|
گزارش «وطن امروز» درباره افول امتیاز فیلمهای حاضر در کن 77
کن کمستاره
محمد محمدی: در حالی امروز هفتادوهفتمین جشنواره فیلم کن با معرفی برگزیدگان به کار خود پایان میدهد که با توجه به امتیازات، نظرات و رایگیریهای انجام شده توسط نشریات معتبر جهان و منتقدان سرشناس سینما، در دوره هفتادوهفتم اثر قابل توجه و ویژهای اکران نشد و عملا کن 77 به یکی از منحصربهفردترین ادوار در ناراضی نگه داشتن منتقدان و کارشناسان سینما بدل شد.
به عنوان نمونه فیلم «اوه، کانادا» در مجله گاردین امتیاز 40 از 100، فیلم «پرنده» در ورایتی 50 از 100 و «مگالوپلیس» در هالیوود ریپورتر 60 از 100 را دریافت کرد. این در حالی است که با توجه میانگین امتیازدهی آثار، مجله اسکرین دیلی به عنوان پایهگذار امتیاز در سینما ۲ ستاره را در مجموع به آثار کن 77 داده است.
البته در میان فیلمهای بخش اصلی آثاری چون «آنورا»، «گرند تور» و «مد مکس» نیز دیده میشوند که امتیاز بالای دریافت کردهاند اما برآیند و میانگین ستاره در بین 23 فیلم همانطور که بیان شد به عدد 2 میرسد که در بین ادوار کن بسیار ضعیف قلمداد میشود.
این در حالی است که در کن 76 اغلب آثار حاضر، از نشریات و مجلات معتبر و منتقدان سرشناس امتیازات قابل قبولی دریافت کرده بودند. به عنوان نمونه در کن 2023 از 21 فیلم حاضر در آن سال تنها ۳ فیلم بودند که امتیازشان زیر 40 (از 100) بود و فیلمی چون «سقوط یک آناتومی» از ۳ نشریه ورایتی، هالیورد ریپورتر و گاردین امتیاز 80 به بالا دریافت کرده بود؛ موردی که در کن 2024 هرگز اتفاق نیفتاد.
همین موضوع باعث شد مروری داشته باشیم به چند فیلم برگزیده و برنده نخل طلایی از ادوار فستیوال کن که جزو بهترین آثار در سینمای جهان به شمار میروند تا با این مقایسه به روشنی متوجه شوید در کن امسال هر فیلمی که نخل طلا به دست آورد، قطعا نمیتواند بهترین فیلم در جهان باشد.
* پاریس، تگزاس/ ۱۹۸۴
یکی از بهترین فیلمهای «ویم وندرس» است؛ کارگردانی که رویای آمریکایی را با رویای اروپایی ترکیب کرده و فیلمی ساخت که پس از گذشت ۴ دهه، هنوز یکی از بهترین عاشقانههای تاریخ سینماست. با توجه به بازیهای فوقالعاده و یک پایانبندی بهیادماندنی، میتوان این فیلم را لایقترین اثر در کسب نخل طلا دانست.
* مرد سوم/ ۱۹۴۹
این شاهکار «کارول رید» از قهرمانان گمنام سینمای بریتانیا و یکی از بزرگترین برندگان نخل طلای کن است؛ برندهای که نشان داد سلیقه هیات داوران کن قابل انعطاف است و یک فیلم نوآر شیک و هوشمندانه هم میتواند پیروز نهایی چنین فستیوالی باشد! فیلم درباره یک داستاننویس است که پس از پایان جنگ جهانی به وین سفر کرده تا درباره مرگ دوست قدیمیاش تحقیق کند. علاوه بر کارگردانی، فیلمبرداری فیلم به مدیریت «رابرت کراسکر» هم آنقدر درخشان بود که جایزه اسکار گرفت.
* اینک آخرالزمان/ ۱۹۷۹
بیشتر فیلمهای مربوط به جنگ ویتنام، رویکردی کلیشهای نسبت به این جنگ و بازآفرینی تلخیهایش روی پرده نقرهای داشتند اما هنر «فرانسیس فورد کاپولا» این بود که خطوط را شکست و اثری سترگ، پرحاشیه و استثنایی درباره این جنگ بدنام ساخت. فیلم درباره یک افسر ارتش آمریکاست که مامور میشود یکی از سرهنگهای خودی را که عقلش را از دست داده و فکر میکند خدای یکی از قبایل محلی ویتنام است، از بین ببرد.
فیلم به لطف بازیهای عالی «مارلون براندو»، «مارتین شین» و «رابرت دووال» یک دستاورد سینمایی است که به رغم بروز تنشهای جنونآمیز در پشت صحنهاش، به یکی از بهترینهای تاریخ سینما تبدیل شد.
* آگراندیسمان/ ۱۹۶۶
«مایکلآنجلو آنتونیونی» یکی از اساتید مسلم سینمای ایتالیا، اروپا و جهان بود که میشود «آگراندیسمان» را بهترین ساخته او دانست. فیلم درباره یک عکاس فشن است که هنگام عکاسی از زنی زیبا در یک پارک، تصادفا وقوع قتلی را با دوربینش ثبت میکند. فیلمنامه فیلم بسیار هوشمندانه به زیر و بم هنر آوانگارد در دهه ۶۰ اروپا پرداخته و کارگردانی آنتونیونی نیز بسیار پویا و استادانه است.
* ویریدیانا/ ۱۹۶۱
شکی نیست که «لوئیس بونوئل» فیلمساز اسپانیایی - مکزیکی یکی از تاثیرگذارترین کارگردانان تمام دوران است اما کمتر کسی او را با «ویریدیانا» که برنده نخل طلای سال ۱۹۶۱ بود به یاد میآورد و بونوئل عموما با فیلمهای کلاسیکی مانند «جذابیت پنهان بورژوازی»، «زیبای روز» و البته «سگ آندلسی» شناخته میشود. فیلم موفق بونوئل در کن، داستان راهبهای را روایت میکند که مدت کوتاهی قبل از ادای آخرین عهدش، عمویش را که بتازگی همسرش را از دست داده، ملاقات میکند.
* راننده تاکسی/ ۱۹۷۶
«مارتین اسکورسیزی» که به عنوان یکی از بهترین فیلمسازان تمام دوران شناخته میشود، سال ۱۹۷۶ با فیلم «راننده تاکسی» که نقدی زهرآگین به جامعه آمریکای پس از ویتنام بود، نخستین شاهکارش را تقدیم تاریخ سینما کرد. این فیلم با بازی «رابرت دنیرو»، «هاروی کایتل» و «جودی فاستر»، داستان یک راننده تاکسی نیویورکی پریشانحال و کهنهسرباز جنگ ویتنام را روایت میکند که در خیابانهای تاریک شهر حرکت میکند و در عین حال شاهد لجن و خشونتی است که در خیابانها شروع شده است.
***
حال تصور کنید کدامیک از 23 فیلم حاضر در کن 77 در چنین سطح و کیفیتی قرار گرفته است؟! با توجه به امتیازدهی منتقدان و مجلات معتبر بسادگی میتوان دید کن 2024 به گواه آمار و ارقام یکی از ضعیفترین ادوار خود را گذرانده است.
آش فیلمهای متوسط و ضعیف در کن به قدری شور شده بود که حتی فیلم رسولاف که به صورت غیرقانونی به کن راه یافته بود و انتظار میرفت با توجه به سیاستهای کن و حمایتهای ویژه و نامتعارف از این فیلمساز بهرغم خروج غیرقانونی نیز به صورت دستوری و ابلاغی مورد توجه قرار گیرد، توجهات را جلب نکرد(!) در اکران صبح جمعه برای تعداد معدودی از منتقدان و کارشناسان آنها نیز این فیلم را ضعیف، کشدار و پردیالوگ نامیدنند؛ فیلمی که تنها وجه تمایزش با سایر 22 فیلم حاضر در بخش اصلی، مدت زمان طولانیاش (2 ساعت و 30 دقیقه!) بود که از آن به عنوان طولانیترین فیلم بخش اصلی نامبرده شد.
اما فارغ از اتفاقات وحواشی پیرامونی رسولاف که حتی در کشور نیز چندان شناختهشده نیست و اساسا فیلم آخرش هم ارزش چندانی برای پرداختن ندارد، باید منتظر ماند و دید داوران بخش اصلی شامل گرتا گرویگ، خوان آنتونیو بایونا، ابرو جیلان، پیرفرانچسکو فاوینو، لیلی گلدستون، اوا گرین، هیروکازو کورائیدا، نادین لبکی و عمر سی امشب کدامیک از 23 فیلم حاضر در این بخش را مستحق نخل طلایی میدانند.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» از نشست سران مقاومت در کشورمان گزارش میدهد
جلسه معنادار در تهران
گروه سیاسی: تحولات داخلی ایران که از دوشنبه هفته گذشته آغاز شد، قاب تلخی بود که در حافظه تاریخی مردم ایران حماسه و ماندگار شد. جامعه ایرانی پیش از این نیز حوادث سخت و تلخ را پشت سر گذاشته است و این انبان تجربه موجب میشود در مسیر و اراده ملت ایران تغییری ایجاد نشود. سقوط بالگرد رئیسجمهور و وزیر امور خارجه و شهادت هیات همراه نوعی توهم به رژیم صهیونیستی و جریانهای رسانهای وابسته به این جریان داد که ایران درگیر مسائل داخلی میشود و تمرکز بر «موضوع فلسطین» تا مدتی به دست فراموشی سپرده خواهد شد. حتی برخی پا را فراتر گذاشته و بر به حاشیه رانده شدن مساله مقاومت ایستادگی کردند تا نوعی دلسردی و یأس را به مردم کشورهای مقاومت پمپاژ کنند؛ موضوعی که مانورهای رسانهای بسیاری نیز پیرامون آن انجام شد و شبکهها و روزنامههای مختلف رژیم صهیونیستی و جریان ضدانقلاب به عنوان بازوی عملیات روانی این جریان اقدام به فضاسازی کردهاند.
برای نمونه سایت والانیوز همان روز نخست حادثه در یادداشتی تفصیلی به جایگاه امیرعبداللهیان در ایران و تاثیر وی بر مقاومت پرداخت و نوشت: «حسین امیرعبداللهیان در سفر به نیویورک و در گفتوگویش با شبکه انبیسی نیوز با لحن هشدار شدید اسرائیل را تهدید کرده بود که اگر اسرائیل بیش از این در منطقه ماجراجویی کند، پاسخ ایران به اسرائیل «فوری و حداکثری» خواهد بود». روزنامه یدیعوت آحارانوت نیز نوشت: «گروههای نیابتی ایران نبود حسین امیرعبداللهیان را با توجه به نقش او در تقویت همکاریهای تهران با این سازمانها در دوره نزدیک احساس خواهند کرد»، همچنین وبسایت اقتصادی اسرائیلی کالکالیست، وبسایت خبری شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل و روزنامه اسرائیلهیوم نیز در مطالب جداگانهای تلاش کردند شهادت امیرعبداللهیان را «ضربه به گروههای مقاومت منطقه» القا کنند. اما در چند روز اخیر ۲ تصویر در رسانهها منتشر شد که توجه بسیاری را به خود جلب کرد. ۲ تصویر معنادار یکی از نشست سرپرست وزارت امور خارجه با گروههای مقاومت و دیگری از جلسه فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و فرمانده نیروی قدس سپاه با نمایندههای ارشد گروههای مقاومت بر خروجی رسانهها قرار گرفت که نشان داد چه هماهنگی پیوسته و گستردهای بین گروههای مقاومت در جریان است. تصویر نشستهای گروههای مختلف در حضور فرمانده کل سپاه و فرمانده نیروی قدس سپاه، همچنین تصویر یادگاری گروههای مقاومت پس از دیدار با علی باقری، سرپرست وزارت امور خارجه که در نوع خود بینظیر بود نشان میدهد گروههای مقاومت تا چه اندازه به یکدیگر نزدیک هستند و این موضوع پس از عملیات «وعده صادق» تشدید نیز شده است.
