|
اصرار فرانسویها بر انتشار کاریکاتور موهن علیه ساحت پیامبر اعظم اسلام و اظهارات توهینآمیز رئیسجمهور این کشور با واکنش جهان اسلام مواجه شد
خشم مقدس علیه مکرون
گروه بینالملل: اظهارات ضداسلامی و توهین رئیسجمهوری فرانسه به پیامبر اکرم(ص) با واکنشهای بسیاری در میان مسلمانان مواجه شد.
امانوئل مکرون اواخر هفته گذشته و در مراسم یادبود ساموئل پاتی، معلم کشته شده فرانسوی که با حضور رئیسجمهوری فرانسه برگزار شد، به صراحت گفت: کشور فرانسه پرچم لائیک را بالا میکشد. وی افزود: ما از کاریکاتور کشیدن دستبردار نیستیم حتی اگر این موضوع باعث دلخوری بعضیها شود.
اظهارات ضداسلامی مکرون سبب شد تا دور جدیدی از توهین به پیامبر مهربانیها در این کشور شکل بگیرد به گونهای که جریانات ضداسلامی، کاریکاتورهای جسارتآمیز به ساحت پیامبر را با حمایت رئیسجمهور فرانسه در خیابانهای شهر پاریس به صورت بزرگ به نمایش گذاشتهاند!
همچنین اظهارات اخیر مکرون سبب شد تا دور جدیدی از اعتراضات در دنیای اسلام شکل بگیرد.
فعالان چندین کشور عربی و اسلامی، خشم خود را در فعالیتهای گسترده اینترنتی شروع کردند و خواستار تحریم فرانسه و کالاهای فرانسوی در جهان عرب و اسلام شدند و برای اعلام مخالفت با فرانسه، هشتگهای «#تحریم #محصولات فرانسوی #مکرون به پیامبر توهین میکند #الا رسولالله #پیامبر ما - خط قرمز» را در شبکههای مجازی منتشر کردند.
* چرا اسلامستیزی؟
دور جدید اسلامستیزی در فرانسه داستان تازهای نیست و سابقهای 16 ساله دارد. چند هفته پیش که همزمان با عادیسازی روابط امارات با رژیم صهیونیستی مجله شارلی ابدو کاریکاتورهای موهن علیه پیامبر اسلام(ص) را دوباره منتشر کرد، میشد تصور کرد که دور جدید اسلامستیزی با چراغ سبز دولت فرانسه در اروپا آغاز شده است و دامنه آن هر لحظه گستردهتر شود. ورود دوباره مکرون به جریان اسلامستیزی و میداندار شدن وی چیزی نیست جز تلاش برای اسلامهراسی سیستماتیک و تلاش برای کنترل گسترش اسلام در غرب.
چند هفته پیش که شارلی ابدو کاریکاتورهای تاریخ گذشته خود را دوباره منتشر کرد، چند حادثه در اطراف این مجله رخ داد که از نگاه سرویسهای امنیتی فرانسه اتفاقاتی طبیعی ارزیابی شد اما حمله به معلم فرانسوی و سربریدن وی بهانه تازهای به دست سرویس امنیتی فرانسه و شخص مکرون داد تا پای مسلمانان را به این پرونده باز کند و به بهانه قتل یک شهروند فرانسوی توسط یک شهروند فرانسوی دیگر موضوع را به درگیریهای مذهبی کشیده و به بهانه آن با پیامبر اکرم(ص) تسویهحساب کند. یکی دو روز بعد از توهین تازه نشریه فرانسوی به پیامبر مهربانیها، وقتی امانوئل مکرون با پرسشهای خبرنگاران مواجه شد به جای محکومیت جریحهدار کردن افکار عمومی مسلمانان، به دفاع از این اقدام پرداخت و گفت: این اقدام در چارچوب آزادی بیان هیچ مشکلی ندارد. مکرون پس از آن هم در حمایت از مجله شارلی ابدو به توهینهای خود علیه اسلام ادامه داد و گفت: اسلام دین بحرانزدهای است و کشورهای مسلمان با بحران روبهرو هستند. مکرون همچنین با دامن زدن به اسلامهراسی، واژههایی به کار برد، از جمله اینکه جریانهای اسلامگرای افراطی حتی در پی تغییر قانون اساسی فرانسه و تبدیل آن به قوانین اسلامی هستند. در آخرین موضعگیری ضداسلامی که از سوی مکرون مطرح شد، او با حمایت از کشیدن کاریکاتورهای موهن، تاکید کرد: به این کار ادامه خواهیم داد.
