|
آخرین وضعیت مدافع ملیپوش کشورمان
شجاع خلیلزاده، مدافع ملیپوش کشورمان که در الریان قطر بازی میکند در روزهای گذشته تحت عمل جراحی قرار گرفت. خلیلزاده از ناحیه کشاله ران زیر تیغ جراحان رفت و با مرخص شدن از بیمارستان راهی منزل شد تا دوران نقاهت خود را سپری کند. با نظر پزشکان، مدافع ملیپوش کشورمان از حدود 10 روز دیگر تمرینات سبک خود را آغاز خواهد کرد تا با طی کردن دوران ریکاوری بتواند تمرینات با توپ را آغاز کند.
ارسال به دوستان
پرسپولیس و گلمحمدی همان چیزی را از دست دادند که راز دوره طلاییشان بود
حراج اعتماد
مهدی طاهرخانی: از بارسا شروع میکنم تا به پرسپولیس برسم؛ ۲ تیم با وضعیتی کاملا متفاوت از هم. یکی در اسپانیا با کومان تا خط پایان رفت و عملا در میانه فصل قید جام را زد، دیگری در لیگ ایران شانس اصلی جام بود اما حالا...
مربی موثر است. بیش از آنکه ما میبینیم و حس میکنیم. فراتر از آنچه حتی تصور میکنیم. بازیکنانی مثل دمبله، ترشتگن، آراخوئو و لوک دی یونگ را در زمان کومان با وضعیت فعلی قیاس کنید. تعجب نکنید این معجزه مربی است که نخست با اعتماد روی ذهن بازیکنانش اثر میگذارد، سپس کار به امور فنی میرسد. تصور کنید در زمان کومان، بارسا از لوانته عقب میافتاد. داور 3 بار به ضررش پنالتی میگرفت. لوک دی یونگ مدتها هو میشد. اما حالا یک کاردان در راس کار است و حتی رئالیها هم از دیدن این حجم از تغییر لذت میبرند. هر کس به شما آدرس غلط بدهد مقصر خودتان هستید که باور میکنید. شاید یک گلر خوب نقش 60 درصدی در موفقیت یک مجموعه داشته باشد اما من میگویم نقش سرمربی 200 درصد است.
هوادار پرسپولیس عصبی است و به دنبال جواب میگردد اما چه کسی حقیقت ماجرا را میداند؟ بهتر است از لیگهای گذشته شروع کنیم. روزهایی که تیم برانکو و یحیی حقیقتا خوب نبودند اما کمتر تیمی موفق به باز کردن دروازهشان میشد. آنها آنقدر در 50 متر زمین خودی مطمئن ظاهر میشدند که کمتر تیمی برابرشان رویای پیروزی را در سر میپروراند.
دلیلش هم کاملا مشخص بود. برانکو قبل از ساختن جلوبندی، سراغ خط دفاع و شاسی تیمش رفت. خریدهای درست، انتخابهای اصولی و اعتماد، موجب شد همان شجاع خلیلزاده پراشتباه ناگهان تبدیل به ستون اصلی تیم شود. سیدجلال با وجود سن بالا، همچون جواهر ظاهر شد. بعد از برانکو کنعانی آمد و او هم همین مسیر را رفت. وقتی یحیی آمد، با رفتن شجاع و بیرو، باز هم با وجود سیدجلال آماده و کنعانی و لک تازهوارد، پرسپولیس این برتری ویژه را حفظ کرد. آنها در بدترین روزهایشان هم بد گل نمیخوردند؛ خبری از اشتباهات فردی در زمین خودی نبود.
* روزهای روشن خداحافظ
اما حالا وضعیت کاملا متفاوت است. با رفتن شجاع و کنعانی نوبت به آزمون مهم یحیی رسید. او برخلاف برانکو یک چیز را نداشت، اعتماد به بازیکنی که خودش آورده است. مگر میشود 24 هفته لیگ و 3 هفته حذفی، او 2 هفته متوالی یک ترکیب ثابت را تست نکند؟ تردید نکنید اگر هنانوف از روزی که فیکس شد، ثابت در پستش میماند و با هر اشتباهی یا بدون اشتباه روی نیمکت پرچ نمیشد، حالا یک مدافع با اعتماد به نفس استاندارد را پرسپولیس داشت. هنانوف از لحاظ فنی، بهترین مدافعی بود که یحیی آورد. فرجی، نعمتی و ابراهیمی، هیچ کدام در استانداردهای پرسپولیس موفق ظاهر نشدند اما اگر هر یک از اینها به هر ترتیبی تا انتها کنار هنانوف فیکس میماند، تردید نکنید در این برهه لیگ و حذفی آنها ۲ مدافع با اعتماد به نفس عالی داشتند.
