|
اخبار
رئیسجمهور در اجتماع مردم بندرعباس:
جزایر سهگانه جزء لاینفک جمهوری اسلامی ایران است
رئیسجمهور اظهار داشت: جزایر سهگانه جزء لاینفک جمهوری اسلامی ایران است و همواره بر این مساله تاکید داشته و داریم. هر کس در هر کجا سخن دیگری بر زبان یا قلم جاری کرده باید آن را جبران کند، چرا که اسناد قطعی و قابل استناد و سوابق موجود همواره حاکمیت جمهوری اسلامی ایران بر این جزایر را تایید و مورد تاکید قرار داده و میدهد. حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی روز گذشته در دومین سفر دولت به استان هرمزگان، با تبریک آغاز دهه مبارک فجر و ابراز خرسندی از حضور در جمع مردم این استان، تصریح کرد: استان هرمزگان از مردمانی پرتلاش، متدین و دلداده به انقلاب برخوردار است که تاریخ پرافتخاری در زمینه ایستادگی در مقابل متجاوزان و نقشآفرینی موثر در دوران پیروزی انقلاب اسلامی و دفاعمقدس دارد. وی با تاکید بر سابقه همزیستی مسالمتآمیز جمهوری اسلامی ایران با همه همسایگان و کشورهای منطقه اظهار داشت: جزایر سهگانه جزء لاینفک جمهوری اسلامی ایران هستند و همواره بر این مساله تاکید داشته و داریم. هر کس در هر کجا سخن دیگری بر زبان یا قلم جاری کرده باید آن را جبران کند، چرا که اسناد قطعی و قابل استناد و سوابق موجود، همواره حاکمیت ایران بر این جزایر را تایید و مورد تاکید قرار داده و میدهند. رئیسجمهور در بخش بعدی سخنانش با بیان اینکه به برکت انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی در چهل و چند سال گذشته کارهای بسیاری در ایران اسلامی و این استان انجام شده و وضعیت شهر و روستاها در هرمزگان متفاوت شده است، گفت: باید قدردان همه کارها و همه کسانی باشیم که برای پیشرفت این استان تلاش کردهاند. رئیسی با بیان اینکه البته هرمزگان به دلیل محرومیتهای تاریخی همچنان نیازمند کارهای بیشتری است، خاطرنشان کرد: در سفر اول دولت مردمی به استان مسائل ضروری هرمزگان در زمینه آب، سلامت، گردشگری، صنعت، معدن، کشاورزی و دریا را بررسی و برای رفع آنها تصمیمگیری کردیم. رئیسجمهور ادامه داد: با استفاده از ظرفیتهای استان گامهای خوبی در زمینه ایجاد اشتغال در استان برداشته شده است و امروز بیکاری به شکل قابل ملاحظهای کاهش یافته است. همچنین در مجموع برای بیش از هزار طرح و پروژهای که در دهه مبارک فجر در استان افتتاح خواهند شد، بیش از 105 هزار میلیارد تومان هزینه شده که طرحهای سلامت بخش مهمی از این پروژهها را شامل میشوند و در زمینه بهداشت و درمان نیز گامهای خوبی برداشته شده است. وی همچنین با اشاره به اینکه گامهای خوبی برای رفع تنش آبی در مناطق درگیر مشکل کمآبی در استان هرمزگان برداشته شده و البته این اقدامات تا رفع کامل مشکلات آبی استان ادامه خواهد داشت، افزود: مشکل بیکاری استان نیز تا حدود زیادی برطرف شده و تاکید بنده به مدیران استان این است که حتما بومیگزینی و استفاده از نیروهای کارآزموده و مجرب استان را در اولویت قرار دهند.
