|
اخبار
۳ بازیکن مازاد در سپاهان ماندنی شدند
۳ بازیکن تیم فوتبال سپاهان که پیش از این در لیست مازاد ژوزه مورایس قرار گرفته بودند، در نیم فصل دوم پیراهن این تیم را بر تن خواهند کرد. تیم فوتبال سپاهان در نیمفصل اول رقابتهای لیگ برتر با کسب ۳۱ امتیاز پس از استقلال تهران در رده دوم قرار گرفت و از رسیدن به صدر جدول بازماند. در پایان نیمفصل ژوزه مورایس پرتغالی از هدایت این تیم کنارهگیری کرد که با مخالفت اعضای هیاتمدیره این باشگاه همراه شد و آنها توانستند رضایت مورایس برای بازگشت به ایران را به دست آورند. در همین حال تمرینات سپاهان برای ادامه مسابقات لیگ برتر، لیگ قهرمانان آسیا و جام حذفی از روز چهارشنبه ۲۷ دی در اصفهان آغاز شده و ژوزه مورایس به همراه دستیارانش تمرینات بازیکنان را زیر نظر دارند. مورایس پس از پایان نیمفصل اسم ۵ بازیکن (سیاوش یزدانی، کاوه رضایی، هادی محمدی، احسان پهلوان و عیسی آلکثیر) را در لیست مازاد گذاشت و پس از جلسه مدیران باشگاه با این بازیکنان پهلوان و آلکثیر از جمع سپاهانیها جدا شدند که پهلوان راهی تیم سابق خود فولاد خوزستان شد اما تکلیف آلکثیر هنوز مشخص نشده است. پس از کشوقوسهای فراوان هادی محمدی، کاوه رضایی و سیاوش یزدانی در سپاهان ماندنی شدهاند و اگر بازیکنی جذب شود، یکی از این بازیکنان از جمع سپاهان جدا خواهد شد در غیر این صورت هر ۳ بازیکن در نیمفصل دوم هم پیراهن سپاهان را بر تن خواهند کرد.
***
پیروزی دشوار هندبالیستها برابر امارات
تیم ملی هندبال ایران در سومین دیدارش در مرحله اصلی رقابتهای قهرمانی مردان آسیا پیروز شد تا یک فرصت دیگر برای جهانی شدن داشته باشد. به گزارش ایسنا، ملیپوشان هندبال مردان ایران در سومین دیدارشان از مرحله اصلی مسابقات قهرمانی آسیا با نتیجه ۲۵ بر ۲۲ مقابل امارات پیروز شدند. ملیپوشان هندبال ایران در نیمه اول این دیدار با نتیجه ۱۰ بر ۱۳ شکست خوردند. هرچند ملیپوشان نیمه دوم را خوب شروع کردند اما بازی در ادامه بسیار نزدیک و فشرده دنبال شد و تیم ملی در نهایت به سختی توانست در این دیدار به برتری برسد. تیم ملی با این پیروزی باید برای کسب رتبه پنجم با تیم سوم گروه مقابل دیدار کند. محمد سیاوشی برای دومین بار در این مسابقات به عنوان بازیکن برتر زمین معرفی شد. تیم ملی هندبال مردان در مرحله اصلی این مسابقات با تیمهای امارات، قطر و ژاپن همگروه بود که مقابل ۲ تیم قطر و ژاپن شکست خورد و مقابل امارات به برتری رسید و اکنون با قرار گرفتن در رده سوم گروه، یک فرصت دیگر برای کسب سهمیه جهانی خواهد داشت.
***
رونمایی از گزینههای جدید تیم ملی والیبال
پس از اینکه حضور هر 3 مربی خارجی والیبال در تیم ملی منتفی شد، فدراسیون والیبال در حال مذاکره با گزینههای جدید است. بعد از آنکه دوره 4 ساله داورزنی در فدراسیون والیبال به پایان رسید و سرپرستی فدراسیون به وحید مرادی نایبرئیس فدراسیون رسید، مهمترین چالش پیش رو انتخاب سرمربی برای تیم ملی والیبال بود. مرادی در نشست خبری خود از رونمایی سرمربی تیم ملی والیبال در بهمن سال جاری صحبت کرد اما در کمال ناباوری بهمنماه هم از راه رسید ولی از انتخاب سرمربی تیم ملی والیبال ایران خبری نشد.
