|
بورس سبز شد
شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات دیروز با ۱۸ هزار و ۹۳۹ واحد افزایش در ارتفاع یک میلیون و ۵۹۸ هزار واحدی ایستاد. شاخص هموزن نیز با ۸ هزار و ۹۲۴ واحد افزایش به ۴۸۲ هزار و ۱۲۴ واحد و شاخص قیمت با ۵ هزار و ۳۱۰ واحد رشد به ۲۸۶ هزار و ۸۹۰ واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول ۱۷ هزار و ۳۴۲ واحد و شاخص بازار دوم نیز ۲۷ هزار و ۴۲۳ واحد افزایش را ثبت کردند.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» گزارش میدهد؛ سامانه نیما تابآوری لازم برای سیاست تثبیت نرخ ارز را دارد؟
ریزش دلار ادامهدار است؟
افزایش ۶۴ درصدی فروش ارز در سامانه نیما توسط صادرکنندگان از ابتدای سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل
گروه اقتصادی: روند نزولی قیمت دلار در بازار آزاد با شروع به کار رئیس کل جدید بانک مرکزی شروع شده و با گذشت حدود ۲ هفته از این انتصاب حالا شاهد ثبات نسبی بازار آزاد هستیم.
به گزارش «وطن امروز»، روز گذشته صرافیها هر دلار آمریکا را با قیمت 38 هزار و 500 تومان به فروش میرساندند و از سوی دیگر قیمت سوداگری و سفتهبازی و کاذب دلار حدود 40 هزار تومان بود. پس از سیاستهای جدید ارزی بانک مرکزی، روند صعودی قیمت ارز متوقف شد و نرخ ارز پس از ثبات، بتدریج روند نزولی به خود گرفته است. بررسی بازار ارز در میدان فردوسی، حاکی از آن است که صرافیها دیروز در لحظه تنظیم این گزارش هر دلار را با قیمت 38000 تومان خریداری میکردند؛ همچنین عرضه دلار در صرافیها با قیمت 38500 تومان انجام میشد.
در بازار غیررسمی و مقابل صرافیها نیز قیمت دلار آزاد از سوی سفتهبازان حدود 40 هزار تومان اعلام میشد و نکته اینکه بازار خریدار زیادی نداشت و اغلب افراد، فروشنده ارز بودند.
عدم تمایل صرافیها و همچنین دلالان مقابل صرافیها برای خرید ارز، نشاندهنده آن است که انتظار در بازار برای روزهای آینده نیز کاهش قیمت ارز است. از سوی دیگر به دلیل کاهش قیمت غیر رسمی ارز و نزدیک شدن آن به قیمت ارز توافقی و در نتیجه کاهش سود خرید و فروش ارز، دلالان تمایلی برای استفاده از این سهمیهها که تا چند روز پیش بازار داغی داشت، ندارند.
* دست بالای بانک مرکزی برای تثبیت نرخ ارز در نیما
بررسیها نشان میدهد در حال حاضر شرایط سامانه نیما در رابطه با تامین ارز بسیار مطلوب است و دولت میتواند به پشتوانه آن سیاست تثبیت را اجرایی کند.
دولت قصد دارد به مدت ۲ سال ارز کالاهای اساسی، مواد اولیه و ماشینآلات را با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان تامین کند. در همین راستا حساب ویژهای هم روی توان سامانه نیما باز کرده است اما آیا این سامانه توان پاسخگویی به سیاست تثبیت را دارد؟
رئیس کل جدید بانک مرکزی در نخستین ساعات شروع به کار خود با حضور در رسانه ملی اعلام کرد: «حتما نرخ دلار نیما را روی قیمت ۲۸۵۰۰ تومان تثبیت خواهیم کرد و واردات تمام کالاهای اساسی و مواد اولیه و ماشینآلات با این نرخ تامین میشود». پس از این محمدرضا فرزین در گفتوگوهای رسانهای دیگر خود اعلام کرد که تمام نیازهای ارزی را در نیما و بازار مبادله ارزی تامین خواهیم کرد و بازار ارز آزاد مستمرا کوچک خواهد شد.
