|
اخبار
رئیسجمهور سالروز استقلال الجزایر را تبریک گفت
رئیسجمهور در پیامی با تبریک فرارسیدن سالروز استقلال کشور دوست و برادر جمهوری دموکراتیک خلق الجزایر به «عبدالمجید تبون» رئیسجمهور و مردم این کشور، تصریح کرد: استقلال کشور انقلابی شما دستاورد مبارکی بود که نهتنها مردم الجزایر را به جایگاه واقعی خود ارتقا داد، بلکه به الگویی برای بسیاری از کشورها و ملتها تبدیل شد تا سرنوشت خود را بهدست خود رقم بزنند.
حجتالاسلام رئیسی اظهار امیدواری کرد که ۲ کشور با پشتوانه غنی فرهنگی - تاریخی و در سایه تلاشهای مجدانه مسؤولان، در توسعه روابط دوجانبه که نشأت گرفته از اعتماد، تفاهم و همکاری متقابل و در راستای تامین منافع ۲ ملت و جهان اسلام است، گام بردارند.
***
آیتالله جنتی:
صهیونیستها محکوم به شکستند
دبیر شورای نگهبان در جلسه روز گذشته این شورا درباره جنایتهای اخیر رژیم صهیونیستی در جنین در ساحل غربی رود اردن در فلسطین بیان داشت: این روزها شاهدیم که خوی وحشی صهیونیستها در قالب حمله به منطقه جنین بروز یافته است. آیتالله جنتی خاطرنشان کرد: این اقدام صهیونیستها نیز که با مقاومت جانانه جوانان فلسطینی روبهرو شده همچون گذشته محکوم به شکست است، چرا که هیچ وقت سلاح و تجهیزات نظامی یارای مقابله با اراده جوانان مجاهد را نخواهد داشت. دبیر شورای نگهبان با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری تصریح کرد: همانگونه که رهبر حکیم انقلاب فرمودند منطقه ساحل غربی جایی است که رژیم صهیونیستی را به زانو درخواهد آورد و صهیونیستها با اقدام اخیر خود این امر را تسریع کردند.
***
وزیر دفاع خبر داد
تجهیز تمام تسلیحات پدافندی و پدافند هوایی به سامانههای جدید
وزیر دفاع پشتیبانی روز گذشته در جمع خبرنگاران گفت: اگر به هواپیمای شکاری یا تجاری احساس نیاز شود حتما تا آنجایی که خودمان بتوانیم آن را تولید خواهیم کرد. وی در همین راستا تاکید کرد: اگر هم خرید هواپیمای شکاری یا تجاری لازم باشد بر اساس ضوابط و شرایط پیگیری میشود. امیر محمدرضا قراییآشتیانی در رابطه با انعقاد قراردادهای تسلیحاتی با کشورهایی که اخیر رئیسجمهور به آنجاها سفر کرده است، اظهار داشت: کشورهایی که در مسیر مقاومت قرار دارند و به دنبال ثبات و صلح جهانی هستند، با تمام آنها در همه زمینهها فعالیت داریم. به گفته وی، قراردادهای نظامی در چارچوب خاصی منعقد میشود و به طور کلی جمهوری اسلامی ایران با کشورهایی که در مسیر صلح حرکت میکنند، ارتباطات مختلفی دارد.
وزیر دفاع در پاسخ به این سوال که آیا ناوشکن دنا ۲ به موشکهای هایپرسونیک مجهز شده است، گفت: سعی میکنیم تمام تسلیحات در حوزههای پدافندی و پدافند هوایی به سامانههای جدید و بهروز تجهیز شود. امیر آشتیانی در رابطه با تاریخ رونمایی دنا هم اعلام کرد در آینده در این باره اطلاعرسانی خواهد شد.