* اسلامستیزی دیرینه
دور جدید اسلامستیزیها در فرانسه اگر چه از سال 2004 میلادی کلید خورد اما سابقه اسلامستیزی در این کشور، موضوعی دیرینه است. شارل دوگل، رئیسجمهوری اسبق فرانسه که در فاصله سالهای 1959 تا 1969 میلادی رئیسجمهور فرانسه بود، نطق مشهوری دارد که بسیاری آن را نماد بارز دشمنی دیرینه دولتهای فرانسه با اسلام و مسلمانان میدانند. وی سال 1959 در نطقی مدعی نگرانی دولتهای اروپایی از رشد اسلام در کشورهایشان شد و گفت: ما قبل از هر چیز ملت اروپا هستیم که نژاد سفیدپوست را تشکیل میدهیم اما آیا مسلمانان را با عمامهها و شلوارهایشان دیدهاید؟ شما براحتی میتوانید تشخیص دهید که آنها فرانسوی نیستند. شما میخواهید ترشی را با روغن مخلوط کنید اما حتی اگر شیشه را تکان دهید، بعد از مدتی میبینید که آنها از هم جدا میشوند. عربها عرب هستند و فرانسویها فرانسوی. آیا فکر میکنید که جامعه فرانسه میتواند 10 میلیون مسلمان را در خود جای دهد؟ مسلمانها فردا ممکن است 20 میلیون نفر و پس فردا 40 میلیون نفر شوند. ما اگر با هم ادغام شویم، فردا تمام عربها و تمام بربرها از الجزایر فرانسوی خوانده میشوند. چطور میتوانیم مانع از حضور آنها در متروپل شویم؟
* فشار 16 ساله علیه مسلمانان
فرانسه از جمله کشورهای اروپایی است که بیشترین جمعیت مسلمان را در خود جای داده است. سال ۲۰۰۴ حجاب در مدارس فرانسه و در سال ۲۰۱۰ برقع یا روبند در اماکن عمومی این کشور ممنوع شد. آخرین قانونی که درباره حجاب در این کشور به تصویب رسید، به سال ۲۰۱۰ و دوره ریاستجمهوری نیکلا سارکوزی بازمیگردد که داشتن پوشش کامل برای زنان ممنوع شد. محجبه بودن در فرانسه که به عنوان مهد آزادی از آن نام برده میشود، جرم است و مسلمانانی که در این کشور زندگی میکنند، طعم محدودیتها و اعمال فشار مذهبی بر اقلیتهای مسلمان را چشیدهاند. براساس قوانین فرانسه، مردم نباید از نشانههایی استفاده کنند که نشان دهد آنها به دین خاصی گرایش دارند.
* 10 میلیون مسلمان
جمعیت فرانسه تا سال 2019 حدود 66 میلیون نفر بوده که از این تعداد حدود 10 میلیون نفر مسلمان هستند؛ در این آمار مسلمانان آفریقایی تبار محاسبه نشده که تعداد آنها هم زیاد است. بر این اساس میتوان حدس زد حدود 20 درصد از جمعیت فرانسه مسلمان باشند.
از طرفی با توجه به مشکلات اقتصادی و فرهنگی و گسست خانواده در غرب، بحرانهای جمعیتی یکی از بحرانهای اصلی در فرانسه و دیگر کشورهای غربی خواهد بود که در بلندمدت همین موضوع میتواند به افزایش جمعیت مسلمانان فرانسوی منتهی شود. به باور برخی تحلیلگران، امید دوم مکرون بعد از گسترش اسلام هراسی، امید به واکنش انتقامی طیفهایی از مسلمانان و باز شدن دست سرویسهای امنیتی اروپا برای به راه انداختن جو برخورد با مسلمانان در این قاره است. با این حال اما به نظر میرسد مکرون در راه پرنفرتی که در پیش گرفته، فاقد همراهی عملی دولتهای اروپایی است.
هدف سوم مکرون از این اقدام زمینهسازی برای محدود کردن فعالیتهای مسلمانان در فرانسه است که در این باره میتوان به تعطیل کردن تعدادی از مساجد این کشور اشاره کرد.
* واکنش شدید اردوغان
در میان رهبران کشورهای اسلامی، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، شدیدترین واکنش را به اظهارات مکرون انجام داد. وی گفت: مکرون نیاز به آزمایش سلامت ذهنی دارد. درباره رئیسجمهوری که آزادی عقیده را نمیفهمد و با میلیونها عضو از گروههای اعتقادی مختلف به این شکل برخورد میکند، میتوان گفت که اول از همه، باید چکاپ ذهنی انجام بدهد. این فرد با اسلام و مسلمانان چه مشکلی دارد؟ او احتیاج به مداوای ذهنی دارد.
رئیسجمهور ترکیه با اشاره به تلاشهای اسلامهراسانه اخیر الیزه تصریح کرد: هدف مواضع ضداسلامی به رهبری مکرون، تضعیف مسلمانان است. رجب طیب اردوغان در سخنانی با اشاره به تلاشهای اسلامهراسانه اخیر الیزه اعلام کرد: کسانی که از پیشرفت و رشد اسلام ناراحت و آشفته هستند به بهانه بحرانهایی که خودشان ایجاد کردهاند به دین ما حمله میکنند.
