|
معادله استراتژیک پیوند قدس و غزه چگونه صهیونیستها را مستأصل کرد
قدس محور مقاومت
گروه بینالملل: در سایه تحولات اخیر در فلسطین اشغالی و همچنین تثبیت بازدارندگی مقاومت و گروههای فلسطینی و اتحاد آنها برای دفاع از قدس و مسجدالاقصی، قدس تبدیل به یک معادله راهبردی در منطقه شده است. به گزارش «وطنامروز»، سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان در سخنانی در کنفرانس مجازی «منبر القدس» گفت، روزبهروز حکمتی که در نامگذاری روز قدس از سوی امام خمینی(ره) نهفته است، آشکارتر میشود.
وی گفت که مسأله فلسطین، جان تازهای یافته و طرفداران و مجاهدان و حامیانی پیدا کرده است که حاضرند در راه قدس فداکاری کنند.
سیدحسن نصرالله، راهبرد رژیم صهیونیستی را فراموشی مسأله فلسطین با تکیه بر عنصر گذر زمان دانست و گفت که دشمن صهیونیستی به دنبال این است تا مردم منطقه آرمان فلسطین را از یاد ببرند. وی تأکید کرد که موضوع قدس امروز بار دیگر به صدر مسائل بازگشته و قدس موضوع اصلی امت اسلامی شده است و اینکه در حقیقت محور مقاومت را باید محور قدس نامید، چرا که قدس نقطه تجمیع همه کشورها، گروهها و ملتهای محور مقاومت است.
سیدحسن نصرالله افزود: «امروز برای قدس ارتشهای واقعی به وجود آمده است و مبارزانی که اراده پولادین دارند و قلبهایشان به سمت قدس است. موضوع بیتالمقدس امروز معادلات داخلی فلسطین و منطقه را تغییر داده است و باید گفت که نبرد شمشیر قدس همچنان اثرات خود را بر فضای فلسطین میگذارد». به گفته دبیرکل حزبالله لبنان، غزه به رژیم صهیونیستی و اربابانش در جهان ثابت کرد مردم فلسطین هرگز فراموش نخواهند شد و هرگز خاک خود را هر چقدر هم زندگی در آن سخت باشد ترک نخواهند کرد. سیدحسن نصرالله مسأله بیتالمقدس را مسؤولیتی بر گردن امت اسلامی دانست و گفت حزبالله لبنان خود را در خط اول مبارزه در کنار مقاومت فلسطین میداند و در این راه تمام تبعات و فشارها را تحمل میکند و به روزی که قدس به صاحبان خود بازگردد، امید دارد.
* معادله استراتژیک قدس
پایگاه اطلاعرسانی «العهد» در گزارشی با اشاره به سخنان سیدحسن نصرالله نوشت: محور مقاومت شعاری به بزرگی «قدس محور اصلی است» سر میدهد و همچنین «سیدحسن نصرالله» دبیرکل حزبالله تأکید میکند محور بزرگ مقاومت همچنین باید بحق «محور قدس» نیز نامیده شود، زیرا قدس نقطه مرکزی و اصلی است که همه را گرد هم جمع میکند، بدین ترتیب موضوع قدس در اینجا تنها یک شعار نیست، بلکه یک معادله استراتژیک است. ما در اینجا درباره معادله محوری قدس صحبت میکنیم که همه شرطبندیهای رژیم صهیونیستی را به هم ریخته و آن را وادار کرده است محاسباتش را از یک سو درباره محور مقاومت و از سوی دیگر درباره قدس تغییر و مورد بازنگری قرار دهد.
اول: رژیم صهیونیستی باید محاسبات خود را درباره محور مقاومت تغییر دهد؛ چرا که این محور، محوری متفرق نیست بلکه محوری واحد زیر پرچمی متحد است که تمام آرمانها و مسائل گروههای وابسته به محور مقاومت نیز یکی هستند. آنها برای رسیدن به یک هدف تلاش میکنند و زمانی که کسی بخواهد به یکی از آرمانهای این محور لطمه بزند، همه گروههای محور مقاومت علیه آن دشمن متحد میشوند و علیه آن اقدام میکنند.
دوم: رژیم صهیونیستی باید محاسبات خود را درباره قدس تغییر دهد؛ چرا که قدس مساله و آرمانی است که صرفا برای فلسطینیها نیست و رژیم صهیونیستی دیگر نمیتواند از خلال ارعاب، تهدید و محاصره و همچنین تبانی با رژیمهای سازشکار قدس و مسجدالاقصی را هدف قرار دهد؛ زیرا قدس یک محور اصلی برای کل مقاومت است، بنابراین هرگونه درگیری با قدس و هرگونه توطئه علیه قدس بهمعنای درگیری با کل محور مقاومت است. این معادله راهبردی از اشاره سیدحسن نصرالله به وجود آمد؛ زمانی که وی به محور مقاومت پیشنهاد اقدامی متحد و هماهنگ درباره موضوع قدس را داد که امسال با اعلام رسمی افتتاح جشنوارهای موسوم به «قدس محور اصلی است» به اوج خود رسید.
توسعه شعار قدس محور اصلی است به این معنا نیست که محتوای آن جدید است یا اینکه قبلا وجود نداشته است بلکه تبیین چیزی است که دشمن صهیونیستی و رژیمهای سازشکار آن را درک نمیکنند. این محور پیامی روشن به دشمن است که هر گونه درگیری با قدس و فلسطینیان پیامدهای ناگواری برای آنها خواهد داشت.
اعلام این معادله راهبردی قدس همزمان با تحولات مهم منطقهای و بینالمللی است که در واقع تحولات استراتژیک محسوب میشوند، از طرف دیگر نظام جهانی در حال خارج شدن از یک سیستم تکقطبی است که دیگر آمریکا در نظام جهانی جدید حرف اول را نمیزند و مجبور شده است برای رسیدن به اهدافش تنها به محاصره کشورها روی آورد، در چنین شرایطی نیز دیگر محور مقاومت در راهبرد دفاعی قرار نداشته، بلکه برای رسیدن به حقوق خود و تحقق آرمانهایش ابتکار عمل را به دست گرفته است و در موارد لازم میتواند در موضع تهاجمی نیز قرار بگیرد.
به نظر میرسد رژیمهای عربی و اسرائیل هنوز این تحولات را درک نکردهاند و برخی ممکن است روی بازگشت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا به کاخ سفید شرط ببندند و فراموش کنند که محور مقاومت مقابل این رئیسجمهور آمریکا ایستادگی کرد. تردیدی نیست که دشمن از جدیت مقاومت و جدیت معادله قدس آگاه است و به دلیل هراس و سردرگمی پس از سخنرانی سیدحسن نصرالله بار دیگر آسمان دمشق را بمباران میکند و میداند که این تجاوزات تلاشهای مذبوحانهای هستند و بهای تهاجم و تجاوزات اشغالگران داده خواهد شد.
این رژیم برای شهرکنشینان صهیونیست ناامیدانه قدرتنمایی میکند و این در حالی است که اوضاع داخلی آن در آستانه یک بحران سیاسی جدی قرار گرفته که این امر به بحران امنیتی آن نیز افزوده است.
