|
اخبار
دستورات محسنیاژهای در راستای برگزاری سالم انتخابات
حجتالاسلاموالمسلمین غلامحسین محسنیاژهای دیروز دوشنبه (هفتم اسفند) طی سخنانی در نشست شورای عالی قوه قضائیه دستوراتی در راستای برگزاری سالم انتخابات صادر کرد. رئیس قوه قضائیه با اشاره به در پیش بودن یازدهم اسفند، موعد برگزاری انتخابات «ششمین دوره مجلس خبرگان» و «دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی» ضمن مهم و حساس خواندن این 2 انتخابات، اظهار داشت: به تمام مسؤولان و مقامات قضایی در سراسر کشور دستور میدهم که در راستای کمک به سلامت و امنیت انتخابات 11 اسفند، تمام تدابیر لازم را اتخاذ کنند و با بخشهای مربوطه در دستگاههای مختلف از جمله وزارت کشور، ناظران انتخاباتی، فراجا و نیروهای امنیتی، نهایت همکاری را به عمل آورند. همچنین تا روز انتخابات، قضات مستقر و کشیک در شعب مربوطه قضایی حضور مداوم داشته باشند و به محض وصول گزارشی دال بر وقوع تخلف یا جرم انتخاباتی، مقام قضایی مربوطه به سرعت به موضوع ورود کند، نگذارد زمان بگذرد و آثار سوء جرم در جامعه باقی بماند و چنانچه موضوع قابل پیشگیری است، تدابیر لازم با همکاری معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه اتخاذ شود.
***
چرا لاریجانی از نوبخت حمایت کرد؟
علی لاریجانی در یک پیام ویدئویی حمایت خود از محمدباقر نوبخت، دبیرکل حزب اعتدال و توسعه را که در رشت کاندیدای مجلس شورای اسلامی شده است اعلام کرد. لاریجانی در این ویدئو که دیروز دوشنبه منتشر شد، تاکید کرد: «آقای نوبخت در دولت و مجلس سوابق خوبی داشته است. وی از افرادی است که با فضل و دقت کافی امور مربوط به توسعه اقتصادی کشور را دنبال کرده است. فکر میکنم او از افراد مسلط بر اقتصاد کشور است. حضور افرادی که سابقه اجرایی در توسعه ملی ایران دارند، بسیار مفید است. امیدوارم وی در نقش نمایندگی مردم رشت بتواند خدمات خوبی هم در سطح استانی و هم ملی داشته باشد».
حمایت علی لاریجانی از نوبخت قابل تامل است. به نظر میرسد آقای لاریجانی دستکم به 3 دلیل از محمدباقر نوبخت اعلام حمایت کرده است.
1- در حالی که رایزنیهای زیادی از سوی برخی فهرستها مانند فهرست صدای ملت به سرلیستی علی مطهری، با علی لاریجانی شده تا وی از این فهرستها حمایت کند؛ علی لاریجانی مشارکت خود در انتخابات 11 اسفند را نه در قالب حمایت از یک فهرست خاص، بلکه در قالب حمایت از یک کاندیدا در یک حوزه انتخابیه در یک شهرستان انجام داده است. به عبارتی لاریجانی با این اعلام حمایت، هم کنش انتخاباتی انجام داده است و هم در رقابتها و دوگانههای لیستی قرار نگرفته است.
2- وضعیت نوبخت در حوزه انتخابیه رشت به گونهای است که به اعتقاد کارشناسان شانس وی برای پیروزی بیشتر از سایر رقبا است. از همین رو علی لاریجانی با حمایت از نوبخت به نوعی دنبال ارائه نمایش مقبولیت است. ممکن است این نوع ورود لاریجانی به انتخابات و حمایت از کاندیداها در برخی حوزههای دیگر نیز ادامه پیدا کند.
3- با توجه به مناسبات سیاسی لاریجانی با حسن روحانی و همینطور ارتباط نوبخت به عنوان دبیرکل حزب اعتدال و توسعه با روحانی و لاریجانی، این اقدام علی لاریجانی میتواند به نوعی حرکت رسمی وی به سمت اردوگاه اعتدالگرایان و تنظیم مناسبات آینده سیاسی وی در این اردوگاه باشد.
