|
ابتلای یکی از بازیکنان بارسلونا به کرونا
یکی از بازیکنان بارسلونا که بتازگی به تمرینات پیشفصل پیوسته است، تست کرونایش مثبت اعلام شد. به گزارش بیساکر، باشگاه بارسلونا اعلام کرد تست کرونای یکی از بازیکنانش مثبت است. این بازیکن در میان ۹ نفری قرار داشت که بتازگی تمرینات پیشفصل خود را شروع کرده بودند. به همین خاطر با تیم اصلی برخوردی نداشت. آبیاناریها بدون هیچ مشکلی به لیسبون سفر خواهند کرد تا جمعه در یکچهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا به مصاف بایرنمونیخ بروند.
ارسال به دوستان
اخبار
دیدارهای انتخابی جام جهانی یک سال به تعویق افتاد
فیفا و AFC دیدارهای انتخابی جام جهانی قطر و جام ملتهای ۲۰۲۳ را تا سال ۲۰۲۱ به تعویق انداختند. به گزارش فیفا، فدراسیون جهانی فوتبال و کنفدراسیون فوتبال آسیا تصمیم گرفتند برای رعایت مسائل بهداشتی و به منظور حفظ سلامت بازیکنان و عوامل اجرایی مسابقات فوتبال در راه مقابله با گسترش بیماری کرونا، دیدارهای انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر و جام ملتهای ۲۰۲۳ آسیا را تا سال ۲۰۲۱ به تعویق بیندازند. فیفا تاکید کرده تاریخ دقیق این مسابقات متعاقبا اعلام میشود. پیش از این قرار بود این مسابقات ماههای اکتبر و نوامبر ۲۰۲۰ برگزار شود.
***
قهرمان فوتسال جهان به ایران جواب مثبت داده بود
با وجود اینکه خبرها حاکی از لغو بازی دوستانه ایران با آرژانتین بود، رئیس کمیته فوتسال مدعی شد قهرمان فوتسال جهان برای حضور در ایران ابراز تمایل کرده بود. به گزارش ایسنا، تا پیش از شیوع بیکاری کرونا و برگزاری مسابقات ورزشی در موعد مقرر، برنامهریزی تیمهای فوتسال جهان برای انجام بازیهای تدارکاتی انجام شده بود. تیم ملی ایران قصد داشت پیش از فوتسال قهرمانی آسیا چند بازی دوستانه و پیش از جام جهانی نیز چند رقابت تدارکاتی مهم را برگزارکند. از مدتها قبل مقرر شده بود آرژانتین، قهرمان جام جهانی فوتسال در سال ۲۰۱۶ برای انجام 2 بازی دوستانه فروردین امسال به ایران بیاید اما از اواسط دیماه که بحث برگزاری این بازی داغ شد، اخباری مبنی بر لغو جدال ایران با آرژانتین به گوش رسید. اما رئیس کمیته فوتسال مدعی شد آرژانتینیها برای انجام این بازی به ایران پاسخ مثبت داده بودند. داوود پرهیزکار در این باره به ایسنا گفت: آن زمان مکاتباتی با آرژانتینیها داشتیم و آنها اعلام کردند طبق قرار قبلی به ایران میآیند. ما حتی سالن ۱۲ هزار نفری ورزشگاه آزادی را هم برای این بازی در نظر گرفته بودیم اما کرونا همه چیز را خراب کرد و بازیهای دوستانه ما لغو شد و طبیعی بود که آرژانتین هم به ایران نیاید. امیدواریم با کاهش کرونا و نزدیک شدن به زمان جام جهانی که سال آینده برگزار میشود، بتوانیم با این تیم قدرتمند فوتسال جهان بازی کنیم.
***
با کشتیگیران دوپینگی برخورد جدی میکنیم
سخنگوی فدراسیون کشتی گفت: سیاست ما اول آموزش، دوم آزمایش و سوم برخورد جدی با کشتیگیران دوپینگی است. محمدابراهیم امامی در گفتوگو با فارس درباره تایید حکم محرومیت بهروز هدایت، کشتیگیر تیم ملی ایران اظهار داشت: محرومیت 4 ساله این کشتیگیر در شورای استیناف مورد تایید قرار گرفته است و این محرومیت برای ایران هیچ جریمهای در بر نخواهد داشت. وی افزود: در صورتی که تست دوپینگ این کشتیگیران در مسابقات بینالمللی مثبت اعلام شود، جریمه نقدی شامل حال افراد میشود. تست انجامشده در ایران و توسط ستاد مبارزه با دوپینگ ورزشکاران انجام شده است. فدراسیون کشتی با جدیت پیگیر کشتی سالم است و در این موضوع تمام تلاشمان را میکنیم. سخنگوی فدراسیون کشتی خاطرنشان کرد: سیاست فدراسیون کشتی در مقابله با دوپینگ اول آموزش، دوم آزمایش و سوم برخود جدی با خاطیان است.
