|
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
گزارههای مورد تأکید رهبر انقلاب درباره تقویت ادبیات دفاعمقدس
در اهمیت تولید متن و شخصیتپردازی
سخنرانی رهبر انقلاب به مناسبت چهلمین سالگرد آغاز جنگ تحمیلی رژیم بعث علیه ایران، گزارههای قابل تاملی درباره نسبت ادبیات دفاعمقدس با دیگر وجوه فرهنگ و هنر داشت. ایشان با اشاره به مساله تحریف، بر تقویت ادبیات دفاعمقدس تاکید کردند. به گزارش «وطن امروز»، رهبر انقلاب با بیان این جمله که ما هر چه از لحاظ زمان از دفاعمقدس دور میشویم، از لحاظ معرفت باید به دفاعمقدس نزدیکتر بشویم، گفتند: «تحریف در کمین است، دستهای تحریفگر در کمینند. خب! شماها مردان جنگید، الان حضور دارید. بالاخره شماها یک چیزی میگویید، یک دفاعی میکنید اما 20 سال دیگر خیلی از این جمعیتی که امروز حضور دارند نیستند، 30 سال دیگر عده بیشتری نیستند. دست تحریف، این بخش پردرخشش تاریخ ما را ممکن است مخدوش کند؛ لذا باید کار کنیم، معرفت ما باید زیاد بشود، ادبیات دفاعمقدس باید تقویت بشود».
اهمیت ادبیات دفاعمقدس البته پیشتر نیز مورد تاکید رهبر انقلاب قرار گرفته بود. در نتیجه همین تاکید در رابطه با روایت جنگ و تقویت ادبیات دفاعمقدس، شخصیتهای فراوانی که پیشتر از گفتن خاطرات خود امتناع میکردند، با بیان آنچه در دفاعمقدس روی داده به تقویت این مسیر کمک کردند. حالا صدها عنوان کتاب از روایت فرماندهان و رزمندگان عادی تا شرح عملیاتها منتشر شده است و میتواند حوزههای دیگر هنر انقلاب را نیز تغذیه کند؛ آنچنان که رهبر انقلاب نیز در سخنرانی روز گذشته ادبیات دفاعمقدس را به «چشمه جوشنده» تعبیر کردند و گفتند: «ما احتیاج داریم به تولید متن. اگر متن خوب و فاخر تهیه شد، آن وقت نمایشنامه از روی آن درست میشود، فیلم سینمایی درست میشود. مثلا فرض کنید که شنیدم از همین کتاب شهید خوشلفظ، یکی از شعرای متعهد کشور ما 10 غزل درست کرده؛ اگر شعرای متعهد وارد بشوند، دهها دیوان از این کتابهای دفاعمقدس ممکن است شعر درست کنند؛ شعر هنر بزرگی است، همین طور فیلم، همین طور سینما، آثار سینمایی و مانند اینها. در دنیا هم همین جور است. در دنیا شاید بخشی از بهترین آثار سینمایی دنیا اقتباس از نوشته و متنهای فاخر است؛ از رمانهای فاخر و نوشتههای فاخری که قبل از آنها نوشته شده. از روی آن میسازند. ما هم باید همین کار را بکنیم، باید این متنهای فاخر را تهیه کنیم، بر اساس این متنها فیلم به وجود بیاید، تئاتر روی صحنه برود و از این قبیل، بنابراین کار مهمی است».
رهبر انقلاب همچنین پیرامون شخصیتپردازی رزمندگان نیز نکات قابل تاملی مطرح کردند که میتواند سرلوحه سینماگران، نهادها و بخشهایی قرار بگیرد که در آثار مکتوب و نمایشی برای به تصویر کشیدن زندگی و زمانه، روحیات و اخلاق رزمندگان فعالیتهایی انجام داده و میدهند. ایشان در این باره گفتند:«یکی از کارهای بسیار لازم، بزرگداشت و شخصیتپردازی شخصیتهاست. بعضی شخصیتها البته مشاهیرند- مشاهیر ارتشی، مشاهیر سپاهی، مشاهیر نیروی انتظامی و بعضیهایشان مشاهیر مبارز که جزو اینها نبودند، بسیجی بودند- اما بسیاریها از غیر مشاهیرند. خیلی از این شرح حالهایی که نوشته میشود، از افرادی است که هیچ شهرتی ندارند و از این قبیل زیادند اما کارهای بزرگ انجام دادند، مسائل مهمی به اینها منسوب است».