در تصویر یکی از این نشستها، سردار سلامی فرمانده کل سپاه، سردار قاآنی فرمانده نیروی قدس سپاه، اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس و محمد عبدالسلام سخنگوی انصارالله یمن دیده میشوند. سپاه نیوز درباره این دیدار نوشت: در حاشیه مراسم تشییع پیکر مطهر خادم الرضا (ع) حضرت آیتالله رئیسی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران و دیگر شهدای خدمت، مسؤولان گروههای مقاومت اسلامی با سردار سرلشکر پاسدار حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سردار سرتیپ پاسدار اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه دیدار و گفتوگو کردند. در این دیدار آخرین وضعیت سیاسی، اجتماعی و نظامی غزه و عملیات توفان الاقصی و نقش جبهه مقاومت بررسی شد و مورد تبادل نظر قرار گرفت و بر استمرار جهاد و مبارزه تا پیروزی کامل مقاومت اسلامی فلسطین با مشارکت همه گروهها و جبهه مقاومت در منطقه تاکید شد.
همچنین وبسایت وزارت امور خارجه با اشاره به حضور رهبران گروههای مقاومت فلسطین، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس)، محمد الهندی، معاون دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین و جمیل مزهر، معاون دبیرکل جبهه خلق برای آزادی فلسطین به همراه تعدادی از اعضای دفتر سیاسی در گزارشی نوشت: هر ۳ گروه که برای شرکت در آیین بزرگداشت بینالمللی شهادت رئیسجمهور سیدابراهیم رئیسی و وزیر امور خارجه امیرعبداللهیان به تهران سفر کردهاند، ضمن حضور در سالن اجلاس سران و ادای احترام به رئیسجمهور و وزیر امور خارجه شهید جمهوری اسلامی ایران، با علی باقری سرپرست وزارت امور خارجه دیدار و مراتب تسلیت، همدردی و همبستگی خود و مردم مقاوم فلسطین را با رهبری، دولت و مردم ایران ابراز داشتند. در ادامه این گزارش آمده است: در این دیدار رهبران مقاومت فلسطین با گرامیداشت یاد و خاطره دکتر امیرعبداللهیان و اشاره به اهتمام و تحرک ویژه ایشان در دفاع از حقوق مردم فلسطین در نشستها و مجامع منطقهای و بینالمللی، تلاشهای شهید امیرعبداللهیان در برقراری و تقویت پلهای ارتباطی با کشورهای عربی و اسلامی را ارزشمند خواندند. علی باقری با تشکر از ابراز همدردی و همبستگی گروههای مقاومت با کشورمان، از مقاومت شجاعانه مردم فلسطین در مقابل رژیم صهیونیستی تمجید کرد.
سرپرست وزارت امور خارجه با اشاره به عقلانیت راهبردی حاکم بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: مقاومت یک شعار یا تاکتیک نیست، بلکه یک آرمان مبتنی بر مولفههای واقعی است و به همین جهت هم در رویارویی 7.5 ماهه اشغالگران مسلح به پیشرفتهترین سلاحهای کشنده با مردم مظلوم و مقتدر غزه، این ملت فلسطین است که با تحمل جراحت ناشی از جنایات صهیونیستها پرچم عزت و استقلال و اقتدار را برافراشته است. علی باقری با اشاره به برخی اظهارات در نفی کارآمدی مقاومت با توجیه آرمانی و عملا غیرواقعی بودن آن، تصریح کرد: در کارآمدی مقاومت همین بس که نه تنها صهیونیستها را در میدان به ذلت کشانده، بلکه در عرصههای سیاسی، حقوقی و دیپلماسی عمومی جهانی هم صهیونیستها بیسابقهترین شکست را در طول 76 سال گذشته تجربه میکنند، بهگونهای که حتی استفاده نامشروع آمریکا از ابزار و قدرت سیاسی، حقوقی و دیپلماسی عمومی خود در عرصه بینالمللی نیز نتوانسته راه نجاتی برای صهیونیستها ایجاد کند.
علی باقری با اشاره به رویکرد و تلاشهای اصولی دکتر رئیسی و دکتر امیرعبداللهیان در حمایت از حقوق حقه مردم فلسطین و مقاومت، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران تمام تلاش خود را برای دفاع از مردم مظلوم فلسطین و مقاومت مشروع علیه اشغالگران صهیونیست و توقف جنایات رژیم علیه ملت مظلوم فلسطین به کار خواهد بست.
ارسال به دوستان
ارتش چین رزمایش شبیهسازی محاصره و حمله به تایوان را آغاز کرد
مجازات تجزیهطلب!
گروه بینالملل: ارتش چین از روز پنجشنبه رزمایش بزرگی را در اطراف تایوان شروع کرد. این رزمایش که در آن نحوه حمله نظامی و محاصره این جزیره تمرین شده باعث ترس شدید غرب و آمریکا شده است.
چین صبح پنجشنبه رزمایش نظامی 2 روزه خود در اطراف تایوان را که با هدف «مجازات سنگین برای اقدامات جداییطلبانه» برنامهریزی شده است، آغاز کرد. این رزمایش 3 روز پس از آن انجام میشود که «لای چینگ ته» به عنوان رئیس جدید جزیره تایوان سوگند یاد کرد.
چین، تایوان را بخشی از خاک خود میداند و لای را یک «جداییطلب خطرناک» خوانده است که موجب «جنگ و افول» این جزیره میشود. شینهوا گزارش داد رزمایش 2 روزه چین «شمشیر مشترک ۲۰۲۴A» نام دارد و هدف آن «تمرکز بر آمادگی گشتزنی مشترک هوایی- دریایی - رزمی، کنترل مشترک و جامع میدان نبرد و حملات مشترک دقیق به اهداف کلیدی» است. بر اساس این گزارش، این رزمایش در تنگه تایوان، شمال، جنوب و شرق این جزیره، همچنین در اطراف جزایر کینمن، ماتسو، ووکیو و دونگین برگزار میشود. «لی شی» سخنگوی ارتش چین در این باره گفت هواپیماها و کشتیهای نظامی در این رزمایش حضور دارند و این تمرینات «مجازاتی سنگین برای اقدامات جداییطلبانه نیروهای استقلالطلب تایوان و هشداری شدید به دخالت و اقدامات تحریکآمیز نیروهای خارجی» است.
وزارت دفاع تایوان در واکنش به رزمایش چین اعلام کرد: چنین اقدامات تحریکآمیز غیرمعقولی را که موجب تضعیف صلح و ثبات منطقهای میشود، قویا محکوم میکنیم. این وزارتخانه در بیانیه خود با اعلام اینکه «همه افسران و سربازان نیروهای مسلح آماده هستند» افزود: نیروهای هوایی، دریایی و زمینی را برای پاسخ دادن و دفاع از آزادی و دموکراسی و حاکمیت جمهوری چین (تایوان) اعزام کردهایم. در این بیانیه آمده است: «ما خواهان جنگ نیستیم اما آمادگی برای جنگ را قویا حفظ میکنیم و به جنگ پاسخ میدهیم و از جنگ پرهیز نمیکنیم». همچنین وانگ یی، وزیر خارجه چین در سخنان خود در نشست وزرای خارجه «سازمان همکاری شانگهای» گفت: تایوان «هسته مسائل اصلی» چین و فعالیتهای استقلالطلبانه، مخربترین عامل برای صلح تایوان است. وزارت خارجه چین به نقل از وانگ یی نوشت: اقدامات زشت لای چینگ ته و سایرینی که به ملت و اجدادشان خیانت میکنند، شرمآور است. وانگ یی افزود که هیچ چیز نمیتواند مانع دستیابی چین به «اتحاد مجدد» و بازگرداندن تایوان به «سرزمین مادری» شود. همه جداییطلبان استقلال تایوان بر ستون شرم تاریخ میخکوب خواهند شد. به گزارش شبکه تلویزیونی دولتی CCTV چین، به عنوان بخشی از این رزمایش، دهها جنگنده چینی حامل مهمات واقعی، در کنار ناوشکنها، ناوچهها و قایقهای تندرو و موشکی، حملات ساختگی علیه «اهداف نظامی با ارزش دشمن» انجام دادند. وزارت دفاع تایوان هفته پیش هم مدعی شد پس از خروج آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا از چین و بازگشت به واشنگتن، پکن تحرکات نظامی خود را حوالی جزیره تایوان از سر گرفته است. به ادعای وزارت دفاع تایوان، چین با ۲۲ هواپیمای نظامی از جمله جنگندههای سوخو۳۰ حوالی تنگه تایوان تردد داشته و ۱۲ فروند از این جنگندهها نیز از «خط میانه» عبور کردهاند. این خط فرضی زمانی مرز غیررسمی بین چین و تایوان محسوب میشد که هیچکدام از طرفین حق عبور از آن را نداشتند اما نیروی هوایی چین با اشاره به اقدامات تحریکآمیز جداییطلبان تایوان، تردد نظامی از این منطقه را تشدید کرده است. چین تاکید کرده است که این خط فرضی را به رسمیت نمیشناسد. آمریکا بهرغم اینکه با جزیره تایوان روابط دیپلماتیک رسمی ندارد اما بزرگترین و مهمترین حامی بینالمللی این جزیره محسوب میشود. بلینکن در سفر به چین بدون اشاره به تبادل تسلیحاتی بین واشنگتن و تایپه، مدعی شد حفظ صلح و ثبات در سراسر تنگه تایوان، «اهمیت حیاتی» دارد! چین جزیره تایوان را بخشی از قلمرو خود میداند و هرگونه روابط سیاسی سطح بالای سایر کشورها با این جزیره خودمختار بویژه فروش سلاح از واشنگتن به آن را نقض اصل «چین واحد» تلقی میکند. «لای چینگته» رئیس تازه منتخب جزیره تایوان، ۲۰ ماه مه در انتخابات پیروز شد. پکن این فرد را عنصری جداییطلب و خطرناک توصیف کرده است. چین سهشنبه گذشته رئیسجمهور جدید تایوان را «جداییطلبی خطرناک» توصیف کرده بود که برای این جزیره «تنها جنگ و زوال» به همراه خواهد آورد.