بعد از آن محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور و فرمانده اقتصادی دولت نیز با تایید و تاکید بر اظهارات رئیس کل بانک مرکزی گفت: «تصمیم گرفتیم تا ۲ سال نرخ ارز کالاهای اساسی را ثابت نگه داریم تا با تنش جدی در قیمتها مواجه نشویم».
این سیاست مغضوب بخشی از فعالان اقتصادی و بویژه فعالان بازار سرمایه قرار گرفت و در چند روز گذشته شاهد هجمههایی علیه رئیس کل جدید بانک مرکزی بودیم. البته با توجه به اینکه در همین بازه زمانی و با اعلام سیاست تثبیت، قیمت دلار در بازار آزاد حدود ۵ هزار تومان ارزان شد این انتقادات در فضای عمومی جامعه هیچ نفوذی نداشت.
به هر ترتیب این طور که پیداست سرانجام پس از گذشت یک سال و چند ماه از شروع دولت سیزدهم، جمعبندی تیم اقتصادی پیگیری سیاست تثبیت در حوزه ارز است. در همین راستا دولت برای رسیدن به اهداف خود یعنی گذار از نوسانات و جهشهای ارزی روی سامانه نیما حساب ویژهای باز کرده است.سامانه نیما که محلی برای عرضه ارز صادرکنندگان و تامین نیازهای ارزی واردکنندگان است، چند سال پیش و در گیر و دار التهابات ارزی به وجود آمد تا تصویر دقیق و شفافی به دولت در رابطه با نقشآفرینان و بازیگران اصلی ارز یعنی تجار و بازرگانان بدهد.
به طور کلی زمانی که اقبال برای فروش و عرضه در سامانه نیما بیشتر از تقاضا و خرید باشد میتوان امیدوار به کاهش قیمت ارز بود. بررسیها نشان میدهد در حال حاضر شرایط سامانه در رابطه با تامین ارز بسیار مطلوب است و دولت میتواند به پشتوانه آن سیاست تثبیت را اجرایی کند.
* دست پر بانک مرکزی برای تثبیت بازار
بنا بر آمار و اطلاعات ارائه شده از سوی بانک مرکزی، از ابتدای سال جاری تا انتهای آذرماه میزان فروش ارز توسط صادرکنندگان در سامانه نیما بیش از ۳۲ میلیارد دلار بوده، این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته حدود ۲۰ میلیارد دلار در این سامانه فروخته شده است. به عبارت دیگر میزان فروش ارز در سامانه نیما در سال جاری ۶۴ درصد افزایش را تجربه کرده است.
مقایسه ماهانه فروش ارز در سامانه نیما نشان میدهد در تمام ماههای گذشته از سال جاری میزان فروش نسبت به سال گذشته افزایشی بوده است و این رشد فزآینده را میتوان از ابتدای امسال مشاهده کرد.
* افزایش 600 میلیون دلاری عرضه اسکناس ارز در بازار متشکل ارزی
وضعیت تامین اسکناس ارز نیز توسط بانک مرکزی اگر کنترل نشود میتواند چالش بیافریند، چرا که درصورت تامین نشدن تقاضای اسکناس از مسیر رسمی، متقاضیان اسکناس به بازار غیررسمی رجوع خواهند کرد و با افزایش تقاضا در آن بازار شاهد رشد قیمت آن خواهیم بود. پس وضعیت تامین ارز در بازار غیررسمی میتواند معیار مهمی برای پیشبینی موفقیت یا شکست سامانه نیما باشد. بر اساس آمار بانک مرکزی، فروش اسکناس دلار در بازار متشکل معاملات ارزی تا آذرماه ۱۴۰۰ معادل یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار بوده و در دوره مشابه سال ۱۴۰۱ بانک مرکزی توانست با رشد ۴۵ درصدی عملکرد سال قبل، ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار اسکناس در بازار متشکل ارزی تامین کند.
با توجه به آمار و اطلاعات موجود میتوان گفت انتظار میرود بانک مرکزی بتواند تقاضای کالاهای اساسی را در بازار نیما تامین کند و بتدریج با اصلاح اشکالات سامانه نیما ثبات بیشتری به بازار ارز ببخشد. عرضه مناسب ارز در سامانه نیما و بازار متشکل معاملات ارزی قطعا سیگنال پایداری به بازار آزاد ارز مخابره خواهد کرد و میتواند انتظارات تورمی در این بخش را کاهش دهد.