***
اکبر صحرایی، نویسنده دفاعمقدس در گفتوگو با «وطن امروز» با اشاره به سخنان رهبر انقلاب پیرامون ادبیات دفاع مقدس:
برجستگیهای ادبیات دفاع مقدس بازخوانی شد
بخشهایی از سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی در ارتباط تصویری با مراسم تکریم و تجلیل از پیشکسوتان دفاعمقدس و مقاومت، مشخصا برای اهالی ادبیات دفاعمقدس از اهمیت خاصی برخوردار است، زیرا ایشان در این سخنرانی صراحتا به اهمیت والای ادبیات دفاعمقدس به عنوان سرچشمهای جوشان اشاره کردند و گفتند: «تولید متون فاخر ادبی به عنوان منابع غنی برای خلق آثار هنری مسالهای مهم است، همچنین از لزوم شخصیتپردازی از شهیدان و رزمندگان جنگ هم نباید گذشت، در این راستا موضوع یادوارههای دفاعمقدس نیز مساله مهم دیگری است که از ایجاد فاصله نسلی در مقوله جهاد و مقاومت جلوگیری میکند. کارهای انجامشده درباره دفاعمقدس باارزش اما کم است و هر چه از زمان دفاعمقدس دورتر میشویم باید به معرفت آن نزدیکتر شویم، چراکه دستهای تحریفگر در کمین هستند و باید مراقب تلاش دشمنان در تحریف واقعیات این قطعه از هویت برجسته ایرانیان باشیم».
سخنان مقام معظم رهبری درباره اهمیت ادبیات دفاعمقدس در توسعه تولید آثار هنری و همچنین جلوگیری از تحریف، مورد توجه بسیاری از اهالی فرهنگ و هنر قرار گرفته است. به همین بهانه با اکبر صحرایی، برنده ۳ دوره جایزه کتاب سال دفاعمقدس به گفتوگو نشستیم.
***
* آقای صحرایی! سخنان مقام معظم رهبری درباره اهمیت ادبیات دفاعمقدس بشدت مورد توجه اهالی فرهنگ و هنر قرار گرفته است، به نظر شما برای اینکه این نکات و توصیههای مهم ایشان در این باره به دست فراموشی سپرده نشود، چه باید کرد؟
ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که حدود 30 سال است از دوران دفاعمقدس میگذرد، دلسوزان و پیشکسوتان ادبیات دفاعمقدس، نقدها و مشکلات این عرصه را به صورت پراکنده بیان کردهاند که خیلی از این موارد و ضعفها هنوز رفع نشده است. مقام معظم رهبری نیز در سخنانشان به مناسبت آغاز هفته دفاعمقدس، نکات و توصیههای کاملا آسیبشناسانه و کارشناسانهای از روند ادبیات دفاعمقدس طی ۳ دهه داشتند که این مساله نشاندهنده شناخت عمیق رهبر معظم انقلاب نسبت به ادبیات دفاعمقدس است. به شکلی کاملا هوشمندانه همه نکات آسیبشناسانه و اصولی پیشکسوتان ادبیات دفاعمقدس طی 30 سال اخیر در قالب سخنان مقام معظم رهبری بازگو شده است.
* بدون شک سطح بالای سخنان رهبری درباره ادبیات دفاعمقدس از اشراف کامل و علاقه شدید ایشان به ادبیات نشأت میگیرد.
دقیقا همینطور است. به جرات میتوان گفت مقام معظم رهبری کارشناسی خبره و توانا در حوزه ادبیات به شمار میروند و از سوی دیگر ایشان عمده وقت خود را به مطالعه اختصاص میدهند که بدون اغراق میتوانم بگویم ایشان از بسیاری از رمانخوانهای حرفهای، بیشتر رمان خواندهاند که این حجم از مطالعات بالا و عمیق به سطح کیفی بالای نظرات کارشناسی حوزه ادبیات ایشان انجامیده است.
