۳۰/خرداد/۱۴۰۵
|
۱۹:۰۵

بقائی: در مرحله نهایی‌سازی یادداشت تفاهم هستیم

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به رایزنی هیات پاکستانی در تهران اظهار کرد در مرحله نهایی‌سازی یادداشت تفاهم هستیم.

بقائی: در مرحله نهایی‌سازی یادداشت تفاهم هستیم

اسماعیل بقائی امروز ـ شنبه ـ بعد از رایزنی هیات پاکستانی با مقامات ایران در خصوص اهداف این سفر گفت: پاکستان به عنوان میانجی اصلی گفت‌وگوها نقش مهمی را ایفا کرده و هدف از این سفر ادامه تبادل پیام‌ها بین ایران و آمریکا بود. تمرکز ما در این مرحله خاتمه جنگ تحمیلی بر اساس پیشنهاد ۱۴ بندی ایران که رفت و برگشت شده و دیدگاه‌ها تبادل شده، است.

وی افزود: در این چند روز راجع به برخی نکات بحث شد و پیشنهادهایی مطرح شد‌ که همچنان در حال بررسی است.

بقائی در خصوص احتمال رسیدن به توافق با آمریکا گفت: شاید بگوییم خیلی دور و خیلی نزدیک به توافق هستیم. از یک طرف ما تجربه ضدونقیض‌گویی طرف آمریکایی را داریم و دیدگاه‌شان را تغییر دادند. مواضع متناقض را بارها بیان کردند. ما نمی‌توانیم کاملا مطمئن باشیم این رویکرد تغییر نمی‌کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: از یک طرف در گفت‌وگو بین ۲ طرف، روند به سمت نزدیک‌تر شدن دیدگاه‌هاست؛ نه به این معنا که راجع به موضوعات به این مهمی به تفاهم برسیم. به این معنا که بر مبنای مجموعه‌ای از پارامترها بتوانیم به یک راه‌حل مرضی‌الطرفین [مورد رضایت طرفین] برسیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: بنای ما این بوده که ابتدا درباره یادداشت تفاهمی، تفاهم کنیم مشتمل بر ۱۴ بند و در این یادداشت تفاهم مهمترین موضوعاتی که لازمه خاتمه جنگ تحمیلی است و مواردی که برای ما اهمیت اساسی دارد گنجانده شود. سپس ظرف یک مدت زمان 30 تا 60 روزه درباره جزئیات موضوعات گفت‌وگو شود و نهایتا به توافقی دست پیدا کنیم.

وی تاکید کرد: ما در مرحله نهایی‌سازی این یادداشت تفاهم هستیم. موضوعاتی که در این مرحله بحث می‌شود بر خاتمه جنگ متمرکز است. به موضوع پایان یافتن تعرضات دریایی آمریکا و موضوعات مرتبط با آزاد شدن اموال بلوکه ایران در یادداشت تفاهم پرداخته می‌شود.

بقائی در خصوص وضعیت تنگه هرمز گفت: تنگه هرمز به آمریکا ربطی ندارد. بین ما و عمان به عنوان کشورهای ساحلی باید سازوکاری تعریف شود. ما با سازمان‌های ذی‌صلاح در گفت‌وگو هستیم. ما نسبت به اهمیت این آبراه برای جامعه بین‌المللی آگاهیم. جامعه بین‌المللی می‌داند ناامنی، ناشی از اقدام تجاوزکارانه آمریکا و رژیم صهیونیستی است. درک می‌کنند اقدام مسؤولانه ایران و عمان برای ایجاد سازوکاری جهت تردد ایمن کشتی‌ها از این آبراه به نفع جامعه بین‌المللی است.

وی تصریح کرد: کاری که ما انجام می‌دهیم در راستای حفظ منافع ملی ایران و عمان به عنوان کشورهای ساحلی و اطمینان از ایمنی کشتیرانی است. از این منظر انتظار داریم همه کشورهایی که برای تجارت آزاد و ایمنی دریانوردی اهمیت قائل هستند، این وضعیت را درک کنند.

دیپلمات ارشد ایران افزود: ما کار خودمان را با عمان از این حیث ادامه خواهیم داد. موضوع تنگه هرمز یکی از مباحثی است که در این یادداشت تفاهم ۱۴ بندی بحث خواهد شد ولی مهم‌تر از آن پایان دادن به دزدی دریایی آمریکاست. این برای همه کشورها مهم است، به خاطر اینکه باعث تشدید ناامنی شده و برای ما نیز مهم است که مورد هدف ایذایی آمریکا بودیم.

بقائی در خصوص مساله هسته‌ای گفت: درباره جزئیات موضوع هسته‌ای در این مرحله صحبت نمی‌کنیم. ما می‌دانیم مساله هسته‌ای ما بهانه بوده برای ۲ جنگ تجاوزکارانه علیه ملت ایران. در عین حال ما در حین مذاکرات هسته‌ای مورد هجمه غیرقانونی قرار گرفتیم. لذا خردمندانه تصمیم گرفتیم در این مرحله اولویت را روی موضوعی که فوریت دارد یعنی خاتمه جنگ در همه جبهه‌ها به شمول لبنان بگذاریم.

وی در پایان اظهار کرد: اینکه در مراحل بعد در ۳۰ یا ۶۰ روز ما در مورد مساله هسته‌ای یا سایر موضوعاتی که تفاهم می‌کنیم، صحبت کنیم، بحث مجزایی است. در این مرحله همه تمرکز ما بر خاتمه جنگ است.

ارسال نظر
captcha
تازه ها