این واکنش تند به مراسم تحلیف لای پاسخی بود به تأکید او در سخنرانیاش در مراسم تحلیف که «در مقابل تهدیدهای بیشمار و تلاش برای نفوذ از طرف چین، باید عزم خود را برای دفاع از این ملک نشان دهیم». همزمان با گفته فرمانده نیروی دریایی چین که مانور تازه این کشور را «مجازاتی قوی» برای تایوان توصیف کرده است، خبرگزاری فرانسه نیز در گزارشی اعلام کرد تلویزیون دولتی چین هم پنجشنبه این مانور را «اقدام تنبیهی قدرتمندانه» در برابر «جداییطلبی» تایوان توصیف کرد. جنگندههای چینی در 2 سال گذشته بارها وارد حریم هوایی تایوان شده یا به آن نزدیک شدهاند. از جمله در آستانه مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید تایوان، این کشور از شناسایی 22 جنگنده چینی در آبهای اطراف این جزیره خبر داد. ورود جنگندههای چینی به حریم هوایی تایوان 2 روز بعد از پرواز یک هواپیمای جنگی پیشرفته آمریکایی در تنگه تایوان انجام شده بود. آمریکا مهمترین متفق تایوان است و کمکهای نظامی به این کشور ارائه میدهد.
***
اروپا، تایوان را به رسمیت نمیشناسد
مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی با اشاره به مساله «چین واحد» صراحتا عنوان کرد این اتحادیه، جزیره خودگردان تایوان را به عنوان «کشور» به رسمیت نمیشناسد و نخواهد شناخت. همزمان با اینکه دولت ایالات متحده روابط غیررسمی با تایوان دارد و به این جزیره تسلیحاتی ارسال میکند، تنشها میان آمریکا و چین بر سر تایوان بالا گرفته است زیرا پکن، جزیره تایوان را بخشی از خاک خود میداند و هرگونه دخالت کشورهای غربی را در این مساله «نقض حاکمیت» خود تلقی میکند. بر این اساس «جوزپ بورل»، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپایی در گفتوگو با نشریه «فارن پالسی» به موضوع تایوان پرداخت و گفت: «اتحادیه اروپایی باید اطمینان یابد یک جنگ نظامی بر سر تایوان ایجاد نخواهد شد».
ارسال به دوستان
آلمان و فرانسه اعلام کردند از رأی احتمالی دادگاه کیفری بینالمللی برای جلب نتانیاهو و گالانت پیروی میکنند
کیفرخواست جانیان
* وزیر خارجه نروژ: در صورت تأیید حکم جلب نتانیاهو، او را دستگیر میکنیم
گروه بینالملل: برخی کشورهای اروپایی نظیر آلمان و فرانسه در پی درخواست دادستان دادگاه بینالمللی کیفری برای بازداشت نخستوزیر اسرائیل، اعلام کردند در صورت قطعی شدن این حکم از آن پیروی خواهند کرد؛ ماجرایی که برای نتانیاهو و رژیم صهیونیستی یک شکست بزرگ خواهد بود.
«کریم خان» دادستان کل دیوان کیفری بینالمللی هفته گذشته درخواست حکم بازداشت نخستوزیر و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی را صادر کرد؛ درخواستی که با عصبانیت شدید اسرائیلیها روبهرو شده است. روزنامه گاردین در گزارشی نوشته است: «اتهاماتی که دادستان مذکور علیه نتانیاهو و گالانت عنوان میکند، مربوط به رفتار آنها در جریان جنگ غزه است که از جمله این موارد میتوان به استفاده از گرسنگی علیه غیرنظامیان به عنوان ابزار جنگی، هدایت حملات علیه جمعیت غیرنظامی باز هم به عنوان جنایت جنگی، کشتار و نابودی به عنوان جنایت علیه بشریت و قتل تحت عنوان جنایت جنگی اشاره کرد».
گاردین در ادامه آورده است: «نه لزوما! اکنون دادخواست نامبرده شده به یکی از شعبات مقدماتی دیوان کیفری بینالمللی ارسال میشود و هیاتی متشکل از ۳ قاضی درباره آن تصمیمگیری خواهند کرد. در حال حاضر این شعبه شامل قضاتی از رومانی، بنین و مکزیک است. اینکه آیا حتما دادخواست کریم خان تصویب میشود یا خیر، معلوم نیست اما کارشناسان حقوقی تاکید میکنند شواهد مربوط به اندازه کافی معتبر و قابل پذیرش است که قضات بخواهند حکم بازداشت مقامات اسرائیلی را صادر کنند». گاردین افزوده است: «دیوان کیفری بینالمللی خودش مستقلا نیروی پلیس یا سازوکارهای اجرایی ندارد اما حکم بازداشت میتواند متهمان را به طور جدی در سفرهای خارجی محدود کند. همچنین لازم به ذکر است ۱۲۴ عضو ایالتی دیوان کیفری بینالمللی موظف به اجرای این حکم و دستگیری متهمان هستند و حتی شاید کشورهای غیرعضو هم برای دستگیری متهمان تحت فشار قرار بگیرند. البته کشورهای قدرتمند غیرعضو مثل ایالات متحده، روسیه و چین از مواجهه با چنین فشارهایی خودداری خواهند کرد و برای مثال افرادی نظیر نتانیاهو و گالانت همچنان قادر خواهند بود به آمریکا سفر کنند». رژیم صهیونیستی عضو دیوان کیفری بینالمللی نیست و صلاحیت این دیوان را به رسمیت نمیشناسد اما دولت فلسطین سال ۲۰۱۵ به این نهاد پیوست. ایالات متحده یکی از موسسان دیوان کیفری بینالمللی بوده اما کنگره این کشور هرگز اساسنامه رم را تصویب نکرده است. با این حال ۱۲۴ کشور در سراسر جهان از جمله همه کشورهای عضو اتحادیه اروپایی و همه کاندیداها، جز اوکراین و ترکیه، اساسنامه رم را امضا و تصویب کردهاند. اگر حکمی علیه نتانیاهو و گالانت صادر شود، میتواند شرایط مقامات رژیم صهیونیستی را جهت سفر به خارج بشدت پیچیده کند. گاردین در رابطه با اهمیت سیاسی این دادخواست نوشته است: «اگر این دادخواستها توسط قضات دیوان کیفری بینالمللی اجرایی شود، یکی از مهمترین لحظات تاریخی این دیوان از زمان تاسیس آن در سال ۲۰۰۲ خواهد بود، زیرا این نخستینباری میشود که دیوان کیفری بینالمللی به دنبال پاسخگو کردن متحد نزدیک ایالات متحده است». گاردین در پایان این گزارش آورده است: «اسرائیل و حامیانش شدیدا واکنش نشان خواهند داد. در نتیجه، حزب جمهوریخواه ایالات متحده تحریمهایی را علیه اعضای دیوان کیفری بینالمللی اعمال خواهد کرد. چنین تحریمهایی توسط دولت دونالد ترامپ اعمال شد و گروهی متشکل از ۱۲ سناتور جمهوریخواه اوایل ماه جاری میلادی نامهای به خان نوشتند و به او هشدار دادند اگر اسرائیل را هدف قرار دهید، ما هم شما را هدف قرار خواهیم داد». بیش از یکصد گروه مدنی و حقوق بشری آمریکا در نامهای به جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا از وی خواستند از دادگاه بینالمللی کیفری (ICC) حمایت کند.
در همین ارتباط وزیر خارجه نروژ گفت: اگر دیوان بینالمللی کیفری علیه بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت قرار بازداشت صادر کند، نروژ در صورت ورود این دو به خاک خود، آنها را دستگیر خواهد کرد. «طبق قوانین بینالمللی ما موظف به دستگیر کردن آنها هستیم». وزارت خارجه فرانسه هم اعلام کرد از دیوان بینالمللی کیفری، استقلال آن و مقابله با مصونیت از مجازات در هر شرایطی حمایت میکند. وزارت خارجه فرانسه در بیانیهای عنوان کرد: «در رابطه با اسرائیل، پس از بررسی مدارک ارائهشده توسط دادستان، تصمیمگیری درباره صدور این احکام به عهده اتاق مقدماتی دیوان خواهد بود». علاوه بر فرانسه، بلژیک و اسلوونی نیز با انتشار بیانیههایی حمایت خود را از تصمیم دادگاه بینالمللی کیفری (ICC) برای صدور قرار بازداشت برای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی اعلام کردند. دولت آلمان هم اعلام کرد در صورت صدور حکم بازداشت برای سران رژیم صهیونیستی از سوی دیوان کیفری بینالمللی از آن پیروی خواهد کرد. استفن هبستریت، سخنگوی دولت آلمان در یک کنفرانس خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا برلین حکم بازداشت دیوان بینالمللی کیفری علیه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل را اجرا میکند یا خیر؟ گفت: بله! ما به طور قطع از قانون پیروی میکنیم. این اظهار نظر پس از آن انجام شد که ران پروسور، سفیر رژیم صهیونیستی در برلین از دولت اولاف شولتس، صدراعظم آلمان خواست از حکم دیوان کیفری بینالمللی سرپیچی کند.
***
دیوان دادگستری بینالمللی خواستار توقف حمله به رفح شد
دیوان دادگستری بینالمللی در لاهه روز گذشته خواستار توقف فوری حمله رژیم صهیونیستی به رفح شد. این دادگاه همچنین خواستار بازگشایی گذرگاه رفح برای ورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه شد. رئیس دیوان دادگستری بینالمللی تاکید کرد رژیم صهیونیستی باید اجازه ورود هرگونه کمیته تحقیق یا حقیقتیاب در مورد نسلکشی ارتش صهیونیستی به نوار غزه را بدهد. قاضی «نواف سلام» بیان کرد این رژیم باید طی یک ماه گزارشی از اقدامات خود در این باره را به دادگاه لاهه ارائه دهد.
***
اسپانیا: فلسطین از نهر تا بحر است
معاون نخستوزیر اسپانیا روز پنجشنبه در بیانیهای که رژیم صهیونیستی آن را محکوم کرد، گفت: «فلسطین از رود تا دریا آزاد خواهد شد». اظهارات یولاندا دیاز در پایان یک کلیپ ویدئویی که روز چهارشنبه در شبکههای اجتماعی منتشر شد، آمده بود که در آن او توضیح داد اقدام اسپانیا برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین در ۲۸ مه «فقط یک آغاز است». معاون نخستوزیر اسپانیا افزود: ما از جایگاه خود در دولت برای دفاع از حقوق بشر و پایان دادن به نسلکشی مردم فلسطین به فشار ادامه خواهیم داد. دیاز که به عنوان وزیر کار و اقتصاد نیز خدمت میکند، ادامه داد: «ما در لحظهای زندگی میکنیم که انجام حداقلها قهرمانانه و در عین حال ناکافی است». وی با اشاره به رود اردن و دریای مدیترانه که دولت فلسطین در بین آنها قرار دارد، افزود: فلسطین از رود تا دریا آزاد خواهد شد. سفارت رژیم صهیونیستی در مادرید اظهارات دیاز را محکوم کرد و مدعی شد: «این عبارت تشویق به نفرت و خشونت است». رودیکا رادیان گوردون، سفیر رژیم صهیونیستی در اسپانیا در پستی در حساب کاربری خود در پلتفرم ایکس نوشت: جایی برای آنچه او به عنوان «اظهارات یهودستیزانه در یک جامعه دموکراتیک» توصیف کرد، وجود ندارد. وی با اشاره به جمله «فلسطین از رود تا دریا آزاد میشود»، ادامه داد: این صحبت معاون نخستوزیر اسپانیا کاملا غیرقابل قبول است. این یکی از آخرین اظهارات رسمی سفیر قبل از بازگشت به اسرائیل بود. قبل از این تحول، ۸ کشور عضو اتحادیه اروپایی کشور فلسطین را به رسمیت شناخته بودند که شامل بلغارستان، لهستان، چک، رومانی، اسلواکی، مجارستان، دولت قبرس یونانینشین و سوئد هستند.