* به نظر شما مهمترین وظیفه مسؤولان فرهنگی و اهالی فرهنگ و ادب درباره توصیهها و بیانات اخیر رهبری درباره ادبیات دفاعمقدس چیست؟
در گــــام اول، سخنـــــان کارشناسانه و دقیق ایشان درباره ادبیات دفاعمقدس باید به طور گسترده توسط اهالی فرهنگ و رسانه مورد بازنشر قرار گیرد. گام دوم که بسیار مهمتر از مرحله اول است، برداشتن قدمهای استوار و برنامهریزی شده در راستای رفع نقاط ضعف این حوزه است که متاسفانه معمولا مسؤولان فرهنگی کشور و اهالی فرهنگ در این مرحله به کندی حرکت میکنند.
به طور مثال درباره بیانات و راهکارهای کارشناسانه و علمی مقام معظم رهبری در حوزههای فرهنگی، نهادهای مختلف به برپایی چند همایش و سمینار بسنده میکنند که اغلب این مراسمها از خروجی روشنی برخوردار نیست. امیدواریم برای یک بار هم که شده درباره راهکارهای رهبری در مقوله ادبیات دفاعمقدس، مسؤولان نهادهای مختلف فرهنگی و اهالی فرهنگ و ادب به طور منسجم و یکپارچه اتفاقات مهم و خوبی را رقم بزنند و با برپایی جلسات آسیبشناسانه به بررسی عمیق این نقطه نظرات بپردازند.
* البته اینجا باید نهادهای مختلف فرهنگی کشور هم نقشآفرینی کنند.
متاسفانه اغلب نهادهای فرهنگی و دولتی طی سالهای اخیر در حوزه ادبیات دفاعمقدس به برپایی مراسمهای نمادین در هفته دفاعمقدس بسنده میکنند و ترجیح میدهند با پز روشنفکرمآبانه خود، شرایط جذب روشنفکران اهالی فرهنگ را مهیا کنند که حتی در راستای این هدف خود هم آنچنان موفق نبودهاند و اینجاست که باید گفت حوزه ادبیات دفاعمقدس از مظلومیت خاصی در میان نهادهای متولی حوزه فرهنگ برخوردار است. بنده به دوستانی که در نهادهای فرهنگی مسؤولیت دارند یک نکته مهم یادآوری میکنم و آن اینکه فراموش نکنند بار اصلی ادبیات معاصر طی سالهای اخیر بر دوش ادبیات دفاعمقدس بوده است و کمرنگ شدن این حوزه مهمترین آسیب را به بدنه ادبیات کشور وارد میکند و آنجاست که باید گفت تر و خشک باهم میسوزد.
* و سخن پایانی؟
درباره ادبیات دفاعمقدس اگر ساعتها و روزهای متوالی هم صحبت شود، باز شاهد بازگو نشدن بخشهای مهمی از این حوزه خواهیم بود که این مساله تنها از اهمیت بالای ادبیات دفاعمقدس نشات میگیرد، از سوی دیگر فراموش نکنیم بیانات مقام معظم رهبری درباره ادبیات دفاعمقدس حاوی این نکته مهم است که «ادبیات» مادر همه شاخههای فرهنگی و هنری است که بیتوجهی به «دفاع مقدس» به عنوان مهمترین زیرشاخه آن تبعات بسیار منفیای را برای همه حوزههای هنری در پی خواهد داشت و امیدوارم روزی فرا برسد که با خبرنگاران درباره دستاوردهای ادبیات دفاعمقدس پس از رهنمودهای مقام معظم رهبری صحبت کنم.
