|
سقوط ادامهدار شاخص کل تا پله ۵۳۴ هزار واحدی
شاخص کل بازار سرمایه که اولین روز از معاملات را با ریزش 5 هزار و ۹۸۰ واحدی به پایان برد، پس از تعطیلی یک روزه بازار، مجددا با ریزش همراه شد و در دومین روز از معاملات خود با افت 7/2 درصدی معادل ۱۴ هزار و ۸۰۸ واحد به کانال ۵۳۴ هزار و ۳۷۶ واحدی سرازیر شد. همچنین شاخص کل هموزن نیز با کاهش 91/1 درصدی معادل 3 هزار و ۵۳۱ واحد رو به سراشیبی گذاشت و به ۱۸۰ هزار و ۹۶۹ واحد رسید.
ارسال به دوستان
عربستان پس از مخالفت روسیه با همراهی در کاهش تولید نفت جنگ قیمتی را آغاز کرد
کینه شتری
«وطن امروز» گزارش میدهد؛ پس از مخالفت روسیه برای کاهش تولید نفت عربستان در پی افزایش سهم خود از بازار با تخفیفهای ویژه است
حمید کمار*: جلسه جمعه گذشته اوپک پلاس را شاید بتوان آغاز جنگی طولانی در حوزه انرژی دانست. شاید هیچ کس انتظار نداشت خروجی جلسه جمعه اوپک پلاس که هدف آن «کاهش تولید برای افزایش قیمت نفت» بود، به بزرگترین افت قیمت در یک دهه گذشته منتهی شود؛ افت قیمتی که با «مخالفت روسیه با همراهی در کاهش تولید نفت» آغاز شد و اکنون به جنگ قیمتی عربستان رسیده است.
*روزنامهنگار
***
در اوپک پلاس چه گذشت؟
همه چیز از کرونا شروع شد. انتشار اخبار شیوع کرونا باعث افت محسوس تقاضا در بازار جهانی و در نتیجه افت قیمت نفت شد. روند کاهش قیمت نفت تا جایی ادامه یافت که قیمت هر بشکه نفت خام برنت که در آغاز سال 2020 میلادی در محدوده 65 دلار به ازای هر بشکه معامله میشد، با افتی حدود 20 دلاری (معادل 30 درصد) به حدود 46 دلار به ازای هر بشکه برسد. همین مسأله باعث تقویت انگیزه تولیدکنندگان نفت برای کاهش تولید و عرضه نفت شد. بر همین اساس قرار شد جلسه صدوهشتادوهشتم اوپک پنجشنبه هفته گذشته در وین برگزار شود و اعضای این سازمان درباره کاهش تولید و عرضه نفت تصمیمگیری کنند. در نهایت عصر روز پنجشنبه خبری به نقل از بیژن زنگنه، وزیر نفت کشورمان مبنی بر موافقت اعضای اوپک برای کاهش 5/1 میلیون بشکهای منتشر شد؛ توافقی که البته به موافقت و همراهی غیراوپکیها بویژه روسیه مشروط بود. پیش از آن اخباری مبنی بر مخالفت روسیه با کاهش عرضه نفت نسبت به میزان فعلی منتشر شده بود. با این حال اعضای اوپک امیدوار بودند غیراوپکیها و در رأس آنها روسیه، بخشی از کاهش 5/1 میلیون بشکهای را تقبل کنند. روز جمعه فرا رسید و اعضای اوپک به امید موافقت روسیه با کاهش 5/1 میلیون بشکهای، مذاکرات با نمایندگان روس را آغاز کردند. پاسخ تزارها به اصرار اوپکیها اما شوکهکننده بود؛ «متاسفیم»! روسیه با هرگونه کاهش در تولید و عرضه نفت مخالفت کرد تا به این ترتیب توافق روز پنجشنبه گذشته اوپک برای کاهش 5/1 میلیون بشکهای هم از بین برود. استدلال روسیه برای مخالفت با کاهش تولید نفت این بود که با این اقدام، آمریکا تولید نفت خود را افزایش میدهد و باعث کاهش سهم اوپک پلاس از بازار نفت میشود.
