22/مهر/1404
|
02:37
۵۰۰۰ لیتر در ثانیه آب طالقان وارد تهران می‌شود

پروژه انتقال آب به پایتخت در ایستگاه آخر

گروه اقتصادی: عملیات اجرایی پروژه انتقال آب از طالقان به‌ عنوان یکی از طرح‌های مهم تأمین آب پایدار برای 3 استان قزوین، البرز و تهران، به مراحل پایانی رسید. این طرح در 2 فاز طراحی شده و هدف آن تقویت منابع آبی مناطق مرکزی کشور از طریق افزایش سهم آب سطحی و کاهش اتکا به منابع زیرزمینی است. بر اساس اطلاعات دریافتی، طول خط انتقال بیش از ۶۲ کیلومتر است و آب از مخزن زیاران در نزدیکی سد طالقان تا تصفیه‌خانه شماره ۲ کرج و سپس بیلقان هدایت می‌شود. با اجرای این پروژه، تاکنون حدود ۹ میلیون مترمکعب آب به کرج و تهران منتقل شده و انتظار می‌رود تا پایان هفته، سهم آبی تهران به میزان حدود 2.5 میلیون مترمکعب، در شبکه جایگزین شود.
این طرح که با هدف کاهش تلفات شبکه و افزایش قدرت مانور در مدیریت منابع آبی اجرا شده، با طراحی خاصی پیش می‌رود تا آب بدون نیاز به پمپاژ و صرفاً با نیروی ثقلی منتقل شود. پروژه از نظر فنی و زیست‌محیطی مورد ارزیابی قرار گرفته و مجوزهای لازم از سازمان حفاظت محیط‌زیست دریافت شده است.
به گفته عباس علی‌آبادی، وزیر نیرو، پروژه انتقال آب طالقان بخشی از برنامه ملی تأمین آب پایدار برای 3 استان قزوین، البرز و تهران است که در 2 فاز طراحی شده است. وی تأکید دارد عبور از چالش آب تنها با اجرای طرح‌های مهندسی ممکن نیست و نیازمند اصلاح الگوهای مصرف و مدیریت یکپارچه منابع در بخش‌های مختلف است.
در عین حال، اگرچه ظرفیت انتقالی این طرح حدود ۵ مترمکعب بر ثانیه است اما این میزان تنها نزدیک به ۱۰درصد از مصرف فعلی تهران را پوشش می‌دهد، بنابراین مدیریت مصرف و کاهش اتلاف آب همچنان اصلی‌ترین ابزار عبور از تنش آبی پایتخت خواهد بود.
پروژه انتقال آب طالقان به‌ عنوان یکی از مهم‌ترین طرح‌های آبرسانی کشور در آستانه بهره‌برداری نهایی قرار دارد اما کارشناسان یادآور می‌شوند تکیه صرف بر طرح‌های انتقالی کافی نیست و تا زمانی که الگوی مصرف در پایتخت اصلاح نشود، خطر کم‌آبی همچنان پابرجا خواهد ماند.
* مصرف آب روزانه پایتخت ۳۰ تا ۳۵ مترمکعب در ثانیه
این طرح که در 2 فاز طراحی شده، در بخش‌های فنی و اجرایی وارد مراحل حساس خود شده است. بخش زیادی از فعالیت‌های عمرانی و تجهیزاتی آن در حال حاضر توسط پیمانکاران، کارگران و مهندسان داخلی انجام می‌شود و هم‌افزایی میان عوامل اجرایی به‌ عنوان یکی از عوامل پیشرفت پروژه عنوان شده است.
پروژه انتقال آب طالقان بخشی از اقدامات گسترده دولت در حوزه مدیریت تامین آب به شمار می‌رود که طبق اعلام محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور، اتصال آب طالقان به شبکه آبرسانی تهران به‌زودی انجام خواهد شد و پیش‌بینی می‌شود با بهره‌برداری از این پروژه، بخشی از نگرانی‌ها درباره کمبود آب در مناطق تحت پوشش کاهش یابد.
با این حال، میزان ۲ تا 2.5 مترمکعب در ثانیه‌ای که به تهران اختصاص می‌یابد، در مقایسه با مصرف روزانه پایتخت که ۳۰ تا ۳۵ مترمکعب در ثانیه برآورد می‌شود، تنها حدود 10 درصد کل نیاز را پوشش می‌دهد.
