|
اخبار
پرسپولیس – استقلال تاجیکستان امروز در حضور تماشاگران
تیم فوتبال پرسپولیس در هفته سوم لیگ قهرمانان آسیا از ساعت 19:30 امروز به مصاف استقلال تاجیکستان خواهد رفت. تیم فوتبال پرسپولیس بعد از 4 سال و 5 ماه در آسیا امشب در حضور تماشاگرانش به میدان خواهد رفت. پرسپولیس آخرین بار در مرحله گروهی سال ۲۰۱۹ در بازی خداحافظی ژاوی میزبان هوادارانش بود و پس از آن سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به دلیل شیوع کرونا و سال ۲۰۲۲ به علت حذف از آسیا بازی خانگی با تماشاگر نداشت. پرسپولیس در هفته اول ۲۰۲۳ مقابل النصر نیز از حضور تماشاگران محروم بود. سرخپوشان با حضور هوادارانشان انرژی و انگیزه مضاعفی برای برد دارند و همین مساله میتواند کار استقلال قرمزپوش(!) تاجیکستان را سخت کند. البته حریف تاجیکستانی تیم چغر و سختکوشی است که از الدحیل قطر هم یک امتیاز گرفته و دفاع کردن را خوب بلد است. چند سال پیش هم که پرسپولیس مقابل این تیم در تاجیکستان بازی کرد با یک گل پیروز شد. حاصل آن دیدار پرسپولیسی شدن وحدت هنانوف بود. بزرگترین مشکل پرسپولیس مصدومیتهای زیاد بازیکنان ملیپوش و تاثیرگذارش است. نفراتی چون مهدی ترابی، یاسین سلمانی، مرتضی پورعلیگنجی و حتی امید عالیشاه مصدوم هستند که البته سلمانی و پورعلیگنجی ماهها دور از میادین خواهند بود اما احتمال دارد مهدی ترابی و وحید امیری به بازی امروز برسند. هتتریک شهاب زاهدی در بازی با پیکان در لیگ برتر نوید تولد یک مهاجم جدید و جوان را به هواداران پرسپولیس داد و اگر سرخپوشان بتوانند مثل مسابقه با پیکان بازی کنند، کسب دومین برد دور از دسترس آنها نخواهد بود. شاگردان گلمحمدی در هفته دوم هم با یک بازی برتر توانستند الدحیل قطر را در دوحه شکست دهند.
***
پاداش کل مدالآوران بازیهای آسیایی کمتر از نصف خودروی کنعانیزادگان!
بررسیها نشان میدهد مجموع پاداش تعیینشده برای تمام مدالآوران بازیهای آسیایی هانگژو حتی از نصف جایزه حواله واردات خودرو که برای صعود به جامجهانی به یک فوتبالیست تیم ملی داده شده هم کمتر است. وزارت ورزش ۱۴ روز پس از پایان بازیهای آسیایی هانگژو، پاداش مدالآوران را اعلام کرد. با توجه به اینکه پاداش ویژه فوتبالیستها برای صعود به جامجهانی مورد انتقاد بسیاری از ورزشکاران رشتههای دیگر قرار گرفته بود، اکنون مقایسه آن با پاداش تعیینشده از سوی وزارت ورزش برای مدالآوران بازیهای آسیایی باعث آزردگی خاطر بیشتر قهرمانان شده و واکنش آنها را نیز به دنبال داشته است. کاروان ایران در بازیهای آسیایی هانگژو، ۱۳ مدال طلا، ۲۱ نقره و ۲۰ برنز گرفت. خبرنگار ایسنا بر اساس اعداد اعلامی وزارت ورزش محاسبه کرد که برای کل مدالآوران بازیهای آسیایی هانگژو، مبلغ ۳۷ میلیارد و ۶۷۵ میلیون تومان در نظر گرفته شده است (وزارت ورزش اعلام نکرده است پاداش مدال دونفره مانند قایقرانی، تیراندازی و تنیس روی میز به صورت تیمی محاسبه میشود یا انفرادی) بر این اساس در این گزارش، مدال دونفره معادل رشتههای تیمی در نظر گرفته شده است که در مجموع میشود ۳۷ میلیارد و ۶۷۵ میلیون تومان.
