۱۴/مرداد/۱۴۰۵
|
۲۳:۵۰
گزارش «وطن امروز» از پیشتازی نامزدهای ضدصهیونیست در انتخابات مقدماتی حزب دموکرات

توفان غزه در میشیگان

گروه بین‌الملل: توفانی که 3 سال پیش در 7 اکتبر ۲۰۲۳ از نوار غزه فلسطین آغاز شد، اکنون بازتاب‌های سیاسی خود را در هزاران کیلومتر دورتر، در قلب آمریکا نشان می‌دهد. موج تحولات سیاسی پس از عملیات «طوفان الاقصی» و تاثیر جنایات صهیونیست‌ها در غزه به ایالت میشیگان آمریکا رسید؛ جایی که یک نامزد مصری‌تبار حامی فلسطین و منتقد سیاست‌های رژیم صهیونیستی به نام «عبدالرحمن السید» معروف به السید، توانست در انتخابات مقدماتی حزب دموکرات برای کرسی کنگره، پیروزی چشمگیری به دست آورد.
به گزارش «وطن امروز»، پیروزی السید در انتخابات درون‌حزبی دموکرات‌ها در ایالت میشیگان فراتر از یک پیروزی معمولی است و نشان‌دهنده موج نو حمایت از فلسطین در جامعه آمریکاست. همزمان برخی رسانه‌های آمریکا از جمله «ام‌اس‌ان‌بی‌سی» هم نتایج این رقابت را فراتر از یک انتخابات محلی توصیف کردند و آن را آزمونی برای سنجش میزان نفوذ لابی‌های حامی تل‌آویو و جایگاه فزاینده جریان‌های حامی فلسطین در ساختار سیاسی آمریکا دانستند؛ آزمونی که حالا به نظر می‌رسد بازنده بزرگ آن صهیونیست‌ها هستند.
در واقع در میشیگان آمریکا قرار است کسی به عنوان نامزد نهایی دموکرات‌‍‌ها برای انتخابات سنا وارد رقابت انتخاباتی با جمهوری‌خواهان شود که آشکارا و رسمی در تلویزیون‌های آمریکا اعلام کرده است «اسرائیل نسل‌کشی انجام داده، از اساس آپارتاید است و ما را وارد جنگی کرده که هیچ کاری به آن نداشتیم، پس چرا داریم برای آن پول می‌فرستیم تا ارتشش را تأمین مالی کند؟»
السید که پیش‌تر مقام مسؤول در حوزه سلامت عمومی بوده است، در انتخابات پیش رو در ماه نوامبر (آبان‌ماه) با مایک راجرز، نماینده پیشین کنگره از حزب جمهوری‌خواه روبه‌رو خواهد شد. انتظار می‌رود این رقابت یکی از نزدیک‌ترین رقابت‌های انتخاباتی در سراسر آمریکا باشد و نتیجه آن می‌تواند در تعیین کنترل سنا نقش تعیین‌کننده‌ای داشته باشد. برنده این انتخابات جانشین «گری پیترز» سناتور دموکرات فعلی میشیگان خواهد شد؛ کسی که تصمیم گرفت برای سومین دوره نامزد نشود و در انتخابات مقدماتی حزب دموکرات هم از رقیب السید حمایت کرده بود. البته السید در این رقابت از حمایت چهره‌های برجسته جناح مترقی حزب دموکرات، از جمله برنی سندرز و الکساندریا اوکازیو کورتز برخوردار بود. وی در کارزار انتخاباتی خود بر اجرای بیمه درمانی همگانی، کاهش نفوذ پول در سیاست و مخالفت با ادامه حمایت نظامی آمریکا از اسرائیل تأکید کرده بود.

