|
به بهانه رسیدن به رکورد 27 میلیون مخاطب در سینمای ایران در سال 1402
دستاوردی که دستاویز شد
محمد محمدی: در حالی مرداد 1400 دولت سیزدهم روی کار آمد که به دلیل شیوع و همهگیری کرونا حوزه فرهنگ و هنر وضعیت بسیار آشفتهای را تجربه میکرد؛ سالنهای سینما، تئاتر و موسیقی، گالریهای نقاشی و عکاسی و سایر هنرها همگی به نوعی تعطیل شده بود و عملا هیچ اتفاقی در آنها رخ نمیداد، البته این شیوع، همگانی بود و سراسر جهان را شامل میشد اما بیتدبیری و عدم حمایت از هنرمندان و آثار هنری نیز مزید بر علت شده بود تا بسیاری از هنرمندان را خانهنشین کند یا در بستر بیماری بیندازد، بماند که بسیاری نیز بر اثر ابتلا به کرونا دار فانی را وداع گفتند اما آنچه مهم بود اینکه هنر همچون کالبدی بیجان و روح نفسهای آخر را میکشید و به یک دم مسیحایی نیاز داشت تا دوباره جان بگیرد.
در این میان سینما در حالی که هنوز در شادی ثبت رکورد 28 میلیون مخاطب طی 10 سال گذشته غرق بود، در انتهای سال 99 با 700 هزار مخاطب رکورد کممخاطبترین ادوار سینما را سپری کرد؛ تا جایی که حتی خوشبینترین هنرمندان نیز بازه 5 ساله را برای سرپا شدن سینما تخمین میزدند. با تمام این اوصاف دولت سیزدهم بر مسند کشور نشست و محمد خزاعی به عنوان سکاندار سینما در دولت معرفی شد؛ منصب و جایگاهی که در آن سال هیچ مدیر فرهنگی حاضر به قبول آن نمیشد و عملا حضور خزاعی را به نوعی سوخته شدن این تهیهکننده با سابقه سینما میدانستند اما خزاعی در همان روزهای نخست، بازگشت رونق به سالنهای سینما را در اولویت برنامههای خود قرار داد و سال 1400 با 7 و 1401 با 2 برابر شدن مخاطب به نسبت سال پیش از آن یعنی 14 میلیون روند افزایشی را در پیش گرفت تا جایی که کارشناسان با توجه به حرکت صعودی طی 2 سال گذشته در بهترین حالت ممکن برای سال 1402 با در نظر گرفتن رشد 2 برابری، عدد 24 میلیون مخاطب را پیشبینی میکردند.
اما در حالی روزهای پایانی سال 1402 سپری میشود که با مراجعه به سامانه سمفا سینمای ایران در بازه 13 روز مانده به پایان سال رکورد 27 میلیون مخاطب را ثبت کرده است و این یعنی نهتنها از رشد 2 برابری فراتر رفت بلکه سال درخشان و پرمخاطبی را آن هم پس از همهگیری کرونا و توقف فعالیتهای هنری سپری کرد که خود جای تقدیر و تجلیل ویژه از سیاستگذاران و کارگزاران سینمایی دولت سیزدهم بویژه محمد خزاعی دارد اما نکته مهم و مغفول در این دستاورد ویژه، عدم فضاسازی و پیوست رسانهای پیرامون آن بود که در نهایت این اقدام مهم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان سینمایی با توجه به فضاسازی برخی جریانات مخالف و منتقد دولت به دستاویزی علیه آن بدل شد، دستاویزی که آنقدر بیاهمت و غیرقابل توجه است که حتی با مرور ساده جامعه مخاطبان در یک دهه گذشته بیاهمیتی آن بسیار پررنگتر نیز میشود. نکته قابل تامل، نه رشد و چگونگی آن بلکه عدم فضاسازی و پیوست رسانهای است که باعث شد این افتخار ویژه جای خود را به ضعف و بیمدیریتی تغییر دهد تا جایی که منتقدان و مخالفان دولت این رشد را محصول اکران تنها 2 فیلم کمدی دانستند که اگر اکران نمیشدند سینما به چنین رکوردی دست نمییافت و عملا این دستاورد را امری کاملا عادی و ساده تلقی کردند. این در حالی است که این جماعت یادشان رفته نهتنها در سالهایی که از ثبت همین عدد سر از پا نمیشناختند بلکه در سایر سالها به جز در دهههای 60 و 70 که اوج استقبال مخاطبان از سینما بود، جامعه مخاطبان سینما همواره محصول تعداد کمی از فیلمها بودند و به اصطلاح بار مخاطب بر دوش تعداد خاصی از فیلمهای اکران شده در طول سال قرار میگرفت. به همین منظور مروری انداختیم به جامعه آماری و درصدی طی یک دهه گذشته تا مشخص شود در آن سالها چند درصد مخاطبان کل سینما مربوط به 5 فیلم اول سال بودند و آیا امسال سازمان سینمایی اتفاقی متفاوت از سایر سالها رقم زده است و بر اساس نظرات برخی منتقدان، رکورد 27 میلیون مخاطب تنها محصول 2 فیلم کمدی است؟
سال 1392 در حالی که سینما 155 فیلم روی پرده داشت و عملا دولت از وسط سال بر مسند امور نشست و سینما همچنان بر ریل دولت دهم پیش میرفت، میزان مخاطب در آن سال 10 میلیون نفر بود که 5 فیلم پرمخاطب سال در مجموع بیش از 3 میلیون مخاطب داشت و این یعنی 30 درصد مخاطبان آن سال مربوط به 5 فیلم اول یعنی «رسوایی»، «هیس دخترها فریاد نمیزنند»، «تهران 1500»، «جابهجا» و «حوض نقاشی» بودند.
سال 1393 سینما همچنان با همان تعداد فیلم سال گذشته میزبان 12میلیون مخاطب بود که 5 فیلم اول در مجموع از 6 میلیون مخاطب برخوردار شدند و این یعنی 50 درصد مخاطبان آن سال محصول 5 فیلم «شهر موشها2»، «طبقه حساس»، «آتش بس2»، «معراجیها» و «فرش قرمز» به شمار میرفتند.
سال 1394 سینما با 78 فیلم میزبان 13 میلیون مخاطب بود که 5 فیلم نخست در مجموع حدود 6 میلیون مخاطب را در سینما میزبانی کرد و این یعنی 46 درصد مخاطبان سینما تماشاگر فیلمهایی چون «محمد رسولالله»، «نهنگ عنبر»، «شاهزاده روم»، «ایران برگر» و «در مدت معلوم» بودند.
سال 1395 سینما مجدد با 78 فیلم میزبان 25 میلیون مخاطب شد که 4 فیلم نخست آن سال شامل «من سالوادور نیستم»، «فروشنده»، «سلام بمبی» و «50 کیلو آلبالو» در مجموع بیش از 10 میلیون مخاطب را به سینماها کشاند و این یعنی 40 درصد مخاطبان 25 میلیونی مربوط به 5 فیلم اول بودند.
سال 1396 سینما 23 میلیون مخاطب را میزبانی کرد که از 100 فیلم اکران شده در این سال سهم 5 فیلم نخست همانند سال گذشته 10 میلیون مخاطب بود و این یعنی فیلمهای «نهنگ عنبر2»، «آیینه بغل»، «گشت دو»، «اکسیدان» و «خوب بد جلف» 43 درصد مخاطبان سال را از آن خود کردند.
سال 1397 سینما 28 میلیون مخاطب داشت؛ سینمایی که در آن سال 88 فیلم روی پرده برد که سهم 5 فیلم نخست «هزارپا»، «تگزاس»، «لاتاری»، «به وقت شام» و «مصادره» 11 میلیون یعنی 40 درصد کل مخاطبان را شامل میشد.
سال 1398 سینما میزبان 26 میلیون مخاطب شد که سهم 5 فیلم نخست از 99 فیلم اکرانشده 44 درصد مخاطبان سال بود، در آن سال فیلمهای «مطرب»، «تگزاس2»، «متری ششونیم»، «رحمان 1400» و «شبی که ماه کامل شد» جزو 5 فیلم نخست سینما بودند که در انتها با همهگیری کرونا عملا رو به تعطیلی رفت.
