|
ورزشگاه یادگار امام تبریز میزبان تیم ملی فوتبال شد
کنفدراسیون فوتبال آسیا ورزشگاه یادگار امام تبریز را رسما به عنوان میزبان دیدار تیمهای ملی فوتبال ایران و قطر معرفی کرد. تیم ملی فوتبال ایران در دور چهارم از مرحله سوم انتخابی جامجهانی ۲۰۲۶ باید ۲۴ مهر میزبان تیم ملی قطر باشد. طبق اعلام کنفدراسیون فوتبال آسیا، این دیدار در ورزشگاه یادگار امام تبریز برگزار خواهد شد. تیم ملی کشورمان در دور سوم این رقابتها 19 مهر میهمان ازبکستان خواهد بود.
ارسال به دوستان
استقلال با جواد نکونام صدرنشین هفته اول لیگ نخبگان شد
بازگشت به صدر آسیا
زهره فلاحزاده: دوشنبهشب، شب خاصی برای جواد نکونام، سرمربی استقلال بود. او که پس از یک باخت در هفته سوم لیگ برتر ۲ هفته عجیب و پرسروصدایی را پشت سر گذاشته بود و برخی اعتقاد به اخراجش داشتند، نیاز به برد مقابل الغرافه قطر داشت تا هم به منتقدانش بگوید هنوز هم مرد اول نیمکت استقلال است و هم بتواند جایگاهش را تثبیت کند.
همه میدانند که برخی به ظاهر خودی در انتظار شکست سرمربی استقلال بودند تا معادلات او و کادرش را بر هم بزنند، کارت قرمزشان را از جیب درآورند و بگویند مثل تمام استقلالیهایی که روی نیمکت نشستند و با بیاحترامی رفتند، او هم باید برود!
اما استقلالیها همقسم شده بودند پس از ۲ سال محرومیت از حضور در آسیا، تیم قطری را با ستارههای درجه یکش با شکست بدرقه کنند. این هدف برای آبیها مشخص بود اما به نظر میرسید برای عدهای از استقلالیهای هوادار و حتی پیشکسوت نه!
استقلال خیلی زود و در دقیقه ۵ با گل به خودی الغرافهایها به گل رسید و چه بهتر از این اتفاق که آبیپوشان با حضور هوادارانشان، حریف را به وحشت بیندازند. تیم نکونام به قدری متفاوت با ۳ هفته برگزار شده لیگ برتر بازی میکرد که بسیاری از منتقدان خود را انگشت به دهان گذاشته و به سکوت وادارشان کرده بود. استقلالیها که در ادامه هم توپ را بخوبی در زمین پخش میکردند و هم موقعیتهای زیادی روی دروازه الغرافه خلق میکردند، با ۲ گل دیگر حجت را تمام کردند و در حالی که اجازه نفس کشیدن به تیم قطری نمیدادند، توانستند پرگلترین برد هفته اول لیگ نخبگان آسیا را از آن خود کنند و در جدول ۱۲ تیمی که بزرگان غرب آسیا حضور دارند، صدرنشین شوند.
نکونام نشان داد نهتنها سبک بازیاش را میتواند تغییر دهد، بلکه میتواند با وجود حواشی بسیار زیاد، درست مثل فصل گذشته نتیجه دلخواه را بگیرد. شاید برخی گمان کنند الغرافه حریف دندانگیری برای استقلال نبوده اما هیچ تیمی در لیگ نخبگان ضعیف نیست و تیم قطری با حضور چند ستاره که یکی از آنها خوسلو بود (بازیکنی که همین اردیبهشتماه با پیراهن رئالمادرید مقابل بایرن مونیخ دبل کرد و حالا مقابل استقلال یک شکست سنگین را تجربه کرده است) به میدان آمده بود.
هر چند به نظر میرسد رئیس هیاتمدیره استقلال چندان روی خوش به سرمربی آبیها نشان نداده و تنها رفاقت را در ظاهر حفظ کرده و ممکن است با یک باخت دیگر روی نام او خط قرمز بکشد اما یادتان نرود جواد نکونام، مرد باهوشی است و خوب از پس کار با آدمهای سختپسند برمیآید. او یک بار مزه گس دشمنی مدیران را تجربه کرده و دیگر به این مزه عادت کرده است.
نکونام میخواهد با ستارههایی که همگی با نظر خود وی جذب شدهاند، این فصل به قهرمانی برسد و برای این کار حتی اگر مدیران کنار او هم نایستند، شاید خود به تنهایی هم از پس آن بربیاید. تنها چیزی که میتواند تمرکز او را بر هم بزند، همین محکم نبودن صندلیاش است. اینکه هنوز نمیداند میتواند دلش به حمایت ظاهری مدیران قرص باشد یا هر هفته باید نگران پاپس کشیدن آنها باشد.
