|
حضور «سون» در پادگان نظامی با لباسی متفاوت
سون هیونگ مین، ستاره کرهای تاتنهام که در دوران شیوع ویروس کرونا، خدمت سربازی را به ادامه فوتبال ترجیح داده، کار خود در پادگان نظامی را شروع کرد. سون این روزها در پادگانی آموزشی در جزیره ججو به سر میبرد. بر این اساس تصاویری از سون هیونگ مین در پادگان آموزشی ججو منتشر شده که او را در لباس غیرنظامی نشان میدهد.
ارسال به دوستان
محمد نوری در گفت و گو با «وطن امروز» از وضعیت این روزهای استقلال گفت
مقصر وزارت ورزش است
زهره فلاح زاده: با اینکه این روزها فوتبال تعطیل است ولی کافی است یکی از اعضای باشگاهها اعم از بازیکن، مربی یا سرپرست علیه باشگاه دیگری مصاحبه کند تا جو آرام ناشی از تعطیلی این روزهای فوتبال ناآرام شود. افشین پیروانی، سرپرست تیم پرسپولیس روز دوشنبه طی مصاحبهای صحبتهایی علیه امیر قلعهنویی، سرمربی سابق استقلال و فعلی سپاهان داشت و همچنین مدعی تبانی استقلال در قهرمانی سال ۸۸ شد که با واکنشهایی روبهرو شد.
به همین منظور «وطن امروز» با محمد نوری، پیشکسوت باشگاه استقلال گفتوگو کرده است.
***
* ابتدا درباره انتخاب آقای احمد سعادتمند به عنوان مدیرعامل جدید استقلال صحبت کنیم، شما و چند پیشکسوت دیگر جلسهای هم با او برگزار کردید؛ این انتخاب را چطور میبینید؟
آقای سعادتمند بتازگی به مجموعه استقلال اضافه شده است و باید همگی کمک کنیم نام بزرگ باشگاهمان همچون گذشته بدرخشد. در جلسهای که بودیم ایشان نقطه نظرات مثبتی داشت. البته به ایشان هم گفتم کار بسیار سختی در پیش دارد و با بدهیهای زیادی که باشگاه دارد، ریسک کرده به استقلال آمده است. آقای سعادتمند طبق گفته خودش اختیار تام از وزارت ورزش گرفته است. متأسفانه پشت هر کسی را که به استقلال میآید خالی میکنند و نمیگذارند کارش را بخوبی انجام دهد. کسانی هستند که دوست ندارند استقلال قوی شکل بگیرد و میخواهند این تیم ضربه بخورد. مسبب تمام این مشکلات را هم وزارت ورزش میدانم، چراکه به هر حال آنها وقتی مدیر انتخاب میکنند باید حمایت و کمکش هم بکنند. شرایط سختی هم هست، چون بازیکنان پول میخواهند. امیدوارم افرادی که استقلال را دوست دارند به باشگاه اضافه شوند و به تیم کمک کنند.
* جلساتی که این روزها با پیشکسوتان و هنرمندان برگزار میشود، به حل مشکلات حال حاضر تیم کمک میکند؟
اگر بگوییم به حل مشکلات مالی کمک میکند که درست نیست چون در حال حاضر عمدهترین مشکل استقلال، مسائل مالی است. پیشکسوتان میتوانند از نظر فکری به مدیران باشگاه مشاوره بدهند اما فکر نمیکنم بتوانند از نظر مالی تیم را حمایت کنند. جلسه با هنرمندان را هم نمیدانم چرا برگزار شده است. هنرمندان باید در حیطه کاری خودشان فعالیت کنند. حالا ایرادی هم ندارد که آمدهاند و به آقای سعادتمند تبریک گفتهاند اما الان باید مشکلات مالی حل شود تا پنجره نقلوانتقالات استقلال بسته نشود.
* فرشید اسماعیلی، هافبک استقلال از جلسات برگزار شده مدیر باشگاه با پیشکسوتان تیم گله کرده و مصاحبه تندی علیه آقای سعادتمند انجام داده است. نظر شما درباره صحبتهای این بازیکن چیست؟
به نظر من آقای سعادتمند باید تنبیهی برای این بازیکن درنظر بگیرد. اگر من بودم او را چند جلسه از تمرین منع میکردم. ایشان باید در کمیته انضباطی باشگاه توضیحات لازم را بدهد و در واقع از پیشکسوتان استقلال عذرخواهی کند. این بازیکن باید بداند چه اسطورههایی در استقلال بازی کردهاند که هم از نظر اخلاق و هم تکنیک خیلی بالاتر از او بودهاند. اسماعیلی باید تنها بیاید باشگاه تمرین و بازی کند. حتی فرهاد مجیدی هم باید با اسماعیلی صحبت کند تا عذرخواهی کند.
* درباره لیگ برتر هم صحبت کنیم؛ تعطیلی لیگ به نفع استقلالی که روند نزولی پیدا کرده بود، شد.
بله! حرف شما درست است. استقلال چند مصدوم داشت و در چند بازی آخرش هم نتیجه مناسبی نگرفته بود. این تعطیلی باعث شد هم مصدومان برسند و هم تیم بعد از این نتایج نه چندان خوب به یک آرامشی برسد. این تعطیلی به نفع استقلال شد.
* همه دلتنگ فوتبال هستند.
واقعاً همینطور است. انشاءالله بزودی این بیماری از بین برود. همه فوتبالدوستان دلتنگ هستیم تا دورهمی فوتبالیها باز هم برقرار شود.