ارسال به دوستان
مافیای کنکور و پشتپرده آن در مستند نقادانه «سد در سد»
روایتی مستند از دلیل عدم حذف کنکور
مستند «سد در سد» به کارگردانی و تهیهکنندگی محمدجواد رئیسی با پرداختن به موضوع کنکور و مسائل و مشکلات پیرامون آن، همزمان با اعلام نتایج کنکور 99 عرضه اینترنتی شد. به گزارش «وطن امروز»، مستند «سد در سد» در تلاش است با روایتی شفاف از حواشی برگزاری کنکور در سالهای گذشته، به دنبال راهحلی برای برونرفت از مشکلات سیستم آموزشی کشور باشد. در این مستند نقش مافیای کنکور در مشکلات سیستم آموزشی کشور بررسی شده است. در ساخت مستند نقادانه «سد در سد» برخی چهرههای علمی و سیاسی از جمله سیدمحمد بطحایی وزیر اسبق آموزشوپرورش و سعید حسینی از منتقدان سیستم آموزشی همکاری داشتهاند اما متاسفانه نمایندگان مجلس که چندین سال روی این موضوع کار کرده بودند حاضر به مصاحبه نشدند. همچنین در بخش مهمی از این مستند به نقش مافیای کنکور، حذف کنکور و همچنین اتفاقاتی که کنکور برای قشر جوان و نوجوان رقم زده نیز پرداخته شده است که برخی مسائل برای نخستینبار مطرح میشود. ساخت این فیلم 6 ماه طول کشید که با توجه به شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مدارس و مؤسسات آموزشی، مشکلاتی در زمینه تصویربرداری به وجود آمد. ارسال به دوستان
رونمایی از دیوارنگاره جدید میدان ولیعصر(عج) در هفته دفاعمقدس
طرح جدید دیوارنگاره میدان ولیعصر(عج) با محوریت تصویر جمعی از شهدای شاخص انقلاب اسلامی به همت خانه طراحان انقلاب اسلامی در آستانه اربعین حسینی و چهلمین سالگرد دفاعمقدس طراحی و رونمایی شد. به گزارش «وطن امروز»، بر این دیوارنگاره که «ما ملت شهادتیم» نام دارد، تصویر شهدای والامقامی چون: شهید سلیمانی، شهید صیاد شیرازی، شهید شهریاری، شهید حججی، شهید ابومهدی المهندس و... به چشم میخورد.
ارسال به دوستان
تلویزیون
ادامه تصویربرداری سریال تاریخی «جشن سربرون»
تصویربرداری سریال تاریخی «جشن سربرون» به کارگردانی مجتبی راعی در اطراف آزادراه تهران- شمال ادامه دارد. به گزارش «وطن امروز»، حسن نجاریان، تهیهکننده سریال «جشن سربرون» گفت: «در این بخش از تصویربرداری مجموعه، بخشهای مربوط به محوطه چادر انجام میشود که روند تصویربرداری بسیار خوب است و امیدواریم با قوت این بخش از مجموعه را تصویربرداری کنیم. همچنین در این بخش از مجموعه حسین محجوب، نادر فلاح، لاله اسکندری و میرطاهر مظلومی جلوی دوربین خواهند رفت. تصویربرداری این بخش با همکاری صمیمانه مدیریت و عوامل آزادراه تهران- شمال میسر شد». سریال «جشن سربرون» مجموعهای ٣٠ قسمتی به تهیهکنندگی حسن نجاریان و کارگردانی مجتبی راعی است. این مجموعه به سفارش مرکز سیمافیلم تولید میشود و به روایت دوران قبل از مشروطه میپردازد.
***
خاطرهبازی با «مسافران مهتاب» مهدی فخیمزاده در شبکه مستند
مستند «گفتنیهای نمکی» با موضوع چگونگی ساخت فیلم «مسافران مهتاب» مهدی فخیمزاده برای نخستینبار از شبکه مستند پخش میشود. به گزارش «وطن امروز»، «گفتنیهای نمکی» به کارگردانی علی فروزاننژاد از تولیدات شبکه مستند سیماست که امروز سهشنبه اول مهر ساعت 22:30 از این شبکه پخش میشود. این مستند درباره چگونگی ساخت فیلم «مسافران مهتاب» است که توسط مهدی فخیمزاده، کارگردان و بازیگر آن روایت میشود و در این مستند مهدی فخیمزاده درباره بازیگری، کارگردانی و تولید این فیلم و سپس اکران آن در سینما و پخش آن در تلویزیون توضیح میدهد. «مسافران مهتاب» یکی از فیلمهای نوستالژیک دهه 60 است که مخاطبان سینما و تلویزیون از آن استقبال کردند و آن را در خاطرات تصویری خود ثبت کردهاند. «گفتنیهای نمکی» سهشنبه ساعت 22:30 و چهارشنبه ساعت 10:30 از شبکه مستند پخش میشود.
