05/شهريور/1404
|
06:17
چرا ائتلاف‌های خارجی به سرنگونی جمهوری اسلامی ایران منجر نمی‌شود؟

نشست‌های بی‌حاصل، از برلین تا بروکسل

طاها سهراب‌پور: 25 سال و 2 ماه بعد از کنفرانس برلین در فروردین 1379 در خانه فرهنگ‌های جهان در پایتخت آلمان، حالا نشست دیگری در بروکسل برگزار شده؛ فردای حمله اسرائیل به ایران در بامداد جمعه 23 خرداد 1404.  نوزدهم تا بیست و یکم فروردین 1379، 18 نفر از چهره‌های اصلاح‌طلب، کمتر از 2 ماه بعد از پیروزی اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس ششم در پی ترسیم آینده‌ای از ایران، در سخنرانی‌های جنجالی و پرحاشیه‌ای کوشیدند رأی 20 میلیونی محمد خاتمی و پیروزی قاطع اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس را به پیکانی برای رفرم در بنیادهای حیاتی جمهوری اسلامی تبدیل کنند. از جمله مهرانگیز کار در سخنرانی‌اش ساختار حقوقی ایران را زن‌ستیز خواند و حسن یوسفی‌اشکوری فریاد زد «ما در ایران قربانی خشونتیم». 
* دادگاهی علیه جمهوری اسلامی ایران
مخالفت حزب کمونیست کارگری آلمان، نشست را به دادگاه اصلاح‌طلبان تبدیل کرد. کمونیست‌ها نشست را تحریم کردند و در محوطه روبه‌رویی سالن اصلی، سخنرانی‌های تفتیشی علیه جمهوری اسلامی راه انداختند. در سالن اصلی چادر و حجاب جمیله کدیور هو شد و اکبر گنجی به اتهام همکاری با سپاه مورد استنطاق قرار گرفت. منادیان تغییر درون نظام جمهوری اسلامی از سوی حامیان این تغییر به رسمیت شناخته نمی‌شدند. حزب سبز آلمان، در پی آن بود موج تغییر پس از خرداد 76 که خوشحالی گری سیک، از اعضای شورای امنیت ملی آمریکا در 3 دولت ایالات متحده را نیز برانگیخته بود، به رسمیت بشناسد، غافل از آنکه میهمانان دعوت‌شده، از همه گروه‌ها و اقشار مختلف اجتماعی و سیاسی مردم ایران نمایندگی نمی‌کردند. این نخستین‌بار نبود غربی‌ها محاسبه غلط می‌کردند و بر اساس چند اتفاق و رویداد، گمان‌ها و سناریوهایی تخیلی را به کار می‌انداختند. 
* مشاوران ایرانی خیانتکار
چهاردهم خرداد 1401، 3 ماه و نیم پیش از ناآرامی‌هایی که در پی مرگ مهسا امینی در خیابان وزرا در تهران کلید خورد، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در سخنرانی سالانه‌شان در مراسم سالروز رحلت حضرت امام(ره) از نقش مشاوران ایرانی اندیشکده‌ها، سیاستمداران و دولت‌های غرب که ترسیم‌های غلطی از نگرش و ذهنیت ایرانیان به صاحبان پروژه خود ارائه می‌دهند، پرده برداشتند و تصریح کردند: «این مشاوران خیانتکار نه‌تنها به کشور خود، بلکه حتی به آمریکایی‌ها هم خیانت می‌کنند، چرا که با این مشورت‌های غلط موجب شکست خوردن آنها می‌شوند». در همان سخنرانی، رهبر انقلاب گفتند: «بدخواهان، ابتدای انقلاب می‌گفتند 6 ماه دیگر انقلاب سقوط خواهد کرد و بعد که محاسبه آنها غلط از آب درمی‌آمد، وعده 6 ماه دیگر را می‌دادند؛ در حالی ‌که امروز بیش از هشتاد 6 ماه از انقلاب گذشته و آن نهال باریک به درختی تناور و مقتدر تبدیل شده است. محاسبات امروز آنها نیز همچون گذشته کاملاً غلط است». اما چرا مشاوران ایرانی تا این اندازه اشتباه دارند؟
* تغییر جمهوری اسلامی ایران از خارج؟
در نگاه رهبر انقلاب، 3 هدف اساسی فتنه عبارت است از براندازی، استحاله و اخلال. تردیدی نیست آنچه یک نظام سیاسی را قابل اتکا، مستحکم و نفوذناپذیر می‌کند، ساحت درونی آن نظام سیاسی است. بهره‌مندی از کارکرد خدماتی، توان دفاعی و حتی سرمایه اقتصادی، بدون پشتیبانی و حمایت وفادارانه گروه‌هایی از مردم، نمی‌تواند یک نظام سیاسی را به اهداف خود برساند. جمهوری اسلامی ایران به دلیل مقابله سرسختانه با کلیشه‌های به اصطلاح نظم‌دهنده سیاسی و اقتصادی به جهان در همه سال‌های گذشته مورد بغض و کینه قدرت‌های غربی قرار داشته است. گزینه براندازی، هیچ‌گاه از روی میز غربی‌ها در مواجهه با ایران کنار نرفته اما ساخت درونی مستحکم همچون سدی برابر این طراحی قرار داشته است. در مقابل، فراتر از براندازی، کوشش برای قلب یا خالی‌سازی نظام سیاسی از جوهر قدرت با عنوان کلی استحاله، روش‌ها و اشکال متنوع و متعددی داشته است. مواجهه صریح با احکام دین و اعتقادات برانگیزاننده آن حمایت سرسختانه و تلاش برای به انفعال کشاندن مردم در قالب کلی سیاست‌زدایی، در همین راستا قابل ارزیابی است.
شناخت غرب از جمهوری اسلامی ایران، به دلیل عدم ادراک جهان ذهنی مردم و الگوی تجزیه و تحلیل آنها از مسائل ناکارآمد بوده است. اگر روزی در فروردین 1379 در برلین، تصور سخنرانان نشست این بود که یک رأی سیاسی، نه به احکام شرعی و وزنه‌های سیاسی پشتیبان جمهوری اسلامی است؛ خرداد 1404، ایرانیان شرکت‌کننده در نشست تغییر نظام جمهوری اسلامی ایران بر اثر حمله اسرائیل، گمان می‌کردند اولاً ایرانیان ناراضی از وضع اقتصادی و معیشتی، منجی بودن اسرائیل را می‌پذیرند و ثانیاً قوای حکمران جمهوری اسلامی به وضعیتی دچار شده که توان مدیریت اوضاع را نخواهد داشت اما چه برلین و چه بروکسل یا تل‌آویو و واشنگتن، تغییر جمهوری اسلامی ایران از خارج ممکن نیست.

ارسال نظر
پربیننده