|
افزایش شاخص کل بازار سرمایه
شاخص کل بورس تهران دیروز با 4 هزار و ۱۵۵ واحد افزایش، در ارتفاع یک میلیون و ۳۹۳ هزار واحدی ایستاد. شاخص هموزن نیز با ۲ هزار و ۷۷۴ واحد افزایش به ۴۰۵ هزار و ۲۵۷ واحد و شاخص قیمت با یکهزار و ۶۵۹ واحد رشد به ۲۴۲ هزار و ۴۰۳ واحد رسید.
ارسال به دوستان
صادرات ایران به کشورهای عضو «اکو» در ۵ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 40 درصد افزایش یافته است
اوجگیری تجارت با اکو
در 5 ماه ابتدایی سال جاری 6 میلیارد دلار بین ایران و 9 کشور عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو تبادل شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل 39 درصد رشد داشته است
ترکیه، افغانستان و پاکستان اصلیترین مقاصد کالاهای ایرانی در میان کشورهای عضو این سازمان هستند
گروه اقتصادی: افزایش تجارت و رشد صادرات یکی از مؤلفههای اصلی تقویت اقتصاد است که با توجه ویژه به دیپلماسی اقتصادی و افزایش سطح کیفیت کالاها و خدمات این مهم اتفاق خواهد افتاد. ایران علاوه بر منابع طبیعی، از موقعیت جغرافیایی ویژهای برخوردار بوده و محل عبور کریدورهای شمال- جنوب و شرق- غرب است، همچنین همسایگی با ۱۵ کشور امکان مهمی برای تجارت در اختیار کشورمان قرار داده است. در جهان امروز که همکاریهای منطقهای و یکپارچگی منطقهای در دستور کار بسیاری از دولتها قرار گرفته، دولت سیزدهم بیش از پیش سیاست تجارت با همسایگان را در اولویت قرار داده است. به نظر میرسد استفاده از ظرفیت سازمانها و گروههای منطقهای میتواند فرصتهای تجاری مناسبی را در اختیار ایران قرار دهد. در تازهترین آماری که توسط گمرک ایران منتشر شده است صادرات غیرنفتی کشور در 5 ماه نخست امسال به 9 عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو با 7 میلیون و 316 هزار تن، به 4 میلیارد و 118 میلیون دلار رسید که این میزان با رشد 40 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل همراه بوده است.
به گزارش «وطنامروز»، سازمان همکاری اقتصادی «اکو» به لحاظ پتانسیلهای اقتصادی و منابع غنی و سرشار مهمترین سازمان همکاری اقتصادی در منطقه محسوب میشود که ایران نیز عضو آن است. بررسی وضعیت اقتصادی کشورهای عضو این سازمان نشان میدهد برای مثال بخش کشاورزی سهم عمدهای در تولید ناخالص داخلی و درآمدهای صادراتی آنها دارد و نسبت قابل توجهی از جمعیت فعال این کشورها در بخش کشاورزی اشتغال دارند. از این رو این بخش بویژه تجارت خارجی آن از اهمیت کلیدی برخوردار است و میتواند نقش تعیینکنندهای در تعیین جهت و موقعیت کلی توسعه اقتصادی اعضا داشته باشد و ایران میتواند نقش خود را در این بخش پررنگتر کند. به دلیل کمتوجهی سالهای اخیر به بازارهای تجاری منطقهای ایران، ظرفیت کشور به تصرف دیگر رقبا درآمده و حضور اقتصادی ایران را با دشواریهایی روبهرو کرده است. با این حال بررسی وضعیت تجارت خارجی ایران با این کشورها در ماههای اخیر حاکی از تغییر این روند است.
* رشد 40 درصدی صادرات ایران به اعضای اکو
در همین رابطه سیدروحالله لطیفی، سخنگوی گمرک اظهار داشت: توجه به همسایگان، روابط دو یا چندجانبه اقتصادی و سیاسی، عضویت در پیمانهای منطقهای و تقویت مناسبات دوجانبه، از سیاستهای قطعی جمهوری اسلامی ایران و دولت سیزدهم است که باعث شده در مناسبات تجاری ایران شاهد تغییرات رو به رشدی باشیم.