* استیصال صهیونیستها در روز قدس
برآوردها و تحلیلهای رسانهای حاکی از آن است که فردا همزمان با برپایی روز جهانی قدس و سالروز تشکیل رژیم موقت صهیونیستی وضعیت بار دیگر در اراضی اشغالی متشنج میشود. رسانهها میگویند تلآویو سعی دارد تا جای ممکن از احتمال هر گونه تنش جلوگیری کند اما وضعیت امنیتی جاری میان این رژیم و مقاومت، شکننده به نظر میرسد تا جایی که هر گونه خطای عملیاتی اراضی اشغالی را به سوی یک درگیری گسترده خواهد کشاند. روزنامه «الاخبار» دیروز (چهارشنبه) در گزارشی به این مساله پرداخت و نوشت: «از امروز تا پایان ماه رمضان، تلآویو در انتظار یک تنش و آزمون امنیتی بزرگ است. طبق برآوردهای [رژیم] اشغالگر، مناطق فلسطین آکنده از انگیزه [برای مبارزه] شده است؛ آن هم در برههای بسیار حساس که با توجه به شکنندگی امنیتیاش مستلزم آن است تلآویو چه در قدس - یا همان سرچشمه این انگیزه- یا در دیگر مناطق که اخیرا جنوب لبنان نیز به آن پیوسته است، بیش از پیش و تا جای ممکن از تنش با فلسطینیان بپرهیزد و عقبنشینی کند».
الاخبار در ادامه نوشت که در راستای این تدابیر امنیتی، تصمیم جلوگیری از ورود شهرکنشینان به صحن مسجدالاقصی عملا وارد فاز اجرایی شد. این روزنامه افزود: «اما با توجه به آتش درگیریهایی که چند روز گذشته در اطراف قدس و مسجدالاقصی زبانه کشید و عملیاتهای دردآور فلسطینیان [برای اشغالگران] در محدوده اراضی ۱۹۴۸ و برخورد «حکیمانه» فلسطینیان با این رخدادها که این بار با توجه به خطونشانهای مقاومت برای اشغالگران صورت گرفت، اکنون میتوان از نتایجی صحبت کرد که نمیتوان آنها را نادیده گرفت». الاخبار این نتایج را اینگونه برمیشمارد: «اولا؛ معلق کردن تلاشهای اسرائیل برای تغییر در «وضعیت موجود» مسجدالاقصی. برخلاف برنامهریزیهای تلآویو و بهرغم سرسختیهای [رژیم] اشغالگر تا این لحظه، دیگر تقسیمبندی زمانی و مکانی در کار نیست. ثانیا؛ گروههای مقاومت در نوار غزه بویژه جنبشهای «حماس» و «جهاد اسلامی» موفق شدند در قالب یک سری معادله و قاعده برای درگیری -که البته کماکان حد و مرز و شکل دقیق آن نامشخص است- مناطق مختلف فلسطین را به یکدیگر گره بزنند. مرتبط کردن مناطق فلسطین با یکدیگر شکست سختی برای اشغالگران به شمار میآید. این شکست محدود به یک طرح آنی نبوده، بلکه شامل سالها تلاش برای جداسازی و تفکیک مناطق فلسطین میشود».
ارسال به دوستان
تعداد بستریهای کرونا به پایینترین میزان در یک ماه گذشته رسید
کرونا روی دور کند!
آمار مرگومیر، ابتلا و بستری ناشی از کرونا این روزها روند کاهشی خود را حفظ کرده است اما کارشناسان و مدیران نظام سلامت همچنان بر تزریق دوز سوم و رعایت پروتکلها به منظور کنترل شرایط تاکید دارند.
به گزارش «وطنامروز» و بنا بر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، در شبانهروز منتهی به ۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ و براساس معیارهای قطعی تشخیصی، هزار و ۹ بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی و 171 نفر از آنها بستری شدند. مجموع بیماران «کووید-19» در کشور نیز به ۷ میلیون و ۲۱۹ هزار و ۴۳۳ نفر رسید.
همچنین در طول این 24 ساعت، متاسفانه 17 بیمار «کووید-19» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۴۱ هزار و ۴۱ نفر رسید.
خوشبختانه تاکنون ۶ میلیون و ۹۷۵ هزار و ۱۴۷ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند.
این در حالی است که هزار و ۴۳ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
همچنین تاکنون ۵۰ میلیون و ۹۶۵ هزار و ۸۶۹ آزمایش تشخیص «کووید-19» در کشور انجام شده است.
در حال حاضر 2 شهرستان در وضعیت قرمز، 48 شهرستان در وضعیت نارنجی، 323 شهرستان در وضعیت زرد و 75 شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
درباره آخرین آمار رسمی واکسیناسیون نیز تاکنون ۶۴ میلیون و ۳۰۳ هزار و ۴۶۸ نفر دوز اول، ۵۷ میلیون و ۵۰۸ هزار و ۱۵۹ نفر دوز دوم و ۲۶ میلیون و ۹۷۶ هزار و ۹۸۸ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۴۸ میلیون و ۷۸۸ هزار و ۶۱۵ دوز رسیده است. همچنین در شبانهروز منتهی به 7 اردیبهشت، ۵۳ هزار و ۸۰۱ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.
* تزریق دوز سوم؛ توصیه جدی
فرمانده ستاد مبارزه با کرونای استان تهران گفت: تعداد بستریهای کرونا به پایینترین میزان خود در طول ۴ هفته اخیر رسیده است.
علیرضا زالی اظهار داشت: در حال حاضر شرایط تهران در حوزه کرونا بویژه «اُمیکرون» باثبات است. میزان مرگومیر در سطح استان حدود 5-4 نفر بیشتر نیست و این افراد عمدتا جزو افرادی بودند که از قبل در بخشهای مراقبتهای ویژه بستری بودند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه به وضعیت واکسیناسیون در استان تهران اشاره و عنوان کرد: در حوزه واکسیناسیون نیز ما به رقم ۲۶ میلیون دوز در استان تهران نزدیک میشویم. تا به حال حدود ۱۰ میلیون و ۹۰۰ نفر دوز اول و ۹ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر دوز دوم را دریافت کردهاند.
زالی یادآور شد: اما برای دوز سوم هنوز با نقطه مطلوب فاصله داریم. زمان تزریق دوز دوم در استان تهران به گونهای بوده که الان حدود ۴ تا ۶ ماه از آن میگذرد و سطوح آنتیبادی افرادی که تنها تا دوز دوم تزریق کردهاند کاهش پیدا کرده، لذا توصیه ما این است که افراد برای دوز سوم مراجعه کنند و آن را جدی بگیرند.
وی در ادامه به ابلاغیه دوز چهارم اشاره و تصریح کرد: این ابلاغیه برای افراد با بیماریهای خاص و افراد بالای ۸۰ سال و افراد ارائهدهنده خدمات است و فعلا مردم عادی شامل این ابلاغیه نمیشوند.
فرمانده ستاد مبارزه با کرونای استان تهران در پایان تأکید کرد: این شرایط ثابت نشاندهنده پایان و از بین رفتن کرونا نیست، لذا همچنان باید دستورالعملهای بهداشتی جدی گرفته شود بویژه استفاده از ماسک در مجامع عمومی فراموش نشود.