***
مرعشی: با علی مطهری همکاری کردیم
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی گفت: ما برای تهیه لیست نامزدها در تهران با علی مطهری همکاری داشتیم و به ایشان مشورت دادیم. حسین مرعشی روز دوشنبه درباره معرفی فهرست کارگزاران در انتخابات به ایرنا گفت: حزب کارگزاران در حوزههایی که نامزد تایید صلاحیت شده اصلاحطلب داشته باشد، کاندیدا معرفی میکند.
وی بیان کرد: در حوزههای انتخابیه کشور در قالب حزب کارگزاران سازندگی و در حوزههایی که کاندیدای تایید صلاحیت شده وجود داشته باشد که صلاحیت آنها را تایید کنیم، مسؤولیت آنها را در قبال مردم بپذیریم و سابقه اصلاحطلبی یا عضویت در یکی از احزاب اصلاحطلب را داشته باشد، کاندیدا معرفی خواهیم کرد. مرعشی با بیان اینکه مردم را دعوت میکنیم برای تحول در روند توسعه و سازندگی کشور در انتخابات شرکت کنند، تصریح کرد: در استان کرمان از ۱۰ کرسی نمایندگی مجلس، ۹ کرسی رقابتی است و ما کاندیدا داریم.
ارسال به دوستان
قالیباف: در مجلس یازدهم ۴۰ اقدام مهم انجام شده است
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت در ۴۴ ماه فعالیت مجلس یازدهم، ۴۰ اقدام مهم انجام شده است. محمدباقر قالیباف در توئیتی نوشت: در گزارش قبل، از تحقق ۱۹ وعده انتخاباتی سال ۹۸ گفتم. اکنون از ۲۱ اقدام مجلس یازدهم که وعدهشان را نداده بودم، میگویم. مجموعا ۴۰ اقدام مهم، در ۴۴ ماه فعالیت. ساختن بنایی محکم روی زمین را به هزار خیالپروری و ادعا ترجیح میدهم؛ اقدامات ماندگارند و ادعاها فراموش میشوند.
ارسال به دوستان
سرلیست فهرست صدای ملت دیدگاههای خود در قبال انتخابات و جریانهای سیاسی را تشریح کرد
مطهری: من مستقلم!
گروه سیاسی: نشست خبری علی مطهری، کاندیدای دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در تهران و سرلیست فهرست انتخاباتی «صدای ملت» دیروز (دوشنبه 7 اسفند) با حضور خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی در خبرگزاری تسنیم برگزار شد.
به گزارش «وطن امروز»، علی مطهری در این نشست خبری تاکید کرد فهرست صدای ملت یک فهرست کاملا مستقل است و وابستگی سیاسی به جناحهای اصولگرا و اصلاحطلب ندارد، البته مطهری این را هم گفت که برخی احزاب اصلاحطلب و اعتدالی مانند کارگزاران سازندگی، اعتماد ملی، اعتدال و توسعه و ندای ایرانیان از فهرست صدای ملت در تهران حمایت کردهاند که این البته به معنای اصلاحطلب بودن یا اعتدالی بودن این فهرست نیست. مطهری همچنین از مردم خواست به فهرست او رای دهند. او به «رای اعتراضی» هم اشاره کرد و از آن عده از مردم تهران که نمیخواهند در انتخابات پیش رو رای بدهند خواست در اعتراض به مدیریت فعلی کشور و در راستای ایجاد تغییر در مجلس، به فهرست صدای ملت رای بدهند.
مطهری در این نشست خبری در پاسخ به این سوال که «آیا از لیست شما جریان یا فردی حمایت کرده است؟» گفت: فهرست صدای ملت یک فهرست مستقل است و هیچ وابستگیای به جریانات اصلاحطلب و اصولگرا ندارد و اساس پیدایش این فهرست با مشورت هیچ گروهی نبوده و با هیچ کس مذاکره نشده است تا از لیست ما حمایت کنند. آنها خود مختار هستند از لیست ما حمایت کند. وی ادامه داد: ما هیچ ارتباطی با برخی شخصیتها و سران حزبی نداریم و درخواستی هم از کسی برای حمایت نداشتیم، اگر خواستند حمایت کنند. بین احزاب و گروههای سیاسی حزب اعتدال توسعه، کارگزاران، ندای ایرانیان و اعتماد ملی بیانیه داده و از ما اعلام حمایت کردند، البته به عنوان مثال خانه کارگر هم چون اجتماعات صنفی از فعالیت سیاسی منع شدند، شفاها اعلام حمایت کردند ولی رسما نمیتوانند حمایت کنند؛ البته ممکن است حوزههای دیگری در این چند روز اضافه شوند. سرلیست صدای ملت در پاسخ به سوالی در واکنش به تهدید شدن برخی حامیان این لیست از سوی برخی گروههای اصلاحطلب اظهار داشت: من این مطلب را نشنیدم و گروههایی که از لیست ما حمایت کردند، خودشان هیچ فهرستی نداشتند و هیچ ائتلافی انجام نشده است و خلاف تصمیم شورای عالی اصلاحات، عمل نکردند، بلکه از لیست دیگری که تشخیص دادند به مواضعشان نزدیکتر است شفاها یا با صدور بیانیه حمایت کردند. وی تصریح کرد: این مخالفت با تصمیم جبهه اصلاحات نیست و تضادی بین رفتار این حامیان و جبهه اصلاحات موجود نیست و این ۳ گروهی که جزو جبهه اصلاحات هستند خودشان هم معتقدند خلاف تصمیم آن جبهه عمل نکردهاند.