***
ایران ستون فقرات امت اسلامی است
نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران، در کنگره سراسری جمعیت یاران انقلاب اسلامی اظهار کرد: تاکید میکنم در مرحله تاریخی یعنی مرحله ایجاد تمدن نوین اسلامی قرار داریم. ناصر ابوشریف ادامه داد: پروژه غربی در حال پسرفت است و ما باید جایگاه خود را به عنوان امت اسلامی پیدا کنیم. ما بهترین امت هستیم و باید مشخص کنیم کجا قرار داریم. نماینده جنبش جهاد اسلامی فلسطین در ایران خاطرنشان کرد: ما باید از طریق فرهنگ انتظار عمل کنیم، زیرا در این فرهنگ دنیا پس از یک دوره ظلم به عدالت میرسد. موفقیت انقلاب اسلامی بسیار مهم است، زیرا ایران ستون فقرات امت اسلامی است. پیروزی انقلاب اسلامی، پیروزی پروژه تمدن اسلامی است. موفقیتهای بسیار زیاد انقلاب اسلامی به خاطر تلاشهای زیاد و خونهای زیاد شهیدان بود. اکنون ایران نفوذ خود را در تمدن اسلامی به دست آورده است. ایجاد جبهه مقاومت یکی از جلوههای موفقیت انقلاب اسلامی ایران بود. الان آمریکا، انگلیس و اسرائیل از جبهه مقاومت میترسند، بنابراین باید این مسیر را ادامه دهیم. ابوشریف افزود: یکی از پیروزیهای ما عملیات توفان الاقصی بود. در گذشته کسی نمیتوانست جلودار اسرائیل باشد اما مقاومت اسلامی ضربه بزرگی به اسرائیل زد و همچنان به مقاومت خود ادامه میدهد. وی در پایان با اشاره به مقاومت اسلامی در منطقه علیه اسرائیل، آمریکا و انگلیس، گفت: ما باید مقاومت خود را ادامه دهیم تا پیروزی نهایی را به دست آوریم. موفقیت پروژه انقلاب اسلامی اهمیت دارد و باید همه کمک کنیم تا این موفقیتها ادامه یابد.
***
تحرکات دشمنان هر لحظه روز رصد میشود
فرمانده منطقه پدافند هوایی شرق ارتش با اشاره به همافزایی پدافند با سایر مجموعه نیروهای مسلح در ایجاد امنیت پایدار، خاطرنشان کرد: تحرکات دشمنان فراتر از مرزهای کشورمان به وسیله سامانه سلاحهای بومی ساخت داخل کشور به صورت لحظهای و در ۲۴ ساعت شبانه روز رصد میشود. امیرسرتیپ دوم ارسلان پرویز با بیان اینکه دکترین دفاعی کشور و نظام اسلامی دفاعی است و هیچگاه قصد نفوذ و تجاوز به کشوری را ندارد، اذعان داشت: ذکاوت، هوشیاری و آمادگی دفاعی لازم برابر هر نوع تهدید در هر زمان شاخصه اصلی کارکنان متخصص و فنی پدافند است. وی تصریح کرد: تبیین دستاوردها و توانمندیهای نظام اسلامی در تمام عرصهها یقینا منجر به حضور پرشور مردم در عرصههای مشارکت سیاسی و اجتماعی میشود.
***
شهادت یک مستشار ایرانی در حمله صهیونیستها به دمشق
در حمله بامداد روز گذشته جنگندههای رژیم صهیونیستی به حاشیه جنوبی شهر دمشق، یکی از مستشاران سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به نام «سعید علیدادی» به شهادت رسید.
ارسال به دوستان
مکتب امام(ره) مکتبی متوازن در عقلانیت، معنویت و عدالت است
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: مکتب امام(ره) یک مکتب متوازن در عقلانیت، معنویت و عدالت است و حاج قاسم که تربیت شده این مکتب است. محمدباقر قالیباف در مراسم اربعین بزرگداشت سردار شهید سیدرضی موسوی با بیان اینکه هرگاه به هر دلیلی از مردم غفلت کرده و میدان را برای حضور مردم آماده نکردیم موفق هم نبودهایم، گفت: پیروزیهای دوران دفاعمقدس همه از زمانی بود که بنیصدر عزل شد و فرار کرد و پای مردم به جبهه به عنوان بسیج باز شد.
