|
اخبار
صدور رضایتنامه، معضلی برای سرخها
مسؤولان تیم فوتبال پرسپولیس برای تقویت تیم خود با یک مهاجم برزیلی به توافق شخصی رسیدهاند. تیم فوتبال پرسپولیس که در نیمفصل اول رقابتهای لیگ برتر با کسب ۳۰ امتیاز در رده سوم جدول ردهبندی قرار گرفته به دنبال تقویت تیم خود در نیمفصل دوم است و از همین رو این تیم تاکنون عبدالکریم حسن را در خط دفاع و عیسی آلکثیر را در خط حمله به خدمت گرفته است. پرسپولیسیها همچنین به دنبال جذب یک مهاجم هم هستند و با «ویلن موتا» مهاجم برزیلی تیم بانکوکیونایتد وارد مذاکره شده و رضایت این بازیکن برای حضور در پرسپولیس را به دست آوردهاند اما مشکلی که برای حضور این مهاجم برزیلی در ایران وجود دارد عدم صدور رضایتنامه از سوی باشگاه تایلندی است. این بازیکن تا پایان فصل با تیم بانکوک قرارداد دارد و جدایی او منوط به رضایت مدیران این باشگاه است. قیمت موتا حدود ۴۰۰ هزار یورو است که مدیران پرسپولیس برای پرداخت آن مشکلی ندارند و با بودجه مدنظرشان برای جذب بازیکن مطابقت دارد اما هنوز نتوانستهاند نظر مدیران باشگاه بانکوک را برای صدور رضایتنامه جلب کنند. موتا آمار خوبی در تیم بانکوک از خود به ثبت رسانده و تاکنون در بازیهای مختلف برای تیمش ۲۶ گل به ثمر رسانده است. این بازیکن سابقه حضور در تیمهای ملی رده پایه برزیل را هم در کارنامه دارد و علاوه بر آن در لیگ دسته دوم عربستان نیز بازی کرده است.
***
خاک سریلانکا باز هم برای تنیس ایران طلا میشود؟
تیم دیویس کاپ ایران در سریلانکا به مصاف تیم دیویس کاپ استونی میرود.
تیم ملی تنیس ایران در پلیآف گروه 2 جهانی دیویس کاپ باید به مصاف تیم استونی برود. میزبانی این رقابتها ابتدا به عهده ایران بود اما عدم تمایل استونی برای حضور در کشورمان باعث شد فدراسیون تنیس ایران با چالشهایی برای میزبانی این بازی مواجه شود.
در نهایت نیز با شکایتهایی که به دادگاه ورزش و فدراسیون جهانی شد، رای صادره مبنی بر این شد که این بازی باید با حفظ حق میزبانی ایران در کشور سوم برگزار شود.
فدراسیون تنیس ایران ابتدا کشور پاکستان را به عنوان میزبان معرفی کرد که این درخواست هم به دلیل شرایط خاص این کشور رد شد. سریلانکا گزینه بعدی فدراسیون ایران بود که در نهایت با موافقت فدراسیون جهانی همراه شد و حالا قرار است سریلانکا به عنوان کشور سوم میزبان دیدار دو تیم ایران و استونی باشد.
این بازی ابتدا قرار بود ۱۳ الی ۱۵ بهمن به میزبانی تهران برگزار شود ولی با توجه به اتفاقات رخ داده، تاریخ برگزاری این بازی به روزهای ۲۵ و ۲۶ اسفند موکول شد.
تیم تنیس دیویس کاپ ایران تابستان امسال در مسابقات سریلانکا دست به کار بزرگی زد و با شکست تمام مدعیان جواز حضور در مرحله پلیآف گروه 2 جهانی را برای نخستین بار کسب کرد. حالا باید منتظر ماند و دید آیا این بار هم تنیسورهای کشورمان در خاک سریلانکا موفق به شکست استونی خواهند شد یا خیر.
گفتنی است تیم ملی کشورمان در صورت پیروزی در این دیدار میتواند همچنان جایگاه خود را در گروه 2 جهانی حفظ کند.
