۳۰/خرداد/۱۴۰۵
|
۱۹:۰۴
هشدار صندوق بین‌المللی پول درباره وخامت اقتصادی حوزه یورو تحت تأثیر جنگ علیه ایران

سقوط آزاد اقتصاد اروپا

گروه بین‌الملل: «اتحادیه اروپایی از زمان آغاز جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران، ۲۲ میلیارد یورو بیشتر برای خرید سوخت هزینه کرده، بدون اینکه حتی یک لیتر سوخت بیشتر نسبت به قبل از جنگ خریداری کرده باشد». این وضعیتی است که به‌تازگی از سوی «اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا درباره تاثیر جنگ آمریکا علیه ایران بر اقتصاد اروپا عنوان شده است. این مسؤول اروپایی گفته این هزینه به این دلیل نبوده که اروپا انرژی بیشتری مصرف کرده، بلکه به این دلیل بوده که تنگه هرمز که بیش از ۲۰ درصد تجارت نفت دریایی جهان از طریق آن جریان داشت، در نتیجه جنگ در حال مدیریت از سوی ایران است. این مقام اروپایی افزود: افزایش قیمت سوخت، تاثیر منفی و تورمی شدیدی بر سایر بازارها و اقتصاد اتحادیه اروپایی تحمیل و تجارت را در آن قاره با چالش روبه‌رو کرده است. بر اساس گزارش رئیس کمیسیون اروپا، هزینه جنگ علیه ایران برای اروپا تاکنون بیش از 28 میلیارد یورو بوده و در صورت تشدید تنش‌ها این هزینه‌‎ها باری سنگین و مضاعف بر دوش اقتصاد اتحادیه خواهد بود.
به گزارش «وطن امروز»، همزمان صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد با تشدید بحران انرژی ناشی از تجاوز آمریکا/ رژیم صهیونیستی به ایران و مدیریت تردد در تنگه هرمز از سوی تهران، چشم‌انداز اقتصادی اروپا تضعیف شده و در صورت طولانی‌شدن درگیری‌ها، خطر ورود منطقه یورو به رکود، جدی است. بر اساس آخرین گزارش صندوق بین‌المللی پول، چشم‌انداز اقتصادی اروپا به دلیل اختلالات انرژی مرتبط با جنگ علیه ایران که انتظار می‌رود شرایط مالی را سخت‌تر کند، به طور قابل توجهی رو به وخامت گذاشته است.
صندوق بین‌المللی پول عنوان کرد اقتصاد اروپا همچنان مقاوم است اما به دلیل بحران انرژی مرتبط با جنگ علیه ایران و بسته شدن تنگه هرمز، به طور فزاینده‌ای در معرض شوک‌های خارجی قرار دارد. از سوی دیگر پیش‌بینی‌های رشد اقتصادی در منطقه یورو کاهش یافته است، طوری که اکنون انتظار می‌رود اقتصاد این حوزه در سال جاری میلادی کمی بیش از ۱ درصد رشد کند که طبق پیش‌بینی‌های صندوق بین‌المللی پول، از 1.4 درصد قبل از جنگ علیه ایران کمتر است. در همین حال، تورم همچنان بالاست که منعکس‌کننده فشارهای مداوم هزینه ناشی از اختلالات انرژی و عرضه است.

