|
اخبار
سلامی انتخاب قالیباف به ریاست مجلس را تبریک گفت
سردار حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پیامی انتخاب محمدباقر قالیباف را به سمت رئیس مجلس شورای اسلامی تبریک گفت.
در این پیام آمده است: خدای بزرگ را شاکریم مجلس دوازدهم در شرایطی برای ملت و مملکت اسلامی نقشآفرینی میکند که جمهوری اسلامی ایران پس از اقدام تاریخی نیروهای مسلح مقتدر کشور در عملیات «وعده صادق» و سپس ابراز عشق، ارادت و وفاداری شکوهمند آحاد مختلف مردم قدرشناس و قدردان به خادمالرضا علیهالسلام شهید جمهور آیتالله دکتر رئیسی و شهدای همراه در نقطهای باشکوه از عزت و اقتدار بینالمللی ایستاده است و تلاش و مجاهدت خالصانه در این مقطع خطیر میتواند با امیدافزایی و انگیزه مضاعف، تمرکز بر منافع و مصالح ملی، پاسخ به نیازهای تقنینی و نظارت هوشمندانه و کارآمد بر اجرای قوانین و نیز همدلی و همافزایی با سایر قوا، نویدبخش آیندهای پرفروغ برای ایران و ایرانی باشد.
در بخش دیگری از این پیام میخوانیم: بیشک پیشینه جهادی آن برادر عالیقدر بویژه تجارب ارزشمند مدیریتی در این جایگاه حساس همراه با انگیزه و اراده صادقانه و مسؤولانه سایر منتخبان ملت تحت تدابیر و رهنمودهای حکیمانه رهبر عظیمالشان انقلاب اسلامی (مدظلهالعالی) و تاکید ایشان بر اینکه «مجلس باید آرامشبخش و امیدآفرین و برانگیزاننده همتها و دعوتکننده به همدلی و برادری در محیط کشور باشد»، پشتوانهای قوی و امیدوارکننده است که میتواند این مجلس را در سرانجام دوره خود مفتخر به جلب رضایت امام و امت سازد.
***
محمدی گلپایگانی:
رژیم اسرائیل میخواهد جنگ سوم جهانی را راه بیندازد
رئیس دفتر رهبر معظم انقلاب اسلامی گفت: برنامه رژیم اسرائیل این است که اساساً «انسان» در دنیا فقط یهودیان هستند؛ رژیم اسرائیل در تلاش است جنگ سوم جهانی راه بیندازد.
حجتالاسلام محمد محمدیگلپایگانی، رئیس دفتر رهبر معظم انقلاب اسلامی، دیروز در مراسم بزرگداشت رئیسجمهور شهید و شهدای نیروی هوایی ارتش در دانشگاه شهید ستاری اظهار کرد: در زمان انقلاب اسلامی، پرسنل نیروی هوایی با لباس رسمی در مدرسه رفاه حضور یافتند و با امام امت بیعت کردند؛ این نقش نیروی هوایی بود که آن روز در زمان انقلاب اسلامی کار را تمام کرد.
وی با اشاره به شهادت رئیسجمهور و همراهان ایشان افزود: مصیبت شهادت رئیسجمهور و همراهان ایشان، همه ما را داغدار کرده اما شایسته و لازم است در رابطه با استقبال عظیم و میلیونی مردم ایران از شهدای خدمت، بررسیهای لازم درباره دلایل این حضور و استقبال صورت بگیرد.
محمدیگلپایگانی تاکید کرد: در شهرستان قم در حالی که فاصله بین مسجد جمکران و شهر قم ۸ کیلومتر است، تمام این مسیر مملو از جمعیت بود. این در حالی است که قم جمعیتی ندارد اما بیش از یک میلیون نفر از مردم قم در این تشییع جنازه شرکت کرده بودند؛ در مشهد و در تهران هم وضعیت اینگونه بود.
رئیس دفتر رهبر معظم انقلاب اسلامی گفت: مراکز علمی و دانشگاهی باید راز و رمز حضور مردم در تشییع شهدای خدمت را بررسی کنند، چراکه این تشییع در دنیا بیسابقه است.