نمونه دمدستی میخواهید همین حسین حسینی، سیاوش یزدانی و مردامند در استقلال. ۳ بازیکنی که فصول گذشته به واسطه تغییرات زیاد، اعتماد به نفس لازم را نداشتند و مرتب هر یک اشتباه میکردند چون میدانستند یک نفر بیرون است که جانشینشان میشود اما مجیدی این فصل به هر ۳ آنها گارانتی ثابت بودن را داد. نتیجه را هم همه دیدند. مجیدی از الگوی برانکو استفاده کرد اما یحیی و مطهری به دنبال کشف رازهای بزرگ بودند! سادگی فوتبال را فراموش کردند و خواستند اثبات کنند، کشفیاتشان حتما موجب ارتقای فوتبال پرسپولیس میشود. نتیجه حالا پیش رویشان است.
راز اول موفقیت این است؛ سرمربی خیلی سریع و فوری به بازیکنان استانداردش میرسد و سپس تنها وظیفهای که دارد، دادن اعتماد به نفس به آنهاست. به غیر از ترابی، امیری و سرلک که حقیقتا میدانستند در هر حالتی ثابت هستند، این وضعیت برای کدام بازیکن وجود داشت؟ یحیی که پیشتر در ذوب و پدیده، دهها جوان و ستاره به فوتبال ایران معرفی کرد، از خودش بپرسد بعد از ۳ فصل در پرسپولیس چه کسی را معرفی کرده است؟ لک که بهترین خریدش بود را عملا به واسطه همین اشتباهات نابود کرد. خریدهای خودش را قابل ندانست. مهدی عبدی بهترین استعداد خط حمله لیگ برتر را ببینید که چگونه یک خط در میان خوب و بد میشود و حالا همه از او ناامید شدهاند. پای خبرنگاران را به بهانه کرونا بیش از ۲ سال از تمرین بریدند اما آنهایی که گوش و چشم ما بودند چقدر از عملکرد خوب شریفی، عمری و پیشتر سعید حسینپور گفتند. اصلا چه شدند آنها؟
اینکه چرا به جوانها بازی نرسید را به حساب ترس یحیی و تکرار تجربه اول در پرسپولیس در سال 90 میدانیم و به واسطه دو قهرمانی متوالی او با پرسپولیس در این باره، او را قضاوت نمیکنیم. او عقیده دارد برعکس ذوب و پدیده نمیشود در پرسپولیس به جوان بها داد. پرسش اما این است: چرا اعتماد به نفس لازم را به همانهایی که خودش آنها را خرید و انتخاب کرد، نداد؟
فوتبال برخلاف همه تاکتیکهای پیچیده و رمز و رازهایش برای پیروزی، دست آخر در نتیجهگیری یک بازی ساده است. نباید اشتباه کنی. پرسپولیس اما برابر آلومینیوم نه یک بار که چندین مرتبه اشتباه مرگبار در خط دفاعی خود داشت.
هواداران قرمز ابتدای دهه 90 را به خاطر دارند. هنوز برانکو نیامده بود و خریدهای عجیب و غریبی درون دروازه این تیم دیده میشد. همه هم بدون استثنا ناکام. چقدر راحت با ۲ اشتباه قرمزها دریبل دوطرفه به آن دوران زدند.
در این برهه این پرسش که یحیی بماند یا برود هیچ اهمیتی ندارد، هر کس سرمربی این تیم در فصل آتی باشد باید بداند قهرمانی حاصل نمیشود جز با جذب یک دروازهبان بزرگ و امتحان پس داده و خط دفاعیای که در طول 30 بازی روی هم رفته 3 اشتباه بزرگ هم نمیکند. بله 6 بازی مهم و سرنوشتساز از لیگ مانده و شاید اتفاقات بهگونهای رقم بخورد که کمتر کسی آن را باور دارد اما بهتر است پرسپولیس فارغ از خوشخیالی که طبیعتا ریشه در خوششانسی محض دارد، از همین امروز، خریدهای بزرگش را شروع کند. اگر قهرمان شدند که بهتر اما اگر روند این تیم همچنان ناامیدکننده بود، دستکم آن روز زودتر از سایرین فکر بازگشت را کردهاند.
