|
اخبار
پهلوان ۱۴۰۲ ایران مشخص شد
مصطفی طغانی با شکست اکبر سبحانی در فینال رقابتهای سنگین وزن کشتی پهلوانی به عنوان پهلوان ایران در سال ۱۴۰۲ معرفی شد. به گزارش ایسنا، رقابتهای کشتی پهلوانی قهرمانی ایران دیروز در سالن کشتی شهدای هفتم تیر تهران برگزار شد. در فینال وزن ۱۰۰+ کیلوگرم ابن رقابتها برای تعیین پهلوان سال، مصطفی طغانی از خراسان رضوی و اکبر سبحانی از اردبیل به مصاف هم رفتند که در پایان، طغانی با شکست حریف خود به مقام قهرمانی رسید و به عنوان پهلوان ایران در سال ۱۴۰۲ معرفی شد. طغانی سال گذشته در فینال این رقابتها با شکست مقابل احمد میرزاپور به عنوان نایب قهرمانی رسیده بود، همچنین محمد رمضانی در ۶۰ کیلوگرم، رحمان رحیمپور در ۷۰ کیلوگرم، فریبرز بابایی در ۸۰ کیلوگرم، محسن مصطفوی در ۹۰ کیلوگرم و امیر محمدی در ۱۰۰ کیلوگرم به مقامهای قهرمانی رسیدند.
***
شکست مأموریت تاریخی صربیناتور در ملبورن
مرد اول تنیس جهان با شکست برابر یانیک سینر ایتالیایی از رسیدن به فینال رقابتهای گرنداسلم استرالیا بازماند تا نتواند برای رسیدن به رکورد تاریخی ۲۵ قهرمانی گرنداسلم تلاش کند. به گزارش ایسنا، در جریان یکی از دیدارهای نیمهنهایی تنیس ملبورن استرالیا، نواک جوکوویچ اسطوره تنیس جهان از صربستان مقابل یانیک سینر نفر چهارم رنکینگ از ایتالیا به میدان رفت و در پایان با نتیجه ۳ بر یک شکست خورد و از رسیدن به فینال بازماند. سینر در ستهای اول، دوم و چهارم به ترتیب با نتایج قاطع ۶ بر یک، ۶ بر ۲ و ۶ بر ۳ به برتری رسید و در ست سوم نیز ۷ بر ۶ شکست خورد تا برای نخستینبار راهی فینال مسابقات گرنداسلم شود.
سینر که به دلیل علاقه زیاد به هویج به مرد هویجی معروف است برای رسیدن به عنوان قهرمانی روز یکشنبه به مصاف برنده الکساندر زورف آلمانی و دنیل مدودف روس میرود. نواک جوکوویچ این فرصت را در اختیار داشت تا با قهرمانی در این رقابتها به بیستوپنجمین عنوان قهرمانی خود در مسابقات گرنداسلم برسد و با رسیدن به یک رکورد تاریخی، پرافتخارترین تنیسور تاریخ در رقابتهای گرنداسلم شود.
***
اشکهای مدافع فلسطین پس از گلزنی
تتوی خاص به یاد جنگ غزه
مدافع تیم ملی فلسطین در صعود تاریخی تیمش به دور حذفی با چشمانی اشکبار به جنگی که کشورش درگیر آن است، اشاره کرد. در شبکههای اجتماعی تصویری از محمد صالح مدافع تیم ملی فلسطین پس از پیروزی مقابل تیم ملی هنگکنگ و کسب یک صعود تاریخی به مرحله یکهشتم نهایی مسابقات وایرال شده است.
این بازیکن فلسطین به سبک خودش در کنار هواداران جشن صعود به مرحله یکهشتم نهایی مسابقات را گرفت. وی روی دستش نشانهای از تعداد روزهای جنگ فلسطین نوشته و عدد 110 را حک کرده بود تا پیام روشنی به دنیا از رنجی که مردم این کشور در فلسطین میکشند، بدهد.
این بازیکن نتوانست احساس خود را از این اتفاق کنترل کند و چشمانش در جشن راهیابی تاریخی به مرحله یکهشتم نهایی جام ملتهای آسیا پر از اشک شد.
***
نگاهی به آمار تیمها در مرحله گروهی جام ملتهای آسیا
در پایان دیدارهای مرحله گروهی جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳، تیم ملی ایران در کنار عراق و قطر بیشترین تعداد پیروزی را به دست آوردند. رقابتهای مرحله گروهی جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ شامگاه پنجشنبه ۵ بهمن با برگزاری دیدارهای دور سوم گروه F به پایان رسید و تیمهای راهیافته به مرحله یکهشتم نهایی مشخص شدند. در پایان مرحله گروهی تیمهای ملی ایران، قطر و عراق موفق شدند هر ۳ دیدار خود را با پیروزی به اتمام برسانند و با کسب ۹ امتیاز کامل گام به دور حذفی بگذارند. تیمهای چین، کرهجنوبی، عمان، ازبکستان و تایلند با 2 تساوی بیشترین آمار را از این حیث به نام خود ثبت کردند.
