|
اخبار
رد ادعای دسترسی آژانس اتمی به افراد در نشست کمیسیون امنیت
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با تسنیم با اشاره به حضور رئیس سازمان انرژی اتمی، اظهار داشت: ظهر امروز (دیروز یکشنبه) جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با دعوت از آقای اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی و آقای کمالوندی معاون سازمان برای بررسی ابعاد و نتایج سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس انرژی اتمی به تهران برگزار شد.
ابوالفضل عمویی افزود: آقای اسلامی با تشریح آخرین وضعیت برنامه هستهای کشور در تولید و ذخایر اورانیوم غنیشده، خاطرنشان کرد: در هفتههای اخیر کسانی که مخالف برنامه هستهای ما هستند با تمرکز بر برخی موارد از جمله یافتن ذرهای اورانیوم فراتر از 60 درصد یا طرح سوال درباره نحوه چینش آبشارهای جدید سانتریفیوژها (DIQ)، سعی میکردند به فضای سیاسی علیه برنامه هستهای ما دامن بزنند که ما در چارچوب پادمان و در گفتوگو با مقامات آژانس ابهام نسبت به این موضوعات را برطرف کردیم و به نوعی بهانه را از دشمنان گرفتیم. در موضوعات باقیمانده از جمله 3 مکان هم طبق پادمان با آژانس همکاری خواهیم کرد.
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: در این جلسه آقای کمالوندی هم با تشریح مواد سهگانه مورد توافق در بیانیه مشترک سازمان انرژی اتمی و آژانس بینالمللی، گفت ملاک ما برای همکاری با آژانس، پادمان است و طبق قانون اقدام راهبردی مجلس، تا زمانی که تحریمها طبق توافق رفع نشود، ایران نظارتهای فراپادمانی را اجرا نمیکند.
عمویی تصریح کرد: کمالوندی در پاسخ به سوالات مطرحشده از جانب نمایندگان، ادعای مطرحشده درباره دسترسی آژانس به افراد را رد کرد، همچنین گفت با توجه به اینکه در فردو افزایش فعالیت هستهای داشتهایم براساس استانداردهای متعارف بازرسی آژانس، دفعات بازرسی از این سایت افزایش دارد. سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس اظهار داشت: بر اساس گزارش ارائهشده در جلسه، نحوه نظارت و راستیآزمایی بعدی در جلسه فنی که در آینده بین ایران و آژانس در تهران برگزار خواهد شد، مورد توافق قرار خواهد گرفت.
***
سخنگوی دولت:
با عاملان حادثه مسمومیتها برخورد عبرتآموزی خواهد شد
سخنگوی دولت گفت: عاملان حادثه مسمومیتها هم معرفی میشوند و هم با آنها برخورد عبرتآموزی خواهد شد. علی بهادریجهرمی در گفتوگویی درباره مسمومیت دانشآموزان اظهار داشت: اسم اقدام تروریستی را «خرابکاری شرافتمندانه» گذاشتند و میخواهند مدارس را به تعطیلی بکشانند.
وی افزود: متاسفانه شاهد بودهایم در این ماههای اخیر اصطلاحاتی از یک سو مضحک و در یک سو هم بسیار ناراحتکننده که نمایشگر نوع نگاه برخی تفکرات به مسائل کلان موجود در جهان و کشور و اجتماع مردم هست در میان حتی برخی رسانهها تحت عنوان خرابکاری شرافتمندانه منعکس شد که هم از یک سو مضحک است و هم از یک سو نگرانکننده.
سخنگوی دولت در ادامه گفت: تفکری ترویج شد در آن ایام در برخی رسانههای تروریستی و متاسفانه در برخی نهادهای امنیتی خارج از کشور که مثلا برای اقدام خلاف امنیت عمومی، برای چاقوکشی و استفاده از سلاح سرد از عبارت تشجیع استفاده شد، یعنی شجاع کردن افراد، (جوری این موضوع را اشاعه دادند که) انگار کار خوبی انجام میشود.
