|
کاهش قیمت طلا ادامه دارد
قیمت طلا در معاملات روز جمعه کاهش یافت اما در حدود سطح 2700 دلار قرار دارد. تاجران در حال بررسی تأثیر ریاستجمهوری دونالد ترامپ بر دورنمای نرخ بهره فدرال رزرو هستند. قیمت هر اونس طلا دیروز با 0.44 درصد کاهش به 2694 دلار و 88 سنت رسید. قیمت معاملات آتی طلا در بازار کامکس نیویورک هم با یک کاهش 0.16 درصدی به 2701 دلار و 60 سنت رسید.
ارسال به دوستان
اخبار
ثبت گمرکی آیفون مسافری در فرودگاه امام آغاز شد
از روز ۱۷ آبان و همزمان با ابلاغ مصوبه جدید هیات دولت درباره تعرفههای تلفن همراه با برند آیفون، ثبت گمرکی انواع گوشیهای آیفون سری ۱۴ به بعد در قسمت مسافری گمرک فرودگاه امام خمینی تهران آغاز شد.
به گزارش ایسنا، پنجشنبه ۱۷ آبان مصوبه هیات دولت درباره لغو سود بازرگانی ۹۶ درصدی آیفونهای وارداتی به دستگاههای اجرایی (وزارت صمت، وزارت اقتصاد و وزارت ارتباطات) ابلاغ شد.
بر اساس مفاد این مصوبه، واردات هر نوع تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل مجاز است و گمرکات کشور نیز ملزم به انجام تشریفات گمرکی و ترخیص این مدل گوشیهای تلفن همراه هستند.
وفق مفاد تصویبنامه ابلاغی از سوی معاون اول رئیسجمهور، حقوق ورودی مربوط در سال جاری درباره گوشیهای بیش از ۶۰۰ دلار مطابق ردیف ۶۰ جدول شماره ۱۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، ۱۵ درصد در رویه تجاری و ۳۰ درصد در سایر رویهها و درباره گوشیهای ۶۰۰ دلار و پایینتر از آن مطابق مقررات مربوط در رویه تجاری ۵ درصد و در سایر رویهها ۶ درصد خواهد بود.
***
رویکرد دولت در قبال کارمندان حمایتی است
رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور گفت رویکرد دولت در قبال کارمندان، رویکردی حمایتی است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، علاءالدین رفیعزاده، با بیان اینکه قانون برنامه هفتم توسعه امکانی را تحت عنوان «فوقالعاده خاص» برای ما تکلیف کرده است، گفت: همکاران در سازمان اداری و استخدامی گروههایی را تشکیل دادند و در حال مطالعه روی این موضوع هستند تا با یک نگاه جامع بتوانند چارچوبی را تنظیم کنند که بر اساس آن بتوانیم این امکان را که قانونگذار در اختیار دولت گذاشته، در بند قانونی، تحت عنوان فوقالعاده خاص تعریف کنیم. امیدوارم برای دیگر گروهها و فارغ از پرستاران، برای همه رشتههای کارمندی بتوان از این ظرفیت استفاده کرد.
وی با تاکید بر اینکه رویکرد دولت در قبال کارمندان حمایتی است، اظهار کرد: در ادبیات مدیریت، باور ما بر این است که منابع انسانی بزرگترین سرمایه و منبع یک کشور به حساب میآید.
رئیس سازمان امور اداری و استخدامی کشور با بیان اینکه باید برای سرمایه انسانی کشور انگیزه ایجاد کرد، گفت: سازمان امور اداری و استخدامی، سرمایه انسانی با انگیزهای دارد و در همه حوزهها تحول ایجاد خواهد کرد. این نگاه در دستگاههای خدماتی و عملیاتی مانند بیمارستانها و... حساسیتهای ویژهای دارد، چرا که افراد شاغل در این بخش در صف اول خدمت به مردم قرار دارند و از این رو تقویت نیروهایی که به مردم خدمات ارائه میکنند، برای ما بسیار با اهمیت است.
