|
اخبار
رئیس ستادکل نیروهای مسلح عربستان با سرلشکر باقری دیدار کرد
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح عربستان دیروز با رئیس ستادکل نیروهای مسلح در تهران دیدار کرد.
ارتشبد فیاض بن حامد الرویلی ظهر دیروز در صدر هیاتی بلندپایه از مقامات نظامی این کشور وارد تهران شد و با حضور در محل ستادکل نیروهای مسلح با سرلشکر محمد باقری، رئیس ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفتوگو کرد.
توسعه دیپلماسی دفاعی و گسترش همکاریهای دوجانبه از جمله محورهای اصلی این دیدار بود.
***
تکذیب عملیات مشترک ایران و پاکستان علیه تروریستها
مرکز ارتباطات ستادکل نیروهای مسلح اعلام کرد ارتش پاکستان در تداوم مبارزه و مقابله با گروهکهای تروریست که مرزهای ۲ کشور را جولانگاه اقدامات جنایتکارانه خود کرده بودند، ۱۵ آبان «رأسا» در عملیاتی موفق مواضع گروهک تروریست تکفیری را بمباران کرد.
به گزارش تسنیم به نقل از مرکز ارتباطات ستاد کل نیروهای مسلح، گروهکهای تروریست وابسته به استکبار که در نقش پیادهنظام آمریکا و رژیم صهیونیستی، مرزهای مشترک ایران و پاکستان را صحنه عملیات خرابکارانه خود قرار داده و با ایجاد شرارت و ناامنی، ۲ سوی مرزهای ایران و پاکستان را جولانگاه اقدامات تروریستی خود کرده بودند، با عملیات نظامی ارتش کشور دوست و برادر، پاکستان مواجه شدند. بر این اساس ارتش پاکستان 15 آبان در تداوم مقابله با گروهکهای تروریست و جریانهای برهمزننده امنیت، «رأسا» عملیات مقابله با یک گروهک تروریست تکفیری را در خاک پاکستان فرماندهی و هدایت کرد که در جریان این عملیات شماری از عناصر و عوامل این گروهک به هلاکت رسیدند.
مرکز ارتباطات ستادکل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، ضمن قدردانی از اقدام مسؤولانه ارتش پاکستان در مقابله با تروریستها، امیدوار است با پیگیری و اجرای توافقنامههای امنیتی فیمابین، شاهد اضمحلال و نابودی گروهکهای تروریست و برقراری امنیت و آرامش کامل در مرزهای ۲ کشور باشیم. برخی رسانههای داخلی به نقل از منابع خبری خارجی مدعی عملیات مشترک ایران و پاکستان علیه یک گروهک تروریست در خاک آن کشور شده بودند که این ادعا مورد تأیید نیست.
***
انسداد مرزهای کشور برابر قراردادهای بینالمللی مجاز و قانونی است
جانشین فرمانده نیروی زمینی ارتش با بیان اینکه از ابتدای اجرای طرح انسداد مرزها تاکنون ۲۵ کیلومتر دیوار در مرزهای شرق کشور نصب شده است، گفت: انسداد مرزهای داخل کشورمان اقدامی کارشناسی است که برابر همه قراردادهای بینالمللی مجاز و قانونی است.
امیر سرتیپ نوذر نعمتی در گفتوگویی درباره شرایط نیروی زمینی ارتش، مرزها و بحث انسداد مرز گفت: به برکت وجود نیروهای مسلح در مرزها امنیت کمنظیری داریم که نتیجه تلاش همه نیروهای مسلح و پشتیبانی مردم و فرماندهی رهبر حکیم انقلاب است. وی افزود: نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در ۱۶۰۰ کیلومتر از مرزهای شرق، غرب، جنوب غرب و شمال غرب کشور در کنار همرزمان مرزبانی توانسته امنیت پایداری را ایجاد کند. جانشین فرمانده نیروی زمینی ارتش ادامه داد: در رابطه با بحث انسداد مرزها، نیروهای مسلح با تمهیدات سلسله مراتب فرماندهی و پشتیبانی که از سایر ارکان نظام اتخاذ شده، انسداد مرزها را در دستور کار قرار داده است.