محمدیگلپایگانی با اشاره به انعکاس تشییع شهدای خدمت در سطح جهان اظهار کرد: انعکاس حضور مردم در دنیا آنقدر عجیب بود که در شورای امنیت سازمان ملل که بعضی اعضای آن به سرکردگی آمریکا دشمنان قسمخورده ما هستند، به احترام شهادت رئیسجمهور فقید یک دقیقه سکوت کردند.
***
قدردانی بیت شهید رئیسی از رهبر انقلاب و مردم
بیت شهید آیتالله سیدابراهیم رئیسی در اطلاعیهای با قدردانی از رهبر انقلاب و مردم ایران در تجلیل از رئیسجمهور و یاران شهیدش اطلاعیهای صادر کرد.
در این اطلاعیه آمده است: رهبر فرزانه و معظم انقلاب و ملت قهرمان و شهیدپرور ایران، سپاس خاضعانه ما را از این همه مهر و لطف بپذیرید.
امروز که پروردگار صاحب جلال و عظمت، شرف شهادت را نصیب ذریه ابراهیم فرموده، برای ما راهی به جز صبر و مقاومت در تحقق تعالیم آن پیامبر عظیمالشان باقی نمانده است، زیرا زمانه وحدت جهانی بر تداوم راه انبیا عظام در مبارزه با ستم و بیعدالتی فرا رسیده و این قرآن کریم است که میفرماید:
«قولوا امنا بالله و ما انزل الینا و ما انزل علی ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و الاسباط و ما اوتی موسی و عیسی و ما اوتی النبیون من ربهم لا نفرق بین احد منهم و نحن له مسلمون» (سوره مبارکه بقره آیه ١٣۶)
این همه عزاداریهای پرشور و هوشمندانه که از مرزهای ایران عبور کرده، نشان میدهد به واقع مرحله تازهای از حرکت تکاملی انقلاب اسلامی آغاز شده است و آحاد مردم ایران، مسؤولیتی بزرگ و تاریخی در حفظ، ترویج و تکمیل میراث بزرگ شهیدان برعهده دارند.
مقاومت همهجانبه در برابر دشمنان خدا با حفظ وحدت و انسجام ملی و با پیروی بهموقع از فرامین و توصیههای رهبر معظم انقلاب، ممکن میشود.
در این موقعیت خطیر دعای خالصانه شهیدان پشت سر ما است و میراث آنها پیش رویمان.
به یاری حق تعالی و دستگیری حضرت صاحبالامر (عج)، شایسته است در همه حوزههای سیاسی، فرهنگی و نظامی در مبارزه با تمدن فحشازده و کفرآلود، به پیشروی ادامه دهیم. بار دیگر از الطاف پدرانه و روشنگرانه رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیتالله العظمی امام خامنهای و این همه لطف و محبت و همدردی ملت بزرگ ایران سپاسگزاری میکنیم و از حضرت باری تعالی توفیق و سربلندی ایران عزیز و طول عمر با عزت رهبری حکیم آن را خواستاریم.
ارسال به دوستان
تسلیت وزیر دفاع به نصرالله
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درگذشت مادر سیدحسن نصرالله را تسلیت گفت. امیر محمدرضا آشتیانی در پیام خود آورده است: اینجانب فقدان آن بانوی مومنه و متقی را که سهم بزرگی در تربیت فرزندان مجاهد و مبارز همچون حضرتعالی داشتهاند، صمیمانه تسلیت عرض کرده، از درگاه خداوند متعال برای آن فقیده سعیده، رحمت واسعه الهی و همنشینی با نواده شهیدش و برای شما برادر عزیز که فخر امت اسلام هستید، همچنین خاندان مقاوم و صبور حضرتعالی صبر جمیل و اجر جزیل مسالت مینمایم.
ارسال به دوستان
تعیین تکلیف هیأترئیسه مجلس دوازدهم در دومین جلسه علنی
قالیباف رئیس ماند
گروه سیاسی: صبح دیروز هشتم خردادماه نمایندگان مجلس دوازدهم، دومین جلسه علنی خود را برگزار کردند؛ جلسهای که برای عموم مردم بویژه دنبالکنندگان اخبار سیاسی جذابیتهای خاصی داشت، چرا که در این جلسه قرار بود تکلیف هیاترئیسه مجلس مشخص شود.
