21/بهمن/1404
|
02:24

دور دنیا

شهادت نخست‌وزیر یمن و همراهانش در حمله هوایی رژیم صهیونیستی

نهاد ریاست جمهوری یمن با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد احمد غالب ناصر رهوی، نخست‌وزیر دولت تغییر و سازندگی یمن به همراه تعدادی از همراهان و وزرا در حالی که در یک جلسه برای ارزیابی عملکرد و فعالیت یک‌ ساله دولت حضور داشتند، در جریان حمله هوایی روز پنجشنبه رژیم صهیونیستی به یمن به شهادت رسیدند. تعدادی از همراهان نیز با جراحات متوسط تا شدید تحت مراقبت‌های پزشکی قرار دارند. شهید احمد غالب رهوی از ماه آگوست سال گذشته با صدور حکمی از سوی مهدی مشاط، رئیس شورای عالی سیاسی یمن مأمور تشکیل کابینه برای دولت جدید یمن شده بود. همچنین طبق اخبار رسمی منابع یمنی مهدی المشاط، رئیس شورای سیاسی عالی یمن، محمد احمد احمد مفتاح، معاون اول نخست‌وزیر یمن را به نخست‌وزیری منصوب کرد.

***
گفت‌و‌گوی استراتژیک اتمی فرانسه و آلمان

فرانسه و آلمان در گامی کم‌سابقه توافق کردند گفت‌وگویی راهبردی درباره نقش بازدارندگی هسته‌ای پاریس در امنیت اروپا آغاز کنند. این تصمیم پس از سفر صدراعظم آلمان به فرانسه و برگزاری نشست مشترک «شورای امنیت و دفاع» ۲ کشور در شهر تولون اتخاذ شد؛ نشستی که با حضور سران و وزرای خارجه و دفاع ۲ طرف همراه بود. این توافق شکستن یکی از تابوهای دیرینه اروپا به شمار می‌رود. فرانسه تنها قدرت هسته‌ای اتحادیه اروپایی است اما دکترین هسته‌ای آن درباره تعهد به دفاع از قاره همچنان مبهم باقی مانده است. آلمان نیز که طی دهه‌های گذشته مخالف ورود به چنین مباحثی بود، اکنون تحت رهبری صدراعظم فردریش مرتس تغییر موضع داده و به دنبال تعریف جایگاهی روشن‌تر برای زرادخانه هسته‌ای فرانسه در امنیت اروپاست. در بیانیه پایانی نشست تولون، امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه و مرتس اعلام کردند آغاز این گفت‌وگوهای استراتژیک، گامی کلیدی برای تقویت امنیت اروپا و حتی «سنگ‌ بنای امنیت ناتو» خواهد بود. آنها همچنین بر سهم «اساسی» توان هسته‌ای فرانسه در بازدارندگی و حفاظت از اروپا تأکید کردند. یکی دیگر از تصمیمات مهم این نشست، آغاز همکاری ۲ کشور برای ساخت یک سامانه هشدار اولیه مشترک در حوزه دفاع موشکی بود؛ سامانه‌ای که بر اساس پروژه اروپایی «چشم اودین» شکل می‌گیرد و شامل قابلیت‌های راداری زمینی و دفاع فضایی خواهد بود. علاوه بر این، پاریس و برلین وعده دادند حمایت خود از پدافند هوایی اوکراین را افزایش دهند.

***
انتقاد رئیس‌جمهور کلمبیا از اقدام نظامی آمریکا در کارائیب

رئیس‌جمهور کلمبیا در واکنش به استقرار نیروی دریایی آمریکا در نزدیکی سواحل ونزوئلا، مداخله خارجی در امور کشورهای آمریکای لاتین را محکوم کرد. گوستاوو پترو با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «نه اپوزیسیون کلمبیا و نه اپوزیسیون ونزوئلا نباید خواهان مداخله خارجی شوند. ما مشکلات خود را با اروپا، آمریکا، چین یا حتی آفریقا باید به‌طور مستقیم و انسانی حل کنیم، نه به عنوان برده». او افزود: مردم منطقه باید خودشان مسائل و چالش‌های آمریکای لاتین و کارائیب را مدیریت و حل و فصل کنند. این اظهارنظر پس از آن منتشر شد که نیکولاس مادورو، رئیس‌جمهور ونزوئلا، در واکنش به گزارش‌هایی درباره اعزام چند کشتی نیروی دریایی آمریکا به سواحل کشورش به بهانه جلوگیری از قاچاق مواد مخدر، نیروهای مردمی را بسیج کرد. تحرکات نظامی ایالات متحده پس از اعلام وزارت دادگستری آمریکا مبنی بر تعیین جایزه ۵۰ میلیون دلاری برای ارائه اطلاعاتی که به دستگیری مادورو منجر شود، انجام شد. وزارت دادگستری آمریکا مادورو را به رهبری کارتل قاچاق کوکائین موسوم به «کارتل دولوس سولس» متهم کرده است.

***
ادامه تدارکات بزرگ‌ترین کارزار دریایی برای شکستن محاصره غزه

کمیته سازماندهی «ناوگان مقاومت جهانی» اعلام کرد تدارکات برای حرکت بزرگ‌ترین کارزار دریایی بین‌المللی با هدف شکستن محاصره نوار غزه همچنان ادامه دارد و شرکت‌کنندگان برای رویارویی با همه سناریوهای احتمالی آموزش دیده‌اند. قرار است این ناوگان روز یکشنبه از بندر بارسلونای اسپانیا حرکت خود را آغاز کند. به گفته سخنگوی این کمیته، فعالانی از ۴۴ کشور جهان در این ابتکار حضور دارند. او ضمن قدردانی از حمایت مقامات اسپانیا از مردم غزه، تأکید کرد دولت‌ها باید اسرائیل را تحت فشار بگذارند تا مانع حرکت این ناوگان نشود. وی یادآور شد پیش‌تر کشتی‌های آزادی‌خواهان در آب‌های بین‌المللی توسط ارتش اسرائیل توقیف و ربوده شده‌اند، از همین رو اعضای ناوگان برای مقابله با هرگونه اقدام مشابه آماده شده‌اند. «ناوگان مقاومت جهانی» که به ‌عنوان بزرگ‌ترین حرکت دریایی برای پایان دادن به محاصره غزه شناخته می‌شود، شامل نزدیک به ۷۰ کشتی است که از ۲ بندر اصلی به راه خواهند افتاد: بارسلونا ۳۱ آگوست و تونس ۴ سپتامبر. بر اساس بیانیه برگزارکنندگان، این ابتکار جهانی اهداف متعددی را دنبال می‌کند؛ از جمله شکستن محاصره غیرانسانی غزه، جلب مشارکت آزادگان جهان در اقدام مستقیم علیه این محاصره، احیای جایگاه آرمان فلسطین در افکار عمومی، افشای جنایت‌ها و نسل‌کشی رژیم صهیونیستی و نیز رساندن کمک‌های بشردوستانه نمادین به مردم تحت محاصره غزه.

ارسال نظر
پربیننده