رئیسجمهور ترکیه در ادامه افزود: گفتمانهای ضداسلامی و ضدمسلمانان از ابزارهای جدیدی هستند که سیاستمداران غربی، امروز برای پنهان کردن شکستهای خود از آن استفاده میکنند. اظهارات جدیدی مانند اسلام فرانسوی، اسلام اروپایی و اسلام اتریشی که اخیرا از سوی سیاستمداران غربی مطرح شده، آخرین نمونههای این نقشه پلید است. هدف اصلی چنین اقداماتی که به رهبری امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه پیش میرود، تضعیف اسلام و مسلمانان است.
ارسال به دوستان
حضور تکفیریها و تروریستها در جنگ آذربایجان و ارمنستان و ادامه شیطنت طرفین در شلیک خمپاره به مناطق مرزی ایران موجب استقرار تیپ زرهی امام زمان(عج) در مرزهای شمال غرب شد
صفآرایی علیه تروریستها
گروه سیاسی: یک ماه از آغاز درگیریها میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان به عنوان ۲ همسایه شمالی کشورمان میگذرد. در این میان تاثیر متقابل جنگ میان ۲ همسایه شمالی ایران بر کشورمان که ریشه در نزاعی قدیمی دارد به عنوان یکی از پرسشهای مهم بارها توسط کارشناسان و رسانهها مورد بحث و ارزیابی قرار گرفت.
به گزارش «وطن امروز»، برخی سناریوها حکم به منع هر گونه فعالیت از سوی ایران میداد و برخی دیگر با برشمردن تهدیدهای بالقوه این جنگ که میتواند به درازا نیز کشیده شود بر لزوم فعالیت و واکنش مستقیم کشورمان تاکید میکرد. با این حال مساله «امنیت مرزی» ایران به عنوان سرفصل موضوعات و دغدغههای نهادهای رسمی مورد تاکید قرار گرفت؛ مسالهای که البته با نقض چندین و چند باره آن در جریان اصابت تعدادی از خمپارهها و راکتها به شهرستان مرزی «خداآفرین» و همچنین سقوط یک پهپاد در اطراف روستای «قره قوچ» در بخش «منجوان» بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت. به رغم تذکرات مکرر مقامات ایرانی به طرفین نزاع، بر اساس گزارشهای منتشر شده مناطق مرزی کشورمان بیش از 60 بار مورد اصابت خمپاره قرار گرفته است و همین مساله حساسیتهای عمومی را نسبت به لزوم استقرار نیروهای نظامی کشورمان و واکنش قاطع به هر گونه تعدی را بیش از پیش کرد.
اما مضاف بر درگیریهای مرزی و اصابت خمپارهها به محدوده ارضی کشورمان، انتشار اخبار و شواهدی حکایت از یک تهدید جدی دیگر داشت. استخدام مزدورانی از گروههای تروریستی و تکفیری برای شرکت در صحنههای این نبرد، زنگ خطری بود که از نخستین روزهای جنگ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان به صدا درآمد. اقدام ترکیه در انتقال تروریستهای تکفیری از سوریه به جمهوری آذربایجان و مخاطرات ناشی از استقرار آنها در مرزهای شمالی کشورمان مسالهای نبود که بسادگی بتوان از کنار آن عبور کرد، از همین رو لزوم آمادهباش حداکثری در صورت در پیش گرفته شدن هر گونه اقدامی از سوی این گروهکها بیش از هر زمان دیگری حس میشد. تجربه حوادث سوریه، نقش ویرانگر تزریق نیروهای تروریستی و تکفیری به قلب نزاعهای منطقهای و لزوم آمادگی برای واکنش قاطع به هر گونه شیطنت از سوی این جریانات، نکتهای بود که در هفتههای اخیر مورد تاکید تحلیلگران مختلف قرار گرفت.
* تهدیدهای مرزی را تحمل نمیکنیم
سردار پاسدار ابوالفضل شکارچی، سخنگوی ارشد نیروهای مسلح روز جمعه با اشاره به درگیریهای ۲ همسایه شمالی کشورمان گفت: به دنبال درگیریهای نظامی ۲ کشور آذربایجان و ارمنستان و عدم رعایت قواعد بینالمللی حسن همجواری و مصالح جنگی در مرزهای کشور سوم که در منازعات ۲ کشور، منجر به شلیک و اصابت تعدادی خمپاره به داخل مناطق سرزمینی جمهوری اسلامی ایران شده است، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران ضمن تقویت دفاعی خطوط مرزی ایران، اعلام میکند امنیت مناطق مرزی و مردم ایران، خط قرمز ماست. سخنگوی ارشد نیروهای مسلح با اشاره به اینکه رعایت حسن همجواری و صبوری ایران اسلامی با ۲ کشور، نباید مورد سوءاستفاده قرار گیرد، ادامه داد: هشدار میدهیم با هر گونه تعرض و تهدید برخورد سخت خواهیم کرد. سردار شکارچی اضافه کرد: در پی درگیریهای اخیر نظامیان ۲ کشور در منطقه قرهباغ، نخجوان و ارمنستان به دلیل شیطنت برخی بازیگران منطقهای و حملات راکتی و توپخانهای طرفهای درگیر، برخی مناطق مرزی جمهوری اسلامی ایران تحت تاثیر قرار گرفته و خساراتی به هموطنان مرزنشین وارد کرده است؛ لذا تاکید میکنیم ۲ کشور مشکلات خود را از طریق گفتوگو حل کرده و به خطوط قرمز ایران ورود نکنند که در غیر این صورت قطعا پشیمانی به دنبال خواهد داشت.
