|
سردار سلیمانی شر داعش را از منطقه دفع کرد
آیتالله العظمی مکارم شیرازی با تاکید بر اینکه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی منادی وحدت بود و شر داعش را از منطقه دفع کرد، اظهار داشت: به همین دلیل آمریکا اقدام به ترور این سردار مجاهد کرد و او را به شهادت رساند. این مرجع تقلید افزود: اگر امت اسلام اراده کند در مقابل دشمن بایستد حتما پیروز میشود؛ عراقیها اراده کردهاند آمریکاییها را اخراج کنند، این عزم و اراده بسیار قابل تحسین و البته قابل توسعه در عرصههای مختلف است.
ارسال به دوستان
کنایه تند محمدجواد ظریف به اروپا بهخاطر «عقبنشینی» در برابر تهدید تعرفهای آمریکا و رکب مجدد ترامپ به آنها:
اروپا شرافتش را فروخت
گروه سیاسی: در ادامه مواضع تند و تیز مقامات دولتی علیه اروپا و چند روز پس از آنکه حسن روحانی اروپاییها را ترسو خطاب کرده بود، محمدجواد ظریف عقبنشینی اروپا در مقابل آمریکا را فروختن شرافت کشورهای اروپایی تعبیر کرد.
به گزارش «وطن امروز»، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه عکسی از صفحه واشنگتنپست منتشر کرد که در آن نوشته بود: «ترامپ در داووس تهدید به اعمال تعرفههای جدید کرد». ظریف با اشاره به این تیتر واشنگتنپست نوشت: «متاسفم که میگویم؛ به شما گفته بودم وقتی 3 کشور اروپایی هفته گذشته بقایای برجام را فروختند تا از تعرفههای ترامپ اجتناب کنند، من هشدار دادم که این کار فقط او را حریصتر خواهد کرد». ظریف همچنین افزود: «اروپاییها پس از فروختن شرافت خود و از دست دادن هر گونه پایه اخلاقی و قانونی، باز شاهد یک تهدید تعرفهای جدید هستند». وزیر امور خارجه کشورمان در پایان توئیت خود نوشت: «اتحادیه اروپایی میبایست تلاش بیشتری برای اعمال حاکمیت خود انجام میداد».
اشاره ظریف به فروش بقایای برجام، بیانیه 3 کشور اروپایی مبنی بر آغاز به کار مکانیسم ماشه در قبال ایران است. 3 کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه هفته گذشته با صدور بیانیهای از آنچه «فعال کردن مکانیسم حل اختلاف» در این توافق بینالمللی خواندهاند، خبر دادند. این 3 کشور در بیانیه خود مدعی شده بودند این تصمیم به ناچار و پس از گامهای ایران برای کاهش تعهداتش در برجام اتخاذ شده است. اما رسانههای آمریکایی گزارش دادند این تصمیم اروپاییها پس از تهدید آنها توسط ترامپ گرفته شده است. بر اساس این گزارشها که مقامات آلمانی نیز آن را تأیید کردند، واشنگتن تهدید کرده بود تعرفه 25 درصدی بر خودروهای ساخت این 3 کشور اعمال خواهد کرد.
تهدید اروپا توسط ترامپ موجب رعب اروپاییها شد و آنها برای اعمال نشدن این تعرفه مکانیسم ماشه را علیه ایران فعال کردند.
ترامپ پس از آنکه اروپاییها تهدید او را جدی گرفتند بار دیگر از برگ افزایش تعرفههای خودرو استفاده و این بار اروپا را تهدید کرد در صورتی که توافق تجاری با اتحادیه اروپایی حاصل نشود، تعرفه ۲۵ درصدی بر خودرو اعمال خواهد کرد.
به بیان دیگر رئیسجمهور آمریکا با تهدید افزایش تعرفههای وارداتی خودرو از اروپا، امتیاز فعال کردن مکانیسم ماشه را از آنها دریافت کرد و حالا به دنبال دریافت امتیازاتی در حوزه توافق تجاری است.