پیروزی معنادار
پیروزی السید در شرایطی رقم خورد که آیپک و گروه‌های همسو با تل‌آویو، میلیون‌ها دلار و به روایت الجزیره 65 میلیون دلار برای جلوگیری از موفقیت او هزینه کرده بودند اما این حمایت مالی گسترده از رقیب السید، نتوانست مانع شکست نامزد مورد حمایت صهیونیست‌ها شود و با شکست استیونز، السید به عنوان یک پزشک و سیاستمدار مسلمان توانست در انتخابات مقدماتی حزب دموکرات در میشیگان به برتری دست یابد.
تحلیلگران این انتخابات را محک مهمی برای سنجش نفوذ جریان مترقی در یکی از مهم‌ترین ایالت‌های رقابتی آمریکا می‌دانند. مواضع صریح السید در انتقاد از جنگ غزه و حمایت از حقوق فلسطینیان نیز در میشیگان که دارای جمعیت قابل توجهی از مسلمانان و عرب‌تبارهاست، بازتاب گسترده‌ای داشت. السید همچنین بارها رقیب خود استیونز را به وابستگی به کمک‌های مالی شرکت‌ها و لابی‌های حامی رژیم متهم کرده است. السید در یکی از مناظره‌های انتخاباتی در دیترویت با انتقاد از این حجم از هزینه‌های انتخاباتی گفت: «اگر برای پیروزی به ده‌ها میلیون دلار نیاز دارید، شاید نتوانید با اتکا به رأی واقعی مردم انتخاب شوید». وی همچنین این رقابت را انتخاب میان «سیاستی در خدمت مردم» و «سیاستی در خدمت شرکت‌ها و منافع خاص» توصیف کرد.
در عین حال السید در صورت پیروزی در انتخابات نهایی کنگره در ماه نوامبر، می‌تواند به یکی از نخستین چهره‌های مسلمان در تاریخ سنای آمریکا تبدیل شود؛ موضوعی که اهمیت نمادین و سیاسی این رقابت را افزایش داده است. در عین حال پیروزی السید تنها نمونه موفقیت چهره‌های مسلمان و منتقد سیاست‌های رژیم صهیونیستی در انتخابات اخیر دموکرات‌ها نیست. «رشیده طلیب» نماینده فلسطینی‌تبار کنگره آمریکا هم که به مواضع انتقادی خود علیه تل‌آویو شهرت دارد، روز گذشته بار دیگر در رقابت‌های مقدماتی حزب دموکرات از حوزه 13 میشیگان پیروز شد و جایگاه خود را در این حزب حفظ کرد تا نشان دهد این روزها حزب دموکرات شاهد پیشتاری جریان‌های ضدصهیونی است.

خشم ترامپ از پیروزی یک ضداسرائیلی دیگر
پیروزی نامزد حامی فلسطین در میشیگان تا آنجا در آمریکا دارای اهمیت است که شخص ترامپ هم به صورت خاصی به این پیروزی واکنش نشان داد و در فضای مجازی با حمله به این نامزد پیروز نوشت: «خبر خوبی برای حزب جمهوری‌خواه. السید، یک بازنده کمونیست که از یهودیان و اسرائیل متنفر است، برنده پیش‌بینی‌شده در رقابت با سوسیالیست‌ها است. طبق معمول، نظرسنجی‌ها در این مورد بسیار متفاوت بودند. انتظار نمی‌رفت او به خوبی عمل کند. حالا سیاست‌های دیوانه‌وار دموکرات‌ها فقط بدتر خواهد شد!»
گزارش‌ها نیز نشان می‌دهد انتخابات مقدماتی حزب دموکرات به‌عنوان آزمونی برای این موضوع دیده می‌شد که آیا جنبش‌های ضدصهیونیستی که در انتخابات مقدماتی دیگر ایالت‌های دموکرات مانند نیویورک و کلرادو هم موفقیت‌های مشابهی به دست آورده‌اند، می‌توانند در میشیگان به عنوان یک ایالت رقابتی منطقه صنعتی غرب میانه نیز ریشه بدوانند یا خیر؟ در واقع نتایج این انتخابات می‌تواند میشیگان را در کنار ایالت‌های دموکرات مانند نیویورک قرار دهد و این خبر خوبی برای ترامپ نخواهد بود و شاید از این رو بوده که ترامپ نیز با عصبانیت به پیروزی السید در انتخابات مقدماتی حزب دموکرات واکنش نشان داد.