رفیعزاده ادامه داد: در حال تنظیم برنامهای هستیم و به این گروه توجه ویژهای خواهیم داشت، البته این توجه ویژه حتما به منزله پرداخت نیست و مسائل دیگری مانند مسائل معیشتی هم وجود دارد. باور ما این است که این سرمایه انسانی است که میتواند به یک کشور کمک کند برنامههای دولت محقق شود. به امید خدا به مرور برنامههایی را که تنظیم میکنیم، اعلام خواهیم کرد.
***
کاهش قیمت نفت برنت
قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال دیروز با ۴۸ سنت معادل 0.63 درصد کاهش به ۷۵ دلار و ۱۵ سنت رسید. به گزارش مهر، به نقل از رویترز، قیمت نفت در شرایطی روز جمعه کاهش یافت که خطر تحت تأثیر قرار گرفتن تولید نفت و گاز آمریکا براثر توفان در خلیج مکزیک کاهش یافته و بازار در حال بررسی تأثیر سیاستهای دونالد ترامپ بر عرضه نفت است.
قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال دیروز با ۴۸ سنت معادل 0.63 درصد کاهش به ۷۵ دلار و ۱۵ سنت رسید. نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا هم با ۵۶ سنت معادل 0.77 درصد کاهش ۷۱ دلار و ۸۰ سنت معامله شد.
نفت برنت 3.1 درصد و نفت آمریکا 4.1 درصد طی یک هفته گذشته افزایش قیمت داشتند. مرکز ملی توفان آمریکا اعلام کرد انتظار میرود توفان رافائل که باعث توقف تولید ۳۹۱۲۱۴ بشکه در روز نفت در این کشور شده بود بهآرامی به سمت غرب رفته و خلیج مکزیک را پشت سر بگذارد. احتمال سختتر شدن تحریمهای نفتی علیه ایران و ونزوئلا با روی کار آمدن ترامپ باعث افزایش قابلتوجه قیمت نفت در روز پنجشنبه شده بود اما بالا رفتن ارزش دلار و کاهش صادرات نفت خام چین روند افزایش قیمت نفت را متوقف کرد.
بالا رفتن ارزش دلار خرید نفت را برای دارندگان سایر ارزهای دنیا گرانتر کرده و بر قیمت آن تأثیر میگذارد.
انتشار گزارشهایی مبنی بر کاهش ۹ درصدی واردات نفت خام چین در ماه اکتبر به عنوان بزرگترین واردکننده نفت دنیا هم قیمت نفت را تحت فشار گذاشته است.
قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال با ۴۸ سنت معادل 0.63 درصد کاهش به ۷۵ دلار و ۱۵ سنت رسید.
ارسال به دوستان
«وطن امروز» درباره یکی از راهکارهای خنثیکردن تحریمهای نفتی احتمالی آمریکا علیه بازارهای صادراتی ایران گزارش میدهد
نفت در سبد آسیاییها
ایران برای توسعه صنعت نفت و ایجاد ارزش افزوده بالاتر باید بر سرمایهگذاری مشترک نفتی با کشورهای عضو سازمانهای آسیایی تأکید کند
گروه اقتصادی: برنامه هفتم پیشرفت کشور با هدف افزایش تولید بنزین و نفتگاز، اهداف بلندپروازانهای را دنبال میکند که تحقق آنها نیازمند بهینهسازی و ارتقای پالایشگاههای نفت خام، همچنین بهرهگیری از فناوریهای پیشرفته است. این برنامه بویژه به دنبال افزایش تولید روزانه بنزین به ۱۲۹ میلیون لیتر و نفتگاز به میزان ۱۳۰ میلیون لیتر است. همچنین در برنامه هفتم پیشرفت پیشبینی شده که سهم بنزین و نفتگاز یورو ۴ به میزان ۷۵ درصد از کل تولیدات برسد. با وجود این اهداف بزرگ، چالشهایی نیز وجود دارد که باید برطرف شود. کمبود منابع مالی و عدم صدور مجوزهای محیط زیستی از جمله مشکلاتی هستند که ممکن است مانع تحقق این اهداف شوند. برای غلبه بر این چالشها، لازم است تدابیر مناسبی اتخاذ شود. از طرف دیگر با پیروزی ترامپ در آمریکا احتمالا تحریمهای جدیدی علیه صادرات نفت ایران وضع شود. در این شرایط تنها راهکار توسعه زیرساختهای زنجیره مشتقات نفتی و توسعه تجارت با کشورهای آسیایی است.