* تعابیر جالب دولتیها از اروپا
ظریف پیش از این اواسط آذرماه نیز پس از آنکه 3 کشور اروپایی طرف برجام در نامهای به دبیرکل سازمان ملل متحد فعالیتهای موشکی ایران را مغایر قطعنامه 2231 عنوان کردند، اروپاییها را به لاپوشانی و بیکفایتی بدبختانه متهم کرده بود؛ او 14 آذرماه در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «جدیدترین نامه تروئیکای اروپایی به دبیرکل سازمان ملل، دروغ مذبوحانهای است تا بیکفایتی بدبختانه خودشان در اجرای حداقلیترین تعهدات ذیل برجام را لاپوشانی کنند». وی با به اشتراک گذاشتن تصاویری از ابطال قطعنامه 1929 شورای امنیت و تصویب برجام در این شورا، ادامه داد: «اگر تروئیکای اروپایی اندکی اعتبار جهانی میخواهد، میتواند با اعمال حق حاکمیتی و اختیارات خود به جای تسلیم شدن در برابر قلدری آمریکا، شروع کند».
انتقادات تند از رویه اروپاییها البته محدود به ظریف نبوده و چهارشنبه هفته گذشته یعنی یک روز پس از آغاز به کار مکانیسم ماشه توسط اروپا، روحانی هم با تعابیری کمسابقه اروپا را مورد خطاب قرار داد. وی که در جلسه هیات دولت سخن میگفت، خطاب به تروئیکای اروپایی گفت: «اینکه ادعا میکنید ایران دنبال سلاح هستهای است و ما نخواهیم گذاشت، اینگونه حرفها بیاساس، واهی و لاطائل است، لطفا تکرار نکنید و کنار بگذارید. درباره کشوری که پادمان و پروتکل الحاقی را اجرا میکند و نمایندگان و بازرسان آژانس براحتی در اینجا حضور دارند و دوربینهایشان در مراکز غنیسازی ما قرار دارد، اینگونه حرفها چه معنایی دارد؟» رئیسجمهور خطاب به طرفهای اروپایی تاکید کرد: «اگر قدم اشتباهی بردارید، ضرر خواهید کرد، راه درست را انتخاب کنید و راه درست این است که به برجام بازگردید». رئیسجمهور خطاب به سران کشورهای اروپایی خاطرنشان کرد: «شما در آب و هوا چه کردید؟ ترامپ برای شما چه کرد؟ شما در ناتو، در قبال این همه کارشکنی ترامپ چه کردید؟ شما در یونسکو که ترامپ از آنجا بیرون رفت، چه کردید؟ شما در حقوق بشر و شورای حقوق بشر که آمریکا خارج شد، چه کردید؟» روحانی ادامه داد: «کجا توانستید کاری کنید؟ شما 3 کشور اروپایی و همه کشورهای اروپایی یک نمونه بیاورید و بگویید در یک مورد چه کردید که دلمان گرم شود و بگوییم برای برجام هم بلد هستید یک کاری انجام دهید. شما هیچجا نتوانستید کاری کنید». همچنین روحانی خطاب به کشورهای اروپایی تاکید کرد: از مردم ایران بهخاطر ناتوانی، ضعف و ترستان در برابر آمریکا عذرخواهی کنید.
* فروپاشی اعتماد به اروپا
بیان تعابیری چون ترسو، بیکفایتی بدبختانه یا فروختن شرافت درباره اروپاییها توسط چهرههایی که حداکثر نرمش و همکاری با غرب و اروپا را در کارنامه خود داشتهاند، نشاندهنده اوج بیاعتمادی به اروپاییها در ایران است. چنانکه مقامات همین دولت طی 20 ماه گذشته به کرات از اعتماد به اروپا سخن گفته و حتی شخصی نظیر ظریف در مقاطعی کمکاری اروپا در انجام تعهدات برجامیاش را توجیه هم میکرد. از جمله پس از رونمایی صوری و کاغذی اروپا از سامانه موسوم به اینستکس و در شرایطی که عموم کارشناسان و حتی وزرایی چون بیژن زنگنه این سامانه را بدون واریز پول نفت به آن ناکارآمد توصیف کرده بودند، ظریف مدعی شد «اینستکس ارزش استراتژیک دارد». یا آذرماه سال گذشته و در شرایطی که انتقادات از بیتعهدی اروپاییها در کشور اوج گرفته بود، وزیر امور خارجه در اظهاراتی تاملبرانگیز مدعی فعالیتهای اروپا به نفع ایران آن هم به صورت مخفیانه شد تا به زعم او با مخالفت آمریکا مواجه نشود. با همه اینها این سوال مطرح است حالا و در شرایطی که مقامات دیپلماسی دولت هم بر بیاعتمادی اروپاییها تاکید دارند، طرح موضوعاتی توسط روحانی مبنی بر اینکه «اگر کسی بگوید من به دنیا کاری ندارم، کاملا درونگرا هستم و اقتصادم تمام مشکلاتش را حل میکند، من بلد نیستم» چه وجهی دارد؟ روحانی در حالی با صراحت از «بلد نبودن» اداره اقتصاد کشور بدون روابط خارجی سخن گفته که خود او در تمام سالهای ریاستش بر قوه مجریه با تحکم شدیدی هرگونه راهکار پیشنهادی از سوی کارشناسان و منتقدان اقتصادی را به سخره گرفته یا حداقل پشت گوش انداخته است. اگر رئیسجمهور در سال هفتم ریاست خود احساس میکند روابط خارجی کشور به آن شکل که انتظارش را داشته پیش نرفته و بلد نیست چنین اقتصادی را مدیریت کند، این نه علت ناکامی دولت، که معلول سیاستها و برنامههای دولت است. از زمان خروج آمریکا از توافق برجام 20 ماه میگذرد. 3 کشور اروپایی طرف برجام در این مدت به جای عمل به تعهدات خود بویژه در حوزههای خرید نفت و برقراری مبادلات اقتصادی و تجاری با ایران، صرفا وعده دادند. آنها نخست موضوعSPV را پیش کشیده و 13 آبان 97 را موعد اجرای تعهداتشان عنوان کردند، با این حال بهمنماه سال گذشته از یک شرکت ذیحسابی تحت عنوان اینستکس رونمایی کردند که با وجود گذشت یک سال از آن همچنان روی کاغذ مانده و اجرایی نشده است. خوب است حالا که مقامات دولتی از کشورهای اروپایی با عناوینی چون ترسو و بیشرف یاد میکنند، توضیح دهند خروجی این 20 ماه معطلی برای ایران و اقتصاد کشورمان چه بوده است.
***
همصدا با آمریکا
[مکرون خواستار محدود شدن برنامه موشکی ایران شد]
رئیسجمهور فرانسه با تکرار ادعای تلاش ایران برای دست یافتن به سلاح اتمی، خواستار گسترش توافق [هستهای] و شامل شدن برنامه موشکی بالستیک ایران شد.
به گزارش فارس، «امانوئل مکرون» دیروز از تمایلات خود برای گنجاندن برنامه موشکی بالستیک ایران در توافق جدید با ایران خبر داد. مکرون که به فلسطین اشغالی سفر کرده، در نشست خبری با «رووین ریولین» رئیس رژیم صهیونیستی، با بیان اینکه فرانسه درباره جاهطلبیهای هستهای ایران انعطاف نشان نمیدهد، گفت: «مصمم هستیم ایران هرگز به سلاح اتمی دست پیدا نکند». وی همچنین افزود: «ما میخواهیم توافق [هستهای] با ایران را به برنامه موشکی بالستیک آن گسترش دهیم... با این حال، هر کاری بتوانیم برای جلوگیری از بیثبات شدن منطقه انجام میدهیم». به گزارش «وطن امروز»، آذرماه سال گذشته نیز در آستانه برگزاری کمیسیون مشترک برجام و در ادامه همراستایی اروپا با آمریکا علیه کشورمان، 3 کشور اروپایی طرف برجام به جای اینکه پاسخگوی بیتعهدی خود در توافق هستهای باشند، در نامهای به دبیرکل سازمان ملل متحد فعالیتهای موشکی ایران را مغایر قطعنامه 2231 عنوان کردند. ادعای اروپاییها علیه برنامه موشکی ایران در حالی است که این کشورها از زمان روی کار آمدن دولت ترامپ، همصدا با آمریکا نسبت به فعالیتهای موشکی و نفوذ منطقهای ایران موضع منفی و مداخلهجویانهای داشتهاند. هرچند برخی جریانها در کشورمان تلاش داشتهاند از اروپا چهره پلیس خوب را در مقابل آمریکاییها ارائه داده و با طرح موضوع برجام اروپایی، توافق هستهای را با تروئیکای اروپایی ادامه دهند اما مرور مواضع و اقدامات آلمان، انگلیس و فرانسه طی 20 ماه گذشته نهتنها نشانی از شکاف میان این کشورها و آمریکا ندارد، بلکه حاکی از یک تقسیم کار حرفهای برای مجاب کردن ایران به ادامه حضور در برجام، تعطیلی صنعت هستهای و تاثیرگذاری بیشتر تحریمهای ضدایرانی بوده است. نخستین نشانههای همراهی اروپا با آمریکا بر سر موضوع موشکی و منطقهای ایران در جریان سفر سال گذشته رئیسجمهور فرانسه به آمریکا هویدا شد. اردیبهشتماه 97 امانوئل مکرون پس از دیدار و مذاکره با دونالد ترامپ اعلام کرد کشورش معتقد است باید محدودیتهای بیشتری هم در حوزه هستهای و هم در حوزههای موشکی و منطقهای علیه ایران اعمال شود. مکرون گفت در کنار برجام باید یک توافق جدید نیز شکل بگیرد.