وی افزود: یک نوع فضاسازی گستردهای انجام شد برای اینکه کارهای غلط، درست جلوه داده شود. تخریب، آتشسوزی و با سنگ به دیگران زدن، درست جلوه داده شود. این کاری به کشور ما هم ندارد و هر جای جهان شما بروید توهین چیز بدی است. هر جای جهان تخریب، آتش زدن و سنگ زدن و توهین کردن چیز بد و منفوری است. متاسفانه نهادهای امنیتی برخی کشورهای متخاصم برنامهریزیهای متعددی علیه کشور ما انجام دادند که این اتفاقها انجام شود.
بهادریجهرمی خاطرنشان کرد: حدودا ما این سلسله رفتارها را در ماههای گذشته دیدهایم؛ یعنی یک دورهای برای شلوغی در خیابان و ایجاد آشوب و ایجاد ناامنی برای کسبوکارها و تاثیرگذاری روی نرخهای ارز، ناامنیسازیهایی میبینیم که هدف هم مشترک است و آن جلوگیری از رشد کشور است و در همین راستا تمام تلاششان را کردند که دانشگاهها با ایجاد ناامنی و تخریب، با فضاسازی در داخل دانشگاهها تعطیل بشود که خب موفق نشدند.
وی افزود: حالا این جریانها با ایجاد ناامنی در داخل مدارس به دنبال اهداف خود هستند که خب در این مورد هم موفق نشدند و این هم سلسله همان رفتارهاست که این موضوع مسمومیت هم مشابه همان رفتارهاست که انشاءالله هم منشأ آن پیدا و هم با جدیت با آن برخورد خواهد شد و راه به جایی نخواهد برد و زشتی و غیرانسانی بودن دشمنان این مرز و بوم را به جهانیان بیشتر نشان خواهد داد.
***
معاون اجرایی رئیسجمهور به دوحه رفت
محسن منصوری که به منظور شرکت در پنجمین کنفرانس سازمان ملل برای کشورهای کمتر توسعه یافته به قطر سفر کرده است، در بدو ورود به فرودگاه دوحه مورد استقبال مقامات قطری و سفیر جمهوری اسلامی ایران در این کشور قرار گرفت.
معاون اجرایی رئیسجمهور علاوه بر سخنرانی در پنجمین کنفرانس سازمان ملل برای کشورهای کمترتوسعه یافته با تعدادی از مقامات شرکتکننده در این اجلاس نیز دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
ارسال به دوستان
دست نمایندگان مجلس انگلیس به خون 17 هزار شهید ترور در ایران آلوده است
عباسعلی کدخدایی، عضو حقوقدان شورای نگهبان در صفحه شخصی خود در توئیتر به همراهی نمایندگان مجلس انگلیس با منافقین اشاره کرد و نوشت: «همراهی نمایندگان مجلس انگلیس با منافقین یعنی اعلام مشارکت در قتلها و ترورهای این گروهک جنایتکار و منفور؛ دست این نمایندگان نیز به خون بیش از 17 هزار شهید ترور در ایران آلوده است».
ارسال به دوستان
تشریح جزئیات عفو گسترده محکومان و متهمان حوادث اخیر از سوی رئیس قوهقضائیه
حکمت و رحمت بخشش
گروه سیاسی: همزمان با فرارسیدن ایام دهه فجر و چهلوچهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی و اعیاد ماه رجب، رهبر حکیم انقلاب اسلامی در پی درخواست رئیس قوهقضائیه با بخشودگی و عفو تعدادی از متهمان و محکومان اغتشاشات پاییز ۱۴۰۱ موافقت کردند؛ موضوعی که با استقبال زیاد افکار عمومی و رسانهها مواجه شد.
رسانه KHAMENEI.IR پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب اسلامی برای بررسی دقیقتر زمینهها، پیامدها، جزئیات و فرآیندهای منجر به این عفو و بخشودگی به گفتوگو با حجتالاسلاموالمسلمین غلامحسین محسنیاژهای، رئیس قوهقضائیه پرداخته است که مشروح آن را در ادامه میخوانید.