نعمتی افزود: نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران انسداد مرزهای شرق بویژه مرز افغانستان را شروع کرده و از شمال با ایجاد ۲۰ کارگاه مختلف به صورت شبانهروزی مشغول این کار است و زیرسازی و آمادهسازی لازم انجام شده و مشغول نصب دیوار هستیم، بنابراین انسداد مرز به صورت منظم با ایجاد قسمتهای مختلف هم به صورت فیزیکی و هم به صورت پایشهای الکترونیک در حال انجام است. وی با بیان اینکه از ابتدای اجرای این طرح تاکنون ۲۵ کیلومتر دیوار در مرزهای شرق نصب شده است، افزود: با توجه به زیرساختهای آماده، نصب دیوار مرزی به صورت منظم و با سرعت بیشتری در حال انجام است. نعمتی درباره زمان تکمیل طرح گفت: برای انسداد مرز ابتدا نیاز داریم به صورت دقیق و نقطهای مرز را با کشور مقابل مجددا مورد بررسی قرار داده و مشکلات احتمالی در مرزها را برطرف کنیم. در هر ۲ طرف جاده مرزی باید زیرساخت لازم احداث و بعد از آن دیوار نصب شود، لذا هر کارگاه مخصوص خود برنامه زمانبندی دارد.
***
پزشکیان: بنای دولت مشارکت دادن همه سلایق فکری در اداره امور کشور است
رئیسجمهور گفت: ما در دولت از هر کسی که بنای خدمت صادقانه به مردم را داشته باشد، استقبال خواهیم کرد و بنای دولت مشارکت دادن همه جناحها و سلایق فکری در اداره امور کشور است. در جلسه عصر دیروز هیات دولت که به ریاست مسعود پزشکیان برگزار شد، استاندار جدید کرمان معرفی شد و با تصویب اعضای هیات دولت، محمدعلی طالبی به عنوان استاندار جدید کرمان منصوب شد. پزشکیان در این جلسه استاندار جدید را به تلاش برای جلب رضایتمندی مردم به عنوان اصل اولویتدار دولت وفاق ملی توصیه کرد و گفت: ما در دولت از هر کسی که بنای خدمت صادقانه به مردم را داشته باشد استقبال خواهیم کرد و بنای دولت مشارکت دادن همه جناحها و سلایق فکری در اداره امور کشور است.
ارسال به دوستان
گروسی به تهران میآید
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به منظور دیدار با مقامات عالیرتبه کشورمان به تهران میآید. بنا به دعوت جمهوری اسلامی ایران، رافائل گروسی به منظور دیدار با مقامات عالیرتبه کشورمان شامگاه چهارشنبه وارد ایران میشود. روز پنجشنبه ملاقاتهای رسمی مدیرکل آژانس در ایران آغاز خواهد شد.
ارسال به دوستان
برخورد با تروریستها در جنوبشرق کشور ادامه دارد؛ 50 تروریست کشته یا دستگیر شدند
مبارزه با مزدوران
گروه سیاسی: دیروز یکی از موفقترین روزهای رزمایش عملیاتی شهدای امنیت قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه در جنوب شرق کشور رقم خورد. طبق اعلام سردار احمد شفایی، سخنگوی این رزمایش، تنها در روز گذشته 3 تروریست به هلاکت رسیدند، همچنین 9 تروریست بازداشت شدند و 2 نفر نیز خود را تسلیم رزمندگان کردند. رزمایش عملیاتی شهدای امنیت قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه درست از روزی آغاز شد که تروریستهای جیشالظلم، 10 نفر از نیروهای فراجا را به شهادت رساندند؛ روز پنجم آبان، چند ساعت پس از تجاوز رژیم صهیونیستی به اهدافی در ۳ استان کشور، جیشالظلم که سابقه همکاری و هماهنگی با اسرائیل را دارد، اقدام به اجرای یک عملیات تروریستی در شهرستان تفتان سیستانوبلوچستان کرد. در واقع هماهنگی بین صهیونیستها و گروهکهای تجزیهطلب مسبوق به سابقه است؛ 16 فروردین امسال هم تنها 3 روز پس از حمله اسرائیل به کنسولگری کشورمان در دمشق که منجر به شهادت سردار سرلشکر زاهدی و چند تن دیگر از مستشاران سپاه شد، تروریستهای گروهک جیشالظلم به مقرهای نظامی و انتظامی راسک و چابهار حمله کردند. در این درگیریها که در چند نقطه از استان سیستانوبلوچستان رخ داد، در مجموع 10 نفر از رزمندگان سپاه، بسیج و فراجا به شهادت رسیدند که تا آن زمان در نوع خود کمنظیر بود. واقعه پنجم آبان تفتان به نوعی تکرار وقایع حملات تروریستی جیشالظلم به راسک و چابهار در فروردین بود. با این تفاوت که این بار تنها چند ساعت پس از حملات هوایی رژیم صهیونیستی در بامداد ۵ آبان، تروریستهای جیشالظلم دست به کار شدند و در منطقه تفتان سیستانوبلوچستان، 10 نفر از نیروهای فراجا را به شهادت رساندند، از همین رو ارتباط نزدیک گروهکهای تروریستی و تجزیهطلب با رژیم صهیونیستی مسالهای ثابتشده است.