* روند نرخ ارز با سیاستهای جدید بانک مرکزی نزولی است
کارشناس اقتصاد با تاکید بر اینکه با اعمال سیاستهای جدید بانک مرکزی روند نرخ ارز نزولی است و انتظار برای کاهش ۲۰درصدی نرخها وجود دارد، گفت: اجرای برنامههای رئیس کل بانک مرکزی میتواند بازار ارز را به ثبات برساند. محمد علیزاده اظهار داشت: تحقق یافتن دستورالعملهای جدید رئیس کل بانک مرکزی درباره کنترل نرخ ارز در بازار میتواند نرخ ارز را تثبیت کند. وی تاکید کرد: قیمت ارز بدون پشتوانه افزایش پیدا کرده که ناشی از تغییرات تورمی است اما روند آن کاهشی خواهد شد. علیزاده با بیان اینکه طرح کاهش نرخ ارز باید به صورت دقیق و گویا اعلام شود، تاکید کرد: اگر برنامههای «محمدرضا فرزین» رئیس کل بانک مرکزی اجرایی شود، میتوان به ثبات قیمتها بویژه نرخ ارز امیدوار بود. وی با اشاره به صعودی بودن نرخ ارز در هفتههای گذشته خاطرنشان کرد: با ثبات نرخ ارز، صاحبان سرمایه، صنعتگران، کشاورزان و دامداران از شرایط بهرهمند میشوند و حتی بازار مسکن نیز سود خواهد برد. این کارشناس اقتصاد با تاکید بر اینکه نرخ ارز نزولی خواهد شد، گفت: کاهش ۲۰ درصدی نرخ ارز را پیشبینی میکنیم تا روی حدود قیمت ۳۶ هزار تومان ثابت شود.
ارسال به دوستان
رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام زنده: وضعیت ذخایر گوشت مطلوب است
کاهش قیمت گوشت قرمز از هفته جاری
رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام زنده با بیان اینکه قیمت گوشت قرمز از هفته جاری کاهشی میشود، گفت: وضعیت ذخایر گوشت قرمز کشور مطلوب است.
منصور پوریان دیروز درباره وضعیت بازار گوشت قرمز داخلی و دام زنده گفت: گوشت قرمز مورد نیاز کشور تامین است و هیچ کمبودی در این زمینه نداریم.
وی اضافه کرد: اکنون ۳ نوع قیمت گوشت قرمز در میادین میوه و ترهبار، شرکت پشتیبانی امور دام و بازار داریم، البته قیمت فعلی بازار واقعی نیست و تقاضایی هم ندارد.
رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام زنده اظهار داشت: اکنون قیمت هر کیلوگرم دام زنده سبک درجه یک که از تولیدکنندگان خریداری میشود، بین ۹۰ تا ۹۵ هزار تومان و دام سنگین گوساله درجه یک بین ۹۰ تا ۹۲ هزار تومان است. قیمتهای دام زنده که در فضای مجازی عنوان میشود، غیرواقعی است.
پوریان بر این باور است نوسان نرخ ارز، بارش باران و برف در برخی استانها که تاخیر در جابهجایی دام زنده یا گوشت قرمز ایجاد کرده و قیمتهای غیرواقعی دام زنده در فضای مجازی باعث افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار شده است.
وی تصریح کرد: قیمت دام زنده، هر کیلوگرم لاشه گوسفندی و گوساله باید در بازار به بهای حدود ۲۰۰ هزار تومان به دست مردم برسد و قیمتهای فعلی اجحاف در حق مصرفکنندگان است.
رئیس مجمع ملی صادرکنندگان دام زنده با بیان اینکه ذخایر گوشت قرمز بخش دولتی و خصوصی کشور مطلوب است، گفت: اکنون شرکت پشتیبانی امور دام گوشت قرمز ذخایر خود را با قیمتهای دولتی به بازار عرضه کرده تا بازار این محصول تنظیم شود.
پوریان اضافه کرد: ذخایر گوشت قرمز بخش خصوصی هم از شرایط مطلوبی برخوردار است که باید قبل از اینکه تاریخ مصرفشان به اتمام برسد، این محصولات را به بازار عرضه کنند تا بازار این محصول به تعادل برسد.
