|
کشورهای عضو شورای امنیت غیر از دومینیکن و آمریکا مخالفت خود را با آغاز اجرای مکانیسم ماشه علیه ایران اعلام کردند
فقط آمریکا و دومینیکن
* پازل آمریکایی؟
گروه سیاسی: واکنشها به اقدام آمریکا در راهاندازی مکانیسم ماشه علیه ایران ادامه دارد. قریب به اتفاق کشورهای شورای امنیت معتقدند آمریکا نمیتواند از فرآیند بازگشتپذیری تحریمها موسوم به مکانیسم ماشه استفاده کند، چرا که این کشور مشارکتکننده در برجام محسوب نمیشود. روز گذشته خبرگزاری رویترز گزارش داد ۱۳ عضو شورای امنیت مخالفتشان را با درخواست آمریکا برای اعمال تحریمهای بینالمللی علیه ایران ابراز کردند. در این گزارش آمده است: آمریکا روز جمعه به خاطر پیشنهادش برای اعمال تحریمهای بینالمللی علیه ایران و ابراز مخالفت ۱۳ عضو از ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل بیشتر به انزوا کشانده شد. استدلال این اعضای شورای امنیت این بود که اقدام واشنگتن با توجه به اینکه در آن از یک روند توافق هستهای استفاده میشود و آمریکا ۲ سال پیش از این توافق خارج شده است، فاقد اعتبار است. در ادامه این گزارش آمده است: با گذشت ۲۴ ساعت از اعلام آغاز بازه زمانی 30 روزه (مکانیسم بازگردانی تحریمها) برای بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه ایران از جمله تحریم تسلیحاتی توسط مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، متحدان دیرینه این کشور که شامل انگلیس، فرانسه، آلمان، بلژیک، چین، روسیه، ویتنام، نیجر، سنت وینسنت، آفریقای جنوبی، اندونزی، استونی و تونس میشوند در نامههایی مخالفتشان را ابراز کردهاند که رونوشت آن به رویت رویترز نیز رسیده است. بنابراین به غیر از آمریکا فقط دومینیکن موافق راهاندازی فرآیند بازگشتپذیری تحریمها از سوی آمریکاست.
شبکه سیانان نیز روز گذشته در گزارشی رخدادهای چند روز اخیر شورای امنیت را پس از تصمیم دولت آمریکا برای فعال کردن مکانیسم بازگردانی تحریمها علیه ایران بررسی و آن را یک شکست شرمآور برای واشنگتن ارزیابی کرد.
سیانان در گزارش خود مینویسد: دولت ترامپ روز پنجشنبه در عرصه جهانی به دنبال رد شدن درخواست آن برای بازگردانی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران توسط متحدان و رقیبانش، به انزوا کشانده شد. در بخشی از این گزارش آمده است: دیپلماتهای شورای امنیت به سیانان گفتند روسیه روز جمعه خواستار نشستی برای مذاکره پیرامون تصمیم آمریکا برای فعال کردن مکانیسم بازگردانی تحریمها علیه ایران شده است. اما روسیه با ۲ پیام توئیتری معاون نمایندهاش در سازمان ملل مبنی بر اینکه آمریکا با برگزاری این نشست مخالفت کرده و این «رفتاری ناشایست» است، درخواستش را کنار گذاشت. معمولا درخواست برای یک نشست شورای امنیت پذیرفته میشود اما طبق قوانین جدید دوران شیوع بیماری کرونا، تصمیم برای یک نشست آنلاین باید با اتفاق نظر انجام شود. علاوه بر این، وزارت خارجه آمریکا استدلالی را برای توجیه این ادعا که از حق استفاده از مکانیسم بازگردانی تحریمها برخوردار است، مطرح کرده است. این استدلال بیان میکند طبق برجام، واژه مشارکت «در مضمون و در گذر زمان ثابت است و برای کشورهای مشخصشده در آن تعریف از جمله آمریکا مسیر را فراهم میکند» و از آنجا که آمریکا از امضاکنندگان اصلی توافق هستهای بوده است، یکی از مشارکتکنندگان در آن نیز هست. برخلاف طیف گستردهای از انتقادها، پمپئو گفت که آمریکا «مطمئن» است قطعنامهای برای فعال کردن مکانیسم بازگردانی تحریمها پیش خواهد رفت اما هیچ جزئیاتی را درباره این اطمینانی که دریافت کرده بود، در گفتوگو با مقامات سازمان ملل بیان نکرد. اقدامات بعدی نامشخص است و تا حد زیادی به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل بستگی دارد. او روز پنجشنبه با پمپئو دیدار کرد. آمریکا پس از تحمل شکستی شرمآور در تلاش برای تصویب پیشنویس قطعنامهای جهت تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، تصمیم به فعال کردن مکانیسم ماشه علیه ایران گرفته است.
* استدلال آمریکاییها چیست؟
«وطن امروز» در شماره روز شنبه اول شهریورماه درباره ادعای آمریکا برای منطقی نشان دادن اقدام خود در راهاندازی مکانیسم ماشه نوشته بود: آمریکاییها معتقدند در بند 10 به صراحت به نام این کشور به عنوان یکی از مشارکتکنندگان در برجام اشاره شده است و در بندهای دیگر این قطعنامه شورای امنیت هیچ اشارهای نشده است که کشوری در صورت توقف اجرای برجام و خروج از برجام از مشارکتکنندگان در برجام محسوب نمیشود. به بیان دیگر مقامات آمریکایی معتقدند منظور قطعنامه 2231 شورای امنیت از مشارکتکنندگان برجام صرفا کشورهایی هستند که در انعقاد و تأسیس برجام نقش داشتهاند، بنابراین صرف حضور کشوری در انعقاد برجام به معنای آن است که آن کشور جزو مشارکتکنندگان برجام به حساب میآید، حتی اگر این کشور بندهای برجام را اجرا نکند یا پس از انعقاد برجام از توافق خارج شود.
تفسیر آمریکا از عبارت Participent (مشارکتکننده) با مخالفت کشورها مواجه شده است. روز گذشته وزیر خارجه چین با اشاره به خروج آمریکا از توافق هستهای، اقدام این کشور برای فعال کردن مکانیسم بازگردانی تحریمها در این توافق و درخواست برای اعمال تحریمهای بینالمللی علیه ایران را غیرمعقول دانست. وانگ یی با اشاره به اینکه دولت آمریکا از جانب این کشور توافق هستهای را امضا کرده بود، گفت که تصمیم عقلانی برای واشنگتن این است که مسؤولیت توافق را فارغ از عوض شدن دولتها برعهده بگیرد. او در ادامه اظهار کرد که خروج آمریکا از توافق هستهای با مخالفت گسترده جامعه بینالمللی مواجه شده است.
* آمریکا: بازگشت تحریمها شروع شده است
رسانه آمریکایی آسوشیتدپرس نیز در گزارشی مفصل به شرح کشمکشها میان اعضای شورای امنیت بر سر اقدام آمریکا جهت بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران پرداخته است.
در بخشی از این گزارش آمده است: متحدان اروپایی آمریکا در کنار روسیه و چین، ادعای آمریکا درباره محق بودن برای استناد به مفاد توافقی که ۲ سال پیش از آن خارج شده را زیر سوال بردهاند.
با این حال «مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا و «برایان هوک»، نماینده مستعفی دولت آمریکا در امور ایران این مخالفتها را رد کردند.
هوک، جمعه در یک نشست خبری به خبرنگاران گفت: «ما نیازی به اجازه کسی نداریم. ایران، تعهدات هستهای داوطلبانه خودش را زیر پا گذاشته است. شرطهای کلید زدن مکانیسم بازگشت خودکار تحریمها برآورده شده و ما هم بر همین اساس، این کار را انجام دادهایم».
برایان هوک با بیان اینکه «مخالفت یا حمایت دیگران با کاری که ما میکنیم اهمیت اساسی ندارد»، اضافه کرد «امروز نخستین روز روند ۳۰ روزه بازگشت خودکار تحریمهاست».
برخلاف ادعای برایان هوک، سخنگوی وزارت خارجه چین همانند بسیاری دیگر از کشورها اعلام کرد مکانیسم بازگشت خودکار تحریمها فعال نشده است.
«ژائو لیجیان»، سخنگوی وزارت خارجه چین گفت: «طرفهای مشارکتکننده در برجام و همچنین اکثریت قاطع اعضای شورای امنیت معتقدند درخواست آمریکا فاقد اساس قانونی است و مکانیسم بازگشت خودکار تحریمها فعال نشده است».
خبرگزاری آسوشیتدپرس در ادامه گزارش خود آورده است: بعد از آنکه مایک پمپئو نامه رسمی آمریکا برای آغاز روند بازگشت تحریمها علیه ایران را تحویل «دیان دجانی»، رئیس دورهای شورای امنیت داد، دجانی رایزنیهای تکبهتک با ۱۴ عضو دیگر شورای امنیت درباره اقدام آمریکا را آغاز کرد. دیپلماتها به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتهاند نتیجه این رایزنیها این بود که اکثریت اعضای شورای امنیت به دجانی گفتند آمریکا از حق قانونی برای بازگرداندن تحریمها برخوردار نیست و از نظر آنها دوره ۳۰ روزه بازگشت این تحریمها آغاز نشده و اقدام آمریکا از هیچ اثری برخوردار نخواهد بود. دیپلماتها گفتند با توجه به این شرایط نیازی نیست رئیس شورای امنیت طی ۳۰ روز آینده قطعنامه «ادامه لغو تحریمها علیه ایران» را که آمریکا آماده وتوی آن است به رأی بگذارد.
«جان بولتون»، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا نیز که از مدتها پیش گفته استدلالهای دولت ترامپ برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران نادرست است، در مصاحبه با آسوشیتدپرس گفت: «۳ یا ۴ راه به نظرم میآید که طرفداران توافق هستهای ممکن است با استفاده از آن به دنبال ممانعت از تلاش آمریکا برای بازگرداندن تحریمها باشند». بولتون گفت: «اطمینان دارم دیپلماتهای روسیه و چین و کشورهای اروپایی همه الان روی این موضوع کار میکنند. ایالاتمتحده در این باره با تدبیر عمل نکرد».
* طرح اروپاییها برای مصالحه با آمریکا
برایان هوک روز جمعه مدعی شده بود هیچ کشوری، طرحی برای مصالحه با آمریکا بر سر تحریمهای تسلیحاتی ایران پیشنهاد نکرده اما دیپلماتها به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتهاند رایزنیهای گستردهای در این باره میان آمریکا و اروپا انجام شده و پیشنهادهایی برای تمدید ۶ ماهه یا یک ساله این تحریمها مطرح شده است. همچنین طرحی پیشنهاد شده که خواستار منوط کردن تمام معاملات تسلیحاتی با ایران به صدور مجوز شورای امنیت است، با این حال، میان ۱۵ عضو شورای امنیت بر سر این طرحها توافقی حاصل نشده است. دیپلماتها گفتهاند اروپاییها هنوز هم امیدوارند قبل از ۱۸ اکتبر که تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران به پایان میرسد، توافقی حاصل شده و اختلافات میان آمریکا با روسیه و چین در این باره برطرف شود. آمریکا خواستار تمدید نامحدود این تحریمها است، در حالی که چین و روسیه خواستار اتمام این تحریمها طبق مفاد توافق هستهای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد هستند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس همچنین نوشت روسیه جزو سرسختترین مخالفان اقدام آمریکا برای احیای تحریمها علیه ایران است.
بلافاصله بعد از آنکه مایک پمپئو نامه رسمی آمریکا برای بازگشت تحریمها را تحویل رئیس شورای امنیت داد «دیمیتری پولیانسکی»، معاون نماینده روسیه در سازمان ملل در توئیتر نوشت: «مثل اینکه ۲ سیاره وجود دارد: یکی سیارهای افسانهای و مبتنی بر قانون جنگل که آمریکا در آن مجاز است بدون مجاب کردن دیگران هر کاری که دلش میخواهد انجام دهد، توافقها را نقض کرده و از آنها خارج شود و باز هم به دنبال منفعت بردن از آنها باشد؛ دوم، سیارهای دیگر که بقیه دنیا در آن زندگی میکنند و در آن قانون بینالمللی و دیپلماسی حاکم است».
در همین حال پمپئو در مصاحبه با فاکسنیوز ابراز اطمینان کرد تحریمهای سازمان ملل علیه ایران احیا خواهد شد.
او گفت: «روسیه و چین میتوانند کل روز حرافی کنند اما من به شما اطمینان میدهم ایالاتمتحده از تمام ابزارهای موجود در اختیارش استفاده خواهد کرد تا اطمینان حاصل کند روسیه و چین قادر به تحویل سامانههای تسلیحاتی به ایران که ما را تهدید میکنند، نخواهند بود».
***
[واکنش ایران به تحریم تسلیحاتی سخت خواهد بود]
تلاش آمریکا برای بازگشت تحریمها علیه ایران در حالی است که مجید تختروانچی گفته است اگر آمریکا موفق شود و تمام تحریمها علیه ایران بازگردد، با واکنش سخت ایران مواجه میشود. مجید تختروانچی، نماینده کشورمان در سازمان ملل در گفتوگو با سایت انجمن کنترل سلاح واشنگتن درباره تلاش آمریکا برای اعمال تحریمهای سازمان ملل علیه ایران در پی عدم تصویب قطعنامهای که برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران ارائه کرده بود، گفت: بسیار خندهدار است آمریکا را از مشارکتکنندگان برجام(توافق هستهای) بدانیم، چرا که آمریکا دیگر عضو این توافق نیست. آمریکا پیش از این گفته است مشارکتش در برجام را متوقف کرده و در بالاترین رده هم آن را اعلام کرده است.