تنها چیزی که مشخص است؛ استقلال جواد نکونام به دنبال ارائه بازی شناور و هجومی است و این را مقابل الغرافه قطر در آن زمین بیکیفیت بخوبی نشان داد. استقلالیها برای داشتن آرامش باید ابتدا حرف نزدن در مواقع بحرانی را بخوبی بیاموزند و با صلح و دوستی به فکر ساخت یک استقلال قوی باشند.
***
تأملی بر گلایهها و خواستههای نکونام پس از بازی با الغرافه
عبدالله دارابی: جواد نکونام در کنفرانس خبری پس از بازی با الغرافه قطر، ضمن نقد برخی شرایط باشگاهش، به خواستههایی اشاره کرد که هم درست و منطقی است و هم از نیازهای استقلال برای بهتر شدن.
پیرو گلایههای نکونام باید گفت اگر مدیریت در عمل حامی سرمربی باشگاهش است و حمایت اخیر آنها از وی سخن صرف یا مقطعی نیست، باید نمود عملی داشته باشد تا سرمربی آن را واقعا احساس کند و آرامش ذهنی و روانی برای ادامه کار داشته باشد، هرچند پیروزی آسیایی اخیر و گفتههای بازیکنان استقلال مؤید آن است که نکونام در 2 هفته گذشته بدون توجه به حاشیهها و مشکلات، وظیفهاش را با آرامش و جدیت پیگیری کرد و اجازه نداد تیمش خسارتی از قبل آن ببیند. اما اکنون که ندای علنی حمایت از سوی مدیران سر داده شده، باید مجموعه تیم نیز به احساس عملی آن در این شرایط حساس برسند تا وظایف خویش را با آرامش و اطمینان پی گیرند و مثل فصل قبل دوگانگی و تناقض رفتاری مدیران را تجربه نکنند.
از خواستههای نکونام، تکمیل و بهبود کادرش بود که اتفاقا خواسته بحق، درست و مورد نیازی است. چه معنایی دارد تیمی مثل استقلال، مربی بدنسازش را به دلیل عدم عقد قرارداد از سوی باشگاه در کنار خود نبیند و فعالیت وی به صورت آنلاین و برنامهدهی از راه دور و... باشد؟! جذب دستیار خارجی از دیگر خواستههای سرمربی آبیپوشان بود که اتفاقا باید آن را به فال نیک گرفت. حضور یک مربی خارجی بادانش و کاربلد در کادر فنی نکونام (مخصوصا با توجه به حضور در لیگ نخبگان) از ضروریات است که وی بخوبی به آن وقوف یافته است.
اگر خواهان درخشش در آسیا هستیم باید در پی فراهم کردن ابزار آن نیز باشیم. ابزار سختافزاری نظیر استادیوم مناسب، شاید بهراحتی و بهزودی قابل تامین نباشد ولی مواردی چون جذب دستیار و بازیکن خوب خارجی که مشقتهای آن را ندارد، پس تعلل چرا؟
مجموعه استقلال (مدیریت و سرمربی) تا همین جای فصل نیز اشتباهاتی مرتکب شدند که منجر به فسخ و عقد مجدد قراردادها، بیبهره بودن از درآمد انتقال بازیکنانی چون یامگا و منتظر محمد و تمدید با بازیکنانی نه در سطح این تیم شد، لیکن هر اقدام اصلاحی و رو به جلو را که جهت رشد و پیشرفت باشگاه باشد باید مجدانه پیگیری کرد و به فرجامی شایسته رساند.
ارسال به دوستان
آقای پزشکیان وقت ندارد، وزیر پاداشها را بدهد
حرفهای بیپرده دبیر
مراسم تجلیل از قهرمانان و مدالآوران المپیک ۲۰۲۴ پاریس و قهرمانان مسابقات نوجوانان و جوانان و همچنین افتتاح اماکن مجهز کشتی با حضور محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، احمد دنیامالی وزیر ورزش و جوانان، محمود خسرویوفا رئیس کمیته ملی المپیک، مدالآوران کشتی ایران در المپیک پاریس و اعضای کادر فنی کشتی آزاد و فرنگی و همچنین تعدادی از پیشکسوتان کشتی در فدراسیون کشتی برگزار شد. پیش از این اعلام شده بود پاداش فدراسیون کشتی ۶۲ میلیارد ریال به مدالآوران طلای المپیک پاریس، ۱۳ میلیارد ریال به مدالآوران نقره و 7 میلیارد ریال به مدالآوران برنز خواهد بود. علیرضا دبیر در ابتدای این مراسم گفت: ما خیلی مدال گرفتیم اما از این به بعد با بودجه دولت نمیتوانیم کاری کنیم. بودجه وزارت ورزش ۱۰۰ میلیارد تومان است، در حالی که همین هفته گذشته تنها ۴۰ نفر را برای مسابقات قهرمانی جهان به اسپانیا اعزام کردیم که هر کشتیگیر نزدیک ۲۴۰ یورو هزینه دارد. من حرفم این است که اگر از کشتی مدال میخواهید باید پول بدهید.