***
عصبانیت آمریکا و اسرائیل از احتمال حکم بازداشت نتانیاهو
نخستوزیر رژیم صهیونیستی درخواست دادستان کل دیوان کیفری بینالمللی برای بازداشت وی را یک «افتضاح» توصیف کرد. بنیامین نتانیاهو تصمیم دیوان کیفری بینالمللی برای صدور حکم بازداشت علیه وی و «یوآو گالانت» وزیر جنگ این رژیم را یک «افتضاح تاریخی» خواند و بر بیتوجهی به چنین حکم احتمالیای تاکید کرد. از سویی طبق گزارش شبکه روسیا الیوم، جو بایدن، رئیسجمهور و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در برابر درخواست دادستان دیوان کیفری بینالمللی برای صدور حکم جلب سران صهیونیست حمایت کردند. بایدن روز دوشنبه در اظهاراتی در این رابطه گفت: درخواست دادستان دیوان کیفری بینالمللی برای صدور احکام دستگیری علیه رهبران اسرائیل بیرحمانه است. وی در ادامه گفت بهرغم گفتههای این دادستان، حماس و رژیم صهیونیستی به هیچوجه همتراز نیستند. بایدن افزود: ما همیشه در برابر تهدیدات امنیتی در کنار اسرائیل خواهیم ایستاد. این اظهارات پس از آن بیان شد که کریم خان، دادستان ارشد دیوان کیفری بینالمللی گفت این دادگاه به دنبال صدور حکم بازداشت برای چهرههای مرتبط با درگیریهای اخیر غزه است، از جمله بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی. نتانیاهو در شرایطی به حکم لاهه معترض است که بیش از ۳۵ هزار فلسطینی در جریان حملات زمینی و هوایی این رژیم از ۷ اکتبر 2023 تا به حال به شهادت رسیدهاند.
ارسال به دوستان
نسبت دولت سیزدهم با جامعه کارگری؛ از احیای واحدهای راکد تولیدی تا تدوین لایحه امنیت شغلی
صدای کارگران را شنید
گروه اقتصادی: درباره عقبماندگیهای اقتصادی دهه 90 زیاد گفته و نوشته شده است اما یکی از بخشهای مغفولمانده مشکلاتی بود که جامعه کارگری به واسطه تصمیمهای دولتهای گذشته با آن دست و پنجه نرم میکرد. واگذاری و خصوصیسازی کارخانههایی که آمادگی آن را نداشتند، عدم تلاش برای تدوین لایحه امنیت شغلی کارگران، عقبماندگی چند ساله حقوق از تورم و... بخشی از این فشارها بود. به طور کلی با توجه به صعودی بودن تورم هر روز سفره کارگران هم کوچکتر میشد. با روی کار آمدن دولت سیزدهم اما گامهای بلندی برای اصلاح رویههای قبلی برداشته شد. از اساسیترین کارهایی که در دولت مردمی برای کارگران انجام شد، تدوین لایحه امنیت شغلی کارگران بود که امید است در مجلس تصویب و نهایی شود. از سوی دیگر بحث اشتغال کارگران بیش از پیش دنبال شد، به طوری که امروز شاهد کمترین میزان بیکاری طی 2 دهه اخیر هستیم.
***
ایمنسازی و کاهش حوادث و برطرف کردن مشکل امنیت شغلی
ایمنسازی و کاهش حوادث در کنار تأمین امنیت شغلی در قانون کار یکی از مسائل مهم جامعه کارگری است که در دهههای گذشته در گستره وسیعی بر خلاف قانون در شکل قراردادهای موقت و کوتاهمدت کار تضییع شده بود. امنیت شغلی نیروی کار حتی در قالب کارهای ماهیت مستمر (اشاره شده در قانون کار) نادیده گرفته میشد و در حال حاضر بیش از ۹۵ درصد قراردادهای کار کارگران به شکل موقت امضا میشود که به هیچ عنوان با روح قانون کار همراهی و هماهنگی ندارد. لذا برای تأمین امنیت شغلی نیروی کار در قالب قانون، معاون روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره قراردادهای موقت کار میگوید: قانون کار وضعیت قراردادها را مشخص کرده است اما ما هم در شورای عالی کار و هم با کمک شرکای اجتماعی، برای برچیده شدن قراردادهای موقت کار نیاز به تلاش ویژه داریم. باید شکل دائمی به کارهایی که جنبه مستمر دارد بدهیم تا امنیت شغلی کارگران تأمین شود و دغدغه آنها به حداقل برسد.
***
سامانههای مؤثر در فعال کردن بازار کار
از زمان تصدی دولتهای پیشین، ساماندهی سامانههای مختلف حوزههای اشتغال و کارآفرینی از جمله سامانههای مشوق بیمهای، یارانه دستمزد، کارورزی و سامانه جامع کاریابی (جستوجوی شغل) در دستور کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی قرار گرفت ولی در دولت سیزدهم این موضوعات به بار نشست و از آنها نتیجه عملی و عملیاتی گرفته شد. سامانه رصد اشتغال مهمترین اقدام عملیاتی در این حوزه به شمار میرود. به گفته محمود کریمی بیرانوند، معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت کار، سامانه جامع کاریابی برای ارتباط بین کارجویان و کارفرمایان راهاندازی شد تا از این طریق زمینه اشتغال کارجویان، طی قراردادی فراهم شود و نظارت بر عملکرد آنها نیز از همین مجرا صورت گیرد. در دولت سیزدهم تمام ظرفیتهای موجود در دولت و دستگاههای اجرایی مرتبط با اشتغال، بازار کار و آموزش، راهکار اثربخش رفع نیاز کارفرمایان به نیروی کار دارای مهارت و حل مساله کارجویان در راستای یافتن شغل مناسب به کار گرفته شد تا گامی در مسیر ایجاد شغل برداشته شود.
***
همیشه کنار کارگر
دولت سیزدهم از زمان آغاز به کار در مردادماه سال ۱۴۰۰ با ارائه سیاستهای حمایتی، ایجاد فرصتهای شغلی، مهارتآموزی، ایمنی محیط کار، روابط کار در قالبهای مرتبط، خدمات بیمهای و درمانی و بسیاری از برنامههای مرتبط با جامعه کارگری در حوزه فعالیت نهادها و سازمانهای مرتبط با کار و تولید، تلاش در جبران عقبماندگیهای حقوق قانونی کارگران و پرکردن بخشی از خلأ موجود در این حوزه و همچنین زمینهسازی برای ارتقای شرایط شغلی، مهارتی، بیمهای، درمانی و رفاهی نیروی کار را در رأس اقدامات خود قرار داد. در دولت مردمی شهید آیتالله رئیسی تأکید شخص رئیسجمهور بیش از همه اقشار به جامعه کارگران بود، زیرا از دیدگاه ایشان بار تولید بر دوش کارگران است و بخش ستادی باید خدمترسانی به ستونهای تولید و اقتصاد را که کارگران رکن اصلی هستند برعهده بگیرد و با بهبود فضای کسبوکار و توجه به رفع مشکلات جامعه تولید و کارگران بر روحیه جهادی آنها بیفزاید.
***
احیای کارخانهها و بازگشت کارگران به کار
کارخانهها و کارگاهها به عنوان پایههای اصلی اقتصاد با فعالیت موجبات رشد و توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی را فراهم میآورند و اشتغال به عنوان اساسیترین مساله تولید، در صورتی از قالب یک چالش به عنوان ظرفیت مطرح میشود که دولت با حمایت از تولیدکنندگان و ارائه تسهیلات ارزان به واحدهای تولیدی، زمینه فعالیت مستمر آنها و حل مشکلات کارگاههای تعطیل شده را موجب شود. دولت سیزدهم از زمان شروع به کار با ارائه برنامههای اجرایی در قالب سیاستهای کلان مرتبط با رونق تولید علاوه بر حمایتهای لازم از تولید با تمرکز بر ظرفیت و توانمندی داخلی، بخشی از برنامه خود را بر احیای واحدهای تولیدی که به دلایل مختلف مشغول به فعالیت نیستند متمرکز کرده است که منجر به اشتغال مجدد و بازگشت به کار کارگران شد. دولت سیزدهم با عزم جدی پیگیر احیای صنایع تولیدی در سراسر کشور بود و بر اساس آمارها، از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم تا پایان سال ۱۴۰2 بیش از ۸ هزار بنگاه اقتصادی با حفظ اشتغال مورد حمایت قرار گرفتهاند.
***
گسترش زیستبوم اشتغال
سیاست کلان اشتغالزایی در دولت شهید رئیسی گسترش زیستبوم ملی اشتغال بوده است. زیستبوم ملی اشتغال طرحی بود که در چارچوب سیاستهای اشتغال دولت سیزدهم در کشور به عنوان بستر اصلی ایجاد فرصتهای شغلی در قالب فعالیت 4 ساله دولت تعریف و تدوین شد و در نخستین جلسه شورای عالی اشتغال با حضور رئیسجمهور به تصویب رسید. بر اساس این طرح اجرایی، دولت با همکاری نهادها و دستگاههای مرتبط و حاکمیتی از قانونگذاری گرفته تا مالی و اعتباری، تشخیصی و دانشمحور مانند دانشگاهها در قالب فعالیتهای دانشبنیان، همچنین با بهرهمندی از حضور بخش خصوصی، برنامه ایجاد 4 میلیون شغل در چارچوب یک میلیون فرصت شغلی سالانه را داشت که تا حد زیادی هم در این راستا پیشرفتهایی به دست آمد. میزان ایجاد اشتغال در کشور نسبت به ۱۲ سال گذشته بسیار بالاتر بود، تا جایی که سالانه حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار بیمهشده جدید در کشور به ثبت رسید که از این تعداد، ۷۰ درصد بیمهپرداز اجباری بودهاند.