* راهحل اصلاح کشور رأی ندادن نیست
مطهری در ادامه نشست خبری درباره اهمیت انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی و مشارکت در آن خاطرنشان کرد: کسانی که رای ندادن را تبلیغ میکنند البته میتوان تا حدی به آنها حق داد چون 2 انتخابات گذشته کاملا آزاد نبود و تقریبا همه قبول دارند آنطور که باید رقابتی نبود و عدهای گلهمند هستند، علاوه بر این حوادث سال گذشته نیز تلخ بود و عدهای قربانی شدند ولی راهحل، رای ندادن نیست. وی اضافه کرد: راهحل این است که ما به افراد معتدل و عقلگرایی که به دور از شعارزدگی هستند رای دهیم و با ایجاد روزنهای در مجلس به مرور زمینه اصلاح و تغییر را به وجود آوریم. سرلیست صدای ملت تأکید کرد: اگر اقلیت معتدل در مجلس ایجاد شود، میتواند زمینه روی کار آمدن دولتی معتدل و کارآمد را فراهم کند. مطهری با بیان اینکه تحریم انتخابات به معنی ایجاد میدان وسیع برای تندروهاست که به صلاح کشور نیست، گفت: مردم اصل نظام را قبول دارند و صرفا خواستار اصلاح ساختارها هستند، اینکه عدهای میگویند «رای ندهیم این در نهایت منجر به براندازی میشود» که مطلوب ما نیست. مطهری ادامه داد: هیچ وقت نباید دست از حمایت از انقلاب برداریم و میتوانیم این کاستیها را جبران کنیم. اشتباهاتی در گذشته بوده و رویههای غلط وجود داشته است و در چند اعتراضات عدهای کشته شدند و اینها مردم را دلگیر کرده و اعتماد مردم را به نظام کاهش داده است. مثلا در ماجرای هواپیمای اوکراینی، اعتماد مردم به نظام کاسته شد. سرلیست صدای ملت اضافه کرد: باید کارهای مثبت هم دیده شود و نباید نسبت به شرایط، سیاهنمایی شود. عظمت ایران در منطقه را ببینید؛ به عنوان مثال برای تصمیمگیری برای غزه نمیتوانند نظر ایران را نداشته باشند و جایگاه ایران در دنیا و منطقه مهم است. مطهری با توصیه به اینکه «مردم با مشارکت و اعزام افراد معتدل و عقلگرا به مجلس، راه تغییر برای اصلاح را باز کنند و این بهتر است تا اینکه قهر کنیم و ناراحتی را به این طریق نشان دهیم»، گفت: آنهایی که میخواهند رای هم ندهند، بهجای رای ندادن، رای اعتراضی به صدای ملت بدهند و بگویند چون این لیست خواهان تغییر است، به این لیست رای میدهیم تا عرصه را بر تندروها تنگ کند. مطهری در پاسخ به سوالی درباره احتمال معرفی اسامی صدای ملت برای مجلس خبرگان و حمایت سایر گروهها از این لیست گفت: تصمیم ما حمایت از لیست جامعه روحانیت مبارز تهران است و این فهرست را معتدلتر تشخیص دادیم و از کل فهرست جامعه روحانیت مبارز تهران در خبرگان حمایت میکنیم و البته برای کل کشور
نظری نداریم.