پس از جلسات متعدد کمیته فنی و چندین گزینه پیش روی تیم ملی والیبال، در نهایت مسؤولان فدراسیون به 4 گزینه روبرتو پیاتزا، ویتال هاینن، آنجلو لورنزتی و سعید معروف رسیدند که در نهایت حضور هر 3 مربی خارجی به دلایلی در تیم ملی والیبال ایران منتفی شد و تنها گزینه باقیمانده سعید معروف است. این اتفاق در حالی رقم خورده که برنامه تیم ملی والیبال ایران برای حضور در لیگ ملتها مشخص شده است. البته نایبرئیس فدراسیون در سفر اخیر خود به لوزان با چندین گزینه صحبت کرده تا از بین این نفرات یک نفر هدایت تیم ملی والیبال را قبول کند. تیم ملی والیبال ایران هفته اول خردادماه سال آینده برای کسب سهمیه المپیک باید به مصاف تیمهای برزیل، صربستان، ایتالیا، آرژانتین، کوبا، ژاپن و آلمان برود. با توجه به نتایج تیم ملی و رنکینگ جهانی، قطعا تیم ملی کار سختی پیش رو دارد، به طوری که برخی اهالی والیبال معتقدند صعود ایران به المپیک پاریس بعید به نظر میرسد. قرار است فدراسیون والیبال با گزینههای مورد نظر خود مذاکرات را از سر بگیرد و گویا تا دهه اول بهمن وضعیت سرمربی تیم ملی والیبال ایران مشخص خواهد شد. مسؤولان فدراسیون والیبال در سفری که به لوزان سوییس داشتند و طبق مذاکراتی که با مسؤولان فدراسیون جهانی والیبال داشتند، قرار است پیش از آغاز هفته اول لیگ ملتها اردوی تدارکاتی در برزیل داشته باشند و به همین خاطر باید هر چه سریعتر وضعیت نیمکت تیم ملی والیبال ایران مشخص شود تا حداقل در آن مسابقات تدارکاتی تیم ملی بدون سرمربی نباشد. تیم ملی والیبال ایران از مهر سال جاری سرمربی ندارد. ملیپوشان والیبال با بهروز عطایی، سرمربی ایرانی نتایج ضعیفی به دست آوردند و پس از مسابقات انتخابی المپیک در رنکینگ جهانی به جایگاه پانزدهم سقوط کردند و کار صعودشان به المپیک را به اما و اگر کشاندند. پس از منتفی شدن حضور مربیان خارجی در ایران، مسؤولان فدراسیون والیبال و اعضای کمیته فنی معتقدند برای انتخاب سرمربی تیم ملی زمان دارند، اما کارشناسان و اهالی والیبال چنین اعتقادی ندارند. در تازهترین اقدام گویا مسؤولان فدراسیون والیبال به دنبال مذاکره با «ایگور جوریچیچ» سرمربی فعلی تیم «ترفل گدانسک» لهستان و همچنین «سدریک انارد»، مربی فرانسوی تیم ملی کرواسی هستند.
ارسال به دوستان
عربستانیها اتوبوس رئال را خالی کردند
رئال هفته پیش در فینال سوپرجام اسپانیا بارسلونا را ۴ بر یک در ریاض شکست داد و قهرمان شد. در حاشیه این قهرمانی بعد از پیاده شدن بازیکنان رئال از اتوبوس، 4 تماشاگر عربستانی میوههای مانده در داخل اتوبوس را سرقت کردند. نشریه الشرقالاوسط عربستان از دستگیری این ۴ شهروند عربستانی خبر داده است.