ارسال به دوستان
کتاب «قطعنامههای راهپیماییهای انقلاب اسلامی» روانه بازار نشر شد
جدیدترین کتاب منتشرشده از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی، قطعنامههای صادرشده در راهپیماییهای دوران انقلاب اسلامی را بررسی کرده است. به گزارش تسنیم، چنانکه از عنوان کتاب پیداست، این مجموعه، قطعنامههای صادرشده در راهپیماییهای دوران انقلاب اسلامی را بررسی کرده است. بیشک این قطعنامهها برآمده از متن حرکت مردمی بوده و بررسی آن موجب معرفت نسبت به وقایع و رویدادها میشود. در این اثر حدود 800 برگ از اسناد قطعنامههای صادره در سالهای 1357-1356 از مطبوعات و آرشیوها گردآوری و بررسی شده است. بررسی انجامشده در 2 زمینه است: 1- قطعنامه و ساختار آن و 2- محتوای قطعنامهها.
کتاب «قطعنامههای راهپیماییهای انقلاب اسلامی» به تدوین حمیدرضا دالوند، در 940 صفحه به قیمت 110 هزار تومان در دسترس محققان، پژوهشگران و علاقهمندان قرار گرفته است.
ارسال به دوستان
معرفی مجازی برگزیدگان «امی ۲۰۲۰»
مراسم معرفی برندگان جوایز امی ۲۰۲۰ یکشنبهشب به وقت محلی برگزار شد و سریال «جانشینی» جوایز اصلی بخش بهترین سریال درام را از آن خود کرد. به گزارش مهر به نقل از ورایتی، آکادمی علوم و هنرهای تلویزیونی که هر سال جوایز امی را بهعنوان اسکار تلویزیونی اهدا میکند و با آن به تجلیل از مهمترین برنامههای تلویزیونی آمریکا میپردازد، این برنامه را امسال به صورت آنلاین و به میزبانی جیمی کیمل برگزار کرد. سریال «نگهبانان» از شبکه اچبیاو که پیشتر با نامزدی در ۲۶ بخش بیشترین نامزدیهای این دوره را کسب کرده بود، از برندگان بزرگ این دوره بود. «شیتز کریک» هم نخستین سریالی شد که همه جوایز اصلی بخش کمدی از جمله بهترین بازیگری برای اوژن لوی، دانیل لوی، کاترین اوهارا و آنی مورفی را از آن خود کرد. سریال «نگهبانان» نیز برای اولینبار به عنوان سریالی که با اقتباس از یک کمیک بوک ساخته شده جایزه اصلی امی را از آن خود کرد. «زندایا» نیز تاریخساز شد و جایزه بهترین بازیگر زن درام را در حالی برد که همین چند روز پیش ۲۴ ساله شد و عنوان جوانترین برنده این جایزه را در تاریخ امی به نام خود ثبت کرد.