ارسال به دوستان
شناسایی شبکه جاسوسان رژیم صهیونیستی در 28 کشور جهان توسط وزارت اطلاعات
پاتک فرامرزی به موساد
گروه سیاسی: وزارت اطلاعات در اطلاعیهای از شناسایی تعداد قابل توجهی از جاسوسهای موساد در ۲۸ کشور جهان خبر داد.
به گزارش «وطن امروز»، در اطلاعیه وزارت اطلاعات در این باره آمده است: در آستانه چهلوپنجمین سالگرد پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران به رهبری حضرت امام خمینی (ره) و با عرض تبریک و تهنیت به مناسبت فرا رسیدن دهه خجسته فجر انقلاب اسلامی، به استحضار ملت عظیمالشأن ایران میرساند که در بزرگترین عملیات ترکیبی اطلاعاتی و ضداطلاعاتی علیه سازمانهای جاسوسی و امنیتی رژیم اشغالگر قدس، مجموعه بینظیر و بیسابقهای از اطلاعات آن سرویسها بهدست آمد و بلافاصله بررسی و بهرهبرداری از آنها آغاز شد.
سلسله عملیات متهورانه سربازان گمنام امام زمان (عج) در قالب مجموعه کنشهای اطلاعاتی - ضداطلاعاتی، آفندی - پدافندی و بهرهگیری از شیوههای متنوع جمعآوری اطلاعات، منجر به حصول اطلاعات حساسی از سرویسهای دشمن صهیونیست شد. علاوه بر یافتههای اطلاعاتی و امنیتی، دستیابی به اطلاعات ویژه مرتبط با برخی از مهمترین تأسیسات پنهان نظامی، کارخانجات تسلیحاتی و صنایع استراتژیک غیرنظامی رژیم غاصب صهیونیست نیز از جمله دستاوردهای سلسله عملیات بزرگ و چندمرحلهای این وزارتخانه است.
بدیهی است که آشکارسازی جزئیات اطلاعات حاصله، مشمول قواعد مختلف حفاظتی و صیانتی، بویژه پیرامون عوامل انسانی دخیل در این پروژه، در داخل و خارج از سرزمینهای اشغالی است. علاوه بر آن، حجم قابل توجهی از یافتهها، امکان بهرهبرداریهای اطلاعاتی و عملیاتی دارند که این ملاحظه نیز در تصمیمگیری پیرامون اطلاعات موجود، تعیینکننده خواهد بود.
اینک با دعایی متضرعانه به درگاه الهی برای پیروزی نهایی مدافعان قهرمان فلسطین که عملیات عظیم و تاریخی «توفان الاقصی» را رقم زدند و ضربات «ترمیمناپذیر» نظامی و اطلاعاتی را بر رژیم محتضر وارد کردند، به اجمال اعلام میشود یکی از دستاوردهای بزرگ پروژه ترکیبی یادشده، شناسایی دهها جاسوس و عنصر تروریست وابسته به رژیم نژادپرست صهیونیست در ۲۸ کشور جهان و در 3 قاره آسیا، آفریقا و اروپا بوده است. پیرامون جواسیس اشاره شده متذکر میشود:
1- تعدادی جاسوس در تهران و چند استان کشور نیز شناسایی و مورد برخورد قانونی واقع شده یا تحت مراقبتهای امنیتی قرار گرفتند. همچنین چند جاسوس ایرانی مقیم خارج از کشور شناسایی شدند که متناسب با وضعیت هر یک از آنها و سطح روابط این وزارتخانه با سازمانهای اطلاعاتی کشورهای محل اقامت جواسیس، تصمیمگیری خواهد شد.