* مشارکت بیشتر از 98
سرلیست فهرست صدای ملت در ادامه این نشست خبری پیشبینی کرد مشارکت در این دوره از انتخابات، از انتخابات دوره یازدهم مجلس بیشتر خواهد بود. مطهری با اشاره به مشارکت در انتخابات مجلس تأکید کرد: با توجه به نظرسنجیها بعید به نظر میرسد مشارکت در این دوره انتخابات بالا باشد و قرائن نشان میدهد مشارکت بالا نیست اما از انتخابات دوره قبل مجلس بالاتر خواهد بود اما 70 درصد بعید است. وی در ادامه اظهار داشت: مشارکت 50 درصدی قابل قبول است که فکر میکنم مشارکت در انتخابات پیش رو همین حدود باشد. سرلیست صدای ملت در پاسخ به سوالی درباره نگرانی برای عدم مشارکت مردم در انتخابات تأکید کرد: این موضوع دلایل مختلفی دارد از جمله حوادث سالهای اخیر از دی 96، آبان 98، ۲ انتخابات اخیر و وعدههای مکرری که در انتخابات ریاستجمهوری داده شده و به درستی عمل نشده است، همچنین وضع نامناسب اقتصادی و معیشتی مردم.
* حمایت از مقاومت
سرلیست فهرست صدای ملت درباره جریان مقاومت نیز اظهارنظر کرد تا به نوعی دیدگاههای خود درباره مسائل منطقهای را مطرح کرده باشد. وی با اشاره به حمایت ایران از گروههای مقاومت گفت: هر وقت آمریکا دست از حمایت از اسرائیل برداشت، ایران نیز از حمایت مقاومت دست بر خواهد داشت. وی ادامه داد: همچنین گروههای مقاومت خود مستقل هستند، هم مالی و هم تسلیحاتی. مثلا نیروهای یمنی و فلسطینی خود سلاح میسازند و ایران تسلیحاتی به آنها نمیدهد، بلکه حمایت ایران حمایت معنوی است و اینکه مساله فلسطین مساله اول جهان اسلام است و باید همه کشورهای اسلامی کمک کنند و این درست نیست که آمریکا با هواپیما روزانه تسلیحات به اسرائیل بفرستد اما کشورهای اسلامی از جمله ایران ساکت بنشینند، زیرا این از عدالت و انصاف دور است. وی افزود: سیاست ایران در منطقه تا امروز سیاست خوبی بوده است و ما ضمن اینکه به مردم غزه کمک میکنیم ولی بهانهای به دست آمریکا و اسرائیل ندادیم که آسیبی به کشور ما بزنند. نیروهای مقاومت حاصل تلاش دهها ساله جمهوری اسلامی هستند و ایران بازوهایی در منطقه دارد.
* حمایت کامل از حجاب
مطهری در پاسخ به سوالی درباره لایحه حجاب و اینکه «اگر شما به مجلس بروید، درباره این لایحه چه اقدامی خواهید کرد؟» هم گفت: موضوع حجاب چندان نیاز به قانون ندارد و این موضوع بستگی به ایمان و اعتقاد مردم دارد و در قانون مجازات اسلامی به رعایت پوشش اسلامی اشاره شده است و قانون وجود دارد. ورود به جزئیات به صلاح نیست و طرحی که در مجلس مطرح است، کارایی لازم را ندارد و اگر لزوما باید دنبال شود، نیاز به اصلاحات جدی دارد و نظارت به آن شکل که همراه با جریمه و محرومیت باشد، کارایی لازم را ندارد. مطهری افزود: باید جامعه را به حال طبیعی خود برگردانیم و بخشی از این بیحجابیها ناشی از حوادث سال گذشته است و بهنوعی بهسبب لجاجت است، چون موضوع حجاب یک موضوع سیاسی شده است و عدهای میخواهند به این شکل ناراحتی خود را ابراز کنند. اگر جامعه به حال طبیعی خود بازگردد، این نابسامانی بشدت کاهش مییابد. باید به جامعه فرصت بدهیم تا به حال طبیعی خود بازگردد. اکثریت قاطع مردم ما با بیحجابی بهمعنایی که در دنیای غرب است مخالفند و سال گذشته نوعی عمل شد که عواطف انسانی جامعه تحریک شد و به دنبال آن، بیحجابی که گاهی مشاهده میشود وجود دارد ولی نباید عجله کرد و بهمرور رفع خواهد شد، این مساله نیاز چندانی به قانون جدید ندارد و اگر لازم بود طرحی که در مجلس است در مجلس آینده هم مطرح شود، ما اگر راه یابیم، باید مورد اصلاح قرار گیرد.