تختروانچی همچنین درباره ادعای برخی مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه توافق هستهای و قطعنامه ۲۲۳۱ از هم جدا هستند، گفت: در حالی که آمریکا از برجام خارج شده است، هنوز مدعی است عضوی از قطعنامه ۲۲۳۱ است. ظاهرا آنها این قطعنامه را مطالعه نکردهاند. این قطعنامه سند قانونی برجام است و برجام پیوستی از این قطعنامه است. صحبت از 2 سند جداگانه نیست، تنها بحث یک سند مطرح است و آن قطعنامه ۲۲۳۱ است. او در ادامه تشریح کرد: قطعنامه ۲۲۳۱ درباره مشارکتکنندگان برجام است و بحث اعضای قطعنامه ۲۲۳۱ در آن مطرح نیست. حقوق و تعهدات معینی برای مشارکتکنندگان برجام وجود دارد. از آنجا که آمریکا از برجام خارج شده است به عنوان یکی از مشارکتکنندگان برجام تلقی نمیشود، بنابراین مبنای قانونی برای این ادعای آمریکا که یکی از مشارکتکنندگان برجام است، وجود ندارد. ما بر این باور هستیم که آمریکا نمیتواند مقررات مربوط در قطعنامه ۲۲۳۱ را برای بازگرداندن قطعنامههای قدیمی به کار گیرد. ما به وضوح گفتهایم اگر تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران اعمال شود، واکنش ایران بسیار سرسختانه خواهد بود و هیچ گزینه سیاسیای را هم که در دسترس ایران است، نادیده نمیگیریم.
****** پازل آمریکایی؟
گروه سیاسی: رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سفر خود به ایران در روز دوشنبه خبر داد.
به گزارش «وطن امروز»، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یک پیام توئیتری از سفر روز دوشنبه هفته جاری خود به تهران به منظور دیدار و گفتوگو با مقامهای ایران خبر داد. رافائل گروسى در این پیام نوشته است: «من روز دوشنبه برای انجام دیدارها با مقامهای ایران به منظور پرداختن به مسائل حل نشده در رابطه با مسائل پادمانی در ایران، به تهران سفر خواهم کرد. من به ایجاد یک کانال گفتوگوی مستقیم، موثر و مبتنی بر همکاری امیدوارم. این موضوع، ضروری است». پس از این پیام، کاظم غریبآبادی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بینالمللى انرژى اتمى نیز با انتشار یک توئیت ضمن تایید این خبر نوشت: «در راستای تعاملات و همکاری جاری بین ایران و آژانس و در پی دعوت به عمل آمده از سوی جمهوری اسلامی ایران، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته جاری به تهران سفر خواهد کرد. ایران یکی از شرکای اصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی است و امیدواریم این سفر به تقویت همکاریهای متقابل منجر شود». پیش از این «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین از سفر احتمالی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران خبر داده و در توئیتر نوشته بود: «بر اساس اطلاعات رسانههای جمعی، آقای «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ممکن است برای نخستینبار اوایل هفته آینده به ایران سفر کند».
با این حال نخستین سفر گروسی پس از آغاز به کارش به عنوان مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را میتوان سفر مهمی دانست که به احتمال زیاد در راستای طراحی آمریکا باشد. وی هفته گذشته در دیدار با «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا در وین گفته بود: آمریکا یک شریک بسیار مهم برای آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شمار میآید و ما گفتوگوهای بسیار خوبی داشتیم. گروسی با بیان اینکه به رغم درخواست آژانس برای دسترسیهای بیشتر از ایران، این اتفاق هنوز رخ نداده است، گفته بود: داریم روی آن کار میکنیم. وی با اشاره به اینکه هدف آژانس دسترسی به ۲ سایت برای راستیآزمایی ایران است، گفته بود: این دسترسیها برای جامعه بینالمللی ضروری است و ما امیدواریم گفتوگوها با مسؤولان ایرانی ما را به آن نقطه برساند.
گروسی خردادماه نیز در بخشی از بیانیه خود پیرامون نظارت بر ایران ادعا کرده بود: من با نگرانی جدی اشاره میکنم بیش از 4 ماه است ایران برای ما دسترسی به ۲ محل را ایجاد نکرده و به مدت تقریبا یک سال است در مذاکرات واقعی برای توضیح درباره سوالات ما در ارتباط با مواد هستهای اعلامنشده محتمل و فعالیتهای هستهای مشارکت نداشته است. این به طور معکوس توان آژانس برای پاسخ به سوالات و ارائه تضمین معتبر درباره عدم وجود مواد و فعالیتهای هستهای اعلام نشده در این محلها در ایران را تحت تاثیر قرار میدهد. در ادامه این بیانیه آمده بود: من پیش از این گزارش دادم ایران در ماه ژانویه اعلام کرده است برنامه هستهای آن دیگر «تابع هیچ محدودیتی در محدوده اجرایی» نخواهد بود و این کشور «مانند قبل» به همکاری با آژانس ادامه خواهد داد. تا امروز، آژانس شاهد هیچ تغییری در زمینه اجرای تعهدات هستهای ایران با توجه به این مواردی که اعلام کرده یا در سطح همکاری ایران با فعالیتهای راستیآزمایی و بازرسی تحت برجام نبوده است.
مواضع گروسی با واکنش سیدعباس موسوی، سخنگوی سابق وزارت امور خارجه مواجه شد تا وی گزارش اخیر آژانس و ادعاهای مطرح شده در آن را مورد انتقاد قرار دهد و بگوید: بر مبنای ادعای جاسوسی رژیم صهیونیستی و شخص نتانیاهو آنها موضوعی را که بسته شده است باز میکنند و این جای تاسف دارد که آژانس به جای اتکا به مدارک متقن و نگاه به همکاریهای سطح بالای ایران با آژانس به ادعاهای رژیمی میپردازد که خصومتش با مردم، نظام ایران و خطری که برای عرصه بینالملل دارد، بر همگان مشخص است. وی با بیان اینکه ایران تاکنون همکاریهای سطح بالایی با آژانس داشته است، گفته بود: آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید این همکاریها را قدر بداند و تحت تاثیر برخی رژیمها و کشورها و حاشیهسازیهای بیمورد آنها نباشد.
حال بر مبنای این پیشینه و همچنین برخی گمانهزنیهای مطرح شده در رسانههای جهانی میتوان سفر گروسی به ایران را در راستای یک سناریوی آمریکایی برای وادار کردن مقامات ایرانی به عقبنشینی در برابر خواستههای روزافزون آژانس دانست. والاستریتژورنال نیز چندی پیش نوشته بود مقامهای آمریکایی از مدیرکل آژانس خواستهاند درباره مسأله دسترسی به سایتها مقابل ایران سهلانگاری نکند.
با توجه به تلاش گسترده دولت آمریکا برای افزایش فشارهای جهانی بر ایران و همچنین پیگیریهایی که در زمینه بازگشت تحریمهای سازمان ملل از خود نشان داده است، به نظر میرسد سفر قریبالوقوع گروسی به ایران گامی برای بهرهبرداری آژانس از فضایی باشد که آمریکا در ماههای اخیر پیگیری کرده است و انتظار میرود مسؤولان در برابر این سناریو از خود عقبنشینی نشان ندهند.
ارسال به دوستان
گزارش«وطنامروز» از سناریوهای مختلف اجرای طرح فروش اوراق سلف نفت و تأثیر آن بر بودجه
هزینه تعمیق بازار بدهی
* سود اوراق سلف نفت میتواند به ۳۳ تا ۸۵ درصد در سال ۱۴۰۱ برسد که در این صورت عرضه اوراق بدهی دولت و هدفگذاری تورم بانک مرکزی را بیمعنا میکند
گروه اقتصادی: طرح دولت برای فروش اوراق سلف نفت برای تامین کسری بودجه با انتقادات بسیاری همراه شد. سود بالای این اوراق و متعهد شدن دولت به بازخرید این اوراق، از جمله مهمترین محورهای انتقاد کارشناسان از این طرح است. با این حال یکی دیگر از آثار این اوراق، بیاثر کردن سیاست جدید بانک مرکزی برای مدیریت نقدینگی و تورم با عنوان «سیاست هدفگذاری نرخ تورم» است، چرا که نرخ سود بالای این اوراق و تاثیر آن بر رشد انتظارات تورمی، دولت بعد را به استقراض از بانک مرکزی برای بازپرداخت این تعهدات ناگزیر میکند.
محاسبات نشان میدهد با فرض قیمت 60 دلاری هر بشکه نفت و نرخ 30 هزار تومانی هر دلار آمریکا، رقم بدهی دولت در سال 1401 به 400 هزار میلیارد تومان میرسد. با فرض رشد سالانه 20 درصدی منابع عمومی بودجه دولت، رقم بدهی ناشی از این اوراق در سال 1401 به حدود نیمی از منابع عمومی بودجه میرسد. این اتفاق، تلاشهای بانک مرکزی برای کنترل پایدار تورم را بر باد میدهد. با این حال رئیس کل بانک مرکزی در یادداشتی از این طرح حمایت کرد. «وطن امروز» در گزارش حاضر، ریشههای حمایت بحثبرانگیز عبدالناصر همتی از اوراق سلف نفت را بررسی کرده است.
***
حاشیههای طرح گشایش اقتصادی دولت هنوز ادامه دارد. چهارشنبه 15 مردادماه بود که رئیس دولت از یک گشایش اقتصادی بزرگ خبر داد. حسن روحانی در جلسه هیأت دولت گفت: «در جلسه سران قوا تصمیمات و نتایج مهمی گرفته شد که پس از به نتیجه رسیدن در هفته آینده و موافقت مقام معظم رهبری اعلام میشود که گشایشی اقتصادی در کشور به وجود میآید و بیتردید دست دولت مقداری باز میشود». اندکی بعد جزئیات طرح دولت به بیرون درز کرد. هر چند تاکنون هیچ یک از مقامات دولتی موضعگیری رسمی درباره جزئیات طرح گشایش اقتصادی نداشتهاند اما سکوت دولت در این مدت به نوعی نشانگر درستی جزئیات منتشر شده از طرح مذکور است.
طبق خبرهای منتشر شده، دولت در پی انتشار اوراق سلف موازی استاندارد به میزان 220 میلیون بشکه است. بر مبنای این طرح دولت حجمی معادل 220 میلیون بشکه اوراق سلف 2 ساله منتشر میکند که در تاریخ سررسید متعهد به بازخرید این اوراق بر مبنای قیمت روز نفت است. با در نظر گرفتن نرخ 20 هزار تومان کنونی برای هر دلار آمریکا در سامانه نیما و قیمت 42 دلار به ازای هر بشکه نفت، درآمدی حدود 180 هزار میلیارد تومان نصیب دولت میشود. با این حال تعهد دولت به بازخرید این اوراق باعث شده این طرح عملا به «ایجاد بدهی» تبدیل شود و شباهتی به پیشفروش قطعی نداشته باشد.
هر چند گفته شده در این اوراق، ریسک نوسان قیمت دلار و نفت وجود دارد اما دولت در این مورد تضمین میدهد سرمایهگذاران در هیچ شرایطی متضرر نمیشوند و حداقل به میزان سقف سود سپرده بانکی (18 درصد برای سپردههای 2ساله) سود میبرند. به بیان دیگر حداقل نرخ سود این اوراق معادل 18 درصد تعیین شده در حالی که هیچ سقفی برای سود این اوراق مشخص نشده است. این یعنی حداقل مبلغ بدهی دولت بعدی در تاریخ سررسید این اوراق به حدود 260 هزار میلیارد تومان میرسد.
انتشار این خبر اما با انتقادات بسیاری همراه شد. صرفنظر از حذف مجلس از فرآیند تصمیمگیری در این موضوع، نرخ سود بالای این اوراق و انباشت بدهی برای دولت بعد، مساله دیگری بود که به کانون انتقادات کارشناسان و رسانهها تبدیل شد. با توجه به روند همواره صعودی نرخ ارز در کشور و همچنین سقوط قیمت نفت به محدوده 40 دلار، افزایش مبلغ بازپرداخت در تاریخ سررسید فرضیهای بسیار محتمل است. به عنوان یک نمونه حتی اگر نرخ ارز تا 2 سال آینده به 35 هزار تومان و قیمت هر بشکه نفت به 65 دلار افزایش یابد، مبلغ بازپرداخت دولت در تاریخ سررسید به 500 هزار میلیارد تومان میرسد. این به معنی افزایش بیش از 2 برابری بدهی طی 2 سال است.
مقایسه رقم بدهی دولت در تاریخ سررسید این اوراق با منابع عمومی دولت در بودجه سالانه، تصویر دقیقتری از ابعاد مساله بدهی در اوراق سلف ارائه میدهد. با توجه به اینکه آخرین رقم محقق شده اعلام شده از منابع عمومی دولت، مربوط به گزارش دیوان محاسبات از تفریغ بودجه سال 97 است، مبنای تخمین منابع عمومی بودجه برای سالهای آینده، سال 97 در نظر گرفته میشود. طبق گزارش دیوان محاسبات از تفریغ بودجه سال 97 حدود 400 هزار میلیارد تومان منابع محقق شده دولت در بودجه این سال بود. با در نظر گرفتن نرخ رشد 20 درصدی برای منابع عمومی بودجه، این رقم در سال 1401 به 830 هزار میلیارد تومان میرسد.
نکته دیگر اینکه با توجه به نوع این اوراق (سلف موازی استاندارد) که قابل معامله در بازار ثانویه است، این امکان وجود دارد که دولت با افت احتمالی ارزش این اوراق، اقدام به بازخرید اوراق و بازپرداخت تدریجی بدهی خود کند. در چنین شرایطی دولت سود قابل توجهی از فروش این اوراق کسب میکند. با این حال امکان وقوع این شرایط به 2 دلیل محتمل نیست.
اولا هیچ انگیزهای در دولت کنونی برای بازپرداخت تدریجی این اوراق در ماههای باقیمانده تا مرداد 1400 دیده نمیشود، چرا که در صورت اجرای چنین طرحی، دولت انگیزهای برای صرف منابع خود برای بازپرداخت قرضی که میتواند بازپرداخت تمام آن را به دولت بعدی محول کند، نخواهد داشت. علاوه بر این، با توجه به روند رشد نرخ ارز در کشور و همچنین قیمت حداقلی نفت در بازارهای جهانی به دلیل بحران شیوع کرونا، اساسا امکان افت ارزش این اوراق بسیار اندک است. بر همین اساس، فرضیه بازپرداخت تدریجی بدهی حاصل از این اوراق در طول 2 سال پیشرو و بویژه طی یک سال باقیمانده از دولت دوازدهم، قابل صرفنظر است.
