|
شکایت العین از الهلال به دلیل استفاده از نیمار
باشگاه العین از حریف خود الهلال به کنفدراسیون فوتبال آسیا شکایت کرده که دلیل آن ادعای طرف اماراتی مبنی بر غیرقانونی بودن حضور نیمار در ترکیب رقیب عربستانی بوده است. اماراتیها مدعی شدهاند الهلال در حالی از نیمار استفاده کرده که نام او در فهرست بازیکنان این تیم برای فصل جاری در فدراسیون فوتبال عربستان ثبت نشده، از این رو حضور او غیرقانونی بوده است.
ارسال به دوستان
چگونه از دست دادن موقعیتهای متوالی از پرسپولیس یک بازنده مقابل السد ساخت
بیدقتی در حد نخبگان
آریا فاطمیمقدم: پرسپولیس در شرایطی در پایان هفته سوم لیگ نخبگان آسیا تنها یک امتیاز دارد که بیتردید سطح کیفی عملکرد این تیم در این تورنمنت، بهتر از ثبت چنین کارنامهای بوده است. تیم خوآن گاریدو مقابل السد در اغلب فاکتورهای مهم کسب پیروزی برتری داشت اما بیدقتی تکراری مهاجمان این تیم و البته تصمیمات بحثبرانگیز این سرمربی در نیمه دوم، در نهایت منجر به این شد که پرسپولیس بدون امتیاز دوحه را به مقصد تهران ترک کند. مسابقات دشوار پرسپولیس مقابل مدعیانی مانند الهلال و النصر باقی مانده و قاعدتا با ادامه این روند، آنها شانس چندانی برای صعود به دور بعد نخواهند داشت، مگر اینکه اوضاع در مسابقات پیش رو بویژه در محوطه جریمه حریفان برای پرسپولیس تغییر کند و نرخ تبدیل ضربه و موقعیت به گل در پرسپولیس، در اندازه یک تیم مدعی در لیگ نخبگان آسیا باشد.
برخلاف تصور ابتدایی، پرسپولیس در این بازی از سیستم 1-3-2-4 استفاده کرد و گاریدو با تصمیمی عجیب و غیرمنتظره، علی علیپور را در پست وینگر راست به زمین فرستاد. مهاجم باتجربه پرسپولیس در این مسابقه توفیق چندانی در خلق موقعیت برای لوکاس ژوائو نداشت و میل ذاتی این بازیکن به نفوذ به داخل محوطه جریمه، باعث شد به نوعی تداخل وظایف بین 2 مهاجم پرسپولیس ایجاد شود. این در حالی است که علی علیپور در گذشته بویژه لیگ پانزدهم بخوبی ثابت کرده بود میتواند نقش مهاجم سایه را با بالاترین کیفیت درخشش ایفا کند. زوج «علی علیپور - مهدی طارمی» در تیم برانکو، موید آن است که گاریدو میتواند در آینده از هر ۲ مهاجم خود در سیستم 2-4-4 بهره ببرد و با نمایش علیپور در این بازی، بعید به نظر میرسد دیگر او را در پست وینگر راست ببینیم.
استفاده از ۲ هافبک در ترکیب ابتدایی با ویژگیهای دفاعی، باعث شد پرسپولیس تلاش خود برای خلق موقعیت را تنها معطوف به جناحهای کناری کند و هرگز از فضای پشت مدافعان السد برای گلزنی استفاده نشد. البته در سوی مقابل، گاریدو قصد داشت در نیمه اول فضای جلوی خط دفاع خود را بسته و به بازیکنان السد شانس کمتری برای خلق موقعیت بدهد. در بخش دفاعی، اندیشههای سرمربی پرسپولیس بخوبی اجرا شد و قرمزپوشان بویژه در نیمه اول فرصت چندانی برای گلزنی به حریف ندادند اما در مقابل کمبود خلاقیت در میانه میدان این تیم باعث شد قرمزپوشان شانس زیادی برای ساختن فرصت گلزنی از این حیث نداشته باشند و به همین علت بخش زیادی از انرژی وینگرهای این تیم معطوف به اضافه شدن به کانال مرکزی شد. همچنین لوکاس ژوائو در بسیاری از دقایق از تصاحب توپ در منطقه تخصصی خود فاصله گرفت و در مجموع بخش هجومی پرسپولیس در این دیدار سردرگم ظاهر شد.