تیمهای ژاپن، عراق و کرهجنوبی با به ثمر رساندن ۸ گل بهترین خط حمله را داشتند و تیم ایران با ۷ گلزده در رده دوم قرار گرفت. تیم ملی کرهجنوبی با میانگین 72.7 درصد بیشترین مالکیت توپ را در هر بازی داشت و پس از کره، تیمهای عربستان، ژاپن و ایران قرار گرفتند. شاگردان امیر قلعهنویی میانگین ۶۴ درصد مالکیت توپ را در هر بازی داشتند. تیمهای قطر و تایلند با ۳ کلینشیت بهترین خط دفاع این مسابقات را تا اینجای کار داشتهاند. آیمن حسین، مهاجم تیم ملی عراق با به ثمر رساندن ۵ گل آقای گل این مسابقات است. در بخش بهترین پاسورها نام سردار آزمون و سامان قدوس از ایران با ارسال 2 پاس گل در بین برترینها دیده میشود، همچنین سامان قدوس با ایجاد ۴ موقعیت گل برای مهاجمان ایران بهترین آمار را از این لحاظ در مقایسه با سایر بازیکنان جام ملتها دارد. خالد عیسی دروازهبان امارات در مجموع ۳ بازی ۱۲ سیو موفق به نام خود به ثبت رساند و بهترین آمار را در بین سایر گلرها داشت. علیرضا بیرانوند دروازهبان تیم ملی ایران هم ۹ سیو از خود به جا گذاشت.
مسابقات مرحله یکهشتم نهایی از روز یکشنبه ۸ بهمن آغاز میشود و تیم ملی ایران شامگاه چهارشنبه ۱۱ بهمن از ساعت ۱۹:۳۰ رو در روی تیم ملی سوریه قرار خواهد گرفت.
***
قطر قهرمان هندبال مردان آسیا شد
تیم ملی قطر با شکست ژاپن قهرمان مسابقات هندبال قهرمانی مردان آسیا شد. تیم ملی قطر در دیدار فینال مسابقات هندبال قهرمانی مردان آسیا با نتیجه ۳۰ بر ۲۴ تیم ملی ژاپن را شکست داد و به عنوان قهرمانی بیستویکمین دوره مسابقات هندبال قهرمانی مردان آسیا رسید. در دیدار ردهبندی نیز بحرین با نتیجه ۲۶ بر ۱۷ برابر کویت پیروز شد و مدال برنز را به نام خود ثبت کرد.
با پایان مسابقات هندبال قهرمانی مردان آسیا 4 تیم قطر، ژاپن، بحرین و کویت جواز حضور در رقابتهای هندبال قهرمانی جهان در سال ۲۰۲۵ را کسب کردند. تیم ملی ایران نیز در این مسابقات ششم شد که نسبت به دور قبل 2 پله سقوط کرد و نتوانست سهمیه جهانی را کسب کند.
ارسال به دوستان
پایان عصر کلوپ در لیورپول
باشگاه لیورپول با انتشار بیانیهای از جدایی سرمربی آلمانیاش بعد از 9 سال خبر داد. یورگن کلوپ، سرمربی آلمانی لیورپول دیروز اعلام کرد در پایان فصل بعد از 9 سال مربیگری در آنفیلد این تیم انگلیسی را ترک میکند. کلوپ در 9 سال گذشته برای لیورپول 7 جام قهرمانی آورد. مهمترین دستاورد سرمربی آلمانی با تیم انگلیسی، قهرمانی در لیگ برتر انگلیس بعد از 30 سال بود، همچنین ششمین قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا را برای آنفیلدیها رقم زد.
ارسال به دوستان
بررسی نمودار حریفان تیم ملی فوتبال ایران تا فینال جام ملتهای آسیا
نقشه گنج
ملیپوشان ایران برای رسیدن به فینال جام ملتها باید 3 بازی سخت را پشت سر بگذارند.
تیم ملی فوتبال ایران در مرحله گروهی جام ملتهای آسیا از حیث صید امتیاز و برد مقتدرانه ظاهر شد و توانست 3 پیروزی در 3 بازی متوالی مقابل تیمهای فلسطین (4 بر یک)، هنگکنگ (۱ بر صفر) و امارات (2 بر یک) داشته باشد تا راهی دور یکهشتم نهایی شود و در مسیر مراحل حذفی و ادامه ماجراجویی خود تا قهرمانی قرار بگیرد.
شاگردان امیر قلعهنویی پس از نمایش موفق در 3 دیدار اخیرشان که 9 امتیاز کسب کردند و در صدر جدول گروه C جام ملتهای آسیا قرار گرفتند، باید از ساعت 19:30 چهارشنبهشب هفته جاری (11 بهمن) در ورزشگاه عبدالله بنخلیفه شهر دوحه مقابل تیم ملی سوریه قرار بگیرند و پس از آن هم در دور یکچهارم نهایی یک رقابت فوقالعاده جذاب و هیجانانگیز و البته دشوار را انجام بدهند.
رقابتهای مرحله گروهی جام ملتهای آسیا پنجشنبهشب با انجام 4 بازی در گروههای E و F به پایان رسید که صعود تیمهای بحرین، کرهجنوبی، اردن، عربستان سعودی، تایلند و اندونزی قطعی شد و تیم ملی ایران هم حریفان احتمالی خود را در مراحل حذفی شناخت.
صعود دور از تصور تیم ملی فوتبال بحرین به عنوان صدرنشین گروه E، کاری کرد تا شاگردان آنتونیو پیتزی در مرحله یکهشتم نهایی جام ملتهای آسیا با ژاپن برخورد کنند؛ دیداری که مثل بازی ایران و سوریه 11 بهمنماه، اما از ساعت 15 در استادیوم الثمامه انجام خواهد شد.