وی تأکید کرد: مساله حجاب مساله اصلی کشور ما نیست و اکثریت قاطع مردم ما به خاطر ایمان و اعتقاد به اسلام، پوشش اسلامی را رعایت میکنند و این موضوعی نخواهد بود که کشور را درگیر آن کنیم، نظام هم قائل به سختگیری در این مورد نیست و در ادارات و دبیرستانها و... پوشش اسلامی بهعنوان لباس فرم پذیرفته شده است و همه رعایت میکنند ولی در خیابان نمیبینیم که سختگیری وجود داشته باشد و مشکلی به نام مشکل حجاب نداریم. مطهری در ادامه گفت: به ندرت افرادی هستند که هنجارشکنی کنند و رفتارشان حاکی از بیحیایی باشد، پدیده بیحیایی را تقریبا در کشور نداریم و ملاک این است که فلسفه حجاب که عدم تحریک جامعه است، رعایت شود و پردهدری و بیحیایی وجود ندارد و کسی که جامعه را مینگرد، همین مهم را مشاهده میکند.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» گزارش میدهد؛ نگاهی متفاوت به استراتژی احزاب جریان دوم خرداد برای انتخابات 11 اسفند
بازی تحریم و مشارکت
گروه سیاسی: روزنهگشاها یعنی همان 3 حزب اصلاحطلب که با انتشار بیانیهای بر حضور فعالانه در انتخابات تاکید کردهاند، حالا در حال انتشار فهرست کاندیداهای مورد حمایت خود در سراسر ایران هستند.
به گزارش «وطن امروز»، روز گذشته حزب اعتماد ملی لیست کاندیداهای خود در سراسر ایران را منتشر کرد. روز یکشنبه نیز حزب ندای ایرانیان همین اقدام را انجام داد و فهرست کاندیداهای مورد حمایت این حزب در سراسر کشور را منتشر کرد.
نکته قابل توجه اینکه حزب ندای ایرانیان در تهران از فهرست صدای ملت به سرلیستی علی مطهری نیز حمایت کرد. حزب اعتماد ملی نیز که کاندیداهای خود در 21 استان را معرفی کرده است، اعلام کرده کاندیداهای مورد حمایت خود در شهرستانهای استان تهران را متعاقبا اعلام خواهد کرد. بر اساس بیانیه اعتماد ملی و نیز بیانیه ندای ایرانیان، هر 2 حزب اصلاحطلب در اکثر استانهای کشور دارای کاندیدا هستند. بر اساس این گزارش، حزب اعتماد ملی در استانهای یزد، همدان، هرمزگان، مرکزی، مازندران، لرستان، گیلان، کهگیلویهوبویراحمد، کرمانشاه، کرمان، قزوین، سمنان، زنجان، خوزستان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، بوشهر، ایلام، اردبیل، آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی کاندیداهای خود را اعلام کرد.
حزب ندای ایرانیان نیز فهرست کاندیداهای خود را در 26 استان یعنی استانهای تهران (صدای ملت)، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، البرز، اصفهان، ایلام، بوشهر، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، زنجان، خوزستان، سمنان، قزوین، کردستان، کرمان، کرمانشاه، کهگیلویهوبویراحمد، گیلان، لرستان، مازندران، مرکزی، هرمزگان، همدان و یزد معرفی کرده است.
از آنجا که بیانیههای این 2 حزب سرشناس اصلاحطلب شامل حوزههای انتخابیه شده و اسامی کاندیداها به تفکیک حوزههای انتخابیه اعلام شده است، بررسی تعداد این حوزههای انتخابیه نیز قابل توجه است. حزب ندای ایرانیان اسامی 102 کاندیدای خود را در 26 استان اعلام کرده است. حزب اعتماد ملی نیز اسامی 45 کاندیدای خود را در 21 استان اعلام کرده و البته این حزب هنوز اسامی کاندیداهای خود در استان تهران را اعلام نکرده است.
حزب کارگزاران سازندگی هنوز کاندیداهای خود در سراسر کشور را به تفکیک استانها و حوزههای انتخابیه منتشر نکرده است اما بر اساس اظهارات دبیرکل این حزب، آنها در برخی استانها امکان رقابت تا 80 درصد را دارند.