* پرسپولیسیها عجله دارند فدراسیون و سازمان لیگ این تیم را قهرمان اعلام کند.
گویا باشگاه پرسپولیس از قوانین اطلاعی ندارد. بازیهای زیادی باقیمانده است و همه تیمها دنبال امتیازگیری هستند. در چند سال اخیر خیلیها دست به دست هم دادهاند تا پرسپولیس قهرمان شود. این را همه میدانند.
* افشین پیروانی، سرپرست تیم پرسپولیس روز دوشنبه طی مصاحبهای علیه امیر قلعهنویی و استقلال صحبت کرد؛ نظر شما درباره صحبتهای پیروانی چیست؟
آقای پیروانی درباره ناصر حجازی که اسطوره استقلال بوده، صحبت کرده است. بهتر است ایشان درباره اسطورههای خودشان صحبت کند. چرا او از ناصر حجازی مایه میگذارد؟ پیروانی در جایگاهی نیست که بخواهد درباره استقلال حرفی بزند. استقلال به قدر کافی جام و قهرمانی دارد، این باشگاه 2 ستاره دارد و امثال پیروانیها باید حالا حالاها بدوند تا یک ستاره بتوانند به دست آورند. البته جلوی ۱۰۰ هزار هوادار هم نتوانستند قهرمان شوند. استقلال هیچوقت در قهرمانیهایش تبانی نشده و همیشه در حقش ظلم شده است. استقلال هر چه موفقیت و قهرمانی دارد بر حسب تلاشهای خودش بوده است. ایشان پایش را فراتر از جایگاهش گذاشته و باید در حد سرپرستی تیم پرسپولیس صحبت کند. ایشان ناراحتند که استقلال پرافتخارترین تیم ایران در باشگاههای آسیاست.
* به نظر شما با توجه به شیوع کرونا، لیگ ادامه پیدا کند یا تعطیل شود؟
سلامتی افراد جامعه باید در اولویت باشد. چون جان انسانها ارزشش بیشتر از فوتبال است. به نظرم پس از آنکه اطمینان حاصل شد تمرینات باشگاهها میتواند برگزار شود، با رعایت نکات بهداشتی لیگ ادامه پیدا کند.
ارسال به دوستان
فدراسیون چطور میخواهد جریمه را از دوپینگیها بگیرد؟
بنا: رضایی حقی برای دوپینگ کردن نداشت
سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی با بیان اینکه جریمه ۱۰ هزار فرانک مربوط به دوپینگ در مسابقات بینالمللی است و نه مسابقات داخلی، گفت: فدراسیون چگونه میخواهد از کشتیگیری که ۴ سال محروم شده و انگیزه و پولی هم ندارد، جریمه نقدی را دریافت کند؟ محمد بنا درباره دوپینگ 2 فرنگیکار ایران که باعث محرومیت یکساله رسول گرمسیری و محرومیت ۴ ساله کیوان رضایی شد، اظهار کرد: دوپینگ در ذات خود موضوعی زشت و تقلب محسوب میشود اما متاسفانه برخی ورزشکاران در مواقعی بهخاطر سادهاندیشی، پول یا مقام گول میخورند و مرتکب این اشتباه بزرگ میشوند. متاسفانه دوپینگ ۳ کشتیگیر که ۲ تن از آنها فرنگیکار بودند، مثبت شد و بار دیگر اتفاقی تلخ برای ورزش کشتی رخ داد. سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی با اشاره به مصاحبه کیوان رضایی و مطرح کردن این ادعا که بهخاطر نادیده گرفته شدن حقش طی سالهای گذشته، به عمد اقدام به دوپینگ کرده است، گفت: کیوان میگوید به عمد این کار را کرده اما من اصلا چنین چیزی را قبول ندارم. او کار درستی نکرده و اینکه این تصور را داشته که شاید در کشتی به حقش نرسیده پس باید دوپینگ کند، باید بگویم نه اصلا چنین حقی نداشته است. وی در ادامه با بیان اینکه متاسفانه نظارت درست و دقیقی بر موضوع دوپینگ در مسابقات داخلی و بویژه لیگ کشتی نمیشود، خاطرنشان کرد: در لیگ بحث مسائل مالی در میان است اما کنترل آنچنانی درباره دوپینگ انجام نمیشود و این اتفاقات رخ میدهد. در آینده نیز اگر راهکار مناسبی برای آن اندیشیده نشود باز هم شاهد دوپینگ خواهیم بود. هیچوقت این موضوع با فرهنگسازی و جریمه ریشهکن نمیشود زیرا همیشه برخی کشتیگیران این اشتباهات را داشتهاند و اینبار نیز آخرین مرتبه آن نخواهد بود. بنا در ادامه گفتوگو با ایسنا، به واکنش فدراسیون کشتی به موضوع دوپینگ کشتیگیران پرداخت و گفت: سخنگوی فدراسیون اعلام کرد کشتیگیرانی که مرتکب دوپینگ شوند موظفند خودشان جریمه را پرداخت کنند اما بحث جریمه به مسابقات بینالمللی مربوط میشود نه مسابقات داخلی. اگر یک کشتیگیر در مسابقات خارجی مرتکب دوپینگ شود، از آنجا که تست توسط ماموران وادا (سازمان جهانی مبارزه با دوپینگ) گرفته شده، اتحادیه جهانی ۱۰ هزار فرانک جریمه برای فدراسیون کشتی در نظر میگیرد اما اگر مثل این ۳ کشتیگیر تست دوپینگشان در مسابقات داخلی مثبت شود، بهخاطر اینکه فدراسیون کشتی در حال مبارزه با این پدیده در داخل کشور است، جریمهای از سوی اتحادیه جهانی در نظر گرفته نمیشود. سرمربی تیم ملی کشتی فرنگی ادامه داد: حال کشتیگیری که تست دوپینگش در مسابقات بینالمللی مثبت شده و ۴ سال هم محروم شده است، دیگر انگیزهای برای ادامه دادن ندارد که بخواهد جریمهاش را هم خودش پرداخت کند، مثل مصطفی صالحیزاده که ۲ سال پیش در مسابقات آسیایی طلا گرفت اما دوپینگش مثبت اعلام شد. فدراسیون کشتی ۱۰ هزار فرانک جریمه شد، صالحیزاده پیگیری و اعتراض هم داشت که این موضوع نیز باعث افزایش مدت محرومیت و جریمه نقدی شد اما او به کانادا رفت و هیچ جریمهای هم نداد. در این میان آبروی تیم ایران میرود، خود کشتیگیر هم که زیر بار پرداخت جریمه نمیرود و در نهایت فدراسیون کشتی باید آن را پرداخت کند.