ارسال به دوستان
مصدومیتهای پرتعداد ملیپوشان، یکی از دغدغههای اصلی تیم ملی ایران
در حسرت یک تیم کامل
تیم ملی در آستانه بازی سوم مرحله گروهی با امارات، با مشکل ویژهای به نام مصدومیت دست به گریبان است. این مشکل ویژه در قلب خط دفاع بیشتر به چشم میآید: شجاع خلیلزاده در بازی اول کمتر از 45 دقیقه در زمین ماند و مجید حسینی هم در بازی دوم مصدوم شد. البته این بحران به همین ۲ نفر ختم نمیشود. مهدی ترابی هر دو بازی ابتدایی تیم ملی را از دست داده و حتی جایی در لیست 23 نفره هم نداشته است. طبق اعلام پزشک تیم ملی، مصدومیت ترابی، گرفتگی و درد همسترینگ است که باعث شده جهت تشدید نشدن آن، او فعلا وارد سیکل اصلی تمرینات نشود. ترابی شاید برابر امارات برای دقایقی وارد زمین شود. شجاع خلیلزاده تنها یک نیمه در جام ملتها دوام آورد و خیلی زود از ترکیب اصلی خارج شد. درباره شرایط او و طول درمانش اما حرفهای متناقض زیادی زده میشود. هوشنگ نصیرزاده، مدیرعامل تراکتور میگوید: «در ارتباطی که با اردوی تیم ملی داشتیم، به ما گفتند مصدومیت شجاع ظرف ۲ هفته حل شده و او پس از این مدت به شرایط بازی میرسد». پزشک تیم ملی اما مصدومیت خلیلزاده را خفیف اعلام کرده است: «مصدومیت او، کوفتگی استخوان پاشنه پا بود که مشکلی جدی نیست». با این حال به نظر میرسد مشکل جدی بوده که باعث شد خلیلزاده بازی دوم را هم از دست بدهد و فعلا هم در تمرینات اصلی حاضر نباشد. سعید عزتاللهی در هر دو بازی تیم ملی حاضر بود ولی در بازی دوم، کمتر از بازی اول وارد درگیریها شد و این یعنی شماره 6 هنوز به وضعیت نرمال نرسیده است. ترومای بینی، نوع مصدومیت عزتاللهی از سوی کادر پزشکی تیم ملی اعلام شده است. سردار آزمون یک نیمه برابر فلسطین بازی کرد ولی برابر هنگکنگ وارد زمین نشد. مصدومیت، دلیل اصلی ریسک نکردن قلعهنویی برای بازی دادن به آزمون اعلام شده است. مصدومیت همسترینگ باعث شد به او در بازی دوم استراحت داده شود. آزمون حتی برای گرم گردن هم از روی نیمکت بلند نشد. سید مجید حسینی هم که در بازی اول به جای خلیلزاده وارد زمین شد، در بازی دوم، خودش مصدوم شد و از بازی بیرون رفت. مهمترین نکته درباره شرایط حسینی این است که وضعیت او اصلا مشخص نیست. او قبل از بازی هم درد داشت و تکل روی پایش باعث تشدید آن و تعویض شد. کادر پزشکی تیم ملی درباره شرایط حسینی، کاملا مبهم حرف میزند: «مشکل خفیفی در مچ پا دارد. تلاش میکنیم با درمان و مراقبت، او را به ادامه بازیها برسانیم». از سویی هنوز خبری درباره شدت و میزان مصدومیت جهانبخش منتشر نشده است. اواخر بازی دوم، جهانبخش روی زمین نشست و دیگر نتوانست به بازی ادامه دهد و تعویض شد. در آخرین جلسه تمرینی تیم ملی پیش از بازی اول هم عکسی از لحظهای که جهانبخش مصدوم شده و پزشک تیم ملی بالای سر او رفته، منتشر شد، منتها او بدون مشکلی جلوی فلسطین بازی کرد. مصدومیت قبلی او در بازی با هنگکنگ در مقدماتی جام جهانی، 3 هفته جهانبخش را از میادین دور کرد ولی درباره مصدومیت جدید، فعلا خبری منتشر نشده که شاید به معنای خفیف بودنش باشد.
* داور ازبک؛ قاضی دیدار ایران - امارات
یک داور از کشور ازبکستان قاضی دیدار تیمهای ملی فوتبال ایران و امارات در روز سوم مرحله گروهی جام ملتهای آسیا شد. تیمهای ملی فوتبال ایران و امارات باید شامگاه سهشنبه ۳ بهمن از ساعت ۱۸:۳۰ در ورزشگاه اجوکیشن سیتی رودرروی هم قرار بگیرند. طبق اعلام رسانههای عربی، «تانتاشف ایلگیز» از ازبکستان قضاوت این بازی را بر عهده خواهد داشت. صعود ایران به مرحله یکهشتم نهایی قطعی شده است و شاگردان امیر قلعهنویی تنها با یک تساوی هم میتوانند صدرنشینی خود در گروه C را قطعی کنند. از طرفی هنوز صعود امارات به مرحله بعد قطعی نشده است و شاگردان پائولو بنتو باید حتما از ایران امتیاز بگیرند تا بتوانند صعود خود را قطعی کنند. همچنین در دیگر دیدار این گروه تیمهای فلسطین و هنگکنگ به مصاف هم میروند که قضاوت این بازی بر عهده «ایوان شاون» از استرالیا خواهد بود.