وی گفت: کشتی از ۸۰ سال گذشته در تمام ادوار المپیکها مدال میگیرد، تکواندو و وزنهبرداری هم چند سال است اضافه شدهاند اما کشتی همیشه مدال میگیرد و مابقی رشتهها هم به صورت محدود مدال میگیرند. اعزام با این بودجهها سخت است؛ یک ورزشکار قبل از مسابقات جهانی و المپیک باید به مسابقات بینالمللی اعزام شود تا اگر میبازند در آن مسابقات باشد. یکی از ایرادهایی که دنیامالی باید رفع کند همین بحث پاداشهاست و باید هر چه سریعتر آنها را بپردازد. اگر منتظر هستند که مراسم تجلیل با حضور رئیس جمهور برگزار شود، اگر ایشان وقت ندارد، وزیر ورزش مراسم بگیرد و پاداشها را بدهد، چون با این نوسانات قیمت دلار اگر دیر پرداخت شود سودی نخواهد داشت.
وی گفت: من برای خودم هیچ چیزی نمیخواهم اما برای ورزشکاران باید مثل پدر باشم. کشتی بیحاشیه است. جوایز قهرمانی میگویند ۸۰ تا سکه، الان سکه ۳۰ میلیون است اما با ورزشکاران این سکهها را ۵ میلیون حساب میکنند و کل پاداش ۴۰ میلیون تومان میشود. این پاداشها ظلم است. وی گفت: کمیته ملی المپیک اعلام کرد برای مدالآوران کشتی ۱۰ میلیارد پاداش میدهد، این کار بسیار خوبی بود و همان موقع هم پرداخت کردند اما یک اشتباهی شد و آن هم کم کردن مالیات از پاداش ورزشکاران بود. در حالی که از پاداش ورزشکاران مالیات کم نمیشود و این یک اشتباه است و امیدوارم آن یک میلیاردی که از بچهها کم کردند هر چه سریعتر برای آنها واریز شود. وی تاکید کرد: امیدوارم وزارت ورزش و آقای دنیامالی هم هر چه سریعتر جوایز را بدهند. ما هم برای ورزشکاران جوایز گذاشتیم که از درآمد فدراسیون این پاداش را دادیم.
دبیر گفت: ما مثل فدراسیونهای دیگر نیستیم، کشتی آزاد و فرنگی را داریم که خودشان چندین فدراسیون هستند. سهشنبه مقام معظم رهبری هم تاکید داشتند به رشتههای مدالآور مثل کشتی برسید. اگر با من بد هستید اشکالی ندارد اما بگویید تیمهای ما در رده جوانان و نوجوانان قهرمان شدند.
ارسال به دوستان
یادداشت روز
انفجار پیجرها و نقض حقوق بینالملل
رضا رحمتی: انفجار پیجرها با استفاده از موادی که روی باتری این دستگاهها نصب و منجر به شهادت 12 نفر و جراحت و آسیب جدی نزدیک به 3000 نفر شد، همگی به صورت هماهنگ و در ساعت 3 و 30 دقیقه روز 17 سپتامبر 2024/27 شهریور 1403 در جایجای لبنان بهوقوع پیوست. این اقدام فصل جدیدی از مواجهات در منطقه خاورمیانه را بهوجود آورد. گفته میشود احتمال گسترده شدن دامنه این انفجارها به کشورهای دیگری مانند سوریه، عراق و ایران نیز وجود دارد.
اینکه حملات با سلاحهای جدید یا سایبری بیش و برجستهتر از پیش در دستور کار مخاصمان قرار گرفته است و به نظر میرسد در آینده باید شاهد جنگهای آخرالزمانی و استفاده از ابزارهای تکنولوژیک به عنوان «سلاحهای جنگی جدید» باشیم، اینکه چگونه میتوان به این ابزارها، عنوان «سلاح» داد، اینکه در صورت استفاده از این سلاحها، آیا «حمله مسلحانه» یا «توسل به زور» طبق حقوق بینالملل صورت گرفته است و دامنه این توسل به زور چیست و متعاقبا در چه صورتی و با چه ابزارهایی دولت آسیبدیده میتواند عمل متقابل انجام دهد و چه عملی متناسب خواهد بود، اینکه چگونه این حملات قابل انتساب به دولت خاطی است، و بسیاری موارد دیگر، مباحثی هستند که از زمان انفجار پیجرها در فضای حقوقی و سیاسی شکل گرفتهاند. در این یادداشت، هر جا صحبت از پیجرها میشود، منظور استفاده از چاشنیهای انفجاری موجود در پیجرها است. با این مقدمه، تلاش میشود به برخی از این سوالها پاسخ داده شود.