با مشاهده درصدهای اعلام شده در ابتدای دولت یازدهم و دوازدهم مشخص میشود به ترتیب 30، 50، 46، 40، 43، 40 و 44 درصد از مخاطبان هر سال مربوط به 5 فیلم نخست یا پرمخاطبی بودند که همواره یا نیمی از آنها یا همهشان از ژانر کمدی به شمار میرفتند.
همانطور که پیشتر ذکر آن رفت در حالی که 13 روز تا پایان سال باقی مانده است، از امروز اکرانهای نوروزی آغاز میشود در سامانه سمفا عدد 27 میلیون مخاطب ثبت شده و به احتمال بسیار زیاد نیز سینما با همین رکورد سال را به اتمام خواهد رساند اما با توجه به اکران آثار تاکنون فیلمهای «فسیل»، «هتل»، «بچه زرنگ»، «ویلای ساحلی» و «هاوایی» به عنوان 5 فیلم پرمخاطب سال 1402 با جذب 14میلیون تنها 51 درصد مخاطبان را تشکیل میدهند که با این حساب و بررسی درصدهای دولت سابق میتوان به وضوح مشاهده کرد بهرغم فضاسازیهای ایجاد شده، درصد مشخص شده با وضعیت مشابه در دولت سابق چندان تفاوت فاحش و خاصی ندارد اما این نکته مهم را نیز نباید فراموش کرد که اگر دولت سابق در یک روند و روال طبیعی به اعدادی چون 26 و 28 میلیون مخاطب رسید دولت فعلی و بویژه سازمان سینمایی، سینمایی بیجان و روح را که بر اثر بیتدبیری و بیمدیریتی مسؤولان به آن روز افتاده بود تحویل گرفت و در 2 سال به رکوردهای آقایان دست یافت که خودش نیز یک رکورد ماندگار در تاریخ سینمای ایران خواهد بود. آنچه باعث شد مخالفان و منتقدان چنین دستاوردی را دستاویز قرار داده و وارونه جلوه دهند، عدم اهتمام و پیوست رسانهای بود که فضا را برای بسترسازی معاندان ایجاد کرد، از همین رو پیشنهاد میشود در روزهای پایانی سال سازمان سینمایی یا بنیاد سینمایی فارابی از 5 فیلم برتر امسال که باعث رونق منحصر به فرد سینما پس از دوران کرونا شدند و به یمن ثبت چنین رکوردی، از آنها طی مراسمی رسمی تجلیل به عمل آورد تا حداقل این اقدام جهادی و ماندگار بر تارک سینمای ایران از هر دستاویزی در امان بماند و در دیوان هنر ایران ثبت و ضبط شود.
ارسال به دوستان
کاشت 3 اصله نهال توسط رهبر انقلاب
سلام زیتون
* رهبر انقلاب: برای اعلام همبستگی و همدلی با مردم مظلوم و مقاوم فلسطین، یکی از درختهایی که کاشته شد، زیتون بود/ * حرکت حماسهآمیز مردم در ۱۱ اسفند یک جهاد بود
حضرت آیتالله العظمی خامنهای، رهبر حکیم انقلاب اسلامی صبح دیروز بعد از کاشت ۳ اصله درخت که همزمان با روز درختکاری انجام شد، از حضور ملت ایران پای صندوقهای رأی در ۱۱ اسفند تشکر کردند و گفتند: حضور ملت ایران در انتخابات انجام وظیفه اجتماعی و تمدنی و یک جهاد بود.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، رهبر انقلاب اسلامی افزودند: دشمنان حدود یک سال با تبلیغات خود تلاش کردند مردم را از حضور در انتخابات منصرف کنند و انتخابات از رونق بیفتد اما مردم با حرکت بزرگ و حماسهآمیز خود در ۱۱ اسفند، به مواجهه با تلاش دشمنان رفتند، بنابراین این حرکت یک جهاد بود.
حضرت آیتالله خامنهای از دستاندرکاران انتخابات اعم از مسؤولان برگزاری، تبلیغات و حفظ امنیت نیز تشکر و قدردانی کردند.
رهبر انقلاب اسلامی همچنین با اشاره به وقوع سیل در بخشهای جنوبی استان سیستانوبلوچستان و خسارتهای واردشده به مردم تاکید کردند: کمکها و امدادهایی که از طرف بخشهای دولتی و غیردولتی در حال انجام است، باید ادامه پیدا کند و کسانی هم که توانایی ورود به امداد و کمک را دارند، برای کمکرسانی وارد شوند.
حضرت آیتالله خامنهای در بیاناتشان با اشاره به روز درختکاری، کاشت درخت را یک سرمایهگذاری باصرفه و پرسود خواندند و افزودند: درخت دارای ثمرات زیادی همچون افزایش اکسیژن هوا و مقابله با آلایندهها است، بنابراین یک سرمایهگذاری پرسود است به خصوص در شرایط زندگی ماشینی امروز که متاسفانه آلایندهها افزایش پیدا کردهاند.
ایشان اهتمام اسلام را بر ارتباط انسان با طبیعت و همچنین مراقبت از طبیعت یادآور شدند و با اشاره به غرس 3 اصله درخت برای نشان دادن اهتمام بیشتر به درختکاری، از جمله کاشت یک درخت زیتون گفتند: برای اعلام همبستگی و همدلی با مردم مظلوم و البته بسیار مقاوم فلسطین، یکی از درختهایی که امروز کاشته شد، درخت زیتون بود و این اقدام نمادین در واقع برای ابراز سلام به آنها بود و اینکه بگوییم همواره حتی در کاشت درخت نیز به یاد مردم فلسطین
هستیم.
رهبر انقلاب اسلامی علاوه برکاشت نهال زیتون، یک اصله نهال «سرو لاوسون» و یک اصله نهال «اَنجیلی» را که در داخل تولید شدهاند، غرس کردند.
درخت «انجیلی»، یک درخت بومی جنگلهای مازندران است که علاوه بر استفاده از چوب سخت آن در مصارف مختلف، ریشه و برگهای آن نیز استفاده دارویی دارند.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» گزارش میدهد؛ مقایسه تطبیقی میزان مشارکت استانها در انتخابات دورههای یازدهم و دوازدهم مجلس شورای اسلامی
آنالیز مشارکت
استانهای قم و هرمزگان بیشترین افزایش مشارکت و سیستان و بلوچستان بیشترین کاهش مشارکت را داشتهاند
گروه سیاسی: احمد وحیدی، وزیر کشور اعلام کرد میزان مشارکت مردم در انتخابات دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی 41 درصد بوده است. این میزان مشارکت در انتخابات، در مقایسه با میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی سایر کشورها، به عنوان یک مشارکت مقبول در نظر گرفته میشود. از سوی دیگر، این میزان مشارکت به معنای شکست کمپین مخالفان جمهوری اسلامی تحت عنوان تحریم انتخابات نیز به حساب میآید و نشان میدهد تحت هیچ شرایطی انتخابات در ایران از رونق نمیافتد.
به گزارش «وطن امروز»، با این حال اما با توجه به میزان مشارکت مردم ایران در 11 دوره گذشته انتخابات مجلس، در انتخابات دوره دوازدهم مجلس، پایینترین حد نصاب مشارکت ثبت شد.
در دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی، میزان مشارکت مردم در انتخابات 42.57 درصد بوده است و این دوره با حضور 25 میلیون نفر از واجدان شرایط رای دادن، مشارکت به 41 درصد رسید.
بررسی وضعیت مشارکت در 31 استان کشور، دادههای جالبی ارائه میدهد. از جمله اینکه استان کهگیلویه و بویراحمد با مشارکت 64.27 درصدی، همانند انتخابات دوره یازدهم مجلس، بیشترین میزان مشارکت را در انتخابات به نام خود ثبت کرد. یا اینکه باز هم مانند انتخابات دوره یازدهم، تهران در رتبه آخر میزان مشارکت مردم در انتخابات نسبت به سایر استانها قرار گرفت. در استان تهران مشارکت در انتخابات دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی، 26.34 درصد بوده است.
