21/مهر/1404
|
18:31

سازوکار نشست مصر درباره غزه/ بازتاب پاسخ منفی ایران به حضور در کنفرانس شرم‌الشیخ

سازوکار نشست مصر درباره غزه/ بازتاب پاسخ منفی ایران به حضور در کنفرانس شرم‌الشیخ

در حالی که کنفرانس شرم الشیخ درباره غزه امروز دوشنبه برگزار خواهد شد و پیش از آن هم روند تبادل اسرا میان حماس و رژیم صهیونیستی آغاز شده است، منابع ریاست جمهوری مصر، سطح نمایندگی کشورهای شرکت کننده در این کنفرانس را فاش کردند.

برجسته ترین حاضران در اجلاس شرم الشیخ

منابع ارشد مصری شب گذشته اعلام کردند که عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر امروز دوشنبه در اجلاس شرم‌الشیخ، رهبران و نمایندگان 20 کشور را به ریاست دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، عبدالله دوم، پادشاه اردن، حمد بن عیسی آل خلیفه، پادشاه بحرین، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، پرابووو سوبیانتو، رئیس جمهور اندونزی و شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان، به حضور خواهد پذیرفت.

منابع ریاست جمهوری مصر تأیید کردند که مهمانان این اجلاس شامل امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، فریدریش مرتز، صدراعظم آلمان و کر استارمر، نخست وزیر انگلیس نیز خواهند بود. فهرست شرکت‌کنندگان تأیید شده شامل جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا، پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا و مارک کارنی، نخست‌وزیر کانادا نیز می‌شود.

در میان شرکت‌کنندگان، محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، منصور بن زاید، معاون رئیس‌ امارات، بدر البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل و احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب حضور دارند.

همچنین روسای جمهور آذربایجان و قبرس، نخست وزیران یونان، ارمنستان، مجارستان و نروژ، آنتونیو کاستا، رئیس شورای اروپا، سفیر ژاپن در قاهره و وزیر مشاور در امور خارجه هند نیز در این نشست حضور دارند. به گزارش بلومبرگ، ترامپ و همتای مصری او از نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، برای شرکت در این اجلاس دعوت کردند، اما دفتر مودی هنوز حضور او را تأیید نکرده است.

به گزارش العربی الجدید، سران 20 کشور امروز دوشنبه در شهر الشیخ مصر اجلاسی برگزار می‌کنند تا در مورد آینده آتش بس در نوار غزه و ترتیبات پایان دادن به جنگ نسل کشی 2 ساله علیه این باریکهِ محاصره شده که طی آن اسرائیل مرتکب انواع جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت شد، بحث کنند.

منابع آگاه اعلام کردند که این اجلاس چند روز بعد از توافق بر سر مرحله اول آتش بس در نوار غزه برگزار می‌شود که راه را برای توقف کامل جنگ هموار می‌کند.

وب سایت آمریکایی آکسیوس روز شنبه گزارش داد که آمریکا فهرست دعوت شدگان را به شکل قابل توجهی گسترش داده و اسپانیا، ژاپن، آذربایجان، ارمنستان، مجارستان، هند، السالوادور، قبرس، یونان، بحرین، کویت و کانادا را به این فهرست اضافه کرده است. همچنین از ایران هم برای شرکت در این کنفرانس دعوت شده است.

حماس در اجلاس مصر شرکت نخواهد کرد/ نتانیاهو دعوت نشده است

حسام بدران، عضو ارشد دفتر سیاسی جنبش حماس در گفتگو با خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که حماس در مراسم امضای توافق آتش بس در نوار غزه که روز دوشنبه در مصر برگزار می‌شود، شرکت نخواهد کرد.

منابع آگاه اعلام کردند که هنوز هیچ اطلاعیه‌ای در مورد شرکت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در اجلاس شرم الشیخ منتشر نشده است. وب سایت آکسیوس جمعه شب به نقل از یک مقام آمریکایی اعلام کرد که انتظار نمی‌رود نتانیاهو در این اجلاس شرکت کند.

واکنش عراقچی به دعوت برای شرکت در نشست شرم الشیخ: با حمله کنندگان به مردم ایران نمی توانیم تعامل کنیم
گزارش عراقچی از پاسخ منفی به دعوت برای اجلاس شرم الشیخ
اختصاصی| ایران در اجلاس شرم‌‌الشیخ شرکت نمی‌کند

روزنامه الاخبار هم به نقل از منابع آگاه گزارش داد که اجلاس شرم الشیخ در غیاب نتانیاهو که البته دعوتی هم از او نشده بود، برگزار می‌گردد و همچنین مسئولان حماس که در دوره‌های اخیر مذاکرات شرکت داشتند نیز از غایبان این نشست هستند.

وبسایت عبری وای‌نت در این زمینه اعلام کرد که السیسی از نتانیاهو خوشش نمی‌آید و میزبانی از او را در زمانی که نفرت از اسرائیل در مصر و جهان عرب در اوج خود است ناخوشایند می‌داند.

این رسانه عبری گزارش داد که سایر رهبران عرب ممکن است علاقه‌ای به گرفتن عکس با نتانیاهو در حال حاضر نداشته باشند، زیرا معتقدند که این امر باعث نارضایتی گسترده در جهان عرب خواهد شد.