در همین حال محمدحسین کنعانیزادگان، مدافع تیم ملی فوتبال ایران در مصاحبه اخیر خود عنوان کرد با مجوز واردات خودروی خارجی که به مناسبت صعود تیم ملی به جامجهانی قطر اهدا شده بود توانسته خودرویی به ارزش ۱۰۰ میلیارد تومان وارد کند. صحبتهای کنعانیزادگان واکنشهای متعددی را به دنبال داشت و برخی ورزشکاران نسبت به وجود تبعیض در پاداش ورزشکاران اعتراض کردند چرا که در واقع پاداش کل مدالآوران کاروان ایران در بازیهای آسیایی هانگژو حتی از نصف هزینه خودروی وارداتی کنعانیزادگان هم کمتر است! یکی از مواردی که کیومرث هاشمی با حضور در وزارت ورزش باید آن را اصلاح کند، جلوگیری از پرداخت پاداشهای هیجانی و غیرکارشناسی است. گاهی پاداشها چنان کمارزش هستند که ورزشکاران از وقت گذاشتن در دنیای قهرمانی پشیمان میشوند و گاهی برای صعود به جامجهانی که نتایج ضعیفی هم در پی داشت، چنان رانت باارزشی به یک فوتبالیست داده میشود که صدای قهرمانان سایر رشتهها را درمیآورد و آنها را دلآزرده و بیانگیزه میکند. عدالت، حلقه مفقوده پرداخت پاداشهای ورزشکاران است که مسؤولان جدید وزارت ورزش باید آن را اجرا کنند.
ارسال به دوستان
درخشش ستاره والیبال ایران در لیگ ایتالیا
امین اسماعیلنژاد با عملکرد درخشان خود در لیگ والیبال ایتالیا، تیمش را به پیروزی رساند. در جریان هفته نخست لیگ والیبال ایتالیا، تیم والیبال وِرونا به مصاف تارانتو رفت و توانست ۳ بر ۱ به پیروزی برسد. امین اسماعیلنژاد ملیپوش والیبال ایران که فصلجاری در لیگ ایتالیا برای ورونا توپ میزند، در بازی اول خود درخشید و توانست ۲۲ امتیاز برای تیمش به دست بیاورد.
ارسال به دوستان
عملکرد خیرهکننده ورزشکاران ایران در روز نخست بازیهای پارآسیایی 2022 هانگژو با 9 مدال طلا
شروع توفانی
ورزشکاران ایران در پایان نخستین روز بازیهای پارآسیایی ۲۰۲۲ هانگژو، در رتبه دوم جدول مدالی قرار گرفتند.
در پایان نخستین روز بازیهای پارآسیایی ۲۰۲۲ هانگژو، ورزشکاران ایران در مجموع با کسب ۲۴ مدال (۹ طلا، ۹ نقره و ۶ برنز)، بعد از چین در رتبه دوم جدول مدالها قرار گرفتند.
تا پایان رقابتهای روز نخست، ورزشکاران پارادوومیدانی با کسب ۱۲ مدال (۵ طلا، ۶ نقره و یک برنز) بیشترین سهم را در سبد مدالی کاروان ایران داشتند.
روز نخست بازیهای پارآسیایی در حالی سپری شد که کاروان ایران موفق به کسب ۲4 مدال شد که پارادوومیدانیکاران با ۱2 مدال بیشترین سهم را در کسب این رکورد داشتند. چهارمین دوره بازیهای پارآسیایی به صورت رسمی از دیروز آغاز شد.
* آغاز مدالآوری با برنز عبدالملکی
در رقابتهای قایقرانی بازیهای آسیایی هانگژو در بخش کایاک زنان، فینال کلاس kl1 سارا عبدالملکی در خط رقابت با قایقرانانی از ژاپن، چین و هند قرار گرفت و با زمان یک دقیقه و ۱۳ ثانیه و ۵۹۴ صدم ثانیه در رده سوم ایستاد و از خط پایان عبور کرد و به مدال برنز رسید.