با توجه به جدولهای شماره یک و 2 که رتبهبندی میزان مشارکت استانهای کشور در انتخابات دوره یازدهم و دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی را نشان میدهد، میتوان نوسان مشارکت در کل کشور را مشاهده کرد. بویژه از تطبیق آمار این 2 جدول میتوان افزایش یا کاهش میزان مشارکت مردم هر استان در هر 2 انتخابات دوره فعلی و پیشین مجلس شورای اسلامی را متوجه شد.
* 10 استان برتر
نگاهی به وضعیت مشارکت در استانهای کشور در دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی نشان میدهد از این 10 استان، 8 استان دارای مشارکت بالای 50 درصد بودهاند و 2 استان قم و کرمان زیر 50 درصد مشارکت را ثبت کردهاند. میزان مشارکت در استان قم 49.7 درصد و مشارکت در استان کرمان نیز 49 درصد است. در انتخابات دوره یازدهم (اسفند 94) اما میزان مشارکت در هر 10 استان برتر کشور بالای 50 درصد بود. در دوره یازدهم کهگیلویه و بویراحمد با 70.66 درصد در رتبه نخست میزان مشارکت قرار داشت و استان اردبیل با مشارکت 50.29 درصدی در رتبه دهم قرار گرفته بود.
نکته قابل توجه درباره 10 استان برتر از حیث مشارکت این است که در دوره یازدهم استانهای سیستان و بلوچستان و اردبیل به ترتیب با 60.68 و 50.29 درصد در رتبههای سوم و دهم کشور از حیث مشارکت قرار داشتند اما در دوره دوازدهم این 2 استان در میان 10 استان برتر کشور از حیث مشارکت قرار ندارند. در دوره دوازدهم استان اردبیل با 48.9 درصد در رتبه یازدهم و استان سیستان و بلوچستان با 43 درصد در رتبه بیستویکم قرار گرفته است. یکی از مهمترین دلایل افت شدید رتبه استان سیستان و بلوچستان در جدول مشارکت استانها وقوع سیل گسترده و بیسابقه در این استان طی یک هفته اخیر بوده است.
با این وجود 2 استان یزد و قم که در انتخابات دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی در رتبههای چهاردهم و بیستویکم قرار داشتند در انتخابات دوره دوازدهم توانستند در جمع 10 استان برتر قرار گیرند. بر اساس اطلاعات منتشرشده، استان یزد با 50.02 درصد در رتبه هشتم و استان قم با 49.7 درصد در رتبه نهم قرار گرفتند.
* 5 استان پایین
در دورههای یازدهم و دوازدهم انتخابات مجلس شورای اسلامی 5 استان تهران، البرز، اصفهان، کردستان و مرکزی به عنوان 5 استانی که دارای پایینترین میزان مشارکت در انتخابات بودند؛ تکرار شدهاند.
نکته قابل تامل این است که تعداد واجدان شرایط رای دادن در این 5 استان حدود 30 درصد کل واجدان شرایط کل کشور است و بیشتر از سایر استانها، وضعیت مشارکت در این 5 استان بر وضعیت مشارکت کل کشور تاثیرگذار است، البته میزان مشارکت در استانهای تهران و البرز نسبت به دوره یازدهم کمی افزایش داشته است. مشارکت استان تهران در دوره یازدهم انتخابات مجلس شورای اسلامی 26.24 درصد بود که این عدد در دوره دوازدهم به 26.34 رسیده است. در استان البرز نیز میزان مشارکت در دوره دوازدهم بیشتر از دوره یازدهم بوده است. در حالی که این استان در دوره یازدهم انتخابات مجلس شورای اسلامی مشارکت 28.41 درصدی را ثبت کرده بود در دوره دوازدهم این مشارکت به 30.03 درصد افزایش یافت.
در میان 3 استان دیگر، یعنی استانهای اصفهان، مرکزی و کردستان نیز استان اصفهان در دوره دوازدهم کمی افزایش مشارکت داشته است. میزان مشارکت اصفهان در دوره یازدهم 36.38 درصد بوده که این میزان در دوره دوازدهم به 37.04 درصد رسیده است اما استانهای مرکزی و کردستان نسبت به دوره قبل به ترتیب 3 و 2 درصد کاهش مشارکت داشتند.
* استانهای افزایشی
با توجه به کاهش 1.5 درصدی مشارکت در دوره دوازدهم نسبت به دوره یازدهم انتخابات مجلس، قاعدتا میزان مشارکت در بیشتر استانها کمتر از دوره قبل است با این حال اما میزان مشارکت در 8 استان هرمزگان، چهارمحال و بختیاری، یزد، قم، سمنان، خوزستان، تهران و البرز نسبت به دوره گذشته افزایش یافته است. در میان این 8 استان، استانهای قم و هرمزگان به ترتیب با 6 و 5 درصد بیشترین میزان افزایش مشارکت را داشتهاند. در استان قم بیش از 800 هزار نفر و در استان هرمزگان یک میلیون و 254 هزار نفر واجد شرایط رای دادن بودند.
از سوی دیگر، میزان مشارکت در استانهای همدان، زنجان و گیلان نیز تقریبا مشابه دوره گذشته بوده است. در سایر استانها نیز آمار مشارکت کمتر از دوره یازدهم بوده است. در میان استانهایی که در دوره دوازدهم با کاهش مشارکت نسبت به دوره یازدهم مواجه بودند؛ استان سیستان و بلوچستان بیشترین کاهش را داشته است. همانگونه که در ابتدای این گزارش ذکر شد استان سیستان و بلوچستان در دوره یازدهم انتخابات مجلس شورای اسلامی مشارکت 60.68 درصدی را ثبت کرده بود که همین مشارکت باعث شد این استان در رتبه چهارم کشور از نظر میزان مشارکت قرار بگیرد. اما در دوره دوازدهم میزان مشارکت در این استان به 43 درصد کاهش یافته است. وقوع سیل یکی از مهمترین عواملی بود که باعث شد مشارکت در این استان به شدت کاهش یابد. البته در یک سال گذشته برخی ناآرامیها و ناامنیها توسط گروهکهای تروریستی در این استان ایجاد شد که این موضوع نیز میتواند در میزان کاهش مشارکت موثر باشد. در انتخابات دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی یک میلیون و ۹۰۵ هزار و ۹۹۳ نفر در استان سیستان و بلوچستان واجد شرایط رأی دادن بودند که از این تعداد حدود 820 هزار نفر در انتخابات شرکت کردند. در حالی که اگر قرار بود این استان مشارکتی همانند دوره گذشته خلق کند، باید حدود 300 هزار نفر دیگر در انتخابات شرکت میکردند.
***
میزان مشارکت در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی
ردیف/ استان/ مشارکت (درصد)
1 کهگیلویهوبویراحمد 70.66
2 خراسان جنوبی 66.12
3 ایلام 60.89
4 سیستانوبلوچستان 60.68
5 خراسان شمالی 57.21
6 گلستان 57.15
7 هرمزگان 52.51
8 چهارمحالوبختیاری 52.33
9 کرمان 50.56
10 اردبیل 50.29
11 زنجان 48.63
12 آذربایجان غربی 48.23
13 خراسان رضوی 48.17
14 یزد 47.90
15 لرستان 47.58
16 سمنان 47.45
17 بوشهر 46.81
18 مازندران 45.65
19 فارس 45.11
20 همدان 44.81
21 قم 43.02
22 خوزستان 42.96
23 کرمانشاه 42.85
24 آذربایجان غربی 42.83
25 قزوین 42.19
26 گیلان 41.96
27 مرکزی 39.71
28 اصفهان 36.38
29 کردستان 32.65
30 البرز 28.41
31 تهران 26.24
جمع کل 42.57
***
میزان مشارکت در انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی
ردیف/ استان/ مشارکت (درصد)
1 کهگیلویه بویراحمد 64.27
2 خراسان جنوبی 63.8
3 هرمزگان 57.48
4 خراسان شمالی 55.5
5 گلستان 54.9
6 چهار محال بختیاری 53.5
7 ایلام 53.3
8 یزد ۵۰.۰۲
9 قم 49.7
10 کرمان ۴۹
11 اردبیل 48.9
12 زنجان 48.6
13 سمنان 47.6
14 خراسان رضوی 47.4
15 لرستان ۴۷
16 آذربایجان غربی 46.3
17 بوشهر ۴۵.۱
18 همدان 44.8
19 مازندران 43.5
20 خوزستان ۴۳
21 سیستان و بلوچستان ۴۳
22 فارس ۴۳
23 گیلان 41.96
24 آذربایجان شرقی 40.9
25 قزوین ۴۰
26 کرمانشاه 37.3
27 اصفهان 37.04
28 مرکزی 36.4
29 کردستان 30.54
30 البرز 30.03
31 تهران 26.34
جمع کل 41
ارسال به دوستان
گزارش خبرنگار اعزامی «وطن امروز» به اجلاس اضطراری وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در جده
دیپلماسی ضدجنگ
به گزارش خبرنگار اعزامی روزنامه «وطن امروز» به جده، وزیر امور خارجه ظهر روز گذشته به منظور شرکت در اجلاس اضطراری وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی درباره فلسطین، وارد جده مقر سازمان همکاری اسلامی شد و مورد استقبال مقامات رسمی عربستان قرار گرفت.