***
روحانی خطاب به 3 کشور اروپایی:
[به یک تعهدتان هم عمل نکردید]
رئیسجمهور خطاب به 3 کشور اروپایی تاکید کرد: دوستان اروپایی دچار خطا و اشتباه نشوند، آمریکا یک خطای بزرگی را در خروج از برجام و زیر پا گذاشتن تعهدات خود مرتکب شد که یک خطای بزرگ اخلاقی، سیاسی، حقوقی و حتی نسبت به احترام به قوانین و مقررات بینالمللی و سازمان ملل بود.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر ریاستجمهوری، حسن روحانی دیروز در جلسه هیأت دولت افزود: آمریکا همچنین در به شهادت رساندن سردار بزرگ کشورمان هم خطای بزرگ دیگری مرتکب شد.
رئیسجمهور با تاکید بر اینکه آمریکا خطا کرده و جزای آن را خواهد دید، خطاب به 3 کشور اروپایی گفت: آیا شما هم میخواهید خطا و اشتباه کنید؟
رئیسجمهور تاکیدکرد: شما بعد از خروج آمریکا، مگر به ما 11 تعهد ندادید که به آن عمل کنید؟ به کدام یک از آنها عمل کردهاید؟ بیتردید وفای عهد، اخلاق، تاریخ و شرافت بالاتر از تعرفه ماشین است. انسان که شرافت و عهدش را به خاطر تعرفه زیر پا نمیگذارد!
روحانی خاطرنشان کرد: حالا کسی که این تعهد را زیر پا گذاشت تصور میکرد که میتواند با اینکار ملتی را شکست دهد. شما که میدانید ملت ایران را نمیتوان با اینگونه اقدامات شکست داد، پس چرا به تعهد خود عمل نمیکنید؟
رئیسجمهور خطاب به کشورهای اروپایی تصریح کرد: ما داخل برجام هستیم؛ هر روزی هم که شما به تعهد کاملتان برگردید، همان روز ما نیز نسبت به آن متعهد خواهیم بود و اگر برنگردید، هر چقدر شعار بدهید و اجتماع و جلسه تشکیل دهید و تهدید کنید، بیارزش است.
روحانی تصریح کرد: به 3 کشور اروپایی تاکید میکنم اگر تخلفی کردید و تعهدی را زیر پا گذاشتید، مسؤول تمام تبعات آن شما هستید.
وی گفت: در جایی که نمیخواهید کاری بکنید، نگویید ناتوان و ضعیف هستید. چطور در جایی که میخواهید تخلف کنید، توانمند میشوید؟ جایی که باید به عهد خود عمل کنید ناتوان میشوید و میگویید آمریکا فشار میآورد و نمیتوانید و از ما عذرخواهی میکنید اما چطور علیه ملت ایران، یک مرتبه توانمند میشوید؟ وقتی نسبت به ملت ایران میخواهید تعهدات را عمل کنید، سر را به زیر میاندازید و میگویید ناتوان هستید.