***
زنگنه: نتیجه نشست غیرمنتظره بود
بیژن زنگنه، وزیر نفت درباره ناکامی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش برای توافق درباره تمدید و تشدید کاهش تولید نفت، گفت: نتیجه نشست اخیر برای من غیرمنتظره بود. زنگنه اضافه کرد: باید بگویم که اوپک اکنون همچون یک پیرمرد است با ۶۰ سال سن و اوپک پلاس یک کودک نوپاست حداکثر با 2 سال سن اما پایان هشتمین نشست مشترک اوپک و غیراوپک یک نتیجه بسیار بد برای این اتحاد بود. وزیر نفت تصریح کرد: به نظر من لازم است اعضای اوپک همانند گذشته به خودشان متکی باشند و تصمیمی نگیرند که نیازمند پذیرش کشورهای غیرعضو اوپک باشد. غیراوپک تنها روسیه و تا حدی مکزیک و عمان است. عمان همواره با تصمیم اوپک همراه بوده و این همراهی یک مسأله تازه نیست اما روسیه بازیگر اصلی در این زمینه است. زنگنه با تاکید بر جایگاه اوپک گفت: به نظر من لازم است اوپک نقش خود را در بازار درک و ایفا کند. این به آن معنا نیست که ما به همکاری و کمک دیگران، بویژه روسیه نیاز نداریم اما اگر میخواهیم زندگی اوپک را با اتحاد با دیگران ادامه دهیم، باید بیشتر بر تصمیمهای اوپک و این سازمان تکیه کنیم.
***
انتقام سعودیها از تزارها
مخالفت روسیه با کاهش 5/1 میلیون بشکهای اما با واکنش تندی از سوی عربستانیها مواجه شد. رویترز روز گذشته در گزارشی به نقل از منابع آگاه نوشت: عربستان سعودی که بزرگترین صادرکننده نفت جهان است، روز شنبه جنگ قیمت را با کاهش چشمگیر فروش نفت خود در بازارهای خارجی آغاز کرد که بیشترین میزان کاهش قیمت در ۲۰ سال اخیر بوده است و تخفیفهای کمسابقهای به خریداران آسیا، اروپا و آمریکا عرضه کرد تا پالایشگاهها را به خرید نفت سعودی به جای نفت دیگران تشویق کند. رویترز همچنین در بخش دیگری از این گزارش نوشت: همزمان عربستان سعودی به طور محرمانه به برخی از فعالان بازار اعلام کرد که میتواند در صورت نیاز، تولیدش را افزایش دهد و حتی ۱۲ میلیون بشکه در روز نفت تولید کند. در شرایطی که شیوع ویروس کرونا باعث افت شدید تقاضا شده، باز کردن شیرهای نفت، بازار را به هرجومرج بیشتری خواهد کشاند. هدف عربستان از این اقدامات اما بر همه آشکار است. عربستان در تلاش است با افزایش چشمگیر سهم خود از بازار و کاهش شدید قیمت نفت، روسیه را به میز مذاکره برگرداند و وادار به پذیرش کاهش عرضه نفت کند. این اقدام عربستان اما هزینههای سنگینی را به این کشور تحمیل کرد. شکست مذاکرات اوپکپلاس که خود عاملی برای کاهش قیمت نفت بود، با این اقدام عربستان تجمیع شد تا شدیدترین افت قیمت نفت در یک دهه گذشته ثبت شود. در کنار این دو عامل، نزدیک شدن به پایان توافق قبلی اوپک پلاس برای فریز نفتی هم به ریزش قیمت نفت کمک کرد. توافق قبلی اوپک پلاس در پایان ماه جاری میلادی (20 روز دیگر) منقضی میشود و در صورت تمدید نشدن آن باید منتظر سرازیر شدن 1/2 میلیون بشکه نفت جدید به بازار بود.
این موضوع بالطبع باعث کاهش شدید درآمدهای نفتی سعودیها و افزایش کسری بودجه این کشور میشود. هر چند سعودیها به لطف ذخایر ارزی هنگفت خود، ترسی از کسری بودجه نخواهند داشت اما تبدیل این رویداد به جنگی اقتصادی میان 2 غول انرژی جهان یعنی عربستان و روسیه، امیدها برای پایان سریع این وضعیت را کمرنگ کرده است. علاوه بر محدود شدن درآمدهای نفتی سعودیها، ارزش سهام آرامکو هم با افتی حدودا 15 درصدی مواجه شد.