یکی از مهمترین کارویژههای حسین امیرعبداللهیان در این سفر دیدار و گفتوگو با مقامات کشورهای اسلامی و تلاش برای رایزنی جهت آتشبس در غزه و جلب حمایت کشورهای اسلامی برای کمکهای بیشتر به مردم غزه است. امیرعبداللهیان در بدو ورود با وزیر خارجه عربستان و دبیرکل سازمان همکاری اسلامی دیدار و گفتوگو کرد. وی در دیدار همتای سعودی خود در جده با ابراز خرسندی از این دیدار، از قبول پیشنهاد ایران برای برگزاری این اجلاس فوقالعاده و حمایت از آن و میزبانی نشست ویژه فلسطین در مقر دبیرخانه سازمان تشکر کرد و اهمیت اتخاذ موضع منسجم و قوی کشورهای اسلامی در این اجلاس در حمایت از فلسطین و تلاش موثر برای پایان دادن به جنایات جنگی علیه فلسطینیان را مورد تاکید قرار داد.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به موضع مشترک ایران و عربستان در ضرورت حمایت از فلسطین گفت: انتظار ما آن است که در این اجلاس علاوه بر مواضع مشترک، گامهای موثری برای حمایت از فلسطین و پایان نسلکشی فلسطینیان برداشته شود. وی از روند همکاریهای ۲ کشور نیز ابراز خرسندی کرد و با طرح برخی موضوعات و اولویتهای مشترک همکاری، برای پیشبرد این روند ابراز آمادگی کرد. امیرعبداللهیان همچنین تقویت روابط اقتصادی و تجاری و تسهیل فعالیتهای تجاری را یک از اولویتهای مهم 2 کشور دانست و گفت: لازم است همسو با روند رو به رشد روابط سیاسی، زمینههای تقویت این بخش از همکاریهای دوجانبه را تسهیل کنیم.
وزیر خارجه عربستان نیز ضمن ابراز خرسندی از این دیدار با اشاره به وضعیت سخت فلسطین و شرایط اسفناک انسانی در غزه، بر اهمیت اجلاس جده در مسیر تداوم تلاشها برای پایان جنگ علیه فلسطین تاکید کرد. وی اهمیت تلاشهای دستهجمعی کشورهای اسلامی چه در سازمان همکاری اسلامی و چه در مجامع بینالمللی از جمله سازمان ملل در حمایت از فلسطین را مورد تاکید قرار داد. فیصل بن فرحان از روند روابط ۲ کشور نیز ابراز خرسندی کرد و بر اراده عربستان برای برداشتن گامهای جدید در مسیر پیشبرد روابط تاکید کرد. طرفین با طرح برخی موضوعات مورد اهتمام در حوزه روابط دوجانبه، نسبت به تلاش مشترک برای تحقق برنامهها و اهداف مشترک توافق کردند. ۲ طرف سلام متقابل روسای ۲ کشور را ابلاغ کردند.
امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان همچنین روز گذشته با حسین ابراهیم طه، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی دیدار و گفتوگو کرد. وی با تشکر از اهتمام دبیرکل سازمان همکاری اسلامی به مساله غزه و تلاشهای وی در حمایت از ملت مظلوم فلسطین، نسبت به وضعیت وخیم انسانی در فلسطین خاصه نوار غزه شدیدا ابراز نگرانی کرد. وزیر امور خارجه کشورمان از دبیرکل برای اجابت فوری درخواست جمهوری اسلامی ایران و برخی دیگر از کشورهای اسلامی برای برگزاری جلسه فوقالعاده شورای وزیران امور خارجه تشکر کرد. امیرعبداللهیان مساله فلسطین را مسالهمحوری و مرکزی جهان اسلام دانست و بر ضرورت تلاش قویتر و موثرتر سازمان همکاری برای پایان دادن هر چه سریعتر به جنایت جنگی علیه ملت مظلوم فلسطین خاصه فاجعه انسانی در غزه تاکید کرد. وی اهمیت اجلاس جاری غزه همزمان با تداوم وضعیت فاجعهبار انسانی در نوار غزه را برشمرد و تاکید کرد: لازم است کشورهای اسلامی شرکتکننده در این نشست با اتخاذ تصمیمهای قوی، پیام محکم و بازدارنده به رژیم صهیونیستی و حامیان آن ارسال کنند و گامهای قوی برای پایان دادن به این نسلکشی بیرحمانه بردارند. وزیر امور خارجه کشورمان همچنین از روند تعامل و مشورتهای جمهوری اسلامی ایران و دبیرخانه سازمان همکاری اسلامی بویژه تماسها و رایزنیهای مشترک با دبیرکل ابرار خرسندی کرد و با توجه به ابعاد و آثار مثبت حاصله، از تداوم این مشورتها و همکاریها استقبال کرد. حسین ابراهیم طه، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی نیز با تشکر از موضع قوی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از فلسطین و ابتکار و مشارکت وزیر امور خارجه کشورمان در این نشست، به تشریح برخی تلاشها و اقدامات سازمان همکاری اسلامی درباره تحولات فلسطین پرداخت و آمادگی خود را برای پیگیری مجدانه تصمیمات شورای وزیران خارجه سازمان همکاری اسلامی در حمایت از ملت مظلوم فلسطین ابراز کرد.
ارسال به دوستان
یادداشت
آنارشیسم آمریکایی
حنیف غفاری: صدور حکم دادگاه عالی آمریکا در نقض رأی دادگاه ایالتی کلرادو، تبدیل به نقطه آشکارساز «آنارشیسم آمریکایی» شده است. در حالی که نقش ترامپ در واقعه ۶ ژانویه 2021 و مواضع آشکار وی در حمایت از گروه موسوم به «پسران مغرور» و تهدیدات وی مبنی بر وقوع شورشهای اجتماعی (در صورت عدم پیروزی وی در انتخابات 2020 میلادی)، به اثبات رسیده، دیوان عالی آمریکا، متشکل از 3 قاضی لیبرال و 6 قاضی محافظهکار، صلاحیت دادگاههای ایالتی برای محکوم کردن وی را فاقد وجاهت قانونی دانستند. با گذشت ۳ سال از حمله به کنگره، شاهد تقابل دادگاههای ایالتی، رسانهها، محافل حزبی و دیوان عالی آمریکا بر سر یک «جرم مسلم» هستیم! در چنین فضایی دونالد ترامپ حتی با وجود انتشار فایل صوتیاش مبنی بر وادارسازی فرماندار سابق جورجیا درباره دستکاری در آرا، قویا مدعی میشود به عنوان رئیسجمهور وقت، قدرت این کار را داشته و دارای مصونیت قانونی بوده است! به عبارت بهتر، او اصل جرم را منکر نمیشود اما از جایگاه حقوقی سابق خود برای توجیه آن استفاده میکند. اگر این گردش کار حقوقی در یک کشور مخالف آمریکا رخ میداد، رسانهها و سیاستمداران غرب آن کشور را محکوم به نقض قواعد موضوعه و آمره کرده و در مذمت این روند بیانیههای گوناگونی صادر میکردند! با این حال چنین روند حقوقی مضحکی به عنوان نماد دموکراسی آمریکایی مورد اطمینان غرب قرار میگیرد.