***
حمایت همتی از قاتل بازار باز
مسأله دیگر طرح فروش اوراق سلف نفت، جز ایجاد بدهی سنگین برای دولت بعد، از بین بردن سیاست جدید بانک مرکزی با عنوان «هدفگذاری نرخ تورم» است. رشد افسارگسیخته بدهی دولت تا ۲ سال آینده، دولت بعد را ناگزیر به استقراض از بانک مرکزی برای پرداخت این مبلغ میکند. استقراض دولت از بانک مرکزی اما پایانی بر سیاست هدفگذاری نرخ تورم و عملیات اجرایی آن برای تنظیم نرخ بهره کوتاهمدت (عملیات بازار باز) است. در واقع رقم سنگین بدهی ناشی از اوراق سلف نفت در نهایت منجر به رشد سنگین پایه پولی و بیاثر شدن سیاست هدفگذاری نرخ تورم میشود. استقراض دولت از بانک مرکزی همان تهدیدی است که رئیسکل بانک مرکزی بارها از آن به عنوان تهدیدی برای اجرای موفق سیاست هدفگذاری نرخ تورم یاد کرده است. خردادماه سال جاری بود که عبدالناصر همتی با حضور در صحن علنی مجلس از تاثیر ناترازی مالی دولت در رشد پایه پولی و نقدینگی گفت.
همتی درباره رابطه دولت و بانک مرکزی گفت: علت افزایش نقدینگی در کشور به رابطه بانک مرکزی با دولت و سیستم بانکی برمیگردد.
وی در همین رابطه تأکید دارد: باید رابطه دخل و خرج دولت با بانک مرکزی و ناترازی بانکها اصلاح شود. رئیسکل بانک مرکزی به اشاره حسن روحانی مبنی بر اینکه «بنا نداریم دست در جیب بانک مرکزی کنیم» پرداخت و تأکید کرد: اگر دولت به این نتیجه برسد که در جیب بانک مرکزی دست نکند و اگر بتوانیم ناترازی بانکها را اصلاح کنیم، میتوانیم بر نقدینگی و تورم فائق آییم، بنابراین برنامه بانک مرکزی نیز همین است.
تاکید همتی بر لزوم پرهیز دولت از دستدرازی به منابع بانک مرکزی برای جبران کسری مالی خود، اشارهای بدیهی به تاثیر مخرب این اقدام بر مدیریت پولی کشور است. با این حال، حمایت وی از طرح موسوم به گشایش اقتصادی که در نهایت خطر استقراض دولت از بانک مرکزی را بشدت تشدید میکند، تعجببرانگیز بود.
22 مردادماه رئیسکل بانک مرکزی با انتشار یادداشتی در صفحه شخصی خود، از طرح فروش اوراق سلف حمایت کرد. عجیبتر از حمایت وی از این طرح، دلایل وی برای همراستایی با آن بود. همتی در این یادداشت اعلام کرد: «طرح فروش اوراق ریالی سلف نفتی که عملا فروش قطعی میباشد و تحویل آن ۲ سال دیگر خواهد بود، ۲ ویژگی دارد: ۱- انتظارات تورمی را مدیریت میکند. ۲- نسبت به اوراق قرضه کمهزینهتر و قابل مدیریتتر است و همزمان سود بیشتری نیز برای دارنده این اوراق دارد. البته واضح است که برای موفقیت این طرح، توافق تمام ارکان نظام و با تکیه بر نظرات دقیق کارشناسان ضروری است».
یادداشت همتی اما سوالات و ابهاماتی ایجاد کرد. اول اینکه مشخص نیست وی چگونه فروش این اوراق را مصداق فروش قطعی نفت عنوان کرده است. این در حالی است که مطابق اخبار منتشر شده، دولت تضمین کرده که در نهایت با نرخ سود حداقل 18 درصد خریدار نهایی این اوراق است.
مسأله دیگر در یادداشت همتی، «کمهزینه» خواندن اوراق سلف نفت و قابلیت آن در «مدیریت انتظارات تورمی» است. این در حالی است که علاوه بر تاثیر نرخ سود بالای این اوراق بر رشد انتظارات تورمی و در نهایت رشد تورم (به دلیل افزایش پایه پولی بر اثر استقراض دولت از بانک مرکزی برای بازپرداخت بدهی این اوراق)، منافع خریداران این اوراق را در رشد تورم تعریف میکند. در واقع خریداران این اوراق از رشد نرخ ارز و رشد قیمت نفت سود میبرند. منتفع شدن خریداران این اوراق از رشد نرخ ارز به عنوان عاملی تاثیرگذار بر تورم، از جمله ویژگیهای مخرب اوراق سلف نفت است. در واقع دولت با اجرای این طرح، منافع خریداران این اوراق و به طور خاص بانکها را در جهت تخریب اقتصاد کشور تعریف کرده است.
این در حالی است که ویژگی اوراق بدهی دولتی، متضرر شدن خریداران از تورم است، چنانکه با رشد تورم، نرخ سود حقیقی اوراق بدهی دولتی کاهش یافته و حتی همچون اکنون منفی میشود. در واقع اوراق بدهی دولتی به دلیل نرخ سود ثابت خود، کنترلکننده انتظارات تورمی است. به طور خلاصه میتوان گفت طرح دولت برای انتشار اوراق سلف بر پایه نفت، برخلاف هدف بانک مرکزی برای هدفگذاری نرخ تورم است، چرا که این اوراق باعث تحریک انتظارات تورمی میشود که دقیقا برخلاف کارکرد اوراق بدهی ریالی دولتی و همچنین در تضاد با هدفگذاری نرخ تورم است.
* راز حمایت همتی از اوراق سلف نفت
برای درک انگیزه حمایت رئیسکل بانک مرکزی از طرح اوراق سلف نفت، باید به منافع بانک مرکزی از اجرای این طرح توجه کرد. نگاهی به طرح دولت برای انتشار اوراق سلف بر پایه نفت و ارتباط آن با سیاست جدید بانک مرکزی برای مدیریت نقدینگی، تصویر واضحتری از علت همراستایی رئیسکل بانک مرکزی با این طرح ارائه میدهد.
* هر چه جز استقراض از بانک مرکزی
از جمله مهمترین کارکردهای اوراق سلف نفتی، تعمیق بازار بدهی و جلوگیری از دستدرازی دولت به منابع بانک مرکزی برای تامین کسری بودجه است. تخمینها نشان میدهد فروش اوراق سلف نفت حدود 160 تا 200 هزار میلیارد تومان به بدهیهای دولت میافزاید. این میزان تقریبا با کل کسری بودجه دولت در سال جاری برابر است. جبران کسری بودجه دولت از طریق انتشار اوراق سلف نفتی، تا حدود زیادی بانک مرکزی را از گزند استقراض دولت مصون نگه میدارد. به نظر میرسد همتی انتشار هر نوع اوراق را نسبت به پولی شدن کسری بودجه دولت ارجح میداند. در همین راستا، وی اوراق سلف نفت را سدی در برابر استقراض دولت از بانک مرکزی میداند.
* کمک به اجرای هر چه بهتر بازار باز
خرید اوراق سلف بویژه از سوی بانکها و کارکرد آن در عملیات بازار باز، علت احتمالی دیگر حمایت همتی از اوراق سلف نفتی است. رئیسکل بانک مرکزی به اوراق سلف نفتی به عنوان ابزاری جدید برای اجرای عملیات بازار باز و همراستا با سیاست هدفگذاری نرخ تورم مینگرد، از همین رو با فروش این اوراق موافقت میکند.
ارسال به دوستان
درخواست ستاد ملی کرونا از مردم برای پرهیز از سفر در تعطیلات پیش رو
مسافرت تعطیل
آمار بستری، مرگومیر و مبتلایان به کرونا در حالی با شیب آرام در کشور نزولی شده است که مسؤولان بهداشتی این روند کاهشی را ناشی از رعایت دستورالعملهای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی از سوی مردم عنوان میکنند. به گزارش«وطن امروز»، طبق گزارشهای موجود بیش از 85 درصد مردم پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکنند. این رویکرد باعث شده چرخه این ویروس در جامعه بویژه اماکن پرتردد ضعیف شود. سخنگوی وزارت بهداشت درباره علل کاهش آمار بستریشدگان، مبتلایان و جانباختگان کرونا گفت: مشارکت مردم در رعایت پروتکلهای بهداشتی خوب بوده و این موضوع باعث سیر نزولی شده است. سیما ساداتلاری با بیان اینکه وضعیت امکانات و تجارب پزشکان بهتر از قبل شده است، گفت: روند بستری و مرگومیر مقداری کم شده است که این نتایج مثبت به دلیل عملکرد مثبت مردم در یک ماه گذشته به دست آمده است. امیدواریم همین روند ادامه داشته باشد. وی یادآور شد: مطالعاتی که درباره این بیماری شده است نشان میدهد بعد از مدتی آنتیبادی در بدن بیماران کرونا از بین میرود و این ما را نگران میکند. اینکه آیا اصلا میشود برای 8 میلیارد نفر جمعیت کره زمین واکسن تولید کرد نیز موضوعی پیچیده است. وی بیان کرد: امیدوارم ایام محرم کمک کند تا با توسل به اهلبیت سلامت مردم را به دست بیاوریم. پزشکان و کادر درمانی زندگیشان با درد مردم عجین شده است.
* ۱۲۶ فوتی جدید و بستری شدن ۷۰۷ نفر
سخنگوی وزارت بهداشت همچنین دیروز از شناسایی ۲۰۲۸ مورد جدید کرونا در کشور طی 24 ساعت خبر داد و گفت: بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲ هزار و ۲۸ بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی شدند که ۷۰۷ نفر آنها بستری شدند. سیماسادات لاری ادامه داد: مجموع بیماران «کووید-19» در کشور به ۳۵۶ هزار و ۷۹۲ نفر رسید. به گفته وی، متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۲۶ بیمار «کووید-19» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۲۰ هزار و ۵۰۲ نفر رسید. لاری افزود: خوشبختانه تاکنون ۳۰۷ هزار و ۷۰۲ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. وی همچنین گفت: ۳۸۵۰ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. وی در تشریح وضعیت استانهای در شرایط قرمز هم گفت: استانهای مازندران، تهران، قم، گلستان، خراسان شمالی، اردبیل، اصفهان، البرز، خراسان رضوی، کرمان، سمنان، آذربایجان شرقی، مرکزی، یزد و گیلان در وضعیت قرمز قرار دارند. ساداتلاری با اشاره به استانهای در شرایط هشدار نیز گفت: همچنین استانهای فارس، ایلام، لرستان، هرمزگان، زنجان، قزوین، آذربایجان غربی، بوشهر، همدان، چهارمحالوبختیاری و کهگیلویهوبویراحمد در وضعیت هشدار این بیماری قرار دارند. سخنگوی وزارت بهداشت همچنین با اشاره به ایام عزاداری سرور شهیدان حضرت اباعبداللهالحسین(ع)، از تمام شاگردان و شیفتگان مکتب اباعبدالله(ع) خواست تا مراسم عزاداریها را بر اساس دستورالعملهای مصوب ابلاغی برپا کنند.
* درخواست ستاد کرونا از مردم برای پرهیز از سفر در تعطیلات پیش رو
کاهش آمار بستریشدگان و مبتلایان به کرونا نباید موجب شود مردم نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی کمتوجه شوند، چرا که این ویروس خطرناک قدرت سرایت بالایی دارد. در همین راستا، ستاد ملی کرونا در اطلاعیهای ضمن تشکر از اکثریت مردم کشورمان که با همراهی و همکاری با کادر بهداشت و درمان در مقابله با کرونا، حداقل تردد در سطح شهرها و جادهها را داشتهاند، از اقلیتی که در این باره بیتوجه هستند، خواست به جمع کثیر ایرانیان همراه برای مقابله با کرونا بپیوندند و با توجه به دستورات پزشکان و پرستاران وزارت بهداشت با رعایت همه دستورالعملها به کرونا مبتلا نشوند و دیگران را مبتلا نکنند.
در این اطلاعیه آمده است: «ضمن تشکر از همراهی و همکاری مردم ایران اسلامی در اجرای کلیه دستورالعملهای ستاد ملی کرونا برای پیشگیری از ابتلا به ویروس «کووید-۱۹» با توجه تعطیلات پیش رو و احتمال سفر رفتن برخی از هموطنان نکات ذیل مجددا تاکید میگردد.
1- بر اساس آخرین توصیههای سازمان جهانی بهداشت، فاصلهگذاری اجتماعی با ماندن در خانه و حداقل جابهجایی در سطح شهرها و جادهها و استفاده از ماسک موثرینترین راه برای پیشگیری از کرونا میباشد.
2- بررسی میدانی متخصصان اپیدمی وزارت بهداشت طی 6 ماه گذشته موید این نکته مهم است که میزان ابتلا و فوت ناشی از کرونا، ارتباط مستقیم با رفتن به سفر در سطح کشور داشته است و لذا رفتن به سفر به معنی قبول ریسک مبتلا شدن و مبتلا کردن سایر هموطنان به ویروس «کووید-۱۹» است.
3- کاهش تلفات ناشی از کرونا تنها با کنترل ابتلا به این ویروس میسر بوده و همزمان کمک به کادر درمان برای فراهم آوردن امکان رسیدگی به سالمندان و افراد دارای بیماریهای زمینهای است.
4- با توجه به ناشناخته بودن ویروس «کووید-۱۹» و به همین میزان امکان تغییرات غیرقابل پیشبینی و واکنش این ویروس در بدن انسان، هشدار جدی کارشناسان بر افزایش مراقبت و اجرای دقیق دستورالعملهای وزارت بهداشت در پیشگیری از کرونا میباشد.
5- در پایان ضمن تشکر مجدد از اکثریت مردم عزیز کشورمان که با همراهی و همکاری با کادر بهداشت و درمان در مقابله با کرونا، حداقل تردد در سطح شهرها و جادهها را داشتهاند از اقلیت بیتوجه، انتظار دارد به جمع کثیر ایرانیان همراه برای مقابله با کرونا بپیوندند و با توجه به دستورات پزشکان و پرستاران وزارت بهداشت با رعایت کلیه دستورالعملها به کرونا مبتلا نشوند و دیگران را مبتلا نکنند».