***
1- آیا انفجار پیجرها مصداق «حمله» در حقوق بینالملل است؟
برای اطلاق عنوان «حمله» به انفجار پیجرها، ابتدا باید ببینیم این انفجارها میتواند ذیل عنوان حمله و توسل به زور قرار گیرد یا خیر. «ماده 2» بند 4 منشور ملل متحد چکیده تلاشهای بشری برای نیل به سازوکاری صحیح برای «ممنوعیت توسل به زور» قلمداد میشود. این ماده نتیجه تجربه بشری برای تحدید زور به عنوان ابزار سیاست ملی و محلی بوده است. برای فهم اینکه عملیات سایبری میتواند ذیل عنوان «توسل به زور» که در قاعده «ممنوعیت توسل به زور» موضوع ماده منشور ملل متحد ترسیم شده است، گنجانده شود یا خیر، ابتدا باید مشخص شود «زور نظامی» چیست و چه تفسیری از زور، توسل به همه انواع آن را در بر میگیرد؟ حقوق بینالملل نشان میدهد در حالی که تعریف زور باید به نوع نظامی آن محدود شود، باید تفسیر موسعی از تعریف زور نظامی صورت گیرد. «ایان براونلی» از یک تعریف 2 بخشی که نیاز به «سلاح» دارد، استفاده کرده و «از بین بردن زندگی و اموال مردم» به عنوان معرف سلاح به کار رفته است. «باوت» به توسل احتمالی به تسلیحات خشونتآمیز اشاره میکند که «صدمات انسانی» به بار میآورد. یکی از دلایلی که برای تعریف سلاح به این ابعاد «پیامدمحور» توجه شده است، ورود تسلیحات شیمیایی و میکروبی، به عنوان ابزارهای نظامی در قرن بیستم بوده است؛ بنابراین به طور کلی از نظر هلثر و هاریسون 2 نفر از حقوقدانان بینالمللی، برای توضیح «زور» 2 رویکرد «پیامدمحور» و «چارچوب/ ابزارمحور» وجود دارد. منظور از رویکرد پیامدمحور، دیدگاه غایتمحورانه است که ناظر به تاثیر نهایی زور است و منظور از دیدگاه چارچوب/ ابزارمحور این است که مستقل از پیامد و نتیجه نهایی، ممنوعیت شامل هرگونه ابزار و چارچوبی میشود که در آن از زور استفاده شده است. در اینجا دو دیدگاه در «تفسیر موسع از زور» و «تفسیر مضیق از زور» بررسی میشود: یکی از مواد مترقی که محصول تلاشهای بسیاری حقوقدانان و یک رویه قوی بینالمللی برای ممنوعیت توسل به زور است، ماده 4 منشور ملل متحد است.
ماده 4 منشور میتواند انواع زور را در بر گیرد. اطلاق عنصر «نظامی» در این سطح بسیار مهم است، زیرا آن را از دیگر اشکال فشارها و نیروها نظیر فشار اقتصادی و سیاسی متمایز میکند و از طرف دیگر این همان نیروی نظامی فیزیکی است که میتواند طبق بند 2ماده 4 منشور ممنوعیت توسل به زور قلمداد شود. هنگامی که یک دولت از مواد بیولوژیک یا شیمیایی نه به عنوان سلاح نظامی، بلکه به مثابه ابزاری علیه کشور دیگر استفاده میکند که میتواند پیامدهای زیانباری در بر داشته باشد، احتمالا به سبب به بار آوردن صدمات و تلفات متوسل به زور شده است. هر چند این کار در ظاهر استفاده فیزیکی از ادوات و سلاحها یا حتی زور نظامی تلقی نمیشود ولی میتواند مشمول ماده 4 منشور شود (رحمتی، 1401)1.
بنابراین در برخی شرایط، استفاده خصمانه از اشکال غیرنظامی زور فیزیکی، میتواند مشمول بند2 ماده 4 منشور شود، بویژه اگر نتایجی عظیم مثلا معادل یک حمله اتمی به بار آورد که طبق ماده 51 منشور، حق دفاع از خود را به دنبال خواهد داشت.
2- آیا پیجرها، سلاح محسوب میشوند؟
در تعریف سلاح نیز دو رویکرد وجود دارد؛ نخست رویکرد مضیق که به ما میگوید سلاح تنها سلاحهای نظامی را در بر میگیرد، شبیه تانک، گلوله یا بمب. تعریف دوم موسع است و مستقل از ابزار و ادوات، آثاری که هر ابزار به بار میآورد، عنصر تعیینکنندهای برای سلاح محسوب میشود. مثال معروف چاقو در اینجا راهگشاست. چاقو تا زمانی که در دست آشپز است، ابزاری برای آشپزی است اما هنگامی که به یک تبهکار داده میشود و از آن استفاده میکند، ابزار صدمه است، بنابراین همچون تعریف از «حمله»، تعریف سلاح نیز نتیجهمحور است. در نهایت از نظر حقوقی «هر آنچه را باعث خسارت فیزیکی و صدمات انسانی شود» سلاح مینامند. این تعریف در میان تعاریف مختلف، نزدیکترین تعریفی است که میتواند به ما کمک کند پیجرها را در آن ببینیم.