ماجرا به این نقطه ختم نمیشود. بهرغم نارضایتی اکثر شهروندان آمریکایی در قبال تکرار دوگانه «بایدن - ترامپ» در انتخابات ریاستجمهوری پیش رو، این وضعیت در حال رخ دادن است.
به عبارت دقیقتر، تا این لحظه هر ۲ نامزد انتخابات ریاستجمهوری سال 2020 میلادی نسبت به حضور مجدد خود در رقابت نهایی سال 2024 با یکدیگر اصرار میورزند. اگرچه ترامپ به لحاظ حزبی و حتی قضایی مسیر سختتری تا رسیدن به نقطه نهایی انتخابات دارد اما رای اخیر دیوان عالی آمریکا در نقض رای دادگاه ایالتی کلرادو (مبنی بر محرومیت ترامپ از انتخابات بابت ماجرای حمله به کنگره در 6 ژانویه 2021)، خیال رئیسجمهور سابق آمریکا را تا حدود زیادی آسوده کرده است.
در این معادله، مخالفت 60 درصدی شهروندان آمریکایی با حضور هر ۲ نامزد در انتخابات (بایدن - ترامپ)، اهمیتی برای جریانهای آشکار و پنهان قدرت نداشته و در مقابل، سران احزاب و چهرههای تاثیرگذار (موسوم به سوپردلیگیتها) حق دارند حتی آرای انتخابات درونحزبی شهروندان را تایید نکرده یا آن را با اراده خود تغییر دهند.
نکته دیگر اینکه مقامات آمریکایی، حتی تبهکار و مجرم بودن یک سیاستمدار را به خودی خود عامل و مولفهای جهت احراز عدم صلاحیت وی قلمداد نمیکنند و اساسا اهمیتی ندارد که سرنوشت کشورشان در طول 4 سال یا بیشتر به دست چنین فردی سپرده شود. فرار مالیاتی شرکتهای ترامپ در نیویورک، پرداخت حقالسکوت به هنرپیشه فیلمهای مستهجن، نگهداری اسناد محرمانه و فوقمحرمانه در ویلای شخصی در فلوریدا و شراکت در حمله به کنگره، عناوین کلان اتهامی وی است. محکومیت ترامپ در ۳ پرونده اول نمیتواند منجر به محرومیت وی از حضور در انتخابات ریاستجمهوری شود، هر چند قطعا بر محبوبیت وی نزد رایدهندگان مستقل و بخشی از جمهوریخواهان سنتی تاثیرگذار خواهد بود اما محکومیت ترامپ در پرونده چهارم (حمله به کنگره در سال 2021) میتواند تبدیل به پیشدرآمدی جهت صدور حکم محرومیت مادامالعمر وی از شرکت در انتخابات شود. این حکم باید از سوی دیوان عالی آمریکا صادر شود. این یعنی همان دور باطلی که چرخه قدرت در آمریکا ترسیم کرده و گریزی از آن برای شهروندان این کشور وجود ندارد. اما کار به اینجا ختم نمیشود! اگر ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری سال 2024 پیروز و مجددا راهی کاخ سفید شود، میتواند از اختیارات ویژه ریاستجمهوری برای عفو خود، آن هم با وجود اثبات جرم استفاده کند و هیچ کس نیز نباید اعتراضی نسبت به این مساله داشته باشد. در اینجا جرم اصالتی ندارد و آن جایگاه سیاسی افراد است که نوع مواجهه قانون با آنها را تعیین میکند! ترامپ در دوران ریاستجمهوری خود بین سالهای 2016 تا 2020 میلادی برخی نزدیکان خود را با وجود اثبات عینی فساد و جرم آنها مورد عفو قرار داد و پروندههای آنها برای همیشه بسته شد!
ارسال به دوستان
برای هادی چوپان که به بالاترین نقطه ورزش بدنسازی رسید
رؤیاهایش را زندگی کرد
مجتبی مالکی: هادی چوپان که در 36 سالگی افتخارات تاریخیای را برای ورزش ایران رقم زده، میتواند تا چند سال دیگر روی قله پرورش اندام جهان بایستد. دکتر ارنستو چگوارا، مبارز انقلابی آرژانتینی، جمله معروفی دارد که میگوید: «گرگها هرگز گریه نمیکنند اما گاهی چنان عرصه زندگی بر آنان تنگ میشود که بر فراز بلندترین کوهها میروند و دردناکترین زوزهها را میکشند».
این نقل قول، وصف حال هادی چوپان، پرافتخارترین بدنساز تاریخ ایران و آسیاست. نگاهی به آمار افتخارات گرگ پارسی در سالهای اخیر بیشتر شبیه یک خواب شیرین است تا واقعیت اما واقعی و بینظیر است! چوپان در مسابقات آرنولد کلاسیک سال ۲۰۲۴ توانست عنوان قهرمانی را از آن خود کند. او در رقابتی تنگاتنگ با سامسون داودا، بدنساز نیجریهای - بریتانیایی معروف به «شیر نیجریه» صاحب جام و جایزه ارزشمند ۳۰۰ هزار دلاری آن شد. چوپان با قهرمانی در این مسابقات تبدیل شد به پنجمین قهرمان پرورش اندام تاریخ که بعد از رونی کولمن، جی کاتلر، دکستر جکسون و برندون کوری به عنوان قهرمانی در هر ۲ میدان مسترالمپیا و آرنولد کلاسیک دست یافته است. چوپان بعد از کوین لورون، فلکس ویلر و ویلیام بوناک نفر چهارمی است که در نخستین حضورش در مسابقات آرنولد کلاسیک به عنوان قهرمانی آن دست یافته است. مسابقات آرنولد کلاسیک که تازگیها به جشنواره ورزشی آرنولد تغییر نام داده است، یک فستیوال ورزشی در رشتههای بدنسازی، تناسب اندام و فیگور است. این همایش به نام آرنولد شوارتزنگر، بدنساز حرفهای، بازیگر و سیاستمدار اتریشی - آمریکایی است. چهرهای بینالمللی و نوستالژیک همراه با شخصیتی متواضع و کاریزماتیک؛ مردی که با ۷ عنوان قهرمانی در مسترالمپیا تبدیل به یک افسانه دستنیافتنی در فستیوالهای بدنسازی دنیا شده است. فیلمها و عکسهای او رویاهای دوران نوجوانی و جوانی بخش اعظمی از جامعه آماری مرتبط با این ورزش را شامل میشود. شاید بهترین توصیف برای لحظه تاریخی ورزش پرهزینه بدنسازی حرفهای ایران و آسیا حرفهای نابغه ایرانی باشد، آنجا که گرگ ایرانی خطاب به اسطوره رویاهایش گفت: «زمانی که بچه بودم، پول زیادی خرج میکردم تا فیلمهایت را ببینم. بزرگترین آرزویم هم این بود که یک روز آرنولد را از نزدیک ببینم و عکس بگیرم. امروز با آرنولد هر ۲ قهرمان مسترالمپیا هستیم. هر ۲ برای دنیا قهرمان هستیم و اسطوره آرزوهایم به من جایزه و کاپ میدهد. باعث افتخار من است که بزرگترین بدنساز دنیا امروز به من مدال و کاپ میدهد. من خیلی خوشحالم؛ برای اینکه شما را میبینم و کنار شما ایستادهام و افتخار میکنم که یک عکس با شما دارم». از سویی، گلایههای گرگ پارسی از مسؤولان ذیربط در این سالها بابت عدم حمایت مادی و معنوی دردی مشترک بین ورزشکاران ملی بویژه ورزشهای انفرادی است. برای ورزشکاری که با پرچم ایران در میادین بینالمللی افتخار کسب میکند و تاثیر عمیقی بر بالا رفتن اعتماد به نفس و غرور ملی بین جوانان کشورش داشته، درخواستهای او خواسته زیادی نیست. بهتر است برای یک بار هم شده به منظور حفظ سرمایههای ملی نظیر هادی چوپان که تکستاره و نابغه هستند، با یک استراتژی قابل اجرا، از آنها حمایت مالی و معنوی کرد. با توجه به پرهزینه بودن ورزش بدنسازی، صحبت با یکی از بنگاههای اقتصادی موفق در نقش اسپانسر، نزدیکترین و آسانترین راه ممکن است. ایجاد یک بسته انگیزشی توسط دولت مثل کم کردن مالیات، دادن وامهای کمبهره و... به بنگاهی که قصد دارد اسپانسر اعجوبه بدنسازی حرفهای جهان شود، پیشنهادی وسوسهانگیز و تهییجکننده است!