* یکی از نکاتی که درباره عفو اخیر - که در دهه فجر و ایام ماه مبارک رجب انجام شد- در برخی رسانهها مطرح شد، بیسابقه بودن این اتفاق بود. با توجه به سوابق فعالیت شما در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران، این موضوع و سوابق آن را تشریح کنید.
انقلاب ما از وحی نشأت گرفته است و طبیعتا بر اساس تعالیم رحمانی اسلام که هدایت انسانها را به عهده دارد، همان مشی بشیراً و نذیراً را دنبال میکند و تا آنجایی که میشود به افراد فرصت میدهد. اگر برگردیم به ایام انقلاب، میتوانیم ببینیم حضرت امام خمینی رحمهاللهعلیه به ساواکیها و کسانی که در رأس نظام طاغوت بودند چه گفتند، به ارتش و شهربانی آن زمان چه گفتند، میبینیم کاملا با دلسوزی و خیرخواهی رفتار کردهاند. بعد از انقلاب نیز همینطور بود؛ حضرت امام رحمهاللهعلیه یک عفو عمومی دادند و البته چند دسته را که زیانشان به مردم رسیده بود از عفو مستثنا کردند؛ افرادی که کسی را کشته یا شکنجه داده بودند یا اموالی را از بیتالمال و مردم غارت کرده بودند؛ خب آنها باید حساب پس میدادند. حضرت آیتالله العظمی خامنهای هم همینطور مثل حضرت امام خمینی رحمهاللهعلیه عمل کردهاند. ایشان از ابتدای دهه 70 تا امروز، افراد، گروهها، تشکلها و جریانهای مختلف را دعوت میکردند، پیام میدادند یا نمایندهای میفرستادند که پیغام ایشان را به آنها برسانند و بگویند مسیری که میروید این اشکالات را دارد. یک وقتهایی هم خود ایشان جریانها را به حضور میپذیرفتند و با آنها صحبت میکردند و توضیح میدادند. این جنبه رحمانیت الهی از اول انقلاب تا امروز بوده است. حالا در هر مقطعی به مقتضای زمان، به یک نحوی در این راستا عمل شده است. چقدر از رهبر انقلاب توصیههای اینچنینی داشتیم؛ چقدر به بنده حقیر و دیگران گفتند که گزارشهایی به دستمان رسیده است، حواستان جمع باشد طبق قانون باید با مجرم رفتار کنید، از آنچه مقررات و قانون گفته تعدی نشود؛ مراقب باشید خدای ناکرده کوچکترین توهین و تحقیری نسبت به مجرم انجام نشود. مکرر خودم این را از زبان رهبر انقلاب شنیدم که فرمودند: «حواستان باشد ما باید روز قیامت پاسخگو باشیم، مراقب باشید». این رفتار رحمانی با مجرم و متهم که الان انجام میشود، یک مساله سیاسی مقطعی نیست؛ این جزو ذات انقلاب ما است.