***
رئیس سازمان انرژی اتمی:
روابط ایران و آژانس بر مبنای پادمان و «انپیتی» است
رئیس سازمان انرژی اتمی روز گذشته در حاشیه نشست هیات دولت، در جمع خبرنگاران ادعای یک نماینده مجلس مبنی بر تخلف دولت از قانون اقدام راهبردی را تکذیب کرد و گفت: روابط ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر مبنای پادمان و NPT است، نه یک کلمه بیشتر و نه یک کلمه کمتر. اسلامی ادعای نصب بیشتر دوربین در اصفهان را هم تکذیب کرد.
پیشتر نیز محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود: نصب 100 دوربین جدید را تکذیب میکنم و ما هیچ تعهد جدیدی خارج از پادمان با آژانس نداریم و تمام اقدامات ما در چارچوب قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها انجام شده است.
***
معاون پارلمانی رئیسجمهور:
برگزاری انتخابات تناسبی مجلس دشوار است
معاون پارلمانی رئیسجمهور روز گذشته درباره برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی به شیوه تناسبی در شهر تهران بیان کرد: در لایحه دولت بحث تناسبی مطرح نبود، زیرا اجرای آن در کشور دشوار است. سیدمحمد حسینی با اشاره به وضعیت احزاب در برخی کشورهای توسعهیافته گفت: در آمریکا 2 حزب جمهوریخواه و دموکرات هستند که وضعیت آنها معلوم و مشخص است اما در کشور ما بیش از ۱۰۰ حزب، فهرست و ائتلافهای گوناگون وجود دارد که تعدد احزاب اجرا و برگزاری انتخابات به شیوه تناسبی را دشوار میکند. البته احزاب قدرتمندی هم در کشور وجود ندارد که بخواهیم این شیوه را عملیاتی کنیم.
حسینی تصریح کرد: ابتدا قرار بود این طرح در مراکز استانها برگزار شود، بعدا نمایندگان از این موضوع صرفنظر کردند و اکنون قرار است فقط در شهر تهران اجرایی شود که البته نظر نهایی از سوی مجمع تشخیص اعلام میشود. معاون پارلمانی رئیسجمهور با تاکید بر اینکه برگزاری انتخابات به شیوه تناسبی کار ساده و آسانی نیست، اظهار کرد: انتخابات تناسبی میتواند اعتراضاتی را به همراه داشته باشد چون در این مدل فردی با رای بالا حذف میشود و فردی با رای کمتر به مجلس راه مییابد.
حسینی خاطرنشان کرد: اجرای این شیوه انتخابات در کشورهایی که گروهبندی و فهرستهای حزبی در آنها مشخص است امکانپذیر است اما در شرایط فعلی پیاده کردن این طرح در کشور ما مشکل به نظر میرسد. به گفته وی، دولت مواضع خود در رابطه با انتخابات تناسبی را بیان نکرده است اما اعضای هیات دولت نظراتشان را در مجمع تشخیص بیان میکنند.
ارسال به دوستان
با روشهای ترور شیمیایی توسط دشمن مقابله کردهایم
رئیس سازمان پدافند غیرعامل گفت: در بررسیهای اولیه متوجه شدیم دشمن از تکنولوژی جدیدی در حوزه ترورهای شیمیایی استفاده میکند، البته بخشهای تشخیصی کشورمان توانستند آنها را شناسایی کنند و اقدامات لازم مقابلهای را هم انجام دهند. سردار غلامرضا جلالی اظهار داشت: کشورهای به اصطلاح متمدن اروپایی مانند آلمان، هلند، آمریکا و فرانسه در تجهیز ارتش صدام به سلاح شیمیایی کمکهای زیادی کردند و این نشان داد کنوانسیونهای بینالمللی منع به کارگیری تسلیحات شیمیایی کارآیی ندارد.