* علیپور نخستین طلایی کاروان ورزش ایران
در ماده پرتاب وزنه کلاس11 F، 3 نماینده ایران به نامهای مهدی اولاد، امیرحسین علیپور و حسن باجولوند به میدان رفتند. در این رقابت که 2 ورزشکار هندی و یک ورزشکار از قزاقستان نیز حضور داشتند، علیپور با رکورد 13.92 متر قهرمان شد و نخستین طلای کاروان ایران را به ارمغان آورد. همچنین مهدی اولاد با رکورد 13.30 متر در رده دوم ایستاد و صاحب مدال نقره شد. حسن باجولوند با رکورد 11.60 متر به مقام چهارم بسنده کرد و دستش به مدال نرسید.
* حسینپور در پاراکانو به مدال طلا رسید
در چهارمین رقابت قایقرانان ایران در بخش کانوی مردان، فینال کلاسkl1 برگزار شد و سعید حسینپور در خط رقابت با قایقرانانی از کشورهای ژاپن، هند، چین، قزاقستان و کرهجنوبی قرار گرفت. حسینپور در نهایت با کسب زمان ۵۰ ثانیه و ۴۶۸ صدم ثانیه از خط پایان عبور کرد و مدال زرین را بر گردن آویخت.
* مدال طلا برای هاشمیه متقیان
در رقابتهای پرتاب نیزه کلاس 56 F هاشمیه متقیان، بانوی ملیپوش ایران با رکورد 22.91 متر که در پرتاب سوم خود ثبت کرد، به مقام قهرمانی رسید و صاحب مدال طلا شد. متقیان همچنین رکورد این ماده در بازیهای پارآسیایی را که پیش از این در اختیار خودش بود، به میزان 2.72 متر ارتقا داد.همچنین زینب مرادی که به عنوان آخرین ورزشکار این ماده پرتابهای خود را انجام داد، با رکورد 22.13 متر به مدال نقره دست یافت.
* نخستین رکابزن ایران از کسب مدال بازماند
محمد دلیر، نخستین نماینده ایران در رقابتهای پارادوچرخهسواری بازیهای پارآسیایی از کسب مدال در این بازیها بازماند. او در ماده 4 کیلومتر تعقیبی انفرادی نابینایان با حریفانش رقابت کرد اما با زمان ۴:55.659 در رده پنجم ایستاد و شانس حضور در دیدارهای ردهبندی و فینال را از دست داد.
* عنوان ششم ملیپوش پرتاب وزنه بانوان
در جریان رقابتهای پارادوومیدانی در ماده پرتاب وزنه کلاس20 F، فاطمه منوچهری با رکورد 9.2۹ متر در رده ششم ایستاد و از دستیابی به مدال بازماند. در پایان این رقابت که 8 ورزشکار حضور داشتند، نفراتی از ژاپن، اندونزی و مالزی صاحب مدالهای طلا، نقره و برنز شدند.
* دونده ایران نایب قهرمان شد
در جریان رقابتهای پارادوومیدانی در ماده دوی چهارصد متر، رضا حاتمی با رکورد ۵۱ ثانیه و ۸۴ صدم ثانیه بعد از نماینده عراق در رده دوم ایستاد و صاحب مدال نقره شد. بعد از حاتمی، ورزشکار چینی به مدال برنز دست یافت.
* پاراتکواندوکاران دختر ایران صاحب ۳ مدال برنز شدند
در روز نخست رقابتهای پاراتکواندو 3 نماینده ایران در بخش بانوان صاحب مدال برنز شدند. مریم عبداللهپور در وزن ۴۷- کیلوگرم، نرگس جوادی در وزن ۵۲- کیلوگرم و مهدیه ساداتحسینی دیگر نماینده ایران در این وزن صاحب مدال برنز شدند.