ارسال به دوستان
درخواست عزل ۴ عضو هیأترئیسه فدراسیون فوتبال ثبت شد
فدراسیون؛ غرق در اختلاف
نامهای که تعداد زیادی از اعضای مجمع فدراسیون فوتبال برای برکناری ۴ عضو هیأترئیسه امضا و منتشر کرده بودند به دبیرخانه فدراسیون رسید تا در دستور کار مجمع ۱۰ خرداد قرار گیرد. فدراسیون فوتبال در حالی با سرپرستی میرشاد ماجدی امور جاری خود را دنبال میکند که تیم ملی فوتبال برای حضور مقتدرانه در جامجهانی ۲۰۲۲ نیاز به بازی و اردوهای تدارکاتی فراوان دارد اما هنوز هیچ خبری از نهایی شدن این برنامه نیست و مدیران این مجموعه درگیر ادامه حضور خود در پستهای فعلی هستند. هیأترئیسه فدراسیون فوتبال که ۲۸ بهمنماه سال گذشته به اتفاق آرا حکم عزل موقت شهابالدین عزیزیخادم از ریاست این نهاد حقوقی را امضا کردند با مشکلات جدی در اداره امور مالی و اجرایی روبهرو هستند. حاشیههای فراوان برگزاری بازی تیم ملی ایران و لبنان در مشهد به دلیل راه ندادن بانوان، عدم تأمین منابع مالی لازم برای پرداخت مطالبات مربیان تیمهای ملی، عدم تنظیم قرارداد برای ادامه همکاری مربیان تیم ملی بزرگسالان و پروژه ناموفق برای جذب سرمایه در راستای برگزاری بازیها و اردوهای تدارکاتی تیم ملی ایران نهتنها باعث ایجاد شکاف عمیق بین اعضای هیأترئیسه فدراسیون فوتبال شد، بلکه ورود تعداد زیادی از اعضای مجمع عمومی فدراسیون فوتبال برای عزل ۴ تن از آنها را به همراه داشت. تعدادی از اعضای مجمع عمومی فدراسیون فوتبال که بالاترین نهاد تصمیمگیرنده برای ادامه فعالیت ریاست و اعضای هیأترئیسه فدراسیون فوتبال است خواستار برکناری احسان اصولی، احمدرضا براتی، مهرداد سراجی و طهمورث حیدری شدهاند؛ اعضایی که خودشان نیز با همدیگر اختلاف نظر شدید داشته و عملکرد سایرین را مورد نقد قرار میدادند تا نشان دهند تنها برای عزل موقت عزیزیخادم اتحاد داشته و پس از آن چندان تلاشی برای کاهش مشکلات و ایرادات نمیکنند. نامه درخواستی اعضای مجمع عمومی که بیش از ۴۰ امضا دارد در دبیرخانه فدراسیون فوتبال به ثبت رسیده است. آنها خواستار رسیدگی به این درخواست از سوی میرشاد ماجدی، سرپرست و حسن کامرانیفر، دبیرکل فدراسیون در دهم خردادماه در جلسه مجمع عمومی شدند؛ نشستی که قرار بود برای بررسی عزل موقت عزیزیخادم باشد حالا اهمیتی دوچندان با درخواست عزل ۴ تن از اعضای هیأترئیسه پیدا کرده است. طبق اساسنامه فدراسیون فوتبال، رئیس مجمع عمومی ملزم به اجرای این خواسته در دستور کار مجمع است و به هیچ وجه حق عبور از این خواسته اعضای مجمع را ندارد. البته روز گذشته 2 عضو مجمع یعنی روسای هیأتفوتبال خراسان جنوبی و سیستان بلوچستان با نامهای به کامرانیفر خواستار پسگرفتن امضای خود شدند با این وجود دیگران همچنان خواستار عزل هستند. تنش و درگیری در راهروهای فدراسیون فوتبال در حالی ادامه دارد که نامههای دراگان اسکوچیچ برای رسیدگی به وضعیت مالی کادر فنی خود و همچنین برگزاری بازیهای دوستانه همچنان نادیده گرفته میشود تا بار دیگر شعار بدون عمل حمایت از تیم ملی، در سال برگزاری رقابتهای جامجهانی بیشتر دیده شود. ارسال به دوستان
شکست پروژه اماراتی- بحرینی برای خدمت به رژیم صهیونیستی در ورزش
جفت پوچ