ارسال به دوستان
فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران با بیان اینکه مجاهدان فلسطینی مبارزه عزتمندانه را از انقلاب اسلامی آموختهاند:
جنین در دهان صهیونیستها زد
انتقال قدرت از شرق به غرب عملیاتی شده است؛ در این جریان تغییر، باید جایگاه خود را پیدا کنیم
گروه سیاسی: انتقال قدرت از غرب به شرق و جایگاه جمهوری اسلامی ایران در جهان جدید، محوریترین موضوع سخنرانی روز گذشته فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران بود؛ نیرویی که از قضا ماموریت اصلیاش در بیرون از مرزهای رسمی ایران تعریف میشود. بیراه نیست اگر بخشی از انتقال قدرت از غرب به شرق و تغییر توازن در منطقه را در نتیجه قدرت برونمرزی این نهاد فهم کنیم؛ جایی که میدان تبدیل به اهرم قدرتآفرین مهمی برای تغییر جایگاه خارجی ایران شد. شناخت دقیق ظرفیتهای ایران برای نقشآفرینی در این نظم جدید مسالهای بود که سرلشکر اسماعیل قاآنی روی آن تاکید ویژه داشت و گفت: باید بسیار مراقبت کنیم این قطار انتقال قدرت که از غرب به شرق میرود، متوجه باشیم در کدام ایستگاه باید سوار شویم. باید به دوستانمان بگوییم در کدام ایستگاه سوار شده و کدام ایستگاه پیاده شوند. مبادا دچار خواب شده و قطار عبور کند و جا بمانیم.
به گزارش «وطن امروز»، سردار اسماعیل قاآنی در افتتاحیه طرح ملی «اعتلا»؛ تعالیبخشی مسؤولان و استادان دانشگاه آزاد اسلامی گفت: بسیاری از جنایتکاران مانند آنها که شهید سلیمانی را به شهادت رساندند میخواستند بگویند زور و قدرت شهید سلیمانی به تیر و تفنگ و موشک اوست. اما آنچه شما خوب به آن آگاه هستید و باید برای جوانان آن را تبیین کنید این است که «بالاترین سلاح شهید سلیمانی منطق او بود». فرمانده نیروی قدس سپاه افزود: شهید سلیمانی در هر میدانی با حرف منطقی وارد میشد. اگر طرف مقابل منطق را میپذیرفت، دعوایی نداشت اما چون طرفهای مقابل او گردنکلفت بودند نمیخواستند حرف حقیقی را بپذیرند و میخواستند به همه تعرض کنند. وی با بیان اینکه شهید سلیمانی به دیگران آموخت چگونه وارد این میدان شوند، گفت: شهید سلیمانی به همه آموخت اگر دشمن منطق سرش نمیشود و میخواهد از طریق اعمال قدرت و زور حرف خود را به کرسی بنشاند راه برخورد با دشمن چگونه است، به همین دلیل چنین شخصیتی برای دشمن قابل تحمل نبود.
سردار قاآنی با اشاره به عملیاتهای مقاومت فلسطین علیه صهیونیستها تصریح کرد: مقاومت فلسطین برخی روزها بیش از ۳۰ عملیات علیه عناصر رژیم صهیونیستی در کرانه باختری انجام میدهد. این منطقه زمین و جغرافیای مردم فلسطین بوده و به زور از آنها گرفته شده است. وی ادامه داد: 75 سال است نسل اندر نسل فلسطینیها را میکشند و اکنون هم فلسطینیان شهید میدهند، اما با عزت از حقوق، سرزمین و مطالبات خود دفاع میکنند. فرمانده نیروی قدس سپاه تأکید کرد: قطعا به حول و قوه الهی این مسیر موفقیت و پیروزی نهایی برای فلسطینیها خواهد بود. وی با بیان اینکه باید به فکر دفاع از خود و در حد استطاعتمان به فکر دفاع از دیگران باشیم، افزود: فرزندان فلسطین در هیچ دورهای مثل امروز با اقتدار و با صلابت نبودند و در مقابل هم اسرائیلیهای جنایتکار هیچ وقت مثل امروز دچار مشکل و تفرقه و فلاکت نبودند. فرزندان فلسطین راه باعزت زندگی کردن و با عزت جنگیدن را از انقلاب اسلامی آموختند. سردار قاآنی با اشاره به نامه نفتالی بنت نخستوزیر اسبق رژیم صهیونیستی عنوان کرد: نفتالی بنت که سال گذشته نخستوزیر رژیم صهیونیستی بود نامهای با عنوان «نامهای به شهروندان خاموش صهیونیست» که ۲۷ صفحه است، نوشته بود. او در این نامه در ۶ صفحه از مصیبتهایی که این رژیم با آن درگیر است، تعریف میکند که در اقتصاد، ارتش، اخلاق، مسائل زنان و سایر مسائل چه مشکلاتی دارند. وی ادامه داد: او در آخر نامهاش میگوید یهودیها 2 بار حکومت داشتند؛ بار اول ۸۰ سال به طول انجامید، اختلافات به اوج رفت و حکومت ساقط شد. بار دیگر، حکومت تشکیل دادند که ۷۵ سال به طول انجامید، اختلافات به اوج رفت و حکومت ساقط شد. نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی میگوید در حکومت ما هیچگاه اختلافات به اندازه این حکومت نبوده است.