* این رفتار رحمانی با کسانی که در اغتشاشات اخیر بهعنوان متهم یا مجرم در اختیار قوهقضائیه بودند چگونه صورت گرفت؟
در وقایع اخیر دشمن هزینههای فراوانی کرد، پشتیبانی کردند، تعلیمات جدید دادند، امکاناتی در اختیار اغتشاشگران قرار دادند و بویژه وعدههایی به آنها دادند که این کارها را بکنند. با جریانهای مختلف اپوزیسیون تماس گرفتند و سعی کردند اینها را با هم متحد بکنند. جریانهایی در داخل و خارج از کشور با تبلیغات پرفشار شبانهروزی، هر لحظه با اخبار و مسائل ناامیدکننده و دروغ و افترا ذهن مردم را هدف قرار دادند. خب بعضی افراد، واقعا تحت تاثیر این القائات قرار گرفتند و برای اینکه عقب نیفتند یک حرفی میزدند یا کاری میکردند؛ بعضی از اینها فکر میکردند که کار انقلاب تمام شد دیگر، مثلا بیاییم بیانیه بدهیم که عقب نیفتیم. بعضی از همان هفتههای اول وقتی دیدند که مثلا اغتشاشگران قرآن و پرچم ایران و مسجد را آتش میزنند، گفتند ما چنین چیزی نمیخواستیم. دشمن میخواست نظام اصلا نباشد، کشور تجزیه شود و یک جنگ مسلحانهای در بعضی از مناطق کشور به وجود بیاید که مطلقا به این اهداف نرسید. در این شرایط، مهم بود که نظام هزینه کم پرداخت کند و صف کسانی که فریب خوردند، اعتراض و نقد دارند را از آن کسانی که خدای ناکرده در داخل کشورند ولی با دشمن همراه و همدست هستند و خیانت میخواهند بکنند را کاملا جدا بکند؛ بحمدالله این انجام شد. درصد بسیار بالایی از این کسانی که آمدند در خیابان و احیانا شعاری دادند یا کاری کرده بودند، گفتند که ما چنین رفتار و اقداماتی را قبول نداریم، ما اعتراض داشتیم، انتقاد داشتیم فکر میکردیم که حالا از این طریق میتوانیم اعتراض و انتقادمان را بیان کنیم. نمیخواهم بگویم همه ولی یک تعداد کثیری از اینها به محض اینکه برایشان مساله و صحنه توضیح داده میشد، صفشان را از خائنین جدا میکردند؛ اینها قبل از این بود که عفو اخیر اعلام شود.
* عفوی که اعلام شد، از چه لحاظ متمایز بود؟
البته این عفو آنطور که بعضیها تعبیر کردند عفو عمومی نبود. چون عفو عمومی از نظر قانون اساسی و مقررات یک تعریفی دارد. این پیشنهاد عفو هم با استنباط و شناختی بود که ما از مبانی رهبر انقلاب داشتیم. بر اساس آن نکاتی بود که ایشان صراحتا یا در جلسات علنی یا به صورت خصوصی به ما سفارش کرده بودند و با جمعبندیای که با کارشناسان مختلف کردیم آن پیشنهاد را تنظیم کردیم. حدودا 40 روز قبل از اینکه نامه پیشنهاد عفو را خدمت رهبر انقلاب تقدیم کنم، زمانی بود که اغتشاشات خیابانی تقریبا تمام شده و شکست دشمن مشخص شده بود. ما پیشنهاد دادیم طبق معیارهای خاصی، کسانی که در اغتشاشات مرتکب خطا یا جرمی شدهاند، پروندهشان در هر مرحلهای که قرار دارد بسته شود؛ این پیشنهاد فقط کسانی که حکمشان قطعی شده بود را شامل نمیشد. این کار برای آینده این جوانها خیلی موثر است. قبلا چنین عفوی را فقط به صورت موردی داشتیم اما این بار گفتیم کلیه کسانی که در اغتشاشات حضور داشتند و الان میگویند اشتباه کردیم و پشیمان هستیم، آزاد بشوند.
* منظورتان از بسته شدن پرونده، رفع موارد سوءسابقهای است که در پرونده فرد درج میشود؟
بستن پرونده به این معناست که دیگر ادامه فرآیند رسیدگی به آن دنبال نمیشود. نه اینکه ما بگوییم هیچ تاثیری ندارد. این فرد بالاخره آمده یک گناهی را مرتکب شده و یک تعهدی داده است. اگر فردا تعهدش را نقض کرد و دوباره دست به یک گناهی زد اینطور نیست که این بیتاثیر باشد اما فرد در صورتی که کارش را تکرار نکند، اگر فردا بخواهد برود جایی یک شغلی بگیرد، نمیگویند این سابقه کیفری موثر دارد. استنباط این بود که دشمن از این عفو ناراحت است. دشمن احساس کرد خیلی از بهانههایی که میتوانست بر امواج آنها سوار شود، از دستش گرفته شد؛ دستاویز برای تحریک دیگران از دشمن گرفته شد، دشمن قطعا از این عفو ناراحت است.