ارسال به دوستان
هاشم حیدری، پیشکسوت استقلال در گفتوگو با «وطنامروز»:
باید از فرهاد حمایت کنیم
زهره فلاح زاده: دوئل فرهاد و امیر این بار در رقابتهای جام حذفی بود؛ جایی که قلعهنویی، مربی سابق آبیها برای جبران شکست در دیدار ۹ روز پیش تیمش مقابل شاگردان مجیدی آماده شده بود. اما برنده این دوئل هم فرهاد مجیدی شد و قلعهنویی باز هم از شاگردش شکست خورد تا سنگینی این شکست با استعفای او همراه شود. آبیها با قرعهکشی مرحله نیمهنهایی جام حذفی به رقیب سنتی خود، یعنی پرسپولیس خوردند تا شهریورماه یک داربی دیگر البته این بار بدون حضور تماشاگران را شاهد باشیم؛ دیداری که میتواند تضمین کند مجیدی برای فصل آینده در استقلال خواهد ماند یا نه. «وطن امروز» برای بررسی دیدار پیش روی سرخابیها و وضعیت باشگاه استقلال با هاشم حیدری، پیشکسوت این تیم گفتوگو کرده است. ***
* استقلال توانست با شکست سپاهان مدعی، به مرحله نیمهنهایی جام حذفی صعود کند. بازی چطور بود؟
بازی خوبی بود. فکر میکنم استراتژیای که فرهاد به کار برده بود، جواب داد. روز خوب استقلال بود و بازیکنان باهوش عمل کردند. با اینکه استقلال چند مهره تأثیرگذارش را در اختیار نداشت اما توانست از ضدحملاتش بخوبی استفاده کند. سپاهان هم چند هفته است روند نزولی دارد و در واقع تیم قلعهنویی افت کرده است.
* خیلیها پس از دومین باخت قلعهنویی به استقلال و نگرفتن نتیجه در لیگ برتر، میگویند او تمام شده است. نظر شما چیست؟
نه! این صحبت درست نیست. مربیان که نمیتوانند همیشه نتیجه بگیرند. فرگوسن هم با آن همه جام، گاهی تیمش افت میکرد و در گرفتن جام ناکام بود. این موضوع طبیعی است و هر مربیای احتیاج دارد پس از آن همه موفقیت، خودش را بازسازی کند و دوباره با قدرت و اندیشههای جدید بازگردد. امیر قلعهنویی مربی باهوشی است و فکر میکنم کمی از تیمهای بزرگ و پرحاشیه فاصله بگیرد برای او بهتر باشد.
* نیمهنهایی جام حذفی قرعهکشی شد و در این مرحله داربی پایتخت برگزار خواهد شد. شما دوست داشتید این دیدار در این مرحله برگزار شود یا فینال؟
اگر ۲ تیم در فینال حذفی به هم میخوردند، جذابتر میشد اما در کل بازیهای این ۲ تیم همیشه حساس است، البته نبود تماشاگران باعث میشود تنش کمتر باشد. به هر حال حضور طرفداران روی بازیکنان تأثیر میگذارد. فکر میکنم بازی خوبی از آب دربیاید، چون این مسابقه باید یک برنده داشته باشد. اگر مصدومان استقلال به این دیدار برسند ۲ تیم شرایط خوبی در این بازی خواهند داشت.
* پس از قرعهکشی نیمهنهایی جام حذفی و مشخص شدن قرعه سرخابیها، افشین پیروانی، مدیر تیم پرسپولیس با اشاره به اشتباهات داوریهای اخیر بازیهای استقلال، جو مراسم را به هم ریخت. این صحبتها از سوی مدیر فنی یک باشگاه درست است؟
وقتی یک نفر مسؤولیتی در یک تیم دارد، باید خیلی مراقب حرف زدنش باشد. او باید در رفتارش تجدید نظر کند. بازی با افکار عمومی درست نیست. فوتبال ورزشی است که درون زمین نتیجه آن مشخص میشود. درباره پنالتی استقلال مقابل سپاهان، به نظر من خطا درست بود و به هر حال داور پنالتی را اعلام کرده است. خیلی از بازیها هم بوده که استقلال با اشتباهات داوران متضرر شده است. چرا در آن بازیها همه ساکت بودند و نگفتند در حق استقلال اجحاف شده است؟ این درست نیست که مدیر فنی یک تیم از الان بگوید داوران مراقب باشند. این صحبتها فرار به جلو است.