پروژه بزرگ اماراتی- بحرینی برای خدمت به رژیم صهیونیستی از طریق ورزش به بنبست رسید. رژیم اشغالگر قدس از سال گذشته با امضای قراردادهای همکاری با برخی کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس در تلاش است عادیسازی روابط با کشورهای مسلمان را بیشتر کند اما پروژه بزرگ صهیونیستها به بنبست خورده است. یکی از ابعاد مهم برنامه بلندمدت رژیم اشغالگر برای هموار کردن روابطش با کشورهای مسلمان و عربی استفاده از ابزار ورزش است. صهیونیستها با همکاری عربستان سعودی و همپیمانان خود در تلاشند عادیسازی روابط با آنها را تسریع ببخشند. امارات و بحرین به عنوان بازوی راست و چپ عربستان این روزها به غلامان حلقه به گوش صهیونیستها تبدیل شدهاند تا از طریق مسابقات ورزشی کشورهای دیگر را مجبور به رویارویی با ورزشکاران رژیم اشغالگر کنند اما اقدامات اخیر ورزشکاران مسلمان در عدم رویارویی با نمایندگان صهیونیستها پروژه بزرگ سعودی-اماراتی برای حمایت از رژیم اشغالگر را به بنبست رسانده است.
* سیلی محکم مربیان اردنی و الجزایری به بحرین خائن
برای نمونه در ماه مارس گذشته بحرین میزبان دوره آموزشی مربیان کیک بوکسینگ بود. بحرینیها با گرفتن این میزبانی این هدف را داشتند تا مربیانی از رژیم اشغالگر را به این دوره آموزشی دعوت کنند تا با حضور مربیان کشورهای مسلمان و عربی روند عادیسازی از طریق ورزش انجام شود اما در همان آغاز دوره آموزشی مربیان کیک بوکسینگ در منامه، مربیان اردنی و الجزایری به صورت دسته جمعی به دلیل حضور نمایندگان رژیم صهیونیستی در این دورهها انصراف دادند و حاضر به نشستن در کنار اشغالگران در کلاسهای آموزشی نشدند. بعد از ناکامی بحرین در پروژه عادیسازی روابط از طریق ورزش با صهیونیستها این بار امارات دیگر غلام حلقه به گوش اشغالگران دست به کار شد. گرفتن میزبانی مسابقات جهانی شمشیربازی بهانهای برای عادیسازی روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای مسلمان و عربی شد اما اماراتیها شکست بزرگتری از بحرین در این راه تجربه کردند. در همان آغاز مسابقات تیمملی شمشیر بازی اردن به صورت دسته جمعی بعد از یک هفته حضور در امارات به خاطر رویارویی با نمایندگان رژیم اشغالگر از این تورنمنت انصراف داد و نخستین ضربه به پروژه امارات برای خدمت به صهیونیستها از سوی اردنیها وارد شد. محمد الفضلی، شمشیرباز کویتی دومین ضربه را به پیکره امارات و رژیم اشغالگر زد. بعد از انصراف دسته جمعی تیم ملی اردن، این ورزشکار کویتی حاضر نشد مقابل ورزشکار رژیم صهیونیستی بازی کند. اما این پایان کار نبود و ضربه کاری را در نهایت ورزشکاران کشور لیبی به امارات و رژیم اشغالگر وارد کردند. قرار بود فینال این مسابقات نمایشی باشد میان ورزشکاران صهیونیست با نمایندگان لیبی تا به جهان نشان دهند روابطشان با کشورهای عربی و مسلمان عادی شده اما با اقدام بشردوستانه و حمایت ورزشکاران لیبی از فلسطین نقشه شوم اماراتی- صهیونیستی بر باد رفت. این ۲ تورنمنت ورزشی به میزبانی بحرین و امارات برای خدمت به رژیم اشغالگر طرحریزی شده بود که با اقدامات ورزشکاران آزاده و حامی حقوق بشر به بنبست خورد و هزینه چند صد میلیون دلاری صهیونیستها برای عادیسازی روابط از طریق ورزش به نتیجه نرسید.