ارسال به دوستان
اخبار
امیر غفور از ایتالیا به ایران بازگشت
ستاره ایرانی تیم والیبال لوبه ایتالیا پس از تعطیلی سری A به ایران بازگشت. پس از تعطیلی رقابتهای والیبال سری A ایتالیا به دلیل شیوع ویروس کرونا، امیر غفور، ستاره تیم ملی والیبال ایران که عضو تیم لوبه بود، برایگذراندن روزهای قرنطینه به ایران بازگشت. پس از ورود پشت خطزن تیم ملی، طبق دستور وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با کرونا درباره مسافران، از او تست کرونا گرفته شد که نتایج تستهای او منفی بود. غفور بهخاطر مصدومیت از ناحیه کمر، نزدیک به 2 ماه از میادین دور بود و بتازگی سلامت خود را به دست آورده است. با تصمیم مسؤولان مسابقات والیبال ایتالیا، همه رقابتهای باشگاهی والیبال در این کشور تعطیل شده است.
***
اعلام رسمی فسخ قرارداد کولاکوویچ با فدراسیون والیبال
پس از کشوقوسهای فراوان، فدراسیون والیبال ایران قرارداد ایگور کولاکوویچ را رسما فسخ کرد. پس از کشوقوسهای فراوانی که درباره فسخ قرارداد ایگور کولاکوویچ با تیم ملی والیبال ایران وجود داشت، فدراسیون والیبال قرارداد این مربی مونتهنگرویی را رسما فسخ کرد. این موضوع در حالی بود که قرارداد کولاکوویچ تا پایان بازیهای المپیک ۲۰۲۰ بود اما به دلیل به تعویق افتادن این رقابتها به خاطر شیوع ویروس کرونا، فدراسیون والیبال ایران به همکاری خود با این مربی ادامه نداد. طبق اعلام فدراسیون والیبال، پرونده همکاری این مربی اهل مونتهنگرو روز یکشنبه ۳۱ فروردین (۱۹ آوریل) به صورت رسمی بسته شد. محمدرضا داورزنی رئیس فدراسیون والیبال ایران نیز دیروز پس از دریافت توافقنامه امضاشده کولاکوویچ برای پایان همکاری، از زحمات این مربی در مدت همکاری با تیم ملی والیبال ایران تشکر و قدردانی کرد. از جمله عناوین مهم تیم ملی والیبال ایران با هدایت ایگور کولاکوویچ، قهرمانی آسیا ۲۰۱۹ تهران و قهرمانی بازیهای آسیایی ۲۰۱۸ جاکارتاست. سروقامتان ایران با هدایت کولاکوویچ سهمیه المپیک ۲۰۲۰ توکیو در مسابقات چین را به دست آوردند.
***
مرگ یک فوتبالیست به خاطر تمرین در قرنطینه
«اینوکنتی سامویوالف» که به خاطر شیوع کرونا در قرنطینه به سر میبرد، در حال تمرین درگذشت. به نقل از آ.اس، اینوکنتی سامویوالف، بازیکن تیم پایه لکوموتیو مسکو دوشنبه در حال تمرین به دلیل حمله قلبی جان خود را از دست داد. این اتفاق در حالی رخ داد که او به خاطر بحران کرونا در قرنطینه به سر میبرد. الکساندر گریشین، سرمربی این تیم روسی در این باره گفت: وحشتناک است. اگر پزشکان به او اجازه تمرین دادند پس نباید با مشکل روبهرو میشد. او افزود: به دلیل «کووید-۱۹» تمرین گروهی برگزار نمیشود اما برخی بازیکنان به صورت انفرادی تمرین میکنند. سامویوالف، ۲۲ ساله هنگام تمرین در خانه حالش بد میشود و سپس جان خود را از دست میدهد. بازیکن روس ازدواج کرده بود و یک فرزند داشت.
***
تعیین قیمت نجومی برای فروش سردار آزمون
یک رسانه معتبر ورزشی روسیه از تعیین قیمت نجومی برای فروش مهاجم ایرانی تیم زنیت سنپترزبورگ خبر داد. به نقل از اسپورتس دیلی روسیه، تیمهای خواهان سردار آزمون در نقلوانتقالهای تابستانی 2020 از لیگهای مختلف اروپایی افزایش یافتهاند. به نظر میرسد باشگاه زنیت سنپترزبورگ نیز مخالف فروش این بازیکن ایرانی نیست اما میخواهد پول زیادی را بابت این انتقال کسب کند.