* عزم راسخ نیروهای نظامی و انتظامی
هرچند عملیات تروریستی جیشالظلم در فروردین نیز پاسخ قاطعی از سوی نیروهای نظامی و انتظامی کشورمان دریافت کرد اما در حادثه تروریستی تفتان شاهد عزم راسخ رزمندگان در ریشهکنی تروریستها از مناطق جنوب شرق کشور هستیم. اکنون که رژیم صهیونیستی برای نخستین بار به شکل رسمی مسؤولیت تجاوز آشکار نظامی به کشورمان را قبول کرده و همدستان تروریستشان در جنوب شرق کشور دست به همکاری شفاف با آنها میزنند، دیگر جای مماشات نیست. از همین رو رزمایش شهدای امنیت قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه که قرار بود طبق برنامه اواسط آبان آغاز شود، چند روز زودتر درست از همان روز پنجم آبان شروع شد.
تنها ساعاتی پس از حادثه تفتان، عملیات تعقیب و تنبیه تروریستها طی همکاری مشترک سپاه و فراجا آغاز شد. در همان روز پنجم آبان، نیروی انتظامی از دستگیری یکی از افراد دخیل در این حادثه خبر داد. سپس 6 آبان سخنگوی فراجا از هلاکت ۳ نفر از اشرار دخیل در این حادثه در عملیاتی با مشارکت سپاه خبر داد و گفت: یک نفر دیگر از تروریستها مجروح و توسط پلیس بازداشت شده که تحت بازجویی و مراقبت ویژه قرار دارد. در روزهای بعد تعقیب و تنبیه تروریستها با جدیت ادامه یافت. چنانکه 13 آبان سرکرده تروریستهای تفتان به هلاکت رسید. در همان زمان سردار «سعید منتظرالمهدی»، سخنگوی فراجا در این رابطه گفت: «طی ۲۴ ساعت ۲ نفر دیگر از تروریستها بازداشت شدند که یکی از آنها همان فردی است که با رذالت تمام از صحنه تصویربرداری کرده و به سزای عملش خواهد رسید. ۶ نفر هم که تروریستها را پشتیبانی میکردند دستگیر شدند که آنان نیز به شهادت تعدادی از عزیزانمان در سالهای گذشته اعتراف کردند»، همچنین در همان روز ۱۳ آبان، سردار شفایی خبر از هلاکت ۴ نفر دیگر از تروریستها داد. طی روزهای بعد دستگیری یا به هلاکت رساندن اعضای گروهکهای تروریست در جنوب شرق کشور ابعاد دیگری به خود گرفت.
چنانکه پس از سفر دکتر «سیدعباس عراقچی»، وزیر امور خارجه کشورمان به پاکستان، در روز چهارشنبه 16 آبان جنگندههای پاکستانی در نقطه صفر مرزی علیه گروهکهای تروریست، همچنین قاچاقچیان فعال در این نقاط حملاتی انجام دادند. ساعاتی بعد گروهک تروریست جیشالظلم طی بیانیهای از هلاکت ١٢ نفر از مزدوران خود در پی بمباران مخفیگاههای این گروهک در خاک ایالت بلوچستان پاکستان خبر داد. در میان کشتهشدگان نام نفرات دوم و سوم این گروهک دیده میشد. همچنین برخی رسانهها از هلاکت صلاحالدین فاروقی، رهبر و سرکرده گروهک تروریست جیشالظلم خبر دادند.