ارسال به دوستان
یادداشت روز
غزه، تولد انسان
علی عسگری: تفکر مدرن در بنیانهای خود بر افسونزدایی از عالم شکل گرفت. مبنای این تفکر چنین بود که عالم آنگونه که میگویند مملو از راز نیست. اشیا چیزی جز همان اموری که بر ما پدیدار میشوند نیستند، لذا در جستوجوی آنها لازم نیست به دنبال امری ماورایی بگردید. غرب با چنین رویکردی همه آن چیزی را که انسان برای آن خلق شده بود، در همین دنیا تعریف کرد. عقل تکنیکی آمده بود تا به انسان یاری برساند که اهداف و غایات خود را در همین زمین و نه در جای دیگر محقق سازد؛ لذا با سیطره کامل خود بر حقیقت، انسان فروکاسته شد به همین جسم، پوست و استخوان و هدفی نداشت جز همان که در زندگی دنیایی وضع بهتری داشته باشد. برای آنها که هنوز دوست داشتند با باورهای دینی زندگی کنند، نهضت اصلاحات دینی آمده بود تا همین منظر را توجیه کند. از منظر پروتستانتیسم، سعادت و شقاوت اموری نبودند که با عمل ارادی شما به دست بیایند، بلکه از قبل تقسیم شده و مشخص بودند. البته شما اگر وضع خوبی در این دنیا به لحاظ اقتصادی داشته باشید، نشان از آن دارد که در همان تقسیم نخستین اهل سعادت هستید، لذا کار دنیوی تنها وسیله احراز سعادت اخروی شد. با این توضیح اما آنچه به دست آمد انسانی بریده از آسمان، در دنیایی بدون هیچگونه راز و باطن بود. هر آنچه بود در همین شهود عالم تعریف میشد و در غیب فقط بیخبری وجود داشت. این تحلیل بر مسیر خود دههها ادامه یافت، انسان مصرفی را خلق کرد و در قرن بیستم تبدیل به امری جهانی شد. انسان مصرفی در باطن خود به هیچ چیز نمیاندیشید مگر سود و همین سوداندیشی وی مبنای عقلانیت و تعادل در نظم جامعه شمرده میشد. تصور چنین بود که انسان با پروژه مدرنیته به تمامیت خود رسیده است. اعلام پایان دنیا توسط فوکویاما در سال ۱۹۸۹ به معنای آن بود که انسان هر آنچه ظرفیت رشد در باطن خود داشته را عیان کرده و انسان مصرفی غربی در نهاییترین قلهای که میشود برای انسان متصور شد حضور یافته است. با این حال رخدادهایی، بند بند این خواب آشفته برای انسان را از هم گسیخت. با انقلاب اسلامی، ناگهان انسانی سر برآورد که قفس آهنین عقل ابزاری را شکسته، در جستوجوی عالم غیب به دنبال راه ارتباطی با آسمان میگشت. هدف این انسان تازه تولد یافته بازگشت شورانگیز به عالم بود. اشیا و اجزا از منظر انسان انقلاب اسلامی موجوداتی سراسر راز بودند، همانگونه که خداوند میفرماید: «وَإِنْ مِنْ شَیْءٍ إِلَّا عِنْدَنَا خَزَائِنُهُ وَمَا نُنَزِّلُهُ إِلَّا بِقَدَرٍ مَعْلُومٍ». معنای این سخن به واقع چنین است که عالم آنگونه هم که تصور میکنید بیروح نیست. اجزا و پدیدهها واجد حقایقی در آسمان دیگر هستند، لذا با این تفسیر مجدد شورانگیزی به ذرات عالم تزریق شد و هدف انسان نه فقط حضور و بهرهمندی در همین عالم ظواهر، بلکه دستیابی به خزینههای آن ظواهر شد. هدف انسان انقلاب اسلامی پیوند میان ظاهر و باطن، غیب و شهود، دنیا و آخرت شد. این انسان هم زندگی را در پرتو مقاومت و معنویت تفسیر کرد و هم مقاومت و معنویت را در پرتو زندگی ممکن ساخت. انسان انقلاب اسلامی اما به واسطه همین نگاه، قواعد جدیدی را برای عالم رسم میکرد. برای مثال ازخودگذشتگی، ایثار و مفاهیمی از این دست برای دستیابی به آن حقیقت معنوی و قدسی امری کاملا معقول و موجه بود؛ موضوعی که بنا بر عقل تکنیکی به هیچ عنوان قابل توجیه نیست. نخستین بار که نظریههای علوم انسانی به واسطه این خصلت ساختارشکن ابراز عجز از فهم کردند، در رخداد انقلاب اسلامی است. در این رخداد عظیم عموم جامعهشناسان و نظریهپردازان بر این موضوع اتفاق داشتند که تحلیل چنین انسانی با نظریههای موجود چندان ممکن نیست.
این انسان تمام پیشفرضها و مبادی دانش جدید را به هم ریخت. دومین ظهور این عجز در مقاومت انسان یمنی و سومین ظهور آن اما در انسان غزه محقق شده است. این پرسش که این مردم به چه مولفهای تکیه کردهاند که بهرغم تمام مشقتها باز هم پابرجا ماندهاند، پرسش سترگی است که فیالحال تفکر غربی از پاسخ آن عاجز است. قحطی، گرسنگی طاقتفرسا و در عین حال جاری بودن زندگی و مقاومت پدیدهای است که خبر از ظهور مجدد انسان انقلاب اسلامی، این بار در غزه میدهد. با این توضیح انسان غزه را میتوان چالشی معرفتی برای غرب به حساب آورد؛ چالشی که توانایی شالودهشکنی نظم جهانی و انسان مدرن را در بطن خود دارد.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» از خسارات سیل، وضعیت سیلزدگان و امدادرسانی در سیستان و بلوچستان گزارش میدهد
داد و امداد
ساکنان مناطق جنوب سیستانوبلوچستان در پی بارشهای سیلآسای اخیر وضعیت نامناسبی دارند. شرایط زندگی مردم در برخی مناطق روستایی بحرانی است، چرا که هنوز راه ارتباطی حدود 50 روستا قطع است و خدماترسانی به آنها به سختی انجام میشود. بارشهای اخیر هرچند خوشبختانه تلفات جانی نداشت ولی خسارات زیادی را به زیرساختهای عمومی، واحدهای مسکونی، مزارع، راهها و زمینهای کشاورزی وارد کرده است. طبق گزارشهای موجود، شدت بارشها به حدی بوده که 16 شهرستان و هزار و ۹۴۷ روستا در سیستانوبلوچستان تحت تاثیر سیلاب قرار گرفت و واحدهای مسکونی زیادی نیز بر اثر جاری شدن سیلاب آسیب کلی و جزئی دید. همچنین ۴ سد شامل سدهای مخزنی پیشین در شهرستان سرباز، سدزیردان در منطقه دشتیاری چابهار، سد شیکلک در چابهار و سد خیرآباد نیکشهر بر اثر بارشهای اخیر آبگیری و سرریز شدند. هر چند همه نیروها از دستگاههای دولتی، نهادها و ارگانهای مختلف برای امدادرسانی و کمک به سیلزدگان منطقه در این مدت بسیج شدند و طی چند روز اخیر بیوقفه در حال خدماترسانی به سیلزدگان هستند ولی مطابق گزارشهای مردمی و رسانههای محلی، خدماترسانیها به دلیل عمق این فاجعه و خسارات آن چون قطع برخی ارتباطات جادهای، گل و لای فراوان و آبگرفتگیهای وسیع، در برخی مناطق سخت و به کندی انجام میشود. بر اساس آخرین آمارها، ۲۰۰ تیم امدادی با پشتیبانی 5 استان همجوار سیستانوبلوچستان هماکنون در منطقه حاضرند و مشغول امدادرسانی به صورت زمینی و هوایی بوده و به مردم متاثر از سیل خدماترسانی میکنند، که البته در مناطق صعبالعبور این کار دشوار است. با آنکه مسؤولان از انشعاب و اتصال آب و برق منازل سیلزده خبر میدهند ولی برخی روستاها همچنان آب و برق ندارند. خانههای بسیاری از روستاییان ویران شده است به طوری که طبق گزارشهای موجود، حدود 1800 واحد مسکونی در پی آبگرفتگی ناشی از سیل دچار آسیبدیدگی شده و راه دسترسی به برخی روستاها نیز همچنان مسدود است.