***
پیگیری لایحه امنیت شغلی کارگران
فقدان امنیت شغلی نخستین دغدغه کارگران و مسالهای است که کارگران را آزار میدهد. کارگران زیادی هستند که با وجود سابقه کار بالا ولی همچنان با قراردادهای ۳ ماهه و ۶ ماهه و بعضا یکماهه فعالیت میکنند. رواج قراردادهای موقت ناشی از نقص قانون است و تبصرههای ماده قانون کار بدرستی تبیین نشده است. سال گذشته رئیسجمهور دستور داد وزارتخانههای کار و صمت نسبت به ساماندهی قراردادها اقدام کنند که در این راستا معاونت روابط کار نشستهای سهجانبهای را برگزار کرد. در نهایت توافقات به هیات دولت ارسال شد تا کلیات لایحه امنیت شغلی به تصویب رسید و اکنون کارگروههای تخصصی روی جزئیات کار میکنند. آیتالله رئیسی ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ در سیوپنجمین جشنواره ملی تقدیر از کارگران نخبه، گروههای کارگری و واحدهای نمونه حضور یافت. شهید رئیسی با اشاره به پیگیری مجدانه دولت برای به سرانجام رسیدن لایحه امنیت شغلی کارگران، اظهار داشت: به هیچوجه اجازه ندهید کارگاه و کارخانهای بنا به هر دلیلی تعطیل شود. رئیسجمهور در جمع کارگران نخبه اظهار داشت: خدا را شاکریم که نشست ما بعد از جلسه بسیار باشکوهی که در محضر رهبر فرزانه انقلاب اسلامی بود، تشکیل میشود که ما از رهنمودهای ایشان بهره ببریم. مدیران و محافل کارگری تلاش کنند و سازوکارهای لازم برای اجرایی شدن فرمایشات ایشان را بیندیشند. قانون و سیاستهای نظام در جهت رشد اقتصادی و تولید مصوب شده است که باید اجرایی شود. آیتالله رئیسی با تاکید بر اینکه دشمن همانطور که در همه عرصهها ناکام مانده حتما در عرصه اقتصادی نیز ناکام خواهد ماند، اظهار داشت: محور تولید، کارآفرینی و کارگر است. نقش کارگران بیبدیل است، لذا باید همه حمایتهای حقوقی، مالی و اجتماعی از کار و کارگر انجام شود که روزبهروز تولید ما در کیفیت و کمیت رشد یابد. تولیدات ما باید استانداردها و شاخصها را داشته باشد و باید تولید برتری داشته باشیم که در دنیا بهترین باشد و این از ملت ما برمیآید که حتی بالاتر از استانداردهای ضروری میتوانند کالاها را تولید و عرضه کنند. رئیسجمهور در جشنواره ملی امتنان از کارگران و گروههای کار و واحدهای نمونه افزود: آقای وزیر توضیح دادند که لایحه امنیت شغلی کارگران در دولت تصویب شده است و انشاءالله از طریق مجلس دنبال خواهد شد که سریعتر به نتیجه برسد. ثبات شغلی برای کارگران مساله بسیار مهمی است. تزلزل شغلی نه تنها فرد، بلکه خانواده را متزلزل میکند.
وی با تاکید بر اینکه خداوند متعال تفضل کرد و به دست شما کارگران و کارآفرینان عزیز امروز شاهد افزایش میزان اشتغال و کاهش بیکاری در کشور هستیم، اظهار داشت: آمار اشتغال نشان میدهد زمینه ایجاد اشتغال برای تحصیلکردهها بسیار بهتر از قبل فراهم شده است.
* تاکید بر بیمه کارگران ساختمانی
شغل کارگران ساختمانی جزو مشاغل سخت و زیانآور است و طبق آمارها بیشترین حوادث ناشی از کار مربوط به فعالیت در کارگاههای ساختمانی و بخش ساختمان است تا جایی که به گفته فعالان بخش ساختمان ۵۰ درصد حوادث کشور مربوط به کارگران ساختمانی و ۵۰ درصد مابقی حوادث، مربوط به بیمهشدگان دیگر مشاغل است که این مساله اهمیت و ضرورت پیگیری بیمه کارگران ساختمانی را بیش از پیش نشان میدهد.
به همین منظور رئیسجمهور مرداد سال گذشته در جلسه شورای عالی مسکن با دستور فوری، وزیر راه و شهرسازی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزیر کشور را مکلف کرد با برگزاری جلسهای مشترک موضوع بیمه کارگران ساختمانی را با فوریت بررسی و راهکارهای مساعدت دولت برای تسریع در حل این موضوع را احصا کنند.
آیتالله رئیسی در اجرای اصل ۱۲۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، قانون اصلاح ماده ۵ قانون بیمههای اجتماعی کارگران ساختمانی اصلاحی ۵ بهمن ۱۴۰۱ را که در جلسه علنی روز چهارشنبه ۲۲ شهریور ۱۴۰۲ مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۲۹ شهریور ۱۴۰۲ به تأیید شورای نگهبان رسیده بود، برای اجرا به وزارتخانههای کشور، راه و شهرسازی، امور اقتصادی و دارایی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی ابلاغ کرد. رئیسجمهور در جشنواره ملی امتنان از کارگران و گروههای کار و واحدهای نمونه اظهار داشت: مساله بیمه کارگران ساختمانی بسیار مهم است. آنها بسیار زحمتکش هستند و در شرایط سخت در تولید ساختمان و مسکن که پیشران اقتصادی است، نقش دارند. بیمه کارگران ساختمانی مورد تاکید دولت است، موانعی وجود داشت و در تلاشیم با کمک نمایندگان مجلس هر چه سریعتر موانع را رفع کنیم. سازوکار سهجانبه کارگری - کارفرمایی که در قانون تعریف شده است، سازوکار خوبی است و باید دنبال شود.
آخرین اقدام رئیسجمهور شهید جلوگیری از انحراف قانونی تعیین دستمزد توسط مجلس شورای اسلامی بود که با وورد شخص شهید رئیسی منتفی شد.
***
رئیسی با صبوری حرف کارگران هفتتپه را شنید
محمد خنیفر، فعال کارگری شرکت کشت و صنعت هفتتپه، درباره خدمات آقای رئیسی میگوید: آیتالله رئیسی در زمان ریاست قوه قضائیه به حرفهای کارگران هفتتپه گوش کرد و زمانی که رئیسجمهور شد نیز پیگیریها برای رفع مشکلات هفتتپه را ادامه داد تا این شرکت در اختیار یک مجموعه خوب با منطق اقتصادی قرار گیرد. خیلی خاطره با آیتالله رئیسی دارم و این شهید کاری برای هفتتپه انجام داد که فقط از یک منجی مردمی تمامعیار برمیآمد. وی همچنین میافزاید: آیتالله رئیسی در آخرین سفر خود به خوزستان نیز قول پیگیری برای واگذاری قطعی شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپه را داده بود که امیدواریم این قضیه توسط سایر مسؤولان پیگیری شود.
***
کارگران هپکو خود را مدیون شهید رئیسی میدانند
امیر میرناصری، فعال کارگری شرکت هپکو میگوید: بچههای هپکو، آیتالله رئیسی را به عنوان یکی از دلسوزان واقعی این کارخانه میدانستند و اکنون حال و هوای عجیبی دارند. از وقتی کارگران خبر سانحه هلیکوپتر رئیسجمهور را شنیدند، امیدهایی داشتند اما متأسفانه دقیقه به دقیقه از این امیدها کاسته شد. هیچکس دست و دلش به کار نمیرود و تقریباً کارخانه نیمهتعطیل شد. وی تصریح کرد: شهید رئیسی تقریبا اوایل سال ۹۸ ما را به دفتر خود دعوت کرد. ابتدا چند جلسه با حضور کارشناسان و بعد با حضور خودشان مستقیما برگزار شد. این شهید پای درد دل بچهها نشست. زمانی که برایشان مشکلات بچهها را مطرح کردم و گفتم ما کار و حقوق نمیخواهیم و فقط بچههای ما را از زندان آزاد کنید، ظرف کمتر از یک هفته، مشکلات بچهها را حل کرد. میرناصری افزود: روز کارگر بود و ایشان رئیس قوه قضائیه بودند و باید رئیسجمهور میآمد برای ما صحبت میکرد اما ایشان در زمان کرونا ما را به دفترش در قوه قضائیه دعوت کرد و دوباره استاندار استان مرکزی، مسؤولان استانی و کشوری را خواست و در هفته بعد از این جلسه دوباره جلسه تشکیل شد و پیگیر مسائل هپکو بود تا مشکلات برطرف شود.
***
افزایش بیمهشدگان تأمین اجتماعی
سازمان تأمین اجتماعی به عنوان بزرگترین نهاد بیمهای کشور با پوشش بیمهای بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشور که بخش قابل توجهی از آنها را جامعه کار و تولید تشکیل میدهند، نیمه دوم سال ۱۴۰۳ با ارائه طرحهای مختلف بیمهای موفق به جذب و پوشش بیش از ۵۰۰ هزار نفر در این سازمان شده است که گام بسیار مهمی در گسترش چتر بیمهای این سازمان، بخصوص در حوزه بیمه نیروی کار محسوب میشود. اولویت توسعه پوشش بیمهای، رشد بیمهای بالغ بر ۵۰۰ هزار نفر در سازمان تأمین اجتماعی، رشد بیش از ۱۶ درصدی صنعت بیمه، توسعه پوشش بیمهای از اولویتهای راهبردی سازمان تأمین اجتماعی در دولت شهید رئیسی بود.
ارسال به دوستان
نگاه
شهید رئیسیها چگونه برایمان آیندهسازی میکنند؟
محسن دنیوی*: ۱- ملتها یا آیندهساز هستند و برای خود یا حتی دیگران، آیندهای متفاوت و با اراده و آگاهی جمعی خلق میکنند، یا مانند اغلب جوامع در طول تاریخ، پیرو هستند و در سایه آیندهای که ملتهای پیشرو آن را خلق کردهاند زندگی خواهند کرد.
۲- آیندهساز بودن و یا آیندهدار بودن، امری نیست که بشود آن را به یک ملت یا یک جمع و گروه تزریق کرد. یک ملت یا زمینهها و امکانهایی برای آیندهساز بودن را دارد یا ندارد و عقیم است و بذری برای کاشتن و انتظار ثمر دادن برای آن ملت وجود ندارد! مثلا یک ملتی ممکن است جغرافیای خاصی داشته باشد که همان، زمینه آیندهدار بودن آن ملت شود. یا ملتی دیگر، توانایی و استعداد خاصی را به نحو عمومی دارا باشد که از همان برای تغییر آینده بهره ببرد. ملتی دیگر روی منابع طبیعی خود ممکن است حساب کرده باشد. ملتی دیگر روی تاریخ و فرهنگ و تمدنی که به ارث برده است ممکن است سرمایهگذاری کند و آینده خود و دیگران را شکل دهد!