* هر گونه تغییر در ژئوپلیتیک مرزی، خط قرمز ایران است
سردار محمد پاکپور، فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران هم روز شنبه در حاشیه سومین بازدید خود از مرزهای شمالی کشورمان در طول 20روز گذشته در گفتوگویی کوتاه با خبرنگاران با اشاره به درگیریهای اخیر بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان در منطقه اظهار داشت: جمهوری اسلامی با هر گونه اشغال و تجاوز مخالف بوده و آن را محکوم میکند. وی گفت: از نخستین روزهای درگیری اخیر بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، قرارگاه عاشورای نیروی زمینی سپاه در منطقه مرزی فعال بوده و تحولات مرزی را رصد کرده و زیر نظر داشته و اقدامات و تقویتهای لازم متناسب با شرایط پیشآمده انجام شده است. سردار پاکپور با هشدار به طرفهای درگیر گفت: هر گونه ناامنی و تهدید در مرزهای ما که موجب آسیب به امنیت و آرامش روانی مردم عزیزمان شود با اقدام مقابلهای ما مواجه خواهد شد و اساسا امنیت مردم و منافع ملی کشورمان خط قرمز ماست. فرمانده نیروی زمینی سپاه در ادامه با اشاره به اعزام و استقرار یگانهایی از نیروی زمینی سپاه به منطقه خاطرنشان کرد: اعزام یگانها از نیروی زمینی سپاه در راستای اهداف و صیانت از منافع ملی و همچنین تامین امنیت و آرامش مردم منطقه خواهد بود. سردار پاکپور با بیان اینکه تمامیت ارضی کشورهای همسایه برای ما محترم است، اظهار داشت: هر گونه تغییر در ژئوپلیتیک مرزی، خط قرمز جمهوری اسلامی ایران است.
* استقرار تیپ مکانیزه در مرزهای شمال غرب
پس از بازدیدهای میدانی روزهای گذشته از نقاط مرزی شمال کشور و برخی موضعگیریهای مقامهای نظامی، روز گذشته اخبار منتشر شده حکایت از آن داشت که تیپ مکانیزه امام زمان(عج) نیروی زمینی سپاه پاسداران در مرزهای شمال غرب کشور مستقر شده است. بر این اساس تانکها و تجهیزات نظامی برای محافظت از مردم و برقراری امنیت در نوار مرزی شمال غرب کشور در مناطق خداآفرین و جلفا استقرار یافتند. پایگاه خبری سپاه نیوز هم در گزارشی به نقل از یکی از اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نوشت: برابر دستور سلسله مراتب فرماندهی تیپ مکانیزه امام زمان(عج) نیروی زمینی سپاه پاسداران ماموریت یافت برای دفاع از تمامیت ارضی کشورمان و دفاع از مناطق مردم ولایتمدار خداآفرین در این منطقه مستقر شود.
در این میان با توجه به تهدیدات بالقوه درگیریهای گسترده جمهوری آذربایجان و ارمنستان در نزدیکی مرزهای کشورمان و اخباری که گویای رشد جمعیت جنگجویان تروریستی و تکفیری در این نزاع منطقهای است، اعزام گسترده نیروهای نظامی و تجهیزات دفاعی به مناطق مرزی شمال کشورمان را میتوان حامل پیامی مهم به ۲ همسایه شمالی دانست که هر گونه نقض مرزهای کشورمان و تبدیل آن به بستری برای نفوذ و گسترش نیروهای تروریستی و تکفیری با واکنشی قاطع روبهرو خواهد شد. مضاف بر این، حضور گسترده نیروها و تجهیزات نظامی کشورمان را میتوان به عنوان مفروضی برای ایجاد «منطقه حائل» درگیریها نیز به حساب آورد.