* انسداد راه دسترسی به ۴۶ روستای درگیر سیل
با آنکه امدادرسانی به سیلزدگان سیستانوبلوچستان همچنان در حال انجام است ولی برخی روستاها دسترسی به راههای اصلی ندارند که خدماترسانی به آنها از طریق قایق و بالگرد انجام میشود. معاون عمرانی استاندار سیستانوبلوچستان درباره چگونگی امدادرسانی به مناطق سیلزده سیستانوبلوچستان به «وطن امروز» گفت: با اقدامات شبانهروزی امدادگران و نیروهای خدماترسان بیشتر مشکلات ناشی از وقوع سیلاب در این منطقه تاکنون رفع شده است اما همچنان برای دسترسی به ۴۶ روستای درگیر سیل جنوب استان مشکلاتی وجود دارد. منصور بیجار با بیان اینکه اقلام مورد نیاز ساکنان روستاهای صعبالعبور به دلیل تخریب جادههای اصلی با لنکروز، قایق و بالگرد ارسال میشود، افزود: بارشها همچنان به صورت پراکنده در برخی مناطق سیلزده ادامه دارد که با توجه به حجم زیاد بارشها، سیلاب مناطقی را تحت تاثیر قرار داده است. منصور بیجار ادامه داد: با شروع بارشهای سیلآسا قطعی آب، برق و مسدود شدن راهها در جنوب سیستانوبلوچستان را شاهد بودیم که از همان ابتدای بارشها دستگاههای اجرایی، خدماتی و امدادی در آمادهباش کامل در منطقه حاضر شدند و به مردم خدمات خوبی ارائه دادهاند. وی افزود: ۱۷ نفر از افرادی که گرفتار سیل بودند و جانشان در معرض خطر بود، در کمترین زمان ممکن با کمک دستگاههای امدادرسان نجات یافتند. همچنین از ابتدای وقوع سیل در سیستان و بلوچستان، تعدادی از مسؤولان کشوری برای بازدید از مناطق آسیبدیده و درگیر سیل در منطقه حاضر شدند و برای رفع مشکل راهها تمام ماشینآلات، دستگاههای خدماترسان و اجرایی در منطقه حضور دارند. وی ادامه داد: تاکنون بیشتر مشکلاتی که سیلاب در زمینه آب، برق و راه به وجود آورده، رفع شده اما همچنان برای دسترسی به ۴۶ روستای درگیر سیل جنوب استان با مشکل مواجه هستیم که امیدواریم این مشکل بزودی برطرف شود. معاون عمرانی استاندار سیستانوبلوچستان با بیان اینکه همچنان ۳۱ روستا در دسترسی به آب مشکل دارند، عنوان کرد: مسؤولان قول دادند در سریعترین زمان ممکن مشکل دسترسی به آب را در این روستاها رفع کنند. این در حالی است که از ابتدای وقوع سیل نیز آب و اقلام مورد نیاز روستاییان این منطقه تامین شده است. وی گفت: همه دستگاهها در آمادهباش هستند و مرخصی تمام مدیران لغو شده است. استاندار سیستانوبلوچستان شخصا در منطقه حضور یافته و به صورت میدانی خدماترسانی به مردم را از نزدیک رصد میکند تا اگر مشکلی در زمینه خدماترسانی وجود دارد، درباره آن تصمیمگیری و برای برطرف شدن آن اقدام لازم انجام شود.
* ذخیره ۶۲۳ میلیون متر مکعب آب در سدهـای سیستان وبلوچستان
۶۲۳ میلیون متر مکعب آب در سدهای سیستانوبلوچستان در پی بارشهای شدید اخیر ذخیره شده است. معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری سیستانوبلوچستان گفت: توجه به تمهیدات اندیشیده شده در سالهای گذشته و ساخت سدها در این مناطق نه تنها سبب شد شدت میزان خسارات وارده به روستاها و شهرها کاهش یابد، بلکه بیش از ۳۴۵ میلیون مترمکعب آب حاصل از بارشهای رگباری در سدهای پیشین، زیردان، خیرآباد، ماشکید علیا و کهیر ذخیره شده است. وی افزود: در برخی سدها بر اساس شدت دبی آب ورودی، بازگشایی به موقع دریچه سدها و هدایت آب به زمینهای کشاورزی پاییندست، موجب خوشحالی کشاورزان منطقه شده است.
* اعلام آمادگی مردمی برای کمک به سیلزدگان
فداحسین مالکی، نماینده مردم زاهدان و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با«وطن امروز» درباره وضعیت سیلزدگان، امدادرسانی به آنها و تامین خسارات وارده به کشاورزان، همچنین افرادی که متاثر از سیل دچار خسارات و مشکلات شدهاند، گفت: هر چند خدماترسانی و کمک دستگاههای دولتی، سازمانها و نهادها به سیلزدگان طی چند روز اخیر قابل توجه است ولی همچنان برخی مناطق روستایی به دلیل درگیری با سیلاب شرایط مناسبی ندارند و دارای مشکل هستند. وی افزود: با پیگیریهایی که از سوی نمایندگان مجلس بویژه نمایندگان استان سیستان و بلوچستان برای رفع هر چه سریعتر مشکلات سیلزدگان این استان انجام شد، امروز (دیروز سهشنبه) با محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران جلسه داشتیم تا سرعت کار برای امدادرسانی و تامین نیازهای مناطق درگیر با سیل بیشتر شود، چرا که مشکلات در برخی مناطق همچنان پابرجاست و برخی مناطق برق و آب شرب ندارند. امید است با قولی که وی داده است اقدامات در مناطق سیلزده سرعت عمل بیشتری گیرد.
مالکی با بیان اینکه هیاتی از مجلس قرار است برای بررسی تامین خسارات و سرکشی به سیلزدگان به مناطق سیلزده (چابهار) بروند، افزود: به منظور کمکرسانیهای ضربتی که مورد تاکید مقام معظم رهبری نیز در شرایط خاص است، مجلس پیگیر رسیدگی به سیلزدگان است تا علاوه بر محافظت ساکنان در مسیر سیل، امدادرسانیهای اولیه نیز با جدیت از سر گرفته شود. وی اضافه کرد: اعزام هیاتی از مجلس به مناطق سیلزده در راستای تسریع روند امدادرسانی، برآورد خسارات و بررسی و حل مشکلات این منطقه است، از طرفی نیز خیلیها برای تامین و ارسال کمکهای مردمی به سیلزدگان اعلام آمادگی کردهاند. به طور مثال شرکتهای تابع وزارت صمت نیز اعلام آمادگی کردهاند تا با ارسال اقلام مورد نیاز سیلزدگان وارد عمل شوند.