* اشاره کردید به اینکه یک طیفی از اینها اساسا متهم بودند یعنی هنوز حکمی برایشان صادر نشده بوده که پروندهشان وارد فرآیند عفو شد؛ مبنای حقوقی این کار چه بود؟
الزامی وجود ندارد که کسی را که میخواهند عفو کنند، حتما اول برایش حکم صادر بشود تا بعد عفوش کنند. قبلا هم این کار سابقه داشته است. ولیفقیه میتواند فردی را چه بعد از اینکه حکمش قطعی شده یا حتی در زمانی که هنوز حکمی صادر نشده و در مظان اتهام است عفو بکند. از این باب مشکلی نداریم.
* چه پروندههایی شامل این عفو نشدند و پیشبینی دستگاه قضایی از آمار مجموع افرادی که شامل این عفو خواهند شد، چقدر است؟
در همان پیشنهادی که خدمت رهبر انقلاب ارائه دادیم، یک مورد را استثنا کردیم. گفتیم کسانی که شاکی خصوصی دارند از عفو مستثنا هستند. چون شاکی پرونده خصوصی است ما نمیتوانیم برای این موارد پیشنهاد عفو بدهیم ولی برای اینکه باز دوباره دست آنها هم بسته نشود پیشنهاد دادیم کسانی که تا آخر سال جاری بتوانند رضایت شاکی را بگیرند آنها هم شامل عفو میشوند. گزارشی که تا الان دادند، تعداد کسانی که مشمول عفو شدند، اعم از دستگیرشدگان اغتشاشات و غیراغتشاشات، اعم از آنهایی که حکمشان تقلیل پیدا کرده و تخفیف گرفتند از مرز 80 هزار نفر گذشته است؛ یعنی تا الان بیش از 80 هزار مشمول این عفو واقعا به نظر بنده پرخیر و برکت رهبر انقلاب قرار گرفتهاند. پیشبینی این است که با آن قسمتی که رضایت شاکی را میگیرند تا 90 هزار نفر هم شامل عفو بشوند؛ حتی ممکن است به بالاتر از 90 هزار هم برسد.
* بحث دیگر جرم توهین به رهبری و حکمی است که درباره این موضوع صادر میشود؛ درباره این افراد چگونه رفتار شده است؟
رهبر انقلاب هم به شکل موردی، هم غیرموردی، سفارشهای زیادی کردند که کسی صرفا به خاطر اسائه ادب به ایشان محکوم نشود. بویژه در این فضاها، در این شرایط و جاهایی که جو یک مقداری مسموم و ملتهب است، افراد تحت تاثیر فضا و جو قرار میگیرند. من استنباطم این است که آقا راضی نیستند هم اینکه در بعضی موارد ایشان به صراحت گفتند و فرمودند راضی به برخورد نیستند. سفارش مکرر کردم که در این زمینهها حتیالامکان سعی کنید کسی را محکوم نکنید مگر یک آدمهای جسورِ شروری که دارای اتهامات مختلفی باشند و یکی از اتهاماتشان این باشد. اگر کسی صرف این اتهام را داشته باشد، چه محاکمه شده، چه نشده باشد، حتما مشمول این عفو شده است؛ در گذشته هم مواردی اینچنینی بوده است. مثلا در همین سال ۹۸ یا ۸۸، یک مواردی بوده که سفارش شده اینها را به خاطر این قضیه زندان نفرستید.