* حتی باشگاه پرسپولیس هم بیانیهای منتشر و به آخرین داربی برگزار شده در رقابتهای جام حذفی اشاره کرد. آنها آن بازی را به دوپینگ و تغییر برنامه به سود استقلال ارتباط دادند.
چنین جوی در هیچ جای دنیا نیست. چرا باید طوری صحبت کرد که حتی فضای مجازی هم متشنج شود تا جایی که پیشکسوتان ۲ تیم به همدیگر حمله کنند؟ باید به تیم حریف احترام گذاشت. نمیدانم آنها دنبال این هستند که خودشان را بین هواداران عزیز کنند یا دنبال دیده شدن هستند؟ من بودم چنین بیانیهای را منتشر نمیکردم. پرسپولیس قهرمان شده و دیگر نیاز به این بیانیه دادنها نیست. نمیدانم دنبال چه چیزی هستند. جز اینکه بخواهند بردهای استقلال را بیارزش نشان دهند و روحیه حریف را خراب کنند، هدف دیگری ندارند.
* به نظر شما فرهاد از پس این بازی برمیآید؟
هر اتفاقی ممکن است بیفتد. در بازیهای حذفی شانس ۲ تیم برابر است. استقلال با بردهای خوبی که مقابل سپاهان در لیگ و حذفی آورد، روحیه خوبی دارد و میتواند نتیجه بگیرد. استقلال انگیزه بیشتری برای گرفتن جام حذفی دارد.
* بهترین بازیکنان استقلال در این فصل کدامند؟
روزبه چشمی، علی کریمی، شیخ دیاباته و مهدی قائدی بهترینهای استقلال در این فصل بودند.
* باشگاه استقلال برای فصل بعد باید از فرهاد مجیدی حمایت کند یا این تیم نیاز به یک مربی باتجربهتر دارد تا به قهرمانی برسد؟
همین بازیهایی که برگزار میشود، برای فرهاد تجربه شده است. من جزو کسانی بودم که میگفتم فرهاد زود به استقلال آمده است ولی رفتهرفته دارد تجربه کسب میکند. اگر بخواهیم کادر فنی را در فصل بعد عوض کنیم، تا مربی جدید بخواهد تیم را سروسامان دهد باز هم اول فصل را از دست میدهیم. به نظر من باید همه از فرهاد حمایت کنیم. اگر او نتیجه نگرفت، آن زمان به فکر جایگزین باشیم.
* خیلی از هواداران همچنان در خواب و رویای بازگشت آندرهآ استراماچونی هستند.
با این شرایط اقتصادی دیگر اجازه مربی خارجی را نمیدهند. ما هم راضی بودیم که استراماچونی بماند اما او رفته و دیگر قضیه بازگشتش لوث شده است. ما باید فکری برای الان تیم کنیم. باید به آینده امیدوار باشیم. اگر فرهاد چند مربی باتجربه کنار خودش و مجید نامجومطلق بگذارد، او تیم خوبی برای فصل بعد خواهد ساخت و حتی موفقتر از قبل هم خواهد شد.
ارسال به دوستان
شاهکار فدراسیون والیبال برای لیگ برتر
سیدبندی سلیقهای
مراسم قرعهکشی یا سیدبندی رقابتهای لیگ برتر والیبال باشگاههای کشور با اتفاقات عجیبی همراه بود. مراسم قرعهکشی سیوچهارمین دوره لیگ برتر والیبال از ساعت 10 صبح روز دوشنبه 20 مرداد ماه با حضور وحید مرادی مشاور عالی فدراسیون والیبال، شهرام عظیمی سرپرست کمیته برگزاری رویدادها و مسابقات، نادر انصاری دبیر کمیته و نمایندگان باشگاههای شرکتکننده، در سالن فارسی آکادمی ملی المپیک و پاراالمپیک برگزار شد. در این رقابتها 14 تیم آذرباتری ارومیه، پیکان، خاتم اردکان، راهیابملل مریوان، سایپا، شهداب یزد، شهرداری ارومیه، شهرداری قزوین، شهرداری گنبد، شهرداری ورامین، فولاد سیرجان ایرانیان، فولاد مبارکه سپاهان، لبنیات هراز آمل و هورسان رامسر شرکت میکنند. بر اساس مصوبات، لیگ برتر سال 99 در ۲ مرحله مقدماتی و پلیآف برگزار میشود که دیدارهای مرحله پلیآف، به شکل ۲ برد از ۳ بازی خواهد بود. در دور مقدماتی، ۱۴ تیم شرکتکننده در یک گروه مسابقات خود را به شکل گروهی پیگیری میکنند و ۸ تیم برتر به مرحله پلیآف صعود خواهند کرد. مرحله پلیآف نیز در ۳ مرحله و به شکل ۲ برد از ۳ بازی خواهد بود تا در نهایت، ۴ تیم برتر معرفی شوند.
