27/آبان/1404
|
10:36

دور دنیا

مشاور سابق کاخ سفید:
اجرایی شدن همه بندهای طرح ترامپ برای غزه بعید است

مشاور سابق کاخ سفید در امور غرب آسیا، احتمال اجرایی شدن همه بندهای طرح رئیس‌جمهور آمریکا برای آتش‌بس در غزه را بعید دانست. رابرت مالی در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی فرانس۲۴ با اشاره به توافق آتش‌بس اخیر در نوار غزه گفت: ترامپ به طرفین گفت نتیجه چه خواهد بود. روش او گاهی عجیب و حتی زننده بود اما باید اذعان کرد آتش‌بس، آزادی اسرای فلسطینی و اسرائیلی و ورود کمک‌های بشردوستانه، دستاورد این طرح بود. مالی ضمن ابراز تردید درباره اجرای کامل «طرح ۲۰ ماده‌ای ترامپ برای آینده غزه» تأکید کرد: تنها بخش‌هایی از این طرح که احتمال اجرا دارد، همان آتش‌بس، آزادی اسرا، ورود کمک‌های بشردوستانه و خروج نیروهای اسرائیلی از غزه است. وی خلع سلاح مقاومت فلسطین بر اساس طرح ترامپ را بعید دانست و گفت: نه حماس قصد خلع سلاح دارد و نه اسرائیل مایل به پذیرش نیروی بین‌المللی در این منطقه است. برای من تعجب‌آور خواهد بود اگر سایر بندهای این طرح به معنای واقعی اجرا شوند. مشاور جو بایدن، رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در امور غرب آسیا، از نقش واشنگتن در روند صلح انتقاد کرد و گفت: ایالات متحده همواره جانب طرف قوی‌تر را گرفت. روند صلح در نهایت پوششی برای تداوم و تشدید وضعیت موجود شد و به شکست انجامید. این روند به فاجعه‌ای انجامید که امروز شاهد آن هستیم. رئیس‌جمهور آمریکا در پایان سپتامبر ۲۰۲۵ (اوایل مهرماه ۱۴۰۴) طرحی ۲۰ ماده‌ای برای آینده غزه ارائه کرد که محور اصلی آن بر ۳ اصل آتش‌بس فوری، آزادی اسرا و بازسازی نوار غزه با مشارکت بین‌المللی استوار بود. بر اساس این طرح، رژیم صهیونیستی موظف به توقف کامل عملیات نظامی و عقب‌نشینی مرحله‌ای از مناطق اشغالی خواهد بود و در مقابل، حماس باید تمام اسرای اسرائیلی را آزاد کند. در این چارچوب، مبادله زندانیان فلسطینی، ورود گسترده کمک‌های انسانی و بازسازی فوری زیرساخت‌های حیاتی غزه از جمله آب، برق و مراکز درمانی نیز پیش‌بینی شده است. به گزارش منابع خبری غربی، بخش دوم طرح ترامپ بر تشکیل یک هیأت موقت مدیریتی برای اداره غزه تأکید دارد. این هیأت قرار است متشکل از چهره‌های تکنوکرات فلسطینی و زیر نظر کمیته بین‌المللی صلح به ریاست ترامپ فعالیت کند. خلع سلاح گروه‌های فلسطینی، ایجاد منطقه عاری از درگیری، تشویق سرمایه‌گذاری خارجی و فراهم‌سازی زمینه برای بازگشت اداره کامل نوار غزه به تشکیلات خودگردان فلسطین از دیگر بندهای کلیدی این طرح عنوان شده است. مقاومت فلسطین، خلع سلاح مقاومت را نپذیرفته و بلافاصله بعد از خروج نظامیان اشغالگر، کنترل امنیت این مناطق را به دست گرفت.