وی بیان کرد: اکنون جمعیت دام زنده سبک و سنگین کشور از وضعیت خوبی برخوردار است و هیچ کمبودی در این زمینه نداریم، این در حالی است که فصل زایشهای مجدد دام شروع شده است.
وی گفت: صادرات دام زنده ۲ هفته است متوقف شده و با توجه به نوسان نرخ ارز در ایران، قاچاق این محصول به کشورهای همسایه صرفه اقتصادی ندارد.
به گفته وی، اکنون قیمت دام زنده در عراق پایینتر از کشور ما است، بنابراین در کشورهای همسایه خریدار ندارد که قاچاق بتواند روی بازار این محصول اثرگذار باشد.
همچنین طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی امسال تولید بیش از یک میلیون تن گوشت قرمز در کشور پیشبینی میشود.
ارسال به دوستان
رکورد صادرات ال پیجی با 6.8 میلیارد دلار شکسته شد
طبق آمار گمرک تا 10 دی امسال مجموع درآمد ایران از صادرات گاز مایع 6.8 میلیارد دلار بوده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال 1400 به میزان 86 درصد افزایش یافته است.
گاز مایع (LPG) به ترکیبی از هیدروکربنهای پروپان و بوتان گفته میشود که به عنوان خوراک پتروشیمیها و سوخت خودروها مورد استفاده قرار میگیرد. در ایران بخش زیادی از LPG تولیدی به دلایل مختلف صادر میشود و ارزآوری مناسبی را برای کشور به همراه دارد.
طبق آمار گمرک تا 10 دی سال جاری مجموع درآمد ایران از صادرات گاز مایع به حدود 6.8 میلیارد دلار رسیده که این رقم نسبت به مدت مشابه سال 1400 به میزان 86 درصد افزایش یافته است.
در نمودار مقابل، درآمدهای ایران از صادرات LPG در سالهای مختلف آورده شده. همانطور که مشاهده میشود صادرات سال جاری LPG بالاترین مقدار صادرات این محصول از سال ۱۳۹۳ تاکنون بوده است.
LPG یکی از محصولات تولیدی از پالایشگاههای گازی و نفتی است که صادرات آن با اعمال تحریمها دچار محدودیت شده بود و حال در مسیر بهبود قرار گرفته است.
ارسال به دوستان
اخبار
افزایش ۱۰ درصدی یارانهها؟
دولت بودجه یارانه نقدی در لایحه بودجه ۱۴۰۲ را ۳هزار میلیارد تومان افزایش داده و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز این موضوع را تأیید کرده است اما در نهایت اعداد مطرحشده در مجلس نهایی خواهد شد و باید دید این بخش دچار تغییر خواهد شد یا خیر. 5 دی بود که لایحه بودجه سال آینده از سوی دولت به مجلس شورای اسلامی ارائه شد اما لایحه بودجه همچنان اعلام وصول نشده است و شنیدهها نشان میدهد علت این موضوع عدم ارائه برنامه هفتم توسعه است. به نظر میرسد لایحه بودجه زمانی از سوی هیات رئیسه مجلس اعلام وصول میشود که برنامه هفتم نیز آماده شده باشد. در این بین اما اخباری از لایحه بودجه سال 1402 دولت منتشر شده است؛ به طور مثال خبری منتشر شد که بر اساس آن منابع یارانه نقدی در بودجه سال آینده به 360 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است، بر این اساس ماهانه رقمی نزدیک 30 هزار میلیارد تومان میان یارانهبگیران توزیع خواهد شد، بدین ترتیب رقم پرداخت ماهانه یارانه نقدی حدود 3 هزار میلیارد تومان افزایش یافته که معادل رشد بیش از 10 درصدی کل منابع مربوط به پرداخت یارانه نقدی است. سال 1401 میزان پرداخت ماهانه یارانه نقدی (اعم از 300 و 400 هزار تومانی) حدود 27 هزار میلیارد تومان و برای یک سال حدود 325 هزار میلیارد تومان بوده است. «ولی اسماعیلی» نایبرئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی اخیراً در این باره گفته است بر اساس پیشبینی دولت 10 درصد بر میزان یارانهها به نسبت سال جاری اضافه میشود.