* پاپی با رکوردشکنی طلایی شد
در ماده پرتاب نیزه کلاس57 F مسابقات پارادوومیدانی، امانالله پاپی با ثبت رکورد 49.24 متر، ضمن شکستن رکورد این ماده در بازیهای پارآسیایی (ارتقای رکورد به میزان ۶۴ سانتیمتر)، عنوان قهرمانی را به خود اختصاص داد.
* 2 مدال طلا و نقره نمایندگان ایران در پرتاب دیسک
در ادامه رقابتهای پارادوومیدانی بازیهای پارآسیایی و در ماده پرتاب دیسک، الناز دارابیان در کلاس53 F رکورد 14.25 متر را به ثبت رساند. دارابیان ضمن شکستن رکورد آسیا که پیش از این هم در اختیار خودش بود، به مدال طلا دست یافت. همچنین حنان کعبامیر در رقابتهای پرتاب دیسک صاحب مدال نقره شد. این مدال با ثبت رکورد 11.55 متر به دست آمد.
* وحیدعلی نجیمی در دوی ۱۰۰ متر قهرمان شد
وحیدعلی نجیمی در فینال رقابت دوی ۱۰۰ متر کلاس 13 T بازیهای پارآسیایی در رقابت با نمایندگانی از عمان، سنگاپور، تایلند، تاجیکستان، قزاقستان و لائوس (۲ نفر) به عنوان قهرمانی دست یافت. وی با زمان 11.27 ثانیه این عنوان را کسب کرد.
* مدال طلای بنیطبا در پاراجودو
سیدمیثم بنیطبا در رقابتهای پاراجودو به مدال طلا دست یافت. وی در فینال وزن منهای ۶۰ کیلوگرم کلاس1 J برابر «کاپیل پارمار» از هند قرار گرفت و موفق شد با شکست او، صاحب مدال طلا شود.
همچنین سعید کوهکن در مبارزه ردهبندی وزن منهای ۶۰ کیلوگرم کلاس 2 J پاراجودو برابر حریفی از کرهجنوبی قرار گرفت و موفق شد با شکست او، به مدال برنز برسد.
* مدال طلا و نقره ۱۰۰ متر قورباغه به ایران رسید
سینا ضیغمینژاد که به فینال مسابقات پاراشنا در ماده ۱۰۰ متر قورباغه راه یافته بود، در رقابت با حریفانش با ثبت زمان ۱:08.80 صاحب مدال طلا شد. شاهین ایزدیار هم با زمان ۱:11.10 به مدال نقره دست یافت. ابوالفضل ظریفپور دیگر نماینده ایران در این رقابت بود که آخر شد.
* والیبال نشسته مردان با برد آغاز کرد
تیم ملی والیبال نشسته ایران در نخستین دیدار خود به مصاف تایلند رفت و ۳ بر صفر پیروز شد. ۲۵ بر ۱۲، ۲۵ بر ۱۷ و ۲۵ بر ۱۲ نتایجی بود که در 3 گیم این دیدار ثبت شد. تیم ملی والیبال نشسته ایران در دومین بازی به مصاف قزاقستان میرود.
* هر 3 مدال پرتاب دیسک مردان به ایران رسید
پرتاب دیسک کلاس ادغامی 53-52-51F مردان آخرین مادهای بود که رقابتهای آن در روز نخست مسابقات پارادوومیدانی در بازیهای پارآسیایی هانگژو برگزار شد. در این رقابتها علیرضا مختاری با رکورد 22.38 متر قهرمان شد و طلا گرفت، اسدالله عظیمی با 21.57 نایبقهرمان شد و رشید مسجدی با رکورد20.71 متر به مدال برنز دست یافت.
* پاراشناگران ایران صاحب ۲ مدال طلا و نقره دیگر شدند
سینا ضیغمینژاد و شاهین ایزدیار با کسب مدال طلا و نقره به کار خود در رقابتهای 50 متر آزاد پایان دادند. رقابتهای شنای بازیهای پارآسیایی با برگزاری مرحله نهایی ماده 50 متر آزاد پیگیری شد. سینا ضیغمینژاد که به این مرحله از مسابقات راه یافته بود، در رقابت با حریفانش با ثبت زمان 25.47 در رده نخست قرار گرفت و صاحب مدال طلا شد. شاهین ایزدیار هم با زمان 25.87 صاحب مدال نقره شد. ضیغمینژاد و ایزدیار در ماده ۱۰۰ متر قورباغه هم به ترتیب طلا و نقره گرفته بودند.