***
[نیروهای نظامی نقش حائل 2 کشور را ایفا کنند]
جنگ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان به عنوان ۲ همسایه شمالی جمهوری اسلامی ایران، از همان نخستین روزهای خود با برخی هشدارها و پیشبینیهای تهدیدآمیز همراه بود. کارشناسان متعددی با توجه به شناخت از مناسبات فعلی منطقه و سناریوهای محتمل از دستگاه سیاست خارجی درخواست داشتند نقش فعالانهتری را در این میان بر عهده گیرد و با استفاده از جایگاه منطقهای ایران، تهدیدهای احتمالی این نبرد را خنثی کرده یا به کمترین سطح ممکن برساند. در این میان ایده «منطقه حائل» یکی از سناریوهای مورد تاکید بود که کشورمان نیز موقعیت پیگیری آن را دارا بود. اواسط مهرماه در نخستین روزهای جنگ میان ۲ همسایه شمالی، محمدجواد لاریجانی در گفتوگو با «وطن امروز» نسبت به پیگیری این ایده تاکید کرده بود. وی در بخشی از گفتوگوی مذکور با اشاره به لزوم برخورد فعالانهتر دستگاه سیاست خارجی در قبال درگیری همسایههای شمالی گفته بود: درباره مساله و مناقشه ارمنستان و آذربایجان هم کارهایی در وزارت امور خارجه در حال پیگیری است اما ما پکیجهای متنوعی را میتوانیم در این باره ارائه کنیم که یک برخورد فعالانهتری را لازم دارد. ما باید همان روزهای اول بلافاصله یک هیأت نظامی و سیاسی به هر ۲ کشور میفرستادیم، چون هر ۲ به ما اعتماد دارند. حتی نیروهای نظامی ما میتوانند نقش حائل را بین 2 کشور ایفا کنند. ببینید! «سن سو» استراتژیست معروف چینی که 2 هزار سال قبل کتابی درباره جنگ نوشته است، میگوید 100 جنگ را آغاز کردن به اندازه جلوگیری از یک جنگ سخت نیست. ما باید از هنر دیپلماسی خود استفاده کنیم و آلام جنگ را کاهش دهیم. ما باید سیاست معتدل و مبتنی بر عقلانیت اسلامی خود را به نمایش بگذاریم. اینها حیطههایی است که محتاج تحرک بیشتر دستگاه دیپلماسی است، البته باز شدن پای تروریستهای داعش به منطقه به بهانه حمایت از آذربایجان پدیده بسیار خطرناکی است که ترکیه بازی آن را شروع کرده است.
ارسال به دوستان
برگزاری جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا در حسینیه امامخمینی توصیههای رهبر انقلاب برای اثرگذاری بیشتر اقدامات مقابلهای با کرونا
اولویت: سلامت محور: وزارتبهداشت
برخی افراد بیکارشده بر اثر کرونا، بیمه بیکاری ندارند، تأمین اجتماعی موظف است برای حل این مشکل اقدام کند
گروه سیاسی: حضرت آیتالله العظمی خامنهای رهبر حکیم انقلاب اسلامی صبح روز شنبه در دیدار حضوری رئیسجمهور و اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا، ضمن قدردانی از عملکرد این ستاد، توصیههای مهمی را بیان و بر لزوم اتخاذ تصمیمهای قاطع و حاکمیتی، اقناع افکار عمومی و همکاری همه دستگاهها و آحاد مردم برای مقابله با وضعیت تأسفبار ویروس عالمگیر کرونا تأکید کردند.
رهبر انقلاب اسلامی همچنین با انتقاد شدید و صریح از اقدام برخی در برخورد با دولت و رئیسجمهور و هتک حرمت وی، گفتند: هتک حرمت حرام است و انتقاد با هتک حرمت تفاوت دارد، ضمن اینکه امروز کشور بیش از هر زمان دیگری به همکاری و اتحاد و انسجام نیاز دارد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای در ابتدای سخنانشان، هدف از تشکیل این جلسه را که به دعوت ایشان انجام شد، وضعیت تأسفبار بیماری کرونا در کشور و لزوم تلاش مضاعف و به کارگیری ابتکارات جدید برای مواجهه با این ویروس بیان کردند و افزودند: البته اصل این موضوع و همچنین اوج پاییزی آن در همه دنیا فراگیر است و فقط مخصوص ایران نیست.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به نحوه مدیریت مقابله با این ویروس در کشورهای مختلف، خاطرنشان کردند: در برخی کشورها همانند آمریکا بدترین مدیریت اعمال شده است ولی ما باید تلاش کنیم از این حادثه که با جان و سلامت مردم و امنیت و اقتصاد آنها در ارتباط است، با بهترین مدیریت عبور کنیم.
ایشان لازمه اعمال مدیریت صحیح و مناسب را «اتخاذ تصمیمهای قاطع حاکمیتی»، «اقناع افکار عمومی» و «همکاری همه دستگاهها» و همچنین «همکاری مردم» دانستند و افزودند: البته این همکاری فقط مختص مقابله با کرونا نیست، بلکه باید در همه مسائل بویژه مسائل سیاسی وجود داشته باشد، زیرا کشور که دارای ملتی قدرتمند، نظام نوپدید و سخن جدید است، به طور طبیعی با مسائل مهمی در عرصه جهانی و داخلی مواجه است.
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر لزوم اتحاد و انسجام درونی در کشور، به اقدام اخیر برخی در مواجهه با دولت و شخص رئیسجمهور اشاره کردند و گفتند: اگر چه در میان این برادران، افراد خوبی هم هستند اما این کار غلط بود و این موضوع را به طور صریح اعلام میکنم.
حضرت آیتالله خامنهای انتقاد را غیر از هتک حرمت دانستند و افزودند: هتک حرمت در میان مردم حرام است و نسبت به مسؤولان بیشتر، بویژه در میان مسؤولان بالای کشور.