* وزیر بهداشت: همه تولیدکنندگان واکسن اجازه صادرات دارند
وزیر بهداشت گفت: در جلسه اخیر ستاد ملی مقابله با کرونا به همه تولیدکنندگان اجازه صادرات واکسن کرونا داده شده است.
بهرام عیناللهی در حاشیه جلسه هیات دولت با بیان اینکه از 200 میلیون دوز واکسن تأمینشده، 50 میلیون دوز واکسن ایرانی کروناست، اظهار کرد: ما هر میزان قرارداد با شرکتهای داخلی ببندیم آن را مصرف میکنیم.
وی افزود: اگر شرکتی واکسن اضافه تولید کرده باشد به خودش مربوط است ولی ما براساس قرارداد منعقد شده با تولیدکنندگان واکسن ایرانی کرونا، واکسنها را مصرف میکنیم.
وزیر بهداشت ادامه داد: در جلسه اخیر ستاد ملی مقابله با کرونا به همه تولیدکنندگان اجازه صادرات واکسن کرونا داده شده است.
عیناللهی تصریح کرد: واکسنی در گمرک وجود ندارد و واکسنهای موجود در انبارهای وزارت بهداشت نیز در حال مصرف هستند. بحثی که درباره دپوی واکسنها در انبارها مطرح شده مربوط به تولید خود شرکتها و انبار تولیدکنندگان است.
* آغاز تزریق دوز چهارم برای کادر درمان و افراد بالای ۸۰ سال
کمال حیدری معاون بهداشت وزارت بهداشت در نامهای به معاونان بهداشت دانشگاههای علوم پزشکی کشور، تزریق دوز چهارم واکسن کرونا را ابلاغ کرد.
در این ابلاغ آمده است: «مصوبه کمیته ملی واکسن «کووید-19» درباره تزریق دوز چهارم واکسن کرونا در گروه سنی بالای 80 سال و کادر بهداشت و درمان به شرح ذیل است:
تجویز نوبت چهارم واکسن «کووید-19» برای گروه سنی 80 سال به بالا به فاصله حداقل 4 ماه از نوبت سوم آغاز شود. توصیه میشود پرسنل بهداشت و درمان نسبت به دریافت نوبت چهارم به فاصله حداقل 4 تا 6 ماه پس از نوبت سوم اقدام نمایند. نوع واکسن نوبت چهارم، ترجیحا با پلتفرم مشابه نوبت سوم است».
ارسال به دوستان
وزیر خارجه آمریکا در کمیته روابط خارجی سنا تأکید کرد تلاشها برای ترور «مایک پمپئو» وزیر سابق خارجه آمریکا واقعی و ادامهدار است
مزد ترس!
طبق گزارش وزارت خارجه آمریکا به کنگره
این وزارتخانه ماهانه بیش از ۲ میلیون دلار
برای محافظت از «مایک پمپئو» و «برایان هوک» هزینه میکند
گروه سیاسی: در حالی که دولت بایدن مذاکرات وین را با اخلال و وقفه مواجه کرده است، وزیر خارجه این کشور با شدت گرفتن بحثهای داخلی در آمریکا پیرامون حذف سپاه پاسداران از لیست سازمانهای تروریستی خارجی به عنوان یکی از پیششرطهای احیای برجام، به پرسشهای سناتورهای آمریکایی درباره مذاکرات برای بازگشت به توافق برجام و برنامه هستهای ایران پاسخ داد.
به گزارش «وطنامروز»، سرنوشت مذاکرات وین برای احیای توافق هستهای با عدم تصمیمگیری سیاسی واشنگتن با ابهامات زیادی روبهرو شده است. در این میان نزدیک شدن به انتخابات کنگره این کشور و وضعیت شکننده دموکراتها تردیدها درباره برجام را حتی بیشتر نیز کرده است. بر این اساس دولت بایدن نمیخواهد در این مقطع هزینه عواقب احیای برجام را بپردازد، بویژه اینکه از دیدگاه منتقدان پرقدرت برجام در آمریکا، احیای توافق بدون تغییرات اساسی مدنظر آنها یعنی یک برجام گستردهتر خواهد بود.
در چنین شرایطی «آنتونی بلینکن» در جلسه استماع سناتورها گفت حتی در صورت محقق شدن توافق، اگر ایران برای رفع تحریمی، به اقداماتی متعهد شود و بعد تعهد خود را نقض کند، اقدامات تنبیهی دوباره اجرا خواهد شد.
وزیر خارجه دولت بایدن با انتقاد از دولت پیشین آمریکا و اشاره به موثر نبودن سیاست فشار حداکثری گفت خروج از برجام باعث شده سرعت گریز هستهای ایران به چند هفته کاهش پیدا کند.
بلینکن همچنین با دفاع از بازگشت به برجام گفت کماکان معتقد است بازگشت به توافق برجام بهترین راه برای روبهرو شدن با چالش هستهای ایران و اطمینان از این است که ایران توانایی تولید سلاح را به رفتار تهاجمی خود نیفزاید. وزیر خارجه آمریکا در کمیته روابط خارجی سنای این کشور در پاسخ به منتقدان گفت هر گونه توافقی از توانایی آمریکا برای جریمه اقتصادی ایران نخواهد کاست. بلینکن تاکید کرد بدون توافق با ایران، این کشور با قدرت و ضمانتی که از داشتن تسلیحات هستهای خواهد گرفت، جسورتر خواهد شد. همچنین بعد از این اظهارات وزیر خارجه آمریکا، جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در گفتوگو با خبرنگاران تاکید کرد دولت این کشور نگران سرعت گرفتن برنامه هستهای ایران است.
وزیر خارجه آمریکا سهشنبه همچنین در بخش دیگری از اظهاراتش در کنگره مدعی شد تلاشها برای ترور «مایک پمپئو» وزیر سابق خارجه آمریکا واقعی و ادامهدار است.
به گزارش روزنامه «ساوت چاینا مورنینگ پست»، بلینکن هنگام شهادت در مقابل هیأتی در سنا، جزئیاتی را که ماه گذشته در گزارش حساس وزارت خارجه آمریکا منتشر شد، تأیید کرد که ترتیبات امنیتی برای وزیر سابق خارجه این کشور از جمله حفاظت شبانهروزی دولت ایالات متحده از وی را شامل میشد.
بلینکن گفت: مطمئن نیستم در یک فضای باز چه بگویم اما اجازه دهید به طور کلی بگویم یک تهدید مداوم علیه مقامات آمریکایی، چه کنونی و چه سابق وجود دارد. ما در حال حصول اطمینان هستیم و تا هر زمان که طول بکشد اطمینان حاصل خواهیم کرد که از مردم (مقامات) خود، چه حال و چه سابق، در صورت تهدید محافظت میکنیم.
مایک پمپئو، وزیر خارجه سابق آمریکا و مدیر سیا در دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ، از طراحان رویکرد سختگیرانه دولت ترامپ در قبال تهران، اعمال مجدد تحریمها پس از خروج آمریکا از توافق هستهای ایران و ترور ناجوانمردانه سردار سپهبد شهید حاجقاسم سلیمانی بود.