ملیپوشان ایران در صورت پیروزی مقابل سوریه 3 روز پس از این بازی، باید شنبه چهاردهم بهمن، در ورزشگاه البیت به مصاف برنده دیدار تیمهای بحرین و ژاپن بروند و رقابت جذاب و سختترین بازی خود را انجام بدهند تا شانس خود را برای رسیدن به نیمهنهایی امتحان کنند.
شاگردان قلعهنویی در صورت برتری مقابل یکی از تیمهای بحرین یا ژاپن، به طور قطع در مرحله نیمهنهایی جام ملتهای آسیا در روز چهارشنبه، هجدهم بهمن، با یکی از تیمهای «قطر- فلسطین» یا «ازبکستان - تایلند» دیدار خواهند کرد تا بازی سرنوشتساز برای رسیدن به فینال را انجام بدهند.
عبور ایران از این مسیر سخت، آنها را در روز 21 بهمن به فینال جام ملتهای آسیا میرساند تا تقابل در دیدار پایانی را احتمالا برابر یکی از تیمهای عربستان سعودی، استرالیا، کرهجنوبی و حتی تیم شگفتیسازی مثل عراق انجام بدهند.
این یک مسیر سخت برای ملیپوشان ایران تا فینال جام ملتهای آسیاست که البته غیرممکن نیست و میتوان به شاگردان قلعهنویی امید داشت تا ناکامی ادوار گذشته برای تیم ایران را جبران کنند و به جام برسند.
* ایران و ژاپن: کمترین فاصله ممکن در 365 روز گذشته
فاصله میان ایران و ژاپن در رنکینگ جهانی فیفا، به کمترین میزان خود طی یک سال اخیر رسید.
به گزارش «ورزش ۳»، مرحله گروهی رقابتهای جام ملتهای آسیا به پایان رسید که طی آن تیم ملی ایران به عنوان صدرنشین از گروه خود به مرحله بعد راه یافت ولی تیمهای مدعی ژاپن و کرهجنوبی با ایستادن در جایگاه دوم، توانستند بلیت حضور در دور بعدی مسابقات را رزرو کنند.
در شرایطی که تصور میشد تیم فوقالعاده آماده ژاپن بتواند با ایستادن در رتبه اول گروه، راهی مرحله یکهشتم نهایی شود اما این اتفاق رخ نداد و عملا نمودار درختی مسابقات کاملا به هم ریخت تا ساموراییها به سمت دیگر جدول و بخشی که ایران حضور دارد راه پیدا کنند و کرهجنوبی نیز در سمت دیگر نمودار ایستاد.
این نتایج باعث تغییرات مهمی در امتیازات تیمها برای قرارگیری در رنکینگ جهانی فوتبال شد. ژاپن به واسطه ۲ پیروزی و یک شکست در مرحله گروهی و البته پیروزیهایی که در بازیهای دوستانه پیش از آغاز مسابقات به دست آورد، با منفی 13.11 مواجه شد.
در سمت مقابل، ایران که توانست در فیفادی برابر بورکینافاسو، اندونزی، فلسطین، هنگکنگ و امارات به پیروزی دست یابد، در مجموع صاحب 24.25 امتیاز مثبت شد و همین موضوع اختلاف فراوانی را که میان تیم ملی و ساموراییها ایجاد شده بود کاهش داد.
در شرایطی که در آخرین رنکینگ رسمی اعلامشده توسط فیفا اختلاف میان ایران و ژاپن 55.11 امتیاز بود، حالا این عدد به 17.75 امتیاز کاهش یافته که این موضوع نشان میدهد رسیدن شاگردان امیر قلعهنویی به رتبه نخست آسیا، بیش از هر زمان دیگری در دسترس است و در صورت حذف ساموراییها در دور بعد یا حتی شکست در بازی مستقیم مقابل ایران، میتواند این دستاورد بزرگ را برای تیم ملی به ارمغان بیاورد.
فاصله امتیازی میان ایران و ژاپن در شرایطی به 17.75 کاهش یافته که دقیقا طی یک سال گذشته، هیچگاه این ۲ تیم چنین اختلاف اندکی با یکدیگر نداشتهاند و همواره ساموراییها با فاصله زیادی در رتبه اول آسیا جای داشته و حتی در آخرین رنکینگ رسمی فیفا نیز به جایگاه هفدهم جهان صعود کرده بودند.
* شوک به بحرین در آستانه دیدار با ژاپن با یک بازیکن دوپینگی
آزمایش دوپینگ مدافع تیم ملی فوتبال بحرین پس از دیدار با کرهجنوبی مثبت اعلام شد و او نمیتواند تیم خود را در دیدارهای پیش رو همراهی کند. تیم ملی فوتبال بحرین در نخستین دیدار خود در جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ روز ۲۵ دی به مصاف تیم ملی کرهجنوبی رفت که این بازی با برتری ۳ بر یک شاگردان یورگن کلینزمن در تیم کره همراه بود. پس از این بازی مسؤولان ناظر بر مسابقات از هزاع علی، مدافع تیم ملی بحرین آزمایش دوپینگ گرفتند که روز جمعه ۶ بهمن جواب این آزمایش اعلام و مثبت شد، بنابراین این مدافع تا اطلاع ثانوی حق حضور در هیچ مسابقهای را نخواهد داشت تا میزان دقیق محرومیت وی اعلام شود. بحرین به مرحله یکهشتم نهایی جام ملتهای آسیا صعود کرده است و باید ۱۱ بهمن به مصاف تیم ملی ژاپن برود.