ایشان خاطرنشان کردند: ممکن است انتقاد درستی داشته باشید، انتقاد کنید اشکالی ندارد اما انتقاد با اهانت و هتک حرمت متفاوت است؛ اینگونه رفتارها و هتک حرمت، روش آمریکاییهاست که در مناظرهها و کارهای مطبوعاتی، خود را در دنیا رسوا کردهاند تا جایی که یک شخصیت برجسته سیاسی آنها میگوید دنیا با هراس و تحقیر به ما نگاه میکند.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: روش ما اسلامی و قرآنی است، یعنی انتقاد بیان میشود اما هتک حرمت انجام نمیگیرد.
حضرت آیتالله خامنهای در جمعبندی این موضوع گفتند: باید حرمت رؤسای ۳ قوه و مسؤولان کشور که در عرصه خدمترسانی به مردم هستند، حفظ شود.
ایشان بعد از بیان این نکته مهم، به بحث کرونا بازگشتند و با اشاره به جنبههای سلامتمحور، امنیتی و اقتصادی تصمیمگیریها درباره این بیماری و احتمال تعارض این جنبهها با یکدیگر، تأکید کردند: از آنجا که جنبههای امنیتی و اقتصادی نیز نشأت گرفته از همین بیماری است، بنابراین اصل و اولویت در تصمیمگیریها، سلامت مردم است.
رهبر انقلاب اسلامی با قدردانی از اقدامات ستاد ملی مقابله با کرونا و کمیتههای وابسته به آن، عملکرد کادر درمان و سلامت را بسیار درخشان و جهاد فی سبیلالله خواندند و در ادامه توصیههای مهمی را بیان کردند.
«لزوم راهاندازی فوری یک عقبه قرارگاهی و عملیاتی برای اجرای تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا و نظارت بر اجرا» اولین توصیه حضرت آیتالله خامنهای بود.
توصیه بعدی ایشان درباره «محوریت وزارت بهداشت برای تعیین مصادیق محدودیتها» بود.
رهبر انقلاب اسلامی گفتند: هنگامی که وزارت بهداشت، مصادیق محدودیت را تعیین کرد، بقیه دستگاهها باید بدون در نظر گرفتن ملاحظات دیگر، آنها را رعایت و اجرا کنند.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: کنترل دقیق مبادی ورودی کشور، محدودیت ترددهای غیرضرور بینشهری به همراه اقناع مردم و اعمال سختگیرانه ضوابط در ناوگان حملونقل شهری و محیطهای عمومی، از جمله مصادیق محدودیتهاست که مسؤولیت اصلی اجرا و نظارت، با شورای امنیت کشور و نیروی انتظامی است.
«آموزش همگانی درباره راههای شیوع و شیوههای پیشگیری به صورت محلهمحور و با استفاده از ظرفیت مساجد و بسیج و البته با محوریت وزارت بهداشت و همکاری وزارت ارشاد و صداوسیما» و «لزوم تصویب جرائم سختگیرانه برای افرادی که مرتکب تخلفات بزرگ از ضوابط بهداشتی میشوند» توصیههای دیگر رهبر انقلاب اسلامی به مسؤولان برای مقابله با کرونا بود. حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به سختتر شدن شرایط زندگی برخی افراد و مشاغل با اجرای جرایم سختگیرانه، خاطرنشان کردند: در این زمینه دولت باید بستههای حمایتی را در نظر بگیرد، ضمن آنکه خیران و مردم نیز باید وارد میدان شوند و به کمک این افراد بیایند، چرا که این کار جزو بهترین کارها و برترین وسایل نزدیک شدن به خداست.
ایشان همچنین با اشاره به اهمیت مقابله با بیماری در روزهای اول آن گفتند: بر اساس گفته متخصصان اگر در یکی دو روز اول، مبتلایان شناسایی و برای معالجه آنها اقدام شود، تلفات کاهش جدی خواهد یافت که این کار بسیار لازم است. رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر «به حداقل رساندن مراجعات به دستگاههای اجرایی با افزایش خدمات الکترونیک»، مسؤولان را به رعایت حداکثری ضوابط بهداشتی توصیه کردند و افزودند: متأسفانه گاهی برخی مسؤولان در رعایت مواردی مثل ماسک زدن به شیوه صحیح یا رعایت فاصله، کوتاهی میکنند که این بیاعتناییها بر رعایتهای عمومی مردم هم اثر منفی میگذارد. ایشان همچنین با تأکید بر لزوم استخدام نیروی انسانی مورد نیاز وزارت بهداشت، از تحقیقات پژوهشگران برای دستیابی به دارو و واکسن مقابله با کرونا صمیمانه و عمیقا تقدیر کردند.
«شنیده شدن یک حرف واحد از جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا» توصیه بعدی و مؤکد حضرت آیتالله خامنهای بود.
رهبر انقلاب اسلامی همچنین با اشاره به حضور پرشمار نیروهای داوطلب در ماههای اول شیوع بیماری و خدمات مؤثر آنان همانند کمک به پرستاران، ضدعفونی کردن اماکن و معابر، راهنمایی خانوادهها و کمک به افراد سالمند، استمرار این فعالیتها را مورد تأکید قرار دادند و از نیروهای داوطلب مخلص و جوانان مؤمن و صالح خواستند بار دیگر وارد میدان شوند.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به اینکه برخی افراد بیکار شده بر اثر کرونا، بیمه بیکاری ندارند، گفتند: تأمین اجتماعی موظف است برای حل این مشکل اقدام کند که البته در این قضیه نیز ورود خیران از برترین انفاقهاست.