ارسال به دوستان
آغاز به کار «کاتینو» برای توانمندسازی فیلمسازان جوان
باشگاه فیلم سوره دوره تربیت فیلمساز برگزار میکند
نخستین دوره طرح شناسایی و توانمندسازی «کاتینو» در باشگاه فیلم سوره آغاز به کار کرد. به گزارش «وطن امروز»، در این طرح که به منظور شناسایی نیروهای مستعد و جوان در حوزه فیلم داستانی برگزار میشود، قرار است بعد از ثبتنام، افراد واجد شرایط در مسیر حمایت و توانمندسازی در حوزههای داستاننویسی، کارگردانی و تولید فیلم داستانی قرار بگیرند. برگزیدگان این دوره نیز برای تولید فیلم حمایت خواهند شد و پروژههایی در باشگاه فیلم سوره با همکاری آنها تولید میشود. در متن فراخوان این دوره آموزشی آمده است: دوره آموزشی و توانمندسازی کاتینو مسیری برای جذب و توانمندسازی جوانها و نوجوانهای فیلمساز و فیلمنامهنویس است که قرار است برگزیدگان آن به عنوان فیلمساز یا فیلمنامهنویس در باشگاه فیلم سوره ادامه فعالیت دهند تا در صورت احراز توانمندی، در مسیر نگارش فیلمنامه یا کارگردانی آثار کوتاه، تلهفیلم و فیلم سینمایی کسب تجربه کنند. سن شرکت در طرح کاتینو ۱۷ تا ۲۳ سال است. ضمن آنکه فیلمسازهای متقاضی باید حداقل یک اثر تولیدی و فیلمنامهنویسها باید حداقل یک طرح فیلمنامه داشته باشند. متقاضیان میتوانند آثار خود را از طریق وبسایت www.sourehfilm.ir ارسال کنند. ارسال به دوستان
چهلونهمین مراسم شب شاعر ویژه استاد شهریار با اتفاقاتی مرتبط با کرونا برگزار شد
تقدیر ادبی از مدافعان سلامت
چهلونهمین مراسم شب شاعر ویژه استاد سیدمحمدحسین بهجتتبریزی (شهریار) و تجلیل از مدافعان سلامت برگزار شد. به گزارش «وطن امروز» در این مراسم که عصر یکشنبه با حفظ پروتکلهای بهداشتی در نخلستان سازمان هنری- رسانهای اوج برگزار شد، محمود اکرامی، اسماعیل امینی، ناصر فیض، بهروز قزلباش و کامران شرفشاهی حضور داشتند.
بهروز قزلباش، شاعر، روزنامهنگار و منتقد ادبی در ابتدای برنامه با بیان اینکه شهریار غزلسرا بود و تجربیات نیمایی او به منزله تایید کار و حرکت نیما محسوب میشد، عنوان کرد: شهریار در شعر ترکی خود نیمای دیگری بود که راههای تازهای را برای ادبیات و زبان ترکی گشود و گستره قالبهای شعر ترکی را از قالبهای محلی و کلاسیک عبور داد و آن را وسعت بخشید.
او در ادامه گفت: آنقدر که در اشعار ترکی شهریار هویت ملی و ایرانی بودن اهمیت دارد، شاید هیچ عنصر دیگری به این قوت و قدرت خودنمایی نکند.
سپس اسماعیل امینی، شاعر و پژوهشگر برجسته کشورمان به اهمیت شعر با زبان ترکی پرداخت و گفت: گمان میکنم تمام جناحبندیها و سیم خاردار کشیدنها برای آدمهای سطحی است. ما در رسانهها نباید آدمهای بزرگ را با ذهن و دید خودمان کادربندی کنیم. من میبینم بعضی میگویند کاش استاد شهریار آن چند شعر را درباره جنگ نمیگفت. خب! این سخن انسانهای سطحی است، مثل این است که ما در مقابل یک کوه با عظمت ایستادهایم و فقط بخشی از آن کوه را میبینیم و به زبان میآوریم. استاد شهریار بزرگتر از آن چیزی است که بخواهیم سطحی و غیرتخصصی درباره او صحبت کنیم.
بخشی از این مراسم نیز به تجلیل و قدردانی از پرستاران و پزشکان حوزه سلامت اختصاص داشت و از دکتر رحمتی و خانم مؤمنی به نمایندگی از مدافعان سلامت قدردانی شد. دکتر رحمتی ضمن تشکر از عوامل برنامه عنوان کرد: بیش از 7 ماه است که در این شرایط سخت دوستان ما در سراسر کشور مشغول انجام وظیفه هستند و باید من یادی کنم از آن دسته از پرستاران و پزشکانی که مدتهاست جگرگوشههای خود را ندیدهاند.
سالروز درگذشت شاعر ایرانی، محمدحسین بهجت (شهریار) روز ملی شعر و ادب پارسی نامیده شده است. زبان و ادبیات فارسی به عنوان دومین زبان جهان اسلام و زبان حوزه فرهنگ و تمدن ایرانی، با هزاران اثر گرانسنگ در زمینههای مختلف همواره مورد توجه ایرانیان و مردمان سرزمینهای دور و نزدیک بوده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|