***
مصرفکنندگان، خوشحال از شکست مذاکرات اوپکپلاس
افت شدید قیمت نفت اما بیش از همه، مصرفکنندگان نفت و بنزین را خوشحال میکند. در این میان قیمت بنزین هم در پی افت قیمت نفت، با کاهشی قابل توجه رو به رو شد. بر همین اساس قیمت هر گالن بنزین که تا پیش از نشست اوپک پلاس در محدوده 5/1 دلار بود، پس از شکست مذاکرات اوپک پلاس، با افتی حدود 30 درصدی به حدود یک دلار برای هر گالن رسید. این رقم کمترین مقدار از مارس 2016 تا امروز بوده است.
***
سقوط نفت ادامهدار است؟
هر چند اقدام عربستان در آغاز جنگ قیمتی، احتمالا ماجرای عرضه بیش از نیاز بازار و در نتیجه قیمت پایین نفت را به درازا بکشاند اما از سوی دیگر افت شدید قیمت نفت و ورود آن به کانال 30 و احتمالا 20 دلاری، عرضه نفت شیل را غیراقتصادی و محدود میکند. همین عامل میتواند باعث تثبیت قیمت نفت شود. به بیان دیگر انتظار نمیرود قیمت نفت به طرز قابل اعتنایی کمتر از 30 دلار شود و یا حتی به کمتر از 20 دلار برسد.
ارسال به دوستان
وعدهای که محقق شد
بنیاد برکت و ایجاد 120 هزار شغل در سال رونق تولید ملی
بنیاد برکت ستاد اجرایی فرمان امام با عمل به وعدههایش در سال رونق تولید ملی، 120 هزار شغل اجتماعمحور را در مناطق محروم کشور ایجاد کرد.
مدیرعامل بنیاد برکت با اعلام این خبر و با اشاره به تحقق وعدههای این بنیاد برای اشتغالزایی در سال 1398 گفت: با راهاندازی 40 هزار طرح اشتغالزایی اجتماعمحور در مناطق محروم روستایی و کمترتوسعهیافته کشور، 120 هزار فرصت شغلی در این مناطق ایجاد شده است. امیرحسین مدنی ادامه داد: 31 استان، 191 شهرستان و 6 هزار و 103 روستا در سال 98 تحت پوشش فعالیتها و اقدامات بنیاد برکت در حوزه اشتغالزایی قرار داشتند. مدیرعامل بنیاد برکت با اشاره به حضور و فعالیت تسهیلگران این بنیاد در مناطق محروم اظهار داشت: 40 هزار طرح اشتغالزایی ایجاد شده در سال 98، حاصل تلاشهای شبانهروزی و جهادی 428 مجری و تسهیلگر در مناطق محروم و کمتر برخوردار است. مدنی تصریح کرد: بنیاد برکت در ابتدای سال 98، راهاندازی 13 هزار طرح اشتغالزایی و ایجاد 39 هزار شغل را پیشبینی کرده بود که این رقم به 40 هزار طرح و 120 هزار شغل افزایش یافت. به گفته مدیرعامل بنیاد برکت، برای راهاندازی 120 هزار شغل مذکور در سال 1398 بیش از 36 هزار میلیارد ریال اعتبار تخصیص یافته است.
مدنی خاطرنشان کرد: این تعداد فرصت شغلی در رستههایی همچون پرورش دام سبک و سنگین، مشاغل فنی و خدماتی، صنایع دستی، پرورش زنبور عسل، تولید فرش دستبافت، پرورش مرغ و بلدرچین و... ایجاد شده است. وی افزود: بنیاد برکت در سال 1397 نیز 10 هزار طرح اشتغالزایی اجتماعمحور را راهاندازی کرده که ایجاد 30 هزار شغل را به دنبال داشته است. مدیرعامل بنیاد برکت با تاکید بر تمرکز فعالیتهای این بنیاد بر مبحث اشتغالزایی بیان کرد: با توجه به منویات رهبر معظم انقلاب و سیاستهای ابلاغی از سوی ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) مبنی بر توانمندسازی مناطق محروم از طریق فراهم آوردن فرصتهای کسبوکار، بنیاد عمده فعالیتها و اقدامات خود را بر ایجاد اشتغال در مناطق روستایی و کمتر توسعهیافته متمرکز کرده است. وی ادامه داد: برای این منظور به مدت 2 سال مطالعاتی روی مدلهای اشتغالزایی در مناطق روستایی انجام و در نهایت، مدل اقتصادی اشتغالزایی اجتماعمحور طراحی و عملیاتی شد.