جمهوری‌خواهان اکنون ۵۳ کرسی در سنا دارند و دموکرات‌ها تلاش می‌کنند با پیروزی در برخی ایالت‌های جمهوری‌خواه، 4 کرسی لازم برای به دست گرفتن اکثریت را کسب کنند. میشیگان اگرچه اکنون در اختیار دموکرات‌هاست اما از آنجا که یک ایالت چرخشی به شمار می‌رود که همواره در انتخابات‌ها میان جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها دست به دست می‌شود، اکنون دموکرات‌ها باید از کرسی خود در میشیگان به‌شدت دفاع کنند و از این رو نتایج انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره در میشیگان برای ترامپ بسیار تعیین‌کننده خواهد بود، چون اگر میشیگان در دست دموکرات‌ها باقی بماند، ترامپ در سنا با گروهی از نمایندگان ضدصهیونیست حزب دموکرات از ایالت‌های میشیگان، نیویورک و کلرادو روبه‌رو خواهد بود که ارائه حمایت‌های مالی و نظامی کاخ سفید از تل‌آویو را با چالش مواجه خواهند کرد.

پوست‌اندازی حزب دموکرات
پیروزی السید در برابر هیلی استیونز که از حمایت گسترده کمیته روابط عمومی آمریکا-اسرائیل موسوم به آیپک (AIPAC) و بخش‌هایی از جریان سنتی حزب دموکرات برخوردار بود، از نگاه بسیاری نشانه‌ای از تغییر تدریجی موازنه قدرت درون این حزب و افزایش نفوذ جریان‌هایی است که خواستار بازنگری در سیاست‌های واشنگتن در قبال تل‌آویو و فلسطین هستند.
تحلیلگران معتقدند جنگ غزه و افزایش انتقادها از سیاست‌های صهیونیست‌ها، شکافی عمیق میان رهبران سنتی حزب دموکرات و بدنه جوان، مترقی و مسلمان این حزب ایجاد کرده است؛ شکافی که اکنون در صندوق‌های رأی نیز خود را نشان می‌دهد. روزنامه وال‌استریت ژورنال هم از رقابت میان نامزد حامی فلسطین و نامزد حامی تل‌آویو در ایالت میشیگان با عنوان «نبرد برای روح حزب دموکرات» یاد کرد و نوشت: انتخابات میشیگان بازتاب‌دهنده رویارویی 2 جریان درون این حزب است؛ یک جریان که همچنان بر ساختارهای سنتی، حمایت دیرینه از تل‌آویو و ائتلاف‌های سیاسی گذشته تکیه دارد و جریان دیگر که با محوریت نیروهای مترقی، خواهان تغییر سیاست‌های داخلی و خارجی حزب بویژه در ارتباط با مساله فلسطین است.
در همین راستا، مایا بری، مدیر اجرایی «مؤسسه عرب آمریکایی» (Arab American Institute)، پیروزی السید را «اتفاقی بزرگ» توصیف کرد و گفت رأی‌دهندگان «زیر بار سیل تبلیغات نرفتند»؛ تبلیغاتی که به گفته وی، به جای پرداختن به برنامه‌های نامزدها، عمدتاً بر حمله به هویت عرب‌تبار و مسلمان السید متمرکز بود.
نشریه نیویورک مگزین نیز پیروزی السید را نشانه‌ای از افزایش نفوذ جریان مترقی حامی فلسطین در حزب دموکرات آمریکا دانست و تأکید کرد السید با وجود خرج چند برابری رقیبش در هزینه‌های تبلیغاتی، توانست با اتکا به حمایت جوانان، مسلمانان، عرب‌تبارها و رأی‌دهندگان مترقی، معادلات سنتی انتخابات درون‌حزبی را بر هم بزند. این نشریه معتقد است اگر این روند ادامه یابد، نگاه حزب دموکرات به موضوع فلسطین نیز با تغییرات جدی مواجه خواهد شد.