***
توزیع روزانه 104 میلیون لیتر بنزین
شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران اعلام کرد روزانه ۱۰۴ میلیون لیتر بنزین در کشور توزیع میشود و در حال حاضر ظرفیت تولید بنزین یورو ۴ در ۶ پالایشگاه کشور در مجموع ۷۵ میلیون لیتر در روز است. شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران در پاسخ به گزارش روز چهارشنبه گذشته (۱۴ دی) روزنامه آفتاب یزد با عنوان «تایید و تکذیب مازوت سوزی» اعلام کرد: همواره مازوتسوزی در کلانشهر تهران تکذیب شده اما با توجه به تراز منفی گاز در زمستان، صنایع و نیروگاهها در سایر مناطق کشور برای تامین پایدار برق مجبور به استفاده از سوخت مایع با اولویت گازوئیل هستند. در این میان از مازوت نیز استفاده میشود. با توجه به این مهم شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران تاکید کرده تولید و توزیع سوختهای بنزین و نفت گاز باکیفیت و مطابق استانداردهای زیستمحیطی انجام میشود و با توجه به مصرف سوخت مایع در فصل سرد سال در نیروگاهها و تأمین سوخت سایر صنایع با نفت گاز تولیدی، در عمل امکان صادرات به دلیل تامین نیاز نفت گاز داخلی امکانپذیر نبوده است. بر اساس اعلام شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، ظرفیت تولید بنزین یورو ۴ در پالایشگاههای امام خمینی (ره) تبریز، اصفهان، بندرعباس، ستاره خلیجفارس و لاوان مجموعاً حدود ۷۵ میلیون لیتر در روز است.
***
حداقل دستمزد سال 1402 کارگران تا پایان امسال مشخص میشود
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: کارگروههای تخصصی تعیین حداقل مزد کارگران برای سال آینده بزودی تشکیل میشود و تا پایان سال حداقل دستمزد کارگران تعیین خواهد شد. سیدصولت مرتضوی درباره جلسات شورای عالی کار برای تعیین حداقل دستمزد کارگران برای سال آینده اظهار داشت: در نخستین جلسه آینده شورای عالی کار که بزودی برگزار میشود، کارگروههای تخصصی را برای تعیین شاخصهای حداقل مزد تشکیل میدهیم و این مساله را بررسی میکنیم. وی تأکید کرد: تا قبل از پایان سال جاری حداقل دستمزد کارگران مشخص خواهد شد.
***
وزیر نفت:
پاداش مشترکان خوشمصرف گاز تا پایان دی واریز میشود
وزیر نفت گفت: بارها اعلام شده است هر کدام از مشترکان حوزه گاز یک درصد کاهش مصرف داشته باشند، 3 درصد تخفیف در هزینه مصرف گاز دریافت میکنند که برنامه داریم این مقدار تخفیف تا پایان ماه جاری به حساب مشترکان گاز واریز شود. جواد اوجی در گفتوگوی زنده تلویزیونی با بخش خبری شبکه یک سیما، با بیان اینکه به فضل الهی در سال ۱۴۰۱ میزان ۸ میلیارد دلار طرحهای نیمهتمام تکمیل میشود، اظهار داشت: این پروژهها سالهای زیادی بلاتکلیف مانده بود و جزو اولویتهای افزایش تولید نفت و گاز، افزایش ظرفیت پالایشی گاز، خطوط انتقال گاز، مجتمعهای پتروشیمی، همچنین جمعآوری گازهای مشعل و گازرسانی به شمار میرفت که وزارت نفت تکمیل آنها را در اولویت گذاشت. وی با بیان اینکه روزانه نزدیک به ۶۳۰ میلیون متر مکعب گاز در بخشهای خانگی و تجاری و صنایع غیر عمده مصرف میشود، گفت: به عقیده ما بخشی از این رقم بهینه مصرف نمیشود و این در حالی است که قوانین خوبی در این زمینه وجود دارد. اوجی طرح وزارت نفت برای مشترکان خوشمصرف را بازگو کرد و گفت: بارها اعلام شده هر کدام از مشترکان حوزه گاز یک درصد کاهش مصرف داشته باشند، ۳ درصد تخفیف در هزینه مصرف گاز دریافت میکنند که برنامه داریم این مقدار تخفیف تا پایان ماه جاری به حساب مشترکان گاز واریز شود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|