۳- یکی از نشانههای آیندهدار بودن و شاید مهمترین عنصر و دارایی که بیش از جغرافیا و تاریخ و منابع طبیعی و استعدادهای مرسوم در میان ملتها میتواند در خلق آینده موثر باشد، امکان خلق انسان جدید است. خلق انسان جدید به این معنا که افرادی در جامعه پیدا شوند که به طور طبیعی باید مسیری را طی میکردند اما به نحو عجیب و حیرتآور، به مسیر دیگری رفته و به انسان دیگری تبدیل میشوند. مثلا کسی در جهان انتظار ندارد یک بچه روستایی در منطقهای بسیار فقیر به طور طبیعی به یکی از بزرگترین فرماندهان نظامی موثر در وضعیت منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا تبدیل شود و فردی تعیینکننده در معادلات جهانی باشد. آن هم نه از مسیری ساختاریافته و مثلا آموزش در پادگانها و مراکز آموزشی فوق حرفهای نظامی، بلکه از مسیری کاملا متفاوت و ساده! اینکه کریستیانو رونالدو هم از کودکی فقیر در پرتغال به مهمترین فوتبالیست جهان تبدیل میشود عجیب است اما فرق در این است که رونالدو در یک ساختار تربیتی و آموزشی از پیش ساخته شده در قالب باشگاههای بسیار حرفهای این مراحل رشد را طی میکند و آن استعداد خاص و عجیب پدیدار میشود اما قاسم سلیمانی را چه کسی از یک کودک چوپان و گچکار به فرماندهی نظامی با تأثیرگذاری منطقهای و جهانی تبدیل کرد؟!
4- این ویژگی انقلاب اسلامی یعنی امکان خلق انسانهایی متفاوت از شاخصهای جهان امروز و از مسیرهایی غیرمعمول، مهمترین دارایی ایران برای آیندهسازی است.
این روزها که ایران رئیسجمهور خود سیدابراهیم رئیسی را از دست داده است، زمان مرور دوباره این ویژگی انقلاب و جمهوری اسلامی ایران است که میتواند یتیمی از شهر مشهد در اوج فقر را به سیاستمداری تبدیل کند که شبیه سیاستمداران جهان امروز نیست. کدام سیاستمداری اگر دچار حادثه مشابه میشد، یک چهارم جهان در یک پهنه وسیع جغرافیایی برای فقدان او عزای عمومی اعلام میکردند؟ کدام سیاستمداری اگر از دنیا برود، میلیونها انسان برای تشییع او به خیابانها خواهند آمد و در کشورهای مختلف در غم او ابراز همدردی میکنند؟حواسمان باشد که درباره اهل سیاست سخن میگوییم که منفورترین اقشار جوامع هستند. اهل لابی و منفعت خواهی و جاهطلبی! همیشه به دنبال قدرت و ثروت! اغلب خودرأی و حامی منافع حزب و گروه و دهها ویژگی بد دیگر که در سیاستورزی در جهان معاصر رایج است اما ابراهیم رئیسی مانند محمدعلی رجایی، سیدمحمد بهشتی و در راس همه این سیاستمداران سیدروحالله موسوی خمینی نحوی دیگر از سیاستورزی را به ملت ایران و جهانیان نشان داد که این متفاوت بودن را در پیامهای ارسالی از سوی سران کشورهای دیگر هم میتوان دید. نه فقط به دنبال همدلی در ایران بود، بلکه همه کشورهای همسایه و غیرهمسایه اما دوست، این احساس را از او به یاد دارند.
۵- باز مرور کنیم که سیدابراهیم رئیسی، کودکی یتیم و فقیر از مشهد، چگونه به این نقطه رسید و در چه فرآیند و سازوکاری تبدیل به سیاستمداری متفاوت شد؟رمزگشایی از این نقطه، رمز ساخت آینده ایران است. آینده چیزی نیست که فردا منتظر آن باشیم. آینده در فردا ظهور و بروز مییابد اما همین امروز مانند بذر درختی که شما میدانید اگر کاشته شود، در آینده ثمر خواهد داد، نشانههای آن وجود دارد. آینده در امروز حاضر است اما چشم شما باید به دنبال نشانهها باشد و غرق دیدن چیزهای رایج که فراوانی دارند و چشم را پر میکنند نباشد.
پینوشت: چشم برخی دوستان اهل جامعهشناسی و مطالعات فرهنگی که غرق در مشهورات علوم انسانی هستند، امکان دیدن چنین نشانههایی را ندارد.
مسؤول میز تاریخ، فرهنگ و هنر پژوهشکده فرهنگ و هنر *
ارسال به دوستان
گفتوگوی «وطن امروز» با محسن قنبریان درباره تشییعهای باشکوه رئیسجمهور و رابطه دولتمرد و مردم
جمهوری انسانساز اسلامی
شهادت آیتالله رئیسی فرصتی را برای اهل نظر ایجاد کرد تا در پرتو آن، سیاست در جمهوری اسلامی را دوباره مورد بازنگری قرار دهند. طرح این پرسش توسط کارشناسان ضروری است که چه معنایی از سیاست منجر به بازتولید پدیدهای به نام «شهید جمهور» در جمهوری اسلامی شده است؟ آیا تواناییها و صلاحیتهای فردی افراد آنها را به سمت خلق مدل جدیدی از سیاستورزی کشانده است یا علاوه بر آن میتوان از عوامل ساختاری و زمینه دیگری نیز یاد کرد که افراد را به سمت طرح جدیدی از سیاست متعالی میکشاند؟ در این مجال با حجتالاسلاموالمسلمین محسن قنبریان، کارشناس حوزه حکمرانی و عدالتپژوه به گفتوگو پرداختیم تا پیرامون ابعاد این مساله بیشتر بدانیم.
* اینکه مردم ایران در تشییع رئیسجمهور شهید و دیگر شهدای خدمت حضور میلیونی پیدا میکنند، چه دستاوردی برای نظام دارد؟ اساسا این مدل واکنش مردم به این جنس اتفاقات را باید چگونه تحلیل کرد؟
در ۲ سطح میتوان این اتفاق را تحلیل کرد؛ یک سطح نازلی که مردم قدرشناس هستند و قدر مسؤولان خوب را میشناسند و معمولا آن را به روحیه اخلاقی مردم ربط دهیم. در واقع این نوع تحلیل، انعکاس قدرشناسیهاست که اگر کسی برای جامعه تلاش کند حتی اگر همه تلاشهای او هم منتج به نتیجه نبوده باشد، باز هم جامعه قدرشناسی میکند و اینگونه در گرامیداشت آن فرد حضور مییابد.
اما سطح دوم و بالاتر تحلیل این است که ما در انقلاب اسلامی یک طرح تازهای در دنیا درست کردیم. به تعبیر دیگر رابطه دولتمرد با مردم در ساخت جدیدی که انقلاب اسلامی آن را بنیان گذاشته است از مدلهای متداول دنیای مدرنیته متفاوت میشود. اگر مثلا در دورهای مطرح بوده که مردم مثل گرگ هستند و باید این جامعه را بر اساسی اداره و تنظیم کرد که این گرگها تعدی نکنند یا بعد آمده و دولتی را درست کرده که عملا بیگانه از مردم است، آنجا به طور طبیعی این ارتباط که امروز در انقلاب اسلامی شاهد هستیم، شکل نمیگیرد لذا نسبت دولت و ملت در انقلاب اسلامی کاملا گونهای دیگر است و ما رابطه دولتمرد با مردم را از ابتدا رابطهای انسانی تلقی کردیم، نه یک رابطه ماشینی یا صرفا برای تنظیمگری و امثالهم. در این رابطه، آدمهایی باید از جنس این مردم باشند تا در دستگاه حکمرانی بنشینند و این رابطه عمیق برقرار شود.
حال اگر بخواهیم منصفانه بگوییم همیشه در تجربههای گذشته این جنس دولتمردها را به وفور نداشتیم اما این گونه هم نبوده که نداشته باشیم، حتی گاهی غلبه بر بودنش بوده است. از شهید رجایی گرفته تا برخی مقامات گذشته و الان آقای رئیسی.
در این فضا نکتهای که مهم است آن است که مساله را به شخص آقای رئیسی تقلیل ندهیم یا حتی مساله را صرفا به خصوصیات اخلاقی مردم ایران تقلیل ندهیم که برخی آنجا نیز به بعد احساسی مردم ایران تقلیل میدهند. این به ساخت حقوقی بازمیگردد که این ساخت حقوقی یک نقطه تقابل تمدنی است با ساخت تمدنی رقیب ما که دنیای لیبرال - دموکراسی است. آنجا رابطه مردم با دولت رابطه ۲ شریک اقتصادی است، یعنی دولت میخواهد حافظ منافع ملی خودش باشد و هویت ملی را تأمین کند و مردم نیز میخواهند او را از تعدی کردن به حریم شخصیشان منع کنند. همچون ۲ قدرت که در دیالکتیک با هم میخواهند کار را جلو ببرند.
اما در این ساختی که ما از آن سخن میگوییم، در کنار دیالکتیک مشترک، یک جور مزدوج شدن و همیار شدن هم وجود دارد. امام خمینی(ره) یک تعبیری از دولت شهید رجایی داشتند که به نظرم نباید هیچ وقت آن را رها کنیم - که آقای رئیسی توانست قدری تجلی آن باشد - امام فرمودند: «امروز به جایی رسیدهایم که دولت همان ملت است و ملت همان دولت است». این ساخت حقوقی جدید است که به لحاظ تمدنی میتوانیم سر دست بگیریم و البته اگر امثال رئیسیها و رجاییها و بهشتیها نباشند، اینها نوشتههایی درکتابها و سخنرانیهاست. اینها بروزش میدهند و به آن جلوه عینی میبخشند که بتوانیم آن را قابل اشاره کنیم که واقعا در خیابانهای ایران این چند روز مشاهده کردیم.
* در ادامه صحبتهای شما این سوال مطرح میشود که این قدرت تربیتی نظام از چه جنسی است که افرادی که در عالیترین جایگاه هستند مثل آقای رئیسی با پایینترین بدنه جامعه ارتباط میگیرند و این نمایش نیست بلکه یک وجه خدمتگزاری دارد. این از کجا نشأت میگیرد؟
در این ساخت، جمهوریت و اسلامیت به هم سنجاق نشدهاند که ۲ چیز متفاوت باشند و برای هر پدیدهای سراغ از یک چیز بگیریم، بلکه در یک اتحادی با هم شکل گرفتند که بروز هر کدام از این خوبیها برای هر دوی آنها است. یعنی نه خوانشهای صرف از اسلام امکان چنین چیزی را میدهد و نه خوانشهای صرف از جمهوریت امکان بروز اینگونه خصلتها را میدهد، بلکه در «جمهوری اسلامی» است که این ترکیب اتحادی شکل میگیرد. مثل ترکیب هیدروژن و اکسیژن که یک چیزی میشود به نام آب و اینگونه نیست که سیال بودن آن را به اکسیژنش نسبت دهید و رفع عطشش را به هیدروژنش، بلکه یک موجود وحدانی میشود. جمهوری اسلامی یک امر سنجاقشدنی به هم نیست که بگوییم یک خوانش از اسلام است که به علاوه تفکیک قوا و صندوق رای شده است؛ نه خوانش صرف از اسلام چنین اجازهای را میدهد و نه جمهوریت حتما در خودش دین و ارزش دارد.