ارسال به دوستان
اخبار
اخبار مرتبط با خانواده شهید سلیمانی صرفا از طریق سپاه منتشر میشود
در پی انتشار اخبار جعلی و نسبت دادن برخی موارد نادرست به اعضای خانواده سردار سپهبد شهید حاجقاسم سلیمانی در فضای مجازی، خانواده این سردار دلاور اسلام در پیامی خطاب به ملت ایران، از اطلاعرسانی اخبار مربوط به این خانواده از طریق رسانه ملی یا روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خبر دادند. به گزارش تسنیم، متن پیام خانواده سردار شهید حاج قاسم سلیمانی به این شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
ملت شریف و عظیمالشان ایران اسلامی
با قدردانی و سپاس از الطاف و ابراز محبتهای بیدریغ و وصفناپذیر شما مردم فهیم، مومن، انقلابی و قدرشناس؛ از آنجا که پس از شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی، در فضای رسانهای و شبکههای اجتماعی، برخی اخبار کذب و جعلی و اظهارنظرهای نادرست به اعضای خانواده آن شهید عزیز نسبت داده شده است و با توجه به شرایط جاری و پیش روی کشور و احتمال تکرار و افزایش اقدامات مشابه، به منظور جلوگیری از سوءاستفادههای محتمل به استحضار میرساند هرگونه اخبار مربوط به این خانواده صرفا از طریق رسانه ملی و یا روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منتشر و به آگاهی عموم رسانده خواهد شد.
همواره محتاج دعای خیر امام و امت اسلامی هستیم.
خانواده شهید حاج قاسم سلیمانی
***
خانواده شهید سلیمانی خواستار بخشش فرد اهانتکننده به تصویرحاج قاسم در محاکم قضایی شدند
مرام حاجقاسم زنده است
برادر شهید سلیمانی در مصاحبه با خبرگزاری صداوسیما گفت: از مسؤولان و مراجع میخواهیم پرونده آن فردی که به عکس شهید حاج قاسم سلیمانی اهانت کرده بود، مختومه شود، زیرا اقدام احساسی وی حتما قابل بخشش است. گفتنی است روز گذشته فرمانده انتظامی تهران بزرگ از شناسایی و بازداشت فردی که چند روز پیش به تصویر و بنر سردار سلیمانی اهانت کرده بود، خبر داد.
***
اطلاعیه سپاه خوزستان درباره شهادت فرمانده بسیج دارخوین
سپاه حضرت ولیعصر(عج) خوزستان درباره شهادت فرمانده ناحیه مقاومت بسیج دارخوین اطلاعیهای صادر کرد. در بخشی از این اطلاعیه آمده است: بدین وسیله به اطلاع امت شهیدپرور خوزستان میرساند سروان پاسدار عبدالحسین مجدمی مقدم از پاسداران مجاهد و تلاشگر ناحیه مقاومت بسیج شادگان شب گذشته به فیض شهادت نائل گردید. سپاه ولیعصر(عج) خوزستان ضمن تبریک و تسلیت شهادت این عزیز مجاهد به حضرت بقیهالله الاعظم ارواحنا فداه و نایب بر حقش امام خامنهای و عموم مردم شهیدپرور خوزستان بویژه خانواده مکرم آن شهید، از خداوند متعال علو درجات برای روح آن شهید بزرگوار و صبر جمیل برای بازماندگان مسألت دارد. به گزارش فارس، سروان پاسدار عبدالحسین مجدمی، فرمانده مقاومت بسیج شهر دارخوین شادگان سهشنبه شب در مقابل خانهاش با ضرب گلوله افراد ناشناس به شهادت رسید.
***
وزیر خارجه سعودی: آماده مذاکره با ایران هستیم
وزیر خارجه عربستان سعودی با اشاره به پیشنهادهای بسیاری از کشورها برای میانجیگری میان ریاض و تهران اظهار داشت که کشورش آماده مذاکره با ایران است. به گزارش تسنیم به نقل از رویترز، «فیصل بنفرحان» طی اظهاراتی اعلام کرد از اینکه در منطقه از هرگونه تنش با ایران جلوگیری میشود، خرسند است. بنفرحان با نادیده گرفتن سیاستهای تهاجمی و مداخلهجویانه کشورش در امور منطقه عربی، از جمله جنگ خونین یمن، مدعی شد: «ما از مذاکره (با ایران) استقبال میکنیم، مشروط بر اینکه ایران اذعان کند که نمیخواهد از طریق خشونت از عوامل منطقهای خود حمایت کند». وزیر سعودی در ادامه افزود: «کشورهای بسیاری پیشنهاد میانجیگری برای مذاکره با ایران را مطرح کردهاند».