3- انفجار پیجرها، حملات سایبری و سلاح
آیا پیجر سلاح محسوب میشود؟ بیانیه 1868 سنتپترزبورگ سلاحهای ناشی از فناوری را بخوبی معرفی کرده است. «هر سلاحی که منتهی به رنج یا ناتوانی نیروی نظامی طرف مقابل شود، مغایر حق انسانی است». همین رویکرد در پروتکل اول الحاقی 1977 به کنوانسیونهای چهارگانه ژنو 1949، تحت «سلاحهای جدید» (ماده 36) گنجانده شد. این ماده دولتها را موظف میکند قبل از به کارگیری هر سلاح، ابزار یا روش نوین جنگی، از قانونی بودن آن اطمینان یابند. در این تعریف «شرایط بهکارگیری سلاح» است که آن را مشمول قانونی بودن یا غیرقانونی بودن میکند. ماده 36 بیان میکند بهکارگیری یک سلاح، ابزار یا روش جدید جنگی ناقض حقوق بینالملل و ممنوع است. یکی از مهمترین تلاشهای جامعه حقوقدانان بینالمللی برای مقید کردن رفتارهای دولتها در فضای سایبری، دستورالعمل سال 2013 تالین در استونی است. این دستورالعمل درباره حقوق بینالمللی فضای سایبر در مواد مختلف از جمله ماده 42 به مساله حملات سایبری و عملیات سایبری بر اساس همین تعریف اشاره میکند.
4-آیا انفجار پیجرها حمله نظامی محسوب میشود؟
در پاسخی کوتاه به این پرسش باید گفت «وقتی سلاح یا ابزار یا حتی یک فناوری (بدون آنکه ذاتا آسیبزا باشد) میتواند سبب وارد آوردن صدمه جانی یا خسارت مادی شود، به شکلی زور نظامی یا مسلح را تشکیل میدهد» و در نتیجه مشمول بند2 ماده 4 منشور قرار گرفته و توسل به زور محسوب میشود. برای اطلاق حمله به انفجار پیجرها، مقررات حقوق بینالملل عرفی و معاهدهای شبیه به پروتکل اول الحاقی، معاهدات خلع سلاح، قواعد مربوط به عدم مداخله و... قابل اعمال در فضای ساببری نیز هست. فعل یا ترک فعل متخلفانه یک دولت زمانی «حمله» محسوب میشود که متفاوت با اقدامات عادی (و البته خسارتبارتر) با «شدت» همراه باشد. «خسارت»، «شدت»، «فوریت» و «مصدومیت» از جمله مسائلی هستند که در «نظامی» بودن حملات با سلاحهای جدید، موثرند. در انفجار پیجرها تمام این اوصاف وجود دارد (رحمتی، 1401).
الف - شدت انفجار پیجرها: یک منبع ارشد امنیتی لبنان اظهار کرد سازمان جاسوسی موساد اسرائیل مواد منفجرهای را داخل چند هزار پیجر جاسازی کرده است. به گفته این منبع امنیتی لبنانی، زمانی که یک پیام کدگذاری شده به پیجرها ارسال شد، ۳ هزار پیجر به طور همزمان منفجر شدند و مواد منفجره داخل آنها فعال شد، بنابراین شدت انفجار پیجرها، بسیار زیاد بوده است.
ب- خسارت انفجار پیجرها: برآورد اولیه این بوده است که پیجرها توان آسیبرسانی به 3000 نفر را داشته است و هر عضو حزبالله لبنان که از این ابزار استفاده کرده است، به عنوان هدف در نظر گرفته شده است. بنابراین حملهکننده کاملا نسبت به حجم و گستره خسارت انفجار پیجرها، آگاه بوده است.
ج- فوریت در انفجار پیجرها: اینطور که رسانهها: منعکس کردهاند پیجرها ساعت ۳ و ۳۰ دقیقه بعدازظهر سهشنبه بهصورت هماهنگ پیامی دریافت کردند که به نظر میرسید از سوی رهبری حزبالله ارسال شده است اما در اصل پیامی برای فعال کردن مواد منفجره داخل پیجر بود. انتخاب زمانبندی برای انفجار پیجرها موید «فوریت حملات» بوده است.
د- مصدومیت انفجار پیجرها: میکو هیپونن، متخصص تحقیقات در شرکت نرمافزار ویتسکیور و مشاور جرائم سایبری یوروپل، میگوید پیجرها احتمالا به نحوی اصلاح شدهاند تا این نوع انفجارها را ایجاد کنند. اندازه و قدرت انفجار نشان میدهد فقط باتری نبوده است و البته آسیب به دست و چشمها هنگام استفاده از مهمترین مقولاتی بوده است که در ذهن طراحان وجود داشته است. حجم شهدا و مجروحان نیز نشاندهنده توان ایجاد مصدومیت بالای این انفجارها بوده است.