طبق گزارش وزارت خارجه آمریکا به کنگره در ماه گذشته، همه وزرای خارجه سابق آمریکا به طور خودکار پس از پایان کار، به مدت ۱۸۰ روز از سوی اداره امنیت دیپلماتیک وزارت خارجه این کشور حفاظت میشوند اما بلینکن مکرراً به دلیل «تهدید جدی و معتبر از سوی یک قدرت خارجی یا عامل یک قدرت خارجی ناشی از اقداماتی که پمپئو انجام داده»، این حفاظت را در دورههای ۶۰ روزه تمدید کرده است.
بر اساس این گزارش، این وزارتخانه ماهانه بیش از ۲ میلیون دلار برای محافظت از پمپئو و «برایان هوک» از دستیاران ارشد سابق او که نماینده ویژه آمریکا در امور ایران بود، هزینه میکند و تا امروز بیش از ۱۳ میلیون دلار هزینه کرده است.
رسانههای آمریکایی اعلام کردند بر اساس گزارش وزارت خارجه آمریکا به مجلس سنا، این کشور در ماه بیش از ۲ میلیون دلار برای محافظت از «مایک پمپئو» وزیر سابق امور خارجه آمریکا و همچنین «برایان هوک» نماینده ویژه سابق آمریکا در امور ایران، هزینه میکند و این مبلغ تا امروز به بیش از ۱۳ میلیون دلار رسیده است. بر اساس قوانین آمریکا، اداره امنیت دیپلماتیک وزارت خارجه به مدت ۱۸۰ روز پس از پایان مأموریت وزرای خارجه، مسؤولیت حفاظت از آنها را بر عهده دارد.
همچنین وزیر خارجه آمریکا نیز در جریان جلسه سهشنبه مجلس سنای این کشور گفت: از طریق پیامهای مستقیم و غیر مستقیم به ایران اعلام کردیم باید از هدف قرار دادن شهروندان آمریکایی دست بردارد.
بلینکن در پاسخ به سوال سناتور جمهوریخواه «تد کروز» از تگزاس که از وی پرسید آیا دولت بایدن از ایران میخواهد که متعهد شود «وزیر سابق خارجه را نکشد»، گفت: «آنها میدانند که برای رسیدگی به این مشکل باید چه کاری انجام دهند و این کاملا ساده است. در چارچوب هر گونه تعاملی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم با ایرانیها داریم، یکی از پیامهای محکمی که به آنها میفرستیم این است که باید هدف قرار دادن مردم ما را متوقف کنند».
به نوشته این رسانه چینی، وزارت امور خارجه آمریکا به درخواست برای اظهارنظر بیشتر پاسخ نداد. یکی از نمایندگان پمپئو هم از اظهارنظر خودداری کرد.
دولت بایدن از ژانویه نگران تهدیدات علیه پمپئو و هوک بوده است. «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا در آن زمان مدعی شد: اشتباه نکنید. ایالات متحده آمریکا از شهروندان خود محافظت و از آنها دفاع خواهد کرد. ما به عنوان آمریکایی، در زمینه سیاست اختلاف نظر داریم. ما درباره سیاست ایران اختلاف نظر داریم اما در عزم خود در برابر تهدیدها و تحریکات متحد هستیم. در دفاع از مردم خود متحد هستیم.
ارسال به دوستان
سردار سلامی سخنران مراسم تهران
برنامههای روز قدس پس از وقفه 2 ساله
گروه سیاسی: رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در تشریح برنامههای روز جهانی قدس اظهار داشت: مردم در تمام روستاهای کشور با برپایی اجتماعات، از جنایات رژیم کودککش ابراز انزجار و تنفر خواهند کرد.
به گزارش تسنیم، حجتالاسلام موسیپور، رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، صبح روز گذشته با بیان اینکه دوره حیات رژیم صهیونیستی یکی از تاریکترین دورههای تاریخ است، افزود: در این سالها کشتارها و جنایتهای بسیاری صورت گرفت و مردم فلسطین تحت ظلم بودند. وی ادامه داد: اسرائیل هیچگاه برای خود مرزی تعریف نکرد و سال 1985 میلادی در رویای صهیون به دنبال تسلط بر مناطق نفتخیز ایران بود اما اکنون تمام قدرت این رژیم رو به ضعف و زوال است. ارتش اسرائیل که روزی به ارتش شکستناپذیر شناختهشده بود، امروز در برابر مقاومت زمینگیر است. گنبد آهنین رژیم دیگر کارآیی ندارد و پهپاد حزبالله با قدرت در آسمان سرزمینهای اشغالی مانور میدهد.
رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی با اشاره به عملیاتهای فلسطینیان علیه رژیم صهیونیستی در ماه رمضان، گفت: اسرائیل از سال 1996 دیگر هیچ پیروزیای کسب نکرده و شکستهای متعددی را در جنگهای مختلف متحمل شده است. وی اضافه کرد: از نظر بینالمللی این رژیم در وضعیت خوبی به سر نمیبرد. آمریکا به دلیل منافعش، مانند گذشته از اسرائیل حمایت نمیکند. اسرائیل با روسیه روابط خوبی داشت اما در ماجرای اوکراین این روابط بر هم خورد و برای نخستین بار سفیر اسرائیل در مسکو فراخوانده شد. موسیپور اضافه کرد: از نظر داخلی نیز این رژیم شکننده است. بین جناحهای چپ و راست اسرائیل تقابل جدی وجود دارد. بعد از چهار دوره انتخابات، تازه توانستند دولت ائتلافی و نیمبند تشکیل دهند. در اسرائیل سرمایههای اجتماعی کاهش و شکافهای اجتماعی افزایش پیدا کرده و حتی خودشان میگویند که خطر فروپاشی نزدیک است.
رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی عنوان کرد: بیشترین تنفر و انزجار از اسرائیل در دوره کنونی است. هیچ زمان مردم و افکار عمومی اینگونه از این رژیم تنفر نداشتند. در اروپا و آمریکا و از سوی مردم غیرمسلمان علیه رژیم صهیونیستی تظاهرات برگزار میشود. وی بیان کرد: امسال پس از ۲ سال شاهد برگزاری راهپیمایی مردمی در سراسر کشور خواهیم بود. ستاد انتفاضه قدس که شکل گرفت، راهبردها، برنامهها و شعارها را مورد بررسی قرار داد و اکنون یک وفاق و هماهنگی برای اجرای برنامهها در داخل و خارج از کشور به وجود آمده است. موسیپور اظهار کرد: راهپیمایی روز قدس در تهران از ساعت 10 صبح از مسیرهای مشخص شده شروع و به دانشگاه تهران ختم میشود. در مسیرها غرفههای فرهنگی برپا میشود. در نمازجمعه نیز یکی از فرماندهان مقاومت سخنرانی خواهد کرد و سخنران اصلی هم فرمانده کل سپاه خواهد بود. وی عنوان کرد: راهپیمایی روز قدس در تهران، 900 شهر کشور، و روستاها با رعایت دستورالعملهای بهداشتی برگزار میشود.
موسیپور از دیگر برنامههای روز قدس را برگزاری همایشهایی با موضوع فلسطین و قدس دانست که یکی از آنها در غزه برگزار میشود. وی گفت: برپایی نشستهای مختلف به شکل وبیناری نیز در حال انجام است. مجموعه وبینارها از 9 اردیبهشت تا 24 اردیبهشت (روز نکبت) برگزار میشود. پویشهای مختلفی نیز در فضای مجازی برگزار میشود.