این رسانه روسی در ادامه نوشت: مدیران باشگاه زنیت مصمم هستند در ازای فروش سردار آزمون درآمد 50 میلیون یورویی بهدست آورند. این در حالی است که سایت معتبر ترانسفر مارکت قیمت این بازیکن را 5/14 میلیون یورو تخمین زده و باشگاه زنیت نیز با قرارداد 12 میلیون یورویی در ماه ژانویه 2019 آزمون را از روبینکازان به خدمت گرفت. بر اساس این گزارش، باشگاه زنیت سنپترزبورگ با وجود انتشار برخی اخبار در رسانههای اروپایی هنوز به صورت رسمی پیشنهادی برای سردار آزمون دریافت نکرده است. گفته میشود تیمهای انگلیسی اورتون، آرسنال، وستهام، لسترسیتی و لیورپول، ناپولی ایتالیا و سویای اسپانیا تمایل به جذب سردار آزمون دارند.
***
تعیین تاریخ از سرگیری بوندسلیگا در روز پنجشنبه
زمان از سرگیری رقابتهای ناتمام فصل جاری بوندسلیگای آلمان پنجشنبه هفته جاری مشخص میشود. به گزارش فارس، رقابتهای لیگ فوتبال آلمان موسوم به بوندسلیگا از ماه مارس به خاطر شیوع کرونا تعلیق شده است. درباره از سرگیری این پیکارها هنوز زمانی در نظر گرفته نشده است. طبق اعلام روزنامه بیلد، تکلیف زمان این بازیها احتمالا روز پنجشنبه هفته جاری مشخص خواهد شد. طبق گزارش این نشریه مدیران باشگاههای دسته اول و دوم بوندسلیگا در این تاریخ با روسای فدراسیون و اتحادیه فوتبال آلمان جلسه خواهند داشت. این جلسه از طریق ویدئوکنفرانس در ساعتی خاص آغاز میشود. قرار است روسای باشگاهها با توجه به شرایط موجود در آلمان، تبادل نظر کرده و برای یک تاریخ مشخص جهت از سرگیری پیکارها به جمعبندی برسند. طبق همین گزارش مدیران باشگاهها با در نظر گرفتن همه پروتکلهای بهداشتی، بر ادامه لیگ فصل جاری تاکید دارند تا رقم 300 میلیون یوروی باقیمانده از حقوق مربوط به پخش تلویزیونی عاید باشگاهها شده و آنها بتوانند بخشی از هزینههای خود را در وضعیت سخت مالی کنونی تامین کنند.
ارسال به دوستان
درآمدهای پایدار مالیاتی علاج بودجه بیمار نفتی
ابوالفضل نوروزی: شیوع ویروس کرونا در اقصا نقاط جهان خط بطلانی بر بسیاری از معادلات و سیاستهای اقتصادی در دنیا بویژه ایران کشید. از جمله سیاستهای اقتصادی که با شیوع کرونا و ادامه آن بیاعتبار شد، سیاست «خامفروشی» بود. منفی شدن قیمت نفت نشان داد وابستگی اقتصاد ایران به خامفروشی در واقع تکیه بر دیواری است که هر لحظه احتمال آوار شدن آن بر سر اقتصاد کشور وجود دارد.
رهبر حکیم انقلاب در خطبههای نماز جمعه تهران در تاریخ 27 دیماه 1398 پس از واکاوی حوادث 2 هفته پرماجرا و استثنایی که برای ملت ایران اتفاق افتاد، تنها راهکار مقابله با آمریکا را افزایش قدرت نظامی و اقتصادی کشور دانستند و در جهت افزایش قدرت اقتصادی کشور بر قطع وابستگی اقتصاد به نفت تاکید کردند و در این راستا فرمودند: «خب حالا که ملت ایران این حادثه را شناخت، قدر و قیمت آن را دانست؛ حالا باید چه کار کنیم؟ من در یک کلمه عرض میکنم: ملت عزیز ایران باید همتشان این باشد که قوی بشوند. تنها راه در پیش پای ملت ایران عبارت است از قوی شدن؛ باید تلاش کنیم قوی بشویم؛ ما از مذاکره هم ابایی نداریم؛ البته نه با آمریکا، با دیگران اما نه از موضع ضعف، از موضع قوت، از موضع قدرت. ما بحمدالله دارای قدرت هستیم و به توفیق الهی قویتر هم خواهیم شد. البته قدرت فقط قدرت نظامی نیست؛ اقتصاد کشور باید قوی شود، وابستگی به نفت باید تمام بشود، نجات پیدا کنیم از وابستگی اقتصادمان به نفت؛ جهش علمی و فناوری باید ادامه پیدا کند؛ پشتوانه همه اینها هم حضور مردم عزیزمان در صحنه است. باید ملت ایران و مسؤولان کشور تلاششان برای قوی شدن کشور و قوی شدن ملت باشد، با اتحاد، با حضور، با صبر و استقامت و با کار سخت و پرهیز از تنبلی؛ این اگر [محقق] شد، به توفیق الهی، به فضل الهی، ملت ایران در آینده نه چندان دوری آنچنان خواهد شد که دشمنان حتی جرأت تهدید هم پیدا نکنند».
