|
تاکایف رئیسجمهور قزاقستان شد
کمیسیون مرکزی انتخابات قزاقستان روز گذشته ضمن اعلام نتایج مقدماتی انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری این کشور، از پیروزی «تاکایف» خبر داد. بر اساس اعلام کمیسیون مرکزی انتخابات قزاقستان، «قاسم ژومارت تاکایف» با کسب 81.31 درصد آرا بار دیگر به عنوان رئیسجمهور این کشور انتخاب شد.
ارسال به دوستان
دور دنیا
اردوغان: در صورت نیاز در عراق و سوریه عملیات زمینی میکنیم
رئیسجمهور ترکیه تأکید کرد که عملیات نظامی در شمال سوریه و عراق محدود به حملات هوایی نخواهد بود و در صورت نیاز از نیروهای زمینی نیز استفاده خواهد شد. به گزارش ایسنا به نقل از شبکه خبری اسکاینیوز، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه حین بازگشت از قطر در گفتوگو با خبرنگاران گفت: عملیات هوایی در شمال عراق و سوریه موفقیتآمیز بود. در این عملیات حدود ۷۰ جنگنده و پهپاد شرکت کردند. ما ۸۹ هدف را با موفقیت منهدم کردیم که شامل پناهگاهها، مخفیگاهها و تونلها، انبارهای مهمات، مقرها و پادگانهای آموزشی تروریستهایی بود که کشور و امنیت مرزهای ما در شمال سوریه و عراق را تهدید میکنند. در زمان کنونی ۴۵ هدف تروریستی در عمق ۱۴۰ کیلومتری شمال عراق و ۴۴ هدف در عمق ۲۰ کیلومتری سوریه مورد حمله قرار گرفتند. با خلوصی آکار، وزیر دفاع ترکیه دیدار کردم و او مرا در جریان آخرین تحولات گذاشت. وی گفت مذاکراتی با رؤسایجمهور آمریکا و روسیه درباره عملیات هوایی «پنجه- شمشیر» در شمال سوریه و عراق نداشته است.
***
کنایه تند کرهشمالی به گوترش
وزیر خارجه کرهشمالی (دوشنبه) نسبت به اقدام دبیرکل سازمان ملل مبنی بر محکومیت وضعیت شبهجزیره کره ابراز تاسف و این دبیرکل را «عروسک خیمهشببازی آمریکا» توصیف کرد. خبرگزاری رسمی کرهشمالی موسوم به کیسیانای در گزارش خود به نقل از «چو سون هی» وزیر خارجه کرهشمالی نوشت: آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد این واقعیت را که آمریکا و دستنشاندههایش مسائل و امور داخلی کرهشمالی را به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع میدهند تا علیه پیونگیانگ فشاری را اعمال کنند، نادیده گرفت. این امر خود بخوبی ثابت میکند که دبیرکل سازمان ملل عروسک خیمهشببازی آمریکاست. این دیپلمات ارشد کرهشمالی با اشاره به اظهارات گوترش در ۱۸ نوامبر مبنی بر اینکه «تمرینات و رزمایشهای جمهوری دموکراتیک خلق کره برای دفاع از خود، نوعی تحریک به حساب میآید»، گفت: «من اغلب دبیرکل سازمان ملل را عضوی از کاخ سفید یا وزارت خارجه آمریکا تلقی میکنم. من قویا نسبت به رویکرد بسیار شرمآور دبیرکل سازمان ملل و اهداف و اصول منشور سازمان ملل که گویا وظیفه آن حفظ عدالت و برابری در تمام زمینههاست، ابراز تاسف میکنم».