ارسال به دوستان
گزارشی درباره حذف واژه« اسلامی» از تابلوی میدان «جمهوریاسلامی» در تهران
بدنامی در نامگذاری
اعضای دوره پنجم شورای شهر تهران طی ۳ سال حضور خود در شورا، غافل از وضعیت خدماترسانی در شهر و در نبود انجام پروژههای عمرانی در کارنامه کاری خود، بخش عمده وقت و انرژیشان را صرف نامگذاری معابر و میادین پایتخت کردهاند که البته این رویکرد هم با تخلف و حاشیههایی همراه بوده است. حالا شهرداری تهران نیز با پیروی از این شیوه با حذف کلمه «اسلامی» از میدان «جمهوری اسلامی» اقدام به تغییر نام این میدان کرده است تا عملکرد مدیران شهری همچنان مورد انتقاد باشد.
به گزارش «وطن امروز»، سال گذشته بود که خبر حذف نام شهدا از برخی کوچههای منطقه یک تهران با حساسیت و واکنش مردم در فضای مجازی همراه شد و برخی این اقدام را عمدی و با نیت حذف نام شهدا از معابر و خیابانها عنوان کردند.
البته در پی این اقدام، به دستور شهردار همه این تابلوها پایش و رفع نقص و اعلام شد اشتباه پیمانکار در تهیه تابلوهای ترافیکی باعث بروز این اتفاق شده و از این پس شهروندان با مشاهده هرگونه اشتباهی در این رابطه با سامانه 137 تماس بگیرند. اکنون نیز که واژه «اسلامی» از تابلوی میدان جمهوری اسلامی حذف شده، دوباره موج انتقادات از مدیران شهری بالا گرفته است. از طرفی ضعف مدیریتی در شورای شهر و شهرداری تهران، عملکرد این نهادها را زیر سوال برده است؛ از بیتوجهی به توسعه و نوسازی ناوگان حملونقل عمومی در بخش مترو و اتوبوسرانی گرفته تا ناتوانی در رفع آلودگی هوا و ایجاد زیرساختهای شهری و... که پایتختنشینان هیچ اقدام قابل قبولی را در این بخشها تاکنون ندیدهاند. خیلیها میگویند شورای شهر به جای تسهیل امور و ایجاد رفاه نسبی برای شهروندان در این دوره، بیشترین تمرکزش را بر تغییر نام معابر و میادین سطح شهر گذاشته است؛ اقدامی که به عقیده کارشناسان باید در اولویتهای آخر تصمیمگیری قرار گیرد که البته همین اقدام غیرضروری نیز با حاشیههایی همراه بوده است. در واقع شهرداری تهران با تغییر نام میدان جمهوری اسلامی به میدان جمهوری، بار دیگر اذهان عمومی را متوجه ناکارآمدی مدیران شهری و بیتوجهی آنها به ارزشها کرده است. رئیس مرکز اطلاعرسانی شهرداری تهران در این باره با اشاره به اینکه تا این لحظه در این اقدام عمدی بودن حذف واژه اسلامی از تابلوی میدان جمهوری ثابت نشده است، گفت: البته این خطا حتی در صورت غیرعمد بودن هم فاحش و غیرقابل بخشش است. غلامحسین محمدی، مشاور شهردار تهران درباره نصب تابلوی میدان جمهوری و حذف واژه اسلامی از آن گفت: تا اینجا مشخص شده که این اتفاق سهوی بوده است.
وی ادامه داد: این موضوع را باید قید کنم که در خانواده بزرگ شهرداری و مسؤولان شهرداری این مسأله مسجل است که همه پیرو اندیشههای رهبر کبیر انقلاب هستند و اعتقاد دارند که جمهوری اسلامی است و نه یک کلمه کمتر و نه یک کلمه بیشتر.
محمدی گفت: تابلوهای مدیریت شهری و معابر عموما به دلیل فرسوده شدن یا زیباسازی و تغییر ساختها ممکن است تعویض شود. در این باره هم سازمان زیباسازی تصمیم گرفته بود تابلوی بیش از 30 میدان را تغییر بدهد. وی تصریح کرد: در استعلاماتی که برای میدان جمهوری انجام شده است دست آخر ایراداتی وجود داشته که باعث شده مجموعه سازمان زیباسازی و منطقه به جای واژه جمهوری اسلامی از واژه جمهوری استفاده کنند.
مشاور شهردار تهران ادامه داد: البته مقرر شد گزارش مفصلی از سوی همکاران تهیه و فرآیند این اتفاق بدرستی شفاف شود و اگر این موضوع مشخص شود که عمدی بوده است و مسأله عامدانه رخ داده باشد حتما برخورد میکنیم. وی در ادامه با بیان اینکه اگر هم این اتفاق عمدی نباشد مسأله آنقدر بزرگ بوده است که غیرقابل بخشش باشد، گفت: حتما این موضوع قابل بخشش نیست و مطمئن باشید رسیدگی میکنیم و اجازه نمیدهیم این مسأله یک رویه غلط شود و باز هم شاهد رخ دادن آن باشیم. محمدی در پاسخ به این سوال که چندی قبل موضوع حذف واژه شهید را هم داشتیم، آیا این موضوع هم از آن جنس است، گفت: یک گزارشی در این باره از سوی شورای شهر تهران تهیه شد و بررسیها نشان داد این خطاهای سهوی زیر نیم درصد بوده است. محمدی همچنین افزود: مبنا این است که هیچ عمد سیستماتیکی وجود ندارد و ما در شهرداری بر این عقیده و باوریم که باید نام شهدا زنده نگه داشته شود.
* شهرداری پاسخگو باشد
همچنین عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران گفت: دستکاری نامهای موجود در شناسنامه هویتی شهر تهران غیرقانونی است و شهرداری باید نسبت به حذف کلمه «اسلامی» از میدان جمهوری اسلامی پاسخگو باشد.
الهام فخاری در گفتوگو با فارس، درباره حذف واژه «اسلامی» از میدان جمهوری اسلامی در پایتخت، اظهار داشت: از شهرداری منطقه و واحد ارتباطات شهرداری تهران درباره این موضوع توضیح خواستهام ولی هنوز پاسخی در این زمینه دریافت نشده است. فخاری در ادامه بیان داشت: دستکاری در نامهای مصوب شناسنامه هویتی شهر زیر ذرهبین شوراست و حتما باید چرایی حذف واژه «اسلامی» از میدان جمهوری اسلامی بررسی شود.
وی گفت: مدیران حوزه مرتبط حتما باید در این زمینه به مردم و شورای شهر پاسخگو باشند و هر گونه کوتاهی یا شیطنت در این زمینه قابل پیگیری است، بویژه که حاشیهسازیها در شرایط سخت زندگی مردم غیراخلاقی هم هست.
* تخلف شهرداری در تغییر نام میدان جمهوری اسلامی
عضو هیأترئیسه شورای شهر تهران هم با اشاره به اینکه شهرداری در تغییر نام میدان جمهوری اسلامی تخلف انجام داده است، گفت: تغییر نام خیابانها و میادین بدون هماهنگی شورا ممنوع است. زهرا نژادبهرام، عضو هیأترئیسه شورای شهر تهران در گفتوگو با فارس، درباره حذف کلمه «اسلامی» از میدان جمهوری اسلامی اظهار داشت: هر نوع تغییر در نامگذاری خیابانها، میادین، معابر و کوچههای پایتخت تابع تصمیم در شورای شهر است و تغییر نام میدان جمهوری اسلامی تخلف شهرداری محسوب میشود. وی افزود: شهرداری تهران باید نسبت به این اتفاق پاسخگو باشد و هر چه سریعتر اصلاح لازم در تغییر نام میدان انجام شود.
ارسال به دوستان
گزارش«وطنامروز» از برگزاری مراسم عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) با رعایت دقیق فاصلهگذاری اجتماعی
شور و شعور
برگزاری مراسم و مناسک دینی با رعایت پروتکلهای سلامت همگانی جلوهای از تلفیق تکالیف مذهبی و تکالیف اجتماعی شده است
رفتار عزاداران امام حسین علیهالسلام در چند شب گذشته گواه یک بلوغ فکری کمنظیر است. صحنههای جالب عزاداری هیأتیها با رعایت همه پروتکلهای بهداشتی، تبدیل به الگویی برای برگزاری مراسمات دینی نه تنها در سطح جهان تشیع، بلکه در میان همه جوامع توحیدی خواهد شد. امسال هیأتیها همه نبوغ خود را به کار گرفتهاند تا با رعایت همه پروتکلهای بهداشتی، علم عزای سیدالشهدا بر زمین نماند.
تلاش هیئات برای برگزاری مراسم عزاداری حضرت اباعبدالله همراه با رعایت موازین بهداشتی در دوران شیوع «کووید-19»، مظاهر تازهای از پیوند شور و شعور حسینی را متجلی کرده است. برگزاری هوشمندانه عزاداری همراه با توجه به موازین و پروتکلهای بهداشتی باعث شد دشمنان در تخریب رسانهای عزاداری امام حسین(ع) ناکام بمانند. تلاش دشمنان از آغاز شیوع ویروس کرونا این بود با ایجاد تعارض میان مسائل بهداشتی و مناسک و دینداری ایرانیان، یکی را در مقابل دیگری قرار دهند. این در حالی بود که عالیترین مراجع دینی در ایران و دستگاههای عالیرتبه مذهبی، بزرگترین تجمعات همه این سالها را اعم از نماز جمعه و روز قدس تعطیل کردند تا نمایشی از عقلانیت دینی باشد. حالا و پس از آغاز ایام عزاداری اباعبدالله(ع) جلوه تازهای از پیوند آگاهی، شور و شعور حسینی نمایان شده است. «وطن امروز» در گفتوگو با مسؤولان و سخنرانان چند هیات مطرح تهران به بررسی این مسأله پرداخته است.
***
علی قدسی، مسؤول هیأت ریحانه الحسین (سخنران: حجتالاسلام کاشانی، مداح: سیدمجید بنیفاطمه):
ثواب عزاداری امسال را به شهدای مدافع سلامت تقدیم کردهایم
ما ابتدا قصد داشتیم هیأت را در همان محیط حسینیه ریحانهالحسین برگزار کنیم اما دیدیم اگر این کار را انجام دهیم، ممکن است نتوانیم پروتکلهای بهداشتی را بخوبی رعایت کنیم. به همین دلیل بعد از بررسیهای فراوان دیدیم محیط پارک ارم ظرفیت خوبی برای برگزاری جلسات هیأت دارد. مشکلات زیادی برای آمادهسازی محیط پارک ارم داشتیم که با تلاش شبانهروزی بچهها توانستیم زمینه را فراهم کنیم. البته واقعا ما کارهای نبودیم و کارها به دست امام حسین انجام شد. استقبال مردم در شبهای اول و دوم، باورکردنی نبود، در این چند شب هیأت ریحانهالحسین بین 30 تا 40 هزار مستمع داشته است. این آمار بر اساس عددی است که گیتهای پارک ارم به ما داده است. تلاش کردیم کسانی هم که به علل مختلف توانایی حضور در هیات را ندارند، از طریق فضای مجازی از برنامههای هیأت استفاده کنند.
باید بگویم واقعا ما چیزی فراتر از معیارهای پروتکل را رعایت میکنیم؛ فاصلهها کاملا رعایت میشود، زدن ماسک الزامی است، محیط هیأت قبل و بعد از برگزاری ضدعفونی میشود، پذیرایی نداریم و تنها آب معدنی بستهبندی به مردم میدهیم. حتی زمان جلسه را کوتاه کردهایم. این را هم بگویم که در داخل هیأت یک بنر بزرگ زدهایم و روی آن نوشتهایم ثواب مجلس عزای امسالمان را هدیه میکنیم به شهدای مدافع سلامت. چون اگر زحمات آنها نبود، شاید هر کدام از ما داغدار بودیم.
***
مهدی رمضانی، مسؤول و خادم هیأتالرضا (سخنران: حجتالاسلام موسوی، مداحان: عبدالرضا هلالی، حسین سیب سرخی و حیدر خمسه):
استقبال بسیار خوب مردم به خاطر رعایت دقیق پروتکلها
با شیوع بیماری کرونا همه نگران بودیم در این شرایط، چگونه عزاداریها را برگزار کنیم. برگزاری مجلس امام حسین(ع) به بهترین شکل ممکن و با تضمین سلامتی مردم، تکلیف ما بود و هست. نباید فراموش کنیم برگزاری مجالس امام حسین(ع) علاوه بر اجر معنوی، تکلیفی در رعایت حقالناس هم برگردن ما میگذارد. برای اینکه اولا علم مجالس عزا زمین نماند و ثانیا هیچ مسالهای برای شرکتکنندگان پیش نیاید، تمهیداتی را اندیشیدیم. در وهله اول برای رعایت پروتکلهای بهداشتی تصمیم بر این شد مراسم را در فضای باز برگزار کنیم. مسألهای که هیأت ما را با هیأتهای دیگر که در فضای باز برگزار میشوند، متمایز کرده، این است که سایر هیأتها عموما در فضای حاشیه شهر مراسم خود را برگزار میکنند اما مراسم ما در فضای باز در وسط شهر برگزار میشود. ما ضلع شمالی میدان امام خمینی را انتخاب کردیم که خود آمادهسازی این فضا کار مشکلی بود اما با 3-2 روز کار پیوسته آمادهسازی این فضا انجام شد. طراحی این فضا را هم بر اساس نمایی از بینالحرمین ترسیم کردیم. فاصلهگذاری اجتماعی هم کاملا در این فضا رعایت میشود، همچنین با کمک هلالاحمر، در بدو ورود از شرکتکنندگان تبسنجی انجام میشود. محیط مراسم نیز ضدعفونی میشود و استفاده از ماسک الزامی است اما اگر احیانا کسی ماسک نداشت، برای اینکه به خاطر نداشتن ماسک از مراسم محروم نشود، خود هیأت به افراد ماسک تقدیم میکند. بخشی را در قسمت جنوب شرقی خیابان امیرکبیر و لالهزار به خانمها اختصاص دادهایم که هم مفروش است و هم تمام پروتکلها همانند قسمت اصلی رعایت میشود. در ضمن دو نمایشگر بزرگ فراهم شده تا مراسم بخش اصلی پخش شود. مردم وقتی شرایط این هیأت را برای حضور مهیا دیدند، استقبال بسیار خوبی از مراسم کردند که همین باعث شد یک بخش دیگری را هم برای جمعیت شرکتکننده در نظر بگیریم. این بخش را در خیابان فردوسی، حدفاصل میدان امام خمینی به سمت شمال مهیا کردهایم که به علت استقبال مردم و وظیفهای که در رعایت پروتکلها داریم، این بخش را نیز مفروش خواهیم کرد. در پایان باید این نکته را تاکید کنم که توقع این حد از همکاری از مردم را نداشتیم. واقعا حضور مردم، فرمایشات حضرت آقا را برای ما مسجل کرد که فرمودند خود هیأتیها و متدینان، پروتکلهای بهداشتی را به بهترین نحو رعایت خواهند کرد.