* مرادی: از خودمان روش و قانون نمیسازیم
در این مراسم بهروز عطایی، سرمربی تیم والیبال هراز با طرح این سوال که تیمها چطور سیدبندی شدهاند، خاطرنشان کرد: سالهایی که قهرمان تعیین میشد، مسابقات قرعهکشی میشد اما حالا چرا سیستم تغییر کرد؟ وحید مرادی، مشاور عالی فدراسیون والیبال در واکنش به اظهارات عطایی عنوان کرد: ما که از خودمان روش و قانون نمیسازیم، بلکه در دنیا روشهایی برای برگزاری مسابقات وجود دارد و ما از آنها الگو میگیریم. برای تبلیغات هم همین سیستم حاکم است. نادر انصاری، دبیر سازمان فدراسیون والیبال هم درباره سیدبندی تیمها، گفت: سال قبل تیمها سرمایهگذاری کردند و تا جایی پیش رفتند و لیگ بنا به شرایطی تعطیل شد اما با این وجود هر تیمی در جایگاه مشخصی قرار گرفت. تیمی که در لیگ حضور نداشت و امسال اضافه شده متضرر نخواهد شد اما سایر تیمها باید منفعت حضور خود در لیگ سال گذشته را ببینند. ارزیابی تیمها از نظر نفرات هم کارشناسی شده و این نکته هم مدنظر قرار گرفته است.
* سیدبندی سلیقهای با روشی مندرآوردی!
مشاور عالی فدراسیون والیبال که در غیاب رئیس و دبیر به عنوان رئیس جلسه قرعهکشی حضور داشت، ادعا کرد فدراسیون هیچ قانون ساختگی ندارد و همه چیز طبق اصول بینالمللی و با سیستم انجام میشود اما همگی در عمل شاهد اتفاقات دیگری بودند. در چند سال گذشته همیشه مراسم قرعهکشی برگزار میشد و گاهی هم تیم قهرمان سال گذشته به عنوان سرگروه تعیین شده و سایر تیمها با قرعهکشی جایگاه خود را میشناختند اما این بار دستور آمد سیدبندی شود، حال سوال اینجاست که فدراسیون واقعا چه استدلالی برای این کار داشت؟ نادر انصاری، دبیر کمیته مسابقات فدراسیون مدعی شد سیدبندی بر اساس ردهبندی تیمها در فصل گذشته و ارزیابی تیم کارشناسی فدراسیون از وضعیت کنونی تیمها انجام شده است اما به عنوان مثال در جدول فصل گذشته تیم شهرداری گنبد در رده هفتم قرار داشت و در سیدبندی عنوان پنجم را به خود اختصاص داده است. یا در مورد دیگری در سیدبندی، تیم لبنیات هراز در جایگاه هفتم ایستاده است؛ ملاک تعیین این جایگاه برای تیم هراز چیست؟ اگر این تیم تازهوارد محسوب شود که باید در ردههای پایان قرار بگیرد و اگر بخواهند این تیم را همان تیم کاله فصل گذشته در نظر بگیرند، باید در رده پنجم میایستاد. تیم والیبال پیکان که در رده ششم فصل ناتمام گذشته قرار داشت، در سیدبندی به رده هشتم رفت. مسؤولان فدراسیون مدعی شدند تیم کارشناسی فدراسیون وضعیت کنونی تیمها را هم ارزیابی کرده و این مورد هم در سیدبندی تاثیر دارد اما مثال نقض این مورد تیم شهداب یزد است؛ این تیم فصل گذشته در جایگاه دهم ایستاد اما حالا برای فصل پیشرو تا 90 درصد تغییرات داشته و سرمربی تیم قهرمان فصل گذشته را جذب کرده است. این تیم همچنین از حضور یک بازیکن برزیلی هم قرار است استفاده کند و ستارههایی همچون مهدی مهدوی، پاسور سابق تیم ملی را هم به ترکیب خود اضافه کرده است. با این حال هیچ کارشناسی جایگاه دهم را برای این تیم پیشبینی نمیکند. یا در مورد دیگری میتوان به تیم شهرداری ورامین اشاره کرد؛ این تیم با وجود اینکه در فصل گذشته عملکرد خوبی داشت اما برای فصل پیش رو تغییرات زیادی داشت. اغلب کارشناسان تیمهای سایپا، سپاهان، شهداب یزد و شهرداری ارومیه را مدعیان اصلی فصل پیش رو میدانند اما این موضوع از نگاه فدراسیون به گونه دیگری است.