2- مشخصات جاسوسهای بیگانه فعال در کشورهایی که با جمهوری اسلامی ایران روابطِ تبادل اطلاعات مؤثر و کاربردی دارند، به آن کشورها ارائه شده و سرویسهای امنیتی ذیربط پس از اعمال مراقبتهای مقتضی، با تأیید صحت اطلاعات ارائه شده، متناسب با راهبردهای ضداطلاعاتی مورد نظر خویش، جواسیس مورد بحث را بازداشت یا مورد بهرهبرداری مضاعف اطلاعاتی قرار دادهاند. بدیهی است ارائه اطلاعات جواسیس مرتبط به سایر کشورها، تابع شرایط خاصی خواهد بود.
3- در بررسی سوابق جاسوسهای مرتبط با ۲۸ کشور مورد بحث، مشاهده میشود برخی افراد فرومایه بهصورت داوطلبانه برای همکاری اطلاعاتی با موساد و خیانت علیه کشورهای خویش اقدام کردهاند. تأسفبارتر آنکه دیده میشود سرویس جهنّمی موساد برای راستیآزمایی انگیزه همکاری مدعیان، آنها را وادار به انجام انواع عملیات خائنانه علیه منافع کشورهای متبوع و امنیت هموطنان خود کرده است!
4- علاوه بر شیوه پیشگفته، سرویسهای جاسوسی رژیم با طراحی روشهای شیطانی متنوع و با سوءاستفاده از بسترهای مورد بهرهبرداری عمومی مردم از قبیل فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، سایتهای مهاجرت و کاریابی، نشان افراد در سفرهای خارجی، با شناسایی نقاط ضعف مترددین، مبادرت به برقراری ارتباط با طعمهها تحت پوششهای مختلف کرده و در مراحل بعد به جمعآوری اطلاعات از آنها یا محوّل کردن مأموریتهای خرابکارانه به قربانیان پرداختهاند. در همین راستا و بین اسناد بهدست آمده، برخی از اراذل و اوباش دخیل در چند عملیات تروریستی در ایران نیز شناسایی و بازداشت شدند که در این مورد متعاقباً اطلاعرسانی خواهد شد.
۵- با توجه به اینکه بررسی اطلاعات بهدست آمده همچنان ادامه دارد، وزارت اطلاعات با هماهنگی مرجع محترم قضایی، برای معدود افرادی که به هر صورت و به هر دلیل به دام سازمان جاسوسی رژیم نامشروع صهیونیست افتادهاند، در صورت معرفی پیشدستانه خود به ستاد خبری وزارت اطلاعات (سامانه ۱۱۳) حداکثر مساعدت را اعمال و نهایت ارفاقات قانونی را درخواست خواهد نمود.
* سریال ضربات اطلاعاتی به شبکه ترور صهیونیستی
بیانیه روز گذشته وزارت اطلاعات در شرایطی صادر شد که در ماههای گذشته نیز این وزارتخانه و دیگر نهادهای امنیتی کشورمان ضربات مهمی به شبکه ترور رژیم صهیونیستی وارد کرده بودند.
در آخرین مورد شهریور امسال وزارت اطلاعات در بیانیهای اعلام کرد: با ادامه و گسترش تحقیقات اطلاعاتی و امنیتی با همکاری نیروهای اطلاعاتی و امنیتی در سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و فرماندهی انتظامی کشور، هستههای خرابکار دیگری وابسته به همان کانونِ تروریستی، در ۴ استان دیگر کشور، شناسایی و مورد ضربه قرار گرفتند.