مدنی یادآور شد: اجرای طرحهای اشتغالزایی اجتماعمحور بنیاد برکت و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق محروم روستایی، علاوه بر توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی و ارتقای سطح زندگی و معیشت، مهاجرت معکوس را در این مناطق به دنبال داشته است. مدیرعامل بنیاد برکت با اشاره به اینکه این مشاغل با سرمایههای کم و توسط خود مردم ایجاد میشود، تصریح کرد: زنان جامعه نقش محوری را در اجرای این طرحها دارند، تا جاییکه 41 درصد از 40 هزار طرح اشتغالزایی بنیاد توسط بانوان اجرا شده است. وی اظهار امیدواری کرد با اجرای طرحهای اشتغالزایی بنیاد در 10 سال آینده، علاوه بر توقف کامل روند مهاجرت به شهرها، شاهد مهاجرت معکوس و بازگشت به روستاها باشیم. مدنی تصریح کرد: عمده طرحهای اشتغالزایی بنیاد برکت در روستاهای بیش از 50 خانوار اجرایی میشود البته در 20 درصد روستاهای ما کمتر از 50 خانوار ساکن هستند که طرحهایی نیز برای این روستاها در نظر گرفته شده است.
مدیرعامل بنیاد برکت رونق تولید را از دیگر نتایج اجرای طرحهای اشتغالزایی این بنیاد عنوان کرد و گفت: با اجرای این طرحها در یکسال گذشته، 22 هزار و 500 تن گوشت قرمز و 2 هزار تن گوشت سفید تولید شده است. همچنین 26 هزار مترمربع فرش هم در قالب این طرحها بافته شده است. مدنی در پایان یادآور شد: بنیاد برکت هیچگونه محدودیتی برای حمایت از کارآفرینان در روستاهای محروم کشور قائل نیست و با تمام توان در کنار مردمان این مناطق ایستاده است. این بنیاد همچنین با پیشبینی پشتیبان و بازار فروش برای محصولات تولیدی، یک زنجیره اقتصادی را تشکیل میدهد که اشتغال پایدار را به دنبال دارد.
ارسال به دوستان
اخبار
جلسه تعیین حداقل دستمزد کارگران به بعد موکول شد
جلسه شورای عالی کار برای تعیین حداقل دستمزد کارگران در سال 1399 که طبق دعوتنامه قبلی قرار بود روز سهشنبه 20 اسفند برگزار شود، طبق گفته مسؤولان وزارت کار به هفته آینده موکول شد. برخلاف سالهای قبل که چندین جلسه برای تعیین حداقل مزد در شورای عالی کار برگزار میشد، قرار است امسال به خاطر شیوع ویروس کرونا و خطر بیماری، در یک جلسه حضوری تکلیف حداقل مزد کارگران در سال 1399 روشن شود.
به گزارش فارس، حدود 13 میلیون کارگر بیمهشده اصلی تامین اجتماعی در کشور وجود دارند که تقریبا 80 درصد آنها حول و حوش حداقل حقوق مزد دریافت میکنند. حداقل مزد اعمالشده در سال جاری یک میلیون و 560 هزار تومان است که با توجه به شرایط رکود حاکم بر بنگاهها و تورم موجود در جامعه باید حداقل مزد کارگران با این دو مولفه اصلی در شورای عالی کار که مرکب از 3 نماینده کارگران، 3 نماینده کارفرمایان و 5 نماینده دولت به ریاست وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شود. به گفته فرامرز توفیقی، نماینده کارگران در جلسه تخصصی کمیته مزد، میانگین هزینه ماهانه سبد معیشت خانوار کارگری با ظرفیت 3/3 نفر در کشور رقم 4 میلیون و 940 هزار تومان برای خانوار کارگری در سال 99 تصمیمگیری شد که این رقم برای تعیین حداقل مزد سال آینده به شورای عالی کار که مبنای بند 2 ماده 41 قانون کار است پیشنهاد میشود.