* اقدامی خلاف نظر رادیکالها؟
بیانیه 110 اصلاحطلب که به بیانیه روزنهگشاها مشهور شده، برخلاف ژست ابتدایی جبهه اصلاحات در تحریم انتخابات بوده است. اختلاف دیدگاه احزاب کارگزاران، اعتماد ملی و ندای ایرانیان با طیفهای رادیکال این جریان در پی تغییر رئیس جبهه اصلاحات و جایگزینی آذر منصوری به جای بهزاد نبوی مطرح شد. همان زمان در درون جریان اصلاحطلب، این جابهجایی را نشاندهنده تمایل سران اصلاحات به تندروی و میدان دادن به عناصر رادیکال تفسیر کردند. به همین دلیل هنگام انتشار بیانیه روزنهگشاها، نخستین تحلیلی که مطرح شد این بود که این حزبها به واسطه اختلاف دیدگاه عمیق با عناصر تندرو، تصمیم گرفتهاند انحصار رادیکالها در جریان اصلاحات را از بین ببرند یا دستکم در این مقطع خودشان از ذیل این انحصار خارج شوند.
با این وجود به مرور نشانههایی آشکار شده که میگوید یا برخی طیفهای رادیکال اصلاحات تا حدی از مواضع خود عدول کردهاند و نسبت به مشارکت محدود در انتخابات متمایل شدهاند و یا اینکه از ابتدا این طراحی به صورتی غیرمحسوس ولو بدون اطلاع برخی افراد دخیل در این موضوع، در دستور کار بوده است. به عنوان نمونه پس از انتشار بیانیه روزنهگشاها، سعید حجاریان از سران طیفهای رادیکال اصلاحطلبان، اگرچه نسبت به بیانیه روزنهگشاها با گلایه صحبت کرد اما در ادامه تصریح کرد که او از فعالیت انتخاباتی و رقابت کاندیداهای اصلاحطلب در برخی حوزهها البته بدون ذکر عنوان جبهه اصلاحات استقبال میکند. حجاریان البته تاکید کرد که اصلاحطلبان نباید در تهران فهرست انتخاباتی بدهند و دلیل مخالفت حجاریان با ارائه فهرست اصلاحطلبان در تهران، اطمینان او از شکست آنها و عدم اعتماد مردم به اصلاحطلبان است. ضمن اینکه طیف تندرو معتقد است باید ژست خودشان درباره تحریم انتخابات را در جایی مثل تهران که شانسی برای پیروزی ندارند اتخاذ کنند اما در شهرستانها و حوزههای انتخابیه خارج از استان تهران که امکان پیروزی کاندیداهای اصلاحطلب وجود دارد، آنها باید فعالانه مشارکت و رقابت کنند. البته برای مشارکت و رقابت در شهرستانها نیز حجاریان شرط گذاشته و گفته است این مشارکت و رقابت بدون قید نام جبهه اصلاحات و با عنوان کاندیدای خود حزب باید شکل بگیرد.
این اظهارات حجاریان نشان داد حتی طیفهای تندروی اصلاحطلبان که موضع تحریم علیه انتخابات 11 اسفند را برای جبهه اصلاحات اتخاذ کردهاند؛ موافق مشارکت و رقابت در انتخابات در شهرستانها - و نه تهران- هستند.
بر همین اساس میتوان فعالیتهای انتخاباتی روزنهگشاها را ارزیابی کرد. غیر از حزب ندای ایرانیان که فهرست صدای ملت را در تهران به عنوان فهرست انتخاباتی خود معرفی کرد، 2 حزب کارگزاران سازندگی و اعتماد ملی تاکنون از معرفی فهرست مطهری به عنوان فهرست حزب خود امتناع کردهاند. اگرچه امثال حسین مرعشی تاکید کردهاند فهرست صدای ملت با مشورت و توصیههای آنان به مطهری جمعبندی شده است اما هنوز به صورت رسمی اعلام نکردهاند که فهرست صدای ملت، فهرست انتخاباتی آنها در تهران است. البته اعضای این 2 حزب حمایت خود را از این فهرست اعلام کردهاند. به عبارتی آنها هم میخواهند پدرخواندههای رادیکال که از آنها خواستهاند در تهران فهرست انتخاباتی معرفی نکنند؛ از آنها راضی باشند و هم اینکه به صورت تلویحی هواداران خود را ترغیب کنند از فهرست صدای ملت حمایت کرده و برای رای آوردن آن تلاش کنند.