***
قرار گرفتن نام آزمون در لیست اروپایی رم
سرمربی جدید رم، نام مهاجم ایرانی جالوروسی را به لیست اروپایی این تیم برای مرحله حذفی مسابقات لیگ اروپا اضافه کرد. باشگاه رم به طور رسمی لیست این تیم برای شرکت در مرحله حذفی فصل جاری مسابقات لیگ اروپا را ارائه کرد که تغییرات قابل توجهی در این لیست توسط دانیله دروسی، سرمربی جدید جالورسی ایجاد شده است. اتحادیه فوتبال اروپا (یوفا) برای این باشگاه ایتالیایی در زمینه بازی جوانمردانه مالی یوفا، 12 میلیون یورو حاشیه مانور قرار داده است و در نتیجه انتخابهای دِروسی صرفاً بر اساس ملاحظات فنی انجام شده است نه اقتصادی. بر این اساس، در لیست جدید رم برای مرحله حذفی لیگ اروپا نام خریدهای جدید این تیم یعنی آنجلینو، توماسو بالدانزی و سردار آزمون اضافه و مهاجم ایرانی جایگزین آندرهآ بلوتی در لیست جدید شده است. بلوتی در پنجره نقلوانتقالات زمستانی به فیورنتینا قرض داده شد. نام دین هویسن و راسموس کریستنسن برای همراهی شاگردان دانیله دروسی در لیست اروپایی رم برای شرکت در مرحله حذفی لیگ اروپا قرار نگرفت. باشگاه رم ایتالیا پیش از این نام 2 خرید جدید خود یعنی سردار آزمون و راسموس کریستنسن را به خاطر رعایت بازی جوانمردانه مالی در لیست خود برای بازیهای مرحله گروهی فصل جاری مسابقات لیگ اروپا قرار نداده بود. طبق قوانین یوفا، باشگاههای اروپایی میتوانند برای مراحل حذفی لیست اروپایی خود را تغییر دهند. سردار آزمون که تابستان اخیر با قرارداد قرضی یک ساله از بایرلورکوزن به رم پیوست، قدر فرصتهای اندکی که ژوزه مورینیو (سرمربی وقت رم) در نیمفصل اول به او داد را بهخوبی دانست و توانست اعتماد کادر فنی و هواداران این تیم را به خود جلب کند. رم در مرحله پلیآف لیگ اروپا (مرحله ماقبل یکهشتم نهایی) باید به مصاف فاینورد برود و احتمال رویارویی سردار آزمون و علیرضا جهانبخش نیز وجود دارد.
ارسال به دوستان
محرم نویدکیا سرمربی صنعت مس رفسنجان شد
محرم نویدکیا به عنوان سرمربی جدید تیم فوتبال مس رفسنجان در نیمفصل دوم رقابتهای فوتبال باشگاهی ایران انتخاب شد. به گزارش سایت رسمی باشگاه صنعت مس رفسنجان، پیرو مذاکرات صورتگرفته با گزینههای مورد نظر این باشگاه، محرم نویدکیا بازیکن سابق تیم ملی و باشگاههای سپاهان اصفهان و بوخوم آلمان و سرمربی سابق باشگاه سپاهان به عنوان سرمربی جدید تیم فوتبال مس رفسنجان انتخاب شد و با امضای قرارداد رسمی، هدایت این تیم را در ادامه رقابتهای لیگ برتر و جام حذفی بر عهده میگیرد.
ارسال به دوستان
پیروزی تاریخی و ماندگار کشورمان مقابل ژاپن و صعود به نیمهنهایی
حماسه کاملا ایرانی
تیم ملی فوتبال ایران که در نیمه اول نتوانسته بود نمایش خوبی برابر ژاپن داشته باشد در نیمه دوم متحول شد و با نمایشی قابل قبول حریف خود را شکست داد و به مرحله نیمهنهایی صعود کرد. تیمهای ملی فوتبال ایران و ژاپن در مرحله یکچهارم نهایی هجدهمین دوره رقابتهای جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ در حضور ۳۵ هزار تماشاگر در ورزشگاه اجوکیشن سیتی دوحه به قضاوت «ما نینگ» از چین به مصاف هم رفتند که این دیدار ۲ بر یک به سود ایران خاتمه یافت. محمد محبی (۵۵) و علیرضا جهانبخش (6+۹۰ - پنالتی) برای ایران و «ماسا موریتا» (۲۸) برای ژاپن گل زدند. تیم ملی فوتبال ژاپن که در این دیدار با پیراهنهای آبی مقابل سفیدپوشان ایران قرار گرفته بود، دقایق ابتدایی بازی را هجومی آغاز کرد و به دنبال رسیدن به گل برتری بود. در مقابل ملیپوشان کشورمان به دنبال آرام کردن بازی بودند تا بتوانند توپ و میدان را در اختیار بگیرند. دقیقه ۱۰ سامان قدوس ضربه کرنری را روی دروازه ژاپن ارسال کرد که در نگاه اول برخورد توپ به دست مدافع حریف را نشان میداد که به همین خاطر کمک داور ویدئویی خواستار بازبینی صحنه شد اما پس از چند ثانیه داور دستور به ادامه بازی داد. 2 دقیقه بعد همکاری خوب بازیکنان ایران توپ را به علیرضا جهانبخش رساند که این بازیکن از سمت راست محوطه جریمه توپ را با فاصله کمی از بالای دروازه به بیرون زد. در شرایطی که بازی متعادل پیگیری میشد، در دقیقه ۲۰ ژاپنیها برای چند لحظه روی دروازه ایران خیمه زدند و فشار زیادی وارد کردند تا به گل برسند. ضربه کرنری که این تیم هم در ادامه فشارهایش روی دروازه ارسال کرد توسط کنعانیزادگان دور شد تا تیم ملی برای چند لحظه توپ را از نزدیکی دروازهاش دور کند. دقیقه ۲۸ در شرایطی که تیم ملی ایران باز هم در خط دفاعی آشفته و بههمریخته بود، «ماسا موریتا» از این فرصت نهایت استفاده را برد و با جا گذاشتن 4 مدافع ایران ضربه نه چندان محکمی درون محوطه جریمه به توپ زد که پس از برخورد با پای بیرانوند کمانه کرد و درون دروازه قرار گرفت تا آبیهای سرزمین آفتاب تابان یک بر صفر پیش بیفتند. ملیپوشان کشورمان در دقایق پایانی نیمه اول برای لحظاتی روی دروازه حریف فشار وارد و توپهایی را از راست و چپ روی دروازه ارسال کردند اما در نهایت امید ابراهیمی با پاس اشتباه خود فشار را از روی دروازه ژاپن برداشت تا نیمه اول با برتری چشم بادامیها به پایان برسد.