* سوال پایانی درباره بحث جرم سیاسی است؛ قوهقضائیه در این باره چه موضعی دارد؟
اینکه جریانهای سیاسی، در این موضوعات حرف بزنند و نقد بکنند، نباید ما را نگران کند. نه درباره این موضوع، در هر موضوع دیگری بالاخره نقد میکنند، حرف میزنند و بویژه این نقدها اگر همراه با پیشنهاد باشد، استقبال هم باید بکنیم. ما هیچکداممان انسانهای کاملی نیستم که بگوییم بر کار ما، بر دستگاه قضایی، قوه مجریه و قوه مقننه ما هیچ اشکال و ایرادی، وارد نیست. من بر این باور هستم که هر چیزی که قانون است را باید به آن ملتزم باشیم و عمل کنیم؛ بویژه در خود قوهقضائیه. آنجایی که موظف هستیم باید لایحه بدهیم، آنجایی که چیزی با طرح مجلس یا با لایحه دولت قانون شد ما ملزم هستیم انجام بدهیم. الان هم سالها درباره جرم سیاسی ما اصلا قانونی نداشتیم؛ خب میتوانستیم بهصورت نظری یک چیزی را بگوییم ولی قانون نداشتیم. من خودم از سالهای قبل جزو کسانی بودم که مدافع بودم که حتما ما باید در این زمینه قانون داشته باشیم. نظرات خودم را چه زمانی که این طرح در مجلس میخواست مطرح بشود و چه خارج از مجلس مطرح میکردم. بالاخره باید تکلیف کسانی که با حسننیت برای اصلاح امور یک اقدامی میکنند، نسبت به کسانی که با این حسننیت نمیآیند، روشن باشد. وقتی کسی یک جرمی را انجام میدهد با انگیزه شرافتمندانه یا با غیر این انگیزه، این دو را باید از هم جدا کنیم، مسائل سیاسی و غیر سیاسی را باید از هم جدا کنیم. اینها را من قائل بودم و الان هم هستم اما هر چه تصویب شد ما ملزم به رعایت قانون هستیم. الان قانون جرم سیاسی تعریف شده، چگونگیاش هم تعریف شده، تشخیصش هم تعریف شده که به عهده چه کسی است. حالا بعضی از افراد به اصل این قانون الان اعتراض دارند، اشکالی ندارد شما هم بیایید تلاش کنید یک چیز بهتری را پیشنهاد کنید و این هم تصویب بشود. بیایید کمک هم به اصلاح قانون میکنیم اگر میخواهید بهتر بشود اما تا زمانی که قانون هست قوهقضائیه واقعا باید به قانون عمل کند و الان هم ما قانون داریم و مطابق آن قانون عمل میکنیم.
ارسال به دوستان
جزئیات جدید موشک «پاوه»
برد کروزهای زمینی ایران ۲۲ درصد افزایش یافت
گروه سیاسی: هفته گذشته خبر رونمایی از موشک کروز پاوه خبرساز شد. سردار امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با اعلام این خبر گفت: جدیدترین موشک کروز ایرانی با نام پاوه با برد هزار و ۶۵۰ کیلومتر وارد سبد موشکی ما شد. فرمانده نیروی هوافضای سپاه با بیان اینکه در ماهوارهبرها به توانمندیهای جدیدی رسیدهایم که راه ما را برای رسیدن به وزنهای بالا و مدارهای بالاتر هموار کرده است، گفت: با کارهای انجامشده در سالهای گذشته بسیاری از ریلگذاریها برای جهشهای بعدی به وجود آمده است. وی افزود: ظرف ۲ سال آینده جهشهای بزرگی را خواهیم داشت و موجهای راه افتاده به سونامی تبدیل خواهد شد.
هرچند توضیحات سردار حاجیزاده درباره موشک پاوه اجمالی بود اما خبرگزاری تسنیم روز گذشته با انتشار گزارشی تفصیلی به بررسی ویژگیهای این موشک پرداخت. براساس این گزارش، برد «پاوه» 1650 کیلومتر اعلام شد که برد کروزهای ضد اهداف زمینی ایرانی را لااقل 22 درصد افزایش میدهد. این موشک میتواند اهداف مورد نظر را از مسیرهای پیچیدهتر یا به قول سردار حاجیزاده حتی از سمت مخالف هدف قرار دهد. منظور این است که در شرایط معمول، دشمن انتظار دارد موشکهای ایرانی در خط سیری ترسیمشونده بین مرزهای کشور و منطقه هدف حرکت کنند؛ در نتیجه پدافند خود را در چنین مسیری تقویت میکند اما با افزایش برد انجام شده، این امکان وجود دارد که موشک از فاصلهای اطراف هدف عبور و سپس گردش کند و در جهتی به سمت مرزهای کشور از سمت مخالف به هدف حمله کند؛ راهکنش یا تاکتیکی که بهصورت پرشمار توسط جنگنده بمبافکنهای اف4 فانتوم نیروی هوایی ارتش در سالهای دفاعمقدس علیه اهداف عمقی در خاک عراق استفاده میشد و بسیار هم اثرگذار بود. به طور معمول، سرعت پروازی موشکهای کروز چیزی حدود 600 تا 900 کیلومتر بر ساعت است و با توجه به استفاده از موتور جت - که البته توربوجت یا توربوفن بودن آن درباره پاوه هنوز مشخص نیست - موشک جدید ایرانی هم در همان بازه سرعتی عمل خواهد کرد. با توجه به ابعاد موشک «پاوه»، احتمالا مشکل خاصی برای هواپایه کردن این موشک و شلیک از سوخوهای 22 نیروی هوافضا هم وجود ندارد.
