17/دی/1404
|
14:05
شهرها و مناطق مختلف فلسطین اشغالی طی ۲ روز گذشته شاهد حداقل ۳ تظاهرات گسترده بود

نتانیاهو درگیر سونامی اعتراضات

لیلا مختاری: وضعیت این روزهای مناطق اشغالی چندان آرام نیست و هر هفته چندین تظاهرات و اعتراض خیابانی در شهرهای اشغالی شکل می‌گیرد. صبح دیروز - دوشنبه - نیز ۲ شعار تهدیدآمیز بر دیوار ساختمان رادیو ارتش صهیونیستی در یافا نوشته شد. گزارش منابع صهیونیست نشان می‌دهد در یکی از این شعارها به‌طور مستقیم تهدید شده بود: «وقت شما رو به پایان است، روزهای‌تان به شماره افتاده» و شعار دیگر دستگاه قضا و دادستانی رژیم را به‌عنوان «سر مار» معرفی و خواستار «حذف کفر سکولار» شده بود.
این سومین مورد شعارنویسی در هفته‌های اخیر است که شعارهای تهدیدآمیز علیه رسانه‌های رسمی و عمومی رژیم نوشته می‌شود. پیش‌تر نیز موارد مشابهی بر ساختمان کانال ۱۳ تلویزیون رژیم در تل‌آویو نوشته شده بود. کارکنان رادیو ارتش صهیونیستی و سازمان‌های روزنامه‌نگاری در مناطق اشغالی این اقدامات را نتیجه فضای تحریک و نفرت‌پراکنی سیاسی دانسته و هشدار داده‌اند این روند امنیت روزنامه‌نگاران صهیونیست و ثبات جامعه اسرائیل را به خطر می‌اندازد. این اقدامات و شعارهای اعتراضی نوشته شده علیه رادیو ارتش صهیونیستی در حالی است که کابینه نتانیاهو به تازگی تصمیم به تعطیلی این رادیو گرفته بود اما این تصمیم در حال حاضر با حکم موقت دیوان عالی متوقف شده است.
با این حال، شهروندان صهیونیست فقط از رسانه‌های عمومی اسرائیل ناراضی نیستند، بلکه دامنه اعتراضات در مناطق اشغالی موضوعات متنوع دیگری را نیز دربر می‌گیرد. بسیاری از ساکنان مناطق اشغالی از سیاست‌های نتانیاهو و بی‌ثباتی فعلی ناراضی‌اند و بسیاری نیز به مهاجرت فکر می‌کنند، تا آنجا که بر اساس گزارش یدیعوت آحارانوت، حداقل 46 درصد ساکنان اسرائیل به مهاجرت موقت یا دائم به خارج از سرزمین اشغالی فکر می‌کنند.
* ۳ اعتراض در ۲ روز
افزایش نارضایتی‌ها در مناطق اشغالی در حالی است که طی ۲ روز گذشته، سرزمین اشغالی شاهد برگزاری حداقل ۳ تظاهرات بزرگ بوده است. روز دوشنبه صدها کشاورز و دامدار صهیونیست دست به تظاهرات زدند. اور راوید، خبرنگار شبکه ۱۲ تلویزیون صهیونیستی اعلام کرد صدها کشاورز و دامدار در ده‌ها نقطه اراضی اشغالی علیه بتزالل اسموتریچ تظاهرات کردند. خبرنگار شبکه 12 افزود: معترضان تاکید دارند قانون جدید که اسموتریچ به دنبال تصویب نهایی آن است، به تولید محصولات آسیب جدی وارد خواهد کرد و برخی مراکز تولیدی و گاوداری‌ها تعطیل خواهند شد و در نتیجه به امنیت غذایی ساکنان اسرائیل آسیب می‌رساند. همچنین گفته شده قوانین سختگیرانه ممکن است منجر به رها شدن زمین‌های کشاورزی در سراسر اراضی اشغالی با تمرکز بر شهرک‌های مرزی شمال شود.