وی افزود: از ابتدای سال تا پایان مرداد 9 میلیون و 107 هزار و 402 تن کالا به ارزش 6 میلیارد و 893 میلیون و 869 هزار و 451 دلار، بین ایران و 9 کشور عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو تبادل شد که این میزان نسبت به 5 ماه نخست سال قبل 39 درصد افزایش داشته است.
سخنگوی گمرک تصریح کرد: از این میزان کالای تبادل شده، 7 میلیون و 315 هزار و 928 تن به ارزش 4 میلیارد و 118 میلیون و 241 هزار و 11 دلار، صادرات کالای ایرانی به کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی اکو بوده که 20 درصد در وزن و 40 درصد در ارزش نسبت به دوره مشابه افزایش داشته است.
سخنگوی گمرک در ادامه گفت: واردات از 9 کشور عضو اکو از ابتدای سال تا پایان مرداد نیز به یک میلیون و 791 هزار و 475 تن رسید که با وجود کاهش 2 درصدی نسبت به مدت مشابه از لحاظ ارزش 38 درصد با رشد همراه بوده است.
لطیفی درباره مقاصد و میزان صادرات کالاهای ایرانی به کشورهای عضو اکو گفت: ترکیه با خرید 3میلیون و 682 هزار تن کالا به ارزش 2 میلیارد و 328 میلیون دلار و رشد 110 درصدی، افغانستان با یک میلیون و 256 هزار تن به ارزش 640 میلیون و 573 هزار دلار و کاهش 25 درصدی و پاکستان با یک میلیون و 78 هزار تن به ارزش 474 میلیون و 751 هزار دلار و رشد 13 درصدی، ۳ مقصد اول صادرات کالاهای ایرانی به اعضای سازمان همکاری اقتصادی اکو بودند و بعد از آن آذربایجان با 296 میلیون دلار، ترکمنستان با 166 میلیون دلار، ازبکستان با 88 میلیون دلار، قزاقستان با 61.2 میلیون دلار، تاجیکستان با 45.6 میلیون دلار و قرقیزستان با 18.4 میلیون دلار قرار دارند.
سخنگوی گمرک همچنین درباره واردات از کشورهای عضو اکو تاکید کرد: ترکیه با فروش 2 میلیارد و 166 میلیون و 326 هزار دلار و رشد 21 درصدی، پاکستان با فروش 429 میلیون و 339 هزار دلار و رشد 375درصدی و قزاقستان با 78 میلیون و 423 هزار دلار و رشد 174 درصدی، ۳ کشور اول طرف معامله با ایران در بین اعضای سازمان همکاری اقتصادی اکو برای تامین نیازهای کشورمان بودند و پس از آن ازبکستان با 32.6 میلیون دلار، تاجیکستان با 26.2 میلیون دلار، آذربایجان با 15.3 میلیون دلار، ترکمنستان با 14.4 میلیون دلار، افغانستان با 10.4 میلیون دلار و قرقیزستان با 2.7 میلیون دلار قرار دارند.
* مانعزدایی از تجارت، شرط توسعه پایدار
بهبود شرایط توسعه اقتصادی پایدار، حذف تدریجی موانع تجاری در این منطقه، تهیه برنامه مشترک برای توسعه منابع انسانی در ۱۰ کشور عضو و تسریع برنامه توسعه حملونقل و ارتباطات از برنامههای سازمان اکو برای کشورهای عضو است. همچنین اکو در بسیاری از ابتکارات جهانی به عنوان یک شریک فعال و جدید میتواند حضور داشته باشد و نقش سازندهای در پیشبرد اهداف توسعه پایدار در بسیاری از حوزهها ایفا کند.