***
ترکیه: نتانیاهو نباید در نشست مصرحاضر باشد

رئیس‌جمهور ترکیه در مسیر پرواز به شرم‌الشیخ بعد از دریافت این خبر که نتانیاهو هم قصد سفر به این منطقه را دارد، تصمیم به لغو سفرش گرفت. خبرگزاری آناتولی با اشاره به سفر رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه به شرم‌الشیخ مصر برای حضور در نشست صلح غزه نوشت: اردوغان در هواپیما بود که خبر پیوستن نتانیاهو به اجلاس شرم‌الشیخ را دریافت کرد و همان‌جا تصمیم به لغو سفرش گرفت. اردوغان گفت: بعد از آنکه دفتر نخست‌وزیری اسرائیل اعلام کرد به دلیل مسائل دینی سفر نتانیاهو به مصر لغو شده است، به مسیر خود ادامه داده و وارد شرم‌الشیخ شد. پیش از این، منابع خبری عراق اعلام کرده بودند محمد شیاع سودانی، نخست‌وزیر عراق به طرف‌‌های مصری و آمریکایی اطلاع داده در صورت مشارکت نتانیاهو، در اجلاس حضور نخواهد یافت. خبرگزاری رسمی عراق (واع) به نقل از یک منبع بلندپایه گزارش داد سودانی به طرف‌های مصری و آمریکایی اطلاع داده در صورت مشارکت نتانیاهو، وی از اجلاس شرم‌الشیخ خارج خواهد شد و این موضع قاطع عراق است. همچنین روزنامه عبری‌زبان اسرائیل هیوم با اشاره به لغو سفر بنیامین نتانیاهو به قاهره برای حضور در نشست شرم‌الشیخ، دلیل لغو این سفر را تهدیدات اردوغان و مقامات چند کشور دیگر عنوان کرد.

***
سرقت کمک‌های انسانی غزه در مناطق تحت کنترل اسرائیل

منابع فلسطینی و مصری خبر دادند شماری از کاروان‌های کمک‌های انسان‌دوستانه که روز یکشنبه از طریق گذرگاه رفح وارد نوار غزه شده بود، پس از ورود به مناطق جنوب غزه، هدف سرقت قرار گرفت. روزنامه «عربی الجدید» دیروز به نقل از چند منبع آگاه گزارش داد کامیون‌های حامل کمک‌ها که از سمت خاک مصر به ‌سوی شهر خان‌یونس در جنوب نوار غزه حرکت کرده بودند، «به‌ طور کامل از سوی گروه‌های مسلح ناشناس مورد سرقت قرار گرفتند». این منابع افزودند مناطق وقوع این سرقت‌ها در محدوده‌ای قرار دارد که طبق نقشه‌های میدانی توافق اخیر، هنوز تحت کنترل ارتش اسرائیل محسوب می‌شود. به گفته این منابع، نبود تمهیدات امنیتی محلی یا بین‌المللی در این مناطق، زمینه را برای اقدام این گروه‌ها فراهم کرده است و هیچ‌یک از محموله‌ها به نهادهای بین‌المللی یا داخلی مسؤول توزیع کمک‌ها نرسید. منابع یادشده همچنین تصریح کردند نیروهای امنیتی در نوار غزه قادر به حضور در محل حادثه نیستند، زیرا ارتش اسرائیل همچنان در اطراف منطقه مستقر است و هرگونه تحرک نیروهای فلسطینی ممکن است با هدف‌گیری مواجه شود. به گفته منابع فلسطینی، این حادثه نگرانی‌ نهادهای امدادی بین‌المللی را افزایش داده، چرا که این نهادها امید داشتند با برقراری آتش‌بس و بازگشایی گذرگاه‌ها، روند ورود کمک‌ها به شکل منظم از سر گرفته شود. در مقابل، منابع میدانی دیگری به عربی الجدید گفتند تعدادی از کامیون‌های حامل کالاهای بخش خصوصی بدون حادثه و با امنیت کامل به انبارهای خود در مرکز غزه رسیده‌اند. 

ارسال نظر