ارسال به دوستان
مراسم تقدیر از برترینهای کشتی آسیا برگزار شد
قدردانی از بنا و محمدی
مراسم تقدیر از برترینهای کشتی آسیا در سال ٢٠١٩، صبح دیروز چهارشنبه به صورت اینترنتی برگزار شد. به نقل از روابط عمومی فدراسیون کشتی، مراسم تقدیر از برترینهای کشتی قاره آسیا صبح دیروز با حضور «دولت تورلیخانوف» رئیس شورای کشتی آسیا و به صورت پخش زنده اینترنتی از طریق صفحه اینستاگرام این شورا برگزار و طی آن از برترینهای قاره کهن تقدیر شد. بر این اساس محمد بنا و غلامرضا محمدی، سرمربیان تیمهای کشتی فرنگی و آزاد کشورمان نیز که با توجه به عملکرد تیمهای ملی کشورمان در رقابتهای آسیایی و جهانی و کسب سهمیههای المپیک به عنوان بهترین مربیان آسیا انتخاب شده بودند، به همراه ابراهیم مهربان و بهروز حضرتیپور در محل سالن کنفرانس خانه کشتی حضور یافتند و به صورت اینترنتی در این مراسم شرکت کردند. در این مراسم علیرضا دبیر و حمید سوریان، رئیس و نایبرئیس فدراسیون کشتی جوایز دلاری غلامرضا محمدی و محمد بنا را به آنها اهدا کردند. بر اساس توافقات انجام شده و با توجه به شرایط خاص به وجود آمده، مبلغ 6 هزار دلار جایزه مربیان برتر از سوی فدراسیون کشتی به سرمربیان تیمهای ملی اهدا شد، تا در آینده و به نحو مقتضی درباره تسویه این مبلغ با شورای کشتی آسیا اقدام شود.
در کشتی فرنگی از «شینیبو اوتا» از ژاپن و در کشتی آزاد نیز از «نورکجا کایپانوف» از قزاقستان به عنوان برترین کشتیگیران تقدیر شد.
تقدیر از بهترین کشتیگیر زن، بهترین مربی تیم زنان و بهترین فدراسیون از دیگر بخشهای این مراسم بود.
ارسال به دوستان
نیاز نظام سلطه به سلسله جنگها
دکتر منوچهر محمدی*: دولتهای مستکبر جهان تنها با جنگ و جدال میتوانند بر اریکه قدرت باقی بمانند و این اصلی جداناشدنی از نظام سلطه جهانی است. وقوع جنگ عموما زمانی شدت میگیرد که این دولتهای مستکبر درون جامعه خود با مشکلات سیاسی، امنیتی، فرهنگی و اقتصادی مواجه باشند، چرا که تنها یک جنگ خارجی میتواند موجب برونرفت آنها از مشکلات داخلی شود. دولت آمریکا که مدتی است با مشکلاتی عظیم نظیر شورشهای داخلی به دنبال قتل جورج فلوید و بحران ویروس کرونا مواجه شده است و میرود که این حوادث موجبات سقوط و فروپاشی این ابرقدرت باقیمانده از دوران جنگ سرد شود و تحت هیچ شرایطی قادر به مدیریت و حل این بحرانها نیست، برای نجاتش تلاش میکند به هر وسیله ممکن برای رقبای جهانیاش مشکلساز باشد تا توجه افکار عمومی مردم خود را به خارج از مرزها منعطف کرده و ناکارآمدی خود را در مدیریت داخلی تحتالشعاع قرار دهد.
همانطور که در مقاله «ویروس کرونا و آینده سیاست جهانی» پیشبینی کردم که شرایط و اوضاع و احوال جهانی نویددهنده فروپاشی نظام سلطهگرانه غربمحور و شکلگیری نظام جدیدی خواهد بود که میتوان آن را نظام آسیایی نامید که مرکب از محور مثلث جمهوری اسلامی ایران، جمهوری خلق چین و جمهوری فدراتیو روسیه است و دولتمردان آمریکا بخوبی این موضوع را درک کردهاند، بدیهی است راهبردی را باید اتخاذ کنند تا جلوی اقتدار روزافزون این مثلث آسیایی گرفته شود و کشورهای این مثلث را آنچنان در مسائل داخلی خود مشغول کنند تا آنها نتوانند به نقش خود به عنوان بازیگران قدرتمند جهانی بپردازند.
