15/مهر/1404
|
01:10
مروری بر صحبت‌های اخیر فرمانده کل سپاه درباره آمادگی برای مقابله با تهدیدات دشمن در دریا

هشدار به آن ‌سوی خلیج‌فارس

طاها سهراب‌پور: فقط ۵ مایل، یعنی اندکی بیش از 8 کیلومتر ورود به آب‌های سرزمینی ایران، 15 ملوان انگلیسی را به تور ۲ پاسدار نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران انداخت. 23 مارس 2007/ 3 فروردین 1386 نخستین‌باری نبود که غربی‌ها با ایرانی‌ها روی آب درگیر می‌شدند. مؤسسه مطالعات صلح آمریکا در گزارشی در سال 2023 ادعا کرد در 45 سال پس از پیروزی انقلاب ایران، 55 مورد مواجهه و برخورد مستقیم و غیرمستقیم میان نیروهای مختلف ارتش‌های کشورهای غرب با ایرانی‌ها در خلیج‌فارس رخ داده؛ برخی در طول جنگ ایران و عراق که به «جنگ نفت‌کش‌ها» مشهور شد و برخی در دوره‌هایی که هیچ تنش سیاسی و رویارویی نظامی در کار نبوده است. ۱۲ ژانویه ۲۰۱۶/ ۲۲ دی ۱۳۹۴ هم، ۱۰ ملوان آمریکایی توسط نیروهای تیپ ۲۱۴ تکاوران دریایی سپاه در محدوده آب‌های ایران در نزدیکی جزیره فارسی بازداشت شدند. «مرکز مطالعات اروپایی امنیت مارشال» در گزارشی با تمرکز بر همین رویدادها تصریح کرده است نیروی دریایی ایران کوشش کرده ایران در یک جنگ دریایی احتمالی بر قابلیت‌های نامتقارن خود تمرکز کند. در تحقیق دیگری از مؤسسه «ارزیابی امنیتی جین» که مجموعه‌ای از تحلیل‌های داده‌محور از اقلیم‌های متفاوت را مبنا قرار می‌دهد و مبتنی بر آن، سناریوهای آتی در رویارویی‌های سخت را پیش‌بینی می‌کند، نیروی دریایی ایران، دارایی استراتژیک ایران خوانده شده. در جنگ نامتقارن، روش‌های غیرمتعارف مرتب در حال تغییر، نوآوری و غیرقابل پیش‌بینی به کار گرفته می‌شود و از این جهت است که مجموعه تحلیل‌ها، نیروی دریایی ایران را با ۲ گزینه «استفاده از صدها قایق کوچک و سریع» برای حملات انبوه و غافلگیرانه به کشتی‌های اسرائیلی و «حملات موشکی از سطح و زیر آب» را برای هر شکلی از نبرد دریایی با هر رقیبی خطرناک می‌کند. این ۲ گزینه غیر از عملیات مین‌ریزی و اختلال در تجارت دریایی است که در میانه جنگ 12 روزه به عنوان یک گزینه ممتاز برای ایران در صورت دخالت آمریکا در جنگ مطرح شد. در نگاه آمریکایی‌ها نیروی دریایی ایران در همه سال‌های پس از جنگ ۸ ساله، خود را در وضعیت آماده‌باش حمله آمریکا پیش‌بینی می‌کرد. در نتیجه، بی‌سروصدا در حال بازسازی ارتش و آزمایش یک دکترین نظامی جدید است که خواستار یک مبارزه چریکی غیرمتمرکز به سبک عراق علیه یک نیروی مهاجم است؛ چیزی که «طراحان جنگ ایران انتظار دارند که نخستین قدمی که یک نیروی مهاجم برمی‌دارد، اشغال منطقه نفت‌خیز خوزستان، تأمین امنیت تنگه حساس هرمز و قطع تأمین نفت ایران باشد». در واقع، رزمایش‌های مکرر نیروهای دریایی ارتش و سپاه در چند سال اخیر، بهره‌مندی از خط ساحلی 2400 کیلومتری و کسب تجربه از «جنگ نفتکش‌ها» سبب شده ایران در بخش دریایی همیشه در نوعی آمادگی قرار داشته باشد؛ همان چیزی که فرمانده کل سپاه سیزدهم مهر 1404 در بازدید از یگان‌های نیروی دریایی سپاه اظهار کرد: «همان‌طور که نیروهای مسلح در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، رژیم صهیونیستی و آمریکا را به زانو درآوردند، اگر حرکتی  از جانب دشمنان در دریا و جزایر صورت گیرد، نیروی دریایی سپاه با آمادگی کامل جواب آنها را خواهد داد». علاوه بر این، سردار سرلشکر «محمد پاکپور» در این بازدید تصریح کرد: «دشمن از معنویت و شجاعت رزمندگان ما هراس دارد و الحمدلله در این بازدید آمادگی رزمی و معنوی رزمندگان بسیار خوب بود».
 ۵ روز پیش هم رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در بازدید از یگان‌های دریایی ارتش و سپاه در جنوب کشور گفت: «می‌بینیم در همین مدت کوتاه بعد از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه کارهای بسیار بزرگی در نیروی دریایی سپاه انجام گرفته و آنچه ما امروز دیدیم یک آمادگی فوق‌العاده است برای یک درگیری احتمالی». در بیان امیر سرلشکر «سیدعبدالرحیم موسوی»: دریادلان ارتش در جنوب کشور آماده اجرای ماموریت‌های محوله هستند و تمام طرح‌های دفاعی و تهاجمی در مقابله با دشمن را روز به روز تمرین و به‌روزرسانی می‌کنند. وی در بازدید از یگان‌های رزمی نیروی دریایی سپاه هم همین مضمون را تکرار کرد: «در این بازدید تلفیقی از ایمان، انگیزه، دانش، تجربه و روحیه‌ جهادی و انقلابی را مشاهده کردم که این نشان از آمادگی ۱۰۰ درصد نیروی دریایی سپاه در حوزه‌های مختلف رزمی، دفاعی و تهاجمی دارد». 
مرکز مطالعات اروپایی امنیت مارشال در پایان ارزیابی گزینه‌های دریایی ایران در برابر هر هجوم خارجی نتیجه گرفت: «هر کسی به هر دلیلی جرات مقابله با ایران را با زور داشته باشد، باید بداند با یک قدرت با انگیزه‌های مذهبی، منسجم، مصمم، بی‌رحم، باهوش و چابک روبه‌رو است».
مانند تصویر همان پاسداری که انگشت اشاره‌اش را رو به نیروهای آمریکایی در فاصله نزدیک گرفت؛ 28 فروردین 1399/ 15 آوریل 2020 در دوران ریاست جمهوری پیشین ترامپ و در جریان گشت‌زنی ۱۱ قایق سپاه پاسداران در نزدیکی ۶ کشتی آمریکایی. یک هفته بعد، ترامپ تهدید کرد اگر ایران دوباره نیروهای آمریکایی را در خلیج‌فارس تحریک کند، علیه این کشور اقدام نظامی خواهد کرد.
احتمالاً ترامپ دیروز در پایگاه دریایی نورفولک، در کنار ناو هواپیمابر «یو اس هری ترومن» وقتی از ۲۵۰ سال قدرت، سرسختی و شجاعت بی‌نظیر بزرگ‌ترین نیروی رزمی تاریخ دریایی جهان حرف می‌زد، انگشت تهدید آن پاسدار و بازداشت آن 10 ملوان آمریکایی را به یاد نداشت.

ارسال نظر
پربیننده