یکی از پیششرطهای تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه، سرمایهگذاری در فناوریهای پیشرفته و حمایت از شرکتهای دانشبنیان است. همچنین، تسریع فرآیند انتقال فناوریهای روز دنیا از دیگر نیازهای اساسی به شمار میآید. این اقدامها میتوانند در تبدیل ایران به قطب فناوری در صنعت نفت و گاز منطقه کمک کنند.
در این راستا، روشهای نوین ازدیاد برداشت، فناوریهای جدید اکتشاف، حفاری و تکمیل چاهها، سیستمهای هوشمند مدیریت تولید و فناوریهای پیشرفته ذخیرهسازی از حلقههای کلیدی این زنجیره فناوری محسوب میشوند. این فناوریها میتوانند بهرهوری و کیفیت تولید را بهبود بخشند و به افزایش ظرفیت پالایش و پتروپالایش کمک کنند.
برنامه هفتم توسعه با نقشه راه جامع خود به دنبال افزایش ظرفیت پالایش و پتروپالایش، ارتقای کیفیت فرآوردههای نفتی و گسترش زنجیره ارزش است. این اقدامها نهتنها به بهبود وضعیت اقتصادی پالایشگاهها و افزایش تولید و کیفیت فرآوردهها کمک میکند، بلکه به تأمین نیازهای انرژی کشور و افزایش درآمدهای ارزی نیز منجر خواهد شد.
تحقق این اهداف نیازمند اجرای سیاستهای مناسب، سرمایهگذاری گسترده و توجه به تجارب موفق کشورهای دیگر است. با این اقدامها، ایران میتواند به سمت تحقق الگوی پیشرفت اسلامی - ایرانی حرکت کند و به عنوان یک قطب فناوری در صنعت نفت و گاز منطقه شناخته شود.
مرتضی عزتی، کارشناس اقتصاد در گفتوگو با «وطن امروز» درباره راهکار کاهش اثر محدودیتهای دولت جدید آمریکا بر اقتصاد ایران گفت: در حال حاضر دولت ایران باید بر توسعه همکاری با سازمانهای بینالمللی تاکید کند. هر چقدر ایران بتواند در زمینه سرمایهگذاری و توسعه صنعت نفت بر کشورهای عضو بریکس، شانگهای و... تکیه کند به همان اندازه بیشتر میتواند از ظرفیتهای صنعت نفت بهرهبرداری کند، چراکه در شرایط کنونی حضور ترامپ به عنوان رئیسجمهور آمریکا میتواند تغییراتی در بازار جهانی نفت به وجود بیاورد. به همین دلیل کشورهای آسیایی نیز برای اینکه بتوانند از ذخایر نفت ایران بهرهمند شوند، به طور قطع تمایل به همراهی بیشتری برای سرمایهگذاری در صنعت نفت دارند.
وی با تاکید بر اینکه توسعه زنجیره پایین دستی نفت میتواند راهکاری برای تقابل با تحریمهای بیشتر در صنعت نفت باشد، افزود: در شرایط تحریمی صادرات مشتقات نفتی بسیار راحتتر از خود نفت است. از طرف دیگر مشتقات نفتی ارزش افزوده بیشتری برای اقتصاد ایران به همراه دارد. به همین دلیل باید در برنامه هفتم توسعه تمرکز بیشتری بر این بخش داشت.
* رفع ناترازی انرژی، مقدمه توسعه اقتصادی
در سالهای اخیر کشور با ناترازی انرژی مواجه بوده است، به طوری که رئیسجمهوری اعلام کرده سالانه به 8 میلیارد دلار واردات بنزین نیاز داریم. از طرف دیگر هر ساله به مصرف سوخت کشور افزوده میشود. به همین دلیل در کنار توسعه بهینهسازی مصرف سوخت باید برنامه افزایش تولید را در دستور کار قرار دهیم. به همین دلیل در برنامه هفتم توسعه کشور با تمرکز بر افزایش تولید بنزین و نفتگاز و بهینهسازی فرآیندهای پالایش، میتوان به رشد اقتصادی و تأمین انرژی پایدار دست یافت. با استفاده از فناوریهای نوین و سرمایهگذاری مناسب، ایران قادر خواهد بود در عرصههای بینالمللی نقش مؤثری ایفا کند و به اهداف توسعهای خود دست یابد.
عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا و منتقد صریح دولت، از نارضایتی خود نسبت به نخستین بودجه پیشنهادی دولت چهاردهم خبر داد. او با اشاره به تشدید تنشهای منطقهای، ادامه روند فعلی را به زیان منافع ملی میداند و از ابهامات موجود در لایحه بودجه ۱۴۰۴ انتقاد میکند.
حسین راغفر با بیان اینکه لایحه پیشنهادی به صورت یکپارچه تنظیم شده، تأکید کرد: این امر به معنای شفافیت بیشتر نیست و بالعکس، ابهامات زیادی را در خود جای داده است.
راغفر پیشبینی کرد که کسری برق و انرژی در سال ۱۴۰۴ افزایش خواهد یافت و این کسریها به کاهش تولید و افزایش بیکاری منجر میشود. او همچنین تأکید کرد که افزایش قیمت بنزین و تغییر نرخ تسعیر ارز برای کالاهای اساسی به جهشهای قیمتی در بازارها خواهد انجامید. وی به ضعف دولت در مدیریت قیمتها اشاره و تصریح کرد: تصمیمات اقتصادی در جای دیگری گرفته میشود. به عقیده وی، بیاقتداری دولت موجب میشود فروش نفت از انحصار آن خارج شود که این موضوع منابع ارزی دولت را کاهش میدهد و تأمین هزینههای کشور را دشوارتر میکند.
راغفر همچنین به مشکلات نظام بودجهریزی اشاره کرد و گفت با وجود کسریهای بودجهای بزرگ، این نظام نیاز به تحول دارد. وی با انتقاد از قیمتگذاری دستوری، این سیاستها را ناکارآمد دانست و بر ضرورت شفافیت و انضباط مالی در بودجه تأکید کرد.
وی در نهایت، اظهارات کسانی را که از قیمتگذاری دستوری دفاع میکنند تلاش برای انحراف افکار عمومی و تکرار سیاستهای شکستخورده چند دهه اخیر قلمداد کرد.
* چالشها و راهکارهای تولید بنزین و نفتگاز
دستیابی به اهداف برنامه هفتم توسعه در بخش تولید بنزین و نفتگاز با وجود پتانسیلهای موجود و برنامهریزیهای مناسب، با چالشهایی نظیر کمبود منابع مالی و موانع محیط زیستی روبهرو است. اگرچه طرحهای بهینهسازی و ارتقای پالایشگاهها در حال پیگیری و اجرا هستند اما رفع موانع موجود و تأمین منابع مالی پایدار از جمله ضرورتهای تحقق این اهداف به شمار میرود.
یکی از چالشهای اصلی در این راستا، کمبود منابع مالی است که میتواند روند اجرای پروژهها را کُند کند و به تأخیر در تحقق اهداف منجر شود، همچنین موانع محیط زیستی که در بسیاری از موارد ناشی از عدم صدور مجوزهای لازم برای پروژههای جدید است، بر پیشرفت کار تأثیر منفی میگذارد. برای غلبه بر این موانع، نیاز به تدابیر مناسب و سیاستهای کارآمد احساس میشود.
برای بهبود وضعیت تولید و کیفیت فرآوردهها، باید از تجربیات موفق سایر کشورها نظیر چین و روسیه بهرهبرداری کرد. این کشورها با اجرای سیاستهای مناسب توانستهاند تولید فرآوردههای سنگین را کاهش و در عوض، تولید فرآوردههای سبک و باکیفیت را افزایش دهند. ایران میتواند با مطالعه و تطبیق این تجربیات، راهکارهای مؤثری را برای خود طراحی کند.
حمایت از شرکتهای دانشبنیان و سرمایهگذاری در فناوریهای نوین پالایشی از دیگر اقدامهای ضروری برای رسیدن به اهداف مورد نظر است. این نوع سرمایهگذاریها میتواند به افزایش بهرهوری و کیفیت تولیدات کمک کند و به ایجاد نوآوری در صنعت نفت و گاز منجر شود.