***
محسن مبارکی، مسؤول هیأت عبدالله بن الحسن (سخنران: حجتالاسلام صدیقی، مداح: حنیف طاهری):
مردم بیش از حد انتظار پروتکلها را رعایت میکنند
ما برای محرم امسال برنامههای ویژهای را تدارک دیدیم تا همه پروتکلهای بهداشتی در نهایت دقت رعایت شود. هیأت را به پادگان 06 ارتش منتقل کردیم؛ فضایی بالغ بر 20 هزار متر مربع. در این فضا فاصلهگذاری اجتماعی کاملا رعایت میشود، در این دو شب که به طور متوسط 3000 نفر شرکتکننده داشتیم، بین همه عزاداران ماسک توزیع شد و این روند ادامه خواهد داشت. پیشبینی ما این است که تا شب عاشورا جمعیت عزاداران به شبی 10 هزار نفر برسد. دست همه شرکتکنندهها با محلولهای ضدعفونیکننده، ضدعفونی میشود، در بخش ورودی هم با دستگاه تبسنج، تب شرکتکنندگان چک میشود. برای هر کس یک کیسه کفش جدا و یکبار مصرف داده میشود و افراد میتوانند مهری را که با آن نماز خواندهاند با خود ببرند. پذیرایی هم به خاطر رعایت مسائل بهداشتی انجام نمیشود و فقط آب معدنی بین حضار توزیع میشود. از حیث پارکینگ هم فضای خوبی تعبیه شده است. حقیقتا مردم بیش از حد انتظار رعایت میکنند. میخواهم از این فرصت استفاده کنم و از برادران ارتش هم تشکر کنم. حقیقتا برادران ارتش هم ظرفیتهای خود را برای کمک به ما پای کار آوردند.
***
حجتالاسلام سیدحسین مؤمنی:
متدینان پروتکلها را بیش از همه رعایت میکنند
با اینکه مصوبات ستاد ملی کرونا درباره پروتکلهای بهداشتی لازم برای مراسم عزاداری ماه محرم، دیر ابلاغ شد و همین هم هیئات را با مشکل بزرگی مواجه کرد اما همه هیأتها به این مصوبات تمکین کردند. بسیاری از هیئات جلسات خود را به فضای باز بردهاند و آنهایی هم که توانایی این کار را نداشتند، شدیدترین و دقیقترین رعایتها را انجام میدهند. من این شبهای محرم جایی برای منبر میروم که در قسمت ورودی هیات، کسانی ایستاده و به عزاداران تذکر میدهند که نه فقط با ماسک، بلکه با ماسک نو، وارد جلسه بشوند و اگر کسی نداشته باشد به او ماسک جدید میدهند. در حین سخنرانی و عزاداری هم بین مردم حاضر در جلسه گشت میزنند و اگر کسی ماسک نداشته باشد، تذکر میدهند. متدینان و هیأتیها تمام پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکنند اما ما همیشه باید چوب خوشگذرانی خوشگذرانها را بخوریم. شما نگاهی به جاده شمال در شب اول محرم بیندازید، ببینید چه ترافیکی بود؟ تصاویر خوشگذرانی آنها در سواحل شمال را با تصاویر رفتار مردم در مجلس عزاداری مقایسه کنید. من در این شبها که در خیابان تردد میکنم گاهی میبینم ترافیک شدیدی شده و گوشهای از پیاده رو ازدحام جمعیت شده است، بعد دقیق که نگاه میکنم میبینم مثلا یک رستوران است، یک آبمیوهفروشی است، مردم ازدحام کردهاند و صف کشیدهاند؛ بدون رعایت موازین بهداشتی. چرا کسی نگران اینگونه اماکن نیست؟
***
گزارشی از تکیه سیار حاج محمود کریمی
غم عشقت خیابان پرورم کرد
این شبها که هر کس تلاش میکند علم عزای سیدالشهدا زمین نماند، حاجمحمود کریمی دست به ابتکار جالبی زده است. یک سیستم صوتی روی باربند یک وانت، شده است همه حسینیه امسال محمود کریمی. اما همین حسینیه سیار خیلی از نگاهها را به خود جلب کرد، خیلی از قلبها را تکان داد و خیلی از چشمها را گریاند. دیدن صحنههای مدیحهسرایی محمود کریمی در حال راه رفتن بین کوچه پسکوچهها، شعر باباطاهر را به یادم انداخت که غم عشقت بیابان پرورم کرد، فراقت مرغ بیبال و پرم کرد. این شبها شیفتگان و عاشقان آن کشته فتاده به هامون مثل مرغ عشقهای بیقرار، به خیابانها و فضاهای باز آمدهاند، بلکه با گریههای خود مرهمی برای زخم عشقشان پیدا کنند. هیاتیها، امسال کاری کردند که به رغم بدخواهی بدخواهان، باز هم شعر محتشم در گوش عالم پیچید: باز این چه شورش است که در خلق عالم است/ باز این چه نوحه و چه عزا و چه ماتم است/ باز این چه رستخیز عظیم است کز زمین/ بینفخ صور خاسته تا عرش اعظم است. ارسال به دوستان
با اعلام برگزاری آنلاین جشنوارههای «فیلم مقاومت» و «سینماحقیقت» سؤالات متعددی درباره شیوه برگزاری جشنواره فیلم فجر مطرح شده است
آنلاین هم حقیقت هم مقاومت
گروه فرهنگ و هنر: کرونا امسال همه ابعاد فعالیتهای سینمایی در کشور را تحت تاثیر قرار داده است؛ در حال حاضر جشنوارههای زیادی هستند که برای خاموش نشدن چراغهای خود مجبور شدهاند تن به برگزاری آنلاین بدهند. همین 2 روز پیش بود که گردانندگان جشنواره فیلم کودک اعلام کردند این دوره از جشنواره فیلم کودک و نوجوان اصفهان قرار است به شکل آنلاین برگزار شود. علیرضا تابش، دبیر سیوسومین جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان درباره برپایی آنلاین این دوره از جشنواره بینالمللی فیلمهای کودکان و نوجوانان گفته بود: «این دوره جشنواره به صورت مجازی و آنلاین در 2 بخش رقابتی سینمای ایران و سینمای بینالملل برگزار خواهد شد و بنیاد سینمایی فارابی، شهرداری اصفهان و سازمان سینمایی برگزارکنندگان اصلی این رویداد هستند».
حالا اما خبر رسیده برگزارکنندگان 2 جشنواره دیگر از جشنوارههای اصلی کشور نیز تصمیم گرفتهاند به شکل آنلاین این دوره از جشنوارهشان را برگزار کنند تا کرونا خلل جدی در مسیر برگزاری آنها ایجاد نکند. البته هنوز مشخص نیست سرنوشت برگزاری جشنواره فیلم فجر به عنوان مهمترین رویداد سینمایی کشور در سال جاری چه خواهد بود، بویژه آنکه بحثهایی نیز در ارتباط با برگزاری سیونهمین جشنواره فجر در اردیبهشت سال بعد به گوش میرسد.
* رقابت مستندسازان حقیقت آنلاین میشود
در نخستین جلسه شورای سیاستگذاری جشنواره «سینماحقیقت»، شیوه برگزاری چهاردهمین دوره این جشنواره با توجه به شیوع بیماری کرونا مورد بررسی قرار گرفت. پس از طرح مباحثی درباره برگزاری جشنواره به صورت آنلاین یا حضوری یا حتی عدم برگزاری آن، اعضا با توجه به اهمیت و تاثیر جشنواره «سینماحقیقت»، بر ضرورت برگزاری این جشنواره حتی در قالب پلتفرمهای آنلاین تاکید کردند. در این نشست، دبیر جشنواره «سینماحقیقت» درباره تحقیقات گستردهای که در مورد برگزاری آنلاین جشنوارههای بینالمللی نظیر هاتداکس کانادا، ویزیوندورئل سوییس و... انجام شده است سخن گفت و اعضای شورا ضمن بیان مزایا و مشکلات برگزاری آنلاین جشنواره «سینماحقیقت»، پیشنهاداتی همچون مرور آثار برتر دورههای قبل در قالب جشنواره جشنوارهها و اختصاص بخش رقابتی به فیلمهای تولید شده با موضوع کرونا را مطرح کردند. همچنین اعضای شورا بر ایجاد زیرساختهای لازم جهت رعایت قانون کپیرایت در صورت اکران آنلاین فیلمهای بخش مسابقه و توجه بیشتر به برپایی کارگاههای آنلاین و بزرگداشتها تاکید کردند. ارائه راهکارهایی برای ایجاد فضای گفتوگو درباره فیلمها و امکان تبادل اطلاعات و آرا، از موضوعات دیگری بود که در این جلسه مطرح شد. در پایان تصمیمگیری نهایی درباره بخشهای مختلف جشنواره و چگونگی برگزاری آنلاین «سینماحقیقت» به جلسه آینده این شورا موکول شد.
* برگزاری آنلاین، الگویی که در پساکرونا هم به کار میآید
اما خبر دیگر اینکه جشنواره فیلم مقاومت نیز قرار است امسال به شکل آنلاین برگزار شود. سیداحد میکائیلزاده، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی شانزدهمین جشنواره بینالمللی فیلم «مقاومت» در تازهترین قسمت برنامه «نقد سینما»، توضیحاتی درباره چگونگی برگزاری این رویداد در سال جاری ارائه داد. او در این زمینه گفت: با توجه به استقبال فیلمسازان، بخش اول جشنواره که شهریورماه مقارن با هفته دفاعمقدس برگزار میشود، تا ۱۰ شهریورماه و بخش دوم که در هفته بسیج در آذرماه برگزار خواهد شد، تا ۳۰ مهر تمدید شده است. معاون ارتباطات و اطلاعرسانی شانزدهمین جشنواره بینالمللی فیلم «مقاومت» در ادامه از برگزاری بخش اول این رویداد سینمایی به صورت آنلاین خبر داد و بیان کرد: اصراری به برگزاری فیزیکی جشنواره وجود ندارد اما تلاش بر این بود که جشنواره به هر دو صورت فیزیکی و مجازی برگزار شود. در نهایت اما تصمیم بر این شد بخش اول جشنواره در شهریورماه به صورت آنلاین برگزار شود که البته برنامهها و زیرساختهای آن نیز مهیا شده تا به بهترین شکل این اقدام برای اولینبار انجام شود. در شیوه برگزاری آنلاین، بخش دبیرخانه همچنان به فعالیت اصلی خود ادامه میدهد اما مراسم افتتاحیه، اختتامیه، رویدادها، نشستها و نمایشها که با حضور فیزیکی علاقهمندان، اهالی سینما، اهالی رسانه و هنرمندان برگزار میشد، در پلتفرم جشنواره به صورت آنلاین ارائه خواهد شد. قطعا برگزاری آنلاین جشنواره و موفقیت این نوع برگزاری سبب میشود در آینده و در دوران پساکرونا نیز این رویه به دلیل کاهش هزینه و نقشی که در جذب بیشتر مخاطب دارد، ادامه پیدا کند.
میکائیلزاده سپس درباره برگزاری آیین «نشان رسول» به عنوان یکی از بخشهای جشنواره گفت: نشان رسول یکی از برنامههای انجمن سینمای انقلاب و دفاعمقدس است که قرار بود اسفندماه سال گذشته همزمان با سالگرد فوت مرحوم رسول ملاقلیپور، برگزار و جایزه نشان رسول به سینماگر خلاق در حوزه دفاعمقدس و مقاومت اعطا شود اما این برنامه به دلیل شیوع ویروس کرونا به تأخیر افتاد. این نشان که مقرر است هر ساله اعطا شود، امسال در شهریورماه و در حین برگزاری بخش اول شانزدهمین جشنواره بینالمللی فیلم «مقاومت» اعطا خواهد شد.
* شرط برگزاری آنلاین جشنواره «فجر» چیست؟
اما با مشخص شدن وضعیت برگزاری 2 جشنواره «سینماحقیقت» و «فیلم مقاومت»، سوالهای بسیاری در ارتباط با چگونگی برگزاری جشنواره فیلم فجر وجود دارد.
پیش از این حسین انتظامی، رئیس سازمان سینمایی در نشست خبری خود درباره امکان برگزاری آنلاین جشنواره فیلم فجر گفته بود: «بخشی از برگزاری جشنوارهها به تعداد تولیدات برمیگردد اما در حوزه نمایشی برای فیلمهای تجاری اگر بخواهیم نمایش آنلاین داشته باشیم، امکان حضور این آثار نیست چون به سرقت میروند. از همکارانم در ستاد صیانت خواهش کردهام راهکارهایی برای این ماجرا پیدا کنند. برگزاری آنلاین شاید برای جشنواره فیلم کودک قابل توجیه باشد، چون جنبه تجاری کمتری دارد. اگر نتوانیم پلتفرمهایی داشته باشیم و امنیت آنها تأمین نباشد، امکان برگزاری آنلاین جشنواره فجر را نداریم». این یعنی اصلیترین شرط برگزاری جشنواره فیلم فجر سیونهم به شکل آنلاین راهاندازی یک پلتفرم مناسب برای این موضوع است که بتواند مانع از سرقت آثار حاضر در جشنواره شود.