* توفان نیمه دوم
بازیکنان تیم ملی در شروع نیمه دوم عملکرد بهتری نسبت به نیمه اول داشتند و صاحب چند موقعیت هم شدند اما به دلیل تنها بودن سردار آزمون نتوانستند دروازه حریف را با موقعیت خطرناکی مواجه کنند. در یک مورد سردار آزمون میتوانست دروازه ژاپن را باز کند که در موقعیت آفساید صاحب توپ شد.
* گل تساوی برای ایران
در شرایطی که ملیپوشان کشورمان نمایش بهتری در نیمه دوم داشتند، سردار آزمون در دقیقه ۵۵ با پاسی عالی محمد محبی را وارد محوطه جریمه کرد و این بازیکن با دور زدن مدافع ژاپنی به توپ رسید و بدون معطلی ضربه آرامی را به توپ زد که دور از دستان دروازهبان ژاپن به گل تساوی تبدیل شد. در دقیقه ۶۴ سردار آزمون با فرار از تله مدافعان ژاپن دروازه را برای بار دوم باز کرد اما داور چینی این گل را به دلیل آفساید نپذیرفت. چند دقیقه بعد هم تیم ایران که تیم برتر این دقایق بود توانست دروازه ژاپن را به طور جدی تهدید کند اما باز هم آفساید اعلام شد. سردار آزمون تلاش زیادی کرد تا دروازه ژاپن را باز کند. تیم ملی ایران در ادامه خوب بودنش در نیمه دوم در دقیقه ۸۳ میتوانست دروازه ژاپن را باز کند اما ضربه سعید عزتاللهی از پشت محوطه جریمه دقیقا به مرکز دروازه زده شد تا گلر حریف بهراحتی این توپ را مهار کند. با این حال ملیپوشان کشورمان در این دقایق تیم برتر میدان بودند. در شرایطی که داور 4 دقیقه وقت اضافه اعلام کرده بود، در دقیقه آخر محمدحسین کنعانیزادگان درون محوطه جریمه قصد عبور از مدافع ژاپنی را داشت که با خطا متوقف شد و داور چینی اعلام ضربه پنالتی کرد. این ضربه را علیرضا جهانبخش به گل برتری ایران تبدیل کرد.
* پیروزی برای نخستین بار
تیم ملی فوتبال ایران که در تاریخ جام ملتهای آسیا نتوانسته بود ژاپن را شکست دهد، با پیروزی برابر این تیم در هجدهمین دوره رقابتهای جام ملتهای آسیا نه تنها به نیمهنهایی صعود کرد بلکه برای نخستین بار مردان سرزمین آفتاب تابان را در رقابتهای جام ملتها شکست داد.
***
گفتوگوی تلفنی رئیسجمهور با سرمربی و بازیکنان تیم ملی
رئیسجمهور در تماس تلفنی با سرمربی و بازیکنان تیم ملی فوتبال از تلاشها و زحمات آنان برای کسب نتایج مطلوب و شاد کردن دل مردم قدردانی کرد. حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی در تماس تلفنی با امیر قلعهنویی، سرمربی تیم ملی فوتبال کشورمان، ضمن شکرگزاری به درگاه الهی برای توفیقات ملیپوشان و قدردانی از تلاشها و زحمات وی و همه بازیکنان و دستاندرکاران تیم ملی، اظهار امیدواری کرد موفقیتهای تیم ملی فوتبال جمهوری اسلامی ایران در این رقابتها تا قهرمانی ادامه یابد. در این مکالمه تلفنی، قلعهنویی سرمربی تیم ملی فوتبال نیز ضمن قدردانی از حمایتهای دولت و شخص رئیسجمهور از ملیپوشان کشورمان، با بیان اینکه تکتک اعضای تیم ملی برای این پیروزیها و موفقیتها زحمت کشیدهاند، تداوم و افزایش حمایتها از تیم ملی فوتبال را خواستار شد. در این مکالمه تلفنی مهدی طارمی، بازیکن تیم ملی فوتبال کشورمان نیز در گفتوگو با رئیسجمهور، اظهار امیدواری کرد ملیپوشان کشورمان بتوانند با تداوم موفقیتها و پیروزیها دل مردم ایران را شاد کنند.