***
تراز تجاری تهران با مسکو مثبت شد
رئیس سازمان توسعه تجارت در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، گزارشی از رشد تبادلات تجاری کشورمان با روسیه در عرصههای مختلف ارائه داد.
علیرضا پیمانپاک در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت که به ریاست سیدابراهیم رئیسی برگزار شد، گزارشی از رشد قابل توجه تبادلات تجاری کشورمان با روسیه در عرصههای مختلف از جمله صادرات محصولات کشاورزی و صنایع هایتک و مثبت شدن تراز تجاری تهران با مسکو ارائه کرد.
در این مراسم همچنین گزارشی از روند همکاریهای تجاری با منطقه اوراسیا ارائه شد.
در این گزارش اعلام شد پس از اختیاراتی که ستاد هماهنگی اقتصادی دولت در خرداد امسال به سازمان توسعه تجارت تفویض کرد، میزان تبادل تجاری میان جمهوری اسلامی ایران با روسیه و کشورهای منطقه اوراسیا از رشد قابل توجهی برخوردار شده است. این گزارش همچنین تایید میکند که ایران نهتنها در صادرات محصولات کشاورزی، بلکه در صادرات صنایع پیشرفته و پیچیده یا هایتک به روسیه نیز موفقیتهای خوبی به دست آورده و تراز تجاری تهران با مسکو مثبت شده است.
اعضای جلسه بر اساس این گزارش مقرر کردند زیرساختهای لازم از جمله فعالیت کشتیهای مناسب در دریای خزر فراهم شود و تسهیلات بیشتری در اختیار صادرکنندگان قرار گیرد.
ارسال به دوستان
نگاهی به حضور پررنگ محصولات چینی در نمایشگاه تحول صنعت خودرو
خودروی چینی در نمایشگاه نبود؟!
محمدسعید بهمنی*: هفته گذشته وزارت صنعت، معدن و تجارت میزبان خبرنگاران و فعالان رسانهای حوزه صنعت بود. همانطور که پیشبینی میشد موضوعات مرتبط با صنعت خودرو و حواشی آن بیشترین سهم را در بین سوالات خبرنگاران از سیدرضا فاطمیامین به خود اختصاص داد. پر واضح است که هماکنون بحث «خودرو» اصلیترین پاشنه آشیل وزارت صنعت، معدن و تجارت و محل برخورد بیشترین انتقادها به شخص فاطمیامین است. در این نشست یک اظهارنظر عجیب توسط وزیر صمت توجه تمام رسانهها را به خود جلب کرد. وی درباره حضور خودروهای چینی در نمایشگاههای پیدرپی و بیاثر خودرو که توسط رسانهها چندین بار مورد نقد قرار گرفته بود، گفت: «حتی یک خودروی چینی هم در نمایشگاه تحول صنعت وجود نداشت».
بررسیها اما نشان از آن دارد که خودروهای چینی حضور پررنگی در این نمایشگاه داشتهاند.