در نهایت غیبت بازیکنان تاثیرگذاری مانند ارونوف و ایوب، بشدت در ترکیب پرسپولیس برای این مسابقه محسوس بود و متاسفانه بازیکنان جانشین نیز نتوانستند بخوبی جای خالی این 2 ستاره را پر کنند. فرشاد فرجی در زمان حضور در میدان یکی دو بار مقابل سرعت بازیکنان السد جا ماند و البته سهیل صحرایی، مدافع جوان و جانشین پرسپولیس، اگرچه در امور هجومی بسیار درخشان و امیدوارکننده ظاهر شد اما او نیز چندین بار در نیمه دوم مقابل نفوذ بازیکنان السد کم آورد به همین علت شاهد خلق چند موقعیت حریف قطری روی دروازه پرسپولیس بودیم و نیمکت خالی از ستاره تاثیرگذار این تیم، دست گاریدو را در تقویم پرفشار لیگ نخبگان آسیا بسته است.
ژوآئو هنوز در دوران نهچندان طولانی حضور خود در پرسپولیس موفق به گلزنی نشده است و البته بهترین موقعیت قرمزپوشان برای باز کردن حریف قطری را در نیمه اول این دیدار از دست داد؛ فرصتی بادآورده که با ضربه ضعیف و بیدقت لوکاس همراه بود و بهترین موقعیت پرسپولیس برای جلو افتادن از حریف از دست رفت. بهرغم تلاش فراوان برای خلق موقعیت برای بازیکنان دیگر و البته حضور مداوم در صحنههای مهم در محوطه جریمه، لوکاس تا به حال در لیگ قهرمانان هم در دیدار مقابل الاهلی و هم در بازی مقابل السد، ۲ فرصت گلزنی طلایی را از دست داده و هواداران پرسپولیس نگرانند سرنوشت تلخ مهاجمان خارجی این تیم در سالهای اخیر مانند جونیور براندائو، لئاندرو پریرا، کریستین اوساگونا، شرزود تمیزوف و نبیل باهویی، درباره او نیز تکرار شود.
تصمیم پرریسک گاریدو در نیمه دوم و بالا بازی کردن محسوس و دائم خط دفاع پرسپولیس، منجر به این شد که بازیکنان السد در چند صحنه بویژه در دقایق پایانی، حملات خطرناکی روی دروازه پرسپولیس ایجاد کنند و اگر درخشش الکسیس گندوز درون دروازه و البته بیدقتی بازیکنان حریف نبود، حتی ممکن بود قرمزپوشان با شکست سنگینی دوحه را به مقصد تهران ترک کنند.
مدافعان کناری پرسپولیس در این دیدار بهوضوح در چند صحنه مقابل سرعت بازیکنان السد جا ماندند و البته این تصمیم پرخطر نیز در نهایت نتیجهای برای گاریدو نداشت. تلاش مدافعان پرسپولیس برای بیلدآپ از عقب زمین منجر به خلق موقعیتهای چندانی برای گلزنی آنها نشد و البته بارها دروازه گوندوز نیز تهدید شد.
پرسپولیس در ۳ بازی ابتدایی خود در لیگ نخبگان تنها موفق به کسب یک امتیاز شده و در شرایطی که هنوز برابر تیمهایی مانند الهلال و النصر به میدان نرفته، به نظر با ادامه این روند شانس چندانی برای صعود به دور بعد نخواهد داشت. البته بیتردید قرمزپوشان در ۲ دیدار مقابل الاهلی و السد لایق شکست نبودند و پرسپولیس اگر کمی خوششانس بود، میتوانست حداقل با یک امتیاز راهی تهران شود اما به نظر میرسد ترکیب نهچندان عمیق پرسپولیس و البته بیدقتی مهاجمان این تیم در استفاده از موقعیتهای گلزنی، نتیجه مثبتی برای پرسپولیس به همراه نداشت و در صورت ادامه این روند، بعید است آنها به دور بعدی لیگ نخبگان آسیا صعود کنند، مگر اینکه قرمزپوشان نمایش باکیفیت خود را در دیدارهای پیش رو تبدیل به نتایج مثبت نیز بکنند که البته روند فعلی پرسپولیس نشان میدهد آینده حداقل در لیگ نخبگان آسیا چندان برای این تیم روشن نیست.