* پیشنهادی برای فجر 39
حرفهای انتظامی در ارتباط با اینکه شرط برگزاری آنلاین فجر راهاندازی یک پلتفرم ضدسرقت ویژه برای آثار جشنواره امسال است، کمی برگزاری این رویداد به شکل آنلاین را در هالهای از ابهام فرو برد. با این همه برخی شنیدهها از احتمال لغو برگزاری این رویداد در سال جاری و انتقال آن به اردیبهشت سال آینده خبر میدهد. البته هنوز مدیران جشنواره فیلم فجر نسبت به این شایعات که در فضای غیررسمی رسانههای سینمایی منتشر میشود، واکنشی نشان ندادهاند.
با این همه راهحل جلوگیری از لغو برگزاری این رویداد در سال جاری، آن هم در شرایطی که مشخص نیست تا 5 ماه دیگر و موعد رسیدن جشنواره فیلم آیا پلتفرمی ضدسرقت برای نمایش آنلاین آثار حاضر در جشنواره آماده میشود یا نه، لغو برگزاری بخش مردمی جشنواره فجر امسال است. در واقع برگزارکنندگان این رویداد میتوانند با لغو اکرانهای مردمی و برگزاری محدود جشنواره، این رویداد را در سال جاری مدیریت کنند. با این تفاسیر اهالی رسانه نیز میتوانند به جای یک سالن، مثلا در 4 یا 5 سالن تقسیم شوند و آثار حاضر در جشنواره را تماشا کنند و البته همین تعداد اهالی رسانه نیز باید محدودتر از دورههای قبل انتخاب شوند. به نظر میرسد در شرایط فعلی این تنها راه جشنواره فیلم فجر برای برونرفت از وضعیت فعلی و جلوگیری از لغو این رویداد مهم فرهنگی- هنری در سال جاری باشد.
ارسال به دوستان
ترامپ خواستار استقرار نیروهای نظامی آمریکا بر سر صندوقهای رأی به بهانه جلوگیری از تقلب شد
انتخابات زیر چکمه
گروه بینالملل: انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در حالی حدود ۸۰ روز دیگر برگزار میشود که عرصههای اجتماعی و سیاسی ایالات متحده تحت شدیدترین انشقاق تاریخ این کشور قرار گرفته است. در عرصه اجتماعی اعتراضات آمریکا که معمولا هرازگاهی خبرساز میشد حالا به صورت روزانه فضای اجتماعی این کشور را تحت تاثیر قرار داده است. عمده اعتراضات مردم این کشور به موضوعاتی مثل نحوه مدیریت کرونا توسط دولت، تبعیضهای نژادی- که البته سابقهای به قدمت تاریخ آمریکا دارد اما در دوره ترامپ بشدت افزایش یافته است- و موضوعاتی مثل بحران اقتصادی است. این موضوعات سبب شده تقریبا هر روز گوشهای از خاک آمریکا درگیر این اعتراضات باشد. نکته مهم این اعتراضات این است که توانسته پتانسیل بزرگی از توان نیروهای امنیتی و نظامی آمریکا را به خود اختصاص دهد و بسیاری از مرزهای حیثیتی دولتهای آمریکا را فتح کند.
در عرصه سیاسی اما آنچه بیش از همیشه به چشم میآید بیهویت شدن ریاستجمهوری و شخص رئیسجمهور آمریکاست. تا قبل از روی کارآمدن ترامپ در سال ۲۰۱۶ روسایجمهوری آمریکا با همه تفاوتهایشان توانسته بودند لااقل مترسک ابرقدرتی آمریکا را سر پا نگه دارند. ترامپ اما همین را هم از بین برد و شکستهای متوالی آمریکا در حوزه بینالملل که آخرین آن در برابر ایران بود، نشانی گویا بر این موضوع است.
حالا اگر باز به بحث انتخابات آمریکا بازگردیم شگفتیهای فراوانی در حال وقوع است. فارغ از اینکه بایدن یا ترامپ ۱۳ آبان انتخاب شود، هر ۲ طرف انتخابات به صراحت اعلام کردهاند در انتخابات تقلب خواهد شد.
ترامپ میگوید اگر انتخابات پستی با سازوکارهای مدنظر دموکراتها برگزار شود قطعا تقلب خواهد شد و وی فقط با تقلب ممکن است رای نیاورد. دموکراتها هم با یادآوری سازوکارهای پرحاشیه سال ۲۰۱۶ میلادی از یک سال گذشته نسبت به تکرار آن روند به سود ترامپ نگرانند.
ترامپ حالا برای جلوگیری از تقلب انتخاباتی دموکراتها به دنبال اعزام کلانترها و نیروهای نظامی این کشور به محلهای رایگیری است. این موضوع در تاریخ آمریکا بیسابقه است و از طرفی پتانسیل تبدیل به یک جنجال بزرگتر در آستانه انتخابات پرماجرای ۱۳ آبان آمریکا را داراست.
* توسل ترامپ به نیروهای فدرال در انتخابات
به گزارش «وطن امروز»، به نظر میرسد رئیسجمهور آمریکا وابستگی شدیدی به نیروهای فدرال پیدا کرده و به دنبال این است تصمیمات خود را از این طریق اجرایی کند. ترامپ بتازگی در مصاحبه با فاکسنیوز، مدعی شده درصدد است برای جلوگیری از تقلب در انتخابات نیروهای مجری قانون و کلانترهای آمریکایی را به محل استقرار صندوقهای رای اعزام کند؛ اقدامی که میتواند او را با چالش نقض قوانین آمریکا مواجه کند. ترامپ این اظهارات را در شب آخر گردهمایی ملی دموکراتها بیان کرد و باز هم زنگ هشدار را درباره احتمال تقلب در انتخابات آتی به صدا درآورد. ترامپ افزود: ما پلیس و نیروهای مجری قوانین و خوشبختانه وکلای آمریکایی را در پای صندوقهای رای خواهیم داشت و بر هر کسی و دادستانها نظارت خواهند کرد.
* آیا ترامپ اجازه اعزام نیرو به مراکز رأیگیری را دارد؟
خبرگزاری سیانان در این باره نوشت: شواهد تاریخی نشان میدهد در صورت تحقق این وعده ترامپ، وی با مشکلات حقوقی مواجه خواهد شد، چرا که هر گونه اقدامی که رایدهندگان را ارعاب کند، در قانون فدرال آمریکا منع شده است و برخی ایالتهای آمریکا مانع حضور نیروهای مجری قوانین در محلهای اخذ رای میشوند. نیروهای وزارت دفاع و گارد ملی نیز باید از هر گونه «عملیات» اینچنینی در محل صندوقهای رای اجتناب کنند. بهعلاوه، رئیسجمهوری آمریکا اختیارات لازم را برای اعزام نیروهای پلیس محلی و نیروهای مسلح مجری قوانین ندارد و در صورتی که به این اقدام مبادرت ورزد، قانون جزا را در این کشور نقض کرده است. مدیر برنامه حقوق انتخابات در دانشگاه حقوق اوهایو در این باره گفته است: استفاده از کلمات «نیروهای مجری قوانین» که از نظر من نیروهای مسلح هستند، در این قانون منع شده است. بر اساس عنوان ۱۸ بخش ۵۹۲ قانون جزا در آمریکا «هر مقامی در این ارتباط دستوری برای اعزام نیروهای نظامی صادر کند مشمول مجازات حبس حداقل 5 سال و سلب صلاحیت از داشتن هرگونه پست افتخاری، منفعت مالی یا اعتمادی در آمریکا خواهد شد».
* نگرانی ترامپ از حقه کثیف دموکراتها
رئیسجمهور آمریکا همزمان که به دنبال اعزام نیروی فدرال به مراکز انتخاباتی برای مقابله با تقلب است، مجددا تئوری «دیوانه» مبنی بر اینکه تاخیر در اعلام نتایج انتخابات ماه نوامبر به سبب رایگیری پستی میتواند منجر به رسیدن نانسی پلوسی به ریاستجمهوری شود را تکرار کرد. رئیسجمهور آمریکا گفت: این بخشی از کلیت اقدامات آنهاست، اینکه اگر شما انتخابتان مشخص نشود رئیس مجلس نمایندگان رئیسجمهور میشود و من فکر میکنم این امر یا در تاریخ بیستم یا در تاریخ یکم اجرایی شود. این را کنار هر چیز دیگر و به عنوان گزینه در نظر بگیرید. این یک فضاحت است. آنها میدانند این چندشآور و کثیف است. از آنجا که نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در سلسله مراتب قدرت در آمریکا بعد از مایک پنس، معاون رئیسجمهور، در جایگاه بعدی جانشینی ریاستجمهوری قرار دارد، بر اساس تئوریای که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا مطرح کرده، در صورتی که رئیسجمهور جدید تا پایان دوره ریاستجمهوری فعلی دونالد ترامپ در ۲۰ ژانویه، ریاست خود را آغاز نکند طبق الزام اصلاحیه بیستم قانون اساسی آمریکا، نانسی پلوسی به جایگاه ریاستجمهوری میرسد. دونالد ترامپ که با طرح رایگیری پستی همگانی برای انتخابات ریاستجمهوری نوامبر آتی در جنگ است در اظهاراتی در شورای سیاست ملی ۲۰۲۰ عنوان کرد آرای پستی در سطح گسترده میتواند منجر به تاخیر به مدت چند هفته، چند ماه، چند سال و «شاید هیچ وقت» در تکمیل انتخابات شود. ترامپ خاطرنشان کرد: من نمیدانم چه اتفاقی قرار است بیفتد. میدانید؟! یک نظریه وجود دارد مبنی بر اینکه اگر تا پایان سال نتوانید انتخابات را تکمیل کنید نانسی پلوسی دیوانه رئیسجمهور خواهد شد. شما بدرستی آن را میدانید. با این حال این تئوری با توجه به اینکه در صورت عدم برگزاری انتخابات، دوره ریاست خود پلوسی هم سوم ژانویه به پایان میرسد، درست نیست.
* پورتلند همچنان درگیر اعتراضات ضدنژادپرستی
تأکید مجدد ترامپ بر استفاده از نیروهای فدرال در حالی است که بامداد شنبه معترضان به خشونت نیروهای سرکوبگر پلیس در پورتلند تظاهرات کردند. در این تظاهرات درگیریهایی میان معترضان و نیروهای فدرال مقابل ساختمان مهاجرت آمریکا رخ داد. چند صد نفر از معترضان اوایل روز جمعه به ساختمان مهاجرت حملهور شده و به سمت دیوارهای ساختمان سنگ و بطری پرتاب کردند. به گفته پلیس، نیروهای فدرال نیز برای متفرق کردن معترضان از گاز اشکآور و تسلیحات ضدشورش استفاده کردند و در این میان ۳ نفر از معترضان نیز بازداشت شدند. در ادامه اعتراضات خیابانی معترضان به بیعدالتی در آمریکا و رفتارهای خشونتآمیز پلیس، پلیس افبیآی با دریافت تهدید بمبگذاری در یک خودرو تعدادی از ساختمانهای فدرال را در شهر پورتلند تعطیل کرد. شهر پورتلند در ۲ ماه گذشته صحنه اعتراضهای مردمی به نژادپرستی و خشونت پلیس در پی قتل «جورج فلوید» شهروند سیاهپوست آمریکایی به دست پلیس سفیدپوست این کشور بوده است و با گسیل نیروهای فدرال به این شهر به دستور ترامپ، شدت اعتراضات نیز افزایش پیدا کرده است.
* اعتراض نیویورکیها به ویروس ترامپ
علاوه بر پورتلند در نیویورک هم صدها نفر از مردم شهر نیویورک آمریکا برای اعتراض به سوءمدیریت دونالد ترامپ، رئیسجمهور این کشور در مقابله با ویروس کرونا در خیابانهای این شهر دست به تظاهرات زدند. بر اساس گزارش رسانههای خبری، این تجمع اعتراضآمیز با عنوان «راهپیمایی برای مردگان»، همچنین به منظور یادآوری دهها هزار نفری که بر اثر ابتلا به این ویروس در آمریکا جان خود را از دست دادند، شکل گرفت. در این تظاهرات مردم تابلوهایی را در دست داشتند که روی آنها عنوانهای «ویروس ترامپ»، «ترامپ را برکنار کنید»، «این [ویروس] قابل پیشگیری بود» و «ترامپ! شکست خوردی، استعفا بده» نوشته شده بود. هماهنگکنندگان این راهپیمایی در پستی فیسبوکی نوشتند: «۱۸۰ هزار نفر بر اثر ابتلا به «کووید-19» جان خود را از دست دادهاند. ترامپ مسؤول مرگ هر کدام از آنهاست». آمریکا همچنان بیشترین آمار مبتلایان و قربانیان در سرتاسر جهان را دارد. مطابق آخرین آمار ارائه شده از سوی دانشگاه جان هاپکینز، با ابتلای ۴۴ هزار و ۲۹۱ مورد جدید، مجموع مبتلایان به ویروس کرونا در ایالاتمتحده به ۵ میلیون و ۶۲۱ هزار و ۳۵ نفر رسید. بر این اساس دستکم یکهزار و ۸۵ مورد جدید بر اثر ابتلا به «کووید-۱۹» در ایالات متحده آمریکا جان خود را از دست دادهاند تا آمار کلی قربانیان این ویروس ناشناخته به 180هزار نفر برسد. مقایسه آمار و ارقام جدید دانشگاه جان هاپکینز با آمار روزهای گذشته این مرکز نشان میدهد برای چندمین روز متوالی، آمار روزانه قربانیان کرونا در آمریکا از هزار نفر فراتر رفته است.