* هلاکت 15 تروریست
دیروز (یکشنبه 20 آبان) سخنگوی رزمایش شهدای امنیت قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه ضمن اعلام تلفات سنگین تروریستها در روز گذشته، اعلام کرد از ابتدای رزمایش شهدای امنیت، در مجموع تاکنون 15 نفر از تروریستها به هلاکت رسیدهاند. سردار شفایی در این باره گفت: رزمندگان اسلام در قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه در رزمایش عملیاتی شهدای امنیت که از ۵ آبان در استان سیستانوبلوچستان آغاز شده ضربات سنگینی بر پیکره تیمهای تروریستی جنوب شرق کشور وارد کردند. وی افزود: در ادامه اجرای عملیات پاکسازی منطقه رزمایش امروز (دیروز یکشنبه ۲۰ آبان) ۳ نفر از تروریستهای مزدور دشمن به هلاکت رسیده و ۹ نفر دیگر دستگیر شدند.
سردار شفایی ادامه داد: همچنین ۲ نفر از عناصر تیمهای تروریستی خود را تسلیم رزمندگان اسلام کردند. وی یادآور شد: از ابتدای آغاز رزمایش در جنوب شرق کشور تاکنون ۱۵ تروریست به هلاکت رسیده، ۳۳ نفر از آنان دستگیر شده، همچنین ۲ نفر خود را تسلیم رزمندگان اسلام کردهاند. سردار شفایی تاکید کرد: فرماندهان و رزمندگان اسلام با همت و عزم جدی، مصمم به ادامه برخورد با تروریستها و اشرار منطقه هستند.
***
امنیت، لازمه هرگونه طرح توسعهای
دیروز خبر رسید رئیسجمهور 4 راهکار و دستور مهم و فوری را درباره آمادهسازی زمینههای لازم برای توسعه مکران مطرح کرده است؛ طرحها و اقداماتی که پیششرط آنها، تامین امنیت در کشور، خصوصا مناطق جنوب شرق ایران است که مکران نیز جزئی از این مناطق به شمار میرود. این روزها که شاهد برگزاری رزمایش شهدای امنیت و عملیات مشترک سپاه و فراجا علیه تروریستها هستیم، بهتر میتوانیم درک کنیم که ارائه هر گونه طرح اقتصادی یا توسعهبخشی به مناطق استراتژیک و پراهمیتی چون سواحل مکران، نیازمند تامین امنیت است.
* 4 دستور پزشکیان برای مکران
روز گذشته مسعود پزشکیان در دومین جلسه بررسی و تحلیل طرحهای توسعه دریامحور، ملزومات رسیدن به نقطه مطلوب در طرحهای توسعه مکران را نیازمند مسالهشناسی و راهکارهای چگونگی حل این مسائل با هدف ایجاد منطقهای برازنده مردم و کشور عنوان کرد و افزود: معتقدم طرحهای کلی ارائه شده برای توسعه مکران نیازمند تغییر اساسی بوده و با توجه به اینکه این منطقه قرار است بهعنوان الگوی نوین توسعه و قطب اقتصادی و سیاسی کشور معرفی شود، هر طرحی باید متناسب با این چشمانداز ترسیم شود. رئیسجمهور در ادامه با تأکید بر ضرورت لحاظ تناسب ظرفیتها و موقعیت این منطقه با دیگر مناطق توسعهیافته در زنجیره ارزش جهانی در تدوین طرحهای پیشرفت برای آن، اظهار کرد: ما مصمم به توسعه مطلوب آن منطقه هستیم، چراکه از سیاستهای اولویتدار مصوب رهبر معظم انقلاب و نیاز اساسی کشور است و برای تسریع در روند توسعه آن حتی ممکن است برخی جلسات دولت را در آن منطقه برگزار کنیم.