به اعتقاد کارشناسان، این سهم اگرچه می‌تواند فشار بر منابع موجود را کاهش دهد و در مدیریت کم‌آبی بویژه در پیک مصرف تابستان نقش مثبت داشته باشد اما به تنهایی قادر به رفع کمبود آب تهران نیست و اثر واقعی آن زمانی پررنگ خواهد شد که در کنار طرح‌های مکمل مانند بازچرخانی فاضلاب، کنترل برداشت از منابع زیرزمینی و اصلاح الگوی مصرف به‌صورت یکپارچه اجرا شود.
همزمان با اجرای این پروژه، مسؤولان حوزه آب تأکید دارند تکیه صرف بر نزولات جوی نمی‌تواند پاسخگوی بحران آب باشد و عبور از این شرایط نیازمند اقدام‌های مهندسی دقیق، استفاده کامل از ظرفیت‌های موجود و بازنگری در سیاست‌های مصرف و توزیع منابع است.
به گفته کارشناسان، ظرفیت تولید و تأمین آب کشور محدود است و با توجه به شرایط اقلیمی خشک، اصلاح الگوهای مصرف و مدیریت یکپارچه منابع در بخش‌های کشاورزی، صنعتی و شهری باید با جدیت دنبال شود.
* خط قدیم انتقال آب از مدار خارج می‌شود
حبیب‌الله علی‌اصغری، مجری طرح انتقال آب از سد طالقان به تهران درباره وضعیت این پروژه اظهار داشت: فاز اول پروژه  طالقان یعنی انتقال آب از سد به هشتگرد وارد مدار شده و ۲۸۰ لیتر بر ثانیه از خط جدید به هشتگرد آب داده می‌شود که بیش از ۱۰۰ هزار مترمکعب به هشتگرد آب انتقال داده شده است و به این ترتیب سهمی که هشتگرد از خط قدیم برداشت می‌کرد را به تهران اضافه کردیم یعنی حدود ۱۰ روز است که ۳۰۰ لیتر بر ثانیه از خط قدیم به تهران منتقل شده است. در ادامه در فاز دوم که آبرسانی به تصفیه‌خانه شماره ۲ کرج  است - ۲۲۰۰ لیتر آب باید تحویل دهیم - که  اجرایی شد، ۲۲۰۰ لیتر هم از این مسیر به تهران اضافه و در مجموع  ۲۵۰۰ لیتر بر ثانیه به تهران انتقال داده می‌شود. فاز سوم انتهای فعالیت اجرایی آبرسانی به بیلقان است و سرجمع ۵۰۰۰ لیتر بر ثانیه آب طالقان وارد تهران می‌شود.
علی‌اصغری درباره احتمال کم شدن سهم دشت قزوین توضیح داد:  این پروژه یک خط جایگزین است و خط جدیدی نیست که آب طالقان کم شود، قبلا خط قدیم کار انتقال آب را انجام می‌داد و پایان پروسه اجرایی که فاز سوم وارد مدار شود، خط قدیم از دور خارج می‌شود و عملا افزایش برداشت نداریم.
وی ادامه داد: زمان زیادی از طول عمر خط قدیم می‌گذرد و این خط باید بازنگری شود. قرار نیست هر 2 خط در مدار باشد. تا زمانی که به نقطه پایدار برسیم هر 2 خط را استفاده می‌کنیم ولی خط جایگزین اگر کامل به بهره‌برداری برسد، عملا خط قدیم از مدار خارج و تعمیرات خط قبلی آغاز می‌شود؛ مطابق  قبل آب را برداشت می‌کنیم و قرار نیست بیش از آن چیزی انتقال داده شود.
مجری طرح انتقال آب از سد طالقان به تهران با اشاره به هدررفت ۳۰ درصدی آب در زمان پیک دبی از خط قدیم،  گفت: این خط لوله ۲۸ سال است که بهره‌برداری می‌شود، در حالی که عمر مفید را حدود ۲۵ سال در نظر می‌گیرند، ضمن اینکه باید تعمیرات و بازدید سالانه انجام شود. با توجه به حیاتی بودن این خط، از زمان بهره‌برداری آن تا به امروز هیچ‌وقت خط از مدار خارج نشده و بازنگری و تعمیرات هم انجام نشده. به همین دلیل  ۲۸ سال است که مدام کار می‌کند؛ هم نشتی زیادی دارد و هم به دلیل اینکه شیرها عملکرد ندارند، قدرت مانور نداریم.
وی  میزان پیشرفت پروژه انتقال آب از سد طالقان به تهران را ۹۰ درصد عنوان کرد و افزود: ۱۰ درصد پایانی کار نیز که مربوط به تکمیلی و حفاظت  است تا پایان سال زمان می‌برد. حدود ۴۰ مترمکعب  بر ثانیه مصرف آب تهران است که قرار است ۵ مترمکعب  بر ثانیه یعنی ۱۲ درصد  آن از خط طالقان تامین شود. 

ارسال نظر
پربیننده