۲ خودروساز بزرگ و البته دولتی کشور فارغ از محصولات کلیشهای خود که در 4 نمایشگاه قبلی هم از آنها رونمایی کرده بودند. یکی از بزرگترین غرفههای حاضر در این نمایشگاه، متعلق به 4 شرکتی بود که در آن مقرر شده بود پلتفرم ملی آفرود رونمایی شود؛ در این غرفه چندین خودرو وجود داشت که به دستور مسؤولان لوگوی همه آنها پوشانده شده بود! موضوعی که منجر به تعجب بازدیدکنندگان نیز شد و در فضای مجازی هم به طور ویژه به آن پرداخته شد. بررسی خبرنگاران مستقر در نمایشگاه نشان از آن دارد که این خودروها نهتنها پلتفرم ملی آفرود نبودند، بلکه نمیتوان به آنها عنوان خودروی ایرانی اطلاق کرد و تمام آنها چینی بودند. به عنوان مثال ۲ خودروی دایون Y5 و پیکاپ مکث موتور با نام اصلی V5 از محصولات کمپانی چینی دایون در این غرفه چشمنوازی میکردند. تکلیف محصولات آمیکو هم که از پیش مشخص است و تولیدکننده آنها چینی است. در غرفه کرمان موتور نیز این شرکت با رونمایی از محصول جدید خود که در واقع یک فیسلیفت عمیق از خودروی جی 4 کمپانی جک بود، حضور داشت. کمی آنطرفتر هم J7 با رنگ زردش خودنمایی میکرد که آن هم محصول کمپانی JAC چین بود و با نام و برند جدید کرمان موتور یعنی KMC عرضه خواهد شد. در غرفه سایپا، محصولی از سیتروئن به چشم میخورد؛ خودرویی که به نظر اروپایی میآید اما اینطور نیست. آن محصول سیتروئن هم حاصل همکاری گروه PSA فرانسه و شرکتی چینی است و پروژه m44 سایپا هم در واقع هیچ ارتباط مستقیمی با اروپا ندارد و حاصل جوینت ونچری چینی است. در انتها نیز بررسی خودروی اقتصادی ایران خودرو و سایپا با لوگوی جدید، نشان میدهد این خودروی کوچک محصولی ارزانقیمت از کمپانی رنو است که البته این یک مورد محصول چین نبوده و در 2 نسخه برای بازارهای هند و برزیل تولید شده است. حال بماند که طراحی داخلی کابین تارا نیز از محصولات چینی تامین شده است. جای تعجب دارد که با این همه ردپا از محصولات چینی چرا وزیر محترم صمت گفته است هیچ خودروی چینی در نمایشگاه تحول صنعت خودرو حضور نداشته است. علی ایحال، نمایشگاه تحول صنعت خودرو چند هفتهای است که تمام شده اما حواشی نمایشگاه پایانی ندارد و البته بازار خودرو نیز بر مدار بیمدیریتی در حال گذران اوقات است!
* کارشناس حوزه خودرو
ارسال به دوستان
اخبار
افزایش ۲۰ درصدی تولید بنزین در پالایشگاه ستاره خلیجفارس
معاون تولید شرکت نفت ستاره خلیجفارس از اجرای طرحهای توسعهای به منظور افزایش ظرفیت پالایشگاه ستاره خلیجفارس خبر داد و گفت: تولید بنزین پالایشگاه ستاره خلیجفارس ۲۰ درصد افزایش یافت.
به نقل از شرکت نفت ستاره خلیجفارس، سروش ذیگلری بیان کرد: از جمله گامهای مهم شرکت نفت ستاره خلیجفارس به عنوان نگین صنعت پالایش کشور در ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۱، افزایش تولید فرآورده راهبردی بنزین بوده است، به نحوی که با وجود افزایش سفرهای تابستانی و افزایش مصرف روزانه بنزین کشور، هیچگونه خللی در موازنه تولید و مصرف بنزین کشور به وجود نیامده است.
وی با اشاره به تحریمهای ظالمانه استکبار جهانی و دشمنان قسمخورده ملت ایران و قرار گرفتن شرکت نفت ستاره خلیجفارس در فهرست تحریمهای اخیر که با اهداف شوم ایجاد اختلال در تأمین سوخت مصرفی لجستیک و ناوگان حملونقل، نیروگاههای برق و زیرساختهای کشور و سلب امنیت و آسایش خاطر هموطنان عزیزمان بوده است، گفت: یکی از اهداف کلان پالایشگاه ستاره خلیجفارس، تولید فرآوردههای پاک با کیفیتی بالاتر از حدود مجاز مؤلفههای زیستمحیطی استاندارد یورو ۵ در کلاس جهانی به شمار میرود، به نحوی که مقدار گوگرد بنزین تولیدی پالایشگاه با حدود ۲۰ برابر کمتر از مقدار مجاز، تأثیر بسزایی در کاهش آلایندگیهای زیستمحیطی داشته است.