فرمانده نیروی قدس بیان کرد: دعوای ما با آمریکا و اذناب آن مانند رژیم خونخوار صهیونیستی سر این است که ما راه مستقیم را تشخیص دادیم و به دیگران هم یاد دادیم و آنها از این موضوع ناراحت هستند. آنها جنگ راه میانداختند، سلاح میفروختند و نحوه جنگیدن را در دانشگاهها تدریس میکردند. یعنی همه چیز دست خودشان باشد. وی ادامه داد: آمریکاییها ۷ هزار میلیارد دلار در این ۲۰ سال در منطقه هزینه کردند و نهتنها چیزی به دست نیاوردند بلکه هر روز یک چیز را از دست دادند. سردار قاآنی گفت: امروز شاهد هستیم رژیم صهیونیستی تمام نیروی خود را در اردوگاه جنین به میدان آورده ولی جوانان فلسطین در دهان او زدند. بعضی روزها فلسطینیان بیش از 30 عملیات در کرانه باختری علیه رژیم صهیونیستی انجام میدهند. وی افزود: اینکه رهبر انقلاب تاکید میکنند هزینه سازش از هزینه مقاومت بیشتر است واقعا حرف درستی است و امروز مقاومت در صحنه دفاعی خودش را خوب نشان داده است. هنگامی که برادرانتان در سوریه تحت عنوان مدافعان حرم ایستاده بودند دشمنان در برخی کشورهای اروپایی اجلاس میگذاشتند و بیش از ۷۰ کشور علیه سوریه اجماع میکردند اما نتیجه مقاومت این شد که رئیسجمهور ما به سوریه رفت و یک مهر طلایی در دفتر مقاومت زد. در اجلاس اتحادیه عرب هم همه کسانی که علیه بشار بودند از او برای حضور در اجلاس دعوت کردند.
* مقاومت در صحنه سیاسی، امنیتی و اقتصادی هم خودش را نشان داده است
سردار قاآنی با بیان اینکه مقاومت در صحنه سیاسی، امنیتی و اقتصادی هم خودش را نشان داده است، تصریح کرد: اینها درسهایی است که جمهوری اسلامی درون خودش یاد گرفته است و در حال آموزش دادن به سایر کشورهاست. از این رو دشمنان از این موضوع ناراحتند. بعد آنقدر عاجز میشوند که مرد اول مبارزه با تروریسم را ترور میکنند. وی افزود: ما زیباترین نوع نبرد را به نیروهای مقاومت آموزش دادهایم. آمریکاییها در دوره جدید بعد از 11 سپتامبر که مستقیما وارد جنگ شدند اگر فرهنگ انقلاب اسلامی نبود جهان را میبلعیدند.