ارسال به دوستان
سفر مهم وزیر دفاع چین به تهران؛ رئیسجمهور در دیدار ژنرال «وی فنگ هه» بر اجرای موفق برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله با پکن تأکید کرد وزیر دفاع چین هم از ضرورت تقویت روابط بین ۲ کشور در شرایط بحرانی و ناآرام کنونی جهان گفت
همکاری امنیتآفرین
گروه سیاسی: رئیسجمهور با اشاره به افزایش ارزش همکاریهای راهبردی ایران و چین در سالهای گذشته، اظهار داشت: یکجانبهگرایی و سلطهطلبی با هدف کنترل کشورها و ممانعت از رشد اقتصادی پایدار جهان شکل میگیرد و مقابله با یکجانبهگرایی و ایجاد ثبات و نظم صرفا از طریق همکاری قدرتهای مستقل و هماندیش میسر است.
به گزارش «وطنامروز»، ارتشبد «وی فنگ هه» وزیر دفاع جمهوری خلق چین روز گذشته در صدر هیاتی به منظور دیدار و گفتوگو با مقامات ایران وارد تهران شد. در میان برنامههای فنگهه دیدار با حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی را میتوان مهمترین برنامه وزیر دفاع چین دانست. رئیسی در این دیدار با بیان اینکه سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران گسترش روابط راهبردی بلندمدت در عرصههای مختلف با چین است، اظهار داشت: این روابط راهبردی را فارغ از تحولات بینالمللی و بر اساس اعتماد سیاسی متقابل دنبال میکنیم و اجرای موفق برنامه همکاریهای جامع ۲۵ ساله در این راستا اولویت دارد. وی با بیان اینکه تحولات منطقهای و جهانی، ارزش همکاریهای راهبردی ایران و چین را بیش از گذشته نشان میدهد، تأکید کرد: یکجانبهگرایی و سلطهطلبی با هدف کنترل کشورها و ممانعت از رشد اقتصادی پایدار جهان شکل میگیرد و مقابله با یکجانبهگرایی و ایجاد ثبات و نظم صرفاً از طریق همکاری قدرتهای مستقل و هماندیش میسر است. رئیسجمهور با بیان اینکه زمینههای مناسبی برای سرمایهگذاریهای بزرگ در ایران وجود دارد، افزود: ظرفیتهای بینظیر ایران در حوزه حملونقل بینمنطقهای، ظرفیتهای ایران در امنیت انواع انرژی و همچنین همکاریهای زیرساختی منطقهای، بسترهای جدی برای همکاری و سرمایهگذاری هستند. رئیسی در ادامه با اشاره به خروج یکجانبه آمریکا از برجام، تصریح کرد: آمریکاییها میخواستند با نقض برجام ایران را تحت شدیدترین فشارها قرار دهند اما امروز رسما اعتراف میکنند که در اعمال فشار حداکثری به ایران شکست مفتضحانهای خوردهاند. وی تاکید کرد: ملت ایران نشان داد که میشود با مقاومت و ایستادگی به حقوق و خواستههای آرمانی خود دست یافت.
ژنرال «وی فنگ هه» نیز در این دیدار با ابلاغ سلامهای گرم رئیسجمهور کشورش برای رئیسجمهور کشورمان گفت: تقویت روابط بین ایران و چین همواره و بویژه در شرایط بحرانی و ناآرام کنونی جهان برای منطقه و جهان امنیتآفرین است. وزیر دفاع جمهوری خلق چین افزود: ایران و چین میتوانند در همه مسائل جهانی با یکدیگر همکاری داشته و به توسعه صلح و آرامش در جهان کمک کنند. وی تصریح کرد: یکجانبهگرایی مانع رشد اقتصادی پایدار جهان است.
* مقابله با سلطهجویی آمریکا از طریق تقویت چندجانبهگرایی ضرورت دارد
دیدار و گفتوگو با امیر سرتیپ آشتیانی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران از دیگر برنامههای «وی فنگ هه» در سفر به کشورمان بود. امیر سرتیپ آشتیانی در این دیدار با اشاره به سیاست جمهوری اسلامی ایران برای توسعه روابط با کشورهای همسایه و آسیایی، همکاری میان ۲ کشور در ابعاد مختلف را مهم، راهبردی و متاثر از ارتباطات تاریخی، تمدنی و نیز رویکردهای مشترک نسبت به تحولات بینالمللی عنوان و ابراز امیدواری کرد: این دیدارها به ارتقای سطح و تعمیق روابط میان ۲ کشور و در نهایت به صلح و امنیت در منطقه و جهان کمک میکند. وزیر دفاع کشورمان در این دیدار با مرور تحولات منطقهای و بینالمللی، ضمن ابراز نگرانی از روند رو به تزاید بحرانهای امنیتی در جهان، ریشه بسیاری از آنها را در سیاستهای توسعهجویانه و برتریطلبانه غرب و سوءاستفاده از خلأهای امنیتی در جهان دانست و بر ضرورت مقابله با روند سلطهجویی آمریکا در جهان از طریق تقویت چندجانبهگرایی تاکید کرد و افزود: در سایه تعامل و همکاری میان کشورهای مستقلی که مخالف روند یکجانبهگرایی در جهان هستند، میتوان با چالشها و تهدیدات مشترک امنیتی مقابله کرد. وی با اشاره به پروژه دشمنسازی توسط نظام سلطه و آمریکا و بهانه برای حضور نابجای خود در مناطق مختلف جهان تصریح کرد: تجربه تاریخی ثابت کرده است در هر منطقه از جهان که آمریکا حضور نظامی داشته است نهتنها باعث ثبات و امنیت نشده بلکه موجی از ناامنی، بیثباتی، اختلافات، بدبینی، جنگ و ویرانی و آوارگی در جهان را ایجاد کرده است.
«وی فنگ هه» وزیر دفاع چین نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از سفر به تهران، با اشاره به سابقه تاریخی روابط 2 ملت ایران و چین، بر اراده رهبران ۲ کشور مبنی بر گسترش روابط در همه زمینهها تأکید کرد و هدف از سفر خود به ایران را افزایش سطح همکاریهای راهبردی دفاعی میان ۲ کشور برشمرد.
وی با بیان اینکه همچنان در شرایط کرونا هستیم، حضور خود و مقامات نظامی چین در ایران را نشاندهنده اهمیت راهبردی و ریشهدار بودن روابط ۲ کشور برشمرد. وزیر دفاع چین ریشه بسیاری از جنگها و ناامنیهای جهان را ناشی از اقدامات سلطهجویانه و یکجانبهگرایانه آمریکا دانست و گفت: همکاری نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و چین نقش بسزایی در خنثیسازی این اقدامات و مبارزه با تروریسم خواهد داشت. وزیر دفاع چین در پایان این دیدار از وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران جهت سفر به چین دعوت به عمل آورد.