***
القاعده خواستار جهاد علیه قطر شد
گروه تروریستی القاعده، پیروان خود را به «جهاد» در جامجهانی قطر فراخواند! به گزارش ایسنا به نقل از وبسایت دیلی استار، گروه القاعده در اظهاراتی که یک روزنامهنگار به نام «وسیم نصر» منتشر کرده، تاکید کرد زمان آن فرا رسیده است که «جهاد» فیزیکی را در مواجهه با «تهاجم» به قطر توسط جامجهانی که برای «نابودی جوامع و ارزشهای مسلمان» طراحی شده است، به راه انداخت. به نظر میرسد این گروه از اعمال خشونت علیه افرادی که به کشور قطر سفر میکنند، حمایت میکند. در متن این بیانیه آمده است: «اعمال آنها برای جوامع محافظهکار و مردمان مسلمان ما بیگانه است. فقط آنها [مسلمانان] میتوانند با سنگسار کردن آنها کار خود را انجام دهند». القاعده با اشاره به غرب گفت: «آنها اکنون انواع دیگری از تهاجم فرهنگی را میآورند، نوع دیگری از جنگ فکری مخرب». در بیانیه منتسب به القاعده آمده است: یکی از مهمترین اهداف آنها امحای میراث بسیاری از مردم این منطقه از طریق احیای هرزهنگاری و عادیسازی فساد همجنسگرایی است.
***
گروسی: ایران به نقطه گریز نرسیده است
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در برنامه ۶۰ دقیقه شبکه آمریکایی «سیبیاس» گفت فکر نمیکند زمان آن رسیده باشد که بپذیرد ایران یک قدرت اتمی است و اطلاعاتی هم ندارد که نشان دهد تهران در حال توسعه برنامه تسلیحات اتمی است. گروسی در پاسخ به این سوال که فکر میکند تهران چقدر به ساخت بمب اتم نزدیک است، گفت: در سطح کنونی تولید اورانیوم غنی شده، ایران به اندازه کافی مواد برای داشتن بیش از یک دستگاه را انباشته کرده، اگر تصمیم بگیرند این کار را انجام دهند. اما هیچ اطلاعاتی نداریم که نشان دهد ایران در حال حاضر برنامه تسلیحات اتمی دارد. به گزارش خبرگزاری «تاس»، وی در پاسخ به این سوال که آیا با ایران به نقطه بیبازگشت رسیده و آیا زمانش رسیده که آن را به عنوان قدرت هستهای بپذیریم، گفت: نه، به آن نقطه نرسیدهایم اما باید خیلی سخت کار کنیم تا به آنجا نرسیم.
***
چین: تایوان خط قرمزی عبورنکردنی است
«وانگ یی» وزیر خارجه چین خطاب به آمریکا گفت: تایوان یک «خط قرمز» امنیتی برای چین است که واشنگتن هرگز نباید از آن عبور کند. به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وانگ یی، وزیر خارجه چین در بیانیهای که روز یکشنبه از سوی وزارت خارجه چین منتشر شد در شرح سفر «شی جین پینگ» رئیسجمهور چین در روزهای اخیر به اجلاسهای گروه 20 و سازمان اَپِک تاکید کرد: «شی جین پینگ، رئیسجمهور چین در پاسخ به حرفها و کارهای غلط اخیر آمریکا در قبال مساله تایوان و تلاش واشنگتن برای خطکشی در روابط چین-آمریکا، به طور جامع و سیستماتیک اصل مساله تایوان و موضع اصولی چین در قبال آن را مشخص و به وضوح اشاره کرد مساله تایوان در بطن منافع بنیادین چین و روابط چین با آمریکا قرار دارد». وانگ یی طبق این بیانیه تاکید کرد: «استقلال تایوان با صلح و ثبات در سراسر تنگه تایوان مغایر است» و «مردم چین هرگز موافق کسی که بخواهد تایوان را از چین جدا کند نخواهند بود». وزیر خارجه چین همچنین هشدار داد، این مساله «یک بنیان سیاسی و خط قرمزی اصلی است که هیچ کس نمیتواند از آن عبور کند».