* استفاده از هواپیماهای جاسوسی برای رصد اعتراضات
در شرایطی که اعتراضات در پورتلند، نیویورک و برخی دیگر از شهرهای آمریکا ادامه دارد، وزارت دفاع آمریکا روز جمعه با اعتراف به استفاده از هواپیماهای جاسوسی برای رصد اعتراضات مردمی در شهرهای ایالت متحده اعلام کرد: رفتار آنان در مقابل معترضان قانونی است. به گزارش آسوشیتدپرس، پنتاگون گزارش داد استفاده از هواپیماهای شناسایی گارد ملی در 4 شهر ایالاتمتحده برای نظارت بر اعتراضات گسترده اخیر، قوانین ارتش برای جمعآوری اطلاعات را نقض نکرده است. این تحقیقات به دستور مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا در پاسخ به سوالات کنگره مبنی بر اینکه آیا ارتش با اقدامات غیرقانونی، اعتراضات شهروندان آمریکایی را پس از مرگ جورج فلوید مورد رصد قرار داده است یا نه، تهیه شده است. به نوشته آسوشیتدپرس، استفاده از پروازهای جاسوسی برای رصد اعتراضات از جمله درخواستهای دونالد ترامپ برای فرونشاندن ناآرامیهای گسترده معترضان در شهرهای آمریکا بود.
ارسال به دوستان
تزلزل و ناهماهنگی دولت در مسألهشناسی معضل اقتصادی
مهدی طغیانی*: یکی از مسائل اصلی که این روزها کشور با آن مواجه است، مساله اقتصاد است که به طور معمول دولت و مجلس به عنوان منتخبان ملت متعهد هستند در این زمینه اقدامات مثبتی انجام دهند اما اینکه چه اقداماتی در زمینه اقتصادی باید انجام پذیرد که گرهای از مشکلات مردم باز شود، امری مهم است.
ایدههای مختلفی در این زمینه وجود دارد که دقیقا گره مشکلات معیشتی مردم چگونه قابل گشایش است. در مجلس، مسالهشناسی گره معیشتی مردم به این صورت پیش رفته است که برای اینکه بتوان مشکلات اقتصادی را حل کرد باید کارهایی را در کوتاهمدت و کارهایی را در میان مدت و بلندمدت انجام داد. در کوتاهمدت، باید این را در نظر گرفت که مردم دچار مشکلات اقتصادی حاد مثل گرانی مسکن هستند.
این مساله را اگر بخواهیم به شکل ریشهای حل کنیم باید بر احداث واحدهای مسکونی برنامهریزی کرد. این راهکار حداقل یکی، دو سال بعد پاسخگو خواهد بود، در حالی که در برنامههای کوتاهمدت نمیتوان به مشکل مسکن مردم حداقل تا ۲ سال آینده بیتفاوت بود.
لذا مجلس به این سمت حرکت کرده که بر احتکار مسکن مالیات وضع کند کما اینکه در سایر کشورها نیز این مالیات وجود دارد.
این مسالهشناسی و پاسخ به مساله کمک میکند که اگر قرار است پدیدهای را حل کنیم این پدیده خود به یک مساله بغرنج دیگر تبدیل نشود.
در برنامههای میان و بلندمدت نیز مجلس روی طرح ساخت و ساز مسکن و ساماندهی آن در تلاش است و در این زمینه، یکی از برنامهها، ساخت 6 میلیون واحد جدید است. همچنین حذف هزینه زمین از هزینههای تمام شده و طرحهایی از این قبیل هم وجود دارد که مجلس به دنبال آن است. امروز یکی از مشکلات موجود در اقتصاد، نقدینگی فراوانی است که توسط نظام بانکی در کشور ایجاد شده و در حوزههای غیرمولد در حال چرخش است و به نوعی به رقیب بخش مولد اقتصاد تبدیل شده است به طوری که در بخش مولد اقتصاد سرمایهگذاری نمیشود، چون اگر بخواهند سرمایههای خود را در این بخش به حرکت دربیاورند، رقبای سودآورتر و با منفعت بیشتری دارند مثل ارز، طلا، خودرو و زمین.
باید به سمت مالیات بر عایدی سرمایه حرکت کنیم؛ مالیاتی که از هفته آینده در کمیسیون اقتصادی به آن پرداخته خواهد شد. اما این مسالهشناسی در دولت به گونه دیگری است.
چیزی که رئیسجمهور تحت عنوان گشایش اقتصادی یا یک گشایش بزرگ برای مردم مطرح میکند، این است که نفت را برای سال آینده به دلار امروز و به قیمت نفت امروز بفروشیم و 2 سال بعد به قیمت نفت و دلار آینده بخریم، یعنی بازخرید کنیم.
این یعنی عملا ۲ متغیر در این خرید و فروش وجود دارد؛ قیمت نفت و قیمت ارز. این دو در هم ضرب میشوند. یعنی یک پدیده عجیب و غریبی است که ۲ سال دیگر که اساسا نمیدانیم قیمت نفت و دلار چقدر است، متعهد به بازخرید نفت میشویم.
این یعنی ایجاد یک بدهی که حد و اندازه آن مشخص نیست و بر پایه احتمالات است. اما مشخص است چنین طرحی به دنبال آن است که ریال را امروز دریافت کرده و مشکلات کشور را حل کند. حجم این بدهی در آینده مشخص نیست ولی دولت آینده موظف خواهد بود این بدهی را پرداخت کند و فشار بسیار مضاعفی به مردم خواهد آمد چرا که منابع دولت برای بازپرداخت این بدهیها محدود است، ضمن اینکه دولت بعدی از محل فروش نفت هیچ عایدیای نخواهد داشت چون نفت از پیش فروخته شده است.
پیرامون این ایده حواشی بسیاری به وجود آمد. در بین سران قوا اختلاف نظر شدید بین رئیس مجلس و رئیس قوهقضائیه از یک سو و رئیسجمهور از سوی دیگر، پیش آمد. ایدههای دیگری هم مطرح شد و به آن بسیار پرداخته شد.
خطی که در چند ماه گذشته پیرامون حل مساله توسط دولت دنبال شد، این بود که فروش داراییهای دولت در بازار سرمایه را تبدیل به منابع کنیم و با این کسب منابع کسری بودجه دولت را جبران کنیم. این خط به جایی رسید که دولت سیگنالهای قوی درباره بازار سرمایه داد؛ مردم این را به عنوان گزینه بسیار جذاب برای سرمایهگذاری خود انتخاب کردند و آنقدر در این تنور دمیده شد که حتی کارشناسانی که بسیار خوشبینانه به بازار نگاه میکردند و درباره رشد عجیب و غریب قیمتها سکوت کرده بودند را هم به واکنش واداشت اما در ادامه همین خط در بحث مدیریت بازار دولت هم پابرجا نماند؛ بیثباتیها و تردیدهای مدیریتی در بازار باعث لطمه خوردن به اعتماد سرمایهگذاران شد.
متاسفانه در قضیه واگذاری صندوقهای قابل معامله در بورس بشدت در درون دولت ناهماهنگیهایی دیده شد که این ناهماهنگیها به صورت بیانیه و تکذیبیه و تکذیب تکذیبیه(!) بازار را متلاطم کرد.
در مسالهشناسی یک معضل اقتصادی، راهکار رفع و پس از آن قاطعیت و مدیریت درست برای پیگیری امور، متاسفانه در دولت دچار تزلزل و ناهماهنگی هستیم.
این ناهماهنگیها در این شرایط اقتصادی بویژه در دوران تحریم برای کشور مضر است، از این رو امیدواریم این ناهماهنگیها به پایان برسد و شاهد هماهنگی ۳ قوه در شناسایی مساله و پیگیریها تا حصول نتیجه باشیم؛ انشاءالله.
*سخنگوی کمیسیون اقتصادی / نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی
ارسال به دوستان
چینخوردگی سلطه یکدست آمریکایی
محمود نورانی*: آﻧﭽﻪ ﻣﺎ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻧﻈﺎم ﺑﻴﻦاﻟﻤﻠل ﻣﻰﺷﻨﺎﺳﻴﻢ، در ﻣﻌﻨﺎى ﻣﺘﻌﺎرف آن، اﺟﺘﻤﺎﻋﻰ از دوﻟﺖ - ﻣﻠﺖﻫﺎﺳﺖ ﻛﻪ در وﺿﻌﻴﺘﻰ آﻧﺎرﺷﻴﻚ (ﻓﻘﺪان اﻗﺘﺪار ﻓﺎئقه ﻣﺮﻛﺰى) رواﺑﻂ ﻣﻴﺎن ﺧﻮد را ﺑﻪ ﮔﻮﻧﻪاى ﺗﻨﻈﻴﻢ ﻣﻰﻛﻨﻨﺪ ﻛﻪ ﻣﻨﺎﻓﻊ ﻣﻠﻰ (ﺑﻘﺎ، اﻣﻨﻴﺖ و در وهله ﺑﻌﺪ ﺷﻜﻮﻓﺎﻳﻰ) آنها را ﺗﺄﻣﻴﻦ ﻛﻨﺪ. ﺷﻜﻞﮔﻴﺮى و ﺗﻜﺎﻣﻞ اﻳﻦ ﻧﻈﺎم، ﺗﺎرﻳﺨﻰ 200 ﺳﺎﻟﻪ دارد ﻛﻪ در ﭼﺎرﭼﻮب ﻧﻈﻢ ﺑﻴﻦاﻟﻤﻠﻞ و ﻋﻤﺪﺗﺎ ﺗﻮﺳﻂ ﻗﺪرتﻫﺎى ﺑﺰرگ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺷﺪه اﺳﺖ. ﭘﻴﺪاﻳﻰ و ﻛﺎرﻛﺮد ﻧﻈﻢ/ ﻧﻈﺎم ﺑﻴﻦاﻟﻤﻠﻞ ﺑﺮ دوﻟﺖ- ﻣﻠﺖﻫﺎ و ﻗﺎﺑﻠﻴﺖﻫﺎیشان ﺑﺮاى ﺣﻔﻆ ﺑﻘﺎ و ﺗﺄﻣﻴﻦ اﻣﻨﻴﺖ ﻛﺸﻮر در ﺑﺮاﺑﺮ ﻣﺴﺎﺋﻞ و ﭼﺎﻟﺶﻫﺎى ﺑﺮآﻣﺪه از رواﺑﻂ ﺑﻴﻦاﻟﻤﻠﻞ اﺳﺘﻮار ﺑﻮده اﺳﺖ.
در واقع آنچه در این روزها با شیوع ویروس کرونا به وقوع پیوسته، تهدیدی بزرگ برای امنیت و حکمرانی جهان به بار آورده است. شیوع سریع جهانی این ویروس، علاوه بر ایجاد فضای ترس و نگرانی حاد برای عموم مردم در فضاهای جغرافیایی مختلف، اکثریت غالب حکومتها و حتی حکومتهای توسعهیافته و فراصنعتی غربی را نیز با چالشهای جدی اقتصادی- اجتماعی و فضای جدید امنیتی مواجه کرده و نظامهای مختلف بهداشتی و درمانی آنها را در بوته آزمون قرار داده است.
توقف اجباری یا کاهش اجتنابناپذیر بسیاری از فعالیتهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و حتی دینی در سطوح محلی، فروملی، ملی و بینالمللی که به سبب شیوع ناگهانی بیماری کرونا حادث شده و منجر به بروز پیامدهای منفی در سطح خرد و کلان شده است، موجب شد برخی صاحبنظران با ارتقای سطح تأثیرگذاری این رخداد در الگوی زیستمان بشری به جایگاه شتاب دهنده تاریخساز، از عصر «پساکرونا» یاد کنند؛ عصری که تجدیدنظر یا تغییر در الگوهای کنونی حکمرانی و زیست اجتماعی و تعاملات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و امنیتی در سطح «ملی» و «بینالمللی» و مقدم بر چنین ساختارهای کارکردی، بازنگری هستیشناختی برخی مفاهیم بنیادین را اجتنابناپذیر میکند.
قرنطینه و محدودیت آمد و شد حاصل از کرونا چنان در سطح جهان موثر بوده که میزان تولید آلودگی هوا و آلودگی صوتی به شکل قابل توجهی کاهش یافته، حیوانات به برخی شهرها بازگشتهاند و طبیعت در برخی قسمتها در حال احیاست.
تاثیر کرونا بر اقتصاد نیز چنان گویا و ملموس است که نیازی به هیچگونه توضیحی ندارد. اقتصاد جهان یکی از جدیترین بحرانهای خود را تجربه میکند و کشورهایی مثل آمریکا، چین، کانادا، هند، آلمان، انگلیس و فرانسه صراحتا گفتهاند شرایط به بدی دوران جنگ جهانی است. آمریکا بزرگترین بسته کمک مالی را به اقتصادش تزریق میکند و رئیسجمهور فرانسه با «تواضع(!) و صراحت میگوید» نمیداند وضع فعلی کشورش تا چه زمانی ادامه دارد.
اما شاید یکی از عمیقترین حوزههایی که با شیوع کرونا مورد پرسش قرار گرفت، شیوه حکمرانی در کشورهای مختلف است. از چین تا آمریکا همه کشورها با بحران اقتصادی و حتی سیاسی مواجه خواهند شد، بسیاری جان خود را از دست خواهند داد و مشکلات یک به یک سر میرسند. تنها تفاوت این کشورها با هم - فراسوی مارکسیسم، سوسیالیسم و لیبرالیسم - شیوه حکمرانی آنهاست.
اینکه سیستمهای حکومتی با چه سرعتی به کرونا واکنش نشان دادند؟ چقدر در برخورد با این بحران، پویا بودند؟ فرآیند سیاستگذاری خود را تا چه اندازه متناسب با شرایط بحران تنظیم کردند؟ جایگاه جهانی آمریکا و چین و رقابت میان این دو چه تاثیری بر مدیریت بحران داشته است؟ پیامدهای بحران کرونا بر رقابت راهبردی میان ۲ کشور چگونه خواهد بود؟ چند سوال مهم و اثرگذار است که از پی پاسخهای آنها میتوان به ارزیابی کیفیت حکمرانی حکومتها دست یافت.