***
حکم انگلیسی درباره پول بلوکه ایران
دادگاه تجدیدنظر درباره سود بدهی انگلیس به ایران بر سر قرارداد خرید تانکهای چیفتن در دهه ۷۰ میلادی روز گذشته برگزار شد. به گزارش ایسنا، بنا بر گزارش شبکه بیبیسی، دولتهای ایران و انگلیس در واقع بر سر سودی که به این بدهی تعلق میگیرد، اختلاف نظر دارند. سال گذشته (میلادی) دادگاه عالی لندن حکم داد که این سود به دلیل تحریمهای اتحادیه اروپایی قابل پرداخت نیست. مبلغ این سود بالغ بر ۲۱ میلیون و ۷۰۰ هزار پوند (بیش از ۲۸ میلیون و ۳۷۰ هزار دلار) اعلام شده است. به گزارش بیبیسی، در این دادگاه ادعا شده است اصل پول و سود آن به دلیل تحریمها (بانکی) قابل پرداخت نیست مگر آنکه مجوز خاصی در این زمینه صادر شود. ایران پیش از وقوع انقلاب سفارش خرید یکهزار و ۵۰۰ تانک چیفتن و خودروی زرهی را داده بود که با انقلاب اسلامی، این قرارداد لغو شد اما مبالغ واریز شده از سوی دولت ایران به لندن هرگز بازپرداخت نشده است.
***
ترکیه: با تحریمها علیه ایران مخالفیم
وزیر خارجه ترکیه روز گذشته در یک پنل در مجمع جهانی اقتصاد در داووس با موضوع خاورمیانه و شمال آفریقا بار دیگر بر مخالفت کشورش با تحریمها علیه ایران تاکید کرد. بنا بر گزارش تله تریدر، مولود چاووش اوغلو در بخشی از سخنانش مدعی شد عراق به دلیل تنش میان ایران و آمریکا در معرض خطر از دست دادن ثبات خود قرار دارد. چاووش اوغلو همچنین خاطرنشان کرد ترکیه نمیخواهد عراق به محل مناقشه میان تهران و واشنگتن تبدیل شود.
ارسال به دوستان
خط تخریب شورای نگهبان توسط مقامات دولتی با چه هدفی پیگیری میشود؟
آیتالله جنتی: رئیسجمهور مردم را مأیوس نکند
گروه سیاسی: روز گذشته آیتالله احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان از اظهارات اخیر رئیسجمهور درباره بررسی صلاحیتها و سوءاستفاده وزیر خارجه آمریکا از آن گلایه کرد.
به گزارش «وطن امروز»، آیتالله جنتی در جلسه شورای نگهبان در این باره گفت: در شرایط فعلی، کشور نیاز به آرامش و امیدآفرینی دارد و آقای رئیسجمهور نباید اظهاراتی داشته باشد که خدای نکرده افکار عمومی را نگران کند یا موجب یأس مردم شود و مورد سوءاستفاده دشمنان قرار گیرد. شورای نگهبان از تایید یا رد صلاحیت هیچ فردی منتفع یا متضرر نمیشود و برایش این جناح یا آن جناح فرقی ندارد و فقط به امر قانون عمل میکند. آیتالله جنتی در ادامه خطاب به اعضای شورای نگهبان تاکید کرد: باید در کمال دقت در این مرحله شکایات داوطلبان بررسی شود تا کسانی که حداقل شرایط قانونی را دارند در جمع داوطلبان قرار گیرند.