ارسال به دوستان
برای قهرمانی باید دفاع تیمملی ترمیم شود
ضعفی که به چشم میآید
عبدالله دارابی: تیم ملی فوتبال ایران با ۹ امتیاز به عنوان صدرنشین مقتدرانه به مرحله بعد رقابتهای جام ملتهای آسیا صعود کرد و حریف سوریه شد. به اعتقاد برخی چون تیم ایران کمبود بازی تدارکاتی داشت این ۳ بازی حکم بازیهای تدارکاتی و هماهنگی را داشت و از آنجا که صعود ما از قبل قابل پیشبینی بود، در واقع کار سخت و مهم تیم ملی از بازی با سوریه شروع خواهد شد.
تیم ملی ایران در مصاف با امارات، از منظر فاز تهاجمی عملکرد قابل قبولی داشت و ۳ گل ما نیز در این بازی به حکم VAR مردود اعلام شد که البته رد کردن گل محمد محبی خیلی سختگیرانه بود! حضور علی قلیزاده در این بازی یکی از تغییرات مثبت بود که بازی موثرش موید این مطلب است؛ در جامجهانی نیز با وجود وی سمت راست تیم ملی پویایی بیشتری مییافت.
در فاز دفاعی اما مشکل تیم ما کماکان پابرجاست. اماراتیها در معدود حضورهای جدی خود در ۱۸ قدم ایران صاحب یک پنالتی و یک گل شدند و این در حالی است که تیم امارات در زمره تیمهای مطرح این جام محسوب نمیشود و عملکرد این تیم در این ۳ بازی، خود تاییدی بر این مدعاست؛ البته سرمربی پرتغالی آنها نیز قبل از بازی به این مساله اشاره کرده بود، آنجایی که در جواب توقع اماراتیها گفت: «مگر امارات چندبار قهرمان شده که الان توقع بیش از حد دارید؟» و اشاره کرده بود که انتظارات باید مطابق داشتههایشان باشد. باید توجه داشت تیم ما در حالی گل خورد که حریف بر اثر حملات بازیکنان ایران در لاک دفاعی رفته بود و گویا بیشتر تمایل داشت گلهای بیشتری دریافت نکند ولی ما در حملهای پرتعداد توپ را از دست دادیم و اسیر ضدحمله اماراتیها شدیم. کندی در بازگشت به عقب بازیکنان و اشکال در استقرار و تصمیمگیری خط دفاعی باعث باز شدن دروازه ما شد. دیدیم که پس از تک گل اماراتیها، با اینکه ۱۳ دقیقه به پایان بازی مانده بود گزارشگر بازی بشدت نگران باز شدن مجدد دروازهمان بود، در حالی که حریف نیز با توجه به مسجل شدن رتبه دومیاش عقب کشید و تمایلی به بازی رو به جلو نداشت و این در نحوه بازی، حرکات و اشارات بازیکنانشان به وضوح مشاهده میشد؛ چهبسا اگر آنها نیاز به گلزنی داشتند کار برای ما سختتر نیز میشد. به هر روی از مرحله حذفی که تیمها قویتر و بازیها سختتر خواهد شد کار ما به مشکل جدی برمیخورد؛ اگر معضل دفاع تیمی و خط دفاع حل نشود. مضاف بر اینکه مسن بودن خط دفاعی میتواند برای ما مشکلساز شود بویژه در دقایق پایانی بازیها که با تحلیل رفتن قوای بدنی ناشی از بالا بودن سن بازیکنان خط دفاعی نیز همراه است. کادر فنی باید در فرصت باقیمانده تا بازی با سوریه، اولویت خود را به صورت جدی بر رفع اساسی مشکل دفاعی تیم بگذارد تا مانع لطمهپذیری از این منطقه شود، زیرا در مراحل حذفی یک اشتباه شاید به قیمت خداحافظی از جام همراه شود، آن هم بدون کسب عنوانی درخور!