ارسال به دوستان
اخبار
صعود سخت رئال با درخشش دوباره بنزما
در دور برگشت یکچهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا، رئالمادرید در یک بازی زیبا، دیدنی و فراموش نشدنی چلسی را شکست داد تا به مرحله نیمهنهایی راه یابد. به گزارش فارس، در چارچوب دور برگشت یکچهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا، رئالمادرید به مصاف چلسی رفت و در یک بازی دیدنی، هیجانی و پر از اتفاقات بزرگ با شکست 3 بر 2 مواجه شد ولی با توجه به پیروزی 3 بر یک در بازی رفت و با نتیجه مجموع 5 بر 4 توانست نماینده انگلیس را شکست دهد و راهی نیمهنهایی شود. این بازی با نمایش شگفتانگیز بازیکنان چلسی آغاز شد و قهرمان اروپا عملکردی فوقالعاده و تحسینبرانگیز در ورزشگاه سانتیاگو برنابئو از خود به ثبت رساند. چلسی با میسون مونت در دقیقه 15 به گل اول رسید و در ادامه با ضربه سر آنتونی رودیگر در دقیقه 51 گل دوم را به ثمر رساند تا نتیجه به تساوی کشیده شود. دقیقه 64، مارکوس آلونسو گل سوم چلسی را به ثمر رساند ولی داور به کمک وار در یک صحنه جنجالی، گل را مردود اعلام کرد و خطای هند بازیکن اسپانیایی چلسی را گرفت. در ادامه شاگردان آنچلوتی به خودشان آمدند و چند موقعیت ایجاد کردند ولی با این حال، چلسی توانست در دقیقه 75 شگفتی بزرگ را رقم زند و توسط تیمو ورنر به گل سوم دست یابد. پس از گل سوم و نزدیک شدن رئال به باخت، آنچلوتی 2 تعویض انجام داد و رودریگو وارد بازی شد تا تعویض طلایی کارلتو لقب گیرد. این بازیکن 2 دقیقه پس از وارد شدن به بازی روی پاس دیدنی و شاهکار مودریچ دروازه مندی را باز کرد تا حساب کار 3 بر یک و بازی به وقتهای اضافی کشیده شود. در وقتهای اضافی، رئالمادرید تیم بهتری بود و توانست روی درخشش کریم بنزما باز هم گلزنی کند و گل دوم را به ثمر رساند تا پیروز مجموع ۲ بازی رفت و برگشت نام گیرد. رئالمادرید با نتیجه مجموع 5 بر4 و با درخشش بنزما در 2 بازی رفت و برگشت توانست قهرمان اروپا را شکست دهد و راهی مرحله نیمهنهایی شود. در دیگر دیدار سهشنبهشب بایرن مونیخ مقابل ویارئال در مجموع 2 بازی شکست خورد تا یک شگفتی بزرگ رقم بخورد.
***
اعتراف بازیکن پرتغالی:
پنالتی گرفتن طارمی استعداد ذاتی است
یک بازیکن پرتغالی گفت: برخیها پنالتی گرفتن مهدی طارمی را دوست ندارند اما این یک استعداد ذاتی است.
«دیگو آمادو» که سابقه بازی با مهدی طارمی در تیم الغرافه قطر را دارد و چند ماه در کنار طارمی بازی کرده و از خصوصیات مهاجم تیم ملی ایران آگاه است، در تازهترین گفتوگوی خود تاکید کرد پنالتی گرفتن، استعداد طارمی است؛ حتی اگر برخی هواداران فوتبال آن را دوست نداشته باشند. طارمی اخیرا در بازی پورتو مقابل ویتوریا گیمارش موفق شد ۲ پنالتی به دست بیاورد که البته تنها یکی از این پنالتیها را به گل تبدیل کرد. روزنامه «اوجوگو» چاپ پرتغال به بهانه ۲ پنالتی اخیر طارمی سراغ آمادو رفته و گفتوگویی با وی در این باره انجام داده است. این مصاحبه روی جلد روزنامه هم قرار گرفته است.