ارسال به دوستان
تهران پاسخ قطعنامه آژانس علیه ایران را با توسعه برنامه هستهایاش در فردو و نطنز داد
گوشمالی گروسی
ایران در نامهای به آژانس آغاز غنیسازی اورانیوم 60 درصد را با ماشینهای IR-6 در فردو اعلام کرد
گروه بینالملل: شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی پنجشنبه ۲۶ آبان (۱۷ نوامبر) در وین قطعنامه جدیدی را در محکومیت «عدم همکاری ایران» با این نهاد تصویب کرد که ایران اعلام کرد حتما پاسخی جامع و منظم به این قطعنامه آژانس خواهد داد. ۲۶ عضو از ۳۵ عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی با متن ارائه شده توسط آمریکا و تروئیکای اروپا (بریتانیا، فرانسه و آلمان) موافقت کردند و تنها روسیه و چین به پیشنویس این قطعنامه رای مخالف دادند، 5 کشور نیز رای ممتنع دادند و ۲ عضو دیگر شورا هم غایب بودند. این دومین قطعنامه علیه ایران در سال جاری پس از ماه خرداد است و دلیل هر دو هم از دید آژانس یکی است: عدم وجود پاسخدهی «معتبر ایران به لحاظ فنی» درباره آثار اورانیوم یافت شده در 3سایت اعلام نشده. قطعنامه شورای حکام در مرحله فعلی اهمیتی نمادین دارد اما ممکن است مقدمهای باشد برای کشاندن اختلاف آژانس و ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد و احتمال اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران. البته این قطعنامه اعلام کرده است ایران وقت دارد تا ماه مارس سال جاری میلادی یعنی اسفند امسال اقداماتی برای همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام دهد. البته ایران اعلام کرد این بیانیه «کاملاً سیاسی و غیرفنی» است و پاسخ متقابل هستهای به این موضوع خواهد داد.
در همین رابطه خبرنگار «وطنامروز» مطلع شد ایران اقدام متقابل را عملی کرده و نامه آن را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کرده است. نکته حائز اهمیت این است که ایران در حوزه غنیسازی و ایجاد آبشارهای جدید سانتریفیوژ اقداماتی را انجام داده است. ایران غنیسازی 60 درصد را در فردو شروع کرده است که پیامی سخت و شدید به قطعنامه آمریکایی- اروپایی آژانس بینالملل انرژی اتمی است. اقدام دیگر ایران ایجاد ۲ آبشار جدید IR2M و IR4 در نطنز و فردو بود که به مرحله قبل از گازدهی رسیده است و برای رسیدن به روند غنیسازی چند روزی طول خواهد کشید ولی این موضوع در عمل یعنی ایران غنیسازی با این آبشارهای جدید را شروع کرده است. ۲ کار دیگر ایران که پاسخی به نظر قاطع به قطعنامه آژانس بینالملل انرژی اتمی است، راهاندازی و نصب سانتریفیوژ جدید در ۲ سالن خالی در فردو و نطنز است. این سالنها به دلیل تعهدات ایران در برجام خالی از سانتریفیوژ شده بود که ایران دوباره در این ۲ سالن سانتریفیوژ نصب کرد. همچنین چهارمین حرکت مهم ایران در مقابل قطعنامه آژانس تعویض سانتریفیوژهای IR1 در فردو با IR6 خواهد بود که به نظر میرسد زخم کاری بزرگی به آمریکا خواهد بود، زیرا توان ظرفیت هستهای ایران در فردو را 10 برابر خواهد کرد. این اقدامات ایران بر اساس «قانون راهبردی هستهای مجلس» خواهد بود که ایران باید در مقابل کارهای آمریکا، اروپا و آژانس بینالمللی انرژی اتمی تعهدات هستهای خود را هم کاهش دهد. از سوی دیگر به نظر میرسد ایران با این روند غنیسازی، 2 هزار و 500 کیلوگرم مواد غنیشده 5 درصد و 100 کیلوگرم 60 درصد دارد که این موضوع به نگرانی عمیق آمریکا تبدیل شده است. این در حالی است آنها در بیانیهای که بعد از قطعنامه آژانس علیه ایران صادر کردند به صراحت گفتند پنجره دیپلماسی را نبستهاند. از سوی دیگر حضور وزیر خارجه عمان در ایران و دیدار وی با رئیسجمهور و وزیر امور خارجه کشورمان حائز اهمیت است و نشان میدهد که آمریکاییها برای رسیدن به توافق هستهای عجله دارند.