ارسال به دوستان
احسان اصولی «منتقد شماره یک» شمسایی
فرار به جلو
میثم احمدی: در شرایطی که کادر فنی تیم ملی به دلیل ناکامی در جامجهانی مورد انتقاد اهالی فوتسال قرار گرفت به نظر میرسد کمیته فوتسال با سوار شدن بر موج انتقادات، به دنبال نادیده گرفتن مسؤولیتهای خود است. تیم ملی فوتسال ایران در رقابتهای جامجهانی ۲۰۲۴ فوتسال نتوانست نتایج خوبی کسب کند و شاگردان وحید شمسایی پس از شکست برابر مراکش در مرحله یکهشتم نهایی، از دور رقابتها کنار رفتند تا در دورهای که ایران به عنوان یکی از مدعیان رسیدن به جمع ۴ تیم برتر شناخته میشد وداع زودهنگامی داشته باشد. پس از این اتفاق، کمیته فوتسال فدراسیون فوتبال جلساتی را با حضور احسان اصولی، رئیس کمیته فوتسال و جمعی از کارشناسان و پیشکسوتان این رشته، همچنین وحید شمسایی برگزار کرد تا تکلیف آینده تیم ملی و برنامهریزی برای رقابتهای پیش رو مشخص شود اما چیزی که قطعی به نظر میرسد این است که فدراسیون قصد ندارد به همکاری با وحید شمسایی ادامه دهد و به دنبال گزینه جایگزین برای هدایت تیم ملی است.
صحبتهای رد و بدل شده در جلسات نشان میدهد شخص اصولی که ریاست کمیته فوتسال را برعهده دارد به منتقد شماره یک شمسایی تبدیل شده است. این در حالی است که همین کمیته فوتسال به اذعان مسؤولان آن، از برگزاری اردوهای آمادهسازی و بازیهای تدارکاتی با تیمهای برتر جهان عاجز بود و مسائلی همچون تحریم و نداشتن پول را به عنوان ابزاری برای توجیه ناتوانی خود به کار گرفت. حال باید از مسؤولان کمیته فوتسال پرسید: آیا معتقدند شمسایی عامل مطلق ناکامی تیم ملی بوده است؟ آیا این کمیته معتقد است وظایف خود را در فراهم آوردن امکانات، ابزار و شرایط لازم برای موفقیت تیم ملی فوتسال به بهترین شکل انجام داده است که اکنون به منتقد شماره یک تیم ملی تبدیل شده است؟ چه تضمینی وجود دارد که کمیته فوتسال در آینده بتواند با تغییر سرمربی، امکانات و شرایط لازم را برای موفقیت تیم ملی فراهم کند؟ آیا کمیته فوتسال قصدی برای «نقد خود» و بررسی دلایل ناتوانی در فراهم آوردن امکانات لازم برای تیم ملی فوتسال دارد بدون آنکه حواشی را به ابزار ناتوانی تبدیل کند؟ آیا کمیته فوتسال بر این باور است آنچه را که آنها نتوانستند انجام دهند کس دیگری هم قادر به انجام آن نیست؟
شکی نیست به عملکرد وحید شمسایی در تیم ملی انتقادهای زیادی وارد است. از ساختار دفاعی تیم ملی که هیچگاه اصلاح نشد تا حضور وی در برخی برنامههای تلویزیونی که به این شائبه دامن میزد تمرکز سرمربی به طور کامل روی تیم ملی معطوف نیست. بیگمان، آنچه برای اهالی فوتسال و علاقهمندان این رشته مهم است نه نیمکت تیم ملی است و نه مسؤولان فدراسیون. اهالی فوتسال میخواهند موفقیت تیم ملی را ببینند و به تیم ملی کشورشان افتخار کنند و شاهد برافراشته شدن پرچم ایران در عرصههای بینالمللی باشند. تردیدی نیست که حضور سرمربی قدرتمندتر با کارنامه پربار، میتواند آیندهای بهتر برای تیم ملی رقم بزند اما این نگرانی وجود دارد که انتقاد از وحید شمسایی، یک استراتژی برای فرار به جلو از سوی کمیته فوتسال باشد تا خود را از سیل انتقادات رهایی ببخشد. اگر عملکرد شمسایی در عرصه مربیگری تیم ملی رضایتبخش نبوده اما نباید فراموش کرد وی دوران درخشانی را به عنوان بازیکن در تیم ملی سپری کرده است و شناسنامه فوتسال ایران در سطح جهان است. ابهام پایانی اینکه کمیته فوتسال چه تضمینی به سرمربی آینده تیم ملی و اهالی فوتسال میدهد که بتواند کار خود را و آنچه مسؤولیت آن را برعهده گرفته است بخوبی انجام دهد و با بهانههایی همچون تحریم، ناامنی، نبود پول و انتقاد از سرمربی آینده، ناتوانی خود را توجیه نکند؟!