بازیکن پرتغالی گفت: پنالتی گرفتن طارمی یک ویژگی و استعداد ذاتی و بخشی از وجود او است. طارمی میداند چگونه و چه زمانی منتظر برخورد و تماس با بازیکن حریف باشد. آمادو افزود: بازیکنان حریف خیلی تلاش میکنند از انجام خطا روی طارمی دوری کنند. او زمانبندی کاملی برای نزدیک شدن به این حرکات دارد که کار را پیچیده میکند. وی همچنین با اشاره به استفاده داوران از کمک داور ویدئویی (VAR) برای بازنگری در خطاهای رخ داده روی طارمی گفت: اکنون داوران از VAR کمک میگیرند که وجود خطاها را تایید میکند. از آنجا میتوانید ببینید که این نشانه هوش طارمی در محوطه جریمه است. بازیکن پرتغالی اضافه کرد: ما باید برای حرکاتی که طارمی در لحظات تعیینکننده انجام میدهد، اعتبار قائل باشیم. برخی از مردم آن را دوست ندارند ولی این یک استعداد
است.
***
بازی تیم ملی امید و گلگهر لغو شد
بازی دوستانه تیم ملی امید مقابل گلگهر سیرجان لغو شد.
در حالی که صبح دیروز فدراسیون فوتبال زمان دقیق و شرایط حضور رسانهها برای دیدار تیمملی فوتبال امید و گلگهر را اعلام کرده بود، از لغو این دیدار خبر داد. البته هنوز علت اصلی این اتفاق اعلام نشده است.
فدراسیون فوتبال درباره لغو این بازی نوشت: دیدار دوستانه تیمهای ملی فوتبال امید و گلگهر سیرجان که قرار بود پنجشنبه ۲۵ فروردین در آخرین روز اردوی تیم ملی امید برگزار شود لغو شد.
بر این اساس آخرین تمرین تیم ملی فوتبال زیر ۲۳ سال ایران در پایان این اردو روز پنجشنبه انجام خواهد شد و بازیکنان در این نوبت تمرینی، بازی درون تیمی انجام خواهند داد.
تیم ملی امید در این اردو هیچ دیدار تدارکاتی و دوستانهای نداشت تا اردوی شاگردان مهدویکیا صرف برگزاری جلسات تمرینی در ۲ نوبت صبح و بعد از ظهر شود.
تیم ملی امید ایران اواسط خرداد در مسابقات قهرمانی زیر ۲۳ سال آسیا شرکت میکند. این تیم سپس در اواسط مرداد راهی بازیهای کشورهای اسلامی میشود و اواخر شهریور هم در بازیهای آسیایی هانگژوی چین شرکت خواهد کرد.
ارسال به دوستان
نکاتی درباره سیاستهای کلی تأمیناجتماعی
وحید برسیاه*: ابلاغ سیاستهای کلی تامین اجتماعی از سوی مقام معظم رهبری نشاندهنده عزم جدی حاکمیت درباره پایان دادن به مساله فقر و محرومیت و ایجاد رفاه برای آحاد جامعه است. در ادامه به چند نکته درباره این سیاستها اشاره خواهد شد. مطلوب است در همین ابتدای راه، برخی مفاهیم بدرستی تعریف شود تا در ادامه مردم و همچنین جامعه سیاستگذار کشور دچار تفسیرهای متعدد و ابهام نشوند. اولین چیزی که در سیاستهای کلی تامین اجتماعی به عنوان هدف مورد اشاره قرار گرفته، ایجاد رفاه عمومی است. به نظر میرسد باید توافق اولیه و مشترکی درباره تعریف «رفاه اجتماعی یا رفاه عمومی» بین جامعه سیاستگذار کشور وجود داشته باشد تا ابزارهای مورد نیاز رسیدن به این هدف نیز از نظر همگان قابل قبول باشد. به طور کلی ۳ تعریف از رفاه اجتماعی وجود دارد: 1- تامین نیازهای اساسی انسان 2- کاهش، رفع، پیشگیری یا کنترل مشکلات اجتماعی 3- تامین نیازهای مادی و معنوی انسان. به منظور رسیدن به هدف رفاه اجتماعی بر مبنای هر کدام از این تعاریف، باید با کاربست ابزارهای مناسب اقدام کرد. به نظر میرسد هدف ایجاد رفاه اجتماعی مطابق تعریف شماره 1 با ابزار بیمههای اجتماعی، کمک اجتماعی و کمک متقابل قابل دستیابی است، لکن برای رسیدن به رفاه اجتماعی مبتنی بر تعاریف شماره 2 و 3 استفاده صرف از چنین ابزارهایی منجر به حصول هدف و نتیجه لازم نخواهد شد. به عبارت دیگر رفاه اجتماعی منتج از