* بستن در چاههای نفت؛ آرزویی به قدمت 3 دهه
توجه رهبر انقلاب به مسأله افزایش قدرت اقتصادی از طریق قطع وابستگی اقتصاد کشور به نفت، به چند سال اخیر که تحریمهای نفتی افزایش یافته است، محدود نمیشود؛ خردادماه سال ۱۳۶۸ و در روزهای آغازین رهبری آیتالله خامنهای در حالی که دستهها و گروههای گوناگونی از مردم و مسؤولان به دیدار ایشان میآمدند، رهبری در لابهلای سخنان خود ضمن آگاه کردن جامعه درباره جهتگیری و برنامههای دشمنان، «مشکلتراشی دشمن برای فروش نفت ایران» را امری بعید ندانسته و از مسؤولان کشور خواستند در جستوجوی بهترین راهها و موفقترین شیوهها برای کم شدن مشکلات اقتصادی مردم باشند و در این راستا میفرمایند: «من برخلاف بعضی از تحلیلها، احتمال میدهم که دشمن برای اینکه مردم را از ادامه این راه و این حضور مأیوس و پشیمان کند، حتی مشکلات جدید اقتصادی را بر ما تحمیل نماید. هیچ بعید نیست مشکلاتی را برای فروش نفت، تهیه مواد اولیه و کالاهای ضروری به وجود آورد، تا فشار را بر مردم زیاد کند. دولت و مجلس و مسؤولان باید دست به دست هم دهند و بهترین راهها و موفقترین شیوهها را جستوجو کنند، تا مشکلات اقتصادی مردم کم شود».
این هشدار و اعلام خطر را شاید بتوان یکی از اولین طرح بحثهای جدی رهبر انقلاب درباره ضرورت کاهش وابستگی اقتصاد کشور به فروش نفت دانست؛ هشداری که طی سالیان دهه 70 به یکی از مطالبات جدی رهبری از مسؤولان دولت برای برنامهریزی و اقدام تبدیل شد و ایشان در 4 فروردین 1375 نیز در این راستا فرمودند: «سالهاست که این نگرانی را دارم و آن این است که باید اقتصاد ملت ایران از نفت جدا شود. این مسأله را اخیراً به دولت خدمتگزار ابلاغ کردهایم که برایش برنامهریزی کند و در حال برنامهریزی است و کارهایی هم انجام داده است. ما باید کاری کنیم که ملت و دولت ایران، وابسته به نفت خود نباشند. چون متاسفانه، امروز در دنیا نفت به سیاستهای بینالمللی، کمپانیها و غارتگران بزرگ و جهانخواران و مستکبران وابسته است. در حقیقت، نفت در مشت آنهاست. هر گاه بخواهند، قیمتش را پایین میآورند، تولید را کم یا زیاد میکنند، یکی را از دور خارج یا وارد دور میکنند! نفت مال ماست اما سیاستش در دست دیگران است! چنین سرمایهای مایه دردسر است. البته دولت ما امروز حداکثر استفاده را از نفت میکند و باید هم بکند. اما باید کاری کند که بتواند روزی به دنیا اعلام نماید که از امروز تا 6 ماه دیگر، تا یک سال یا 40 روز دیگر، میخواهم در چاههای نفت را ببندم. میخواهم یک قطره نفت صادر نکنم. دولت باید بتواند تصمیم بگیرد. باید به نفت احتیاج نداشته باشد».
مقام معظم رهبری در اولین روز سال 1392 هم با اشاره به توصیه 18 سال پیش به دولت وقت، فرمودند: «اقتصاد ما دچار این اشکال است که وابسته به نفت است. ما باید اقتصاد خودمان را از نفت جدا کنیم؛ دولتهای ما در برنامههای اساسی خودشان این را بگنجانند. من 18-17 سال قبل به دولتی که در آن زمان سر کار بود و به مسؤولان گفتم کاری کنید که ما هر وقت اراده کردیم، بتوانیم در چاههای نفت را ببندیم. آقایان به قول خودشان «تکنوکرات» لبخند انکار زدند که مگر میشود؟! بله! میشود؛ باید دنبال کرد، باید اقدام کرد، باید برنامهریزی کرد. وقتی برنامه اقتصادی یک کشور به یک نقطه خاص متصل و وابسته باشد، دشمنان روی آن نقطه خاص تمرکز پیدا میکنند».
* صندوق توسعه ملی ابزاری برای بستن در چاههای نفت
یکی از ابزارهایی که به منظور کاهش وابستگی اقتصاد کشور به نفت، طبق قانون برنامه پنجم توسعه کشور تاسیس شد، صندوق توسعه ملی بود. بر اساس ماده ۸۴ این قانون، هدف از تشکیل صندوق توسعه ملی، تبدیل بخشی از عواید ناشی از فروش نفت و گاز و میعانات گازی و فرآوردههای نفتی به ثروتهای ماندگار، مولد و سرمایههای زاینده اقتصادی و نیز حفظ سهم نسلهای آینده از منابع نفت و گاز و فرآوردههای نفتی است. مقام معظم رهبری در اولین روز سال 1396 درباره صندوق توسعه ملی میفرمایند: «معنای صندوق توسعه ملی این است که از درآمد نفت کشور- نفتی که بدون اینکه ارزش افزودهای تولید کند، از چاه درمیآوریم و میفروشیم- هرسال یک درصدی کنار گذاشته بشود که وابستگی اقتصاد کشور به نفت کم بشود، گفتیم اول 20 درصد، بعد بر این 20 درصد، هر سال اندکی [یعنی] 3 درصد اضافه میشود». ایشان با اشاره به هدف ایجاد صندوق توسعه ملی تاکید میکنند که «این صندوق برای این است که به بخش خصوصی-یعنی به تولیدکننده داخلی- پول بدهد و به او توانایی بدهد تا بتواند کار تولید را راه بیندازد؛ این شد سرمایه. یعنی توانمند کردن بخش خصوصی از طریق صندوق توسعه ملی، یک چیز خیلی لازمی است».