5- انتساب حملات به اسرائیل
با توجه به این موضوعات، انفجار پیجرها، مصداق حمله مسلحانه و توسل به زور و نقض حقوق بینالملل محسوب میشود و با توجه به امارهها و قرینهها، شواهد، منبع حملات و نیات حملهکنندگان، شناسایی عامل ارتکاب این عمل متخلفانه بینالمللی محرز و انتساب این حملات به رژیم اسرائیل مشخص است. با این وضعیت موضوع پاسخ متقابل لبنان به این موضوع میتواند به صورت متناسب یا با استفاده از ابزارهای دیگر صورت گیرد اما آنچه مشخص است اینکه منطقه خاورمیانه فصل جدیدی از نبردها و حملات را تجربه میکند و حالا ابزار تکنولوژی سایبری و دیجیتال به عنوان سلاح جنگی مورد استفاده قرار گرفته است.
*عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا
--------------------------------------
پی نوشت
1- رحمتی، رضا (1401)، «حملات سایبری و مسؤولیت بینالمللی دولتها»، فصلنامه سازمانهای بینالمللی، شماره 14.
ارسال به دوستان
دیدگاه
خواب زمستانی گوترش
حنیف غفاری: جنایات رژیم اشغالگر قدس علیه کارکنان سازمان ملل متحد در غزه ادامه دارد. به گفته سازمان ملل، در پی حمله نیروهای اسرائیلی به مدرسهای در غزه ۶ کارمند سازمان آنروا کشته شدند. مقامات حماس میگویند ۱۸ نفر در این حمله جان باختهاند. دبیرکل سازمان ملل رویدادهای غزه را «غیرقابل قبول» خوانده و در ادامه مواضع منفعلانه خود تاکید کرده نتانیاهو پاسخ تماسهای او را نمیدهد! همچنین هفته گذشته، کاروان کمکهای سازمان ملل متحد به مردم غزه، چندین ساعت توقیف و مورد بازجویی صهیونیستها قرار گرفت. گوترش در مواجهه با تحقیر رسمی سازمان ملل متحد از سوی رژیم کودککش صهیونیست، صرفا ابراز تاسف میکند! گویا تهدیدات قبلی صهیونیستها علیه وی و مواضع حداقلیاش در محکوم کردن نسلکشی غزه مثمرثمر افتاده و آقای دبیرکل حتی زحمت بازخواست رسمی رژیم اشغالگر قدس بابت کشتار کارمندان آنروا را نمیدهد. سازمان ملل متحد سال 1945 میلادی جایگزین ساختار قبلی (جامعه ملل) شد. این سازمان بینالمللی علیالظاهر بزرگترین، معروفترین و قدرتمندترین سازمان بیندولتی در جهان محسوب میشود و اعضای این سازمان تقریبا شامل همه کشورهایی میشوند که از نظر قوانین بینالمللی به رسمیت شناخته شدهاند. این سازمان با هدف جلوگیری از جنگها و منازعات بینالمللی و ورود موثر و فوری جهت پایان دادن به منازعات بینالمللی و حتی داخلی کشورهای عضو تاسیس شده و منشور ملل متحد را مبنای عمل خود تلقی میکند. در این ساختار، دبیرکل جایگاه حقوقی و اجرایی بسیار بالایی دارد. تنها یکی از اختیارات دبیر کل اجرای تصمیمات سیاسی سازمان ملل متحد است. در این باره، دبیر کل اختیار تفسیر دارد، به این معنا که قدرت تفسیر مصوبات و تعیین حدود و ثغور اجرایی آنها در دست اوست. یکی دیگر از وظایف دبیر کل، میانجیگری مستقیم در منازعات بینالمللی، تشکیل کنفرانسهای بینالمللی با هدف مواجهه با منازعات پایدار، حضور در جلسات شورای امنیت و ارائه اعلامیههای کتبی و شفاهی در قبال تحولات جاری در حوزه روابط بینالملل و وادارساختن اعضای شورای امنیت (به همراه ارائه دستور کار جلسه) درباره تشکیل جلسات اضطراری است. همانگونه که مشاهده میشود، دامنه اختیارات دبیرکل سازمان ملل متحد محدود نیست اما سوال اصلی آن است: آیا آنتونیو گوترش، دبیر کل کنونی سازمان ملل متحد از همه این اختیارات در مواجهه با رژیمی کودککش که حتی دهها کارمند سازمان ملل متحد را از آغاز جنگ هدف قرار داده، استفاده کرده است؟!