***
الناز دارابیان:
مدال طلایم را به کودکان شهید غزه تقدیم میکنم
دونده ملیپوش تیم پارا دوومیدانی کشورمان گفت: ثمره ۲ سال تلاش مداوم را توانستم با کسب مدال طلا بگیرم. الناز دارابیان بانوی پرتابگر دیسک کشورمان در ماده اف ۵۱ و ۵۲ پس از کسب دومین مدال طلای پیاپی بازیهای پارآسیایی گفت: خوشحالم که کمتر از ۳ ماه توانستم با ارتقای رکورد خودم و در کنار تلاش بیوقفه مربیام خانم الهه شیعه به مدال طلا دست یابم. وی با اشاره به اینکه مدال طلای خود را به تمام کودکان شهید غزه تقدیم میکند، گفت: مظلومیت مردم غزه و فلسطین بویژه کودکانی که در بیمارستان المعمدانی به شهادت رسیدند ما را داغدار کرد و من آن را محکوم میکنم. قهرمان پارآسیایی هانگژو در پایان گفت: امیدوارم با ادامه این روند در مسابقات جهانی و پارالمپیک پاریس باز هم به موفقیت برسیم.
ارسال به دوستان
بازیهای استقلال و پرسپولیس به خاطر ترمیم آزادی خارج از این ورزشگاه برگزار میشود
سرخابیها در ورزشگاه جدید
ورزشگاه آزادی با توجه به وضعیت چمن و برنامهریزی برای تعویض آن، امکان برگزاری بازیهای پیدرپی مسابقات لیگ برتر، آسیا و تیم ملی را ندارد. در یکی دو روز گذشته این خبر منتشر شد که ورزشگاه آزادی با توجه به بحث مرمت چمن آن به باشگاههای استقلال و پرسپولیس اعلام کرده است امکان میزبانی از بازیهای خانگی این ۲ تیم را ندارد. پیگیریها نشان میدهد شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی کشور نامهای به استقلال و پرسپولیس نداده است، بلکه در نامهای به سازمان لیگ اعلام کرده است امکان برگزاری بازیهای لیگ برتر، لیگ قهرمانان آسیا و تیمملی با توجه به وضعیت چمن این ورزشگاه را ندارد. در این نامه درخواست شده است برنامه سبکتری برای برگزاری بازیها در ورزشگاه آزادی در نظر گرفته شود. برگزاری بازیها در ورزشگاه آزادی به معضلی تبدیل شده است، چرا که بازیکنان و کادر فنی استقلال و پرسپولیس حاضر به برگزاری بازیهای خانگی در خارج از تهران نیستند. زمانی که علی خطیر، سرپرست باشگاه استقلال برای بررسی وضعیت ورزشگاه بینالمللی کیش به این شهر سفر کرد، جواد نکونام در نشست خبری خود گفت خیلی زشت است استقلال برای بازیهای خانگی به بیرون از تهران برود. بازیکنان این تیم هم پس از دیدار با هوادار تهران خواستار برگزاری بازیهای خانگیشان در آزادی شدند و حتی اعلام کردند چمن وضعیت بهتری پیدا کرده است. باشگاه پرسپولیس هم در واکنش به این اتفاقات، ورزشگاه شهید کاظمی محل برگزاری تمرینات سرخپوشان را بهعنوان یکی از ورزشگاههای خانگی خود معرفی کرده است. از نامه شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی اینطور برداشت میشود که اگر تیمهای استقلال و پرسپولیس یکی دو هفته بازیهایشان را در آزادی برگزار کردند، یکی دو هفته نیز جایی غیر از آزادی بازی کنند تا فشار کمتری به چمن وارد