اما بعد از تاسیس صندوق توسعه ملی، دولتهای مختلف به دلیل کسری بودجه سالانه، سهم درآمدهای منابع نفتی که باید به صندوق توسعه واریز میکردند تا بتدریج، نفت به کلی از اقتصاد کشور جدا شود را به طور کامل پرداخت نکردند که رهبر انقلاب در اول فروردین سال 1396 به این موضوع نیز واکنش نشان دادند و فرمودند: «اگر این 3 درصدها را تاکنون بنا بود اضافه بکنیم، امسال باید ۳۶ درصد از درآمد نفت، صرف صندوق توسعه ملی میشد یعنی نگهداری میشد در صندوق توسعه ملی که کشور از وابستگی به نفت به این اندازه نجات پیدا میکرد و این وقتی پیش برود، در ظرف چند سال دیگر، نفت به کلی از اقتصاد کشور جدا خواهد شد که این برای کشور یک فرصت بزرگ و یک فوز عظیم است... اگر کشوری بتواند اقتصاد خودش را از نفت جدا بکند و دارای نفت هم باشد، این کشور قطعاً پیشرفت چند برابر خواهد کرد. این صندوق توسعه ملی به این منظور بهوجود آمد. البته در سال ٩۴، مسؤولان دولتی گفتند درآمدهای نفتی کم شده است درخواست کردند، اظهار ضرورت کردند که از اختیارات رهبری استفاده کنند که رقمی مصوب برای اضافهشدن رخ ندهد و همان 20 درصد بماند، ما هم قبول کردیم و این اجازه را به دولت دادیم که بتوانند فقط 20 درصد را در صندوق ذخیره کنند».
اجازه از مقام معظم رهبری برای عدم واریز کامل سهم منابع حاصل از صادرات نفت به صندوق توسعه ملی به دلیل کسری منابع درآمدی بودجه در سالهای بعد نیز تکرار شد و در بودجه سال 1399 نیز پیشنهاد شده است این سهم، همانند سالهای گذشته باز هم سهم دقیق صندوق توسعه ملی واریز نشود و این سهم همان 20 درصد باقی بماند. علاوه بر آن در بودجه سال 1399 سهم صندوق توسعه ملی از فروش نفت حدود ۸ میلیارد دلار است که حدود 5/3 میلیارد دلار این منابع به دولت قرض داده میشود. از سوی دیگر مطابق تبصره 4 لایحه بودجه سال آتی، اجازه برداشت 4/3 میلیارد یورو از صندوق به دولت داده شده است؛ این بدان معناست که با فرض آنکه همه درآمدهای نفتی (حدود یک میلیون بشکه) اگر محقق شود حدود 5/4 میلیارد دلار به صندوق توسعه ملی واریز میشود و از آن سو حدود 4/3 میلیارد یورو برداشت میشود. در مجموع در بودجه سال 1399 نیز وابستگی بودجه کشور به منابع نفتی کاسته نخواهد شد و منابع ورودی صندوق توسعه ملی در سال آینده کاهش نیز خواهد یافت.
* قانون بودجه سالانه محفلی برای رهایی از سلطه نفت
قانون بودجه به دلیل اینکه عملا برنامه اداره یک ساله دولتهاست برای مدیریت کشور اهمیت زیادی دارد و جهتگیریهای دولت در یک سال را نشان میدهد. علاوه بر آن بودجه به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر شرایط اقتصادی کشور و معیشت مردم تاثیرگذار است و این تاثیرات در شرایط تحریمهای ظالمانه فعلی بیشتر هم خواهد شد.
در این راستا رهبر انقلاب اسلامی در تاریخ 10 مهر 1397 اعضای شورای عالی هماهنگی اقتصادی را به اتخاذ تصمیمهای قاطع و راهگشا درباره مسائل اصلی و چالشهای مهم اقتصاد کشور توصیه مؤکد کردند و گفتند: برای حل برخی مسائل کلیدی اقتصاد مانند مشکلات نظام بانکی، نقدینگی، اشتغال، تورم و فرآیند بودجهریزی باید تصمیمهای جدی و عملیاتی بگیرید.
با توجه به اهمیت بسیار زیاد بودجه سالانه کشور برای افزایش قوای اقتصادی کشور، مقام معظم رهبری در اوایل سال گذشته نیز به سران سه قوه دستور میدهند که طی 4 ماه، اصلاحات اساسی در نظام بودجهریزی کشور ایجاد کنند؛ رهبر انقلاب در دیدار مسؤولان نظام در 24 اردیبهشت سال 98 پس از اینکه وابستگی به نفت را عیب بزرگ اقتصاد کشور دانستند، به مطالبه اصلاحات ساختار بودجه در ظرف 4 ماه اول سال 1398 اشاره کردند و نسبت به گذشت 2 ماه از زمان در نظر گرفته شده برای اصلاحات ساختاری بودجه تذکر دادند و فرمودند: «اقتصاد ما چند بیماری مزمن دارد که اینها را اگر بتوانیم در این برهه حل کنیم- این برههای که با مسأله نفت گلاویز هستیم و تحریم و این چیزها مطرح است- به نظر من اقتصاد ما جهش پیدا خواهد کرد. یکی مسأله وابستگی به نفت است. عیب بزرگ اقتصاد ما وابستگی به نفت است. ما این مایع را از زیر زمین درآوردهایم، بدون هیچگونه ارزش افزودهای این پول نقد را- مثل پول نقد است- دادهایم دلار گرفتهایم، خرج امور جاری و امور زندگی کردهایم؛ [این] غلط است... یکی هم مسأله اصلاحات ساختاری بودجه است که اشاره کردند، بنده هم تأکید میکنم؛ قرار بر این شد که در 4 ماه اول سال ۹۸، مجلس و دولت با همکاری [همدیگر] این مشکل ساختاری بودجه را برطرف کنند، حل کنند؛ 2 ماهش گذشته، الان 2 ماه بیشتر باقی نیست؛ این یکی از کارهای اساسی و مهمی است که باید انجام بگیرد».