* غیبت قطعی ۲ بازیکن کلیدی امارات در دیدار برابر ایران
تیم ملی فوتبال امارات در حالی باید روز سهشنبه ۳ بهمن به مصاف تیم ملی ایران برود که ۲ بازیکن کلیدی خود را در اختیار نخواهد داشت. تیم ملی فوتبال امارات در جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ با انجام ۲ بازی و کسب ۴ امتیاز پس از ایران در رده دوم جدول گروه C قرار دارد و برای مسجل کردن صعود خود به مرحله یکهشتم نهایی در حالی باید شامگاه سهشنبه ۳ بهمن در ورزشگاه اجوکیشن سیتی رودرروی تیم ملی کشورمان قرار گیرد که ۲ بازیکن اصلی خود را به دلیل محرومیت و مصدومیت در اختیار نخواهد داشت. «خلیفه مبارک الحمدی» مدافع تیم ملی امارات در دیدار برابر فلسطین با دریافت کارت قرمز از زمین بازی اخراج شد و به همین دلیل نمیتواند شاگردان پائولو بنتو را در بازی با ایران همراهی کند. از سویی طبق اعلام روزنامه الشرق الاوسط عربستان «سلطان عادل» مهاجم این تیم از ناحیه مینیسک زانوی چپ دچار مصدومیت شده و با اعلام کادر پزشکی تیم ملی امارات این بازیکن حداقل به یک هفته تا ۱۰ روز استراحت نیاز دارد تا بتواند شرایط حضور در زمین را به دست آورد. به این ترتیب بنتو در حساسترین بازی تیمش در مرحله گروهی، ۲ بازیکن کلیدی خود را در اختیار ندارد و این در حالی است که اگر امارات نتواند از ایران امتیاز بگیرد و از آن طرف فلسطین بتواند با نتیجه پرگل هنگکنگ را شکست دهد، ممکن است امارات حتی به عنوان تیم دوم نتواند جواز حضور در مرحله یکهشتم نهایی جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ را به دست آورد.
***
واکنش بازیکن اردن به جریمه AFC:
فدای فلسطین!
«محمود المرضی» بعد از گل چهارم به مالزی جمله «هی قضیه الشرفا» یعنی فلسطین مساله باشرفهاست را به حمایت از مردم مظلوم غزه مقابل صهیونیستها به نمایش گذاشت.️ کنفدراسیون فوتبال آسیا این رفتار بازیکن اردن را سیاسی دانست و او را ۱۵۰۰ دلار جریمه کرد. المرضی درباره این حکم گفت: هدفم این بود که این پیام به مردم جهان برسد که خوشبختانه رسید. هر کسی میتواند چنین کاری را انجام دهد. اصلا از جریمهای که شدم ناراحت نیستم و انتظار بیشتر از این را هم داشتم. در هر حالت شکر خداوند را به جا میآورم و به برادران فلسطینیام میگویم این جریمه فدای سرشان.
ارسال به دوستان
حمید درخشان در گفتوگو با «وطن امروز» از مشکلات تیم ملی در بازی با هنگکنگ گفت
در مرحله حذفی باید متفاوت باشیم
کاپیتان اسبق تیم ملی فوتبال معتقد است نمایش شاگردان قلعهنویی در بازی با هنگکنگ شبیه تیمی بود که بازیکنانش برای اولینبار در کنار هم بازی میکنند. حمید درخشان درباره پیروزی یک بر صفر تیم ملی مقابل هنگکنگ گفت: وقتی ترکیب اولیه تیم را دیدیم مشخص بود با تغییرات زیادی که داشتیم سازماندهی تیم ملی دچار مشکل خواهد شد. برابر هنگکنگ هیچ حرفی برای گفتن نداشتیم و نتیجهای غیرقابل باور گرفتیم و 3 امتیاز زجرآور را به دست آوردیم. فشاری که هنگکنگ به خط دفاع ما وارد میکرد اصلا قابل دفاع نیست. بازیکنان ما توان دادن چند پاس سالم به هم را نداشتند و در واقع مردیم تا بردیم.