بنا بر گزارش منتشر شده در اطلاعیه مذکور در تاریخ ۲۸ مردادماه گذشته، 2 تروریست کاملاً مسلح و مجهز، توسط سربازان گمنام امام زمان عجلالله تعالی فرجهالشریف در اداره کل اطلاعات استان خوزستان دستگیر شدند. از این افراد، ۳۸۲ قلم انواع بمبهای دستساز، ابزارآلات و مواد شیمیایی پیشساز بمب و ۶۵ بمب آتشزای آماده، کشف و ضبط شد. همچنین در تاریخ اول شهریورماه جاری، عنصر عملیاتی آن کانون تروریستی با سابقه چندین عملیات خرابکارانه، توسط جانبرکفان گمنام اداره کل اطلاعات استان مازندران، بازداشت شد. این متهم مدتی پیش از دستگیری، 2 بمب صوتی آماده انفجار، همراه با دستگاههای کنترل از راه دور، از سرپل کانون تروریستی مستقر در هلند دریافت کرده بود. در تاریخ اول شهریور نیز دو نفر از عوامل عملیاتی تروریستها، با شناسایی قبلی و اقدامات هوشمندانه اداره کل اطلاعات استان کرمانشاه، شناسایی و بازداشت شدند. این متهمان، عملیاتهای ایذایی متعددی در سطح آن استان انجام و ضمن فیلمبرداری از اقدامات مذکور، فیلمها را برای سرکردگان کانون تروریستی مستقر در دانمارک و هلند ارسال میکردند. در تاریخ سوم شهریور نیز اداره کل اطلاعات استان سیستان و بلوچستان با یورش به محل نگهداری تجهیزات نظامی یک گروه خرابکار در توابع شهرستان تفتان، تسلیحات و تجهیزات دپو شده برای انجام عملیات ایذایی و تروریستی در روزهای آتی را کشف و ضبط کردند. در این پرونده نیز، برخی تجهیزات مکشوفه حکایت از در جریان بودن سناریوی انجام عملیات تروریستی و انتساب آنها به نیروهای امنیتی، نظامی و انتظامی بوده است.
* بازداشت 7 جاسوس موساد در ترکیه
سازمان اطلاعات ملی ترکیه (میت) هم روز گذشته 7 نفر را در استانهای استانبول و ازمیر به اتهام فروش اطلاعات به سازمان جاسوسی موساد بازداشت کرد. خبرگزاری آناتولی به نقل از منابع امنیتی ترکیه نوشت: موساد اهداف خود را از طریق کارآگاهان خصوصی تحت نظر داشت و اقدام به جمعآوری اطلاعات از زندگی افراد و مستندسازی آن از طریق تصاویر و ویدئو و تحت نظر گرفتن آنها میکرد.
طی تحقیقات دادستان عمومی استانبول، ۹ نفر در این رابطه با موساد همکاری و اقدام به فروش اطلاعات میکردند که به دنبال این تحقیقات، دفتر سازمان اطلاعات ملی ترکیه در استانبول در یک عملیات امنیتی در این استان و استان ازمیر 7 نفر را بازداشت کردند؛ 2 نفر دیگر نیز پیش از این بازداشت شده و تحت بازجویی هستند.
بازداشت 7 جاسوسی رژیم صهیونیستی در ترکیه در شرایطی است که روابط میان آنکارا و تلآویو در پی جنگ در غزه تنشآمیز است، البته بازداشت عوامل موساد در ترکیه سابقهدار است؛ در آخرین مورد ۱۲ دیماه ۳۳ نفر در 8 استان ترکیه به اتهام جاسوسی برای موساد بازداشت شدند.
متهمان به جاسوسی برای موساد، در اقداماتی از قبیل شناسایی، نظارت، حمله و ربودن اتباع خارجی مقیم ترکیه دست داشتند و بخشی از عملیات «جاسوسی بینالمللی» بودهاند. اما یکی از بزرگترین عملیاتهای ضد جاسوسی ترکیه به دسامبر ۲۰۲۲ بازمیگردد که ۶۸ جاسوس سازمان موساد در یک عملیات وسیع در ۳۰ استان ترکیه بازداشت شدند.
ارسال به دوستان
اشتیاق ایرانیان برای مهاجرت به ایالات متحده و پدیده رؤیای برندگان لاتاری
سراب خوشآب و رنگ
عباد محمدی: چندی پیش در یکی از همین روزهای معمولی و در شلوغترین لحظه رفتوآمد مسافران مترو، نظارهگر تکاپوی عادتوار مردم ایستاده، بودم. قطار که آمد، مردم خسته از معطلی و وامانده از ساعت اداری، تلاش میکردند هر طور شده خود را در گوشهای از واگن جا بدهند. ناگهان خانمی مستأصل از اختناق پیشآمده، فریاد کشید: «یکطوری دستوپا میزنید و فشار میآورید که انگار ایستگاه پایانیاش آمریکاست!»