رهبر انقلاب اسلامی در پایان سخنانشان اهمیت معجزهوار دعا، توسل و استغفار را برای دفع بلا مورد تأکید قرار دادند و افزودند: همه آنچه گفته شد در حکم ابزار است و آنچه به این ابزارها، جان و روح میبخشد، پروردگار متعال است که باید با دعا و تضرع، نظر لطف الهی را که همواره شامل حال ملت ایران بوده است، برای عبور از این گردنه نیز جلب کرد.
ایشان خاطرنشان کردند: کارهای بزرگی در کشور در جریان است و به توفیق الهی هیچ حادثهای نتوانسته جمهوری اسلامی را متوقف کند اما باید این موانع را که موجب کند شدن حرکت میشود، هر چه زودتر برطرف کرد. پیش از سخنان رهبر انقلاب اسلامی، آقای روحانی رئیسجمهور با بیان گزارشی از فعالیتهای مقابله با کرونا در 8 ماه گذشته، گفت: برای مقابله با این ویروس فعلا راهی جز رعایت ضوابط بهداشتی و پیشگیری وجود ندارد.
رئیسجمهور افزود: همانند دوران جنگ که اجازه خرید تجهیزات جنگی به ما نمیدادند، در ابتدای شیوع کرونا نیز تقریبا هیچکس تجهیزات مورد نیاز مثل کیت تشخیص، دستگاه تنفس، امکانات و تجهیزات آیسییو و حتی ماسک به ما نداد ولی با اتکا به شرکتهای دانشبنیان، این تجهیزات را به سرعت تولید کردیم و اکنون هیچ مشکلی نداریم.
آقای روحانی ادامه داد: در ماجرای کرونا روشن شد تکیه بر توان و امکانات داخلی و نگاه نکردن به دست دیگران تا چه حد برای ما مهم است و ما فهمیدیم در روزهای مبادا باید روی پای خودمان بایستیم، چرا که دیگران ما را حتی در مسائل مربوط به حقوق بشر، بهداشت و درمان و نجات جان انسانها یاری نمیکنند، اگر چه شعارش را میدهند.
آقای روحانی با اشاره به تفاوت ماهیت ویروس کرونای فعلی با ویروس زمان اسفندماه که کشور را درگیر کرد، افزود: هم وزارت بهداشت و هم متخصصان میگویند ویروس ماههای اخیر ویروس جهشیافته اروپایی است که سرعت و قدرت انتقال آن ۹ برابر شده است.
رئیسجمهور با گلایه از جدی نگرفتن توصیههای قانونی از طرف برخی مردم، گفت: محدودیتهای شدید در مناطق پرخطر، مراقبتهای لازم برای جلوگیری از نقض قرنطینه مبتلایان و جریمههای قانونی برای متخلفان در نظر گرفته شده است.
آقای روحانی گفت: برای کمک به تهیه و توزیع مایحتاج افراد در قرنطینه به کمک مساجد و بسیج مردمی نیازمندیم.
رئیسجمهور همچنین درباره تأمین مالی تحقیقات دارو و واکسن، کمکهای دولت به خانوادههای نیازمند در دوران کرونا و پرداخت بخشهایی از کارانه کادر درمان گزارش داد.
در ادامه آقای دکتر نمکی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تشکر از حمایتهای بیبدیل و دلگرمکننده رهبر حکیم انقلاب اسلامی و زحمات همه مسؤولان و جهاد کادر درمان برای مقابله با کرونا، گفت: نیمی از تختهای آیسییوی بیمارستانها را به بیماران کرونایی اختصاص دادیم اما هیچ بیمار غیرکرونایی نیازمند تخت آیسییو را نیز معطل نگذاشتیم.
وزیر بهداشت افزود: در هیچ جای دنیا نمیتوان بیماری همهگیر را با خواهش و توصیه کنترل کرد و باید با اعمال ضوابط و تشدید محدودیتهای قانونی، این بیماری را مهار کنیم.
ارسال به دوستان
پایان پروژه «جان یا نان»
محسن جندقی: چالش کرونا از همان زمانی که دولت قدرت وزارت بهداشت را در ستاد ملی مقابله با کرونا کاهش داد، تبدیل به بحران شد. با وجود مخالفتهای گسترده جامعه سلامت، بازگشایی مشاغل و اصناف بدون ابلاغیه پروتکلی جامع و بازدارنده و بدون نظارت قوی برای رعایت همان دستورالعملهای نیمبند انجام شد، دورکاری 30 درصد کارمندان به پایان رسید و در ادامه در کمال شگفتی و ناباوری، مدارس نیز با حضور محصلان مقاطع مختلف بازگشایی شد! روحانی از همان روزهای ابتدایی سال در اظهارات خود کلیدواژههای مشابه «سلامت» و «معیشت» را در کنار هم به کار میبرد تا عملا شاهد ایجاد دوگانه «جان و نان» توسط رئیس دولت باشیم. به عنوان مثال رئیسجمهور 27 فروردین در جلسه هیأت دولت گفت: «امروز سلامت و معیشت مهمترین مساله و دغدغه مردم است» یا در همان روز گفت: «باید همزمان با بیماری و بیکاری مقابله کنیم».