معاون تولید شرکت نفت ستاره خلیجفارس تأکید کرد: با برنامهریزیهای انجامشده در اجرای مراحل آتی پروژه افزایش ظرفیت و طرحهای توسعه زنجیره ارزش فرآوردهها، در آیندهای نزدیک پالایشگاه ستاره خلیجفارس به پتروپالایشگاهی بزرگ و مدرن به منظور تولید محصولات مورد نیاز کشور و ایجاد ارزش افزوده بیشتر تبدیل خواهد شد.
ذیگلری گفت: با وجود اعمال تحریمهای همهجانبه، در سختترین شرایط با تبدیل هوشمندانه تهدیدها به فرصتهای بینظیر و اتکا به توان فنی و ظرفیتهای منحصربهفرد دانشبنیان داخلی، افقهای روشنی در راه خودکفایی، پیشرفتهای چشمگیر و روزآمد در همه حوزههای تخصصی صنعت پالایش کشور گشوده شده است که در پرتو آن، استمرار عملیات تولید بیش از ۴۰درصد بنزین سبد سوخت کشور در ستاره خلیجفارس بهعنوان بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی جهان حاصل شد.
***
توزیع گوشت مرغ منجمد برای تنظیم بازار
معاون بازرگانی داخلی شرکت پشتیبانی امور دام کشور از توزیع گوشت مرغ منجمد بدون هیچ محدودیتی در بازار خبر داد و گفت: ذخایر گوشت مرغ کشور از شرایط مطلوبی برخوردار است. محمد جعفری با بیان اینکه وضعیت گوشت مرغ به نرخ مصوب رسیده است، افزود: با توجه به افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار، شرکت پشتیبانی امور دام از ۱۰ شهریورماه به منظور تنظیم بازار این محصول ورود کرده به طوری که اکنون قیمت گوشت مرغ در بازار به قیمت مصوب نزدیک شده است. معاون بازرگانی داخلی شرکت پشتیبانی امور دام کشور اضافه کرد: پیش از این شرکت مازاد گوشت مرغ کشور را برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی خریداری کرده بود، بنابراین ذخایر ما مطلوب است و هیچ کمبودی در این باره نداریم و هر زمان که بازار نیاز داشته باشد ورود میکنیم. به گفته وی، طبق مصوبه دولت قیمت هر کیلوگرم مرغ زنده ۴۰ هزار تومان و قیمت برای مصرفکننده ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان تعیین شده بود که اکنون نیز به طور مجدد با ورود شرکت پشتیبانی امور دام این رقم به نرخ مصوب نزدیک شده است. وی اظهار کرد: در حال حاضر توزیع مرغ منجمد بدون هیچ محدودیتی در تهران و سایر استانهای کشور انجام میشود که البته این فرآیند در صورت درخواست کارگروه تنظیم بازار استانها برحسب نیازشان صورت میگیرد. جعفری تصریح کرد: بر اساس معرفینامه کارگروه تنظیم بازار استانها هر کیلوگرم مرغ منجمد در سردخانههای شرکت پشتیبانی امور دام استانها با قیمت ۴۵ هزارتومان در اختیار مباشران قرار میگیرد و در تهران با قیمت ۴۸ هزار تومان به دست مصرفکنندگان میرسد. البته کارگروههای تنظیم بازار استانی خود تعیینکننده نرخ مرغ منجمد در استانها هستند.