ارسال به دوستان
بعد از حذف ناامیدکننده تیمملی عمان از جام ملتهای آسیا
برانکو بازهم در نزدیکی پرسپولیس
برانکو ایوانکوویچ در جدیدترین مصاحبه خود حرفهای معناداری درباره احتمال بازگشت به پرسپولیس زده است. چند وقتی است بحث بازگشت برانکو ایوانکوویچ به ایران به شکل داغی دنبال میشود. باشگاه پرسپولیس برای جانشینی یحیی گلمحمدی با برانکو وارد مذاکره شد اما این سرمربی کروات اعلام کرد شرایط بازگشت به ایران را ندارد. آخرین بار این موضوع در جلسه برانکو با رضا درویش، مدیرعامل باشگاه پرسپولیس در قطر مطرح شد. بعد از پایان جام ملتها برای تیم ملی فوتبال عمان و حذف ناباورانه و تلخ این تیم، حالا برانکو ایوانکوویچ مصاحبهای انجام داده و به شکلی غیرمنتظره در بخشی از آن برای بازگشت به پرسپولیس چراغ سبز نشان داده است. برانکو در ابتدا درباره حذف تلخ عمان از جام ملتهای آسیا گفت: «همه چیز از یک ماه قبل مشخص بود و من قراردادم با عمان یک فوریه تمام میشد. بازیکنان من به بهترین شکل بازی کردند. من و تیمم با تمام مشکلاتی که وجود داشت به کارمان ادامه دادیم. بازیکنان تا آخرین نفس جنگیدند و من خیلی خوشحالم که در این 4 سال کنار آنها بودم». برانکو در پاسخ به سوال خبرنگار که آیا کسی به او اعلام کرده کارش در عمان به پایان رسیده یا خیر، گفت: «نه! ولی من خیلی خوشحال بودم که در این چند سال در کنار تیم عمان بودم». برانکو درباره کنار گذاشتن برخی بازیکنان بزرگ عمان گفت: «در این باره انتقادات زیادی به ما شده ولی با توجه به تیم فنی که در اختیار داریم این انتخابها را انجام میدهیم». سرمربی سابق عمان در واکنش به حواشی پیشنهاد پرسپولیس گفت: «من 10 سال در ایران حضور داشتم. در پرسپولیس و تیم ملی بودم. دوستان خیلی خوبی در آنجا داشتم و نتایج فوقالعادهای به دست آوردم. من دیدار دوستانهای با افرادی که از ایران آمده بودند داشتم. من نمیخواستم درباره این موضوع صحبت کنم تا اینکه بازیهایمان در این مرحله تمام شود. همانطور که گفتم من نتایج خوبی در ایران داشتم و از طرفی این را هم دوست دارم که به مربیگری ادامه دهم». برانکو ادامه داد: «من 4 سال در عمان مربیگری کردم و اینکه این مدت طولانی اینجا بودم یعنی عملکرد خوبی داشتم اما حالا دیگر وقت جدایی است». برانکو در پاسخ به این سوال که آیا سرمربی بعدی پرسپولیس خواهد بود، گفت: «نمیدانم؛ شاید! چون فکر میکنم تا الان سرمربی جدید خود را پیدا نکرده باشند». ارسال به دوستان
یادداشت روز
پاسخ به تاریخ!
علیرضا حجتی: اقدام تاریخی دادگاه لاهه در تایید صلاحیت دیوان دادگستری بینالمللی برای بررسی نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه، آن هم یک روز پیش از «روز جهانی یادبود هولوکاست»، نقطه پایانی بر «تصویر اسرائیل» و فروپاشی محتوایی این موجودیت مبتنی بر آپارتاید است.
در نگاه اول، این رای تاریخی اگرچه ممکن است دارای تاثیرات نمادین خوانده و براحتی توسط اسرائیل مانند انبوهی از قطعنامههای مصرح سازمان ملل علیه این رژیم نادیده گرفته شود اما در نظام بینالملل و سیاست جهانی معنای خاص خود را تولید خواهد کرد. 15 قاضی دیوان دادگستری بینالمللی در «دن هاخ» - نام حقیقی لاهه - جمعه 26 ژانویه 2024 شاید بدون آنکه بدانند، به تاریخ پاسخ دادند. 27 ژانویه روزی است که توسط ساختارهای جهانی پس از جنگ دوم جهانی در تقویم به عنوان روز جهانی یادبود هولوکاست ثبت شده است؛ اتفاقی که جنبش صهیونیستی در جهان، با استفاده از آن ایده، تاسیس اسرائیل در اراضی فلسطین را عملیاتی کرد. حالا دادگاه لاهه قرار است به نسلکشی رژیمی بپردازد که از سال 1948 تا همین امروز با این استدلال که قربانی نسلکشی بوده، در پرتو حمایتهای غیرمتعارف ایالات متحده و شرکای اروپایی بیسابقهترین کشتار سیستماتیک و جنونآمیز در جهان علیه بشریت را به نام خود ثبت کرده است. روز گذشته در هلند، این حاشیه امن و حصار بلند شکسته شد. آفریقای جنوبی، این کشور زخمخورده از آپارتاید، توانست با جمعآوری یک پرونده دقیق کیفری، «حقوق بینالملل» را به اجماع جهانی علیه نسلکشی عامدانه صهیونیستها علیه مردم فلسطین پیوند زند. با استفاده از این حاشیه امنیت بود که «یوآو گالانت» وزیر جنگ صهیونیستها در روز ابتدایی جنگ در غزه درباره مردم فلسطین گفت: «ما با یک مشت حیوان میجنگیم و مناسب شأنشان با آنها رفتار میکنیم. ما غزه را به طور کامل محاصره میکنیم؛ نه برق، نه غذا و نه آب و نه گاز در آنجا نخواهد بود». مقامات اسرائیلی به کرات گفتند در غزه غیرنظامی وجود ندارد! و ارتش اسرائیل ویدئویی درست کرد که در ابتدای آن خطاب به مردم غزه گفته شد: «سلام به تو حیوان. من کاپیتان جهنم هستم؛ دعا کن در خیابانهای ویران شده غزه کشته شوی».