فرمانده نیروی قدس سپاه با اشاره به انتقال نرم قدرت از غرب به شرق تصریح کرد: امروز بحث جدی درباره انتقال قدرت از غرب به آسیا مطرح، عملیاتی و در حال رخ دادن است؛ اینک چینیها یک مرتبه وارد حوزههایی میشوند که هیچ وقت به آنها وارد نمیشدند و متعلق به آمریکاییها بود. علت چنین انتقال قدرتی شکستهای پیدرپی آمریکا در حوزههای مختلف است. وی ادامه داد: اگر شکستهای پیدرپی آمریکا در حوزههای مختلف نبود، آمریکا همچنان مقتدر، گردنکلفت و جهانخوار مانده بود. این تحول اساسی که رخ داده، ریشههایی دارد و باید برای جوانان تبیین و تشریح شود. اگر انقلاب اسلامی وجود نداشت چنین وضعی اتفاق نمیافتاد. انقلاب ارزشمند اسلامی اثرگذارترین عاملی است که این تحولات در حال وقوع است. سردار قاآنی خاطرنشان کرد: ما به عنوان انقلاب اسلامی، مقاومت و کشورهای اسلامی باید در این تغییر آرایش قدرت جای خود را پیدا کنیم، البته گامهای خوبی برداشته شده ولی باید بسیار مراقبت کنیم که قطار انتقال قدرت که از غرب به شرق میرود متوجه باشیم در کدام ایستگاه باید سوار شویم. باید به دوستانمان بگوییم در کدام ایستگاه سوار شده و کدام ایستگاه پیاده شوند، مبادا دچار خواب شده و قطار عبور کند و جا بمانیم.
فرمانده نیروی قدس سپاه گفت: انقلاب اسلامی پرچمدار حیات نورانی مقاومت در منطقه است. انقلاب اسلامی همه شیوههایی را که به دیگران یاد میدهد ابتدا درون خودش پیاده کرده است و به همین دلیل دیگران حرف ما را قبول میکنند. وی در پایان افزود: امروز جمهوری اسلامی جزو تعیینکنندهترینها در منطقه است. شما وضعیت امروز عراق را با زمانی که آمریکاییها عراق را اشغال کردند مقایسه کنید؛ ابتدا که عراق را اشغال کردند یک فرمانده نظامی را حاکم کردند و مدتی بعد به دلیل فشارها یک فرد سیاسی را جای او گذاشتند اما حالا ببینید چه دولت و مجلس و سیستمی در عراق حاکم است. این به دلیل استحکام فرهنگ انقلاب اسلامی و مقاومت است.
ارسال به دوستان
عضویت رسمی ایران در سازمان شانگهای، چگونه منجر به تقویت محور ایران - چین و تسریع انتقال قدرت به شرق میشود
نظم شرقی
گروه سیاسی: دائمی شدن عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای همزمان با سالروز استقلال آمریکا برای ناظران جهانی تبدیل به یک اتفاق نمادین شده که بدون شک حاوی پیامهایی برای واشنگتن است.
به گزارش «وطن امروز»، درست در روزهایی که آمریکا در حال از دست دادن غرب آسیاست، در سوی دیگر قاره آسیا نیز ایران با حمایت پکن به یک پیمان شرقی پیوست تا محور تهران - پکن در مقابله با آمریکا قدرتمندتر شود.
پس از اخراج دیپلماتیک آمریکا از منطقه و تبدیل چین به عنوان یک بازیگر ثباتساز با واسطهگری میان ایران و عربستان، در کنار دست برتر ایران در رقم زدن ترتیبات سیاسی- امنیتی در غربآسیا، عضویت دائم ایران در شانگهای به خیلی از شائبهها درباره ماهیت روابط ایران و چین پاسخ میدهد.
جمهوری اسلامی ایران همزمان با هند و پاکستان در سال ۲۰۰۵ به عضویت ناظر این سازمان نائل آمد و از همان ابتدا نامزد عضویت اصلی در شانگهای بود اما با مخالفت بعضی کشورها مواجه شد. سال ۲۰۱۵ همزمان با امضای برجام که بسیاری تصور میکردند این توافق درهای همکاری کشورهای مختلف را به روی ایران گشوده است، باز هم درخواست تهران رد شد ولی پاکستان یک سال بعد به عضویت کامل این سازمان درآمد.