آثار جنگ علیه ایران در سوپرمارکت‌های اروپا
پلیتیکو در گزارشی نوشت اروپا جنگ علیه ایران را آغاز نکرد اما در حال پرداخت هزینه این جنگ است. بر اساس این گزارش، تأثیر جنگ علیه ایران همین حالا هم در قفسه‌های سوپرمارکت‌ها، پمپ بنزین‌ها و روی قبض‌های انرژی خانوارها در سراسر اروپا دیده می‌شود. 
گزارش گاردین نیز حاکی از آن است جریان نفت خام و فرآورده‌های نفتی از طریق تنگه هرمز از ۲۰ میلیون بشکه در روز قبل از جنگ به کمی بیش از ۲ میلیون بشکه در روز رسیده است. همچنین عرضه گاز طبیعی مایع (LNG) از قطر و امارات عربی متحده تا ۳۰۰ میلیون متر مکعب در روز کاهش یافته که به معنای از دست رفتن بیش از ۲ میلیارد متر مکعب گاز در هر هفته است. این شرایط به معنای آن است که تقریباً همه کشورهای عضو اتحادیه در پر کردن 90 درصد مخازن گاز خود تا شروع پاییز با بحران جدی مواجه خواهند شد، زیرا در حال حاضر بحران در تنگه هرمز باعث شده اروپایی‌ها فقط 30 درصد سوخت مورد نیاز خود را ذخیره کنند.
یورونیوز هم در گزارشی به تاثیر شدید جنگ بر افزایش قیمت انرژی در اروپا پرداخت و نوشت: «قیمت سوخت در اروپا به طور میانگین همچنان ۱۲ درصد بالاتر از سطح پیش از تهاجم آمریکا و اسرائیل علیه ایران است. قیمت بنزین در سراسر اتحادیه اروپایی پس از حملات واشنگتن و تل‌آویو در اواخر فوریه ۲۰۲۶ (اسفند ۱۴۰۴) به ایران، به طور چشمگیری افزایش یافت و با وجود توقف فعلی تنش، هنوز به سطح قبل بازنگشته است. در پی این تحولات، قیمت سوخت در سطح جهان از جمله اروپا افزایش و پس از آتش‌بس تا حدی کاهش یافت اما در اغلب کشورهای اروپا همچنان بالاتر از سطح پیش از بحران است. بر اساس داده‌های کمیسیون اروپا، میانگین قیمت بنزین در اتحادیه اروپایی از 1.64 یورو در هر لیتر در ۲۳ فوریه (۴ اسفند)، به 1.83 یورو در ۲۰‌ آوریل (۳۱ فروردین) رسید که افزایش ۱۲ درصدی را نشان‌ می‌دهد». بر اساس این گزارش، بیشترین افزایش قیمت بنزین با ۲۲ درصد در بلژیک، چک و بلغارستان ثبت شده است. در میان ۴ اقتصاد بزرگ اروپا، فرانسه با افزایش ۱۸ درصدی در صدر قرار دارد و پس از آن آلمان با ۱۵ درصد. افزایش قیمت در ایتالیا (۷ درصد) و اسپانیا (۳ درصد) محدودتر بود و در مالت تغییری مشاهده نشد. در دیگر کشورها نیز یونان ۱۷ درصد، فنلاند و دانمارک هر کدام ۱۴ درصد، مجارستان ۱۳ درصد، هلند ۱۱ درصد و ایرلند ۱۰ درصد افزایش را تجربه کردند.

چرا انرژی‌های نو اروپا را نجات نداد؟
تحولات و تنش‌های آمریکا علیه ایران در تنگه هرمز در حالی به بحران انرژی در اروپا تبدیل شده که بر اساس گزارش‌ها بیش از ۷۰ درصد تولید برق اتحادیه اروپایی از طریق سوخت‌های تجدیدپذیر نو و هسته‌ای تامین می‌شود اما به نوشته وب‌سایت moderndiplomacy.eu مشکل این است که انرژی‌های نو و نفت ۲ چیز کاملا متفاوت هستند. 
این گزارش می‌افزاید بخش حمل‌و‌نقل اروپا، سیستم‌های گرمایشی و بخش عمده‌ای از کارخانجات صنعتی اروپا هنوز به سوخت‌های فسیلی وابسته هستند و همین وضعیت باعث شده بحران در تنگه هرمز به بحران در بازار انرژی اروپا تبدیل شود، چون به‌رغم نقش برجسته انرژی‌های نو در اروپا هنوز بخش زیادی از صنایع مادر و حمل‌و‌نقل در کشورهای اروپا به سوخت‌های فسیلی وابسته‌اند.