حتی اگر مسؤولان دولتی نیت عادی جلوه دادن شرایط را نداشتند، رفتار دولت عملا به جامعه اینگونه القا کرد شرایط کرونا آنقدرها که گفته میشود بحرانی نیست. در چنین شرایطی بود که رعایت پروتکلهای بهداشتی از 80 درصد به 60 درصد کاهش یافت. از طرفی دولتی که اعتقاد داشت سلامت در کنار معیشت و جان در کنار نان و رسیدگی به معضلات اقتصادی در کنار مبارزه با بیماری مهم است، عملکرد افتضاحی در حوزه اقتصاد داشت و رکوردهای جدید در نقدینگی و پایه پولی و تورم خلق کرد. کاهش شدید ارزش پول ملی به همراه رفتار غیرطبیعی و دیوانهوار بازار سرمایه و بازارهای موازی، عیار اقتصادی دولت را بیش از پیش نمایان کرد و بخوبی نشان داد ضعف شدید مدیریت، موتور محرک تحریمهای آمریکاست. به عبارت بهتر دولت حتی در مقوله ادعایی اقتصاد نتوانست کمترین انتظارات موجود را برآورده کند و حتی حامیان خود را ناامید کرد. از طرفی دولت در کنترل کرونا ناموفق عمل کرد و رکوردهای جدید ابتلا و مرگومیر ثبت شد و از طرف دیگر معیشت مردم تحت تاثیر تورم و گرانی قرار گرفت؛ در نتیجه عملا پروژه دوگانهسازی «جان / نان» یا «سلامت / معیشت» شکست خورد. دولت میتوانست با اعمال برنامهای جامع، زنجیره انتقال را قطع کند و هزینه مقابله با کرونا را بشدت کاهش دهد و بعد از وقفهای کوتاه فعالیتهای اقتصادی را از سر بگیرد. رهبر حکیم انقلاب در جلسه شنبه ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره مستقیم به این مساله و برشمردن جنبههای سلامتمحور، امنیتی و اقتصادی تصمیمگیریها درباره این بیماری و احتمال تعارض این جنبهها با یکدیگر گفتند: «از آنجا که جنبههای امنیتی و اقتصادی نیز نشأت گرفته از همین بیماری است، بنابراین اصل و اولویت در تصمیمگیریها، سلامت مردم است».
بیانات رهبر انقلاب همان اظهارات متخصصان و کارشناسان است که اعتقاد دارند دولت در شرایط فعلی که توازن و تناسب این مؤلفههای اقتصادی، امنیتی و سلامت از بین رفته باید سلامت را در اولویت قرار دهد؛ بارها متخصصان گفتند اگر دولت با تعطیلی متناوب در کنار محدودیتهای کرونایی موافقت کند و بعد از آن بر اجرای پروتکلها نظارت کند، زنجیره انتقال قطع خواهد شد. در این حالت میتوان امیدوار بود توازن مؤلفههای اقتصاد، امنیت و سلامت مجدداً محقق گردد. دولت نهتنها این کار را نکرد، بلکه تصمیمهای اشتباهی مانند بازگشایی مدارس را هم عملی کرد!
در کنار این نکته مشخص شد هر چه نقش وزارت بهداشت در تصمیمگیریها کم شود، شرایط بحرانیتر میشود و تعداد مبتلایان و قربانیان افزایش مییابد. رهبر انقلاب به این مساله نیز اشاره مستقیم داشتند و وزارت بهداشت را محور تعیین مصادیق محدودیتها دانستند و گفتند: «هنگامی که وزارت بهداشت، مصادیق محدودیت را تعیین کرد، بقیه دستگاهها باید ـ بدون در نظر گرفتن ملاحظات دیگرـ آنها را رعایت و اجرا کنند».
اگر دولت بتواند در سیاستهای مقابله با کرونای خود تجدیدنظر کند و انسجام در تصمیمگیری را جایگزین آشفتگی کند، میتوان به آینده امیدوار بود. قطعا خود دولتیها تا الان متوجه شدهاند هزینه مقابله با کرونا در روزهایی که تعداد مبتلایان و قربانیان افزایش مییابد و رکورد میشکند، بسیار بیشتر از چند روز تعطیلی و محدودیتهای شدید بهداشتی خواهد بود. میتوان با توجه به فرمان رهبر بزرگوار انقلاب در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا امیدوار بود رویه دولت تغییر کند و دیگر شاهد دوگانهسازیها نباشیم؛ دوگانهسازیهایی که اول از همه گریبان ملت و بعد خود دولت را خواهد گرفت.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|