اما نکته اصلیای که در رابطه با پرونده توافق هستهای ایران وجود دارد، این است که آمریکا بارها در خفا به ایران پیامهایی برای احیای توافق هستهای فرستاده است اما در عمل ایران را بیشتر تحریم میکند. در همین زمینه، رئیس دستگاه دیپلماسی از پیام تازه آمریکاییها به تهران درباره مذاکرات رونمایی کرد؛ پیامی که در میانه مواضع تیم بایدن مبنی بر اینکه مذکرات در دستور کار کاخ سفید قرار ندارد، حاوی معانی فراوانی است. به نظر میرسد دولت بایدن که تلاش کرد از اتفاقات اخیر در ایران حداکثر بهره را ببرد و در بیم و امید به ثمر رسیدن اغتشاشات در ایران به سر میبرد، به این ادراک رسیده باشد که ظرفیت حوادث ایران برای آسیب زدن به کشورمان ته کشیده و حالا شاید بتواند آنچه را کف خیابانهای تهران رخ داد به امتیازی نقد تبدیل کند، البته واشنگتن بیش از هر نکتهای به نیاز خود به توافق واقف است و هیچ جایگزینی برای آن متصور نیست. از اواخر تابستان مشخص و اعلام شده بود تیم آمریکایی به دلیل در پیش بودن انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا در شرایط توافق قرار ندارد و آن را به بعد از انتخابات موکول کرده بود اما دولت بایدن با شروع اغتشاشات در ایران تلاش کرد دلیل این وقفه را آنچه خود حمایت از معترضان در ایران خواند، جلوه دهد. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در همین زمینه گفت آمریکا پیامی درباره توافق هستهای از طریق واسطهها به تهران ارسال کرده است. وزیر امور خارجه مدعی شد مقامهای آمریکایی رفتار دوگانهای دارند و از یک سو پشت پرده برای رسیدن به توافق عجول هستند و از سوی دیگر در رسانهها صحبتهای دیگری را مطرح میکنند. وی گفت: «ما اجازه نمیدهیم آنها با برخی پیامها به آشوب و اغتشاشات در ایران دامن بزنند و همزمان خواستار مذاکرات با ایران هم باشند. آمریکاییها در تبادل پیامها حتی تعجیل دارند که هرچه زودتر به نقطه توافق برسیم. اینگونه رفتار دوگانه آمریکا جدید نیست اما تاریخ مصرف چنین سیاستهایی گذشته است».
از سوی دیگر آمریکاییها قصد دارند نگذارند برجام به سال دهم آن برسد تا قطعنامههای سازمان ملل در سال دهم از بین نرود و کامل ملغای نشود. به همین دلیل بعد از اتفاقات داخلی ایران آنها امید پیدا کردند شاید تغییر مهمی در کشور رخ دهد اما اکنون تیر آنها به سنگ خورده است. شاید اروپاییها قصد داشته باشند در مارس پرونده ایران را به شورای امنیت ارجاع دهند تا قطعنامههای قبلی علیه ایران بازگردد که به نظر میرسد با مخالفت چین و روسیه روبهرو شوند. از سوی دیگر آنها «مکانیسم ماشه» را هم نمیخواهند فعال کنند که دیپلماسی برای همیشه در پرونده هستهای ایران بسته نشود، به همین دلیل باید تصمیم سیاسی خود را برای رسیدن به احیای توافق هستهای بگیرند. در همین رابطه به نظر میرسد ۲ مسیر در آینده پرونده هستهای ایران باید متصور بود؛ ابتدا اینکه آمریکاییها پروندههای سیاسی پادمانی علیه ایران را بسته و در یک تصمیم، توافق هستهای