***
بارندگیهایی معادل 2.5 سال بارش
بارندگیهای اخیر در سیستانوبلوچستان اگر چه خسارات زیادی را به بار آورد ولی توانست سدهای نیمهخشک و کمآب این منطقه را سرریز کند. بخش عمده آب ناشی از بارندگیهای فراوان به دلیل انجام نشدن عملیات آبخیزداری و نبود سیلبند و همچنین نبود سدهای بزرگ برای ذخیرهسازی در این منطقه کمآب، متاسفانه به صورت روانآب از مرز خارج میشود. نماینده سراوان و مهرستان در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «وطن امروز» گفت: سیل اخیر زمینهای کشاورزی خیلی از ساکنان این منطقه را نابود کرده است و چنانچه از سالهای پیش اقدامات لازم درباره ایجاد سیلبندها، عملیاتهای آبخیزداری و سدسازیها در این منطقه انجام میشد، هماکنون شاهد این وضعیت در این منطقه نبودیم. مالک فاضلی با بیان اینکه سیستانوبلوچستان کمترین بارندگیها را در طول سال دارد و بارشها در این منطقه معمولا به دلیل شرایط اقلیمی سیلآساست، اظهار داشت: حال در چنین شرایطی با توجه به نیاز آبی و چالش پیش روی تامین آب در این استان، متاسفانه اقدامات زیرساختی برای نگهداری آب در این استان وجود ندارد به طوری که طبق پیشبینی کارشناسان در پی بارندگیهای اخیر بیش از 2 میلیارد متر مکعب آب از استان خارج و به سمت پاکستان سرازیر شده است. وی با بیان اینکه وضعیت سیلزدگان خیلی مناسب نیست، از مسؤولان خواستار کمکرسانی بیشتر به مردم این منطقه شد و گفت: احتمال بروز بیماری و شیوع ویروسها در صورت عدم تامین نیازهای بهداشتی، آب آشامیدنی سالم و تغذیه مناسب وجود دارد که این مساله مهم باید مورد توجه قرار گیرد. از سویی دیروز وزیر نیرو با حضور در مناطق سیلزده سیستانوبلوچستان و بازدید از وضعیت این مناطق، دستورات لازم را برای تسریع در حل مشکلات سیلزدگان صادر کرد. علیاکبر محرابیان با حضور در مناطق سیلزده در جنوب سیستانوبلوچستان از میزان خسارتهای وارد شده به بخشهای زیرساختی، همچنین از روند امدادرسانی به مردم این منطقه بازدید کرد. وی در این بازدید گفت: بارشهای اخیر در منطقه جنوب سیستانوبلوچستان معادل 2.5 سال بارش بوده که شدت بارشها نیز بشدت بالاست. در برخی نقاط طی 20 روز 400 میلیمتر بارش داشتهایم. وی خاطرنشان کرد: برق تمام روستاها وصل شده است. شبکه آب اغلب روستاها پایدار است. در مخابرات نیز مشکلی نیست.
ارسال به دوستان
نگاه
وحشیگری صهیونیستها در غزه صدای غرب را هم درآورد
شهاب خادم: جنایت پنجشنبه هفته گذشته در میدان النابلسی در خیابان الرشید غزه، موجب بهت جهانی شده است. حمله به مردم گرسنهای که منتظر دریافت آرد بودند، بسیاری از محافلی که تاکنون حاضر نبودند سطح سبعیت ارتش صهیونیستی را باور کنند، به یقین رسانده است.
این واقعه که از آن با عنوان «جنایت آرد» یاد میشود، ۱۲۰ شهید و 760 زخمی بر جا گذاشت و بسیاری از محافل جهانی خواستار توقف جنگ در غزه شدهاند؛ از چین و روسیه گرفته تا آمریکای جنوبی به محکومیت این جنایت پرداختهاند. این جنایت حتی صدای آمریکا را هم بلند کرده است و معاون رئیسجمهور آمریکا روز دوشنبه خواستار توقف فوری جنگ شد. در اروپا نیز کشورهای آلمان و انگلیس خواستار تحقیق در این باره شدهاند و فرانسه، رژیم تروریست صهیونیستی را عامل جنایت معرفی کرده است. هلند هم گفته است اسرائیل باید درباره این واقعه توضیح دهد.
شواهد و قرائن به حدی وجود دارد که تکذیبیههای پیدرپی ارتش رژیم صهیونیستی و بیان ادعاهای همیشگی تاکنون نتوانسته کسی را مجاب کند.
سخنگوی ارتش این رژیم ابتدا گفت ازدحام دلیل این فاجعه بوده است اما دلایل و مستندات قوی از آثار شلیک گلوله و همچنین ترکش خمپاره در بدن شهدا و مجروحان موجب عقبنشینی صهیونیستها شد. آنها سپس با گستاخی مدعی شدند نیروهای مقاومت به سوی تجمعکنندگان در خیابان الرشید شلیک کردهاند، ادعایی که کسی آن را جدی نگرفت.
در این میان رسانههای غربی به مرور وارد صحنه اعتراض شده و ادعاهای اشغالگران را زیر سؤال میبرند. مجله آمریکایی فارن افرز روز دوشنبه به این موضوع پرداخت و نوشت: مقامات اسرائیلی مدام میگویند ارتش اسرائیل اخلاقمدارترین ارتش دنیاست اما این ادعا در حد یک «افسانه» است.
به نوشته این نشریه، نظامیان اسرائیلی هیچ کدام از پروتکلهای مربوط به کاهش تلفات غیرنظامیان را رعایت نمیکنند و حتی نوزادان هم از دست نظامیان صهیونیست در امان نیستند.
روزنامههای والاستریت ژورنال و نیویورکتایمز و دیدهبان حقوق بشر اروپا - مدیترانه نیز طی روزهای گذشته روایت ارتش صهیونیستی از جنایت خیابان الرشید را مردود اعلام کردهاند.
والاستریت ژورنال نوشت: «واکنش مقامات اسرائیلی درباره جنایت آرد در خیابان الرشید ناهماهنگ و دارای اطلاعات متناقض است». این روزنامه افزود: یک مقام اسرائیلی در ابتدا گفت منبع آتش تانک نبود، بلکه تیراندازی به وسیله تفنگ بود، سپس مقام دیگری گفت ابتدا تانک شلیک کرده و سپس نظامیان شروع به تیراندازی به سمت جمعیت کردهاند.
روزنامه نیویورکتایمز نیز نوشت: تصاویر کمی که ارتش اسرائیل منتشر کرده و تصاویری که در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، نمیتواند توالی رویداد واقعه را بخوبی شرح دهد. این روزنامه افزود: ارتش اسرائیل بخشهایی از ویدئوی یک پهپاد را منتشر کرده و از ارائه «فیلم ویرایشنشده» خودداری کرده است که فرضیه دستکاری را تقویت میکند و «ابهام درباره توالی رویدادها را افزایش میدهد».
دیدهبان حقوق بشر اروپا - مدیترانه نیز از همان لحظات اولیه جنایت خیابان الرشید اعلام کرد تمام شواهد را مستندسازی کرده است.
اشغالگران صحنهای در غزه را به تصویر کشیدهاند که راهی جز ابراز انزجار حتی برای محافل غربی نمانده است؛ بمباران بیمارستان المعمدانی در 17 اکتبر که 1000 شهید بر جا گذاشت، یکی از این نمونهها است؛ واقعهای که شبکه سیانان درباره آن گفت: «کاش این اتفاقات یک خواب باشد و جهان به این حد از جنون عادت نکند».
هر چند اعتراض یا درخواستهای کشورهای غربی برای توقف جنگ در غزه نمیتواند صادقانه باشد، چرا که همواره حمایت از رژیم صهیونیستی را وظیفه خود میدانند اما نفس این انتقادات نشان میدهد این جنایات به حدی گسترده و وحشیانه است که سکوت در قبال آن، تنها موجب رسوایی دولتها نزد مردم خود و در افکار عمومی بینالمللی خواهد شد.
در این باره باید به تجمع گسترده حامیان فلسطین در مقابل ساختمان روزنامه نیویورکتایمز در ۱۲ دسامبر اشاره کرد. تجمعکنندگان با شعار علیه اسرائیل، به سیاست خبری این روزنامه در قبال جنگ غزه به شدت اعتراض کردند؛ تظاهراتی که مقداری موجب تعدیل در سبک پوشش خبری این روزنامه شد. 10 نوامبر نیز 750 روزنامهنگار با امضای توماری به سیاست غالب رسانهای غرب درباره حمایت از رژیم صهیونیستی اعتراض کردند.
در نهایت باید تاکید کرد هر چند دولتها و غولهای رسانهای غرب حمایت از رژیم اشغالگر را وظیفه خود میدانند اما شدت وحشیگری و حجم کشتار غیرنظامیان که بیسابقهترین در قرن ۲۱ است و فشار افکار عمومی بیدار جهان آنها را مجبور کرده است به نسلکشی مردم غزه اعتراض کنند و خواستار توقف جنگ شوند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|