***
شهادت ۵ بسیجی بومی بلوچ در سیرکان سراوان
شامگاه دیروز قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه در اطلاعیهای اعلام کرد در پی وقوع حادثه تروریستی در منطقه عمومی سیرکان شهرستان سراوان ۵ نفر از بسیجیان بومی بلوچ به شهادت رسیدند. در اطلاعیه این قرارگاه آمده است: «در پی وقوع حادثه تروریستی در منطقه عمومی سیرکان شهرستان سراوان ۵ نفر از بسیجیان بومی بلوچ به شهادت رسیدند. پس از وقوع این حادثه یگانهای مستقر در منطقه به سرعت به منطقه اعزام شدند و هماکنون تعقیب اشرار توسط رزمندگان اسلام ادامه دارد». در ادامه این اطلاعیه اسامی شهدای این حادثه تروریستی عبدالرحمن بلوچزهی، شهبخش بلوچزهی، عبدالله بلوچزهی، واحد بلوچزهی و بشیر سپاهی اعلام شده است.
***
قدردانی رئیس مجلس از سپاه در پی برخورد با گروهکهای تروریست
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: از تمام مجاهدان جانبرکف نیروهای مسلح بویژه سپاه پاسداران که در روزهای گذشته با انجام عملیاتهای ضدتروریستی گسترده در شرق کشور ضربات دقیق و موثری به گروهکهای تروریست وارد کردند، صمیمانه قدردانی و تشکر میکنم.
محمدباقر قالیباف در جلسه علنی صبح دیروز (یکشنبه 20 آبان) در نطق پیش از دستور خود گفت: درباره انتخابات اخیر در ایالات متحده آمریکا باید تصریح کرد بیتردید در شیوه دشمنی افرادی که به عنوان رئیسجمهور آمریکا انتخاب میشوند، تفاوتهای معناداری وجود دارد اما نکته اصلی این است که آنچه رفتار دشمن را در قبال ما تعیین میکند، قدرت ملی و رفتار مقتدرانه و هوشمندانه ما بر پایه رویکرد عقلانیت انقلابی است.
رئیس مجلس ادامه داد: پیش از این نیز بارها تصریح شده است عنصر اصلی قدرت ملی جمهوری اسلامی ایران مردم هستند که میتوانند مبتنی بر باور به سنتهای الهی، از ظرفیتهای داخلی استفاده کنند و در همه زمینههای نظامی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی پایههای محکم برای اقتدار ملی ایجاد کنند. استقلال عمل و پرهیز از هرگونه وابستگی به کشورهای خارجی، اصل بنیادین نظام جمهوری اسلامی ایران است؛ موفقیتها و پیشرفتها در هر زمینهای صرفا در این چارچوب به دست آمده است.
قالیباف خاطرنشان کرد: رفت و آمد رؤسای جمهور کشورهای دیگر تا زمانی که ما به توان داخلی و فکر و اراده ایرانی متکی باشیم، هیچ تأثیری در توانایی کشورمان برای تأمین منافع خود - آنگونه که صلاح بداند - نخواهد داشت. قدرتهای نوظهور و سلطهناپذیر همچون ایران که بر قدرت درونزای خود تکیه دارند، در نظم آینده جهان نقش موثرتری ایفا خواهند کرد و در همین راستا همکاریهای راهبردی جدیدی برای تأمین منافع دوجانبه تدارک خواهد شد و نظم پیشین جهانی عمیقا تحت تأثیر قرار خواهد گرفت؛ توان داخلی ایران که برآمده از قدرت ملت و اراده سلطهناپذیر ما است، قدرتهای جهانی را مجاب میکند مصالح ملت ایران را در تصمیمات خود لحاظ کنند. رئیس قوه مقننه افزود: در این زمینه در کنار تقویت بنیه دفاعی، مهمترین اقدام ما مسؤولان حل مسائل بهزمینمانده مردم بویژه مشکلات اقتصادی است که بهترین بازدارندگی را در برابر هر تهدید و فشاری دارد و ضامن موفقیت در هر آوردگاه بینالمللی است.
رئیس مجلس شورای اسلامی ابراز کرد: از تمام مجاهدان جانبرکف نیروهای مسلح بویژه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که در روزهای گذشته با انجام عملیاتهای ضدتروریستی گسترده در شرق کشور، ضربات دقیق و موثری به گروهکهای تروریستی وارد کردند، صمیمانه قدردانی و تشکر میکنم.
