میان مسکو و کییف، سیاست «بیطرفی» را در حوزه امنیتی و بینالمللی خود پیش خواهند گرفت و نهتنها به ناتو، بلکه به هیچ ائتلاف نظامی دیگری علیه روسیه نخواهند پیوست. فراتر از آن، مقامات کشور مولداوی که یکی دیگر از کانونهای گسترش ناتو به شرق محسوب میشود نیز از انصراف دائم خود از پیوستن به پیمان آتلانتیک شمالی خبر دادهاند. در چنین شرایطی، همزمان با نبرد در شهرها و خیابانهای اوکراین، تلاشهای بینالمللی و منطقهای برای حصول توافق آتشبس میان ۲ کشور نیز در جریان است. عدم پیوستن اوکراین به ناتو، به قدر متیقن هر گونه قرارداد صلح میان مسکو و کییف تبدیل شده و مذاکرات بر سر موضوعاتی مانند به رسمیت شناختن استقلال لوهانسک و دونتسک و موافقت رسمی اوکراین با الحاق شبهجزیره کریمه به روسیه ادامه دارد.
ژانویه سال 2022 حدود یک ماه قبل از وقوع جنگ اوکراین، وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا گسترش ناتو به شرق را اجتنابناپذیر دانسته بود:
«ما در رابطه با ایستادگی در برابر پیشنهادهای امنیتی که ایالات متحده حاضر نیست حتی آنها را مد نظر قرار دهد، قاطع بودیم. ما به هیچ کس اجازه نخواهیم داد سیاست «درهای باز» ناتو را - که همیشه برای ائتلاف ناتو بسیار مهم بوده است- به چالش بکشد. ما حاضر نیستیم بدون اوکراین درباره اوکراین، بدون اروپا درباره اروپا، یا بدون ناتو درباره ناتو تصمیم بگیریم!»
دولت بوریس جانسون در انگلیس نیز عضویت اوکراین در پیمان آتلانتیک شمالی را حق مسلم این کشور دانسته بود و از روسیه خواسته بود بدون هیچ گونه قید و شرطی، گسترش ناتو را به مثابه یک حقیقت جاری در حوزه روابط بینالملل بپذیرد اما اکنون ماجرا به گونه دیگری رقم خورده است! اکثریت قریب به اتفاق تحلیلگران حوزه روابط بینالملل معتقدند گسترش ناتو به شرق و پیشگیری مسکو از محاصره راهبردی توسط غرب، منجر به وقوع جنگ اوکراین شد. ولادیمیر پوتین دریافته بود اگر در مقابل پیوستن اوکراین به ناتو اقدامی صورت ندهد، پیوستن کشورهایی مانند گرجستان، مولداوی و حتی آذربایجان به این پیمان در آینده اجتنابناپذیر خواهد بود.
تحقق این موضوع، مترادف با ایزولهسازی مسکو در حوزههای امنیتی - بینالمللی بوده و بر همین اساس، پوتین و همراهانش تصمیم گرفتند یک بار برای همیشه ریسک ناشی از حمله نظامی به اوکراین را بپذیرند.
اکنون بیش از یک ماه است نبرد در مناطق شرقی، اطراف کییف، خارکف، ماریوپل و خرسون جریان دارد. حتی تحریمهای وضعشده غرب علیه روسیه در جریان جنگ اوکراین به صورت مطلق اجرایی نشده است! به عنوان مثال بانکهای انگلیسی میگویند منع کردن همه شهروندان روسیه از داشتن بیش از ۵۰ هزار پوند (۶۵۴۳۰ دلار) در حسابهایشان، اقدامی غیرقانونی و در عین حال غیرعملی است. پس از حمله روسیه به اوکراین دولت جانسون اعلام کرد همه اتباع روسیه از این پس مجاز به سپردهگذاری در بانکهای بریتانیا بیش از سقف ۵۰ هزار پوند نیستند. جانسون این تصمیم را بخشی از استراتژی کلان لندن برای منزوی کردن مسکو ارزیابی کرده بود. فراتر از آن، عدم توانایی اروپا در اعمال تحریمها علیه بخش انرژی روسیه و فراتر از آن، عدم توانایی ناتو درباره ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز اوکراین، قدرت مانور غرب را در این آوردگاه کاهش داده است.
در چنین شرایطی رسانهها و سیاستمداران غربی رو به یک تاکتیک رسانهای مشخص آوردهاند: «عادیسازی شکست!».
موافقت قطعی مقامات اوکراینی با عدم عضویت در پیمان آتلانتیک شمالی و اتخاذ سیاست بیطرفی نه تنها سیاست درهای باز ناتو را رسما به چالش کشیده است، بلکه منجر به از بین رفتن یکی از مهمترین دغدغههای امنیتی مسکو در حوزه پیرامونی و حتی فرامحیطی خود شده است. با این حال چنین موضوع مهمی به صورت عامدانه از سوی دولتمردان غربی و شبکههای رسانهای آشکار و نامرئی وابسته به آنها سانسور شده یا بیاهمیت جلوه داده میشود! گویا اصرار ناتو بر گسترش به شرق نقشی در شکلگیری نبرد اوکراین نداشته و اکنون ادعای مهلک امثال بایدن و جانسون درباره قطعیت پیوستن اوکراین به ناتو به چالش کشیده نشده است! اکنون رسانههای غربی تلاش میکنند به هر نحو ممکن از ترسیم مختصات راهبردی کلان میدان نبرد در اوکراین اجتناب کرده و صرفا بر توصیف هدفمند وقایع جاری در میدان نبرد متمرکز شوند. آنچه در این میان باقی خواهد ماند، تعهد رسمی دولت اوکراین مبنی بر عدم پیوستن به ناتو و تحمل میلیاردها دلار خسارت ناشی از جنگ است! در این صورت، قطعا خبری از رجزخوانیهای قبل از جنگ توسط نخستوزیر انگلیس و رئیسجمهور آمریکا نخواهد بود.
* دکترای روابط بینالملل
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|