ارسال به دوستان
یادداشت روز
بازدارندگی فراهستهای
مصطفی نصری: در سالهای اخیر، بحثهایی در فضای سیاسی ایران پیرامون ضرورت حرکت به سمت ساخت بمب اتم به گوش میرسد. این بحثها بویژه در شرایطی که رژیم صهیونیستی تنشهای منطقهای را تشدید کرده است، در محافل سیاسی - رسانهای ایران بیشتر نمود پیدا کردهاند. نخستین بار سیدکمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی، با اشاره به احتمال تغییر دکترین هستهای ایران، این بحث را مطرح کرد. اکنون حتی چهرههایی مانند حسن خمینی نیز تلویحا در این زمینه اظهار نظر میکنند. با این حال، مقامات رسمی کشور همچنان تأکید دارند سیاست ایران عدم استفاده از سلاحهای کشتار جمعی است. سخنگوی وزارت امور خارجه نیز روز سهشنبه بار دیگر به ایده تغییر دکترین هستهای ایران واکنش نشان داد و تاکید کرد: «سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران عدم استفاده از سلاحهای کشتار جمعی است و این سیاست، مستند به فتوای رهبر معظم انقلاب است». صرفنظر از بحثهای سیاسی، لازم است این ادعاها با واقعیتهای میدانی و شرایط امنیتی کشورهایی که صاحب سلاح هستهای هستند، تطبیق داده شود. بررسی تجربه این کشورها نشان میدهد تنها داشتن سلاح هستهای نمیتواند برای ایران بازدارندگی کافی ایجاد کند. بازدارندگی واقعی مستلزم داشتن ترکیبی از توانمندیهای نظامی متعارف، توانمندیهای نامتقارن، قدرت دیپلماتیک و ثبات اقتصادی و سیاسی است.
* ناکارآمدی بازدارندگی هستهای یکبعدی
چندین کشور با وجود داشتن سلاح هستهای نتوانستهاند به بازدارندگی کامل دست یابند. پاکستان و هند با وجود داشتن سلاح هستهای، همچنان درگیر تنشهای نظامی هستند. هر ۲ کشور بمب اتم دارند اما این امر مانع درگیریهای نظامی بین آنها نشده است. پاکستان همچنین با تهدیدات تروریستی داخلی و ناامنی مرزی مواجه است که سلاح هستهای در مهار آن موثر نبوده است. آفریقای جنوبی نیز در دوران آپارتاید، به صورت مخفیانه سلاح هستهای تولید کرد اما در نهایت تحت فشارهای بینالمللی و به دلیل مسائل داخلی، سال 1989 میلادی تصمیم به نابودی این زرادخانه گرفت. این تجربهها نشان میدهد داشتن سلاح هستهای نمیتواند به تنهایی یک کشور را از تهدیدات و فشارهای خارجی مصون کند بلکه عوامل دیگری مانند ثبات داخلی و سیاستهای منطقهای نیز نقش مهمی در این مساله دارند.
* اسرائیل و سودای خام بازدارندگی هستهای
رژیم صهیونیستی نیز با وجود داشتن سلاح هستهای، نتوانسته در برابر تهدیدات نظامی بازدارندگی ایجاد کند. به دلیل وسعت کم سرزمینهای اشغالی و تقابل با کشورهای هممرز با وسعت جغرافیایی کوچک، استفاده از سلاح هستهای میتواند تشعشعات گستردهای ایجاد کند که حتی خود این رژیم را تحت تأثیر قرار دهد؛ از این رو، رژیم صهیونیستی گریزی ندارد جز اینکه دست به عصا حرکت کرده و درباره استفاده از سلاح هستهای بلندپروازی نکند. همچنین سلاح هستهای این رژیم نتوانسته در مقابل ایران - که بزرگترین تهدید امنیتی و موجودیتی برای آن محسوب میشود - بازدارندگی ایجاد کند. مصداق این موضوع، 2 عملیات «وعده صادق» بود که طی آن مواضع نظامی رژیم صهیونیستی با موفقیت مورد هدف قرار گرفت.