***
هیچ عاملی نمیتواند ارتباطات دوستانه ایران و عراق را مخدوش کند
رئیسجمهور روز گذشته همچنین میزبان«محمد الحلبوسی» رئیس مجلس عراق بود. حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی در این دیدار با اشاره به سابقه چند هزار ساله دوستی و همسایگی ملتهای ایران و عراق اظهار داشت: ۲ کشور برای توسعه همهجانبه روابط اراده جدی دارند و هیچ عاملی نمیتواند ارتباطات عمیق و دوستانه ۲ ملت ایران و عراق را مخدوش کند. ما دوستان دوران سختی یکدیگر هستیم. رئیسجمهور با ابراز خرسندی از سطح مطلوب تعاملات مجالس ایران و عراق، تصریح کرد: مجلس عراق میتواند محلی برای بسط و گسترش همکاریهای پارلمانی کشورهای همسایه و منطقه باشد و جمهوری اسلامی ایران از هیچگونه کمکی در این رابطه به جنابعالی و مجلس عراق دریغ نخواهد کرد. رئیسی با تبریک انتخاب مجدد رئیس مجلس عراق به این سمت، گفت: امیدوارم نمایندگان مجلس عراق با تفاهم و همدلی، هر چه سریعتر با انتخاب رئیسجمهور و نخستوزیر و تشکیل کابینه هم به رفع مشکلات مختلف مردم عراق کمک کنند و هم روابط همهجانبه عراق با کشورهای همسایه بویژه ایران گستردهتر شود. رئیسجمهور انسجام و یکپارچگی جریانها و اقوام مختلف در عراق را رمز موفقیت این کشور عنوان کرد و افزود: ایجاد شکافهای بین یا درون مذاهب و اقوام، موجب رخنه دشمن و قربانی شدن منافع کشورها میشود.
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
جدایی گونههای نادر!
مهدی جابری: اسفند سال گذشته (همزمان با روز درختکاری و هفته منابع طبیعی) بود که رهبر حکیم انقلاب ضمن تاکید بر ضرورت حفظ محیطزیست، «حفاظت از حیات وحش» را مسالهای حائز اهمیت برشمردند. این نشان میدهد ما در این نقطه، ضعف اساسی داریم و باید در پی جبران و رفع آن باشیم.
تلف شدن ۲ قلاده پلنگ و خرس قهوهای در استانهای مازندران و اردبیل، آن هم به خاطر ناآگاهی مردم و نهادهای محلی از چگونگی مواجهه با این حیوانات، زنگ خطر جدی را در زمینه حفاظت از حیات وحش بویژه گونههای نادر به صدا درآورد.
برخی استانهای کشور هر چند از نظر تنوع زیستی و حضور گونههای حیات وحش بسیار غنی هستند اما وقوع این ۲ اتفاق تلخ به فاصله کمتر از 48 ساعت، نشاندهنده آن است که آموزشها و امکانات تخصصی به میزان لازم در چنین مناطقی وجود ندارد. تلاش برای زندهگیری خرس قهوهای با توسل به ابزاری همچون تراکتور، لودر و موتوسیکلت و همچنین ترساندن پلنگ و شلیک به او از فاصله نزدیک و با ابزار غیراصولی را باید طنز تلخ حیات وحش ایران دانست؛ موضوعی که هر از گاهی تکرار و موجب تاسف و تاثر کارشناسان و افکار عمومی میشود اما گویا با این شرایط نمیتوان نقطه پایانی بر آن متصور بود. جای خالی فرهنگسازی و آموزش عمومی در چنین اتفاقاتی بشدت احساس میشود و این سوالات و ابهامات را ایجاد میکند: «رسانههای محلی بویژه شبکههای تلویزیونی و رادیویی در استانهایی که میزبان گونههای حیات وحش هستند، چه برنامههای مستمر و موثری برای آگاهیبخشی به شهروندان دارند؟ چرا کمبود تجهیزات تخصصی برای زندهگیری حیوانات اطلاعرسانی نمیشود و مطالبهای به صورت جدی در این زمینه وجود ندارد؟ آیا مقامات محلی برای جبران کمبودها و تامین نیازهای اساسی حیات وحش پیگیریهای لازم را انجام دادهاند؟»
هرچند رئیس فراکسیون محیطزیست مجلس، فقر تجهیزات را دلیل تلف شدن گونههای حیات وحش دانسته است اما باید فقر آگاهی و فقر فرهنگسازی را هم در این زمینه دخیل دانست. این نوع فقرها باید به صورت همزمان درمان شود تا حیات وحش ایران از تونل وحشتی که در آن گرفتار شده است، خارج شود.
هر چند تعداد زیادی از مردم برای محیطزیست و حیات وحش احترام قائل هستند اما همان تعداد اندکی که هنوز این بینش و نگرش را ندارند، میتوانند آسیبرسان باشند. همه ما انسانها در همه جای دنیا باید یاد بگیریم به محیطزیست و حیات وحش احترام بگذاریم و بدانیم دوره رفتارهای ناشیانه و وحشیانه در این حوزه سپری شده و به پایان رسیده است.
ارسال به دوستان
بررسی طرح سیاسی جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری همهپرسی به منظور تعیین حق سرنوشت فلسطینیها
سرنوشت فلسطین در صندوق رأی
دکتر مهدی شکیبایی:* در دنیا ۳ طرح سیاسی عمده ناظر به حل مساله فلسطین یعنی قدیمیترین بحران برجا مانده در نظام بینالمللی داریم. ۲ طرح سیاسی که قدمت بیشتری دارند نتوانستهاند باعث برونرفت از بنبست فعلی شوند. طرح اول که توسط ایالاتمتحده، روسیه، اتحادیه اروپایی و سازمان ملل متحد پیشنهاد شده، معروفتر و مشهور به طرح «2 دولتی» است که بر ایجاد ۲ دولت مستقل فلسطینی و اسرائیلی در سرزمین تاریخی فلسطین تاکید میکند. کمیته چهارجانبه صلح متشکل از طرفهای مذکور این طرح را مورد حمایت قرار میدهد.
طرح دیگر طرح تکدولتی است که مطلوب صهیونیستها و حامیان آنهاست و این اواخر دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا نمایندگی اجرای آن را بر عهده داشت. بر این اساس باید یک دولت یکپارچه اسرائیلی درون اراضی فلسطین ایجاد شود به پایتختی بیتالمقدس (اورشلیم)؛ قدسی که البته به طور کامل در اختیار حکومت یهودی قرار میگیرد. بخشهایی از نوار غزه در اختیار مصر و بخشهایی از کرانه باختری و جمعیت فلسطینی در اختیار فلسطینیان قرار میگیرد. به عبارت دیگر، از مساحت 27 هزار کیلومترمربعی سرزمین تاریخی فلسطین، 23 تا 24 هزار کیلومترمربع آن بر اساس این طرح به چنگ اسرائیلیها خواهد افتاد. سالهای سال بود در داخل سرزمینهای اشغالی، صهیونیستهای دستراستی بویژه رهبری جریان لیکود، طرح دولت یکپارچه یهودی را دنبال میکردند که چیزی نبود جز همین طرح به اصطلاح صلح ترامپ یا «معامله قرن» که ترامپ و دامادش از آن پردهبرداری کردند.
طرح سیاسی سوم اما اخیرا توسط جمهوری اسلامی ایران ارائه شده است. این طرح که تحت عنوان «همهپرسی در فلسطین» برای نخستینبار توسط رهبر حکیم انقلاب مطرح شد، معتقد به برگزاری همهپرسی میان ساکنان اصلی فلسطین اعم از مسلمانان، یهودیان و مسیحیان توسط ساختاری تحت نظارت سازمان ملل متحد است. هر نظامی از دل صندوقهای این همهپرسی بیرون بیاید، نظام سیاسی جدید فلسطین را شکل میدهد.