با این حال هم روزنهگشاها و هم طیف رادیکال جبهه اصلاحات و حزب اتحاد ملت، نسبت به معرفی کاندیداهای اصلاحطلب در شهرستانها و حمایت از آنها و تلاش برای پیروزی آنها اختلاف نظر ندارند.
* اختلاف هست اما...
3 روز تا انتخابات 11 اسفند مانده است. اصولگرایان با فهرست ائتلافی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب و پایداری به میدان آمدهاند. برخی طیفهای اصولگرا نیز فهرست امنا را منتشر کردهاند. این اقدام البته در انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی نیز رخ داد اما در نهایت فهرست ائتلاف توانست کرسیهای مجلس را از آن خود کند.
از سوی دیگر، برخی احزاب اصلاحطلب اقدام به معرفی فهرست انتخاباتی در سراسر کشور کردهاند؛ فهرستی که بسیاری از افراد آن با هم مشترک هستند. در تهران نیز آنها سیاست کجدار و مریز اتخاذ کردهاند. از یک سو جبهه اصلاحات مدعی نداشتن فهرست و خط قرمز بودن معرفی فهرست در تهران است اما از سوی دیگر ندای ایرانیان فهرست صدای ملت را به عنوان فهرست خود در تهران معرفی میکند؛ حزب کارگزاران از این فهرست اعلام حمایت میکند و میگوید این فهرست با توصیه آنها به وجود آمده اما از معرفی این فهرست به عنوان فهرست انتخاباتی خود در تهران استنکاف میکند. حزب اعتماد ملی نیز همین سیاست را در پیش گرفته است. آیا این رفتار روزنهگشاها خلاف منویات جبهه اصلاحات است؟ آیا تندروها از وضعیت فعلی فعالیتهای روزنهگشاها ناراضی هستند؟ آیا روزنهگشاها روی خط قرمز رادیکالها پا گذاشتهاند؟
به نظر میرسد آنچه اینک در انتخابات به اسم روزنهگشایی از سوی برخی احزاب اصلاحطلب در حال انجام است، چندان خلاف دیدگاهها و نظرات و نقشههای طیف رادیکال نیست. یک بار دیگر صحبتهای حجاریان با روزنامه اعتماد پس از انتشار بیانیه روزنهگشاها را مرور کنیم. حجاریان درباره سیاست اصلاحطلبان در انتخابات 11 اسفند میگوید: «الگوی مطلوب از نظر من این است که اگر حزبی میتواند نفر تایید صلاحیتشدهاش را کاملا تضمین کند، به اسم و هویت حزبیاش کار کند اما نام جبهه اصلاحات را خرج نکند. بر سر این موضوع نباید دعوای هویتی کرد چون بحث استانها کمی متفاوت است اما در تهران لیست دادن صحیح نبود و جبهه اصلاحات هم کار درستی انجام داد و اطلاعیهای در این رابطه صادر کرد». سیاست انتخاباتی اصلاحطلبان از این اظهارات حجاریان پیداست. اکنون سوال اساسی این است: آیا رفتار روزنهگشاها در انتخابات، مغایر و خلاف سیاستی است که حجاریان به عنوان یکی از ارکان طیف رادیکال مطرح
کرده است؟
این اظهارنظر حسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی را که روز یکشنبه عنوان شده بخوانیم: «ما در تهران فهرستی نخواهیم داشت و درباره حمایت از ۲۰ درصد دیگر کرسیها نیز شعب استانی ما در هماهنگی با جبهه اصلاحات استان خود عمل خواهند کرد».
آنچه الان توسط احزاب روزنهگشا در انتخابات در حال اجراست مغایرتی با مواضع حجاریان ندارد. چه حجاریان پس از بیانیه روزنهگشاها در دیدگاههای خود کمی نرمش به خرج داده باشد و چه روزنهگشاها تا حدودی تلاش کردهاند طیف رادیکال را از خود نرنجانند و خطوط قرمز آنها را در انتخابات رعایت کرده باشند؛ آنچه از رفتار و موضع اصلاحطلبان قابل مشاهده است این است: همه آنها روی سیاست و رفتار فعلی اتفاق نظر دارند. به عبارتی همه اصلاحطلبان اعم از رادیکال و جبهه اصلاحات و اتحاد ملت تا کارگزاران و اعتماد ملی و ندای ایرانیان، روی آنچه در انتخابات در حال انجام آن هستند اتفاق نظر دارند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|