* محدودیتهای بازدارندگی هستهای در برابر تهدیدات پیچیده
بازدارندگی هستهای عمدتا در مقابل تهدیدهای دولتمحور موثر است؛ جایی که کشورها به دلیل ترس از پاسخ هستهای از درگیریهای گسترده اجتناب میکنند اما تهدیدات امروزی اغلب از سوی گروههای غیردولتی، تروریست یا حملات سایبری است که با تهدید سلاح هستهای مهار نمیشود. به عنوان مثال، گروههایی مانند داعش که مورد حمایت اسرائیل هستند، بهصورت غیرمتمرکز و با شیوههای غیرمتعارف عمل میکنند و خارج از دامنه بازدارندگی هستهای قرار دارند. در مقابله با تهدیدات سایبری نیز استفاده از سلاح هستهای نه ممکن است، نه منطقی. این تهدیدات که معمولا مرز مشخصی ندارند، از دایره تأثیر سلاح هستهای خارج میشوند. همچنین استفاده از سلاح هستهای به دلیل قدرت تخریب عظیم و آثار ویرانگر زیستمحیطی، تنها در شرایط بسیار خاص و نادر ممکن است. درگیریهای کوچک، حملات نیابتی یا فشارهای دیپلماتیک و اقتصادی به شکلی است که استفاده از سلاح هستهای در این موارد غیرممکن یا غیرمنطقی است. حتی در صورت استفاده از سلاح هستهای، واکنشهای بینالمللی شدید و تحریمهای گسترده میتواند به انزوای بیشتر کشورها منجر شود. این انزوای بینالمللی، بویژه برای کشورهایی که تحت فشارهای جهانی قرار دارند، چالشی بزرگ محسوب میشود.
* ظرفیتهای فعلی ایران در ایجاد بازدارندگی
برای رسیدن به بازدارندگی موثر، ایران باید مجموعهای از تواناییهای نظامی، دیپلماتیک و اقتصادی را در کنار هم به کار گیرد. صرف داشتن سلاح هستهای کافی نخواهد بود. ایران تاکنون در توسعه موشکهای بالستیک، کروز و هایپرسونیک به عنوان یکی از ارکان بازدارندگی متعارف سرمایهگذاری کرده است. این توانمندیها در رسیدن به اهداف دوربرد و ایجاد بازدارندگی موثر نقش مهمی ایفا میکنند. نیروی دریایی قوی نیز در کنترل خطوط کشتیرانی و جلوگیری از تهدیدات نظامی در منطقه خلیجفارس و تنگه هرمز نقش مهمی دارد. همچنین پدافند هوایی ایران که طی سالهای اخیر با سرعت زیادی به نسبت گذشته تقویت شده و شاهکارهایی همچون شکار پهپاد «گلوبال هاوک» آمریکا را در تاریخ ثبت کرده است، میتواند تهدیدات هوایی را به حداقل برساند. علاوه بر این، ایران از قابلیتهای نامتقارن مانند جنگ سایبری استفاده میکند. این توانمندیها میتواند در برابر تهدیدات غیرمتعارف و حملات سایبری، بازدارندگی بیشتری ایجاد کند. همچنین برخی تحلیلگران معتقدند ایران میتواند با حفظ توانایی هستهای بالقوه نیز ارکان بازدارندگی خود را تکمیل کند؛ بدون آنکه وارد ساخت بمب اتم شود. این رویکرد میتواند به عنوان ابزاری برای حفظ تعادل قوا در منطقه به کار رود.
* نداشتن بمب اتم به معنی نداشتن توان و دانش ساخت آن نیست
در کنار قدرت نظامی بالفعل ایران - که شامل توانایی در نبرد نامتقارن، موشکهای دوربرد و مهارتهای نظامی پیشرفته است - یک ظرفیت بالقوه نیز وجود دارد که رژیم صهیونیستی ناگزیر از در نظر گرفتن آن در معادلات نظامی خود خواهد بود. نداشتن بمب اتم به هیچ عنوان به معنای نداشتن دانش و توانایی تولید آن نیست. آنطور که منابع و رسانههای غربی اذعان کردهاند، آستانه هستهای شدن ایران بهشدت کاهش یافته. برخی محافل این آستانه را تا ۲ هفته تخمین زدهاند. روزنامه تایمز انگلستان در این باره مینویسد: «ایران کمتر از 2 هفته با ساخت یک بمب اتم فاصله دارد». فارغ از اینکه این ادعاها با چه نیت سیاسیای طرح میشوند، رژیم صهیونیستی به عنوان رژیمی که تحت تنشهای داخلی و منطقهای قرار دارد، طبعا باید هرگونه تهدیدی را جدی بگیرد. اگر صرفا همین ادعاهای منابع غربی محل استناد مقامات صهیونیست باشد پیام واضحی در آن نهفته است؛ اسرائیل نمیتواند توان بالقوه ایران - که دشمنی توانمند برایش به شمار میرود - را نادیده گرفته و بیمحابا وارد ماجراجوییهای خطرناک شود.