را امضا کنند. مسیر دوم اما این است که آنها راه قطعنامه را در پیش بگیرند که به نظر میرسد ایران در مرحله بعد به سمت غنیسازی بالای 90 درصد و تولید آشکارسازهای نوترونی برود که دیگر کامل تهران خط قرمزهای واشنگتن را رد و عملاً آمریکا را مات میکند. به همین دلیل بود که ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره برجام گفت: «جمهوری اسلامی ایران در عمل نشان داد چقدر پایبند به میز مذاکره برای دستیابی به یک توافق خوب، قوی و پایدار در سریعترین زمان ممکن است. اقدام مجدانه جمهوری اسلامی ایران در پاسخگویی به طرحهای پیشنهادی مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپایی هم در همین چارچوب بود. گره زدن روند مذاکرات به جنگ اوکراین یا زمستان سرد اروپا گمانهزنیهای رسانهای است و ما آن را تایید نمیکنیم. چیزی که باعث عدم جمعبندی نهایی مذاکرات و از سرگیری اجرای توافق شد، نبود اراده سیاسی در طرف مقابل و مشخصاً آمریکا بود. جمهوری اسلامی ایران معتقد است اگر این اراده در طرف مقابل وجود داشته باشد، در کوتاهترین زمان امکان جمعبندی توافقات و بازگشت طرفها به اجرای توافق میسر است».
وی ادامه داد: «اقدام جمهوری اسلامی ایران در واکنش به قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود؛ قطعنامهای که با اقدام سیاسی دولت آمریکا و ۳ کشور اروپایی و با یک فشار سیاسی، بر شورای حکام تحمیل شد. صدور این قطعنامه در حالی است که ایران شفافترین برنامه صلحآمیز هستهای را در مقایسه با میزان تأسیسات تحت نظارت آژانس در جهان دارد و در عین حال بیشترین بازرسیهای انجام شده آژانس، از فعالیتهای هستهای ایران بوده است. مبنای جمهوری اسلامی ایران، این است که اگر در برابر آژانس بینالمللی انرژی اتمی تکلیفی دارد، حتما حقوقی هم دارد که باید رعایت شود». همچنین محمد اسلامی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی هم در پاسخ به سوالی درباره قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران اظهار داشت: «پیش از این هم گفته بودیم صدور قطعنامه مشخصا یک اقدام غیرسازنده برای حفظ فشار حداکثری است و هیچ کمکی به طرفهای مقابل برای حل مسائل موجود نخواهد کرد». اسلامی افزود: «ما از مدیرکل آژانس هم شنیده بودیم و وی تأکید داشت صدور قطعنامه کمکی به پیشبرد امور نخواهد کرد. به نظر میرسد ۳ کشور اروپایی و آمریکا به استفاده از انواع روشهای مختلف فشار از جمله صدور قطعنامه و تحریم عادت دارند و پرواضح است اینگونه فشارها بیسرانجام خواهد بود». رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه با بیان اینکه این اقدام اشتباه و تصویب قطعنامه علیه کشورمان همانطور که پیشتر هم گفته شده بود، پاسخ محکمی از سوی ایران به همراه خواهد داشت، تصریح کرد: «برنامههای هستهای جمهوری اسلامی ایران مطابق قانون اقدام راهبردی مجلس پیش میرود و صدور قطعنامههای متعدد علیه ایران در پیشبرد این برنامهها خللی ایجاد نخواهد کرد».