حادثه بندر بیروت که به احتمال قریب به یقین برنامهریزی شده بود و ما را یاد انفجار برجهای دوقلو در 11سپتامبر سال 2001 میاندازد، منجر به این شده که آرامش از این کشور کوچک سلب شود و برنامه حزبالله را که به دنبال انتقام قتل ناجوانمردانه حسین کامل علیه رژیم صهیونیستی بود مانع شده یا به تاخیر اندازد. حوادث و اتفاقاتی که در بندر هنگکنگ، جزیره تایوان و دریای چین جنوبی نیز رخ میدهد برای مشغول کردن جمهوری خلق چین است تا از رشد و پویایی اقتصادی این کشور جلوگیری کند. نگرانیهایی که وزیر خارجه آمریکا، مایک پمپئو در رابطه با پیمان همکاری 25 ساله ایران و چین از خود بروز داده هم مهر تاییدی است بر این سناریوی تنظیمشده در آمریکا و رژیم صهیونیستی.
حوادث پراکنده در مرزها و داخل ایران همچون انفجار در نطنز و آتشسوزیهای پراکنده نیز تلاشهایی است جهت ناامن کردن جمهوری اسلامی تا از فکر انتقام ترور شهید حاجقاسم سلیمانی صرف نظر کند یا آن را فعلا به تعویق اندازد.
اگر چه به یقین میتوان گفت این فتنه جدید آمریکایی که با همکاری رژیم صهیونیستی و عوامل آنها در منطقه تنظیم شده نخواهد توانست مانع سقوط آزاد این ۲ رژیم شود و به قول روزنامه نیویورکتایمز که اعلام میکند «ما در حال سقوط سقوط سقوط سقوط هستیم»، با این وجود بنا بر ضربالمثل معروف «الغریق یتشبث بکل حشیش» استکبار تا لحظه نابودی و سقوط قطعیاش هرگز از تلاش برای جلوگیری از نابودی خود کوتاه نخواهد آمد.
در چنین شرایطی تنها میتواند- آن هم شاید - چند صباحی فروپاشی محتوم خود را به عقب بیندازد و در عین حال برای رقبای خود هزینه ایجاد کند که هوشیاری و تعامل و همفکری میان این ۳ قدرت آسیایی نهتنها میتواند هزینهها را کاهش دهد، بلکه میتواند توطئهها را خنثی و آنها را به فرصت تبدیل کند و در عین حال بر سرعت سقوط نظام سلطه غربمحور بیفزاید. جمهوری اسلامی باید در این مسیر ضمن رایزنی با ۲ قدرت دیگر، نقشی کلیدی و اساسی را در حوزه سیاست خارجی و روابط بینالملل بر عهده بگیرد.
* استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران
ارسال به دوستان
«گزینه شکستناپذیر» به جای «ارتش شکستناپذیر»
محمدعلی صمدی*: سال 2000(1379 خورشیدی) برای رژیم صهیونیستی دردناک و تحقیرآمیز بود. «ایهود باراک» نخستوزیر جدید این رژیم با وعده «عقبنشینی از لبنان» موفق به کسب آرای شهروندان خسته از تشییع جنازه مکرر سربازان کشتهشده در لبنان شده بود. او امیدوار بود دولت سوریه از این مجال تاریخی استقبال کند و به توافقی تن بدهد که هم بخشهایی از جولان را پس بگیرد و هم به حمایت از مقاومت ضدصهیونیستی در لبنان پایان دهد اما سوریه جز به آزادی وجب به وجب بلندیهای جولان روی خوش نشان نداد. «باراک» برای بقای حکومت شکنندهاش، چارهای جز عمل به وعده نداشت و 10 ماه پس از رسیدن به قدرت، با کامی تلخ، آغاز تخلیه یکجانبه خاک لبنان را پس از 18 سال اعلام کرد. آنچه «تخلیه نیروها» خوانده میشد به گونهای اجرا شد که رسانههای غربی، صراحتا از آن با عنوان «اخراج» و حتی «فرار» یاد کردند. «ارتش شکستناپذیر»(!) در برابر دوربین رسانهها و زیر چتری از آتش پوششی، با چنان سرعتی از مرز لبنان گذشت که بسیاری از متحدان و مزدورانشان مجال الحاق به آنان را پیدا نکردند. معرکهای برپا شده بود که «تلآویو» هیچ تجربهای از آن نداشت. «باراک» تنها با ارائه تحلیلهای امیدوارکنندهای از این دست که «ما با این تاکتیک، کارکرد موشکهای دشمن را به چوب خشک تغییر خواهیم داد»، سعی در آرام کردن خود و جمع قابل توجه معترضان و منتقدانش داشت. این واقعه یک پیام صریح و واضح برای مجاهدان فلسطینی هم داشت: «دیگر اسطورهای به عنوان ارتش شکستناپذیر وجود ندارد». تنها 4 ماه پس از آزادی جنوب لبنان، آتش دومین انقلاب بزرگ فلسطین شعله کشید و «انتفاضه الاقصی» آغاز شد. رژیم صهیونیستی که تحت فشار ناشی از حدود 25 کشته در سال، از جنوب لبنان گریخته بود، حالا در درون مرزهای فلسطین اشغالی و معابر شهرهای بزرگش، فقط طی چند ماه، با تلفاتی در همان اندازه مواجه بود. حالا دیگر مجری آن «فرار تاریخساز» راه پس و پیش نداشت. 5 ماه پس از آغاز «انتفاضه» (285 روز بعد از عقبنشینی از جنوب لبنان)، در حالی که عملیاتهای شهادتطلبانه فلسطینیان، گوشهگوشه سرزمینهای اشغالی را به لرزه درآورده بود، «ایهود باراک» در انتخابات شکست خورد و جای خود را به «آریل شارون» داد که شعارش «برقراری امنیت» بود.