شود، تصمیمی که شاید برای 2 باشگاه استقلال و پرسپولیس غافلگیرکننده باشد. حالا باید دید واکنش سازمان لیگ به این درخواست چیست و آیا باشگاههای استقلال و پرسپولیس حاضر میشوند هر از گاهی بازیهای خانگی خود را در ورزشگاهی غیر از آزادی برگزار کنند یا نه. ضمن اینکه بهترین زمان برای زیر کشت رفتن چمن، اسفندماه است و شاید پس از آن، استقلال و پرسپولیس باید ورزشگاه دیگری را انتخاب کنند که قطعا حواشی خاص خودش را خواهد داشت. ارسال به دوستان
دیپلماسی اندیشکدهای و ابرچالشهای بینالمللی
حامد زرگر: پیچیدگی شرایط بینالمللی که بعضا تحت عنوان «گذار جهانی» از آن یاد میشود، ضرورت توجه به روشهای خلاقانه نوین را در دیپلماسی جهانی برجسته کرده است. وقایع اخیر در رابطه با جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و انفعال دولتها در این زمینه همزمان با جریحهدار شدن افکار عمومی و خشم شهروندان آزاده جهان بار دیگر نشان داد نظمِ در حال تحول نظام جهانی با چالشهایی مواجه است که حل و فصل آنها بدون بازاندیشی در دیپلماسی رسمی و مرسوم ممتنع خواهد بود.
یکی از ظرفیتهای نوینی که میتواند پیشگامانه وارد عرصه مناقشات جهانی دیپلماتیک شود، دیپلماسی علمی و اندیشکدهای است که مبتنی بر کارویژههای متعدد اندیشکدهها این امکان را دارد که با استفاده از تجربههای داخلی، وارد حوزههای سیاست خارجی و روابط بینالملل شده و به تصمیمسازی در روابط فراسرزمینی کمک کند.
البته بهرهگیری از دیپلماسی علمی و فناوری با هدف تامین اهداف و منافع ملی و رسیدن به سطحی از همکاریهای بینالمللی امر جدیدی نیست و پیشتر توسط دولتها با استفاده از ظرفیتهای دانشگاهی و علمی مورد استفاده قرار گرفته است. آنچه در این میان مورد تاکید نگارنده است، ناظر به 2 نکته است: اول استفاده از دیپلماسی علمی در راستای «حل منازعات بینالمللی»؛ مسائلی که مانند مساله فلسطین تبدیل به ابرچالش بینالمللی شدهاند و سالهاست دولتها نسبت به آن در موضع انفعال قرار گرفتهاند و دوم بهکارگیری ظرفیت «اندیشکدهها» که ساختاری جدید هستند و با وجود آنکه چندان از عمرشان نمیگذرد، به واسطه ویژگیهایی مانند بینرشتهای بودن، واسطه میان دانشگاه و حاکمیت بودن، ارتباط عمیق و موثر با میدان و جامعه مدنی برقرار کردن و توجه به امر مسؤولیت اجتماعی، امکانی برای حل چالشها و مسائل داخلی کشورها گشودهاند.
لذا اندیشکدهها که تاکنون در عمر کوتاهشان، در داخل مرزهای کشورها با استفاده از شبکهسازی نخبگانی و در دستور کار قرار دادن امرِ مسؤولیت اجتماعی، تدوین و تنقیح الگوی مطلوب حکمرانی را هدف خویش قرار دادهاند، نمیتوانند نسبت به الگوی مطلوب حکمرانی در عرصههای جهانی و فجایعی مانند آنچه امروز در غزه میگذرد، بیتفاوت بوده و «مسؤولیت اجتماعی» خویش را در قبال جانهای کودکانی که سهمشان از زندگی مرگ دستهجمعی است، نادیده بگیرند.