به باور کارشناسان، انتخابات مقدماتی میشیگان را می‌توان بخشی از یک روند گسترده‌تر در درون حزب دموکرات دانست؛ روندی که در آن نسل جدیدی از رأی‌دهندگان، به‌ویژه جوانان خواستار فاصله گرفتن حزب از رویکردهای سنتی در سیاست خارجی و بازتعریف مواضع واشنگتن در قبال فلسطین هستند.

بازتعریف فلسطین در سیاست خارجی آمریکا
برخی دیگر از رسانه‌های آمریکایی هم تأکید کردند موفقیت السید در شرایطی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که وی در برابر رقیبی قرار داشت که از پشتوانه مالی قابل توجهی برخوردار بود. نیویورک‌تایمز در تحلیل خود نوشت: السید با وجود آنکه رقیبش چند برابر بیشتر در تبلیغات انتخاباتی هزینه کرده بود، توانست با اتکا به شبکه‌ای از رأی‌دهندگان جوان، مسلمان و نیروهای مترقی، معادلات سنتی انتخابات درون‌حزبی دموکرات‌ها را تغییر دهد. بر اساس داده‌های شرکت «ادایمپکت» که تبلیغات انتخاباتی را رصد می‌کند، استیونز و متحدانش ۹ برابر السید و گروه‌های حامی وی برای تبلیغات هزینه کرده بودند.
به نوشته این روزنامه، اگر چنین روندی در انتخابات آینده نیز ادامه یابد، موضوع فلسطین و رابطه آمریکا با تل‌آویو می‌تواند به یکی از محورهای اصلی بازتعریف هویت سیاسی حزب دموکرات تبدیل شود، به‌ویژه در شرایطی که بخش‌هایی از نسل جدید دموکرات‌ها خواهان فاصله گرفتن واشنگتن از حمایت‌های بدون قید و شرط از تل‌آویو هستند.

ضربه تاریخی به لابی صهیونی
شکست نامزد مورد حمایت تل‌آویو در انتخابات درون‌حزبی دموکرات‌ها باعث شده میزان نفوذ لابی صهیونیست‌ها در آمریکا موسوم به آیپک زیر سوال برود. تلویزیون الجزیره این نتیجه را «ضربه‌ای بزرگ به آیپک» توصیف کرد و نوشت: پیروزی السید که از منتقدان سرسخت جنگ غزه و مخالف ادامه کمک‌های نظامی آمریکا به تل‌آویو است، می‌تواند پیامدهای مهمی برای سیاست خارجی آینده دموکرات‌ها در خاورمیانه داشته باشد. این رسانه همچنین تأکید کرد رأی‌دهندگان دموکرات در یکی از مهم‌ترین ایالت‌های رقابتی آمریکا، برخلاف انتظار بسیاری از ناظران، از نامزدی حمایت کردند که آشکارا خواستار پایان حمایت نظامی بی‌قیدوشرط واشنگتن از تل‌آویو است.
سایر گزارش‌ها نیز نشان می‌دهد آیپک با ظهور گروه‌های رقیب و جریان‌های مترقی درون حزب دموکرات روبه‌رو شده که اهداف این لابی در حمایت از تل‌آویو را زیر سوال می‌برند. در انتخابات کنگره ۲۰۲۲ و ۲۰۲۴، آیپک صدها میلیون دلار از طریق کمیته‌های سیاسی مرتبط با خود برای حمایت از نامزدهای همسو با رژیم صهیونیستی و مقابله با برخی چهره‌های منتقد تل‌آویو هزینه کرد اما موفقیت برخی نامزدهای حامی فلسطین مانند رشیده طلیب و دیگر چهره‌های مترقی، نشان داد توان مالی گسترده این لابی همیشه به موفقیت سیاسی منجر نمی‌شود.