روز قبل از آن (دوشنبه هفتم خرداد) نیز مراسم افتتاحیه مجلس دوازدهم با حضور تعداد زیادی از مسؤولان کشوری و لشکری برگزار شد. این مجلس در حالی شروع به کار کرد که جای خالی رئیسجمهور شهید، سیدابراهیم رئیسی در مراسم افتتاحیه احساس میشد و در کنار این مساله، پیام دلگرمکننده رهبر انقلاب که مجلسیان را به امیدآفرینی و آرامشبخشی برای ملت دعوت کرده بودند، شور و حال خاصی را به مراسم افتتاحیه بخشیده بود. همانطور که گفته شد، با توجه به تعیین تکلیف هیاترئیسه در دومین جلسه علنی مجلس، ساختمان هرمیشکل میدان بهارستان تهران دیروز هم مرکز توجهات بود. طبق روال، معمولا هیاترئیسه در دومین جلسه مجلس انتخاب میشود و این مهم، دیروز در بهارستان انجام شد.
اما انتخاب هیاترئیسه بویژه رئیس مجلس دوازدهم در سال اول، با توجه به برخی حاشیهها و مسائلی که در رقابتهای انتخاباتی به وجود آمده بود، حساسیتهای خاص خود را داشت. در نهایت صبح دیروز همه منتظر بودند تا ببینند از میان چهرههای سرشناسی که احتمال داشت کاندیدای ریاست مجلس شوند، چه کسی میتواند بیشترین آرا را از 290 نماینده مجلس شورای اسلامی کسب کند.
* 3 نامزد ریاست مجلس
در ابتدای جلسه علنی، محمدباقر قالیباف منتخب تهران، منوچهر متکی منتخب تهران و حجتالاسلام مجتبی ذوالنور منتخب قم به عنوان ۳ داوطلب ریاست مجلس شورای اسلامی اعلام شدند، همچنین حسینعلی حاجیدلیگانی، عبدالرضا مصری، علی نیکزاد، حمید رسایی، موسی غضنفرآبادی و حمیدرضا حاجیبابایی به عنوان کاندیداهای نایبرئیسی مجلس معرفی شدند.
در نهایت از مجموع ۲۸۷ رای مأخوذه، محمدباقر قالیباف با ۱۹۸ رای به عنوان رئیس مجلس دوازدهم در سال اول انتخاب شد. همچنین حجتالاسلام مجتبی ذوالنور ۶۰ رای و منوچهر متکی ۵ رای کسب کردند. ۲۴ رای هم باطله اعلام شد.
* حاجیبابایی و نیکزاد، نواب رئیس مجلس
همچنین در جلسه علنی دیروز (سهشنبه هشتم خرداد) حمیدرضا حاجیبابایی با ۱۷۵ رای به عنوان نایبرئیس اول و علی نیکزاد با ۱۶۹ رای به عنوان نایبرئیس دوم انتخاب شدند. عبدالرضا مصری با ۱۱۵ رای، حاجیدلیگانی با ۹۶ رای، حمید رسایی با ۳۵ رای و موسی غضنفرآبادی با ۱۶ رای از مجموع ۲۸۷ رای و نتوانستند به نایبرئیسی مجلس دست یابند.
حسینعلی حاجیدلیگانی، منتخب مردم شاهینشهر، عبدالرضا مصری منتخب مردم کرمانشاه، علی نیکزاد منتخب مردم اردبیل، حمید رسایی منتخب مردم تهران، موسی غضنفرآبادی منتخب مردم بم و حمیدرضا حاجیبابایی نامزدهای نایبرئیسی مجلس بودند.
* نامزدهای دبیری و انصرافیها
سپس یکی از اعضای هیاترئیسه سِنی مجلس، اسامی کاندیداهایی را که برای دبیری هیاترئیسه داوطلب شدند، اعلام کرد که به شرح زیر بود:
اکبر رنجبرزاده، روحالله متفکرآزاد، صدیف بدری، رضا جباری، محمد رشیدی، عباس پاپیزاده، بهنام سعیدی، مجتبی بخشیپور، رحمتالله نوروزی، سارا فلاحی، زینب قیصری، ابوالفضل ظهرهوند، ابوالقاسم جراره، مجتبی یوسفی، علیرضا زندیان، غلامحسین زارعی، عباس گلرو، احمد نادری، جمشید قائممقام، علیاصغر باقرزاده، علیرضا عباسی، فتحالله توسلی، سمیه رفیعی، علی شیرینزاد، رضا تقیپور، رحمدل بامری و بیتالله عبداللهی.