* عملکرد چین و آمریکا در مواجهه با بحران کرونا
از نخستین روزهای آغاز شیوع کرونا در چین، نشانههای اثرات این ویروس بر چهره بینالمللی این کشور و قدرت نرم پکن نمایان شد. از واکنشهای نژادپرستانه به اقلیتهای آسیایی در کشورهای غربی تا انتشار روایتهای اغراقشده و منفی درباره غذاهای چینی، فرهنگ چینی و سبک زندگی چینیها، همه از جمله آسیبهای نخستینی بود که کرونا بر چین وارد کرد. با وجود زمان بد و شدت ویروس کرونا، پاسخ رهبر حزب کمونیست چین به این بحران به طرز قابل توجهی مشابه الگوی تصمیمگیری تاریخیای است که حزب را در معرض نزاعهای داخلی و خارجی و تردید قرار میدهد. حزب کمونیست چین تحت رهبری «شی جین پینگ» که از گردابها و چالشهای بینالمللی و داخلی بیرون آمده است، اکنون از نظر سرمایه سیاسی در شرایط شکنندهای قرار دارد که اگر نتواند به این بحران پاسخ مناسبی دهد یا راهحل مناسبی بیابد، نمیتواند چهره و مشروعیت حزب را حفظ کند.
به نظر میرسد دلیل اصلی این موضوع این باشد که چین، ساختار سیاسی متفاوتی دارد و این ساختار به شکل فزایندهای به یک مشکل تبدیل شده است. در چین حزب کمونیست قدرت را در کشور قبضه کرده است.
اما باید پذیرفت تحلیل بحران سیاسی چین از زاویه رقابت ژئوپلیتیک قدرتهای جهان، بدین معنا نیست که چین به دلیل اینکه منشأ ویروسی همهگیر بوده، لزوما باید عقبنشینی کند، برعکس، چین که سرمایهگذاری قابل توجهی روی دیپلماسی عمومی کرده، از آغاز کرونا همه تلاشش را برای مهار آسیبهای سیاسی انجام داده است.
باید اذعان کرد روایت چین این است که «در کنترل و مهار کرونا بسیار قوی و موفق عمل کرده و حالا هم در حال کمک به باقی کشورهای دنیاست و در مقابل، آمریکا و دونالد ترامپ که از پس مهار بحران بر نیامدهاند، میخواهند تاریخ را بازنویسی کنند و همه چیز را گردن چین بیندازند».
دونالد ترامپ و دولتش به دلیل سهلانگاری و تعلل در انجام اقدامات لازم برای مقابله با شیوع کرونا در نخستین هفتههای شیوع ویروس کرونا در آمریکا، با انتقادات زیادی مواجه هستند. بر اساس آخرین آمارهای رسمی منتشر شده از سوی مراجع دولتی در آمریکا، تاکنون نزدیک به ۶ میلیون نفر در این کشور به ویروس کرونا مبتلا شده و بالغ بر 180 هزار نفر از مبتلایان جان خود را از دست دادهاند. آمریکا از لحاظ شمار مبتلایان و قربانیان ویروس کرونا، با اختلاف بسیار فاحشی نسبت به سایر کشورها در رتبه نخست جهان قرار دارد.
اگر دموکراتها بر سر کار بودند، الزاما مسائل اقتصادی در اولویت نبود، بلکه مسائل محیطزیستی و بشری در اولویتشان بود و حتما بودجه قابل توجهی را به این بخش اختصاص میدادند.
البته بعید است ساختار آمریکا با روندی که تاکنون دولت ترامپ پیش گرفته است همراهی کند و جز چند ایالت با سیاستهای ترامپ همراهی نکرده است. شاهدیم ترامپ هر از گاهی وعده پایان این وضعیت و عادی شدن شرایط را میدهد، در حالی که این مشکل به این زودیها قابل کنترل نیست. برای کشوری در سطح آمریکا که یک ابرقدرت محسوب میشود، کسر شأن است دچار کمبودهایی از جمله در زمینه تهیه ماسک و تجهیزات پزشکی برای کادر درمانش شود. احتمالا نظام بروکراتیک این کشور به سرعت بتواند خود را منطبق کند اما این حجم از سردرگمی قابل تصور و پذیرش نیست. کشورهایی که با تحریم و مشکلات اقتصادی زیاد دست و پنجه نرم میکنند، اگر نتوانند تا حدودی از عهده مدیریت شرایط برآیند بحثی نیست اما درباره کشوری در اندازه آمریکا نشان میدهد ساختار سیاسی ایالات متحده بیش از حد، واقعیتهای جامعه آمریکایی را بر عکس بازنمایی میکند.
* تأثیر رقابتهای چین و آمریکا در سطح جهانی بر مدیریت بحران کرونا
در ابتدای شیوع کرونا سازمان جهانی بهداشت نسبت به شیوع آن در جهان هشدار داده و از کشورها خواسته بود خود را آماده کنند اما ایالات متحده نه تنها از همکاری با سازمان جهانی بهداشت خودداری کرد، بلکه برای سرپوش گذاشتن بر کوتاهیهای خود در برخورد با شیوع کرونا، پرداخت مالی به این سازمان را نیز متوقف کرد.
بر اساس مواضع، دیدگاهها و توئیتهایی که ترامپ از ابتدای شیوع و گسترش این بیماری در آمریکا داشته است، میتوان گفت آمریکا با تاخیر و مسامحه با این مساله روبهرو شده است. اقدامات دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا درباره بحران کرونا ابهامات بسیاری را درباره میزان تسلط آمریکا بر کشورهای در حال توسعه از جمله منطقه خاورمیانه در آینده و توانایی آن در رقابت با نفوذ رو به افزایش چین مطرح کرده است. مدیریت نامنسجم ترامپ در این بحران و رفتار تهاجمی وی با مقامات ایالتی و سخنان عجیب در نشستهای خبری که فقط حکایت از غرور و ستایش عملکرد دولت دارد، تردیدهای بسیاری را در رفع این بحران به وجود آورده است.
درباره سیاست خارجی هم باید گفت دولت ترامپ از مدیریت بحران ویروس کرونا توسط پکن ناراضی است و به همین دلیل سازمان جهانی بهداشت را متهم به چشمپوشی از عملکرد چین کرده و دستور داده است کمکهای مالی به این نهاد قطع شود.
اکنون تعدادی از کشورها به دنبال پر کردن جای خالی واشنگتن در مقام رهبری دنیا هستند. در جبهه مقابل پکن به سرعت و به طرز ماهرانهای از اشتباهات ایالات متحده استفاده و در خلأ به وجود آمده، موقعیت خود را برای پر کردن جای خالی رهبری جهان تقویت خواهد کرد. این کشور در تلاش است برای سیستم خود حامیانی پیدا کند و به همین منظور کمکهای خود را به دیگر کشورها روانه کرده است. این اقدام جسورانه چین نباید غلوآمیز دیده شود. چین هم اشتباهات خود را داشته است، بویژه زمانی که این کشور در مراحل اولیه این بیماری در ارائه آمارها کوتاهیهایی داشت. با این حال چین به نیکی میداند اگر به عنوان رهبری دنیا دیده شود و آمریکا نیز تمایلی به رهبر دنیا نداشته باشد، این درک در دنیا به وجود خواهد آمد که پکن به طور اساسی جای آمریکا را در دنیا تغییر داده و رقابت در قرن ۲۱ را از آن خود کرده است.
* پیامدهای بحران کرونا بر رقابت راهبردی میان ۲ کشور
موسسه تحقیقاتی امنیت ملی و امور بینالملل آلمان در مقالهای درباره عملکرد دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا و اعضای دولت وی بویژه مایک پمپئو، وزیر خارجه او نوشت: چین، کشوری که تا پیش از این کاخ سفید آن را «رقیب راهبردی» خود میخواند، کشوری که دولت ترامپ آن را متهم به عملیات خرابکارانه علیه آمریکا میدانست، کشوری که وزارت خارجه آمریکا آن را یک دولت مستبد و ناقض حقوق بشر میخواند، کشوری که مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا آن را تهدید بالقوه برای سلامتی و روش زندگی آمریکاییها توصیف میکرد؛ حال آمریکا برای تامین نیازهای پزشکی خود جهت مقابله با ویروس کرونا و نجات جان شهروندانش، به این کشور روی آورده و به آن متکی شده و دولت دونالد ترامپ عملا سرنوشت زندگی آمریکاییها را به دست چین سپرده است.
اکنون برخی کارشناسان معتقدند روابط اقتصادی و سیاسی چین با کشورهای در حال توسعه از جمله خاورمیانه به دلیل بسط نفوذ و قدرت نرم خود، چنان تحکیم شده که چین بزرگترین سرمایهگذار در برخی از این کشورها و نخستین شریک تجاری برخی دیگر از آنهاست. قدرتیابی چین در دهههای اخیر باعث نگرانی استراتژیستهای آمریکایی شده است به طوری که در سالهای اخیر برخی ناظران و کارشناسان از انتقال توجه و تمرکز آمریکا از منطقه خاورمیانه به چین سخن میگویند. اگر چه چین تلاش میکند توسعه خود را با حاشیههای کم و حتیالامکان بدون برانگیختن حساسیتهای رقبا به پیش ببرد، با این حال به نظر میرسد کرونا تقابل بین 2 قدرت را آشکارتر از هر زمان دیگری کرده است.
* از نحوه مقابله آمریکا و چین با بحران کرونا چه الگویی برای هر یک میتوان به دست آورد؟
همهگیری بیماری «کووید-۱۹» جهتگیری اقتصاد جهان را دستخوش تغییرات اساسی نخواهد کرد. این امر صرفا تغییری را که پیشاپیش آغاز شده شتاب خواهد بخشید. این تغییر عبارت است از فاصلهگیری از جهانیشدن آمریکامحور و حرکت به سمت جهانیشدن چینمحور.
چرا این روند تداوم خواهد یافت؟ مردم آمریکا نسبت به جهانیشدن و تجارت بینالمللی بیاعتقاد شدهاند. توافقات تجارت آزاد امری مذموم و مسموم است؛ فرقی نمیکند دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در آنها دخیل باشد یا نباشد. بر عکس، چین هنوز اعتقاد خود را از دست نداده است. چرا؟ این امر دلایل تاریخی عمیقتری دارد. رهبران چین اکنون بخوبی میدانند یک قرن تحقیر کشورشان بین سالهای ۱۸۴۲ تا ۱۹۴۹ حاصل بیخیالی چین و تلاشهای بیهوده رهبران این کشور جهت انزواگزینی و دوری از دنیا، و رستاخیز اقتصادی چین طی چند دهه گذشته، حاصل تعامل با دنیا بوده است. مردم چین همچنین به طور گسترده به فرهنگ خود اعتماد پیدا کردهاند. آنها معتقدند هر جایی میتوانند رقابت کنند.
از طرف دیگر، آمریکا ۲ گزینه پیش روی خود دارد. اگر هدف اصلی حفظ برتری جهانی باشد، این کشور باید به لحاظ سیاسی و اقتصادی دست به یک رقابت ژئوپلیتیکی حاصل جمع صفر با چین بزند. با این حال، اگر هدف آمریکا ارتقای رفاه مردم کشورش باشد- مردمی که شرایط اجتماعیشان رو به وخامت گذاشته است- در آن صورت باید با چین همکاری کند. عقل سلیم میگوید همکاری گزینه بهتری است. با این حال، با توجه به فضای سیاسی مسموم حاکم بر آمریکا درباره چین، عقل سلیم شاید فائق نیاید.
درباره تهدیدات فراکشوری نظیر «کووید-۱۹» و تغییرات آبوهوایی، سودای اعمال قدرت آمریکا بر دیگر کشورها به تنهایی کافی نیست. کسب اطلاع درباره اهمیت قدرت نزد دیگران نیز در راستای موفقیت نقش کلیدی ایفا میکند. هر کشوری منافع ملی خود را در اولویت قرار میدهد و سوال مهمی که مطرح میشود این است که این منافع تا چه حد فراگیر یا محدود است؟ «کووید-۱۹» نشان داد آمریکا قادر نیست راهبرد خود را با دنیای جدید تطبیق دهد.
* جمعبندی
بحران زیستی کرونا به مثابه یک اتفاق بزرگ دنیا را در حدی غافلگیر کرده است که حتی در فیلمهای تخیلی نیز متصور نمیشد. پیامدهای انسانی و اجتماعی این بحران همهگیر در حدی گسترده است که میتواند فراتر از وضعیت ویژه، ماندگاریهایی را پدید آورد که چون فاکتور تغییردهنده بازی، مسیر تحولات جهانی را دگرگون کند.
طبیعی است فرض کنیم این مساله میتواند نقطه عطفی در تاریخ مدرن باشد. بیشتر تحلیلگران استدلال میکنند جهانی که به آن وارد خواهیم شد، اساسا متفاوت از جهانی است که قبل از آن وجود داشت.
برخی پیشبینی میکنند این بیماری همهگیر منجر به ایجاد نظم جهانی جدیدی به رهبری چین خواهد شد. برخی دیگر بر این باورند این امر باعث زوال رهبری چین خواهد شد. برخی هم میگویند یکی از مشخصههای بحران فعلی همانا فقدان آشکار رهبری آمریکا است. ایالات متحده در یک تلاش جمعی برای مقابله با این ویروس یا تبعات اقتصادی آن دنیا را دور هم جمع نکرده است. ایالات متحده حتی نتوانسته جهان را حول رهبری خود برای پرداختن به این معضل در عرصه داخلی خود هماهنگ کند. کشورهای دیگر به بهترین شکلی که بتوانند از خود مراقبت میکنند یا برای درخواست کمک به کشورهایی مانند چین رو میآورند که «پیک بیماری» را پشت سر گذاشتهاند. اما اگر جهانی که پس از این بحران میآید، جهانی باشد که در آن ایالات متحده تسلط کمتر و کمتری داشته باشد- تصور این تقریبا غیرممکن است که امروز هر کسی درباره «لحظه تکقطبی» بنویسد- این روند تقریبا جدید نیست. این روند لااقل یک دهه است رخ نموده است. تا حدودی، این نتیجه آن چیزی است که فرید زکریا آن را «ظهور دیگران» نامیده (که این «دیگران» میتواند اشاره خاصی به چین باشد) که با وجود اینکه قدرت اقتصادی و نظامی مطلق آمریکا همچنان روندی رو به رشد دارد اما موجب افول و کاهش مزیت نسبی آمریکا شده است.
* دانشجوی دکترای جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک دانشگاه تربیت مدرس / پژوهشگر در حوزه جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|