در ادامه این گزارش آمده است: آخرین چیزی که نتانیاهو اکنون می‌خواهد، شرکت در اجلاسی است که در آن در مورد راه‌حل دو دولتی و لزوم از سرگیری مذاکرات «صلح» بین اسرائیل و فلسطینیان بحث شود. اما به نظر می‌رسد که اگر السیسی هم واقعاً تصمیم به این کار گرفته بود، آمریکایی‌ها اصراری به دعوت از نتانیاهو نداشتند.

التماس محمود عباس برای حضور در شرم الشیخ

منابع آگاه به العربی الجدید گفتند که محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین یکشنبه شب تایید رسمی مصر را برای شرکت در این اجلاس دریافت کرد. این تصمیم بعد از فشار شدید تشکیلات خودگردان بر همه طرف‌های عربی مربوطه برای اطمینان از حضور رهبری این تشکیلات در اجلاس شرم الشیخ و مشارکت در بحث‌های مربوط به وضعیت غزه اتخاذ شد.

پیش از این یک منبع فاش کرد که تشکیلات خودگردان فلسطین با رئیس جمهور مصر به عنوان میزبان تماس گرفته و از او خواست تا به شکل خصوصی با محمود عباس دیدار کند تا اینگونه القا شود که تشکیلات خودگردان تنها نماینده مشروع فلسطینیان است، اما عبدالفتاح السیسی پاسخی نداد.

ریاست جمهوری مصر در بیانیه‌ای اعلام کرد که بعد از ظهر دوشنبه اجلاس «صلح» شرم‌الشیخ برگزار خواهد شد که هدف آن پایان دادن به جنگ در نوار غزه، افزایش تلاش‌ها برای رسیدن به صلح و ثبات در منطقه و گشودن صفحه جدیدی از امنیت و ثبات منطقه‌ای است.

ایران در اجلاس شرم الشیخ شرکت نخواهد کرد

اما عدم مشارکت ایران در اجلاس بازتاب زیادی در رسانه‌های منطقه داشت.

وب سایت قطری العربی الجدید اعلام کرد که آقای عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران اوایل صبح دوشنبه اعلام کرد که نه او و نه مسعود پزشکیان، رئیس جمهور این کشور در اجلاس شرم الشیخ درباره آتش بس نوار غزه شرکت نخواهند کرد.

بر اساس این گزارش، وزیر امور خارجه ایران بر عدم شرکت نمایندگان کشورش در کنفرانس شرم الشیخ تاکید کرده و گفت «ما نمی‌توانیم با کسانی که ملت ایران را مورد حمله قرار داده و همچنان ما را تهدید و تحریم می‌کنند، هیچگونه تعاملی داشته باشیم. ایران از دعوت عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر برای حضور در کنفرانس شرم الشیخ قدردانی می‌کند و با وجود تمایل واقعی برای تقویت روابط دیپلماتیک، اما نه مسعود پزشکیان و نه من نمی‌توانیم با طرف‌هایی که به ملت ایران حمله کردند و همچنان ما را تهدید و با تحریم‌ها محاصره می‌کنند، تعامل داشته باشیم».

عراقچی تاکید کرد که «با همه این وجود، ایران از هر ابتکاری که به نسل کشی انجام شده توسط اسرائیل در غزه پایان دهد و منجر به خروج نیروهای اشغالگر از آن شود استقبال می‌کند. فلسطینی‌ها کاملاً محق هستند که به حق اساسی خود در تعیین سرنوشتشان برسند و امروز همه کشورها بیش از هر زمانی باید مسئولیت‌های خود را در حمایت از این خواسته قانونی و مشروع فلسطینیان بر عهده بگیرند».

وزیر خارجه ایران تصریح کرد که «کشورش همواره نیروی محوری برای صلح در منطقه بوده و به همین شکل خواهد ماند. برخلاف رژیم صهیونیستی که مرتکب جنایات می‌شود، ایران هرگز به دنبال جنگ‌های بی‌پایان به ویژه به هزینه متحدان ادعایی نبوده و همواره آرزوی صلح، رفاه و همکاری پایدار دارد».

سرنوشت آتش بس غزه در کنفرانس مصر

از طرف دیگر، یک منبع دیپلماتیک به خبرگزاری فرانسه گفت که کشورهای میانجی آتش بس در نوار غزه، سندی را امضا خواهند کرد که ضامن این توافق خواهد بود.

این منبع که از جزئیات مراسم امضای توافق آتش بس آگاه بوده و نخواست نامش فاش شود، اظهار داشت: امضا کنندگان این توافق، طرف‌های ضامن یعنی آمریکا، مصر، قطر و احتمالاً ترکیه خواهند بود.

بر اساس این گزارش، انتظار می‌رود که مذاکرات در اجلاس شرم‌الشیخ به تضمین‌های تداوم آتش بس و تعهد رژیم صهیونیستی به آن، نه تنها در طول دوره کابینه کنونی این رژیم به ریاست نتانیاهو، بلکه در طول هر کابینه آینده اسرائیل به ویژه در سایه احتمال انتخابات زودهنگام و انحلال کنست بپردازد.

به گفته یک مقام مصری که با روزنامه الاخبار صحبت می‌کرد جرد کوشنر، داماد ترامپ طی دو روز گذشته در حال هماهنگی ارتباطات با عربستان سعودی و امارات متحده عربی بوده، با این انتظار که کشورهای عربی منطقه سهم گسترده‌ای در تامین بودجه مالی طرح بازسازی غزه داشته باشند.

انتهای پیام/

 
 
برچسب ها:
ارسال نظر
تازه ها