دیپلماسی نامتوازن دولت روحانی در کنار گذاشتن همسایگان و عدم توجه به شرق دستگاه دیپلماسی دولت وقت باعث شده بود کشورهای آسیایی بویژه تاجیکستان که اشتراکات فرهنگی فراوانی با ایران دارد مخالف حضور ایران در این سازمان باشند.
این موضوع آنقدر روشن بود که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه دولت قبل تیرماه سال 1400 در نامهای به مجلس اعتراف کرد عدم توازن در سیاست خارجی باعث عدم حمایت کشورهای شرقی در دوران سخت تحریم شد. ظریف در آن نامه نوشت: «اگر درباره ضرورت کار متوازن با شرق و غرب به یک اجماع ملی رسیده بودیم و از یک سو با خوشخیالی، دوستان دوران سختی را در سراب طمع سرازیر شدن شرکتهای غربی از خود نرنجانده بودیم و از سوی دیگر از همه امکانات برجام برای ایجاد منافع اساسی اقتصادی برای همه کنشگران - به شمول شعبات خارجی شرکتهای آمریکایی - بهره برده بودیم هم دوستانمان سرخورده نمیشدند و هم در دوران سختی رهایمان نمیکردند». این اعتراف در حالی است که سال 99 ظریف در نامهای به مسؤولان نظام FATF را مانع عضویت جمهوری اسلامی در سازمان همکاری شانگهای میدانست اما اکنون با عضویت ایران در این سازمان مشخص شد این ادعا هم خلاف واقع و صرفا برای پیشبرد اهداف سیاسی جریان غربگرا بوده است.
اما دولت سیزدهم از زمانی که روی کار آمد، با کنار گذاشتن دیپلماسی صرفا غربمحور که در زمان ریاستجمهوری حسن روحانی شاهد آن بودیم، توسعه روابط با همسایگان و کشورهای دوست و همپیمان را در دستور کار قرار داد و رویکرد تعادل را به سیاست خارجی ایران بازگرداند و این موضوع استقبال بسیاری از کشورها از جمله تاجیکستان را در پی داشت.
در این راستا همزمان با آغاز فعالیت دولت سیزدهم، سراجالدین مهرالدین، وزیر خارجه تاجیکستان به طور رسمی در یک نشست مطبوعاتی اعلام کرد این جمهوری نظر خود را تغییر داده و در صورت اتفاق نظر اعضا، موافق عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای است. رئیس مجلس تاجیکستان نیز با سفر به تهران و ملاقات با حجتالاسلام رئیسی، از رئیسجمهور برای شرکت در اجلاس شانگهای دعوت به عمل آورد تا نخستین سفر رئیس دولت جدید کشورمان به دوشنبه باشد و مجوز تغییر عضویت ناظر به دائم در سازمان شانگهای رسما صادر شود. بنابراین آنچه توانسته است نگاه شرق و کشورهای آسیایی به ایران را جلب کند تغییر رویکرد کلان دولت در سیاست خارجی و خروج دستگاه دیپلماسی از سردرگمی در دولت سیزدهم بوده است.
* اهمیت عضویت در سازمان همکاری شانگهای
سازمان همکاری شانگهای سال ۱۹۹۶ میلادی توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان با هدف ایجاد موازنه قدرت در برابر نفوذ آمریکا و ناتو به نام شانگهای 5 پایهگذاری شد و بعد از پیوستن ازبکستان به آن، سازمان همکاری شانگهای نام گرفت. سازمان همکاری شانگهای ۱۵ ژوئن ۲۰۰۱ میلادی رسما تاسیس و دفتر مرکزی آن در چین ایجاد شد.