روحانی چهارشنبه هفته گذشته در کنایهای آشکار به شورای نگهبان گفت: «به مردم نگوییم که در برابر یک صندلی مجلس ۱۷ نفر، ۱۷۰ یا۱۷۰۰ نفر کاندیدا هستند، ببینیم از چند جناح ۱۷۰۰ نفر کاندیدا هستند؟ ۱۷ نفر از چند جناح، از یک جناح؟ این که انتخابات نمیشود. مثل اینکه در مغازهای از یک جنس، ۲ هزار عدد وجود داشته باشد. مردم تنوع میخواهند. بگذارید در میدان انتخابات همه احزاب و گروهها شرکت کنند، قطعا ضرر نمیکنید. با یک جناح نمیشود کشور را اداره کرد. کشور متعلق به همه است». این سخن روحانی البته بیجواب نماند و کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در توئیتی نوشت: «جنجال برای تأیید افراد فاقد صلاحیت تازگی ندارد اما پیشگامی رئیسجمهور در این پروژه ضدملی تأسفبار است، البته نمیدانستیم عدم تأیید بستگان به معنی حذف جناحهای دیگر است». این توئیت که اشارهای ضمنی به ردصلاحیت داماد روحانی نیز داشت باعث عصبانیت بیش از پیش دولتمردان شد و روابط عمومی دفتر رئیسجمهور را مجبور به انتشار بیانیهای در محکومیت کدخدایی کرد. اما انتشار بیانیه نیز پایان کار نبود تا روز گذشته محمود واعظی در حملهای جدید به کدخدایی بگوید: «سخنگوی شورای نگهبان هر کسی هر چه بگوید جواب او را میگوید؛ نمیشود که همه ناحق باشند و فقط سخنگوی شورای نگهبان حق باشد».
واعظی که در حاشیه جلسه هیأت دولت در جمع خبرنگاران سخن میگفت، درباره خط تخریب وجهه شورای نگهبان اینگونه ادامه داد: اگر رد صلاحیتها بر اساس قانون باشد و کسی تخلف اعم از اقتصادی، اخلاقی و هر چه که قانون مشخص کرده، مرتکب شده باشد، دولت به هیچ وجه درباره این نوع رد صلاحیتها مطلبی را مطرح نمیکند اما گزارشهایی که ما از افرادی که جزو نمایندگان فعلی مجلس محسوب میشوند و همچنین آنهایی که نماینده فعلی نیستند دریافت کردهایم اینگونه است که برخی از آنها رفتهاند صحبت کردهاند و به آنها اعلام شده که شما از برجام حمایت کردهاید یا اینکه از دولت طرفداری کردهاید؛ چیزهایی از داوطلبان کاندیداتوری سوال میکنند یا اینکه چیزهایی در پرونده آنها قرار میدهند در حالی که این موضوعات مربوط به تفکر و اندیشهای است که مردم به آن رأی دادند و در دولت وجود دارد؛ برجام چیزی نیست که فردی که از آن حمایت کرده این حمایتش الان تبدیل به نقطه ضعف او و دلیل رد صلاحیتش شود.
در همین زمینه، چند ماه پیش نیز پس از برگزاری دادگاه برادر حسن روحانی، وی در سخنرانی جنجالی یزد حملات متعددی به قوه قضائیه وارد و سعی خود را معطوف به مشروعیتزدایی از روند ورود این قوه در جریان برخورد با مفسدان اقتصادی کرده بود تا بار دیگر این سوال مطرح شود که آیا دعوای سیاسی روحانی با سایر نهادها رنگ و بویی از دعوای خانوادگی دارد یا خیر؟
* نمایندهای که به دنبال تبرئه قاچاقچیان بود
بحثها و گمانهزنیها پیرامون رد صلاحیت تعداد قابل توجهی از نمایندگان مجلس دهم باز هم پای کدخدایی را به اخبار باز کرد. سخنگوی شورای نگهبان که مدتی پیش دلیل ردصلاحیت عمده نمایندگان مورد نظر را مسائل مالی آنها دانسته بود و همین گفته او با واکنشهایی از سوی برخی نمایندگان و رئیس مجلس نیز مواجه شده بود، روز گذشته با اشاره به جزئیات پرونده یکی از نمایندگان رد صلاحیت شده با استناد به گزارش یکی از مراجع رسمی، گفت: بر اساس این گزارش، تخلفاتی از این فرد گزارش شده که یکی از آنها، دخالت در امور اجرایی با تهدید شماری از مدیران و مسؤولان محلی شهرستان و استان حوزه انتخابیه او است. وی تلاش برای تبرئه متهمان در حوزه