دستیابی به اهداف برنامه هفتم توسعه نیازمند همکاری و هماهنگی مؤثر بین دولت، صنعت و نهادهای مرتبط است. این همکاری میتواند شامل سازمانهای دولتی، بخش خصوصی و دانشگاهها باشد تا با همکاری یکدیگر، چالشها را شناسایی و برطرف کنند.
با ایجاد بسترهای مناسب برای جذب سرمایهگذاری، بهبود زیرساختها و اجرای دقیق سیاستهای تدوینشده، میتوان به افزایش تولید و بهبود کیفیت فرآوردههای نفتی دست یافت. این اقدامات نهتنها به تأمین نیازهای انرژی کشور کمک میکند، بلکه میتواند به افزایش درآمدهای ارزی نیز منجر شود.
در نهایت، دستیابی به اهداف برنامه هفتم توسعه در بخش تولید بنزین و نفتگاز مستلزم رویکردی جامع و هماهنگ است. با توجه به چالشهای موجود و نیاز به بهبود زیرساختها، ایران میتواند با پیروی از تجربیات موفق جهانی و تمرکز بر حمایت از فناوریهای نوین، به یکی از بازیگران اصلی در صنعت نفتگاز در منطقه تبدیل شود. این اقدامات نهتنها به رشد اقتصادی کشور کمک خواهد کرد، بلکه میتواند به تأمین پایدار انرژی و بهبود کیفیت زندگی مردم نیز منجر شود.
ارسال به دوستان
ترامپ دشمن انرژی پاک
ترامپ گفته است قصد دارد به برخی صنایع انرژی تجدیدپذیر پایان دهد؛ به دلیل اینکه بسیار گران است
گروه اقتصادی: بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، سیاست انرژی ایالات متحده را بر حداکثر کردن تولید نفت و گاز و فاصله گرفتن از مبارزه با تغییرات آب و هوایی متمرکز خواهد کرد اما بعید است پیروزی جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری رونق انرژیهای تجدیدپذیر آمریکا را به شکل چشمگیری آهسته کند.
تحلیلگران میگویند لغو قانون دوره بایدن که یک دهه یارانههای جذاب را برای پروژههای جدید انرژیهای خورشیدی، بادی و دیگر انرژیهای پاک فراهم میکند، به لطف حمایت ایالتهای جمهوریخواه، تقریبا غیرممکن خواهد بود و در عین حال، سایر اهرمهای موجود در دست رئیسجمهور بعدی فقط میتواند تاثیر اندکی داشته باشد.
اِد هیرس، پژوهشگر انرژی در دانشگاه هیوستون میگوید: تصور نمیکنم ترامپ بتواند روند گذار انرژی را آهسته کند. این روند بخوبی در جریان است.
طبق اعلام وزارت انرژی آمریکا، منابع انرژی تجدیدپذیر مانند خورشیدی و بادی به لطف اعتبارات مالیاتی فدرال، الزامات انرژی تجدیدپذیر ایالتی و پیشرفتهای فناوری که هزینههای آنها را کاهش داده است، سریعترین بخشهای در حال رشد در شبکه برق هستند. جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در سال ۲۰۲۲ قانون کاهش تورم را امضا کرد که در راستای تلاش گسترده برای کربنزدایی بخش برق تا سال ۲۰۳۵ برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی، میلیاردها دلار یارانه خورشیدی و بادی را به مدت یک دهه تضمین میکند.
این در حالی است که ترامپ قبل از انتخابات، قانون کاهش تورم را بسیار گران خواند و قول داد تمام بودجههای مصرف نشده توسط این قانون را لغو کند؛ تهدیدی که در صورت تحقق میتواند رونق انرژی پاک در آمریکا را متوقف کند.
البته انجام این کار مستلزم آن است که قانونگذاران، از جمله آنهایی که ایالتهایشان از سرمایهگذاریهای مرتبط با قانون کاهش تورم مانند کارخانههای تولید پنلهای خورشیدی، مزارع بادی و سایر پروژهها بهره بردهاند، به لغو آن رای دهند.