وی عنوان کرد: اگر عراق که روز گذشتهاش مقابل ژاپن به پیروزی رسید، مقابل هنگکنگ بازی میکرد، حداقل 5-4 گل به این تیم میزد. تیم ما از شروع بازی هیچ طرح و برنامهای برای نزدیک شدن به دروازه هنگکنگ نداشت. نه روی زدن ضربات ایستگاهی و کرنر برنامه داشتیم و نه میتوانستیم روی زمین به دروازه حریف نزدیک شویم. وظیفه کادرفنی این است که برای هر دیدار نسبت به شرایط حریف، طرح و برنامه داشته باشد، در صورتی که ما مقابل هنگکنگ تاکتیک خاصی نداشتیم و پر از اشکال بازی کردیم. کاپیتان پیشین تیم ملی افزود: نیمه اول را با برتری یک بر صفر به پایان رساندیم اما مشکلات زیادی داشتیم و در نیمه دوم هم تغییری در نحوه بازی تیم ندیدیم. اشتباهات در خط دفاعی ادامه پیدا کرد و یک بازی بیهدف با پاسهای اشتباه را تکرار کردیم و نتوانستیم در لحظاتی از بازی از زیر فشار هنگکنگ خارج شویم. تیم ملی، شبیه تیمی بود که برای نخستینبار کنار هم بازی میکند. اگر هنگکنگ خودش را باور داشت میتوانست بازنده نباشد. دعا میکردیم بازی زودتر تمام شود، چون خیلی اذیت شدیم تا بردیم. درخشان با اشاره به تقابل تیم ملی در مراحل حذفی با مدعیان قهرمانی خاطرنشان کرد: نگران بازی با تیمهای کره و ژاپن هستم. هنگکنگ با یک حربه و بستن فضای تیم ملی از جلو، اجازه بازیسازی را از بازیکنان ما گرفت. در تهران هنگکنگ را با 4 گل شکست دادیم اما این تیم بعد از 2 ماه توانست طوری مقابل ما بازی کند که اگر خوششانس بود میتوانست امتیاز هم بگیرد. مشخص نیست چه اتفاقی افتاد که تیم ملی اینقدر بیبرنامه و بیهدف بازی کرد. مقابل هنگکنگ خوششانس هم بودیم، چون داور با کمک VAR میتوانست یک پنالتی برای هنگکنگ بگیرد و حتی بیرانوند را هم اخراج کند. وی یادآور شد: در صورتی میتوانیم به موفقیت تیم ملی در مراحل حذفی امیدوار باشیم که اشکالات و نقایص برطرف شود. در ابتدا باید بازیکنان را به لحاظ حفظ تمرکز و انگیزه در سطح بالایی نگه داریم. اگر در مرحله حذفی شبیه دیدار با هنگکنگ بازی کنیم، با کمک شانس هم نمیتوانیم برنده شویم. باید هرچه زودتر خودمان را جمع و جور کنیم، چون کار خیلی سختی برای رسیدن تا فینال داریم. باید تا نیمهنهایی با یکی از دو تیم کرهجنوبی یا ژاپن بازی کنیم. امیدوارم تنها روز بد تیم ملی در جام ملتها بازی با هنگکنگ باشد و از بازی با امارات شاهد روند رو به رشد تیم ملی باشیم.