***
بازگشت 420 کامیون ترکیه متوقف در مرز بازرگان
مدیرکل گمرک بازرگان با اشاره به اینکه ترکیه به دلیل شیوع بیماری کرونا در ایران از سوم اسفندماه جاری نسبت به بستن این مرز اقدام کرده بود، گفت: ۴۲۰ دستگاه کامیون متوقف شده ترکیه در مرز بازرگان پس از رایزنیهای مختلف به کشورشان بازگشتند.
به گزارش گمرک، صادق نامدار افزود: بازگشت کامیونهای ترکیهای به کشورشان پس از رایزنی در سطوح مختلف و طی روزهای اخیر تسهیل شد. وی همچنین با تاکید بر اینکه بازرگان در مسیر ترانزیتی جاده ابریشم قرار دارد و بیش از ۴۵ کشور دنیا کالاهای خود را از این مسیر ترانزیت میکنند، بیان کرد: ترکیه حتی از پذیرش اتباع خود که به صورت مسافری قصد تردد داشتند، خودداری میکرد اما پس از ایجاد بیمارستان صحرایی با ۶۰ نفر ظرفیت در نقطه صفر مرزی، نسبت به پذیرش اتباع خود اقدام کرد. وی همچنین ابراز امیدواری کرد در سایه رایزنی مسوولان رده بالای 2 کشور، تردد کامیونهای ایرانی که در کشورهای مختلف دنیا از جمله در ترکیه، یونان، بلغارستان و... قرار دارند نیز از طریق این کشور دوست و همسایه به سمت ایران تسهیل شود.
***
آغاز ثبتنام مسکن ملی در ۱۷ استان دیگر
از صبح دیروز ثبتنام مرحله دوم مسکن ملی در ۱۷ استان آغاز شده است و متقاضیان میتوانند با مراجعه به سامانه اقدام ملی تولید مسکن درخواست خود را ثبت کنند. به گزارش تجارتنیوز، در جدیدترین اطلاعیه وزارت راهوشهرسازی آمده است: متقاضیان گروه دوم ثبتنام مرحله دوم طرح اقدام ملی در شهرهای دارای ظرفیت در استانهای ایلام، چهارمحالوبختیاری، خراسانجنوبی، خراسانشمالی، زنجان، قزوین، کرمان، کرمانشاه، کهگیلویهوبویراحمد، کردستان، یزد، لرستان، هرمزگان، همدان، مازندران، گیلان و گلستان ثبتنام کنند. این دور از نامنویسی تا ساعت ۲۴ روز سهشنبه مورخ ۲۰ اسفند در سامانه ثبتنام طرح اقدام ملی مسکن به آدرس tem.mrud.ir انجام میشود.
***
کرونا به اقتصاد جهان چقدر خسارت زد؟
حجم خسارات ناشی از ویروس کرونا بر اقتصاد جهان از روز چهارشنبه با انتشار آماری از سوی سازمان ملل متحد وارد فاز جدیدی شد. اقتصاددانان این سازمان اعلام کردند برآوردها نشان میدهد تنها در ماه فوریه صادرات تولیدات کارخانهای جهان افتی ۵۰ میلیارد دلاری را شاهد بوده است.
به گزارش تجارتنیوز، ویروسی که دهها هزار نفر را در سراسر جهان مبتلا کرده حالا نشانههای بیماری خود را بر اقتصاد جهان نیز بروز میدهد تا جایی که سازمان ملل متحد در تازهترین گزارش خود از ظهور نخستین نشانههای ابتلای تجارت جهان به ویروس کرونا پرده برداشته است. برآوردها از حجم خسارات ناشی از ویروس کرونا بر اقتصاد جهان از روز چهارشنبه با انتشار آماری از سوی سازمان ملل متحد وارد فاز جدیدی شد. در یک کنفرانس خبری مشترک با حضور گروه بانک جهانی، کریستالینا جورجیوا، رئیس صندوق بینالمللی پول اعلام کرد صندوقهای جهانی به پشتوانه سازمان ملل متحد میتوانند با ارائه کمکی ۵۰ میلیارد دلاری به کشورهای کمدرآمد و بازارهای نوظهور که درخواستهایی برای حمایت ارائه کردهاند، این افت را جبران کنند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|