همچنین علی امامیراد، سید احسان قاضیزاده هاشمی و احمد جباری از کاندیداتوری دبیری هیاترئیسه در اجلاسیه اول مجلس دوازدهم انصراف دادند.
* نامزدهای ناظران هیأترئیسه
در ادامه سید حمیدرضا کاظمی، فرشاد ابراهیمی، شهباز حسنپور، روحالله موسوی، زهره سادات لاجوردی، سیدجلیل میرمحمدی، محمدمهدی شهریاری، مصطفی معینیآرانی، حسین محمدزاده، جبار کوچکینژاد، حسن قشقاوی، مهدی کوچکزاده، علیرضا سلیمی، احمد بخشایش، محمد آشوری، محمد سرگزی، رحیم زارع، غلامرضا نوری قزلجه، الهام آزاد، ابوالفضل ابوترابی، احمد راستینه، فرهاد بشیری، عبدالوحید فیاضی، ولی داداشی، عبدالحسین روحالامینی، محمد سراج و مجید دوستعلی به عنوان نامزدهای ناظران هیاترئیسه معرفی شدند.
در نهایت غلامرضا نوری قزلجه با ۱۳۰ رای، حجتالاسلام علیرضا سلیمی با ۸۲ رای و سید جلیل میرمحمدی با ۶۱ رای به عنوان ناظران هیاترئیسه مجلس انتخاب شدند.
* تعیین دبیران هیأترئیسه مجلس دوازدهم
در ادامه جلسه دیروز مجلس شورای اسلامی و در روند انتخابات هیاترئیسه، دبیران هیاترئیسه مجلس دوازدهم نیز تعیین شدند که بر این اساس، مجتبی بخشیپور با ۱۲۰ رای، احمد نادری با ۱۱۲ رای، روحالله متفکرآزاد با ۱۰۱ رای، مجتبی یوسفی با ۹۸ رای، محمد رشیدی با ۹۷ رای و اکبر رنجبرزاده با ۹۵ رای دبیر هیاترئیسه شدند.
* هیأترئیسه سوگند یاد کرد
پس از مشخص شدن نتایج انتخابات هیاترئیسه مجلس که در دومین جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در دوره دوازدهم انجام گرفت، نوبت آن فرا رسید تا ۱۲ عضو هیاترئیسه برای اجرای آییننامه، سوگند یاد کرده و آن را قرائت کنند.
متن سوگند هیاترئیسه به شرح زیر است:
«بسمالله الرحمن الرحیم، من به عنوان عضو هیاترئیسه مجلس شورای اسلامی در برابر قرآن مجید به خداوند قادر و متعال سوگند یاد میکنم حداکثر توان خود را برای اجرای آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی با مراعات بیطرفی کامل در انجام وظایف به کار گیرم و از هرگونه اقدام مخالف آییننامه اجتناب کنم».
* رویکرد اصلی مجلس دوازدهم وحدت و امید باشد
محمدباقر قالیباف پس از انتخاب به عنوان رئیس مجلس دوازدهم ضمن تشکر از منتخبان مجلس به جهت انتخاب وی به عنوان رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: من خود را نماینده شما میدانم و با همه ظرفیت و توانی که دارم، تلاش خواهم کرد ذیل رهنمودهای رهبر فرزانه انقلاب و با کمک شما مجلس دوازدهم در پیگیری منافع و مصالح مردم کارنامهای درخشان داشته باشد.
وی بیان کرد: همه میدانیم کار در مجلس یک کار جمعی است و همه باید در تعیین اولویتها و تصمیمگیریها با فهم مشترک عمل کنیم. ساختار مجلس بهگونهای است که اگر عموم نمایندگان بر یک موضوعی عزم نکنند مجلس نمیتواند کار موثر انجام دهد و گاه حتی یک نماینده هم میتواند به مسیری که عموم نمایندگان پیگیری میکنند، لطمه بزند.