ارسال به دوستان
گلوبالتایمز: برخی از نزدیکترین متحدان ایالات متحده از این کشور فاصله گرفتهاند
آغوش چین برای متحدان آمریکا
گروه بینالملل: پایگاه خبری «گلوبالتایمز» در گزارشی به یک ویژگی رهبران و نخبگان سیاسی مخصوصا سن و سالدارِ آمریکایی در عرصه حکمروایی این کشور که همان «خودشیفتگی و خودبرتربینی» موقعیت و جایگاه کشورشان در عرصه معادلات بینالمللی است، پرداخته است. این پایگاه خبری بر این نکته تاکید میکند که رهبران آمریکایی مدتهاست فکر میکنند نظام سیاسی کشورشان و رویههای آن در عرصه سیاست خارجی، بسیار خوب و درست است و به همین دلیل نیز حاضر به اجراییکردن هیچ اصلاحاتی در رابطه با این سیاستها نیستند؛ مسالهای که جدای از به باور آوردنِ فجایع قابل توجه در عرصه بینالمللی، با تبعات و پیامدهای زیادی برای خود مردم آمریکا نیز همراه بوده است.
پایگاه خبری گلوبالتایمز در این رابطه مینویسد: «وجود دورههایی از رشد و رونق اقتصادی در آمریکا، سبب شده سیاستمداران آمریکایی اینطور فکر کنند که وقتی صحبت از حوزه سیاست خارجی میشود، آنها «خوب مطلق» هستند. در واقع، آنها اینطور فکر میکنند به قدری خوب هستند که هیچکس نمیتواند آنها و کشورشان را به چالش بکشد؛ رویکردی که بعضاً موجب شده شماری از ناظران و تحلیلگران آمریکایی به این نکته اشاره کنند که این طرز فکر، مانعی جدی بر سر راه اصلاح برخی سیاستهای غلط است.
نشریه «فارین پالیسی» بتازگی مقالهای را با عنوان «دموکراتها و جمهوریخواهان موافقت دارند که آمریکا همیشه درست و خوب است»، منتشر کرد. در قالب این مقاله اینطور استدلال میشود که اگرچه آمریکاییها در وضعیت کنونی شدیدا از حیث داخلی چند دسته هستند، با این حال، زمانی که صحبت از حوزه سیاست خارجی میشود، آمریکاییها و احزاب سیاسی اصلی آنها، بیش از پیش متحد و یکدست میشوند؛ اتحادی که البته مبتنی بر توهم «برتری جهانی آمریکا» است.
کارشناسان و متخصصان اشاره داشتهاند که اگرچه قدرت اقتصادی و قدرت نرم آمریکا در حال زوال و تضعیف شدن است، با این حال، سیاستمداران آمریکایی همچنان مست توهم هژمونی جهانی کشورشان هستند و به اقداماتی نظیر پیگیری سیاستهای یکجانبهگرایانه یا مداخله در دیگر کشورها مبادرت میورزند. در چارچوب مبارزات و رقابتهای حزبی نیز، حزب حاکم آمریکا اغلب جهت اخذ امتیازات داخلی، مجبور به پیگیری اقدامات و سیاستهایی خطرناک در خارج از این کشور است.
از چشمانداز این نکته که چرا نخبگان سیاسی آمریکا به نحو کورکورانهای، رویههایی متکبرانه را علیه دیگر کشورها اتخاذ میکنند، «لیو ژیانگ» (پژوهشگر ارشد آکادمی چینی علوم اجتماعی) میگوید: «بسیاری از سیاستمداران سن و سالدار آمریکا نظیر ۲ رئیسجمهور اخیر این کشور، در شرایطی رشد کرده و روزگار گذراندهاند که آمریکا شرایط باثبات و قدرتمندی از حیث سیاسی و اقتصادی بویژه در عرصه بینالمللی داشته است. از این رو، آنها همچنان در شرایط فعلی نیز درگیرِ توهماتی گسترده در مورد قدرت آمریکا هستند و فکر میکنند وضعیت سابق همچنان پابرجاست. در میان سیاستمداران جوانتر نیز بسیاری از آنها رشته علوم سیاسی را در دانشگاهها تحصیل کردهاند. در این دانشگاهها نیز اغلب آموزش علم سیاست محدود به دوران جنگ سرد و تجربیات برجسته آن دوران است و اینطور به دانشجو القا میشود که آمریکا همیشه حق دارد و همواره در موضع و جایگاهی درست قرار دارد».