پاسخهای عصبی و توهینآمیز مقامات صهیونیست به خبرنگاران غربی یکی دیگر از آن بزنگاههایی بود که تصویری بدون روتوش از ماهیت صهیونیستها را پیش چشم جهانیان قرار داد. در یکی از این پاسخها «نفتالی بنت» نخستوزیر سابق اسرائیل در جریان گفتوگوی خود با خبرنگار اسکاینیوز وقتی از او درباره نیاز کودکان فلسطینی در بیمارستانها به برق سوال شد، گفت: «تو واقعا چه مشکلی داری که به سوالهایت درباره غیرنظامیان فلسطینی ادامه میدهی؟ شرم بر تو!» مسیری که جهان از 7 اکتبر 2023 پیمود تا در 26 ژانویه 2024 به سرمنزل مقصود برسد، تصویری از سقوط نظام معنایی اسرائیل را به نمایش گذاشت؛ تصویرسازیای که تا چند دهه ضامن حیات رژیم صهیونیستی به عنوان موجودیتی که همواره در معرض تهاجم قرار دارد و «حق دفاع مشروع» از خود را دارد، به شمار میرفت. تمام این واژگان، عبارات و تصاویر در برخورد با حقیقت بسادگی فرو ریخت. تلآویو شاید فکر اینجایش را نکرده بود که امروز زنجیره دانش و آگاهیبخشی در فضایی خارج از «مین استریمها» رقم میخورد، یعنی همان اتفاق آشنایی که 4 دهه قبل میتوانست تمام جنایات نظامی اسرائیل را سانسور کرده و با برچسب «مشروعیت اقدامات تدافعی اسرائیل» به عنوان تنها دموکراسی خاورمیانه در برابر اقوام بربر و تروریست به خورد شهروند آمریکایی و اروپایی بدهد. در عصر شبکههای اجتماعی و دوران «شهروند - خبرنگاری»، مردم جهان منتظر CNN و BBC WORLD نمیمانند تا روایت اول را از آنها دریافت کنند، بلکه نوجوان فلسطینی تصاویر بمباران خانه خود و کشته شدن مادر و خواهر خردسالش را در شبکه اجتماعی به دنیا مخابره میکند. نظام معنایی اسرائیل به عنوان عامل هویتساز برای این موجودیت از همان 7 اکتبر با سرعت فزایندهای به سمت سقوط حرکت کرد. هیچکس پروپاگاندای صهیونیستی مبنی بر سر بریدن کودکان و زنان توسط مبارزان حماس را باور نکرد. همانطور که تمام دروغهای مقامات صهیونیست پس از بمباران بیمارستانها و حمله به مراکز درمانی با توجیه استفاده حماس از آنها به عنوان پناهگاه، بر دامنه رسوایی اسرائیل افزود. سخنان بیسابقه «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد در نشست 2 آبان شورای امنیت یک ضربه حیثیتی بر اسرائیل وارد آورد؛ جایی که گفت: حمله حماس به اسرائیل بیجا اتفاق نیفتاد؛ مردم فلسطین ۵۶ سال است تحت اشغالند. همچنین مهم است که بدانیم حملات حماس بیدلیل رخ نداده است. مردم فلسطین بیش از ۵ دهه تحت اشغال خفهکننده هستند. گوترش این را هم گفت: آنها دیدهاند زمینهایشان پیوسته توسط شهرکسازیها و خشونتها بلعیده شده است؛ اقتصادشان خفه شده، مردمشان آواره شدهاند و خانههایشان ویران شده است. این فروپاشی تا جایی پیش رفت که شاید در بیسابقهترین رویداد در تاریخ سیاست خارجی آمریکا یک موج گسترده از استعفا در وزارت خارجه دولت بایدن در اعتراض به جنایات اسرائیل و حمایت بیقید و شرط ایالات متحده از نسلکشی در غزه رقم خورد. اسرائیل اینگونه یک هولوکاست قرن بیستویکمی خلق کرد و حالا فقط یک تصویر زشت و فرعی در تاریخ است؛ تصویری که هیچکس دوست ندارد به آن نگاه کند.
ارسال به دوستان
خبر
بازگشت سفرای ایران و پاکستان
در راستای توافقات اخیر حاصله بین وزرای امور خارجه ایران و پاکستان، محمد مدثر تیپو، سفیر پاکستان دیروز وارد تهران و رضا امیریمقدم، سفیر ایران هم دیشب وارد اسلامآباد شد. در پی توافق حاصله بین وزرای خارجه ایران و پاکستان مقرر شد سفرای ۲ کشور به پایتختها بازگردند و امیرعبداللهیان هم قرار است 9 بهمن به اسلامآباد برود. سیدرسول موسوی، دستیار وزیر امور خارجه و مدیرکل آسیای جنوبی وزارت خارجه روز (جمعه) 6 بهمن از ورود مدثر، سفیر پاکستان به تهران خبر داد و گفت: ساعاتی دیگر - دیشب - رضا امیریمقدم، سفیر ایران نیز وارد اسلامآباد میشود. موسوی خاطرنشان کرد: مردم و مقامات هر ۲ کشور از بازگشت روابط به شرایط خوب همیشگی خوشحالند. وی افزود: در شرایط کنونی مسؤولیت رسانههای جمعی هر ۲ کشور برای تحکیم دوستی و برادری ایران و پاکستان خیلی سنگین است. امیرعبداللهیان و همتای پاکستانی در پی تحولات اخیر در مناسبات و حمله ایران به مقر گروهک تروریستی جیشالظلم و واکنش پاکستان در حمله به نقطهای در مرز ایران، ۲ بار با یکدیگر تلفنی گفتوگو کردند. در پی این تحولات سفیر ایران که در تهران حضور داشت به پاکستان بازنگشت و سفیر پاکستان هم به اسلامآباد فراخوانده شد. ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه 2 بهمن در نشست هفتگی با خبرنگاران با اشاره به دعوت به عمل آمده از امیرعبداللهیان برای سفر به اسلامآباد، روابط ۲ کشور را مستحکم خواند. وزارتخانههای امور خارجه ایران و پاکستان در پی رخدادهای اخیر در مناسبات دوشنبه 2 بهمن بیانیه مشترکی صادر کردند. در این بیانیه آمده بود که در پی گفتوگوی تلفنی امیرعبداللهیان و همتای پاکستانی این توافق حاصل شده که سفرا تا 6 بهمن به محل کار خود بازگردند و به دعوت جلیل عباس جیلانی وزیر خارجه پاکستان، حسین امیرعبداللهیان دوشنبه 9 بهمن (۲۹ ژانویه) به پاکستان سفر میکند. در همین رابطه انوار الحق کاکر، نخستوزیر پاکستان گفت: ایران کشور دوست و برادر ما است. پاکستان همواره در فراز و نشیبهای منطقهای و بینالمللی در کنار همسایه و برادر خود ایران ایستاده و هرگز به ماجراجوییها علیه این کشور ملحق نشده است. هرگز رژیم اشغالگر اسرائیل را به عنوان یک کشور به رسمیت نخواهیم شناخت. سفارت پاکستان نیز در بیانیه خود تاکید کرد: «همکاری و اعتماد متقابل بین ۲ کشور برادر در محیط پیچیده منطقهای، اهمیت بسیاری در جهت ارتقای امنیت و صلح دارد».