* عوامل غیرنظامی ایجاد بازدارندگی
بازدارندگی موثر نیازمند تلفیقی از قدرت نظامی و دیپلماسی فعال است. ایران باید روابط خود را با قدرتهای منطقهای و جهانی تقویت کرده و از ظرفیتهای اقتصادی خود برای حفظ ثبات و مقاومت در برابر فشارهای بینالمللی استفاده کند. پایداری سیاسی داخلی و حمایت مردمی از سیاستهای کشور نیز از عوامل کلیدی در ایجاد بازدارندگی پایدار است. بدون حمایت اجتماعی، بازدارندگی خارجی نیز به خطر میافتد.
ارسال به دوستان
نگاه
رزمایش دریایی با محوریت ایران
مهدی بختیاری: جمهوری اسلامی ایران در طول چند دهه اخیر، سرمایهگذاری زیادی در حوزه دریایی کرده که تقویت مناطق ساحلی و افزایش توان رزمی نیروهای دریایی ارتش و سپاه به منظور حضور گستردهتر و البته قویتر در آبهای آزاد و دوردست، از جمله مهمترین مصادیق آن است.
همزمان با افزایش توان رزمی نیروهای مسلح کشورمان در حوزه دریایی و بویژه با ادامهدار شدن حضور ناوگروههای متعدد نداجا در آبهای دوردست، حضور جمهوری اسلامی ایران در مجامع بینالمللی نیز از چند سال قبل، فصلی جدید را برای کشورمان رقم زده که اجلاس آیونز یکی از مهمترین آنهاست.
اتحادیه دریایی آیونز متشکل از کشورهای حاشیه اقیانوس هند، تمرکز خود را بر افزایش همکاریهای دریایی میان این کشورها به منظور ارتقای امنیت دریایی و تقویت این همکاریها قرار داده است و در حقیقت میتوان آن را به عنوان یک مکانیسم مؤثر برای پاسخ به چالشهای امنیتی و ایجاد پیوندهای مستحکمتر بین کشورهای عضو به حساب آورد. بسیاری معتقدند جنگهای آینده عمدتا هواپایه و دریاپایه هستند و در این بین دریا اهمیت دوچندان پیدا میکند بویژه شمال اقیانوس هند -که رزمایش مرکب دریایی امسال آیونز (INEX 2024) در آن برگزار شد - جایگاهی ویژه دارد. نزدیک به 50 درصد حملونقل کانتینرها و 70 درصد کل نفت جهان در شمال اقیانوس هند جابهجا میشود که این منطقه را به چهارراه جهانی تبدیل کرده است.
از طرف دیگر، حضور جمعیت نزدیک به 40 کشور در همسایگی اقیانوس هند و قرارگیری بیش از 90 درصد جمعیت جهان اسلام در این حوزه، این منطقه را به آبراه ترانزیت کلیدی تجارت بینقارهای انرژی و کالاهای تجاری تبدیل کرده است. برآوردها نشان میدهد ارزش سالانه تجارت بینالمللی از طریق خطوط دریایی اقیانوس هند بیش از یک تریلیون دلار است.
از طرف دیگر، مسیرهای دریانوردی در این اقیانوس شامل تنگههای راهبردی هرمز، مالاکا و بابالمندب (۳ راس مثلث طلایی) است که باعث شده بالغ بر یکسوم تجارت جهانی کالا را در این منطقه شاهد باشیم.
گذشته از آن، 71 درصد ذخایر نفت و 69 درصد ذخایر گاز جهان نیز در این منطقه قرار دارد که وزن ژئوپلیتیک کشورهای حاشیهای آن را افزایش میدهد.
طی روزهای گذشته، رزمایش مشترک دریایی آیونز با محوریت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با حضور نیروهای دریایی دیگر کشورها نظیر روسیه، هند، عربستان، پاکستان، تایلند، قطر، عمان و بنگلادش برگزار شد که مهمترین هدف آن حفظ و ارتقای امنیت در خطوط مواصلاتی این منطقه راهبردی است.