همه کسانی که وقایع آسیای غربی را زیر نظر داشتند، بخوبی عامل اصلی این عقبنشینی تاریخی را میشناختند:«حزبالله».
حزبالله لبنان، یک گروه کوچک چریکی عرب بود که توانست با مداومت انعطافناپذیر در استفاده از 4 سلاح «عملیات استشهادی»، «چریکهای سبکاسلحه»، «بمبهای کنار جادهای» و «موشکهای کوتاهبرد کاتیوشا» طی کمتر از 10 سال، چنان عرصه را بر اشغالگران اسرائیلی تنگ کند که سربازان اسرائیلی در روز عقبنشینی از جنوب لبنان، در برابر دوربینهای تلویزیونی آشکارا به شادمانی و پایکوبی بپردازند.
ژنرالهای جوان صهیونیست، داغ عقبنشینی از جنوب لبنان و آثار ویرانگر آن را در دل نگاه داشتند. حالا «آریل شارون» ژنرال پیر و دارای لقب «بلدوزر» آمده بود تا به اصطلاح خرابکاریهای آنان را جمعوجور کند اما او هم حریف «عملیات شهادتطلبانه»، «چریکهای سبک اسلحه» و «بمبهای کنار جادهای» مجاهدان فلسطینی نشد. مجریان عملیات شهادتطلبانه، حتی تا نزدیکی هتل محل اقامت او هم نفوذ کردند.
در مقطعی از سال 2003 تعداد عملیاتهای شهادتطلبانه به قدری افزایش یافت که تحلیلگران خارجی خبر از فروپاشی قریبالوقوع سیستم امنیتی رژیم صهیونیستی دادند. به این ترتیب 3 الگوی رزمی موفق حزبالله لبنان، به سرعت در فلسطین به اجرا درآمد و با پرتاب اولین «موشکهای کوتاهبرد فلسطینی» به سوی شهرکهای صهیونیستنشین در اواخر سال 81، «دکترین نظامی حزبالله» به طور کامل در فلسطین پیاده شد. حالا «انتفاضه الاقصی» به بزرگترین چالش امنیتی «دولت عبری» تبدیل شده بود. میزان تلفات صهیونیستها طی 5 سال به حدی رسید که «ژنرال بولدوزر» را وادار کرد بزرگترین تصمیم خود، پس از عقبنشینی از جنوب لبنان را اتخاذ کند و «تل آویو» سال 83 اعلام کرد تصمیم دارد نظامیان و شهرکنشینان خود را از «نوار غزه» خارج کند. نیمهشب 23 مرداد 84 عقبنشینی نظامیان و شهرکنشینان صهیونیست از نوار غزه آغاز شد و طی 2 هفته، به پایان رسید.
این عقبنشینی اهمیتی منحصربهفرد داشت، «نوار غزه» بخشی از خاک فلسطین بود و اسرائیل برای اولین بار پس از 38 سال از خاکی که ادعای تملک تاریخی آن را داشت، عقبنشینی میکرد؛ آن هم به سبب مقاومت مسلحانه مردم، نه در پی مذاکرات سیاسی و فرسایشی. به این ترتیب یک بار دیگر ثابت شد اسرائیل و ارتش آن- که خود را به عنوان «پنجمین ارتش قدرتمند دنیا» ملقب کرده بود- آسیبپذیر هستند و این برای اسرائیل بهای بسیار گرانی بود. حتی ژنرال بلدوزر هم نتوانست فشارهای ناشی از این عقبنشینی را تحمل کند و 5 ماه بعد، در حالی که شهرکهای صهیونیستنشین هر چند روز شاهد فرود چندین موشک فلسطینی بودند، سکته کرد و تا پایان عمر (10 سال بعد) در اغمایی عمیق فرورفت.