رهبری در 28 آبان سال 98 در دیدار جمعی از تولیدکنندگان، کارآفرینان و فعالان اقتصادی با انتقاد از عدم اصلاح ساختاری بودجه طی سال 98 فرمودند: «وقتی که ما برای بودجه دولت- نه فقط بودجههای عمرانی و سازندگی کشور، حتی برای بودجه جاریمان- میخواهیم از پول نفت استفاده کنیم، همین وضع پیش میآید، ما آسیبپذیر میشویم، ما این را باید علاج کنیم... ما الان در زمینه بودجهریزی واقعاً مشکل داریم. بنده هم، سفارش کردهام، تأکید هم کردهام، 4 ماه هم از اول سال فرصت دادیم که در این 4 ماه، نظام بودجه را اصلاح کنید؛ خب نشده دیگر!».
* تکیه بودجه به درآمدهای مالیاتی؛ اولین و مهمترین علاج رهایی از پول مفت نفت
نکات مدنظر رهبری برای اصلاحات ساختاری بودجه شامل کاهش وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی از طریق افزایش درآمدهای پایدار مالیاتی، کاهش هزینههای دولت و کمک کردن بودجه به بهبود شرایط اقتصادی کشور میشود و با وجود گذشت مدت زیادی از زمان مطالبه رهبری برای رهایی از سلطه نفت با استفاده از اصلاح ساختار بودجه کشور ولی باز هم میتوان اقتصاد بیمار کشور را علاج کرد و رهبری نیز بارها درباره راه علاج کاهش وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی به مسؤولان تذکر لازم را دادهاند که در این راستا میتوان به بیانات 5 سال پیش رهبر انقلاب در دیدار مردم آذربایجان در تاریخ 29 بهمن 1393 اشاره کرد که ایشان فرمودند: «علاج چیست؟ علاج این است که یک ملت در درون خود تلاشی بکند و کاری بکند که ضربه دشمن که حتمی است، اثر نگذارد یا کماثر بگذارد؛ علاج این است». رهبر انقلاب اسلامی در ادامه با اشاره به اینکه اولین و مهمترین اقدام درونزایی کشور، اتکای کشور به درآمدهای مالیاتی است، میفرمایند: «یکی از کارها- که مهمترین کار همین است- [این است که] باید تکیه بودجه به تولید داخلی باشد، یعنی به درآمدی که مردم تولید میکنند و مالیات میدهند. 2 کلمه میخواهم راجع به مالیات عرض کنم: عزیزان من! مالیات یک فریضه است. ما امروز از ضعفا مالیات میگیریم- از کارمند مالیات میگیریم، از کارگر مالیات میگیریم، از کاسب جزء مالیات میگیریم- اما از فلان کلان سرمایهدار، فلان درآمددار بیحساب و کتاب مالیات نمیگیریم؛ فرار مالیاتی دارند؛ اینها جرم است؛ فرار مالیاتی جرم است. آن که از دادن مالیات به دولت خودداری میکند و مالیاتی که باید به دولت بدهد- که آن درآمدی که حاصل شده و در اختیار او است، به برکت فضایی است که دولت بهوجود آورده است و کاری است که دولت دارد میکند، پس باید مالیات را بدهد- نمیدهد، در حقیقت کشور را وابسته میکند به پول مفت نفت و وقتی کشور به پول نفت وابسته شد، همین مشکلات پیش میآید: یک روز تحریم میشود؛ یک روز نفت ارزان میشود؛ یک روز شاخوشانه میکشند؛ کشور به این وضع دچار میشود. مسأله مالیات خیلی مهم است... از مردم باید کمک خواسته بشود و مردم باید کمک کنند؛ این قلم اول. قلم اول از کارهای مهمی که باید انجام بگیرد. این است که بودجه کشور، اداره دولت، بهوسیله درآمدهای از درون مردم باشد، یعنی از همین مالیات».
مالیات اصلیترین منبع درآمدی کشورهای پیشرو است و بخش اعظم مالیات از ثروتمندان تامین میشود اما در ایران اصلیترین منبع درآمد دولت نفت است و درآمدهای مالیاتی هم که به طور ناقص وصول میشود، عموماً به مالیات بر درآمد کارمندان، کارگرها و مالیاتهای مصرف (مالیات بر ارزش افزوده) محدود شده است.