تمام طول مسیر ذهنم را این جمله پرکرده بود. به نظر میآید این جمله، نادانسته حاوی چند انگاره مهم در ذهن مردم ایران است:
1- اگر مقصد آمریکا باشد، ارزش تحمل سختی وجود دارد. 2- اگر مقصد آمریکا باشد، عدالت و حقوق شهروندی هم چندان معنی ندارد. 3- اگر مقصد آمریکا باشد، دیگر مساله آغاز نیست، بلکه شما به پایان خواستهها رسیدهاید.
اما چرا انگاره آمریکا در ذهن مردم ایران اینقدر پررنگ و ملموس است؟ تصویر آمریکا برای ایرانیها چگونه شکل گرفته است که چنان مشتاق و هیجانزده از آن سخن میگویند؟
شاید برای درک این پرسشها نخست باید به تعریف مساله مهاجرت در جامعه پیچیده امروز پرداخت و سپس به این مساله اشاره کرد که «شوق به دیگری و بیگانگی از خود» در یک جامعه چگونه ایجاد میشود.
کتاب لغتنامه جمعیتشناسی سازمان ملل، «مهاجرت» را چنین تعریف کرده است: «شکلی از تحرک جغرافیایی یا ترک مکانی است که بین ۲ واحد جغرافیایی شکل میگیرد. این تحرک جغرافیایی تغییر اقامتگاه از مبدأ یا محل حرکت به مقصد یا محل ورود است. اینگونه مهاجرتها را مهاجرت دائم گویند و باید آن را از اشکال دیگر حرکات جمعیت که متضمن تغییر دایمی محل اقامت نمیباشد تفکیک کرد».
بر اساس این تعریف، مساله مهاجرت یک امر طبیعی و خطی است اما زمانی که مهاجرت به حالتی از وجد مبدل میشود که افراد یک جامعه نوعی فرار از مبدأ را از آن ترسیم میکنند، این پدیده از حالت خطی خود خارج شده است. همواره عنوان شده که صنعت رسانهای آمریکا در ساخت معنا برای جوامع دیگر بسیار خوب عمل کرده است، در اینجا به واژه «بهشتسازی» اشاره شده است. بر اساس این رویکرد «بهشتسازی» که بر ادراک افراد تأثیر میگذارد، مبدأ به عنوان محل مخل رشد و ترقی معرفی میشود و مقصد، آرمانشهری ترسیم میشود که فرصت پیشرفت را برای همه فراهم کرده است، ضمن اینکه معایب مبدأ را نیز ندارد. پس هویداست که «شوق مهاجرت» بیش از آنکه بر بستر واقعیت در ایران سوار باشد بر عنصر تصویر واقعیت در رسانهها در حال خودنمایی است؛ لذا در اینجا بنا نداریم به فرضیههای ذهنی مردم ایران در این سوی مرزها بپردازیم، بلکه به دنبال دلایل این شوق در راهبردهای بیرونی هستیم. اما نام این راهبرد چیست؟ ما میتوانیم در سادهترین حالت ممکن آن را «رویای آمریکایی» نام نهیم و توضیح دهیم این رویا چطور و طی چه فرآیندی در بین مردم جوامع شرقی و بویژه ایرانیها شکل گرفته است؛ انگارهای بسیار قوی که یک ایرانی را مجبور میکند بگوید: «من دوست دارم یک کارتنخواب در آمریکا باشم تا یک شهروند در ایران!»
میدانیم که همواره مساله مهاجرت برای آمریکا از جمله مسائل بسیار حائز اهمیت بوده است، به طوریکه این کشور سالانه 50 هزار نفر را از طریق لاتاری جذب میکند؛ یعنی آمریکا، شرایطی را فراهم میکند که سالانه 50 هزار نفر به طور شانسی از این کشور تابعیت دریافت کنند! و معمولا نیز جمعیت کسانی که بهواسطه لاتاری تابعیت دریافت میکنند ۲ برابر میشود، زیرا شخصی که تابعیت میگیرد، همسر خود را هم میبرد.