این نکته قابل توجه بود که لحن طرف آمریکایی در جریان دیدار اخیر جو بایدن رئیسجمهور آمریکا با شی جین پینگ رئیسجمهور چین، آشتیجویانه بود. دلیل این مساله نیز روشن است زیرا برخی از نزدیکترین متحدان آمریکا از این کشور فاصله گرفتهاند. زمانی که واشنگتن تلاش میکند متحدانش را علیه چین متحد کند، در عرصه میدانی به این نتیجه میرسد که شمار کمی از آنها واقعا حاضر به همکاری با این کشور هستند.
«مارتین ژاکز» نویسنده و تحلیلگر مسائل آمریکا بر این باور است ایالات متحده آمریکا در منزویسازی رقبای خود از جمله چین، به خوبی وجود محذوریتهای جدی را درک کرده است. جهان کنونی تفاوتهای زیادی با وضعیت جهان در دوران جنگ سرد دارد؛ زمانی که جهان به ۲ قطب رقیب و دشمن تبدیل شده بود.
جهان کنونی شاهد اوجگیری قدرتهای غیرغربی است. این در حالی است که در همین جهان، آمریکا تا حد زیادی در حال زوال و تضعیف شدن است و دورهای که آمریکا هر آنچه میخواست انجام میداد، مدتهاست به سر آمده است. رهبران آمریکا باید بدانند اگر این ایده و طرز تفکر که آمریکا همیشه درست و حق است، هر چه سریعتر اصلاح نشود، حجم قابلتوجهی از مشکلات و بحرانها برای کشورشان ایجاد خواهد شد. متاسفانه با قضاوت و در نظر گرفتن شرایط کنونی، بسیار بعید به نظر میرسد سیاستمداران ارشد آمریکایی رغبتی به ایجاد این تغییر داشته باشند.
برخلاف این چارچوب ذهنی و فکری که نخبگان سیاسی آمریکا بیش از حد اعتماد به نفس دارند و با واقعیتهای کشورشان کنار نمیآیند، سیاست خارجی این کشور حتی در حراست از منافع ملی خود نیز با چالشها و بحرانهای جدی روبهرو است. در عین حال باید تاکید کرد این سیاست خارجی، روند زوال و سقوط تاریخی آمریکا را بیش از پیش تسهیل و تسریع میکند. در این راستا، باید توجه داشت که سیاست خارجی آمریکا در نوع خود فجایع قابل توجهی را برای جامعه بینالمللی نیز خلق میکند.
انشقاقات و اختلافات رو به رشد میان آمریکا و متحدانش همچنان ادامه یافته و افزایش مییابد. این مساله بویژه با توجه به اینکه جو بایدن رئیسجمهور آمریکا از این اختلافات جهت تضعیف رقبای بینالمللی آمریکا نظیر چین استفاده میکند، ابعاد جدیتری را نیز به خود خواهد گرفت. در واقع، سیاستها و رویههای بایدن، خود عاملی برای فروپاشی اتحادهای بینالمللی آمریکا خواهد بود.
از این رو بهتر است سیاستمداران و نخبگان سیاسی آمریکایی هرچه سریعتر این توهم را که کشورشان و سیاست خارجی آن، «بهترین» در دنیاست و نیازی به اصلاح ندارد کنار بگذارند و درگیرِ توهمات نشوند؛ توهماتی که در نوع خود میتواند تبعات منفی و خسارتبار قابلتوجهی برای آمریکا به همراه داشته باشد.