***
قلعهنویی: این بازی نقطه عطفی برای فوتبال ایران بود، جوانهای ما کار بزرگی کردند
سرمربی تیم ملی فوتبال کشورمان گفت: با یک بازی تکنیکی و تاکتیکی توانستیم به برد برسیم. امیر قلعهنویی در نشست خبری پس از پیروزی مقابل ژاپن و صعود به مرحله نیمهنهایی جام ملتهای آسیا پس از پیام وزیر ورزش و خداقوت و تبریک وی به کادر فنی و بازیکنان تیم ملی اظهار داشت: خدا را شکر میکنم. لطف خدا و اهل بیت شامل حال فوتبال ایران شد و توانستیم برد خوبی به دست بیاوریم. آسیا باید به این بازی افتخار کند. مردم عزیز ایران به این جوانان شایسته باید افتخار کنند. خودشان باید افتخار کنند که با قلبشان بازی کردند. سرمربی تیم ملی گفت: ممنون محبتهای مردم هستیم. لیاقت مردم خیلی بیشتر از اینهاست. این جوانها به خاطر مردم بازی کردند. با یک بازی تکنیکی و تاکتیکی توانستیم به برد برسیم. از هاشمی و تاج و همه مسؤولان تشکر میکنم. مسؤولان نگاهشان را به فوتبال و فدراسیون عوض کنند. فوتبال میتواند به جامعه نشاط بیاورد. تاج هم خیلی زحمت کشید و در یک ماه گذشته خیلی از مشکلات را برطرف کرد. وی افزود: خدا را شکر میکنم که با لطف و عنایتش، باعث شادی ما شد و توانستیم با یک بازی خوب، منطقی، تاکتیکی و تمرکز بالا، بازی را ببریم. آسیا باید به این بازی افتخار کند. فوتبال ایران باید به این بازی و این جوانهای شایستهای که جانفشانی کردند، افتخار کند. با قلبشان و برای مردم بازی کردند. لیاقت مردم خیلی بیشتر از اینهاست. امروز سربازان وطن نشان دادند انسانهای بزرگی هستند و فعل خواستن را صرف کردند. امیدوارم از این به بعد نگاهها نسبت به ایران و فوتبال عوض شود. میتوانیم از فوتبال به عنوان فرصت استفاده کنیم. باید از فدراسیون فوتبال حمایت شود تا بتواند در سطح کلی در فوتبال کشور تاثیرگذار باشد. سرمربی تیم ملی تصریح کرد: این بازی نقطه عطفی برای فوتبال ایران بود. جوانهای ما کار بزرگی کردند. به خاطر کیفیت خوبی که داشتند. برنامه داشتیم تا 3 نفر خط هافبک آنها را با توجه به چرخشهایی که داشتند، از بازی خارج کنیم. تا قبل از دریافت گل موفق نبودیم ولی نیمه دوم بالاتر از سطح آسیا بازی کردیم. امیدوارم مسؤولان نگاهشان به فوتبال عوض شود و کل باشگاهها و فوتبال ایران را حمایت کنند تا بتوانیم مانند قطریها زمینها و استادیومهای خوب داشته باشیم. نباید دقیقه 90 سرمربی انتخاب کنند. از همین حالا باید برای تیم امید و جوانان و نوجوانان برنامهریزی داشته باشیم تا این بردها چه در تیمهای پایه و چه در تیم بزرگسالان تداوم داشته باشد. واقعا نمیدانم چه بگویم. دست تکتک بچهها را میبوسم که کار بزرگی را انجام دادند و خدا را شاکرم.
***
بازتاب پیروزی ایران
کامبک بزرگ
کنفدراسیون فوتبال آسیا به پیروزی تیم ملی ایران برابر ژاپن واکنش نشان داد. کنفدراسیون فوتبال آسیا پس از این دیدار به برد تیم ملی ایران واکنش نشان داد و با انتشار مطلبی در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: بازگشت (کامبک) تیم ملی ایران کامل شد و پس از سال 9102 به نیمهنهایی جام ملتهای آسیا صعود کرد. سایتهای آمریکایی ESPN و بلیچر ریپورت نیز نسبت به برد تاریخی ایران مقابل ژاپن واکنش نشان دادند.
«ببینید صعود چه حسی دارد»؛ این جمله سایت ESPN در واکنش به صعود تاریخی ایران پس از برد 2 بر یک مقابل ژاپن بود. سایت آمریکایی نوشت ایران پس از سال 2019 به نیمهنهایی جام ملتهای آسیا صعود کرد و توانست ژاپن را شکست دهد. بلیچر ریپورت نیز با اشاره به اینکه ایران دقیقه 6+90 گل پیروزی مقابل ژاپن را به ثمر رساند از صعود ایران و شکست ساموراییها صحبت کرد.
***
بازیکنان تیم ملی بعد از شکست ژاپن چه گفتند؟
روایت بعد از حماسه
بازیکنان تیم ملی فوتبال کشورمان بعد از شکست طلسم ژاپن و پیروزی مقابل تیمملی این کشور، با رویی گشاده
رو در روی خبرنگاران قرار گرفتند و از کار بزرگشان گفتند. نخستین فرد سردار آزمون بود که با چشمانی گریان از کار بزرگ ملیپوشان گفت. سردار آزمون، مهاجم تیم ملی ایران که در این دیدار عملکرد تأثیرگذاری از خود به نمایش گذاشت، در پایان این دیدار گفت: افتخار میکنم کنار این بچهها بازی میکنم. وقتی در بازی مراحل حذفی تیم عقب میافتد، برگشت به بازی و پیروز شدن در مسابقه سخت است. این پیروزی را به مردم و بازیکنان تیم تبریک میگویم. وی درباره احتمال راهیابی تیم ملی به دیدار نهایی گفت: ما تلاش میکنیم به فینال برسیم و همه بچههای تیم همقسم شدهاند که این اتفاق بیفتد.