کارل فلمینگ، از شرکای شرکت حقوقی «مک درموت ویلاند امری» که به دولت در زمینه سیاست انرژی تجدیدپذیر مشاوره میدهد، میگوید: شغلها و مزایای اقتصادی در ایالتهای قرمز (جمهوریخواه) بسیار سنگین بوده است، از این رو بهسختی میتوان دید دولتی وارد شود که بگوید ما این را دوست نداریم.
رویترز پیشتر گزارش کرده بود بسیاری از متحدان ترامپ نیز از طریق سرمایهگذاری در فناوریهای انرژی پاک، از قانون کاهش تورم سود میبرند.
فلمینگ ادامه میدهد: با این حال، ترامپ میتواند با ممانعت از آژانسهای فدرال که کمکهای مالی و وامهای مربوط به قانون کاهش تورم را عرضه میکنند یا با کاهش اجارهدهی فدرال برای مواردی مانند مزارع بادی فراساحلی، روند توسعه آنها را آهسته کند.
رویترز پیش از این گزارش کرده بود دولت بایدن شتاب به خرج داده است تا اطمینان حاصل کند عمده کمکهای مالی موجود تحت قانون کاهش تورم را قبل از ورود رئیسجمهور جدید خرج میکند.
به گفته تحلیلگران، یکی از راههایی که ترامپ میتواند روند گذار را آهسته کند، اقدام اجرایی از طریق تغییر اجاره زمینهای دولتی است. دولت بایدن برای گسترش مزایده لیزینگ برای انرژی بادی فراساحلی در آبهای فدرال و مزارع انرژی خورشیدی و بادی در خشکی تلاش کرده است.
تونی دوتزیک، معاون مدیر و تحلیلگر ارشد سیاست در اندیشکده غیرانتفاعی پایداری «فرونتیر گروپ» میگوید: تصور میکنم اولویت بیشتری برای استخراج سوختهای فسیلی در زمینها و آبهای فدرال داده میشود. این میتواند تاثیر بزرگی بر صنعت انرژی بادی فراساحلی داشته باشد که هدف آن مکانیابی پروژهها در آبهای فدرال است. بیشتر پروژههای خورشیدی و بادی در خشکی، مانند اکثر حفاریهای نفت و گاز، در املاک خصوصی واقع شدهاند.
ترامپ گفته است قصد دارد «در روز اول حضورش» به صنعت بادی فراساحلی پایان دهد و استدلال میکند این صنعت بسیار گران است و تهدیدی برای نهنگها و پرندگان دریایی است. موضع فعلی ترامپ در مقایسه با حمایت از توسعه بادهای فراساحلی در دوره اول ریاست جمهوری، یک تغییر سیاست چشمگیر به شمار میرود.
طبق گزارش شرکت برنشتاین ریسرچ، ترامپ احتمالا یک مهلت قانونی برای فروش لیزینگ باد فراساحلی جدید وضع خواهد کرد.
در این بین، کارشناسان میگویند تولید سوخت فسیلی در آمریکا احتمالا در دوران ترامپ، تقریبا به همین شکل خواهد بود. به مدد رونق حفاری در میادینی مانند حوضه پرمین در تگزاس و نیومکزیکو در دوره بایدن، آمریکا در حال حاضر به بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز در جهان تبدیل شده است.
طبق اعلام کمپین انتخاباتی ترامپ، وی با کاهش تشریفات اداری در دوران ریاستجمهوری خود در کاخ سفید، راه را برای این رونق هموار کرد و میتواند تولید سوخت فسیلی آمریکا را در دوره دوم با عقب انداختن طرحهای آب و هوایی بایدن تقویت کند. برای مثال ترامپ میتواند برای حفاری در پناهگاه ملی حیات وحش قطب شمال آلاسکا تلاش کند.
بر اساس گزارش رویترز، بایدن مانع صدور لیزینگ حفاری در این منطقه شد اما حتی اگر ترامپ این منطقه بکر و ارزشمند را به روی تولیدکنندگان سوخت فسیلی باز کند، مشخص نیست آیا این شرکتها مایل خواهند بود در این منطقه شمالی ناهموار دست به کار استخراج بزنند یا خیر.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|