لاتاری در ادبیات عمومی مردم ایران نیز ورود کرده و علاوه بر کارکرد شرکت در یک برنامه، شاهد تولید آثار هنری با نام «لاتاری» هستیم. در مواقع بحرانی نیز از لاتاری به عنوان شانس خوشبختی آمریکایی در برابر وضع موجود یاد میشود و رسانهها «درصد شانس برنده شدن در لاتاری آمریکا را با احتمال برنده شدن در قرعهکشی خودرو در ایران» مقایسه میکنند.
* رؤیای آمریکایی از کجا و چرا پدید آمد؟
جیم کالن تاریخنگار فرهنگی آمریکایی میگوید: «رویای آمریکایی همان میل و هدفی بود که مهاجرانی را در طلب یک زندگی بهتر و کسب آزادی و فرصتهای بیشتر به سرزمین آمریکا آورد». درواقع رویای آمریکایی که با ایدئولوژی فردمحوری طراحی شده است یک سیر خاص را دنبال میکند: «مبارزه شخصی، تلاش فردی، مسؤولیتپذیری و استعداد منحصربهفرد منجر به ثروت مادی زیاد میشود». ترکیب واژگانی «رویای آمریکایی» را اولین بار «جیمز تراسلو آدامز» در کتاب حماسه آمریکا در ۱۹۳۱ به کار برده است؛ زمانی که ایالاتمتحده از رکود اقتصادی بزرگ در دهه ۳۰ میلادی رنج میبرد. او در کتاب خود این عبارت را اینگونه توصیف کرده است: «زندگی هر شخصی باید با فرصتهایی که به او بنا بر قابلیتها یا موفقیتهایش فارغ از طبقه اجتماعی یا شرایط زاده شدنش داده میشود بهتر، غنیتر و کاملتر شود». اما به نظر میرسد قدمت این مفهوم به زمانی بسیار دورتر بازمیگردد. در واقع آغاز پیدایش این مفهوم همراه و همزمان با کشف قاره آمریکاست. رویای آمریکایی باوری است که رفتهرفته از زمان کشف قاره آمریکا شکل گرفته است؛ به این معنا که در این قاره و در این کشور امکان آن وجود دارد که «هر کس میتواند از هیچ به همه چیز برسد».
کارل گوستاو یونگ مانند زیگموند فروید باور داشت که رویا راهی برای برقراری ارتباط بین ناخودآگاه و خودآگاه است اما یونگ تصویرسازی ذهن در خواب و رویا را روشی برای آشکارسازی چیزی در رابطه با خویشتن، رابطه با دیگران و یا شرایط حاکم بر زندگی تلقی میکند. به باور یونگ، رویاها به ما کمک میکنند استعدادهای نهادینه خود را شکوفا کنیم. از نظر یونگ «کهنالگوها» در واقع گرایشهایی ارثی هستند که در ناخودآگاه جمعی انسان وجود دارند و فرد را مستعد انجام رفتاری میکنند که اجداد وی انجام میدادند یا میخواستند انجام دهند. از آنجا که کهن الگوهای قهرمان و آرمانشهر در همه تمدنهای انسانی وجود دارد، لذا گفتمان رویای آمریکایی یک اسطوره امروزین است. این وجه از منشور گفتمان رویای آمریکایی را بهوفور میتوان در فیلمهای هالیوود بویژه فیلمهای وسترن و موزیکال و فیلمهای ابرقهرمانی دید. قهرمانان این فیلمها اسطورههای تاریخ نوظهور آمریکا هستند. در این فیلمها گذشته و آینده خیالی با کمک اساطیر جدید بازنمایی میشود. رولان بارت و اومبرتو اکو از همین زاویه به مطالعه دقیق اساطیر جدید میپردازند. نکته جدید تفسیر نشانهشناختی آنها از اسطوره این است که تاریخ معنای اسطوره را تعیین میکند و نمیتوان آن را نشانه خارج از گفتمان تاریخی دانست. با این وجود آمریکا بهمثابه یک کشور نه مانند شرق، تاریخی کهن و اسرارآمیز دارد و نه مانند اروپا نقش اصلی را در پروژه روشنگری و انقلاب صنعتی بازی کرده است؛ بنابراین نیازمند عنصری است که توسط آن بتواند مردمانی با ارزشها و تجربههای تاریخی متفاوت را در سرزمین تقریبا خالی از فرهنگ یکپارچه گرد هم آورد. از آنجا که چنین رسالتی بر دوش گفتمان رویای آمریکایی گذاشته شده است، این فراروایت به یک معنا چشمانداز تاریخی ملت آمریکاست.