اگر این مساله را در آن ساخت تحلیل کنیم یک خصوصیتی وجود دارد که کسی از قاعده و کف جامعه میتواند بیاید در نوک مخروط حکومت بنشیند؛ چیزی که مطلقا در نظامهای لیبرال - دموکراسی اتفاق نمیافتد. یعنی محال است در نظام لیبرال - دموکراسی، یک فرد روستایی یا حاشیهنشین یا یتیمی یکباره بالا بیاید.
خب! در نظام ما آقای رئیسی اینگونه بود و برخی از رؤسای جمهوری قبلی اینگونه بودند که خارج از گردونه قدرت بودند اما زمینه ورودشان فراهم میشود و میتوانند بالا بیایند. این ساخت چون از جنس «با مردم بودن» در آن تعبیه شده است و به مثابه روح آن تلقی شده، این گذر از بین طبقات وجود دارد، حتی اصلا وضعیت ایدهآل آن این است که طبقات اجتماعی نداشته باشد اما اینکه یک مقداری قهرا شکل میگیرد و دهکهای اقتصادی مختلف جامعه میشوند یا به لحاظ پایگاههای اجتماعی، کسانی بالاتر مینشینند و کسانی پایینتر، قدرت تحرک اجتماعی به افراد میدهد تا کسی که پایینتر است بالاتر بیاید و از جنس مردم آدمهای خودش را تولید کند.
این موضوعی است که همینقدر که برای آن شائق هستیم و تمجیدش میکنیم، به همان میزان نیز نگرانش هستیم و باید خیلی مراقبت کنیم تا این عناصر اساسی از این نظام گرفته نشود و یک جوری طبقات قفل نشوند با سیاستهای غلط اقتصادی یا تشأنهای اشتباه اجتماعی که بعدا این تحرک اجتماعی نباشد و معبدزاده، معبد شود و کارگرزاده، کارگر بماند. این دورهای است که در ایران باستان اتفاق افتاده و امروز به شکل دیگری در لیبرال - دموکراسی بازتولید شده که قدرت تحرک اجتماعی در بین طبقات نیست. والاستریت میگوید ۹۹ درصد مردم از قلههای قدرت و ثروت محروم هستند و حتی این وضع تثبیت و برای آن نظریهپردازی شده است و اینها مایه نگرانی است که ما یک دیگری هستیم در مقابل آنها. پس همیشه باید از این عنصر مراقبت کنیم و آن چیزی که برای مخاطبان قابل اهمیت است که باید به آن توجه کنند این است که صرف یک شخص و استثنایی نبینند. از پنجره رئیسی و رجایی به این الگوی ساخت سیاسی توجه و آن را نگهداری کنند و البته به همان میزان هم نگرانی برای حفظ آن را لحاظ کنند.
* البته درباره شخص آقای رئیسی هم یک سؤالی وجود دارد. بالاخره برای یک سیاستمدار سخت است که بتواند همه طیفها را حول یک محور جمع کند. در واقع این فضای سیاستمدار اکتسابی است و انتسابی نیست و باید بتواند از جامعه کسب کند. شهید رئیسی از چه ویژگیهایی برخوردار بودند که توانستند این فضا را رقم بزنند؟
به طور کلی اجماعسازی بسیار وابسته به این است که انسان بتواند شخصیتی داشته باشد که حاوی سعه صدر باشد و سعه وجودی داشته باشد. تحمل مخالفها و تحمل دیگریها و تحمل منتقدها و شنیدن آنها، قدرت اجماعسازی میدهد و البته ایده اثباتی درست داشت. چون ممکن است آدم در تکثرها گم شود و یک بار این را راضی کند و یک بار آن را راضی و بیسیاستی اعمال کند اما اگر بتواند به یک حرف جامع و درستی برسد -که به نظر ما حرفهای اصیل انقلاب اسلامی است - و به علاوه تحمل کند دیگران را، مخالفان را و نقدها را که نوعاً سر اصول نیست بلکه سر تطبیق موارد بر اصول است؛ اجماع حاصل میشود. یک کسی میگوید این سیاست عرصه را تأمین میکند؛ مثلا میگوید اگر برای استقلال برویم این جور تأمین میشود و کس دیگری نظری دیگر دارد. یا برای عدالت ممکن است ایدههای مختلفی طرح شود. این سعهای که حرفهای دیگر را تحمل کند و بشنود، قدرت اجماعسازی میدهد و البته به شرطی که سر آن ایده مرکزی و دست آخر آن حرفی که به اجماع میرسد خوب با هم تناظر داده شده باشد و حرفی باشد که متناسب با اصول تحقق پیدا کند؛ آنجا هم باید آدم صاحب ارادهای باشد.
آقای رئیسی مقدار زیادی این سعه را داشت و توانست گروههای سیاسی بسیاری را همراه خود کند و در واقع لااقل به عنوان کسی که در اختلافات بشود به او رجوع کرد، داشت مطرح میشد و به عنوان یک شخصیت در بین رجال سیاسی جا باز میکرد. این نکته قابل اهمیتی است که در جناح خاص و در یک برداشت خاصی جا نگیرد، بویژه در قسمتهای اقتصادی. اینگونه هم نیست که بگوییم همه سیاستها همین ویژگیها را داشته است. در برخی سیاستها توانسته این همگرایی خوب صورت بگیرد و در برخی سیاستهای دیگر کماکان جبهه موافق و مخالف هنوز برقرارند و ممکن است بحثهایی بینشان انجام شود.
* شما به حراست از این ساخت اشاره کردید و ما در روزهای اخیر مجددا شاهد نمایش پیوند مردم با حاکمیت بودیم، چطور میتوان این دستاورد را حفظ کرد؟
ما باید سر دستاوردها بایستیم و آنهایی را که به عنوان دستاورد هستند علامتگذاری کنیم که جامعه نیز معمولا آنها را دستاورد یافته و از آن قلهها برنگردیم؛ در کنار اینها باید از قدیسسازی نیز پرهیز کنیم. این جور نیست که هر چه به دستگاه تصمیمسازی دولت آمده، آقای رئیسی بوده و آن هم مقدس است. آن وقت راه را به اصطلاح میبندد و موجب خرابی کار میشود اما آنهایی که دستاورد است و خیلی هم نتیجه عملکرد خود ایشان و همینطور شهید امیرعبداللهیان هستند را انکار نکنیم و برجسته کنیم. اگر بخواهم به صورت واضح بگویم یکی همین قضیه بازگشت به مردم است که این رابطه نزدیک با مردم و دیدن مشکلات مردم و پیگیری مشکلات مردم هرگز چیزی نیست که قابل انکار باشد و از اول روش حکمرانی جمهوری اسلامی بوده است. این را باید نگاه داریم، به طوری که رئیسجمهور بعد از آن برنگردد.
دستاورد قطعی دیگری که نمیشود آن را تکذیب کرد، در حوزه سیاست خارجی است که از قضا رقبای آقای رئیسی در دولت قبل مزیت دولت خود را در این زمینه تعریف میکردند که ما مثلاً بلد هستیم در حوزه سیاست خارجی گشایش ایجاد کنیم و تحریمها را برداریم و به تبع آن همه مشکلات داخلی را حل کنیم. آقای رئیسی بدون اینکه از راه پیشنهادی آنها برود، توانست تحریمها را بیاثر کند و از ۳۰۰-۲۰۰ هزار بشکه فروش نفت رسیدیم به ۲ میلیون بشکه در روز و برخی از پولهای بلوکه نیز برگشت.
نکته مهم دیگر این بود که سیاست چرخش به شرق یعنی 2 قطب اقتصادی بزرگ دیگر که در دنیا هستند و ویژگیهای هر دوی آنها این است که آمریکا در آن عضویت ندارد، در دوره ایشان نهایی و محقق شد و اینها قدرت اقتصادی و قدرت اینکه بتوانیم در مقابل تحریمهای آمریکا مقاومت کنیم را بیشتر کرد. به طور خلاصه خروجی این شد که از رشد صفر درصدی اقتصاد رسیدیم به رشد ۶ درصدی در مدت 3 سال و این واقعا علامت مثبتی است که اینها بخش دستاوردهاست.
اگر بخواهم در یک جمله بگویم؛ با مقاومت بر سر اصول انقلاب اسلامی اما تدابیر درست و عقلانیت انقلابی توانستیم همان نتایجی که دولتهای قبل میخواستند بگیرند، بگیریم بدون اینکه یک قدم عقبنشینی کنیم. این دستاورد است و نباید آن را از دست دهیم.
اما این ۶ درصد رشد اقتصادی را چطور تا سفره مردم هدایت کنیم؛ این اجرای ۲۴ بند سیاستهای اقتصاد مقاومتی است که سال ۹۲ ابلاغ شده است و 4-3 بند آن مربوط به این قسمت است که از ۶ درصد رشد اقتصادی که خارج از مرزهای ما اتفاق میافتد تا سر سفره مردم ایران نیز باید کارهایی اتفاق بیفتد که در کلمه جامع «مردمی کردن اقتصاد» جمع شود که اینجا میشود به تفصیل درباره آن صحبت کرد و مشارکت دادن مردم در اصل مالکیت، ایجاد سیاستهایی است که هم در سیاستهای بالادستی ما ابلاغ شده و هم در سندهای بالادستی ما ابلاغ شده و هم بعضا قانون شده و متأسفانه دولت قبل به سمت اجرای آن نمیرفت و یکی از عوامل ایجاد فقر و غنا در جامعه بود. اگر ۶ درصد رشد اقتصادی در جامعه اتفاق میافتد، حتی زیرساختهایی در کشور ایجاد میشود و آب دریا به برخی استانها کشیده میشود و راههای ترانزیتی بهبود پیدا میکند و... اما اینکه وضع سفره مردم مستقیما بهتر نمیشود به دلیل عدم اجرای این سیاستهاست و اینجا نیز به نظر میآید رویکرد شخص آقای رئیسی علیالقاعده وفاداری به سندهای بالادستی و قانون اساسی بوده اما آنچه در سیستم برنامهریزی دولت بوده حتما اینها به نتیجه نرسیده که ما بخواهیم بگوییم به صورت ملموس سر سفره مردم دیدیم. اگر آن سیاستهای اقتصاد مقاومتی که عرض کردم، دنبال شود که یکی گسترش مالکیتهای عمومی است و یکی عادلانه کردن عناصر تولید و مصرف که کارگر و کارفرما در یک نظام عادلانه بتوانند سهم ببرند از ارزش افزوده و امثال اینها میتواند وضع عمومی مردم را هم بهتر کند و هم اثر آن گشایشهای بیرون مرز را در سر سفرههای خودشان نیز احساس کنند.
این هم موضوعی است که باید از دولت بعد مطالبه کنیم و بخواهیم، نه اینکه اگر سیاستی اینجا هست بگوییم همین سیاست در دولت بعد ادامه پیدا کند که ممکن است حرفهای اندیشکدهای باشد که الزاماً مطابق با سیاستهای کلی نباشد.