قالیباف در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: ما باید برای ایجاد امید در مردم به فهم مشترک برسیم و همگرا و همدل عمل کنیم و با هر گرایش و سلیقه سیاسی که داریم روی اولویت داشتن حل مسائل مردم اتفاق نظر داشته باشیم. اختلاف سلیقهها در روش حل مسائل هم طبیعی است و هم باعث دقیقتر شدن بحثها میشود اما همه باید مراقب باشیم که هر حاشیهپردازی یا مسابقات رسانهای یا مجادلات سیاسی خلاف آرامشبخشی و امیدآفرینی و خلاف رهنمودهای صریح رهبر انقلاب است.
* مجلس پنجشنبه جلسه علنی دارد
در جلسه علنی دیروز مجلس همچنین رایگیری درباره برگزاری صحن علنی مجلس در روز پنجشنبه در دستور کار قرار گرفت که نمایندگان با این پیشنهاد موافقت کردند.
در ادامه محمدباقر قالیباف که با رای نمایندگان به عنوان رئیس مجلس در سال نخست دوره دوازدهم مجلس انتخاب شد، در جایگاه هیاترئیسه حاضر شد و گفت: طبق آییننامه داخلی مجلس، نمایندگان از آغاز مجلس در روز دوشنبه (۷ خرداد) به مدت ۳ روز تا آخر وقت اداری روز چهارشنبه (۹ خرداد) باید در شعب حاضر باشند و کار خود را انجام دهند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: این شرایط به این معناست که باید همه نمایندگان تا پایان وقت اداری روز چهارشنبه حاضر باشند تا اگر نمایندهای درباره اعتبارنامهها اعتراضی دارد اعتراض خود را در شعب ثبت کند اما پس از آن فرصت داریم اعتبارنامهها را بر اساس گزارش کمیسیونها در صحن مجلس مطرح کنیم.
وی خاطرنشان کرد: بر همین اساس پیشنهاد میشود نمایندگان در روز پنجشنبه نیز در صحن مجلس حاضر شوند تا هفته آینده که همزمان با سالگرد ارتحال امام راحل است، نمایندگان فرصت حضور در این مراسم را داشته باشند.
ارسال به دوستان
خاص بودن تشییع شهید جمهور
محمدرضا قائمینیک: ۱- «آژانس شیشهای» ابراهیم حاتمیکیا بیانگر دقیقهای تاریخی در تاریخ انقلاب اسلامی بود که در آن، دوگانهای به رخ کشیده میشد که بعضاً از آن به دوگانه نهضت - نظام یا انقلاب- نظم تعبیر میشود. به تعبیر دیگر، حاج کاظم، نماد شرایطی است که اگر چه ایثارگونه، خارج از قواعد عقل ابزاری مرسوم و با روحیه معنویت بسیار زیاد دوره دفاعمقدس رقم خورده اما نمیتواند با نظم مبتنی بر عقل ابزاری حاکم بر شهر و جامعه تعامل کند و به تعبیر دیگر، لحظه پایان آژانس شیشهای، ناکامی انتقال نظم هتروتوپیایی دفاعمقدس به نظم شهری مبتنی بر عقلانیت ابزاری روزمره است.