در این میان، محوریت ایران در این رزمایش علاوه بر آنکه نشاندهنده جایگاه بالای کشورمان در حوزه دریایی است (نیروی دریایی ارتش در مقطعی ریاست آیونز را هم بر عهده داشت)، همچنین مهر باطلی بر تلاش برخی کشورهای غربی برای منزوی کردن جمهوری اسلامی ایران در منطقه بود.
در مقطعی که منطقه غرب آسیا دستخوش تحولات گوناگون و سریع است، لزوم همکاریهای منطقهای و فرامنطقهای اهمیتی دوچندان پیدا میکند.
جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و جنوب لبنان، منطقه را با چالشهای امنیتی متعدد مواجه کرده و هر آن ممکن است آتش جنگی جدید از قسمتی دیگر در این منطقه شعلهور شود، خصوصا که تنشها میان جمهوری اسلامی ایران و رژیم صهیونیستی اکنون در بالاترین حد قرار دارد.
در چنین فضایی، برگزاری رزمایش دریایی آیونز 2024 به میزبانی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (با حضور یگانهایی از نیروی دریایی سپاه) میتواند نقشی اساسی در تغییر معادلات سیاسی ـ امنیتی منطقه ایفا کند.
البته جمهوری اسلامی ایران پیش از این نیز علاوه بر رزمایشهای قبلی مشابه در آیونز، همکاریهای دوجانبه و چندجانبه خود با دیگر کشورها را نیز تقویت کرده است.
رزمایشهای مرکب سهجانبه ایران، روسیه و چین و تمرینات دریایی مشترک دوجانبه با دیگر کشورها نظیر قطر، پاکستان و عمان از دیگر مصادیق این راهبرد است که به تقویت ایران در منطقه بویژه با هدف حضور در آبهای بینالمللی و حفظ امنیت خطوط مواصلاتی تجارت دریایی کشورمان انجامیده است.
آنطور که فرماندهان نیروهای مسلح گفتهاند برنامههای فراگیر و گسترده دیگری هم برای توسعه هر چه بیشتر توان دریایی ایران ـ همزمان با پیشبرد سیاستهای راهبردی کشور برای استفاده بیشتر از ظرفیت دریا در عرصههای تمدنی و اقتصادی ـ در دستور کار قرار دارد؛ برنامههایی که میتوانند علاوه بر تحقق چشمانداز تشکیل یک نیروی راهبردی، جمهوری اسلامی ایران را به قدرتی نوظهور در عرصه دریایی (در ابعاد دیگر غیرنظامی) نیز تبدیل کنند.
ارسال به دوستان
اخبار
محکومیت ادعای جعلی علیه جزایر سهگانه ایرانی توسط وزارت ورزش
وزارت ورزش و جوانان ادعای جعلی کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس و اتحادیه اروپایی علیه جزایر سهگانه ایرانی را محکوم کرد. متن بیانیه وزارت ورزش و جوانان به شرح زیر است: موج حمایتهای قاطع و واضح جامعه ورزش و جوانان ایران اسلامی در قبال جزایر سهگانه طی روزهای گذشته پس از ادعای جعلی شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپایی، بیانگر شعور ورزشکاران و جوانانی است که نشان غیرت، شجاعت و تعصب را نسبت به مرز پرگهر کشورمان به منصه ظهور رسانده است. آنچه مسلم است این بیانیه بدون در نظر گرفتن اسناد متقن تاریخی و مستند بر حقوق بینالملل مطرح شده و بسیار مضحک است. بدون شک جزایر سهگانه ایرانی تنب بزرگ، تنب کوچک و بوموسی متعلق به ایران است و تکتک هموطنان عزیز نیز نسبت به هر وجب از خاک ایران، همواره حساسیت منطقی داشته و اسناد تاریخی و بینالمللی هم حاکی از مالکیت قطعی ایران درباره این جزایر است و موضع اخیر خصمانه و غیرحرفهای تلقی میشود. وزارت ورزش و جوانان، بر خود میبالد که جوانان و ورزشکاران و قهرمانان و پیشکسوتان و مربیان و داوران حمایت خودجوش و غیرتمندانه خود را بلافاصله پس از این ادعای جعلی و غیرقانونی اعلام کرده و همواره بر مواضع خود خالصانه و شجاعانه تاکید دارند.
در این بیانیه به صورت رسمی و روشن، پیام رسای جامعه ورزش و جوانان ایران اسلامی، مبنی بر حاکمیت و مالکیت ایران بر جزایر سهگانه را به جهانیان اعلام میداریم و قطعا همچون همیشه از تمامیت ارضی کشور دفاع خواهیم کرد و تاکید داریم جزایر سهگانه تا همیشه برای ایران است.