هزینه جنگ روی دوش همه کشورهای اروپا
در حالی که در ابتدای جنگ علیه ایران اروپایی‌ها تصور می‌کردند آثار و تبعات این جنگ محدود به ایران یا غرب آسیا باشد اما اظهارات اخیر مسؤولان اروپایی پرده از واقعیت‌ها برداشت. جدیدترین اظهارات مقامات آلمان نشان می‌دهد این کشور بیشترین ضربه را از این مناقشه خورده است. «لارس کلینگبیل» وزیر دارایی آلمان به‌تازگی فاش کرد جنگ ترامپ علیه ایران، رشد اقتصادی آلمان را نصف کرده و هزینه‌های سوخت و انرژی را به رغم عدم دخالت برلین در این جنگ به‌شدت افزایش داده است.
این واقعیت نشان می‌دهد جنگ علیه ایران، یک بحران منطقه‌ای نیست، بلکه زنجیره‌های تأمین انرژی و صنعت آلمان را هدف گرفته است. همچنین صنعت خودروسازی آلمان که پیش از این با بحران انرژی ناشی از جنگ اوکراین دست‌وپنجه نرم می‌کرد، اکنون با تشدید قیمت حامل‌های انرژی و قطع زنجیره تأمین قطعات از مسیر تنگه هرمز، فلج شده است. واضح است مقصر اصلی این وضعیت، واشنگتن و تل‌آویو هستند که با آغاز جنگ علیه ایران، ثبات انرژی جهان را برهم زدند. 
مشکلات اقتصادی اروپا محدود به آلمان نیست، بلکه کشورهای دیگری چون ایتالیا نیز پیش‌بینی‌های رشد خود را به‌شدت کاهش داده‌اند. «جورجیا ملونی» نخست‌وزیر ایتالیا هفته گذشته اعلام کرد: اولویت کنونی من مهار فشارهای تورمی بر قیمت‌ها بویژه انرژی، با توجه به تاثیر جنگ آمریکا علیه ایران است. در شرایط کنونی بحران بین‌المللی‌ای که با آن مواجه هستیم، کنترل قیمت‌ها و انرژی و جلوگیری از تاثیر تورمی که به وضوح رشد تولید ناخالص داخلی را نابود می‌کند، باید یک اولویت تلقی شود.
در نقطه‌ مقابل آلمان و ایتالیا، اقتصاد اسپانیا عملکردی شگفت‌انگیز از خود نشان داده است. بر اساس داده‌های منتشرشده توسط موسسه ملی آمار اسپانیا (INE)، تولید ناخالص داخلی این کشور در ۳ ماه نخست سال جاری میلادی نسبت به ۳ ماهه قبل، 6.0 درصد رشد داشته و در مقیاس سالانه به 7.2 درصد رسیده است. در این رابطه «کارلوس کوئرپو» وزیر اقتصاد اسپانیا در گفت‌وگویی اعلام کرد: اقتصاد اسپانیا در آغاز سالی که با جنگ در ایران همراه بود، نرخ رشد خود را حفظ کرد. با این حال، این رشد بدون هزینه نبوده است. نرخ تورم اسپانیا در سایه جنگ افزایش یافت و اگرچه ماه آوریل به 2.3 درصد کاهش یافت اما قیمت سوخت همچنان بالا باقی مانده که البته بانک مرکزی اسپانیا پیش‌تر درباره کندی قابل توجه اقتصاد در صورت تداوم جنگ هشدار داده بود.
«کریستین لاگارد» رئیس بانک مرکزی اروپا نیز هشدار داد ادامه اختلال در تنگه‌ هرمز به عنوان بزرگ‌ترین اختلال عرضه نفت در تاریخ می‌تواند اروپا را از مرحله تورم به سمت جیره‌بندی سوخت و مواد غذایی در همه کشورهای این منطقه سوق دهد. «خاویر دوپره» اقتصاد‌دان بلژیکی هم تاکید کرد: «امروز در اروپا بیش از هر زمان دیگری روشن شده که مصرف‌کنندگان و کارگران اروپایی از پرداخت هزینه ماجراجویی‌های جنگی آمریکا به ستوه آمده‌اند».

ادامه تبعات جنگ تا سال‌ها پس از آن
با آنکه در حال حاضر آتش‌بس در غرب آسیا برقرار شده اما مقامات اروپا گفته‌اند حتی در صورت اعلام پایان جنگ، هزینه‌های جنگ علیه ایران سال‌ها کشورهای اروپایی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. رئیس کمیسیون اروپا گفت پیامدهای درگیری علیه ایران می‌تواند ماه‌ها یا حتی سال‌ها در اروپا احساس شود. صدای آمریکا نیز در گزارشی با اشاره به هزینه‌های بسیار سنگین جنگ با ایران برای اقتصاد اروپا اعلام کرد قاره‌ای که به‌تازگی از بحران اوکراین بیرون آمده بود، حالا دوباره درگیر تاثیرات جنگ دیگری شده و برخی صنایع آن برای بقا می‌جنگند. در این شرایط شاید برای اروپایی‌ها بازگشت به دوران پیش از جنگ علیه ایران بسیار دشوار و در کوتاه‌مدت حتی غیرمحتمل باشد؛ جنگی که اگر اروپایی‌ها با تحرکات دیپلماتیک خود مانع وقوع آن می‌شدند، امروز این همه زیان را شاهد نبودند.

ارسال نظر
captcha