هدف قرار دادن مقرهای گروهک تروریستی جیشالظلم در پاکستان توسط ایران ساعات پایانی روز سهشنبه ۱۶ ژانویه موجب اعتراض مقامات اسلامآباد شد. پاکستان روز پنجشنبه به روستایی در نزدیکی منطقه سراوان در استان سیستانوبلوچستان ایران حمله کرد؛ اقدامی که با محکومیت تهران مواجه و از مقامات اسلامآباد خواسته شد در این باره توصیح دهند. با کاهش تنشها بین ۲ کشور، وزارت امور خارجه پاکستان نیز با انتشار بیانیهای تاکید کرد: ایران کشوری دوست است و ما خواهان تشدید تنش با آن نیستیم.
ارسال به دوستان
هم غزه، هم لاهه
شروین طاهری: به رسمیت شناخته شدن فاجعهای که طی 113 روز اخیر توسط رژیم اشغالگر قدس در غزه رقم زده شده، تحت عنوان نسلکشی از سوی دادگاه بینالمللی لاهه، حتی اگر بدون در نظر گرفتن عواقبی عینی برای اسرائیل باشد، باز هم نشانهای مهم از عقبنشینی نظامات سلطه است. تایید صلاحیت دادگاهی که توسط دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) با شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی به دلیل نسلکشی در نوار غزه برپا شده، از یک سو نتیجه تغییر در نظم جهانی غربمحور است و از سوی دیگر خود دارای اثری دومینویی بر ادامه تغییرات برای ایجاد یک نظم نوین چندجانبه و عادلانه است. حرکت ستودنی دولت آفریقای جنوبی برای به دادگاه کشاندن رژیم جنایتکار صهیونیستی همانقدر تاریخی بود که جنبش ضد نژادپرستی مردم این کشور علیه رژیم آپارتاید که 34 سال پیش به رهبری نلسون ماندلای فقید به ثمر نشست. دولت این کشور دیروز حکم دادگاه لاهه را یک پیروزی قاطع برای حاکمیت قانون و نقطه عطفی مهم در راستای تلاش برای برقراری عدالت برای مردم فلسطین توصیف کرد.
شاید بتوان به طور خاص درباره رای اخیر لاهه، مردم تحت ستم غزه و مقاومت فلسطین را پیروز این غائله برشمرد اما با یک افق دید وسیعتر خواهیم دید این یک پیروزی امیدبخش برای اکثریت مردم جهان است تا اراده خود را برای پایان دادن به 4 قرن استعمار و ستم سلطهگران آنگلوصهیونیست همساز کنند. دیروز «سامی ابوزهری» از رهبران جنبش حماس در نخستین واکنش به حکم اولیه دادگاه لاهه درباره محکومیت - هر چند بدون تنبیه - نسلکشی در غزه توسط رژیم صهیونیستی، آن را تحول مهمی در راستای منزوی کردن اسرائیل و افشای جنایات این رژیم اشغالگر در غزه دانست.
وی تاکید کرد حالا همه خواهان مجبور کردن اشغالگران به اجرای تصمیمات دادگاه دیوان بینالمللی دادگستری هستند. دیوان لاهه به رژیم صهیونیستی دستور داد تمام اقدامات لازم را برای جلوگیری از نسلکشی در غزه به کار ببندد و ظرف یک ماه آینده گزارشی را درباره اقدامات انجامشده در این راستا به دادگاه ارائه کند. همچنین تلآویو باید اجازه ورود کمکهای انسانی به نوار غزه را بدهد. هر چند این دادگاه به ملزم کردن رژیم صهیونیستی به انجام تدابیر بیشتری برای محافظت از فلسطینیها کفایت کرده و دستوری برای پایان دادن به عملیاتهای نظامی در غزه صادر نکرده است اما در هر حال این نخستینبار است که یک مرجع بینالمللی، این رژیم کودککش را در چارچوب اختیاراتش مجبور به تبعیت از قوانین بینالمللی میکند.