قاچاق را از دیگر تخلفات این نماینده مجلس دانست و افزود: این موضوع را مراجع رسمی نوشتهاند، نه اینکه موضوع در حد پیگیری ساده برای دفاع از یک شهروند آن هم با تصور بیگناهی او بوده باشد، بلکه تلاش برای تبرئه فردی بوده است که قاچاقچی کلان و تخصصی محسوب میشود و وضعیتش معلوم است. کدخدایی تصریح کرد: وقتی این نماینده از چنین فردی حمایت و کارش را پیگیری میکند سبب بروز مسأله برای دستگاههای ما میشود؛ لابی کردن و کارچاقکنی در حوزههای اقتصادی با همکاری شرکتها و نهادهای مختلف، مسائلی است که وجود دارد. وی با اشاره به این مسأله که این مسائل را برای خود نماینده یاد شده نیز توضیح دادهاند، گفت: اگر چه ممکن است بگوید اینگونه نبوده و موضوع به شکل دیگری است اما به هر حال، مرجعی رسمی مستنداتی را درباره این تخلفات فرستاده است و ما آن مستندات را اعلام میکنیم. وی رانتخواری و سوءاستفاده از موقعیت نمایندگی و خرید چند هکتار از اراضی مرغوب در یک محل را از دیگر نمونههایی برشمرد که باعث ردصلاحیت برخی نمایندگان شده است و گفت: در این تخلف، این نمایندگان از یک سو این زمینها را به عناوین مناطق آزاد، ویژه و گردشگری میگیرند و از سوی دیگر، پیگیری میکنند تا با زد و بندهای مالی، تسهیلات بانکی دریافت کنند.
* توجیه باخت احتمالی
جنجالهای مقامات دولتی علیه شورای نگهبان که واکنش مقامات این شورا را به دنبال داشته در حالی است که کمتر از یک ماه دیگر تا نخستین انتخاباتی که قرار است بعد از اردیبهشت 96 برگزار شود زمان باقی مانده است، انتخاباتی که سوای تاثیرپذیریاش از حوادث چند ماه اخیر، میتواند به عنوان آغازی برای تغییر ریل سیاسی کشور نیز شناخته شود و شاید همین احتمال بیش از هر چیز روحانی و دولتمردان وی را به تکاپو انداخته است. دولت در شرایطی که در عمده عرصهها تحت فشار زیادی از سوی افکارعمومی قرار دارد، از دست دادن مجلس دهم را که بیشترین همراهی را با وی داشته است به مثابه سناریویی خطرناک میبیند.
قابل پیشبینیترین واکنش نسبت به این خطر، آغاز حملات به شورای نگهبان و سلیقهای و غیرمردمی تفسیر کردن انتخابات دوم اسفندماه بود تا در حالی که بخش قابل توجهی از اصلاحطلبان و حامیان دولت از ماهها قبل و پیش از آغاز پروسه بررسی صلاحیت کاندیداها خبر از شکست حتمی خود داده بودند، این شکست به شکلی دیگر و ذیل بهانه عدم تاییدصلاحیت کاندیداهای طرفدار دولت معنا شود.
* نیاز ضروری به ورود قوه قضائیه
بالا گرفتن گمانهزنیها پیرامون علت ردصلاحیت نزدیک به 90 کاندیدای حاضر در مجلس دهم و مطالبی که سخنگوی شورای نگهبان پیرامون علت اقتصادی عمده این ردصلاحیتها به زبان آورد، باعث شد بار دیگر لزوم ورود قوه قضائیه به این پروسه و محاکمه نمایندگانی که فساد اقتصادیشان ثابت میشود مطرح شود. در همین زمینه، هفته گذشته نیز احمد توکلی، رئیس هیأتمدیره دیدهبان شفافیت و عدالت با ارسال نامهای به رئیس قوهقضائیه خواستار پیگرد قضایی نمایندگانی شد که توسط شورای نگهبان به دلایل انحراف مالی و سوءاستفاده از جایگاه رد صلاحیت شدهاند. وی در بخشی از نامه خود آورده بود: «کوتاه کردن دست خائنان از بیتالمال و جلوگیری از ورود آنها به خانه ملت اقدام قابل تقدیر و امیدبخش شورای محترم نگهبان است اما این خیانتها به هیچ وجه نباید فراموش شود و دیگر نباید اجازه داد نمایندگان ردصلاحیت شده بعد از دوره نمایندگی به حال خود رها شوند یا در مسؤولیتهای دیگری به بیتالمال نزدیک شوند».
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|