2- مساله آژانس شیشهای در 3 دهه اخیر همواره در سطح کلان تعاملات اجتماعی جامعه ایرانی حضور داشته است. مردم همواره از یکسو درگیر مناسبات سفت و سخت عقلانیت ابزاری زندگی روزمرهاند؛ تعاملات آنها بر اساس قراردادهای منفعتطلبانه تنظیم میشود، اختلاس روی میدهد، بیعدالتی میشود، تضاد طبقاتی بعضاً بیداد میکند اما همین مردم، در مواقعی، گویی به شکلی غیرقابل پیشبینی و حتی ناخودآگاه و غیرقابل توضیح توسط خود همان مردم، ناگهان در «رویداد»ها یا «رخداد»هایی، همه این مناسبات منفعتطلبانه، لذتطلبانه و قدرتطلبانه را کنار میگذارند و به تعبیری فضایی اتوپیایی شکل میگیرد. رفتوآمد میان این 2 فضا یا 2 جهان، در 3 دهه اخیر جزو امور ثابته حیات اجتماعی یا سیاسی جامعه ایرانی شده است. رویدادها زیادند، فارغ از رویدادهای مناسبتی مانند راهپیمایی 22 بهمن، روز قدس، پیادهروی اربعین و حتی اخیراً مراسم جشن روز غدیر در تهران یا مراسم مربوط به ولادت امام رضا(ع) در مشهد و نظایر آنها، رویدادهای خاصی همچون حضور عجیب و تا حد زیادی غیرقابل توضیح مردم در تشییع پیکر شهدای قواص، شهید حججی، شهید حاجقاسم سلیمانی و نظایر آنها، حاکی از غلیان این شور و احساسات معنوی و مذهبی یا حتی ملی است.
3- در مواجهه با این رویدادها یا رخدادها، دستکم 2 دسته تحلیل مختلف، مخصوصا از سوی اصحاب علوم اجتماعی وجود دارد. از یکسو این رویدادها محصول دستکاری عظیم قدرت و حکومت سیاسی جمهوری اسلامی برای تامین بار ایدئولوژیک خویش است که توانسته برخلاف حرکت اصلی جامعه که ناظر به پذیرش عقلانیت ابزاری حیات اجتماعی و سیاسی است، بخشی از جامعه را به نحوی ایدئولوژیک، وارد میدان کند اما از سوی دیگر، چارچوبی تحلیلی مدعی است تحلیل مذکور، ناشی از نادیده گرفتن نقصانی معرفتشناختی در فهم تحولات جامعه ایرانی و لایههای عمیق مقاومت تاریخی آن در مواجهه با جهان مدرن یا سکولار غربی است. این مواجهه که نزدیک به 2 قرن از آغاز آن میگذرد، چه پیش از انقلاب چه پس از آن، همواره با چنین واکنشهایی از عمق لایههای هویتی مردم ایران روبهرو بوده است. بر اساس این چارچوب تحلیلی، جامعه ایرانی بر اساس انباشت هزارساله خود از ترکیب عناصر هویت اسلامی و ایرانی، تا پیش از مواجهه با جهان مدرن غربی، به یک ترکیب نسبتاً متلائم، در قالب یک مرکب حقیقی رسیده بود؛ هرچند این مرکب حقیقی هویتی، ادوار افول و زوال داشته است. از قضا در دوره مواجهه با تمدن غربی، این ترکیب هویتی در دوره انحطاط و افول خویش بوده و به همین جهت، حداقل تا دوره وقوع انقلاب اسلامی، اگرچه همواره شاهد جنبشهای مقاومتی پراکنده بوده اما تاب و توان مواجهه جدی با تمدن مدرن غرب را نداشته است. از این منظر، اصل وقوع انقلاب اسلامی، نقطه اوج این جنبشهای مقاومتی است که توانسته است امکان خروج از چارچوب مواجهه استعماری را فراهم آورده و با اتکا به انباشت تاریخی و هویتی خود، امکان مواجههای فعال و متصرفانه در تمدن مدرن و سکولار غربی را فراهم کند. با اینحال حضور ساختارهای مدرنی که عمدتاً در دوره مواجهه استعماری، مخصوصاً در دوره پهلوی در ایران، جایگیر شده، به تبع ایده توسعه غربی، در شرایط بعد از انقلاب گسترش نیز یافته است. جامعه ایرانی، خودآگاه یا ناخودآگاه، در میانه این دو جهان در کشاکش است یا به تعبیر دقیقتر، در مواجهه فعال و متصرفانه خویش، در کشاکش با عناصر هویتی ناشناخته غربی قرار میگیرد و واکنشهای مذکور را از خود نشان میدهد.