***
اختراع لغتنامه جدید در کمیته انضباطی!
رئیس کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال با اختراع لغتنامهای جدید در زبان فارسی، عملا قبح یک کار زشت و ناپسند را از بین برد. به گزارش تسنیم، هر روز که میگذرد ابعادی جدید از اتفاقات و اظهارنظرهای عجیب در فدراسیون فوتبال رخ میدهد. بعد از احکام دور از انتظار کمیتههای انضباطی، استیناف و اخلاق فدراسیون فوتبال، این بار نوبت به ابوالفضل حسنزاده رسید که تعریفی جدید از یک کلمه در زبان فارسی ارائه و لغتنامه جدیدی رو کند! رئیس کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال در واکنش به اظهارنظر جنجالی بیرانوند که گفته بود برای الحاقیه قراردادش با پرسپولیس 5 میلیارد شیرینی داده است، گفت: «شیرینی دادن جرم نیست؛ فرد صراحتا باید جرمی را منتسب کند، بیرانوند صرفا نشر اکاذیب کرده است»؛ اظهارنظری عجیب که عملا قبح رشوه در جامعه را از بین میبرد و هر کسی میتواند با هر کلمه «من درآوردی» مثل «شیرینی دادن»، «پول چای»، «انعام بچهها» و... رشوه بدهد اما از نظر رئیس کمیته انضباطی رشوه نداده است. این حجم از صحبتهای عجیب، حقیقتا غیرقابل باور است. آیا حسنزاده بهعنوان یک فرد حقوقی نمیداند کلماتی که بهکار میبرد چه تأثیری بر جامعه میگذارد؟ آیا رئیس کمیته انضباطی پیش از اینکه چنین جملهای را بر زبان بیاورد فکر نکرده بیان آن تا چه اندازه میتواند از رشوه دادن و رشوه گرفتن قبحزدایی کند؟ حتی اگر به فرض محال حرف او درست باشد، باز هم در عرف جامعه، کلمه شیرینی به جای رشوه به کار برده میشود. واقعا در کمیتههای قضایی و انضباطی فدراسیون فوتبال چه میگذرد؟ آیا کسی در فدراسیون نیست که به چنین احکام، آرا و اظهارنظرهایی ورود کند؟ ضربالمثل «وای به روزی که بگندد نمک» دقیقا همین جا صدق میکند؛ جایی که رئیس کمیته انضباطی خیلی راحت و با اعتماد به نفس، کلمهای که در ایران معادل رشوه است (شیرینی) را طور دیگری تفسیر میکند. به نظر میرسد لازم است مهدی تاج بهعنوان رئیس فدراسیون ورود جدی به این اتفاقات و ماجراها داشته باشد تا رکن قضایی فدراسیون اینگونه رفتار نکرده و البته آرای بیخاصیت و غیربازدارنده صادر نکند.
***
راهکار پرسپولیس برای دریافت مبلغ رضایتنامه «عبدالکریم حسن»
باشگاه پرسپولیس برای دریافت مبلغ رضایتنامه عبدالکریم حسن احتمالا یک راه بیشتر نخواهد داشت. طبق توافق باشگاههای پرسپولیس و الوکره قطر، سرخپوشان ابتدای فصل در ازای دریافت یک میلیون و 300 هزار دلار، رضایتنامه عبدالکریم حسن برای حضور در باشگاه قطری را صادر کردند که این مبلغ قرار بود در 2 قسط به سرخپوشان پرداخت شود. پیگیریها در این زمینه نشان میدهد باشگاه قطری به بهانه تحریمهای ظالمانه موجود علیه سیستم بانکی ایران، به باشگاه پرسپولیس اعلام کرده است نمیتواند این مبلغ را به حساب اعلام شده این باشگاه واریز کند و به همین دلیل از پرسپولیس درخواست کرده است یک حساب بانکی در کشور قطر باز کند تا مبلغ یک میلیون و 300 هزار دلار به آن حساب واریز شود. شنیده میشود مدیران باشگاه پرسپولیس که برای دیدار با السد اکنون در قطر حضور دارند، احتمالا در این کشور حسابی به نام پرسپولیس باز خواهند کرد تا بتوانند مبلغ رضایتنامه عبدالکریم حسن را پس از چند ماه دریافت کنند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|