آیا میان آنچه در شرح اختیارات دبیر کل سازمان ملل و اساسنامه این سازمان آمده با مواضع منفعلانه گوترش در قبال جنگ غزه تناسبی وجود دارد؟ ابزار تاسف کلی از کشته شدن دهها نیروی امدادی و کمکرسان سازمان ملل متحد در نوار غزه، نقطه اوج انهدام و ورشکستگی سازمانی است که مدعی ایجاد صلح جهانی و تنظیم رفتار بازیگران متجاوز با استناد به اهرمهای قدرت بینالمللی بوده و خود را یگانه مرجع حلوفصل منازعات جاری در نظام جهانی قلمداد میکند.
البته از سازمان ملل متحدی که ۳ کشور آمریکا، انگلیس و فرانسه عضو دائم شورای امنیت آن بوده و از حق وتو در راستای صیانت از وحشیانهترین جنایات در جای جای جهان برخوردار باشند، خروجی و نتیجهای بیش از آن قابل انتظار نیست. زمان تشکیل سازمان ملل متحد در سال 1945 میلادی، کمتر کسی تصور میکرد 80 سال بعد، دبیر کل این سازمان نسبت به عدم پاسخگویی یک جنایتکار جنگی (نتانیاهو) به تماسهای تلفنیاش ابراز استیصال کرده و در قبال به خاک و خون افتادن نیروهای امدادی سازمان ملل متحد در نقطهای از جهان، صرفا بیانیه تسلیت و ابراز تاسف صادر کند!
جنگ غزه، نقطه آشکارساز انهدام نظم دوران پساجنگ دوم جهانی و از آن مهمتر، تلنگری برای اکثر کشورهای دنیا جهت گذار از این ساختار معیوب و متعلقات آن محسوب میشود. پارادوکسها و تبعیضهای نهادینه شده در ساختار انتزاعی و عملیاتی سازمان ملل متحد جایی برای موفقیت این سازمان در تحقق وظایف و مسؤولیتهای حداقلی خود باقی نگذاشته و در آینده نیز نخواهد گذاشت. فراتر از آن، پروسه انتصاب دبیر کل سازمان ملل متحد نیز در یک سیکل محدود تعریف و اجرایی میشود. بر این اساس، دبیر کل زمانی میتواند فعالیت رسمی خود را آغاز کند که به بسیاری از قواعد و بایستههای القایی و تحمیلی از سوی واشنگتن و متحدانش تن داده باشد. آیا از چنین دبیرکلی (فارغ از اینکه گوترش، بانکیمون یا هر فرد دیگری باشد) میتوان انتظار ایستادگی در برابر جنایات سیستماتیک غرب و رژیم اشغالگر قدس را داشت؟ حتی در اینجا دبیرکل قدرت دسترسی به اختیارات قانونی و صریح مندرج در اساسنامه سازمان را ندارد، چه رسد به آنکه بخواهد قدرت ویژه خود در تفسیر حقوقی منازعات جهانی را به سود صلح و آرامش در دنیا به کار گیرد! «ساختار» سازمان ملل متحد، تابعی از مناسبات پنهان و آشکاری است که «کارگزار» را در خود هضم میکند. تاریخ مصرف این ساختار و کارگزاران وابسته به آن سالهاست به پایان رسیده و گریزی از انهدام آن نیست.
ارسال به دوستان
اخبار
اولین صحبتهای حسن یزدانی پس از انجام عمل جراحی
حسن یزدانی چهره شاخص و عنواندار کشتی جهان و المپیک پس از دومین عمل جراحی روی کتف خود در فرانسه، عنوان کرد: بزودی به میادین کشتی بازمیگردم. حسن یزدانی، دارنده ۴ طلای جهان و المپیک سهشنبه برای دومین بار تحت عمل جراحی در شهر نیس فرانسه قرار گرفت و فدراسیون کشتی هم عمل این ملیپوش کشتی را موفقیتآمیز اعلام کرد. یزدانی پس از انجام عمل جراحی با انتشار یک پست در صفحه شخصی خود نوشت: همانطور که میدانید عمل کتف بنده دیروز انجام شد و به لطف پروردگار و دعای شما مردم عزیز کشورم که همیشه و همه جا پشتوانه بزرگ این سرباز وطن بودید بسیار موفقیتآمیز انجام شد. در وهله اول از جناب آقای دکتر دبیر، رئیس محترم فدراسیون و جناب آقای دکتر کیهانی پزشک محترم فدراسیون نهایت تشکر را دارم که در این مدت کوتاه از هیچ تلاشی برای من دریغ نکردند و تمام شرایط را در بهترین حالت ممکن برای این مهم فراهم و مهیا کردند تا به امید خدای متعال و دعای خیرتان در آیندهای نهچندان دور، بعد از گذراندن مراحل درمان کامل خود بزودی باز هم به میادین بازگردم و تمام تلاش خود را برای سربلندی مردم عزیز و لایق کشورم بهکار بگیرم.