* جهانبخش: یک خوشحالی به مردم ایران بدهکار بودیم
وینگر تیم ملی فوتبال ایران در پایان بازی با ژاپن گفت: خدا را شکر که توانستم پنالتی را تبدیل به گل کنم و در این شرایط باعث خوشحالی دل مردم ایران شدم. علیرضا جهانبخش پس از این بازی اظهار داشت: تنها کسی که گفت پنالتی را من بزنم، کریم انصاریفرد بود. ژاپن تیم بسیار قدرتمندی بود و بازیکنان فعل خواستن را صرف کردند. وی ادامه داد: با اینکه نیمه اول را واگذار کرده بودیم اما خیلی خوب به بازی برگشتیم و با دعای خیر مردم و نکاتی که کادر فنی اعلام کردند، بازی را به سود خود به پایان رساندیم. کاپیتان تیم ملی در پایان خاطرنشان کرد: در زمان پنالتی فشار 85 میلیون ایرانی روی دوش من بود و خدا را شکر میکنم که شرمنده آنها نشدم. ما یک خوشحالی به مردم ایران بدهکار بودیم و این پیروزی را به آنها تقدیم میکنیم.
* عزتاللهی: همقسم شدیم ژاپن را ببریم
سعید عزتاللهی پس از پیروزی ایران مقابل ژاپن و صعود به نیمهنهایی جام ملتهای ۲۰۲۳ آسیا - قطر گفت: اول به همه اعضای کادر فنی و بازیکنان خسته نباشید میگویم. امروز همه همدل و همقسم شدیم تا فعل خواستن را صرف کنیم و ثابت کردیم اگر بخواهیم میشود. دست خانوادههایمان را میبوسم، مخصوصا در این 2 روز که شرایط واقعا سخت بود. وی گفت: بازی اول مقابل سوریه ۱۲۰ دقیقه بود و بعد از آن هم استرس پنالتی داشتیم. با این حال همه همت کردیم تا در این بازی سربلند شویم. خدا را شکر که این اتفاق افتاد. در این 3 روز باید اول از همه از نظر ذهنی ریکاوری کنیم تا خودمان را برای نیمهنهایی آماده کنیم.
* ابراهیمی: در زمین بودم ولی بغض داشتم
هافبک تیم ملی فوتبال ایران میگوید بخوبی حس مردم را درک میکند. امید ابراهیمی در مصاحبه کوتاه پس از پایان مسابقه حرفهایش را اینطور آغاز کرد: فقط میگوییم شکر خدا؛ برای اینکه بچهها از جانشان مایه گذاشتند. در رختکن صحبت کردیم و گفتیم چیزی برای از دست دادن نداریم. گل اول به ما شوک داد. وی ادامه داد: در نیمه دوم دیدید که ژاپن حتی یک توپ هم نیاورد. مدیون بچهها هستیم و مبارک ایران باشد. با اینکه در زمین بودم، بغضی در گلویم بود. حس مردم را درک میکنم. امیدوارم این پیروزیها ادامهدار باشد و بتوانیم مردم را خوشحال کنیم.
ارسال به دوستان
برلین و پاریس ناآرام
نوید مؤمن: ناآرامیهای گسترده در ۲ کشور فرانسه و آلمان ادامه دارد. در آلمان کماکان شاهد تبلور خشم عمومی نسبت به بازگشت نونازیستها به معادلات امنیتی و سیاسی برلین هستیم. صدها هزار نفر از شهروندان این کشور، خشم خود را نسبت به جریانهای رسمی قدرت بابت زمینهسازی بازگشت افراطگرایی و توحش به کشورشان ابراز کردهاند. در فرانسه نیز کشاورزان با بستن برخی شاهراههای اصلی رفت و آمد شهری در پاریس، اعتراض خود نسبت به بیعدالتیهای موجود در مهد دموکراسی(!) را به صاحبان قدرت در کاخ الیزه گوشزد کردند. استمرار اعتراضات در ۲ کشور اصلی عضو منطقه یورو و اتحادیه اروپایی، به وضوح نشان میدهد ستونهای اصلی قدرت در قاره سبز به لرزه افتادهاند. اما در این صحنهها، خبری از صدور بیانیههای آتشین در حمایت از شهروندان فرانسوی و آلمانی نیست! نمایندگان پارلمان اروپا در استراسبورگ و اتحادیه اروپایی در بروکسل، ترجیح دادهاند کمترین سخنی از حقوق شهروندی و حق آزادی اعتراضات در برلین و پاریس به میان نیاورند تا متهم به خودزنی نزد افکار عمومی دنیا نشوند.