هنوز معلوم نیست طراحی برای اعاده حیثیت از دسترفته «ارتش شکستناپذیر!!» در زمان حکومت آریل شارون ریخته شد یا پس از آن. البته ترور مشکوک و مرموز «رفیق حریری»، نخستوزیر لبنان، این تصور را تقویت میکند، چرا که بدون هیچ دلیل و مدرکی، انگشت اشاره تمام متحدان جهانی و منطقهای اسرائیل، به سوی سوریه به عنوان عامل این ترور نشانه رفت و فشارهای جهانی به جایی رسید که ارتش سوریه پس از نزدیک به 2 دهه، ناچار به تخلیه خاک لبنان شد.
این فرصتی بزرگ برای صهیونیستها بود. ایده اصلی این بود که مسیر باید از همان نقطه آغاز انحراف، اصلاح شود. منشأ تمام این مشکلات که طی 5 سال، ارکان «دولت یهود» را به لرزه درآورده بود، در لبنان قرار داشت: «حزبالله».
نخستوزیر و وزیر جنگ دولتی که به جای «شارون» بر سر کار آمده بود، هر دو سابقه نظامی نداشتند و ژنرالهای ارشد در ارتش نیز جوانتر از آن بودند که تجارب روشنی از تجاوزات نظامی گذشته به جنوب لبنان داشته باشند و همین عوامل باعث شد با اعتماد به نفسی مثالزدنی، طرحی بزرگ برای حمله به لبنان و انهدام تمام زیرساختهای متعلق به حزبالله لبنان را در دستور کار قرار دهند. تلقی استراتژیستهای صهیونیست این بود که در غیاب ارتش سوریه و تنگنای سیاسی حزبالله پس از ترور رفیق حریری، میتوان ضربهای مرگبار به این گروه وارد کرد و طی مدت کوتاهی، به کلی از شرش خلاص شد. بدون سر و صدا، تدارک و تهیه حمله بزرگ مهیا شد و ساعت صفر آن نیز مقرر گردید.
روز 21 تیر 85، چریکهای سبک اسلحه حزبالله، در منطقه اشغالی خاک لبنان، موسوم به مزارع شبعا، دست به عملیاتی نظامی زده و 2 سرباز ارتش صهیونیستی را به اسارت درآوردند. هدف از این عملیات، تبادل این 2 اسیر با اسرای لبنانی باقیمانده در بند دولت یهود بود. این حادثه و تلفاتی که اسرائیل طی چند ساعت پس از آن برای بازپسگیری اسرا متحمل شد (آن هم بدون نتیجه) بحرانی در سرزمینهای اشغالی برپا کرد. دولتمردان و نظامیان صهیونیست متفقا مصمم شدند ساعت صفر عملیات بزرگ را جلو انداخته و کار دشمن قدیمی و سرسخت خود را یکسره کنند. به این ترتیب، جنگی که بنا بود یک هفته تا 10 روز طول بکشد و حزبالله را به قعر چاه نابودی هل دهد، آغاز شد. نبرد 33 روز به درازا کشید. در تمام این 5 هفته، حتی 24 ساعت، باران موشکهای حزبالله بر شهرها و شهرکهای صهیونیستنشین قطع نشد و نیروی زمینی ارتش صهیونیستی با وجود تلفات سنگین و از دست دادن چندین تانک و هلیکوپتر حتی نتوانست یک شهر متوسط جنوب لبنان (مانند بنتجبیل) را به اشغال کامل درآورد یا یکی از رهبران ارشد و حتی جزء حزبالله را شهید یا اسیر کند. جنگ در نهایت با وساطت تمام قدرتهای جهانی و منطقهای، در حالی به پایان رسید که نهتنها از ارتش اشغالگر اعاده حیثیت نشده بود، بلکه اوضاع امنیتی رژیم صهیونیستی به مراتب بدتر شد و برگی جدید از تاریخ غرب آسیا ورق خورد. دیگر ثابت شده بود مقاومت گزینهای پیروزیآفرین و شکستناپذیر است. حالا به جای عنوان فراموششده «ارتش شکستناپذیر»، واژگانی جدید به ادبیات سیاسی تاریخ اضافه شده بود: «گزینه شکستناپذیر».
* تاریخنگار و پژوهشگر
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|