روز یکشنبه نیز شماری از حریدی‌های مخالف خدمت در ارتش صهیونیستی، با بستن مسیرها و خیابان‌ها تلاش کردند در اعتراضی گسترده به سمت مرکز جذب نیرو برای ارتش حرکت کنند. با این حال پلیس با آبپاش و سرکوب معترضان مانع رسیدن آنها به مرکز جذب سربازی شد. همچنین دومین تظاهرات برگزارشده در روز یکشنبه از سوی معترضان به کابینه نتانیاهو بود. معترضان در میدان بینا در تل‌آویو تجمع کرده و علیه نخست‌وزیر رژیم،  اقدامات و سیاست‌‌هایش شعار دادند. دامنه رو به گسترش اعتراضات نشان‌دهنده آن است که صهیونیست‌ها این روزها وضعیت باثباتی ندارند.
* رشد نارضایتی عمومی در فلسطین اشغالی
به طور کلی، تنش‌های داخلی در سرزمین‌ اشغالی به دنبال مساله خدمت نظامی اجباری یهودیان حریدی و نارضایتی گسترده از عملکرد کابینه نتانیاهو رو به افزایش است. نتایج یک نظرسنجی از شکاف عمیق میان دیدگاه‌های عمومی و سیاست‌های نتانیاهو در این زمینه حکایت دارد. در حالی که رهبران مذهبی حریدی با هرگونه تغییر در وضعیت معافیت نظامی پیروان خود به‌شدت مخالفت می‌کنند اما شهروندان صهیونیست خواستار رفع تبعیض و اجرای قانون سربازی اجباری برای همگان شده‌اند.
بر اساس یک نظرسنجی که تلویزیون رسمی رژیم انجام داد، ۶۴ درصد اسرائیلی‌ها معتقدند عملکرد کابینه نتانیاهو خوب نیست. این نظرسنجی نشان می‌دهد ۶۸ درصد اسرائیلی‌ها خواهان خدمت نظامی الزامی برای همه هستند و تنها ۱۷ درصد موافق معافیت ارتدکس‌های «حریدی»اند.
* تظاهرات برای برکناری نتانیاهو
ماه گذشته نیز شهرهای اشغالی سرزمین فلسطین شاهد تظاهرات صهیونیست‌ها در اعتراض به کابینه صهیونیستی بود و هزاران شهرک‌نشین صهیونیست در شماری از شهرهای اشغالی در اعتراض به اقدامات دولت نتانیاهو تظاهرات کردند. هدف این تظاهرات مطالبه برکناری بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی بود. همزمان نظرسنجی جدید شبکه ۱۲ صهیونیستی نشان می‌دهد ۵۲ درصد اسرائیلی‌ها مخالف نامزدی بنیامین نتانیاهو در انتخابات آینده کنست هستند و در مقابل ۴۱ درصد آنها از نامزدی وی حمایت می‌کنند.
صحنه سیاسی رژیم شاهد تحرکات و صف‌بندی‌های تازه‌ای است که نشان از فروپاشی تدریجی ائتلاف حاکم به رهبری بنیامین نتانیاهو دارد. با افزایش نارضایتی عمومی از کابینه و گسترش اختلافات بر سر قانون خدمت نظامی حریدی‌ها، بحران بودجه ۲۰۲۶ و اصلاحات قضایی، تحلیلگران از احتمال برگزاری انتخابات زودهنگام در میانه سال ۲۰۲۶ سخن می‌گویند.
در همین زمینه، «یائیر آسولین»، پژوهشگر و نویسنده روزنامه «هاآرتص»، در یادداشتی با عنوان «تا زمانی که اسرائیل خلأ رهبری را نپذیرد، هیچ تغییری رخ نخواهد داد» بحران عمیق رهبری در این رژیم را بشدت نقد کرد. او معتقد است اسرائیل از زمان عملیات «طوفان‌الاقصی» درگیر بی‌ثباتی فکری و سیاسی گسترده‌ای شده و کابینه کنونی را «فاسدترین و ناکارآمدترین» کابینه معرفی کرده است.

ارسال نظر