مطمئنا نه نتانیاهو و باند جنایتکار حاکم بر کابینه تلآویو، به این سادگی به چنین اجباری تن میدهند و نه دستورات دیوان لاهه آنقدر الزامآور است تا این رژیم در آینده نزدیک با جبری حقیقی برای محدود کردن جنایتهایش علیه بشریت در سراسر سرزمینهای اشغالی مواجه شود. حکم اخیر اما مبنای بشری آنچه «دولت اسرائیل» خوانده میشود را از منظر قوانین حقوق بینالملل آشکارا به چالش میکشد و به این ترتیب تکلیف جامعه بینالملل در حال تحول را با اقدامات این رژیم، حامیان آمریکایی و اروپاییاش و همدستان و اقمارش مشخص میکند.
حتی پیش از حکم روز جمعه در حالی که دولت آلمان در نهایت خفت و خواری به اشاره واشنگتن برای کمک به رژیم صهیونیستی در مقابل شکایت دولت آفریقای جنوبی وارد معرکه حقوقی دیوان لاهه شده بود، دولتهای مکزیک و شیلی نیز موقعیت را بخوبی تشخیص دادند و علیه ائتلاف تلآویو - برلین وارد عمل شدند. مکزیکوسیتی و سانتیاگو هفته گذشته، ضمن ابراز نگرانیهای فزاینده درباره تشدید خشونتها در غزه اعلام کردند همراستا با ژوهانسبورگ، پرونده جنگ تحمیلی اسرائیل علیه این منطقه را به دیوان کیفری بینالمللی (ICC) ارجاع دادهاند. مقر دیوان کیفری هم مثل دیوان دادگستری در لاهه، پایتخت رسمی هلند قرار دارد، هر چند سابقهای کمتر از دیوان دادگستری - به اندازه یک قرن - دارد و در عمر کوتاهش همواره با این انتقاد مواجه بوده که تصمیماتش بیشتر غربمحور است.
با این حال پروندهای که مکزیک و شیلی، ۲ کشور با دولتهایی نزدیک به ایالات متحده به دادگاه بینالمللی کیفری بردهاند، میتواند آغازگر روندی جدید مطابق نظم جدید سلطهستیز در این بخش از دستگاه حقوقی لاهه باشد.
نباید فراموش کرد حکم روز جمعه دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) نیز به رغم ریاست یک قانونگذار سابق آمریکایی بر دادگاه نسلکشی در غزه صادر شده است. این سنتی طبیعی در دیوان دادگستری بوده که قضات آن، چه دائمی و چه موقت رای خود را منطبق بر سیاستهای دولت متبوعشان صادر میکنند. این بار اما اجماع جامعه بینالملل در محکومیت جنایات آشکار صهیونیستها باعث شده قضات برخی کشورهای بزرگ تصمیمی مستقل و منطبق بر انسانیت بگیرند نه سیاست. این نشانه شکاف بزرگی است که بویژه در سطح حاکمیت سیاسی آمریکا به وجود آمده است.
خانم جوآن داناهیو که دیروز در راس هیات قضات 17 نفره دادگاه دیوان دادگستری لاهه، حکم محکومیت رژیم صهیونیستی به نسلکشی در غزه را قرائت کرد، یک عضو سابق کنگره آمریکا و نزدیک به باراک اوباما، رئیسجمهور پیشین این کشور است که هنوز هم در دولت حاکم دموکرات قدرت قابل توجهی در واشنگتن دارد. قطعا داناهو زیر فشار لابی کاخ سفید و آیپک برای رای دادن به نفع اسرائیل بوده اما رای جمعی 15 قاضی دائمی این دیوان که برای یک دوره 9 ساله توسط اعضای سازمان ملل انتخاب شدهاند تا در رسیدگی به اختلافات بین دولتها بیطرف باشند، سیلی بود که اراده آمریکا را با خود برد. این در حالی است که آفریقای جنوبی و رژیم صهیونیستی نیز به عنوان طرفین دعوای مزبور، هر کدام یک قاضی موقت در این دادگاه داشتند.
اتفاقا اظهارات مشمئزکننده آهارون باراک، رئیس سابق دادگاه عالی اسرائیل در جلسات هفته گذشته دادگاه لاهه جزو لحظات جنجالی این پرونده بود.
با نگاهی به تابعیت سیاسی 15 قاضی دائمی دیوان با تصویری شگفتانگیز مواجه میشویم؛ قضاتی از آمریکا، فرانسه، روسیه، چین و البته هند - که منافع مشترک لندن و دهلینو و طبعا موضع حمایتی آنان از تلآویو را نمایندگی میکند - عملا جمع 5 کشور دائمی عضو شورای امنیت سازمان ملل و دارای حق وتو را کامل میکنند. در عین حال آلمان، استرالیا، ژاپن، برزیل، مراکش، لبنان، سومالی، اسلواکی، اوگاندا و جامائیکا نیز هر کدام یک قاضی در دادگاه دارند. جالب اینکه کریل گئورگیان، دیپلمات حرفهای روس که معاون رئیس آمریکایی دادگاه بود نیز رای خود را به رغم مخالفت مسکو با محکومیت اسرائیل صادر کرد. این همان ترکیب نمادین جامعه جدید بینالملل است که از آغاز تحول در نظم جدید جهانی خبر میدهد. حالا هم غزه علیه جنایات صهیونیستها شهادت میدهد، هم لاهه آنها را محکوم میکند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|