***
رشد اقتصادی در بهار امسال به 3.8 درصد رسید
متوسط رشد اقتصادی فصلی در دولت سیزدهم ۵۶ درصد بالاتر از دولت قبل
رشد اقتصادی فصلی کشور در بهار ۱۴۰۱ به 3.8 درصد رسید تا متوسط رشد اقتصادی فصلی در دولت سیزدهم به 3.4 درصد برسد. مرکز آمار نرخ رشد اقتصادی 3 ماهه اول ١۴٠١ را منتشر کرد و از رشد ٣,٨ درصدی تولید ناخالص داخلی با نفت (رشد اقتصادی کشور) و 3.4 درصدی تولید ناخالص داخلی بدون نفت (رشد اقتصادی غیرنفتی) در فصل بهار سال ١۴٠١ خبر داد. در پاییز ۱۴۰۰ به عنوان نخستین فصل عملکرد دولت سیزدهم، رشد اقتصادی کشور به 4.1 درصد و در زمستان ۱۴۰۰ به 2.2 درصد رسیده بود. بدین ترتیب با ثبت رشد اقتصادی 3.8 درصدی در بهار امسال، متوسط رشد اقتصادی فصلی در ۳ فصل اخیر (دولت سیزدهم) به 3.39 درصد رسیده است. این در حالی است که متوسط رشد اقتصادی فصلی کشور در ۸ سال دولتهای یازدهم و دوازدهم 2.17 درصد بود. بر این اساس تاکنون دولت رئیسی در ۳ فصل نخست عملکرد خود رشد اقتصادی کشور را نسبت به دولت روحانی بیش از ۵۶ درصد بیشتر کرده یا به عبارت دیگر 1.5 برابر کرده است. متوسط رشد اقتصادی فصلی بدون نفت کشور در دولت سیزدهم 3.6 درصد بوده در حالی که در دولت روحانی 2.8 درصد بود.
ارسال به دوستان
آغاز تدوین برنامه هفتم پیشرفت
سرپرست معاونت امور مجلس، حقوقی و توسعه منطقهای سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: به دنبال ابلاغ سیاستهای کلی برنامه هفتم پیشرفت، رئیسجمهور دستور آغاز رسمی تدوین آن را صادر کرد.
بابک افقهی گفت: به دنبال ابلاغ سیاستهای کلی برنامه هفتم پیشرفت توسط مقام معظم رهبری، رئیسجمهور محترم دستور آغاز رسمی تدوین برنامه هفتم پیشرفت در دولت سیزدهم توسط سازمان برنامه و بودجه کشور را صادر کردند.
وی افزود: البته تمهید مقدمات و جلسات متعدد مطالعات تدوین برنامه هفتم پیشرفت در سال گذشته و به دستور رئیس سازمان برنامه و بودجه با محوریت ۲ بازوی پژوهشی سازمان یعنی مرکز آیندهنگری و مؤسسه عالی پژوهش و برنامهریزی آغاز شده بود.
سرپرست معاونت امور مجلس، حقوقی و توسعه منطقهای سازمان برنامه و بودجه کشور ادامه داد: از جمله اقدامات مهم دیگر برگزاری جلسات متعدد نخبگی با حضور کارشناسان و اساتید دانشگاهی در حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه برای بررسی مدلهای متعدد و انتخاب بهترین مدل مناسب برای تمرکززدایی در برنامه توسعه و افزایش اختیارات به استانها برای تبلور ظرفیتهای فراوان آنها برای تحقق بیشتر پیشرفت در کشور بود.
وی ادامه داد: تمرکززدایی و توجه به پیشرفت استانها یکی از رویکردهای مهم تدوین برنامه هفتم پیشرفت در دولت سیزدهم و بر اساس سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری خواهد بود که مبتنی بر آمایش سرزمین، تجهیز منابع لازم از طریق ایجاد صندوقهای استانی و افزایش قدرت تصمیمگیری در استانهاست.
افقهی یادآور شد: پیشبینی میشود تا پایان فروردین سال آینده نسخه اولیه برنامه به هیات محترم وزیران تقدیم شود و پس از آن روند بررسی و تصویب برنامه هفتم در دولت و مجلس آغاز شود.
این مقام مسؤول در سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: بنا بر تأکید رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه برای استفاده از همه ظرفیتهای کارشناسی و نخبگی در تدوین برنامه هفتم پیشرفت، این سازمان آماده پذیرش پیشنهادها، نظرات و استفاده از ظرفیتهای ارزنده دانشگاهها و قطبهای علمی و گروههای کاری اتاقهای بازرگانی، تعاون و فعالان اقتصادی سراسر کشور به صورت سازماندهی شده و کارآمد است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|