به گفته تحلیلگران در حال حاضر مساله اصلی برای آیپک نه مسائل مالی، بلکه تغییر فضای سیاسی آمریکاست؛ به‌ گونه‌ای که موضوع حمایت از تل‌آویو که دهه‌ها یک مساله اجماعی و مورد توافق در میان همه سیاستمداران آمریکایی در واشنگتن بود، اکنون به موضوعی مورد مناقشه، به‌ویژه در میان نسل جوان دموکرات‌ها تبدیل شده و سیاستمداران نسل جدید آمریکا دیگر مانند گذشته حاضر نیستند اعتبار خود را خرج اقدامات ضدانسانی صهیونیست‌ها در فلسطین کنند.
شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان هم در تحلیلی آماری افشا کرد بر اساس نظرسنجی‌های انجام‌شده توسط مراکز مختلف، میزان «محبوبیت خالص» صهیونیست‌ها در بین مردم آمریکا به‌شدت افت داشته و همگی اعداد «منفی» را نشان می‌دهند. در این گزارش آمده است این کاهش محبوبیت، می‌تواند موجب ظهور یک واقعیت سیاسی جدید شود، به ‌گونه‌ای که به واسطه آن، شانس پیروزی نامزدهای مخالف تل‌آویو در کرسی‌های کلیدی سنای آمریکا افزایش می‌یابد. بر اساس گزارش سی‌ان‌ان، طی چند سال گذشته نامزدهای دموکرات به‌طور فزاینده‌ای با ابراز دیدگاه‌هایی در طرفداری از فلسطین توانسته‌اند در انتخابات مقدماتی پیروز شوند. همزمان بیش از ۱۰۰ نماینده دموکرات اوایل این ماه به قطع میلیاردها دلار کمک نظامی به تل‌آویو رأی دادند؛ اقدامی کم‌سابقه که از افول جایگاه صهیونیست‌ها حکایت دارد. «رام امانوئل» شهردار سابق شیکاگو و یکی از نامزدهای احتمالی ریاست‌جمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۸ هم به تازگی در سخنرانی خود در یکی از دانشگاه‌های تل‌آویو، خواستار پایان دادن به کمک نظامی بی‌قیدوشرط به تل‌آویو و تحریم شرکت‌هایی شد که از ساخت‌وساز در شهرک‌های اشغالی در کرانه باختری حمایت می‌کنند.
نظرسنجی گالوپ در ماه فوریه هم نشان داد برای اولین بار، تعداد بیشتری از آمریکایی‌ها با فلسطینی‌ها همدردی می‌کنند تا با تل‌آویو. این روند به‌ویژه در میان افراد زیر ۳۰ سال مشهودتر و بیشتر است.
بررسی مواضع سایر چهره‌ها و سیاستمداران آمریکایی بویژه در میان جمهوری‌خواهان هم نشان می‌دهد کاهش حمایت از تل‌آویو حتی به میان جمهوری‌خواهان نیز سرایت کرده است. افرادی از جمله مارجوری تیلور گرین، نماینده سابق جمهوری‌خواه کنگره تا چهره‌های رسانه‌ای جمهوری‌خواه مانند تاکر کارلسون و کندیس اوئنز، مواضع ضدصهیونیستی زیادی از خود نشان داده‌اند. وال‌استریت ژورنال هم با بررسی فضای مجازی در آمریکا در گزارشی نوشت: کاهش حمایت از تل‌آویو و نتانیاهو در میان جمهوری‌خواهان جوان حامی جنبش ماگا (MAGA)، در سال گذشته یکی از نگرانی‌های کلیدی دفتر نتانیاهو بوده است و اکنون صهیونیست‌ها با واقعیتی به نام افول نفوذ خود در واشنگتن و سایر مناطق آمریکا مواجه هستند؛ واقعیتی که بی‌تردید محصول جنایت‌های ضدبشری صهیونیست‌ها در جنگ غزه است.

ارسال نظر
captcha