نظرسنجیهای صورتگرفته در آلمان و فرانسه بسیار معنادار است: در آلمان «حزب جایگزینی برای آلمان» (AFD) نهتنها وقعی به اعتراضات جاری در این کشور و لابیگری خود با نونازیستها ننهاده، بلکه سیاستمداران سنتی در آلمان را درباره برگزاری همهپرسی خروج از اتحادیه اروپایی در آینده نزدیک تهدید کرده است. با توجه به رشد تصاعدی آرای حزب جایگزینی برای آلمان و افول شدید محبوبیت و کارآمدی احزاب دموکرات - مسیحی، سوسیال - مسیحی، دموکراتهای آزاد و حزب سبز نزد ژرمنها، وعده حزب جایگزینی برای آلمان (وابسته به جریان راست افراطی) مبنی بر خروج این کشور از اتحادیه اروپایی، دیگر یک شوخی یا گزینه نامحتمل تلقی نمیشود! این اتفاق میتواند کمتر از 5 سال دیگر در سرزمین ژرمنها رخ دهد. در فرانسه نیز میانگین نظرسنجیهای صورتگرفته بیانگر محبوبیت تنها 30 درصدی مکرون نزد افکار عمومی این کشور و متقابلا، گرایش فرانسویها به مارین لوپن، رهبر افراطگرای جبهه ملی این کشور و حزب متبوعش در انتخابات پارلمانی پیش روی اروپاست. به عبارت بهتر، عرض اندام همزمان ۲ جریان ملیگرای افراطی در آلمان و فرانسه را شاهد هستیم.
تحلیلگران مسائل بینالملل میگویند نهتنها آلمان و فرانسه امروز ناآرام هستند، بلکه آیندهپژوهی تحولات اتحادیه اروپایی نیز بیانگر وقوع تضادهای آنتاگونیستی و حتی منازعات گسترده داخلی در این مجموعه است.
تقلیل منازعات زیربنایی و ماهوی در اروپای امروز به چالشهای روبنایی و گذرا، همان ماموریت و وظیفهای است که جریانهای رسمی و غیررسمی قدرت در اتحادیه اروپایی بر عهده دارند. حتی رسانههای مدعی استقلال از دولتها و احزاب در غرب، ترجیح میدهند هیچ چراغ قوهای را به سوی برلین و پاریس نیندازند.
سکوت، سانسور و سادهانگاری وقایع جاری در اروپا قطعا مانع تحقق اصل این منازعات نخواهد شد. انهدام اتحادیه اروپایی و نمادها و متعلقات آن، دیگر یک احتمال نبوده و حکم واقعیتی قابل تعبیر را دارد. اواخر قرن گذشته و دهه ابتدایی قرن بیستویکم، شاهد «نمایش اتحاد» در اروپا بودیم اما مدتهاست اکران این نمایش به پایان رسیده است! شکاف «دولت – ملت» در اروپا به اندازهای پررنگ شده که ساختار حاکم بر اتحادیه اروپایی، حتی اجازه همدردی با جمعیت انبوه معترضان در فرانسه و آلمان را نیز به رسانهها و نمایندگان پارلمانی نمیدهد و البته آنها نیز تمایلی نسبت به این موضوع ندارند. معادله «ساختار – بازیگر» در اتحادیه اروپایی توسط جریانهای اصلی قدرت چیده و متولد شده است اما مرگ این جریان توسط شهروندان معترض اروپایی رقم خواهد خورد. قطعا اتحادیه اروپایی در کتابهای درسی حوزه روابط بینالملل در آینده، نماد مجموعهای خواهد بود که توسط دولتها به وجود آمده و توسط ملتها به نقطه پایان و سقوط رسیده است! نکته مهمتر اینکه کمترین نشانهای از درایت و تدبیر برای عقبگرد راهبردی و حتی تاکتیکی اروپای واحد نسبت به مسیر تاریکی که در پیش گرفته وجود ندارد و همین مساله، جایی برای خوشبینی طرفداران اتحادیه اروپایی و منطقه یورو برای بقای موثر در آینده نزدیک و اساسا بقا در آینده دور را باقی نگذاشته است. آیا سران غرب در ابتدای تشکیل اتحادیه اروپایی تصور رسیدن به چنین نقطهای را میکردند؟!
ارسال به دوستان
غرور، تعصب، حماسه
مهدی طاهرخانی: عصر شنبه 14 بهمن 1402 بدون شک در «حافظه تاریخی» فوتبال ما ماندگار خواهد شد؛ بیتوجه به اینکه در دیدار نیمهنهایی چه میکنیم و در صورت صعود به فینال چه چیزی در انتظارمان است. ما یک ماموریت بسیار بزرگ داشتیم که به اندازه فتح جام برایمان ارزش داشت و به گونهای عجیب در طول چند دهه گذشته به یک طلسم بزرگ مبدل شده بود؛ پیروزی برابر ژاپن.