با توجه به اهداف سازمان همکاری شانگهای، پیمان مذکور با مطلوبیتهای استراتژیک ایران و دکترین نظامی ایران نیز همخوانی دارد، چرا که ایران همواره بر احترام به حق حاکمیت کشورها و تقویت همکاریهای اقتصادی، استراتژیک و امنیتی تاکید کرده، به مشارکت کشورهای منطقه در گسترش امنیت منطقهای اعتقاد دارد و مخالف سلطه و یکجانبهگرایی آمریکا در منطقه است.
از زمان تاسیس این سازمان در سال ۲۰۰۱ میلادی، ایران همکاریهایش را با این گروه منطقهای که امروز وظایف بینالمللی نیز بر دوش دارد، در یک روند همافزایی ادامه داده است و بسیاری از کشورهای عضو رسمی سازمان بر این باورند عضویت ایران قدرت منطقهای و جهانی این سازمان را افزایش میدهد. عضویت کامل ایران در این سازمان به معنای تکمیل یک جبهه جدید سیاسی - امنیتی در منطقه است و باعث گسترش حوزههای فعالیت سازمان شده و تمایل به بقا را بین اعضا بیشتر میکند.
همچنین موضعگیریهای سیاسی شانگهای از جمله خواست از آمریکا برای تعیین یک جدول زمانی جهت خروج نیروهایش از کشورهای عضو این سازمان در اجلاس سال ۲۰۰۵ سران در شهر آستانه قزاقستان و همچنین اقداماتی نظیر اجرای رزمایش نظامی ضدتروریسم در میان ارتشهای کشورهای عضو، موسوم به «ماموریت صلح» در سال ۲۰۰۷ باعث شده در محیط بینالملل از این سازمان به عنوان «ناتوی آسیا» یا «ناتوی شرق» یاد شود. این سازمان همچنین در حوزههای بسیاری نظیر حوزه اقتصادی فعالیت میکند و جمهوری اسلامی از این پس میتواند منافع منطقهای خود را در این حوزهها موثرتر تامین کند. ایران به جهت برخورداری از زیرساختهای مناسب و شبکههای حملونقل ریلی و جادهای، فرودگاهها و بنادر، بویژه بندر چابهار در دهانه اقیانوس هند، میتواند نقش مناسبی از نظر اقتصادی در این سازمان ایفا کند. از سوی دیگر ۲ کشور بزرگ واردکننده انرژی در جهان یعنی چین و هند در این سازمان عضویت دارند و ایران نیز به عنوان یکی از بزرگترین صادرکنندگان انرژی، فرصتهای خوبی را برای تقویت همکاری با این کشورها در چارچوب سازمان شانگهای خواهد داشت. طرح کمربند - راه، اتحادیه اقتصادی اوراسیا و همکاریهای منطقهای در دیگر حوزهها از جمله دیگر مسائلی است که بیش از پیش بر اهمیت عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان شانگهای به عنوان عضو اصلی میافزاید.
سازمان همکاری شانگهای در چندجانبهگرایی و دوران گذار نظام بینالملل نقشی مهم ایفا میکند و عضویت در آن از سوی کشورهای زیادی در جهان پیگیری میشود. ترکیه که عضو ناتوست در تلاش است به عضویت رسمی این سازمان درآید و در صورت این مهم، ترکیه به نخستین عضو ناتو تبدیل میشود که به این بلوک میپیوندد. در واقع عضویت کامل در سازمان همکاری شانگهای به اردوغان اهرمی جدید علیه غرب و چشمانداز روابط اقتصادی قویتر میدهد. همچنین بسیاری از کشورهای عربی نیز خواستار ورود به این سازمان هستند که میتوان به عربستان سعودی، قطر، مصر و امارات اشاره کرد که هماکنون جزو شرکای گفتوگوی این سازمانند و پیشبینی میشود با توجه به ارتباط پکن با عربستان و میانجی شدن این کشور در برقراری رابطه مجدد با ایران، ریاض نیز در آینده نزدیک یکی از اعضای اصلی این سازمان شود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|