ارسال به دوستان
چهره ژانوسی سیاست؛ از مردم تا حکومت
جعفر علیاننژادی: در میان همه مفاهیمی که هر روز و به طور مستمر مورد استفاده قرار میدهیم، سیاست از پرکاربردترین و مبهمترین مفاهیم است. هر روز تقریباً در همه محیطهای عمومی درباره سیاست صحبت میکنیم. در عین حال از آنجا که مفاهیم مربوط به سیاست به شکل اجتنابناپذیری با جریان زندگی روزمره ما سروکار دارند، به هیچ عنوان احساس نمیکنیم باید درباره مفاهیمی که مورد استفاده قرار میدهیم دغدغه دانش تخصصی داشته باشیم. واقعیت امر این است حتی کسانی که این دغدغه را داشته باشند هم نمیتوانند بسادگی به فهم واحدی از مفاهیم وابسته به سیاست دست یابند: ابهام با ذات سیاست پیوسته است. جالب است بدانید در این میان، خود مفهوم سیاست بهاندازه همه مفاهیمی که از آن نشأت میگیرد، مبهم و پیچیده است: آیا سیاست موضوعی است که به مردم مربوط میشود؟ آیا سیاست منحصراً به حکومت و مسائل مربوط به آن وابسته است؟ مرز میان مردم و حکومت در سیاست چیست؟ اینها مفاهیمی هستند که اندیشیدن درباره سیاست را به کاری جذاب اما سرگیجهآور تبدیل میکند. در این یادداشت سعی میکنم این دسته از پرسشها را در مرکز توجه قرار داده و از طریق ارائه بحثی کوتاه درباره آنها به رابطه میان مردم و حکومت در جمهوری اسلامی ایران بپردازم.
* صورتهای متفاوت از سکهای واحد
درباره سیاست مرسوم است آن را یا به عنوان قدرت تأسیس بفهمند یا بهعنوان نظم مستقر. به عبارت دقیقتر روایتی از سیاست وجود دارد که آن را صرفا به عمل تأسیسی مردم و مسائل مربوط به آن تقلیل میدهد و فهم دیگری که سیاست را تنها به عنوان نظم مستقر صورتبندی میکند. من مفهوم عمل تأسیسی را در ارتباط با فهم یونانی از «پولیتئیا» به کار میبرم. بر اساس فهم یونانی از پولیتئیا با ۳ معنای متفاوت، اما در پیوند با یکدیگر مواجهیم:
1- پولیتئیا در مقام عمل تأسیس، 2- پولیتئیا در مقام عمل بهمثابه شهروند پولیس و 3- کانستیتوشن به معنای بنیانی که شهر روی آن پایه گذاشته شده است.
سیاست در مقام وضع مستقر، در جهان جدید دچار تغییرات بنیادین میشود. بر اساس این تغییر، کانستیتوشن در ارتباط با مفهوم بُدنی حاکمیت (مطلق، غیرقابل تقسیم و دائمی بودن حاکمیت) بازصورتبندی میشود. بدین ترتیب وضع مستقر بهمثابه شکلی از زندگی، به سند یا قانون تغییر شکل میدهد.
البته نباید از نظر دور داشت مجموعه قابل توجهی از نظریهها هستند که تلاش میکنند این ۲ مفهوم را در ارتباط با یکدیگر صورتبندی کنند. به هر تقدیر مجادله اصلی در میدان نظری سیاست، مجادله میان آنهایی است که یا در جبهه مردم قرار گرفته و از آزادی آنها، در مقام آزادی منفی، دفاع میکنند و بر این باور هستند که تنها آن چیزی از ارزش سیاسی برخوردار است که به مسائل ناشی از این آزادی مربوط میشود؛ یا در طرف دولت ایستاده و معتقدند سیاست تنها در حدود و مرزهای مادی و معنوی دولت ممکن میشود.