* جلوگیری از فرار مالیاتی گلوگاه اصلاحات ساختاری
جلوگیری از فرار مالیاتی سرمایهداران کلانی که بیحساب و کتاب به درآمدهای سرشاری دست پیدا کردهاند، مهمترین بخش از اصلاحات ساختاری بودجه مبتنی بر درآمدهای مالیاتی است که میتواند به پایداری بودجه کمک بسیار زیادی کند و بخش قابل توجهی از کسری بودجه را جبران کند. برای محاسبه میزان فرار مالیاتی افراد ثروتمند و مشاغل پردرآمد در کشورهای مختلف از شاخص «تلاش مالیاتی» یا «نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی» استفاده میشود. این شاخص در ایران طی سالهای اخیر حدود 7 درصد بوده، این در حالی است که میانگین تلاش مالیاتی در دنیا حدود 14 درصد و 2 برابر ایران است. میانگین این شاخص در کشورهای اروپایی حدود 19 درصد است و در کشورهای عضو OECD به حدود 25 درصد میرسد؛ طبق این شاخص حجم درآمدهای مالیاتی ایران حداقل نصف مقدار واقعی و ظرفیت بالقوه مالیات در کشور است. در نتیجه مهمترین گزینه برای اصلاح ساختار بودجه، افزایش درآمدهای مالیاتی از طریق مبارزه با فرار مالیاتی ثروتمندان است. در حال حاضر میزان درآمد مالیاتی کشور حدود 150 هزار میلیارد تومان است که با جلوگیری از فرار مالیاتی افراد ثروتمند و مشاغل پردرآمد حداقل تا 2 برابر قابلیت افزایش دارد.
* کاهش معافیتهای غیرضرور؛ ابزاری کلیدی برای افزایش درآمدهای پایدار
علاوه بر میزان فرار مالیاتی سرمایهداران و مشاغل پردرآمد در اقتصاد کشور، منابع درآمدی قابل توجهی نیز به دلیل انحراف مالیاتی ناشی از ضعف قانونگذاری در کشور بهوجود آمده است و طبق قانون از مالیات معاف شدهاند؛ برای مثال، طبق قانون مالیاتهای مستقیم، فعالیتهای فرهنگی و حدود ۳۵ درصد از اقتصاد کشور همچون بخش صادرات، مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، کشاورزی و... از مالیات معاف هستند که میتوان درباره برخی از این معافیتها مثل معافیت فعالیتهای فرهنگی پردرآمد و معافیتهای صادرات محصولات پرسود، مبتنی بر یک منطق اقتصادی در مجلس شورای اسلامی، بازنگری اساسی کرد.
* ایجاد پایههای مالیاتی جدید مبتنی بر دارایی ثروتمندان
در شرایط اقتصادی فعلی که فشار اقتصادی بر تولیدکنندگان و مردم افزایش یافته است، نباید به هیچ عنوان بار مالیاتی جدیدی برای بخش تولید و مردم ایجاد کرد و باید اصلاحات درآمدی بودجه در امور مالیاتی بر پایههای مالیاتی چون مالیات بر مجموع درآمد ثروتمندان، مالیات بر عایدی سرمایه، مالیات بر اموال و املاک لوکس، مالیات بر احتکار املاک و زمین، مالیات بر سود بانکی ثروتمندان و... متمرکز شود.
جلوگیری از فرار مالیاتی سرمایهداران و میلیاردرها، ایجاد پایههای مالیاتی جدید مبتنی بر دارایی و به طور کلی افزایش مالیاتستانی از بخشهای گفته شده علاوه بر افزایش درآمدهای پایدار دولت و هدایت نقدینگی به سمت تولید به دلیل بازتوزیع ثروت در کشور، منجر به رشد اقتصادی نیز میشود؛ تاجایی که آبیجیت بانرجی یکی از برندگان جایزه نوبل اقتصاد در سال 2019، راز رشد اقتصاد را مالیاتستانی از ثروتمندان و صرف آن برای بقیه بخشها و توانمندسازی فقرا میداند.
نخستین گامها برای مبارزه با فرارهای مالیاتی و ایجاد پایههای مالیاتی جدید شامل مواردی چون ساماندهی حسابهای بانکی (از جمله حسابهای بیهویت، نیابتی و...)، اتصال تمام حسابهای بانکی فرد به کدملی، بررسی تراکنشهای مالی مشکوک، برقراری ارتباط بین جریان مالی و فعالیتهای اقتصادی از طریق سامانههای برخط بانکی، ایجاد سامانههای اطلاعاتی همچون سامانه ملی املاک و... است؛ اجرای اقداماتی چون موارد گفته شده، نیاز به اراده جدی دولت، مجلس و قوهقضائیه دارد که با تشکیل یک اتاق جنگ اقتصادی، شبانهروزی برای قوی شدن کشور برنامهریزی کنند.
* جمعبندی
تنها راهکار مقابله با تحریمهای ظالمانه آمریکا، افزایش قدرت اقتصادی کشور است و وابستگی اقتصاد به نفت به عنوان مهمترین ابزار آمریکا برای افزایش فشار اقتصادی یک ضعف اساسی است که باید تقویت شود. در این راستا بودجه سالانه کشور میتواند محفلی برای رهایی از سلطه نفت بر اقتصاد کشور باشد که میتوان با استفاده از ابزار صندوق توسعه ملی به مرور سهم درآمدهای نفتی در بودجه سالانه را کاهش داد ولی تجربه نشان داده است که بدون توجه به منابع درآمدی جایگزین نفت این اقدام شدنی نیست که باید علاج شود. در این راستا اولین و مهمترین علاج رهایی از وابستگی به نفت و بیاثر کردن تحریمهای نفتی، اصلاح ساختاری بودجه مبتنی بر درآمدهای پایدار مالیاتی است. این اصلاحات ساختاری با جلوگیری از فرارهای مالیاتی نجومی سرمایهدارها و مشاغل پردرآمد، ایجاد پایههای مالیاتی جدید مبتنی بر ثروت و فعالیتهای سوداگرانه و کاهش معافیتهای غیرضروری، قابل اجراست.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|