این موشک همانند سایر کروزهای پرتابشونده از سطح، دارای یک موتور سوخت جامد در نقش شتابدهنده برای ایجاد سرعت اولیه کافی است که پس از بهکار افتادن موتور جت در موشک، از بدنه جدا میشود. در ادامه، بالهای موشک که روی بدنه و نه داخل آن جمع شدهاند، باز میشوند و با میزان اندکی زاویه عقب برگشتگی (Sweepback) در لبه جلویی قرار میگیرند. در این مورد، موشک پاوه شباهتی به خانواده «سومار» که بال آن داخل بدنه جمع شده است، ندارد اما محل قرارگیری بال یعنی بالای بدنه، بیشتر نزدیک به پروژه «یاعلی» است. وجه شاخص دیگر درباره موشک پاوه، قرارگیری موتور آن بیرون بدنه است، از این نظر پاوه متفاوت از طراحی «یاعلی» با موتور داخل بدنه است و شباهت به «سومار» دارد که موتور آن بیرون و زیر بدنه نصب شده است اما برخلاف سومار، در پاوه موتور بالای بدنه نصب شده است. این محل نصب، بیش از هر چیزی تحلیلگران را به یاد موشکهای کروز «قدس 1/2/3» یمن میاندازد. این موشکها که امروزه برد بسیار بیشتر از 1000 کیلومتر برای آنها تثبیت شده است، دارای بال ثابت و غیرجمعشونده هستند که متناسب با فناوریها و شرایط فنی مقاومت اسلامی در یمن است. نصب موتور بیرون بدنه هم مزایا و هم معایبی دارد، از جمله سادگی و سهولت طراحی ورودی هوا که خطر جدایش جریان و ایجاد پسای اضافی در ورودیهای هوا به شکل S را که در موشکهایی با موتور داخل بدنه استفاده میشود، ندارد، همچنین تمام فضای داخلی بدنه قابل استفاده برای سوخت است که کنار قرارگیری بالها بیرون بدنه، باز هم به استفاده بیشتری از فضای داخل بدنه موشک برای حمل سوخت منجر میشود. بدیهی است که با فرض قرار دادن برد پروازی یکسان، اگر موشکی با بال جمعشونده داخل بدنه و موتور نصبشده داخل بدنه اما با قطر مشابه «پاوه» طراحی شود، حتما طول بیشتری خواهد داشت، یا اگر طول نهایی موشک برابر با پاوه در نظر گرفته شود، حتما قطر بدنه و بهدنبال آن پسای بیشتری خواهد داشت. اما نصب موتور بیرون بدنه سبب نیاز به فضای بیشتری در شرایط نگهداری و ذخیره و نیز فضای بیشتری برای پرتابگرهای جعبهای (کنیستر) موشک است.
همچنین بازتاب راداری موشکهایی با موتور نصبشده بیرون بدنه کمی بیشتر از نمونههایی با موتور داخل بدنه است که البته با تدابیری مانند جنس مواد مورد استفاده و پوششهای پیشرفته کاهنده بازتاب راداری بهمیزان زیادی کاهش مییابد. برای کمینه کردن ورود هوای مغشوش عبورکرده از روی بال به درون موتور هم حتما تمهیداتی توسط طراحان موشک کروز پاوه اندیشیده شده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|