ارسال به دوستان
آخرین وضعیت نیمکت پرسپولیس برای تعیین سرمربی
مذاکرات بیحاصل
مدیران باشگاه پرسپولیس هنوز برای هدایت تیم خود با گزینهای به توافق نرسیدهاند و مذاکرات آنها با چند مربی اروپایی ادامه دارد. پرسپولیس در پایان نیمفصل اول رقابتهای لیگ برتر با کسب ۳۰ امتیاز پایینتر از تیمهای استقلال تهران و سپاهان قرار گرفت و یحیی گلمحمدی به دلیل برخی مسائل تصمیم به کنارهگیری از هدایت این تیم گرفت که پس از کشوقوسهای فراوان، اعضای هیأت مدیره این باشگاه با استعفای گلمحمدی موافقت کردند. رضا درویش، مدیرعامل و سایر اعضای هیأت مدیره به دنبال بازگرداندن برانکو ایوانکوویچ سرمربی حال حاضر تیم ملی فوتبال عمان به این تیم بودند که این مربی کروات 2 بار درخواست سرخها را رد کرد تا نیمکت پرسپولیس همچنان بلاتکلیف باشد. در روزهای اخیر اسامی زیادی در رسانهها مطرح شد که یکی از آنها «جیانی دی بیاسی» بود، مربی کهنهکار ایتالیایی که سابقه هدایت تیم ملی جمهوری آذربایجان را در کارنامه خود دارد و در مقطعی حتی از او به عنوان یکی از کاندیداهای هدایت تیم ملی فوتبال ایران نیز نام برده میشد. با پیگیریها مشخص شد این مربی جایی در نیمکت پرسپولیس نخواهد داشت و توافق با او برای هدایت این تیم صحت ندارد و خیلی بعید است مدیران این باشگاه از او به عنوان سرمربی جدید تیم خود استفاده کنند. «ژوزه پسیرو» سرمربی پرتغالی تیم ملی فوتبال نیجریه نیز یکی دیگر از گزینههای روی میز مدیران پرسپولیس است که با توجه به حضور این تیم در رقابتهای جام ملتهای آفریقا، پسیرو مذاکره با پرسپولیسیها را به بعد از این مسابقات موکول کرده و حتی امکان دارد کار خود را با این تیم ادامه دهد. یکی دیگر از گزینههایی که پرسپولیسیها برای هدایت تیم خود در نظر گرفتهاند، «ولادیمیر پتکوویچ» مربی اهل بوسنی است که سابقه هدایت تیم ملی سوییس، لاتزیو و بوردو را در کارنامه دارد و با توجه به رزومه درخشانی که دارد مبلغ درخواستی او از باشگاه پرسپولیس بیش از آن چیزی است که مدیران این باشگاه برای دستمزد سرمربی جدید خود کنار گذاشتهاند و خیلی بعید است این مربی هم راضی به تخفیف دادن به سرخها شود اما همچنان مذاکره با این مربی ادامه دارد.
«آنتونیو کونسیسائو» مربی اهل کشور پرتغال که آخرین بار هدایت تیم ملی کامرون را عهدهدار بوده است هم یکی دیگر از گزینههای هدایت پرسپولیس است اما این مربی تاکنون تمایلی به حضور در لیگ برتر ایران نشان نداده است و مذاکره با این گزینه هم همچنان ادامه دارد. چند گزینه خارجی دیگر هم در لیست مدیران پرسپولیس قرار دارند و آنها در تلاش هستند هرچه سریعتر تکلیف هدایت نیمکت خود را مشخص کنند. تمرینات پرسپولیس زیر نظر اوسمار ویرا، دستیار برزیلی گلمحمدی دنبال میشود و پهپه لوسادا هم به عنوان مربی بدنساز در کنار او فعالیت میکند. سیدجلال حسینی هم با برطرف شدن برخی مشکلات بهزودی به تمرینات پرسپولیس اضافه خواهد شد. پس از جدایی «ننکا» هم هنوز وضعیت مربی دروازهبانان پرسپولیس مشخص نیست.
ارسال به دوستان
پاکستان به چه چیزی معترض است!
سعید نجفی: دولت پاکستان دلیل اقدام اخیر خود در هدف قرار دادن یک روستا در جدار شرقی ایران را مبارزه با تروریستهایی که مخل امنیت ملی پاکستان بودهاند دانسته است. این اقدام که تقریبا ۴۸ ساعت پس از حملات موشکی ایران به مواضع تروریستهای جیشالظلم در خاک پاکستان رقم خورد، ادعای مقامات پاکستانی و نوع خردورزی سیاسی آنها در کشورداری را با تردیدهای جدی همراه میکند. واقعه زمانی آغاز شد که ایران شامگاه ۲۶ دی مواضع گروهک جیشالظلم در خاک پاکستان را هدف قرار داد. دولت پاکستان با اعتراض نسبت به این اقدام ایران و احضار سفیر خود، حملات مشابهی انجام داد و طی بیانیهای شبیه آنچه ایران در بیانیه مربوط به اقدام خود اعلام کرده بود سعی در توجیه حملات خود داشت که البته به دلایل متعددی رفتار دولت پاکستان نقض آشکار اصول حسن همجواری است، در حالی که اقدام ایران به دلایل متقن قابل دفاع بوده و مشابهتسازی پاکستان از اقدام ایران را میتوان رفتاری شتابزده، احساسی و به دور از محاسبات جامع دانست که در ادامه به برخی از این دلایل اشاره میشود.
