10/مهر/1404
|
10:18

توقیف ناوگان «صمود جهانی» توسط اسرائیل؛ موج خشم در اروپا و محکومیت‌های جهانی

بزرگ‌ترین ناوگان دریایی اروپایی در حمایت از غزه، پیش از رسیدن به سواحل این باریکه، در ۷۵ مایلی ساحل توسط ارتش اسرائیل متوقف شد؛ اقدامی که با موج محکومیت جهانی و اعتراضات گسترده در اروپا روبه‌رو شده است.

 2 اکتبر 2025 (10 مهر 1404) – اقدام نیروی دریایی اسرائیل در توقیف چندین کشتی ناوگان بشردوستانه «صمود جهانی» در آب‌های بین‌المللی، واکنش‌های شدید بین‌المللی و موجی از اعتراضات مردمی در اروپا را برانگیخته است.

این ناوگان که با هدف شکستن محاصره غزه و رساندن کمک‌های غذایی و دارویی به ساکنان این منطقه راهی شده بود، بیش از 50 قایق و 500 فعال، سیاستمدار و داوطلب از 44 کشور جهان را شامل می‌شد. در میان سرنشینان چهره‌هایی چون گرتا تونبرگ، ماندلا ماندلا و آدا کولائو نیز حضور داشتند.

کاروان صمود ,کاروان صمود ,

بر اساس گزارش‌ها، عملیات توقیف در شامگاه اول اکتبر زمانی انجام شد که چند کشتی اصلی در فاصله 75 مایلی غزه در آب‌های آزاد قرار داشتند. فعالان اعلام کردند که کشتی‌های جنگی اسرائیل با خاموش کردن سیستم‌های شناسایی به ناوگان نزدیک شدند، ارتباطات کشتی‌ها را مختل کردند و نیروهای ویژه با استفاده از آب‌پاش و مواد شیمیایی تحریک‌کننده به کشتی‌ها یورش بردند. دست‌کم 12 فعال، از جمله تونبرگ، بازداشت و به بندر اشدود منتقل شدند. سازمان‌دهندگان این اقدام را «آدم‌ربایی جمعی» و «دزدی دریایی» خوانده‌اند.

اسرائیل مدعی است این ناوگان از سوی حماس حمایت می‌شود و توقیف برای جلوگیری از ورود «مواد ممنوعه» ضروری بوده است. در مقابل، سازمان‌های حقوق بشری این اقدام را نقض آشکار قوانین دریایی و دستورات دیوان بین‌المللی دادگستری درباره ورود کمک‌ها به غزه دانستند.

این حادثه سومین توقیف اسرائیل علیه کاروان‌های مشابه در سال جاری است. سازمان ملل، اتحادیه اروپا، عفو بین‌الملل و دیده‌بان حقوق بشر آن را محکوم کرده و خواستار تحقیق فوری شده‌اند. فرانچسکا آلبانزه، گزارشگر ویژه حقوق بشر در سرزمین‌های فلسطینی، توقیف ناوگان را «نقض کنوانسیون حقوق دریاها و بخشی از روند نسل‌کشی در غزه» توصیف کرد.

در اروپا، واکنش‌های سیاسی و مردمی گسترده بود. اسپانیا کاردار اسرائیل را احضار و این اقدام را نقض حقوق بین‌الملل خواند. در ایتالیا اتحادیه‌های کارگری اعتصاب عمومی اعلام کرده و کارگران بنادر صادرات سلاح به اسرائیل را متوقف کردند. در فرانسه حزب «فرانسه نافرمان» تظاهرات گسترده‌ای به راه انداخت و در بریتانیا نیز گروه‌های مدنی دولت را به سکوت در برابر بازداشت شهروندان انگلیسی متهم کردند.

همزمان هزاران نفر در شهرهای بروکسل، برلین، رم، بارسلونا، پاریس و استانبول به خیابان‌ها آمدند. معترضان با در دست داشتن پرچم فلسطین و سردادن شعارهایی علیه اسرائیل خواستار آزادی فوری بازداشت‌شدگان و پایان محاصره غزه شدند. تظاهرات گسترده‌ای نیز مقابل سفارت آمریکا در آنکارا در اعتراض به توقیف ناوگان صمود برپا شده است.

کاروان صمود ,کاروان صمود ,

تصاویر بازداشت فعالان، از جمله گرتا تونبرگ، در شبکه‌های اجتماعی میلیون‌ها بار بازنشر شد و هشتگ‌های #SumudFlotilla و #FreeGaza به موضوع داغ جهانی تبدیل شدند.

«ناوگان صمود»: بدون عقب‌نشینی به راه خود ادامه می‌دهیم

ناوگان «صمود» نیز در اطلاعیه دوم خود اعلام کرد که ارتباط با شماری از کشتی‌ها قطع شده و تلاش‌ها برای پیگیری وضعیت سرنشینان و خدمه ادامه دارد. به گفته مسئولان ناوگان اقدام اسرائیل در برخورد و حمله به کشتی‌ها در آب‌های بین‌المللی غیرقانونی است و غیرنظامیان بی‌دفاع را هدف گرفته است.

ناوگان «الصمود» از دولت‌های جهان خواست برای تضمین امنیت سرنشینان و آزادی تمامی بازداشت‌شدگان مداخله کنند. این ناوگان تأکید کرده است که در فاصله حدود 70 مایلی از سواحل غزه قرار دارد و بدون عقب‌نشینی به مسیر خود ادامه خواهد داد.

به گفته مدیریت ناوگان، نیروی دریایی رژیم صهیونیستی به‌طور عمدی با یکی از کشتی‌های ناوگان برخورد کرده و از خشونت علیه ناوگان استفاده کرده است.  همچنین اعلام شد که این نیروها با به‌کارگیری توپ‌های آب فشار قوی، تعدادی از کشتی‌ها را هدف قرار داده‌اند.

انتهای پیام/

 

 
 
برچسب ها:
ارسال نظر
تازه ها