ارسال به دوستان
تصاویر اعدام ۱۰ اسیر جنگی روس توسط نظامیان اوکراینی منتشر شد
جنایت داعش زلنسکی
روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز» صحت ویدئوهایی را که هفته گذشته در فضای مجازی منتشر شد، که گفته میشد اعدام سربازهای اسیر روس به دست نیروهای اوکراینی را نشان میدهد، تایید کرد. طبق این گزارش، به نظر میرسد این افراد به ضرب گلوله از فاصله نزدیک کشته شدهاند. به گزارش شبکه روسی «راشا تودی»، این روزنامه یکشنبه گزارش داد وقایعی که در کلیپها نشان داده شده اواسط نوامبر در روستای Makeyevka رخ داده است. روزنامه آمریکایی با این توضیح که آنچه واقعا بر این سربازان گذشته یک راز باقی مانده، نوشت: «ویدئوها... که صحت آنها توسط نیویورکتایمز تایید شده، دیدی نادر به یک لحظه وحشتناک در بین بسیاری [از لحظات] در جنگ است اما نشان نمیدهد چطور و چرا سربازان روس کشته شدند». طبق این گزارش، «قضاوت بر اساس فیلم نشان میدهد دستکم ۱۱ روس... به نظر میرسد بعد از آنکه یکی از همرزمان آنها ناگهان به روی سربازان اوکراینی که در نزدیکی ایستادهاند، آتش میگشاید، از فاصله نزدیک هدف گلوله قرار گرفته و کشته میشوند». نیویورکتایمز در ادامه به نقل از مشاور پزشکی سازمان «پزشکان برای حقوق بشر» میافزاید: «کشتن یا زخمی کردن یک جنگجو که سلاحش را زمین گذاشته یا دیگر ابزار دفاعی ندارد و به اختیار تسلیم شده، نقض قوانین بینالمللی جنگ است». وی درباره سربازان روس که در این ویدئو دیده میشوند، گفت: به نظر میرسد اغلب آنها از ناحیه سر هدف گلوله قرار گرفتهاند. دریای خون وجود دارد. این نشان میدهد آنجا مرده رها شدهاند. به نظر میرسد تلاشی برای بلند کردن و کمک کردن به آنها انجام نشده است. روسیه این تصاویر را دلیلی بر قتل عمد و روشمند سربازانش توسط اوکراین خوانده است. سازمان ملل هم خواستار تحقیق درباره این ویدئوها شده و کییف گفته تحقیقاتی انجام خواهد داد. فرهان حق، سخنگوی سازمان ملل گفت این نهاد خواستار تحقیقات کامل درباره همه موارد نقض حقوق بشر گزارش شده درباره اعدام وحشیانه بیش از ۱۰ اسیر جنگی روس توسط طرف اوکراینی است. وی جمعه گفت: ما خواستار آن شدهایم که همه موارد نقض حقوق بشر توسط همه طرفهای درگیری به طور کامل مورد تحقیق و پاسخگویی قرار بگیرد. به نوشته اسپوتنیک، پیش از آن وزارت دفاع روسیه گفت که «ارتش اوکراین عمدا بیش از ۱۰ سرباز روس اسیر را کشته و از نزدیک به سر آنها شلیک کرده است؛ جنایتی که کسی نمیتواند استثنای غمانگیز جلوه دهد». وزارت دفاع روسیه در ادامه گفت ویدئوی جدید منتشر شده از کشتار جمعی اسرای غیرمسلح روس توسط سربازان اوکراینی ماهیت وحشی رژیم فعلی کییف تحت رهبری زلنسکی و کسانی که از آن محافظت و حمایت میکنند را تایید میکند. کمیته تحقیقات روسیه جمعه تحقیقات جنایی را درباره اعدام اسرای روس توسط ارتش اوکراین آغاز کرد. این کمیته اعلام کرد بازرسان ارتش روسیه همچنین اقداماتی را برای شناسایی افرادی که فیلم اعدام را ضبط کردند، انجام خواهند داد. پیشتر، کمیسیون ناظر حقوق بشر سازمان ملل متحد دستکم 2 جنایت جنگی ارتش اوکراین در بحبوحه درگیری با ارتش روسیه را ثبت کرد. بر اساس این گزارش، 2 مورد مستند شده این کمیسیون نشان میدهد نیروهای مسلح اوکراین به اسرای روس شلیک و آنها را مجروح و شکنجه کردهاند. هر دو مورد این جنایات جنگی در اوایل درگیریها بین روسیه و اوکراین رخ داد. ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|