الف) گروهک هدف قرار گرفته از سوی ایران حداقل طی یک دهه گذشته از مبدا پاکستان عامل ایجاد ناامنی در مرزهای شرقی ایران و ایجاد مزاحمتهای گاه و بیگاه برای نیروهای مرزبانی کشورمان بوده است. در برخی مواقع ماجرا تا به شهادت رسیدن یا ربوده شدن نیروهای مرزبانی ایران از سوی تروریستهای مد نظر پیش رفته است که شهادت ۱۴ مرزبان ایران در سراوان در سال ۹۲، شهادت ۸ مرزبان در سال ۹۴، ربودن و سپس به شهادت رساندن نیروهای مرزبانی ایران در سالهای ۹۲ و ۹۷، حمله به کلانتری و حمله به فرماندهی نیروی انتظامی در راسک در هفتههای اخیر که طی آن ۱۱ مامور فراجا به شهادت رسیدند؛ نمونههایی از اقدامات مخل امنیت ملی ایران از سوی این تروریستها بوده است اما نقطه کانونی و اصلی ماجرا اینجاست؛ همه فعالیتها و اقدامات تروریستهای یادشده از مبدأ پاکستان و پناهگیری در خاک پاکستان انجام شده و آزادانه به سازماندهی علیه امنیت ملی ایران در خاک پاکستان ادامه دادهاند.
ب) مقامات سیاسی و نظامی ایران بارها پس از وقوع حملات تروریستی از خاک پاکستان، بهصورت رسمی و غیررسمی از مقامات پاکستانی خواستند با تدبیر در امور امنیتی و مرزی خود مانع وقوع چنین حملاتی علیه امنیت ملی ایران از مبدأ کشور خود شوند. با این وجود بهرغم امضای تفاهمنامههای امنیتی و مرزی مشترک، مقامات پاکستانی در عمل اقدام خاصی انجام ندادند و پاکستان همچنان مبدأیی امن برای تروریستها جهت اخلال در امنیت ملی ایران باقی ماند.
پ) دقت کنید! ایران مسیری شاید 10 ساله را همراه با صبری بزرگوارانه طی کرده است و در نهایت به دلیل نبود اراده عملی در طرف پاکستانی جهت برخورد با تروریستهای مورد اشاره، در پاسداری از امنیت ملی خود و حتی پاکستان، مواضع تروریستها در خاک پاکستان را ضمن اعلام رسمی مبنی بر احترام به حاکمیت ملی این کشور هدف قرار داده است. حال جا دارد از مسؤولان پاکستانی پرسید: اکنون به چه چیزی معترضید؟ آیا انتظار دارید ایران همچنان شاهد اقدام علیه امنیت ملی خود از خاک شما باشد و یکی از مولفههای قدرت خود یعنی امنیت ملی را به بیارادگی طرف مقابل در مبارزه با تروریستها گره بزند؟ آیا مقامات اطلاعاتی و امنیتی پاکستان ناتوان از ردیابی و مبارزه با این گروهک بوده و هستند که درخواستهای حداقل 10 ساله ایران در برخورد با تروریستها را بیپاسخ گذاشتهاند؟ اگر پاسخ به این سوال مثبت باشد که جای هیچ بحثی نمیماند! و اگر پاسخ منفی است آنگاه این سوال پیش میآید: بهرغم توان پاکستان در کنترل مرزهای خود و برخورد با تروریستها، چرا همکاری لازم با ایران را نداشته است؟
ت) اما نکتهای که لازم است با مردم پاکستان در میان گذاشته شود و طبعا باید توجه مقامات پاکستانی را نیز بدان جلب کرد این است که ایران دولت پاکستان را برادر و دوست خود میداند و بر همین اساس نیز بهرغم وقوع ناامنیهای مکرر از مبدأ پاکستان علیه خود، حداقل فرآیندی 10 ساله را طی کرد تا مقامات پاکستان خود چارهای بیندیشند که هرگز چنین نشد، بنابراین مجبور به اقدام شد آن هم اقدامی که به سود امنیت ملی پاکستان نیز هست. این در حالی است که مقامات پاکستانی به جای بررسی ریشهها و علل ماجرا، روستایی مرزی در شرق ایران را با ادعای مبارزه با تروریستها هدف قرار دادند. حال سوالات اصلی این است که مگر ایران مبدأ حملات مکرر تروریستی علیه پاکستان بوده است؟ آیا مقامات پاکستانی همچون ایران درخواستهای چندباره از همسایه خود جهت ممانعت از حملات مکرر تروریستی علیه خود مثلا از سمت مرزهای ایران داشتهاند که بیپاسخ مانده باشد؟ اگر پاسخ سوالات فوق منفی است -که منفی است- بنابراین به همان نسبت که اقدام ایران در هدف قرار دادن تروریستها در خاک پاکستان اقدامی مشروع، قابل دفاع و موجه است، اقدام متقابل دولت پاکستان غیرمتوازن، کاریکاتوری، غیرموجه و به دور از اصول حسن همجواری است. مردم پاکستان باید دقت کنند شرایطی را که ایران به دلیل حق همسایگی و محترم شمردن ملت و دولت پاکستان، حداقل 10 سال با ضرر و زیانهایش تحمل کرد مقامات پاکستانی به دلیل اشتباهات محاسباتی و کمظرفیتی در رعایت اصول حسن همجواری، ۴۸ ساعت یارای تحملش را نداشتند!!
ث) فشار رسانهای از سوی دشمنان روابط ایران و پاکستان در خطای راهبردی اخیر پاکستان را البته نمیتوان بیتاثیر دانست، بهطوری که این رسانهها با تلاش برای انحراف افکار عمومی در پاکستان از ریشههای اصلی اقدام ایران، سعی در تشدید تنش و پایدارسازی آن داشتند، چرا که تنش در روابط ایران و پاکستان به نفع هر کشور و جریانی که باشد قطعا به سود ۲ کشور و جهان اسلام نخواهد بود. بویژه در شرایطی که آمریکا و اسرائیل روزگار سخت و دردناکی را در منطقه سپری میکنند. ایران کامل و دقیق بر این موارد اشراف دارد و طبعا از طرف مقابل نیز انتظار دارد این مسائل را در کنش یا واکنشهای حاکمیتی خود مورد محاسبه قرار دهد.
ج) ایران کشور و همسایهای است که اصول ثابت، صادقانه و مقتدرانهای مبتنی بر تفکر ناب اسلامی در اداره کشور و مواجهه با جهان دارد، به طوری که مبتنی بر همان اصول، پایگاه نظامی عینالاسد آمریکا یا گروهکهای تروریستی میتواند از سوی ایران برای صلح و ثبات منطقهای و جهانی مورد هدف قرار گیرد. بنابراین رفتار مقامات ایرانی متفاوت از رفتار مقامات برخی کشورهاست که بهطور مثال در جنگ پهپادی توان پاسخ به نقض حاکمیت ملی خود از سوی ابرقدرتها را ندارند و در مقابل با بیارادگی در مبارزه صادقانه با تروریسم، همسایگان خود را نیز دچار مناقشات بیمورد مرزی میکنند. قطعا ایران درصدد ایجاد تنش و تشدید آن با پاکستان نیست بویژه اکنون که نسلکشی صهیونیستها در فلسطین را مساله اصلی و اول جهان اسلام میداند. بنابراین شایسته است با استفاده از اصل تبدیل تهدیدها به فرصت، تنش مرزی اخیر را فرصتی برای همکاری تنگاتنگ ۲ کشور جهت مبارزه هماهنگ و اثرگذار با تروریستها دانست. طرف پاکستانی باید به جای صرف انرژی در مشابهتسازیهای رفتاری که ذکرش رفت، با اقدامات اصولی پیشگامی خود در حفظ امنیت ملی پاکستان را پاسداری کند و توان اطلاعاتی، امنیتی و حتی سیاسی خود را در کنترل مرزها و برخورد با تروریستها به رخ بکشد تا در جهان نیز بتواند تصویری مستقل، توانمند و مردمی از خود به نمایش بگذارد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|