واقعیت آن است که تاریخ 75 سال گذشته نشان میدهد آنچه امروز میان رژیم غاصب صهیونیستی و باریکه غزه و فلسطین میگذرد، نتیجه عدم مواضع شفاف و عدم ورود مقتدرانه کشورهای جهان به مساله است و نظم رسمی و حاکمِ موجود انتخاب کرده است تماشاچی این معرکه خونین باشد. در چنین شرایطی، استفاده از کانالهای غیررسمی مانند ظرفیتهای اندیشکدهای میتواند یک گام به جلو و ثمربخش باشد؛ از همین رو ضروری است اندیشکدههای جهانی فارغ از روابط دولتها به میدان آمده و در یک هماندیشی نخبگانی و دغدغهمندانه، ابرمساله فلسطین را روی میزهای خود قرار دهند؛ چه بسا پس از این همه سال ظلم و جنایت رژیم کودککشِ صهیونیستی، این هماندیشی به همافزایی و حل مساله فلسطین منجر شود و یک کودک و تنها یک کودک فرصت بیشتری برای زیستن در سرزمینش بیابد.
ارسال به دوستان
نظم جدید جهانی مد نظر آمریکا چه خصوصیاتی دارد؟
ثمانه اکوان: جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا اخیرا در یکی از سخنرانیهای انتخاباتی خود پس از مدتها سکوت درباره پدیده تغییر نظم جهانی، اذعان کرد نظم فعلی جهان در حال تغییر است و البته در عین حال گفت نظم جدید با محوریت ایالات متحده ایجاد خواهد شد. بایدن ادامه داد: برای ۵۰ سال در دوران پساجنگ بودیم و این (نظم) خیلی خوب جواب داد اما حالا دیگر به نوعی از کار افتاده است. ما بهعبارتی به یک نظم نوین جهانی نیاز داریم. وی پیش از این صحبتها، درباره تلاشهایش به منظور متقاعد کردن ژاپن و کرهجنوبی برای ارسال کمک مالی به اوکراین و امضای توافق ریلی و بندری با اتحادیه اروپایی، هند و عربستان سعودی در اجلاس گروه ۲۰ (جی ۲۰) در دهلینو که ماه گذشته انجام شد، گفته بود: «اگر بهاندازه کافی جسور بوده و به خودمان اعتماد به نفس داشته باشیم تا جهان را بهشکلی بیسابقه متحد کنیم، فکر میکنم فرصتی داریم تا کارها را انجام دهیم».
وی با این حال شواهد کمی از چگونگی تغییر نظم جهانی به نفع ایالات متحده در سخنانش ارائه کرد و تنها به گفتن این نکته بسنده کرد که آمریکا میتواند این بار هم محور و قدرت اصلی در نظم جهانی باشد. اعتراف بایدن به اینکه نظم جهانی در حال تغییر است، مسالهای است که به نظر میرسد بسیاری از تحلیلگران روابط بینالملل را با او در این نظرات همسو میکند اما رئیسجمهور آمریکا در حالی از تلاش آمریکا برای رهبری جهان در نظم جدید جهانی میگوید که به نظر میرسد نمیداند نظم پیشین نیز مبتنی بر نظام تکقطبی و ابرقدرتی ایالات متحده بود و اگر قرار باشد همین مساله در سالهای آینده نیز ادامه یابد، مطمئنا دیگر نمیتوان گفت نظم جهانی تغییر کرده است. زمانی که نظریهپردازان روابط بینالملل از تغییر در نظم جهانی میگویند، منظورشان تغییر نظم تکقطبی جهان و پیشروی دنیا به سمت نظام چندقطبی و قدرت گرفتن قدرتهای محلی است. در این نظم جدید، آمریکا شاید هنوز یکی از قدرتهای مطرح و اصلی دنیا باشد اما مطمئنا دیگر قدرت اول دنیا نیست و در جایگاهی که پیش از این قرار داشته، نمیتواند باشد. اصول ابتدایی تغییر نظم جهانی که بسیاری بر این عقیدهاند هماکنون در آن قرار داریم و دیگر «دوره گذار» را به پایان بردهایم، کاهش قدرت آمریکا، شکل گرفتن اتحادهای منطقهای اقتصادی و نظامی، ظهور و بروز قدرتهای اقتصادی و سیاسی جدید در دنیا و شکل گرفتن ائتلافهایی است که پیش از این نمیتوانستند تأثیر زیادی روی مسائل جهانی داشته باشند اما حالا میتوانند نظم جدیدی را در دنیا ایجاد کرده و آن را حفظ کنند. آمریکا اما در این نظم جدید در کجا قرار دارد؟ بر این اساس آمریکا همچنان یکی از قدرتهای بزرگ دنیا باقی میماند و تأثیرگذاری بر برخی کشورها را ادامه خواهد داد اما جایگاهش در عرصه جهانی دیگر مانند جایگاه قبلی نخواهد بود. قدرتهای منطقهای، هم از حیث اقتصادی و مسائل مالی و هم از حیث قدرت نظامی و سیاسی شانه به شانه و گاهی فراتر از میزان تصور ایالات متحده در جهان خودنمایی خواهند کرد. ایالات متحده اما از تغییر در نظم فعلی جهان، چه تصوری دارد و چگونه میخواهد نقش خود در نظم جدید را تعریف کند؟ با توجه به اشارههای بایدن در سخنرانیاش به نظر میرسد آمریکاییها این تصور را دارند که دیگر دوران حضور نظامی و اثبات قدرت نظامیشان در جهان به پایان رسیده و برای رقابت با چین، به عنوان مهمترین رقیب ایالات متحده در مسائل اقتصادی، بهتر است در میدان اقتصاد و سرمایهگذاریهای بزرگ وارد شوند.
از همین رو است که بایدن تلاش برای ایجاد کریدورهای اقتصادی رقیب « ابتکار کمربند و جاده» را یکی از عناصر تغییر نظم جهان به نفع ایالات متحده میداند. آمریکاییها همچنین به این مساله اعتقاد پیدا کردهاند که دیگر دوران حضور نظامی آمریکا و جنگهای طولانیمدت گذشته و حالا ایالات متحده باید از دور به مدیریت جنگهای بزرگ بنشیند و در عین حال هزینه لازم برای کمک به تأمین منافع آمریکا در این جنگها را فراهم کند. از همین رو بایدن از همان روزهای ابتدایی جنگ در اوکراین اعلام کرد آمریکا تمامقد پشت اوکراین ایستاده و به کمتر از پیروزی نظامی رضایت نمیدهد. در بحران غزه نیز همین مساله را شاهد بودیم. با وجود تلاش نتانیاهو برای وارد کردن ایالات متحده به جنگی تمامعیار علیه غزه، دولت بایدن به این نتیجه رسید که بهتر است با ارسال تسلیحات و تجهیزات لازم و کمکهای مالی، رژیم صهیونیستی را در این مساله یاری کند و از ورود نیروی نظامیاش به این مهلکه خودداری کند. اگر نظم جهانی بعد از جنگ سرد، مبتنی بر حضور نظامی آمریکا در جنگهای بزرگ و مناطق بسیار بود و آمریکاییها احساس میکردند ریاست جهان را برعهده دارند، در نظم جدید، معتقدند ایالات متحده باید رهبری جهان را برعهده داشته باشد و ضمن استفاده از منابع و تجهیزات متحدان خود برای تامین منافع سیاسی، اقتصادی و نظامیشان، به جای اقدامات یکجانبه نظامی و سیاسی، رو به اقدامات چندجانبه بیاورد. سؤال مهم اما این است: نظم جدید جهانی بر پایه تصورات کدام یک از جبهههای شرق یا غرب پیش خواهد رفت؟ با نگاهی به تلاشهای کشورهای موسوم به کشورهای جنوب، برای سرعت بخشیدن به دلارزدایی از روابط اقتصادی، آمریکازدایی از دیپلماسی و رودررویی با جبهه غربی در جبهههای نبرد نظامی که اوکراین، فلسطین و تایوان نمونهای از آنهاست، به نظر میرسد کشورهای جنوب، اقدامات خود برای تشکیل نظم جدید جهانی با مختصات مد نظر خودشان را بسیار زودتر از ایالات متحده آغاز کردهاند و تلاشهای فعلی دولت بایدن اقداماتی واکنشی به روند فعلی است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|