***
تغییرات در هیأتمدیره پرسپولیس قطعی شد
هیاتمدیره باشگاه پرسپولیس بزودی با تغییراتی مواجه خواهد شد اما مدیرعامل باشگاه با زیر ذرهبین رفتن در یک بخش به فعالیتش ادامه خواهد داد. هیاتمدیره باشگاه پرسپولیس پس از برگزاری نخستین مجمع عمومی خود با مالکان اصلی نسبت به بررسی شرایط اعضا تصمیمگیریهایی کرد که قرار است نتیجه آن در نهایت تا پنجم مهرماه قطعی شود و بار دیگر مورد بررسی و تأیید مجمع قرار بگیرد. کنسرسیوم بانکی کشور که مالک ۸۵ درصد سهام پرسپولیس است چینش فعلی را چندان باب میل خود نمیداند تا جدایی ۲ عضو فعلی قطعی و حضور ۳ نفر جدید با سابقههای کاملا اقتصادی انجام شود. همچنین
بر خلاف شایعه ورود دولت چهاردهم به انتخاب اعضای جدید هیاتمدیره پرسپولیس، هیچ توصیهای نسبت به این امر نشده است و بانکهای دارای کرسی در هیاتمدیره قصد دارند افراد اقتصادی را معرفی کنند. رضا درویش، مدیرعامل باشگاه پرسپولیس نیز همچنان به عنوان مدیرعامل فعالیت خواهد داشت اما نظارت روی عملکرد او بویژه در حوزه مالی بیش از پیش خواهد شد.
***
نصیبی: ورزشگاه آزادی آذر آماده بهرهبرداری میشود
مدیر مجموعه ورزشی آزادی اعلام کرد: به امید خدا ما در ماه آذر ورزشگاه آزادی را بهرهبرداری میکنیم و وارد چرخه مسابقات خواهد شد.
به گزارش مهر، مهدی نصیبی درباره آخرین وضعیت ورزشگاه آزادی اظهار داشت: به امید خدا ورزشگاه آذر آماده خواهد شد. احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان تمام هم و غم خود را گذاشته تا هرچه سریعتر آماده برگزاری مسابقات شویم و ما هم شب و روز برای آمادهسازی ورزشگاه آزادی کار میکنیم. او درباره برگزاری داربی پایتخت در اراک گفت: در جلسه امروز اعلام آمادگی کردیم که آذرماه میتوانیم داربی پایتخت را برگزار کنیم ولی تصمیم نهایی با شورای تأمین است. نصیبی در رابطه با اینکه ورزشگاه آستان قدس رضوی در مشهد میتواند میزبان مسابقات باشد یا خیر، گفت: بله! مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال امروز در جلسه اعلام کرد این ورزشگاه هم میتواند در چرخه مسابقات قرار گیرد و مشکل آن رفع شده است. او در رابطه با این سوال که حسین طلا (رئیس شرکت توسعه و تجهیز) اعلام کرده بود ورزشگاه در نوروز ۱۴۰۵ آماده بهرهبرداری خواهد شد، گفت: به نظرم از صحبتهای طلا برداشت خوبی نشد. او گفت کل ورزشگاه در چنین تاریخی آماده میشود و نه بخش غربی اما در مجموع ما آذر ورزشگاه آزادی را آماده خواهیم کرد.
***
ارونوف از مذاکره برای تمدید قرارداد سر باز زد
هافبک تیم ملی ازبکستان فعلا قصدی برای تمدید قرارداد خود با پرسپولیس ندارد. باشگاه پرسپولیس پس از کشوقوسهای فراوان بالاخره مجوز حضور اوستون ارونوف، بازیکن تیم ملی ازبکستان را به عنوان سهمیه زیر ۲۵ سال در لیست بازیکنان خود برای بیستوچهارمین دوره رقابتهای لیگ برتر فوتبال قرار داد تا این تیم همچنان یک سهمیه بزرگسال برای جذب بازیکن داشته باشد. با این حال ارونوف که در نیمفصل لیگ قبل به جمع سرخپوشان آمد حاضر به عقد قرارداد طولانیمدت نشد تا تنها یک فصل دیگر با این باشگاه قرارداد داشته باشد. هافبک خوشتکنیک ازبکها که عملکردش مورد تحسین کارشناسان و طرفداران پرسپولیس نیز قرار گرفته است پیشنهاد نخست رضا درویش برای مذاکره جهت تمدید قرارداد را رد کرد. ارونوف اعلام کرده است تا نیمفصل اصلا به این موضوع فکر نمیکند و دنبال این است در زمستان درباره نیمفصل آینده خود تصمیمگیری کند. هافبک خارجی پرسپولیس پیشنهادهای جدی از لیگهای ستارگان قطر، امارات، یونان و پرتغال دارد اما تمام مسائل را به پایان دور رفت رقابتهای لیگ برتر فوتبال کشور موکول کرده است. ارونوف در حالی حاضر به تمدید با پرسپولیس نیست که هیچ مشکلی هم با کادر مدیریتی و بازیکنان ندارد و تنها در حال حاضر نمیخواهد به فصل آینده خود فکر کند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|