اگر مبنا را به صورت نمادین سال 1370 خورشیدی قرار دهید بدون شک هیچ کشوری ما را به اندازه فوتبال ژاپن آزار نداده است. تیم فوتبال نیسان این کشور در بازی برگشت فینال جام در جام آسیا به تهران آمد و پرسپولیس را برد و قهرمان شد. چند سال بعدش جوبیلو ایواتا باز هم در فینال و این بار جام باشگاههای آسیا به تهران آمد و مقابل استقلال جام را بالا برد. ۲ دهه بعد مجددا کاشیما از ژاپن بود که مقابل چشمان 80 هزار هوادار پرسپولیسی، جام ارزشمند لیگ قهرمانان آسیا را ربود. این نتایج را بگذارید کنار شکست 3 بر صفر ایران در نیمهنهایی دوره قبل جام ملتهای آسیا؛ همان شکستی که مانع حضور تیم کیروش در فینال شد. آخرین خاطره شیرین ما نسبت به ساموراییها مربوط به فروردین سال 1384 است که در راه صعود به جام جهانی 2006 با 2 گل وحید هاشمیان در ورزشگاه آزادی موفق به شکستشان شدیم. این سلسله شکستهای متوالی باعث شده بود فوتبال ژاپن برای ایران تبدیل به یک شمشیرزن شکستناپذیر شود. همیشه قبل از هر بازی به گونهای خودمان را شکستخورده میدانستیم و بعد از بازی هم میگفتیم؛ خب! فاصله ما با آنها همین است و نمیشود کاری کرد.
نیمه نخست بازی روز گذشته که با برتری یک بر صفر ژاپنیها تمام شد، تقریبا همه به یک شکست دیگر ایمان آورده بودیم و کمتر کسی باور به بازگشت داشت اما سرانجام لحظه موعود فرا رسید. جای همه آنهایی که نبودند خالی؛ چه آن بزرگانی که دیگر فوتبال بازی نمیکنند، چه رحمتشدگانی که به دیار باقی شتافتهاند. دیروز روز انتقام از همه آن شکستهای سریالی بود. فوتبال ژاپن در طول یک سال گذشته، بعد از عبور از آلمان و اسپانیا و شکست سایر تیمهای بزرگ، رسما خودش را از فوتبال آسیا جدا کرده بود و قبل از هر تورنمنتی در این قاره، خودش را قهرمان بلامنازع میدانست. شاید خواست خدا همین بود که آنها در پایان نیمه نخست، از پیروزی و برتریشان مطمئن شوند.
اما حقیقتا چه شد که بچههای ما در نیمه دوم نه تنها از حیث نتیجه که از همه لحاظ در آمار و مسائل فنی برتر شدند؟ مگر همین تیم 3 روز قبلش یک بازی پرفشار 120 دقیقهای مقابل سوریه را پشت سر نگذاشته بود؟ مگر از لحاظ سنی بسیاری از بازیکنان ما مرز 30 سال را رد نکرده بودند؟ پس چه اتفاقی افتاد که ما آنگونه صاعقهوار به بازی بازگشتیم؟ اگر همه چیز را به بعد روحی و روانی و مباحثی چون غیرت بازیکنانمان مرتبط کنیم، ظلم بزرگی به داشتههای فنی کادر فنی و شخص امیر قلعهنویی کردهایم. اگر همانند تیم ملی فوتبال عراق با کاشتن اتوبوس و 100 دقیقه دفاع، موفق به شکست دادن ۲ بر یک ساموراییها میشدیم، شاید میشد غیرت و دوندگی بیامان بچهها را مؤلفه شاخص این شگفتی عنوان کرد اما زبان آمار و مهمتر از آن نوع بازی تیم ملی فوتبال کشورمان پرده از یک حقیقت دیگر برمیدارد.
آنچه تیم ملی فوتبال ایران در نیمه دوم ارائه داد، مجموعهای بود از برتری تاکتیکی و مایه گذاشتن بازیکنان از همه وجودشان.
نیمه دوم، امیر قلعهنویی همانی را نشانه رفت که چشم اسفندیار حریف بود. ارسال متوالی توپ به پشت مدافعان ژاپن و سپس استارتهای انفجاری آزمون و محبی. ما با همین روش 2 گل زدیم که یکی از آنها تنها به واسطه چند سانتیمتر آفساید اعلام شد. موتور محرک حریف در میانه میدان، بازیکن ریزنقش سوسیه داد یعنی کوبو بود. تنها و تنها یک بار در نیمه دوم امید ابراهیمی توپ مهمی را در میانه زمین لو داد و چیزی نمانده بود کوبو با یک ضربه کاتدار، دروازه ایران را برای بار دوم باز کند که خوشبختانه ضربهاش راهی به چارچوب دروازه بیرانوند نداشت.
اگر از آن اشتباه مهلک فاکتور بگیریم، میشود با قاطعیت گفت دوندگی بیامان ۳ بازیکن ما در میانه میدان، قدرت بازیسازی و تفکر را از حریف سلب کرد. سامان قدوس، امید ابراهیمی و سعید عزتاللهی ماموران تخریب بودند. راه ورودی میانه میدان را از رقیب گرفتیم و کانالهای کناری را با دوندگی بیامان بستیم اما کار مهمتر را دقیقا پس از گرفتن توپ انجام میدادیم. بیآنکه سعی در پاسکاری هرز و اتلاف وقت داشته باشیم، توپهای باکیفیتی را به مقصد پشت مدافعان حریف ارسال میکردیم. همین توپها و خطرات متعددی که ایجاد کردیم، ضربه بزرگ روحی را به ژاپنیها وارد کرد. بازیکنان خط میانی ژاپن به مدافعان دیگر اعتماد نداشتند و مرتب برای پوشش گافهای آنها به عقب بازمیگشتند و دقیقا همین حس را مدافعان حریف نسبت به دروازهبان جوانشان داشتند. بازی 5 سال قبل را دوباره نگاه کنید.