طبیعتا ۲ طرحی که ابتدا ذکر شد به خاطر سابقه بیشتری که در مطرح کردنشان وجود دارد و همینطور تبلیغات دستگاهی غربیها، برای افکار عمومی جهانی شناختهشدهترند. با این حال سومین طرح، انطباق کاملی بر استانداردهای بینالمللی بویژه ملاکهای غربی دارد. حال بر رسانههای مقاومت و مستقل جهان است که بیشتر به چنین طرح استانداردی بپردازند.
در رابطه با طرح اول که توسط کمیته چهارجانبه صلح شامل سازمان ملل متحد حمایت میشود، باید گفت طبیعتا در این سازمان به ثبت رسیده است و هنوز جای کار بسیاری دارد. حتی بر اساس این طرح بینالمللی بوده که اجازه داده شده سفارتخانههای فلسطینی در کشورهای مختلف ایجاد شوند. با همه اینها این طرح هنوز توفیقی حاصل نکرده است. اولا بشدت توسط رژیم صهیونیستی که به شکلی متناقض در واقع به عنوان ضامن اجرایی ۴ طرف تشکیلدهنده کمیته صلح در سرزمین فلسطین در نظر گرفته شده، مورد مخالفت قرار میگیرد. ثانیا بخش عمده جمعیت ملت فلسطین نیز با آن مخالفند، چرا که صاحب این دیدگاه اصیل هستند که این سرزمین تاریخی باید از نهر (رود اردن) تا بحر (دریای مدیترانه) امتداد داشته باشد.
در مورد طرح دوم یا «معامله قرن» که توسط ترامپ و اعوانش معرفی شد نیز باید به این موضوع اشاره کرد که نهتنها در سازمان ملل به ثبت نرسیده بلکه اجماع جهانی هم درباره آن به وجود نیامده است. به عنوان مثال، اتحادیه اروپایی و روسیه آن را قبول ندارند، یعنی طرح دوم از ۳ ضلع بینالمللی طرح ناکام اول نیز بیبهره است. این طرح فقط به خاطر قلدرمآبی آمریکاییها سرپا مانده است، همان آمریکای قلدری که با نقض قوانین و موازین بینالمللی ۲ مقام ارشد نظامی ۲ کشور عضو سازمان ملل را ترور میکند. بنابراین عمر «معامله قرن» نیز به پایان دوران ابرقدرتی آمریکا گره خورده است.
این در حالی است که نقطه مقابل این طرح یکجانبه آمریکایی، طرح سومی است که توسط جمهوری اسلامی معرفی شده و کاملا منطبق بر حقوق و موازین بینالمللی و مسائل حقوق بشری نیز هست.
طرح سیاسی جمهوری اسلامی ایران برای حل مساله فلسطین سال 1398 (2019) در قالب یک سند ۴ صفحهای ۴ مرحلهای در مجمع عمومی سازمان ملل ثبت شد.
این طرح در اختیار همه کشورهای اسلامی برای آشنایی دولتهایشان قرار گرفته است. طبیعتا این طرح بسیار جوان است و نیاز به رایزنی و بازاریابی و معرفی بیشتری دارد، بویژه رسانهها باید بیشتر به آن بپردازند. این جوان بودن اما بدان معنا نیست که با طرح پختهای مواجه نیستیم بویژه که روح این طرح، همان روح حق تعیین سرنوشت ملتهاست که حاکمیت کشورها در سازمان ملل بر اساس آن به رسمیت شناخته شده است. بر این اساس ملت فلسطین نیز مانند سایر ملل حق تعیین سرنوشت دارند اما آن زمانی که رژیم صهیونیستی به رسمیت شناخته میشد، هیچ مرجعی به آرای اکثریت فلسطینی ساکن در این سرزمین مراجعه نکرده بود. هیچ وقت از فلسطینیها نپرسیدند آیا شما هم میخواهید یک دولت مستقل تشکیل دهید یا خیر؟ به همین سادگی حق تعیین سرنوشت ملت فلسطین نقض شد. جمهوری اسلامی ایران نیز بر همین مبنا در طرح فوق خواستار مراجعه به آرای مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت آنها شده است. یک سازوکار هم برای این تعریف در نظر گرفته شده است؛ کدام مردم فلسطین؟ مردمان اصیل شامل یهودیان، مسیحیان و مسلمانانی که اجدادشان قبل از اعلامیه بالفور در سال 1917 در این سرزمین تاریخی زندگی میکردند، نه نوادگان کسانی که بعد از بالفور در آنجا ساکن شدند.
طبق پژوهشی که اینجانب انجام دادم، حضرت آیتالله العظمی خامنهای از سال 1369 که زعامت و رهبری انقلاب اسلامی را بر عهده گرفتند تا سال 1398- یعنی زمانی که طرح مزبور از طرف جمهوری اسلامی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل به ثبت رسید - 42 مورد سخنرانی درباره راه علاج فلسطین داشتهاند که در 15 سخنرانی مشخصا به موضوع برپایی همهپرسی و نظرخواهی از ساکنان اصیل فلسطینی اشاره کردهاند. جالب است بدانید که نخستین سخنرانی معظمله در این رابطه به 28 مردادماه سال 1370 مربوط میشود که ایشان به عنوان نخستین فرد، نظریه اجرای همهپرسی در فلسطین برای تعیین نظام آینده سیاسی این کشور را به عنوان راهحل قضیه فلسطین- البته متعاقب مقاومت و ایستادگی- مطرح کردند.
وقتی به تنهایی صحبت از یک طرح سیاسی برای حل مساله فلسطین میکنیم، ممکن است دیگران از جمله برخی کشورهای عربی چنین تعبیر کنند که جمهوری اسلامی ایران از مقاومت دست برداشته و وارد فاز سیاسی شده است در حالی که ایده طرح سیاسی از وقتی توسط مقام معظم رهبری ارائه شد، همواره تالی بحث مقاومت بود. ایشان از همان مرداد 1370 که در جمع آزادگان سرافراز برای نخستینبار از همهپرسی در فلسطین به عنوان یک راهکار صحبت کردند، به ۲ کلیدواژه معروف اشاره داشتند که در واقع ۲ روند مکمل یکدیگر هستند: «راهحل و راه علاج».
ایشان زمانی از عبارت «راهحل» استفاده میکنند که میگویند رژیم صهیونیستی سرزمین فلسطین را با زور اشغال کرده است و تنها راهحل این مبارزه را «مقاومت» میدانند. یعنی همیشه برای ایشان مقاومت اولویت دارد. سپس میفرمایند وقتی مقاومت به جایی رسید، باید به دنبال یک «راه علاج» بود. آن راه علاج را ایشان در همهپرسی میدانند. یعنی از نگاه ایشان این مقاومت است که باعث عقب نشستن دشمن میشود و زمانی که تقریبا، دشمن به نقطهای برابر با مقاومت رسید، نوبت راه علاج سیاسی است. شرایط امروز میتواند به آن نقطه نزدیک باشد، چرا که بر اساس اصل موازنه وحشت، یک توازن نظامی نسبی میان رژیم اشغالگر و محور مقاومت برقرار شده است. یعنی هر جا طرف اسرائیلی بزند، طرف فلسطینی یا مقاومت به نحوی جوابش را میدهد. حالا کمکم وقت آن است که راه علاج را که همان همهپرسی از فلسطینیهای اصیل قبل از بیانیه صهیونیستی استعمار انگلیس در قرن بیستم میلادی است، مطرح کنیم.