۴- یکی از آخرین واکنشهای جامعه ایرانی، مربوط به حضور عجیب و پرتراکم مردمی در مراسم تشییع پیکر شهید حاجقاسم سلیمانی بود. در این مراسم یا مراسم مشابه شهید حججی، هرچند در فهم کامل آن، دشواریهای نظری بسیاری وجود دارد اما میتوان بعضی از نیروهای محرک را توضیح داد. تاثیر مستقیم و موثر دشمن متخاصم در این شهادتها و سَرَیان نیروی تخاصم با دشمن ملی و مذهبی و نیز برجستگی شخصیتی شخصیتهای اصلی در زندگی ماقبل شهادتشان، مخصوصاً در موضوع شهید حججی و شهید حاجقاسم سلیمانی، از نیروهای محرک این حضور مردمی است. فارغ از اینکه خود نحوه شهادت آنها نیروی برانگیزاننده موثری ایجاد کرده است، این شخصیتها، قبل از شهادتشان، چه از حیث حقیقی و چه از حیث حقوقی، شخصیتهایی مردمی، فراجناحی و حتی در یک معنای خاص، غیرسیاسی و غیرحکومتی بودند و این، بهخودی خود، میتوانست نیروی محرکی برای حضور نیروهای متنوع از طیفهای بسیار گسترده و متکثر مردمی را فراهم سازد. از این حیث، شاید بتوان مولفههای تحلیلی اولیهای برای تحلیل این حضور گسترده مردم فراهم کرد.
5- درگذشت شهادتگونه آیتالله سیدابراهیم رئیسی در سانحه بالگرد ایشان، در 30 اردیبهشت 1403، دوباره رویدادی مشابه با رویداد حاجقاسم سلیمانی و موارد مذکور دیگر را در ایران رقم زد و بهنظر میرسد دوباره موجی از هر دو چارچوب تحلیلی بروز و ظهور کرده و خواهد کرد. با اینحال این رویداد، بهرغم مشابهت با رویدادهای فوقالذکر، واجد حداقل 3 خصوصیت معماگونه و خاص خود است. اولاً در این رویداد، حداقل با بررسیهایی که تا زمان حضور گسترده مردمی اعلام شده و میتوانست بر این حضور تاثیرگذار باشد، خبری از تاثیر نیروی دشمن متخاصم دیده نمیشود بنابراین این حضور مردمی گسترده، نمیتواند تحت تاثیر نیروی برانگیزاننده ملی یا مذهبی در تقابل با دشمن متخاصمی همچون آمریکا، اسرائیل و حتی منافقین و داعش و نظایر آنها باشد. ثانیاً شخصیت حقوقی آیتالله رئیسی در یکی از سیاسیترین، جناحیترین و دستهبندیترین مناصب حقوقی یعنی ریاستجمهوری، مخصوصاً با روایت 3 دهه اخیر بوده است. در 3 دهه اخیر، ریاستجمهوری همواره یک منصب سیاسی و حتی جناحی بوده و به این معنا همواره منصبی غیر مردمی یا کمتر مردمی شناخته میشود و از این جهت، تفاوت معناداری میان شخصیت حقوقی آیتالله رئیسی و حاجقاسم سلیمانی یا شهید حججی و نظایر آنها است. ثالثاً نحوه درگذشت شهادتگونه ایشان در سانحه برخورد بالگرد، فارغ از مبهم بودن علت سانحه و به لحاظ رسانهای، نبود تصاویر برانگیزاننده احساسات، نظیر آتش گرفتن اتومبیل حاجقاسم یا اسارت شهید حججی، امری طبیعی و محصول یک تصادف بسیار طبیعی است، در حالی که در ماجرای مربوط به حاجقاسم سلیمانی و حتی شهید حججی، هم نحوه وقوع حادثه شهادت، آشکار و عیان بوده و هم، تاثیر نیروی غیرطبیعی و دخالت نیروی انسانی در شهادت در میدان نبرد درباره آنها موثر بوده است. از این حیث، حضور گسترده و متراکم و همراه با شور و احساسات مردمی در ماجرای درگذشت شهادتگونه آیتالله رئیسی، واجد وجوه معماگونه بیشتری از حیث علتیابی و تحلیل این حضور است. حضوری که شاید به نحوه سیاستورزی آیتالله رئیسی در منصب ریاستجمهوری بازگردد و شاید مقدمات تعریف جدیدی از دولت اسلامی در شرایط مابعد انقلاب اسلامی را فراهم کند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|