گرایش اولی دولت را به عنوان شر مطلق در نظر میگیرد که یا باید از آن عبور کرد یا ناچار باید آن را پذیرفت و گروه دوم به شکلی افراطی دفاع از دولت را به قیمت سرکوب هر شکلی از ظهور و بروز اجتماعی اراده سیاسی مردم سرلوحه کار خود قرار میدهد. این مساله حتی در نظریههای دموکراتیکی که سعی میکند ضمن تعریف سازوکارهای نهادمندی برای جاری شدن قدرت تأسیس مردم از طریق مشارکت سیاسی در نهادهای رسمی یا از مجاری غیررسمی این مشکل را حل کند مشاهده میشود. پس تا جایی که به سیاست مربوط میشود با یک جور ذهن شورشی و یک جور ذهن طرفدار نظم سروکار داریم. اولی نظم را به عنوان محصول ناپایدار شورش آزادانه اراده شهروندان تعریف میکند و دومی آن را به عنوان مجاهدت سفتوسخت برای به سامان کردن و به کنترل درآوردن عناصر این اراده و نیروی ویرانگر.
* جمهوری اسلامی ایران؛ مردم در میدان نظم سیاسی
در میان همه صورتهایی که از مشارکت سیاسی در اختیار داریم، الگوی مشارکت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران الگویی خاص است. در حالی که در دموکراسیهای لیبرال عموما ۲ صورت خاص از مشارکت را تعریف میکنند، در جمهوری اسلامی ایران با شکل خاصی از مشارکت سیاسی سروکار داریم که در نهایت به ظهور ذهنیتی مشترک درباره پیوند میان دولت و اراده سیاسی مردم در میدان زندگی اجتماعی منتهی میشود.
برای اینکه این موضوع را بهتر توضیح دهیم، باید این مساله را در نظر بگیریم که مشارکت سیاسی در دموکراسیهای لیبرال عموماً از طریق سازوکارهای نهادمندی است که در انتخابات پارلمانی، ریاستجمهوری یا مجالس ایالتی و شهرداریها اتفاق میافتد. دیگر صورتهای حضور مشروع اجتماعی مردم در جامعه تنها تا جایی از مشروعیت برخوردار است که از پیش سیاستزدایی شده باشد. از این قرار تجمعات صنفی، فرهنگی و هنری تا جایی مورد پذیرش هستند که به موضوعات خاصی محدود شده باشند که بیرون از حدود و مرزهای دولت یا نظم مستقر است. این تنها از درون سازوکارهای نهادمند انتخاباتی است که قدرت تأسیس مردم میتواند جاری شده و به حیات خود ادامه دهد. این وضعیت در جمهوری اسلامی ایران صورت متفاوتی دارد. در ایران مشارکت سیاسی عموما از طریق حضور در مراسم ملی، مذهبی و عبادی صورت پویاتر و فعالتری را به خود میگیرد. این دست از مراسم را عموما بهعنوان عرصههای تداوم ارادهای که به تأسیس جمهوری اسلامی ایران منجر شده است تفسیر میکنند. از این جهت و در کنار صورتهای نهادمند از مشارکت سیاسی که در انواع مردمسالاری میتوان مشاهده کرد، نوع خاصی از حضور سیاسی در جامعه وجود دارد که ضرورتا به نهادهای قدرت یا مسائل مربوط به آن محدود نمیشود. این حضور و این سازوکار غیرنهادمند و غیررسمی مردمی، زمینهساز ایجاد نوعی پیوند بنیادین ذهنی میان مردم و حکومت است که فراتر از فهم مرسوم از سیاست، مردم و حکومت را در یک قاب واحد ـ و نه بهعنوان چهرههای متفاوتی که بر یک سکه واحد نقش بستهاند ـ قرار میدهد. این تقریبا سازمان فهمی است که امامین انقلاب از سیاست داشتهاند. تأکید رهبر انقلاب بر اهمیت حضور مردم در این دسته از مراسم و تفسیری که معظمله از دوستی سیاسی و رابطه قلبی میان آحاد مردم با ارزشهای انقلاب اسلامی ارائه کردهاند، در کنار تأکید مؤکد حضرت امام خمینی بر اهمیت حضور مردم در میادین اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و مذهبی، بر این فهم متفاوت از رابطه میان مردم و حکومت در قاب واحد «جمهوری اسلامی ایران» دلالت میکند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|