ارسال به دوستان
پیکر شهید سید ابراهیم رئیسی با حضور چشمگیر مردم مشهد تشییع و درحرم مطهر رضوی به خاک سپرده شد
جمهور جاوید
رهبر انقلاب: حضور مردم در تشییع رئیسجمهور ریشه مردمی جمهوری اسلامی و قوت آن را نشان داد
گروه سیاسی: مشهد و حرم مطهر امام رئوف، همانجا که آیتالله سیدابراهیم رئیسی عمری را در خادمیاش سپری کرد، آخرین ایستگاهی بود که پیکر رئیسجمهور محبوب طی کرد و در نهایت در گوشهای از رواق دارالسلام آرام گرفت.
پس از تبریز، قم، تهران و پیش از مشهد، نوبت بیرجند، مرکز استان خراسان جنوبی بود تا برای ساعاتی هم که شده، مردم این سامان میزبان پیکر رئیسجمهور محبوبشان باشند و به رسم قدردانی و قدرشناسی، پیکر او را در خیابانهای اصلی شهرشان تشییع کنند.
اما چرا بیرجند باید میزبان پیکر رئیسجمهور میشد؟ پاسخ این سوال را باید در علاقه سیدابراهیم رئیسی به مردم استان خراسان جنوبی و همچنین سالها نمایندگی مردم بیرجند در مجلس خبرگان رهبری جستوجو کرد. مردم استان خراسان جنوبی آنقدر به رئیسی اعتقاد و علاقه داشتند که 16 سال او را به عنوان نماینده خودشان در مجلس خبرگان رهبری انتخاب کرده بودند. بار آخر نیز در انتخابات 11 اسفند سال گذشته بود که نام سیدابراهیم رئیسی از میان آرای مردم این استان خارج شد و بیرجندیها دوباره رئیسی را به عنوان نماینده اصلح خودشان در مجلس خبرگان رهبری برگزیدند. پس از اعلام اولیه مراسم تشییع رئیسجمهور و همراهانش، درخواستها و پیامهای مردم استان خراسان جنوبی برای تشییع پیکر رئیسجمهور در بیرجند از گوشه و کنار به گوش رسید تا نهایتا ستاد برگزاری تشییع شهدای خدمت اعلام کرد پیکر رئیسجمهور شهید در روز تدفین (سوم خرداد) ابتدا به بیرجند میرود و سپس برای تشییع و خاکسپاری به مشهد منتقل میشود.
طبق اعلام قبلی، ساعت 7:30 صبح سوم خرداد زمان شروع مراسم در بیرجند اعلام شده بود اما مثل شهرهای دیگری که پیشتر شاهد تشییع پیکر سیدالشهدای خدمت بودند، اینجا هم مردم از ساعاتی قبل به خیابانها آمده بودند تا برای آخرین بار منتخب محبوب خود را در جمعشان پذیرا باشند.
جمعیت بیرجند مگر چقدر است؟ این سوال اغلب خبرنگارانی بود که برای پوشش مراسم تشییع پیکر رئیسجمهور خود را به مرکز استان خراسان جنوبی رسانده بودند اما این جمعیت تنها مربوط به بیرجند نبود و از شهرها و حتی استانهای همجوار هم مردم به صورت گروهی یا خانوادگی خود را برای وداع با رئیسجمهور محبوبشان به مرکز استان رسانده بودند.
در نهایت راس ساعت مقرر با حضور جمعیتی که تاکنون بیرجند نظیرش را به خود ندیده بود، مراسم تشییع و بدرقه رئیسجمهور شهید از میدان جانبازان بیرجند در جوار بوستان شهدای گمنام آغاز شد و در مسیر بلوار پاسداران تا تقاطع بلوار شهید صیادشیرازی ادامه یافت؛ مسیری که تماما سیاهپوش شده بود و از شب قبل نیز جوانان و نوجوانان به صورت خودجوش در این مسیر اقدام به برپایی موکبهای پذیرایی از زائران و تشییعکنندگان کرده بودند.
حضور دختر شهید اسداللهی از شهدای امنیت استان خراسان جنوبی که پیشتر تصاویر دیدار او با شهید رئیسی رسانهای شده بود، در مراسم تشییع پیکر شهید خدمت در بیرجند جلوه خاصی داشت. این دختر خردسال، تابلوی عکسی در دست داشت که مربوط به دیدارش با رئیسجمهور محبوب میشد. چهره مغمومش چنان بود که گویی دوباره پدر از دست داده است. او در کنار دیگر کویرنشینان استان خراسان جنوبی، نمادی از همان مردم محرومی بود که رئیسجمهور توانش را مصروف رفع مشکلاتشان کرده بود و عاقب در مسیر خدمت به همین مردم جانش را فدا کرد و شهید شد.
* عزیمت به مشهد
آفتاب روز سوم خرداد 1403 ساعتی تا رسیدن به میانه آسمان فاصله داشت که وقت انتقال پیکر رئیسجمهور شهید به مشهد فرا رسید. از این شهر مقدس خبر میرسید گذشته از حضور پرشور مشهدیها در خیابانهای شهر، جمعی از مردم نیز به فرودگاه شهید هاشمینژاد رفته بودند تا از همان جا تشییع پیکر رئیسجمهور محبوب را آغاز کنند.
مشهد زادگاه رئیسی است و این مردم، همشهریها و برخی همسایهها و بچه محلهای رئیسی در «نوغان» بودند. مشهدیها رئیسی و خانوادهاش را بهتر از دیگران میشناسند. برادرانش را و مادر پیرش را که به رغم نزدیکترین نسبتها با رئیسجمهور، هنوز در یک خانه نقلی 70 متری در یکی از محلات متوسط شهر زندگی میکند.
شاید این سادهزیستی و عشق و علاقه سیدابراهیم رئیسی به قشر محروم بود که باعث شد مردم کشورمان چنین پرشور و پرتعداد در مراسم تشییع او و همراهانش شرکت کنند. از تبریز گرفته تا قم و تهران و بیرجند و مشهد، هر کجا که این پیکر رفت، قیامتی بر پا شد و تصاویری از خیابانها مخابره شد که جهان را به حیرت واداشت.
همانطور که در تشییع پیکر رئیسجمهور در بیرجند شاهد بودیم، در مشهد نیز پیکر شهیدان مالک رحمتی، استاندار آذربایجان شرقی و سردار سیدمهدی موسوی، رئیس تیم محافظان رئیسی همراه پیکر رئیسجمهور بود. مراسم در مشهد از استقبال رسمی در فرودگاه شهید هاشمینژاد آغاز شد؛ جایی که جمعی از مسؤولان کشوری و لشکری و همینطور مردم حاضر شده بودند.
دقایقی بعد پیکر هر 3 شهید روی شانههای مردم بویژه جوانانی قرار گرفت که پلاکاردهای «شهید رئیسی، نتیجه انتخاب درست» را بر دست داشتند. این پیکرها برای لحظاتی روی دست مردم شناور بودند و سپس به وسیله نقلیهای منتقل شدند که قرار بود باقی راه را با آن طی کنند. خانواده رئیسجمهور شهید نیز در فرودگاه حضور داشتند و از نزدیک شاهد قدرشناسی مردم بودند.
همزمان با نماز ظهر و عصر، مراسم رسمی تشییع پیکر رئیسجمهور و 2 همراهش در میدان 15 خرداد مشهد آغاز شد. راس ساعت 14 پیکر به میان جمعیت آمد. از این ساعت تا قبل از اذان مغرب و عشا که موعد آرام گرفتن پیکر رئیسی در رواق دارالسلام تعیین شده بود، چند ساعت فاصله بود اما جمعیت انبوهی که خیابانهای منتهی به میدان 15 خرداد را یکسره سیاهپوش کرده بودند، گاه آنقدر فشار میآوردند که کاروان حامل پیکر رئیسجمهور و 2 همراهش مجبور به توقف میشد. جمعیت حاضر در بلوار امام رضا(ع) از ساعتها قبل در این مکان تجمع کرده بودند اما نه آفتاب و نه خستگی چند ساعت حضور باعث نشده بود ذرهای از شور و احساسات این مردم کم شود. پیشتر خبر رسیده بود که از 2 روز قبل تدارکات آمادهسازی مزار رئیسجمهور شهید در رواق دارالسلام حرم مطهر رضوی(ع) در حال انجام است و آنطور که از گفتههای مسؤولان آستان قدس مشخص بود، شهید رئیسی سالها پیش وصیت کرده بود پس از درگذشتش در این رواق در کنار مزار شهید هاشمینژاد و نقطهای که بین مشهدیها به پایین پای حضرت معروف است، به خاک سپرده شود. پیکر رئیسجمهور و 2 همراهش آرامآرام به سمت حرم مطهر امام هشتم شیعیان در حال حرکت بود که از ساعت ۱۶ بعدازظهر اعلام شد ظرفیت صحن پیامبر اعظم که برای برگزاری مراسم سوگواری شهید رئیسی در نظر گرفته شده بود، تکمیل شده است. ساعت ۱۶:۱۵ پیکر رئیسجمهور به چهارراه دانش رسید و تنها کمتر از یک کیلومتر تا رسیدن به حرم فاصله داشت. زائران و مجاوران اگر قصد ورود به حرم مطهر رضوی را داشتند، از صحنهای دیگر امکان ورود به حرم مطهر رضوی وجود داشت ولی ورودیهای صحن پیامبر اعظم(ص) بسته شده بود.
محمد مخبر، سردار سلامی، سردار قاآنی، آیتالله علمالهدی و حجتالاسلام مروی از چهرههای شاخص حاضر در مراسم تشییع پیکر رئیسجمهور بودند که در حرم مطهر حضور یافته و انتظار آمدن پیکر را میکشیدند. پیکر شهدا بر دوش خادمان قرار گرفت و در حرم مطهر و دور ضریح نورانی امام رضا(ع) طواف داده شد. پیکر شهید رئیسی حدود ساعت ۱۹:۳۰ دقیقه مقارن با اذان مغرب و عشا در سومین شب خرداد ۱۴۰۳ در آرامگاه ابدی خود در جوار حضرت رضا(ع) آرام گرفت.
* از تبریز و مراغه تا ری
همزمان پیکر مطهر شهید حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان روز پنجشنبه سوم خرداد در جوار حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در شهرری در آرامگاه ابدی خود به خاک سپرده شد. پیکر شهید آیتالله سیدمحمدعلی آلهاشم، سومین امام جمعه شهید تبریز نیز در همان روز سوم خرداد در تبریز تشییع و سپس در گلزار شهدای وادی رحمت در قطعه صدیقین به خاک سپرده شد.
همچنین دیروز (چهارم خرداد) پیکر شهید مالک رحمتی پس از تشییع در زادگاهش مراغه، در گلزار شهدای این شهر به خاک سپرده شد. پیکر سردار شهید سیدمهدی موسوی، فرمانده یگان حفاظت رئیسجمهور هم در میان خیل عظیم تشییعکنندگان در جوار سیدالکریم در آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی علیهالسلام آرام گرفت.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|