بازی با تساوی در جریان بود و سردار آزمون در 6 قدم آنها صاحب توپ شد، ضربهاش را عالی نواخت و دروازهبان وقت ژاپن با واکنشی عالی مانع ورود توپ به دروازهاش شد. خوشبختانه دیروز حریف ما چنین گلری را در اختیار نداشت. حالا به گل اول ایران توجه کنید. سردار با پاسی در حد فوتبال یک جهان، مدافعان حریف را از بازی خارج کرد، محمد محبی ماند و یک مصاف تک به تک با سوزوکی. این بار خبری از شاهکار گلر حریف نبود؛ محبی ضربه را دقیقا به همان جایی فرستاد که باید.
کفران نعمت بود اگر به این ژاپن رحم میکردیم و اجازه میدادیم کار به وقتهای اضافه بکشد. 20 دقیقه انتهایی این مصاف، همان میدانی بود که چند دهه بیصبرانه برای رسیدنش ثانیهشماری میکردیم. اگر کار به 2 پانزده دقیقه اضافه و ضربات پنالتی میکشید هیچ ضمانتی برای پیروزی ما وجود نداشت. چه بسا دوندگی بیامان بازیکنان ما موجب عقب کشیدنمان در وقتهای اضافه میشد و... اما دیروز خدای فوتبال، عدالت را به زیباترین شکل ممکن برقرار کرد. گل زیبا و تاریخی سردار به خاطر تنها چند سانتیمتر، آفساید اعلام شد و ما بیخبر از وقوع سناریویی بودیم که دست تقدیر برایمان چیده بود.
در آخرین دقیقه بازی، در آخرین حمله تیم ملی، ضربه آخر را به مدافعان دستپاچه و تحت فشار حریف وارد کردیم. ارسال توپ بلند برای محبی، بالاتر پریدن او و زدن ضربه نخست و سپس ۲ اشتباه متوالی از سوی مدافعانی که از نوع بازی ایران شوکه شده بودند؛ اعلام پنالتی و تمام کردن کار توسط کاپیتان جهانبخش.
نمیدانم در نیمهنهایی و احتمالا فینال چه نتیجهای رقم میخورد اما جامعه ما محتاج این برد تاریخی برابر ژاپن بود. کدام عامل و اتفاق را میشناسید که همانند فوتبال میتواند در چشم برهمزدنی، جامعه را متحول کند؟ معجزه فوتبال، دستکم برای چند روز همه سختیها را از روی دوش ما برداشت. دولتمردان و تصمیمگیران در نوک هرم اداره کشور، بدون شک این پتانسیل بزرگ را دیدند. این پتانسیل فوتبال ایران است. باید بیش از پیش به این مهم اهمیت بدهیم و با ساختارسازی از پایه، همان مسیری را برویم که پیش از ما بسیاری از کشورها رفتند. لیاقت فوتبال ما قهرمانی در جام ملتهای آسیاست نه در این دوره که در همه ادوار. فارغ از اینکه آیا این نسل طلایی، این مهم بزرگ را انجام میدهد یا نه، باید به مدیران بالادستی اهمیت چندباره فوتبال را در شاد کردن ملت، گوشزد کرد. این انرژی نهفته در دل ورزش و بویژه فوتبال است و چیزی به اسم هزینه در این مسیر نداریم، بلکه هرچه بکاریم سرمایهگذاری بلندمدت است که در وقتش، هم سایهاش ما را از آفتاب سوزان محفوظ میدارد و هم میوهاش کام جامعه را شیرین میکند.
فوتبال همچون ستون محکمی است که اتحاد و یکپارچگی این ساختمان بلندمرتبه را تضمین میکند. عینکمان را عوض کنیم و عوض پرداختن به اینکه چرا چند فوتبالیست مجوز ورود خودرو گرفتند، به این بپردازیم که حقیقتا دولت باید چند هزار میلیارد تومان هزینه کند تا دل 85 میلیون ایرانی اینچنین شاد شود؟ آنها تا پای جان دویدند و مردم با غرور و سرافزاری شاهد برتری محض شیرمردانشان درون زمین بودند. این همان ژاپنی است که بسیاری از بزرگان فوتبال جهان را برده و در رنک یک آسیا حضور داشت اما دیروز شنبه 14 بهمن 1402 فوتبال آسیا شاهد قدرتنمایی شیر پیرش بود. این بچهها وارثان همان تیمی هستند که ۳ بار متوالی قهرمان جام ملتهای آسیا شده بود. کاش پایان کار ما در این جام با قهرمانی توأم شود تا مسیر فوتبالمان برای همیشه به صورت جدی تغییر کند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|