تعاریف 2 و 3 نیازمند عملکرد مطلوب کلیت نظام اقتصادی یک جامعه و نه صرفاً یک یا ۲ نهاد مربوط مانند صندوقهای بازنشستگی و سازمان بهزیستی است. به دیگر معنا متغیرهای موثر فرابخشی خارج از نظام رفاهی (مانند نرخ تورم و نرخ بیکاری) حاصل عملکرد نهادهایی است که ممکن است لزوماً درون نظام رفاهی نباشند ولی تصمیمات آنها کاملا اثرگذار بر سیاستهای رفاهی باشد. بنابراین به طور خلاصه باید متذکر شد تعریف دقیق رفاه اجتماعی باید توسط سیاستگذار مشخص و بر همان مبنا ابزارهای لازم جهت رسیدن به آن فراهم شود. نکته دیگری که درباره سیاستهای کلی تامین اجتماعی وجود دارد این است که قابلیت سنجش داشته باشد. به دیگر معنا هر کدام از این بندهای سیاستی باید بر مبنای شاخصها و معیارهایی مورد ارزیابی قرار بگیرد تا به سرنوشت سیاستهای کلی در حوزههای دیگر دچار نشود. به عبارت دیگر باید درباره ارزیابی هر کدام از این 9 بند برای هر کدام از نهادهای متولی و مسؤول، متر و معیار مشخصی تعیین شود تا میزان نظارتپذیری این احکام در حد قابل قبولی باشد و سیاستگذار به هدف مشخص خود برسد. نکته دیگر فرصتی است که ابلاغ این احکام در اختیار سیاستگذار رفاهی کشور قرار داده است. تناسب بالای احکام ابلاغی با قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامیناجتماعی مصوب سال 1383 این فرصت را در اختیار سیاستگذار رفاهی قرار داده است تا مهمترین قانون بر زمین مانده حوزه رفاه را در قالب قانون اجرای سیاستهای کلی تأمیناجتماعی احیا کند و متناسب با بندهای نهگانه مذکور اصلاحات لازم را انجام دهد. با آنکه در مواد 27 و 81 قانون برنامههای پنجم و ششم توسعه به استقرار نظام تامین اجتماعی چندلایه تاکید شده، لکن هنوز این مساله اجرایی نشده است و تاکید مجدد به این امر در بند یک سیاستهای کلی یادشده علاوه بر اینکه نقشه راه برای درج حکم مربوط در قانون برنامه هفتم توسعه خواهد بود، موجب تسریع در فرآیند پیادهسازی و اجرا نیز خواهد شد. نظام تامیناجتماعی چندلایه بیش از 25 سال است در کشورهای مختلف در قالبها و الگوهای پیشنهادی متفاوت (الگوهای پیشنهادی بانک جهانی، سازمان بینالمللی کار و اتحادیه اروپایی) به اجرا درآمده و تا حدود زیادی در کشورهای مختلف موفق بوده است. از دیگر نکات مهم، بند 9 سیاستهای کلی تامیناجتماعی مبنی بر الزام به تهیه پیوست تامین اجتماعی برای طرحها و برنامههای کلان کشور است. به عبارت دیگر هر نوع سیاستی که دارای اثرگذاری بالایی در کشور باشد (مانند سیاست حذف ارز ترجیحی یا اصلاح قیمت حاملهای انرژی) باید پیوستی حاوی نحوه حمایت و جبران اقشار متاثر از آن سیاست داشته باشد تا از بروز فقر و نابرابری جلوگیری به عمل آورد. نکته مهم دیگر تاکید بر انجام اصلاحات پارامتریک و ساختاری در بند 4 است که با توجه به عدم تعادل بین منابع و مصارف صندوقهای بازنشستگی و نسبتهای پایین پشتیبانی در آنها، امری ضروری و اجتنابناپذیر است. بنابراین با اتکا بر این سیاستهای ابلاغی میتوان اصلاحات ذکرشده در سطور پیشین را در قوانین دائمی لحاظ کرد یا در قانون اجرای سیاستهای کلی تامین اجتماعی مورد ملاحظه قرار داد. بنابراین در مجموع طبق نقشه راه مشخص شده توسط مقام معظم رهبری، سیاستگذار رفاهی باید با هوشمندی بالا در جهت استقرار درست ابزارهای تقنینی و نظارتی در راستای سیاستهای مذکور اقدامات لازم را به منظور ایجاد رفاه عمومی و رفع فقر و محرومیت انجام دهد.
* پژوهشگر رفاه و تأمیناجتماعی
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|