از نظر بارت، اسطورهها یا ایدئولوژیهای نژادپرستانه در خدمت منافع سفیدپوستان است. سفیدها معیارهایی را برای انسانیت وضع میکنند که بر اساس آن سفیدها همواره موفق میشوند و دیگران محکوم به شکست هستند. در واقع گفتمانها چنان عمل میکنند که در مقابل کلیشهها، مقاومت و مبارزه نخواهد شد.
در مکتب پدیدارشناسی، خودآگاهی «خود» طالب خودآگاهی «دیگری» است اما در هوسرل عناصر اولیه و بنیادین پدیدارشناسی برخاسته از تقویم تجربههای خود شخصی است.
بر اساس نکات ذکر شده و با استناد به نظر «سیوتا»، درونمایههای مثبت و اساسی ایدئولوژی و رویای آمریکایی که در سینمای این کشور متبلور شدهاند عبارتند از: برابری، آزادی، دموکراسی، فردگرایی، اجتماع، پدرسالاری اخته شده، خانواده، تعلیموتربیت، گرایش به جنبش و حرکت (هیجان)، هنر، دست به کار شدن، تلاش برای پیروزی، قانون/ نظم، عدالت، وطنپرستی، صلحطلبی و حق شورش.
فرهنگ سیاسی و راهبردی آمریکا نیز متأثر از رویای آمریکایی است؛ از میان عناصر متعدد فرهنگ راهبردی آمریکا، استثناگرایی، رسالتگرایی و بتوارگی تکنولوژی تناظر بیشتری با مباحث نوشتار حاضر دارند.
استثناگرایی ناظر بر این است که ایالات متحده در همه عناصر قدرت مادی، نظامی، اقتصادی، فناوری و به لحاظ جغرافیایی از بقیه قدرتها پیشی گرفته است و همواره باید قدرت خود را برای رسالت جهانی و نمایندگی نیروهای الهی در مقابل نیروهای اهریمنی افزایش دهد. یکی از منابع پیشتازی آمریکا تعصب و طرفداری شدید در استفاده از فناوری است که در این میان مقوله هوش مصنوعی جایگاه بسیار برجسته و روزافزونی در تفکر ماشینی آمریکایی یافته است؛ جامعهای که ارزشها و نمادهای آن از یک سو توسط افرادی مانند مریلین مورنو، جان وین و آبراهام لینکلن و از سوی دیگر توسط نهادها و برندهای تجاری مانند هالیوود، کوکاکولا و مکدونالد، در زمینههای مختلف بازنمایی میشود. نکته مهم و مشترک بین این اسامی کاربرد شمایلی و شماتیک هر کدام از آنها و در نتیجه از بین رفتن مرز بین انسانها با برندهای تجاری است، چرا که همگی آنها در نهایت یک چیز را بازنمایی میکنند و آن گفتمان رویای آمریکایی است. در نهایت هرچند آمریکا سرزمین آزادی برای به دست آوردن هر فرصتی نیست اما در آن تنها انسانهایی میتوانند به پیروزی نائل آیند که دریابند باید خودشان را به جریان نیروهای آمریکایی وصل کنند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|