در مورد مفاد این طرح باید گفت ۴ ماده یا مرحله دارد. ماده اول به «بازگشت فلسطینیان» اشاره دارد. یعنی اول باید حق بازگشت ساکنان اصیل این سرزمین اعمال شود. سپس «برگزاری همهپرسی» میان همه مردم فلسطین به همان ترکیب جمعیتی که پیشتر توضیح دادیم. بعد شکلگیری نظام سیاسی مورد نظر اکثریت. در نهایت، نظام منتخب مردم فلسطین تصمیم میگیرد با آنهایی که بعد از اعلامیه بالفور از سال 1917 وارد این سرزمین شدهاند، چه کار کند. ممکن است نظام سیاسی مزبور راه تسامح در پیش بگیرد و ادامه اسکان مهاجران غیرفلسطینی را در بخشی از خاک این کشور بپذیرد.
* حال ببینیم منظور این طرح از فلسطینیهای اصیل ساکن قبل از اعلامیه بالفور چه طیفی است؟
تاریخ به ما میگوید سال 1917 جمعیت یهودیان 6 درصد کل جمعیت ساکنان وقت فلسطین بود، مسیحیان نیز 2 درصد بودند و 92 درصد باقیمانده را مسلمانان تشکیل میدادند. این ترکیب ساکنان اصیل واجد شرایط شرکت در همهپرسی فلسطین است. همه دنیا میدانند بعد از اعلامیه بالفور و بویژه بعد از سال 1922 که فلسطین تحت قیمومت بریتانیا درآمد، سیل مهاجران را واداشتند تا بویژه از آمریکا و اروپا به فلسطین کوچ کنند. جالب اینکه تا سال 1947 که قطعنامه تقسیم فلسطین به واسطه اعمال نفوذ فاتحان جنگ دوم جهانی به سازمان ملل تحمیل شد و بر اساس آن 54 درصد – از خاک اشغال شده – به یهودیان و سازمان ملل داده شد و فقط 46 درصد در اختیار مسلمانان باقی ماند، جمعیت یهودیان تازه به 30 درصد کل جمعیت ساکنان فلسطین رسیده بود. پس هر آنچه به آن 6 درصد جمعیت اولیه یهودیان در سال 1917 اضافه شده، طی 30 سال همگی از بیرون به این سرزمین مهاجرت کرده بودند. بنابراین این مهاجران، جزو ساکنان اصیل و واجد شرایط شرکت در همهپرسی نخواهند بود.
این همان حقیقتی است که باعث میشود آمریکاییها و اروپاییها در عین اینکه طرح همهپرسی منطبق با استانداردهای حقوق بینالملل است، آن را بایکوت کنند.
واقعیت این است که این طرح هنوز در سپهر سیاسی جمهوری اسلامی ایران نیز به طور رسمی مطرح نشده و در حد همان اشارات مقام معظم رهبری باقی مانده است. هنوز هیچ همایش یا سخنرانی رسمی یا کارزار رسانهای برای معرفی آن انجام نشده است. دلیلش چیست؟ به خاطر اینکه ما میخواهیم اول نمایندگان دیگر کشورها بویژه کشورهای اسلامی در فرصتی گرد هم جمع شوند و درباره این طرح نظر بدهند، رایزنی انجام شود یا بیانیه صادر شود تا اجماعی بینالمللی در این مورد شکل بگیرد. با این حال همانطور که پیشتر آمد، جوان بودن این طرح به معنای ناپخته بودن آن نیست، چنانکه کارشناسی کامل روی آن انجام شده است. در واقع سندی که کمتر از سه سال پیش به سازمان ملل ارائه شد حاصل کار 3-2 ساله کارشناسان مختلف در قالب 5 کمیته سیاسی، امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و حقوق بینالملل بود. پس از شکلگیری کامل ساختار منسجم و مفاد مبتنی بر مبنای حقوقی بود که این طرح در سازمان ملل به ثبت رسید اما به خاطر تازگی موضوع برای جامعه بینالملل و بویژه کشورهای اسلامی و البته به خاطر وقفهای که شوک ناشی از ترور سردار بزرگ شهیدحاجقاسم سلیمانی بهوجود آورد و متعاقب آن همهگیری کرونا، عملا باعث شد پیگیری لازم در این باره توسط هیات نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در نیویورک انجام نگیرد و بدین ترتیب کارزار رسانهای که برای این طرح تدارک دیده بودند، به تعویق افتاد.
با توجه به شرایطی که در حال حاضر در منطقه و جهان به وجود آمده، تنها طرحی که میتواند برای حل بحران فلسطین جولان دهد همین طرحی است که ایران پیشگام آن بوده است. از یک طرف معامله قرن ترامپ (طرح دوم) در غیاب او و حامیان سیاسیاش در واشنگتن و تلآویو، با وجود نمایشهای رژیم صهیونیستی در زمینه عادیسازی روابط با کشورهای عربی به بنبست خورده است و از طرف دیگر طرح 2 دولتی (طرح نخست) که بیشتر اروپاییها از آن حمایت میکردند به خاطر ضعف اتحادیه اروپایی که حالا به واسطه درگیر شدن این قاره در جنگ اوکراین تشدید هم شده، بلاتکلیف مانده است. مرجع پیگیری این طرح در حال حاضر دبیرخانه کنفرانس بینالمللی حمایت از انتفاضه فلسطین است که فعلا در ایران قرار دارد. در حقیقت نسخه اولیه طرح نیز در جریان ششمین دور این کنفرانس در اسفند 95 در تهران با سخنرانی رهبر معظم انقلاب و حضور نمایندگان 80 کشور جهان شکل گرفت و کمیتههای کارشناسی طرح در قالب همان دبیرخانه شکل گرفتند. وزیر حال حاضر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران یعنی دکتر حسین امیرعبداللهیان آن زمان دبیر کنفرانس بود. این نشان میدهد طرح سیاسی برای حل مساله فلسطین، امروز در چه جایگاه مهمی در دستور کار سیاست خارجی دولت دکتر سیدابراهیم رئیسی قرار دارد.
کنفرانس بینالمللی حمایت از انتفاضه فلسطین هر ۴ سال یک بار برگزار میشد اما بخاطر شرایط خاص دوران همهگیری کرونا، دور هفتم آن به تعویق افتاد که انشاءالله به دنبال برگزاری نخستین جلسه هماهنگی برگزاری این کنفرانس در سال جدید، طی ماههای آینده شاهد برگزاری این رویداد مهم در کشورمان خواهیم بود؛ رویدادی که احتمالا نخستین مجال بینالمللی معرفی طرح همهپرسی در فلسطین است. با این حال هنوز جای یک سازمان رسمی که طرح مزبور را به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران پیگیری کند خالی به نظر میرسد.
* جانشین دبیرکل جمعیت دفاع از ملت فلسطین
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|