|
ارسال به دوستان
ارسال به دوستان
نخستین تصاویر از گریم بازیگران سریال «شهیدان باکری» منتشر شد
روایت آقا مهدی
محمد زارع ،کارگردان مستند «باتمیان گون» در گفتوگو با «وطن امروز» از شرایط حساس تولید آثار هنری پیرامون شهید باکری گفت
عباس اسماعیلگل: شهیدان مهدی و حمید باکری از فرماندهان بزرگ دوران دفاعمقدس هستند که هر بار نام آنها را میشنویم، یاد دلاورمردیهای لشکر عاشورا در دوران 8 سال جنگ تحمیلی میافتیم اما جدا از حماسهآفرینیهای این ۲ برادر در دوران دفاعمقدس، هر کدام از آنها یک ویژگی خاص و منحصربهفرد داشتند که بسیاری از رزمندگان جنگ تحمیلی از آنان به نیکی یاد میکنند. این برادران شهید با اینکه سرداران نامدار و بزرگی بودند اما به تنها چیزی که فکر میکردند و برایشان اهمیت داشت این بود که خودشان به عنوان فرمانده در عملیاتها حضور پررنگ و فعالی داشته باشند. در واقع این شهیدان صبر نمیکردند ابتدا نیروها جلو بروند و بعد خودشان آنها را در پشت سنگرها پشتیبانی کنند. نمیتوان از عملیاتهای فتحالمبین، بیتالمقدس، رمضان، مسلمبنعقیل، عاشورا، والفجر مقدماتی، والفجر ۱، ۲، ۳ و ۴ و خیبر نام آورد اما برادران مهدی و محمد باکری را از قلم انداخت. درباره شهید مهدی باکری باید گفت انقلاب اسلامی که به پیروزی رسید، او به عضویت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد و در سازماندهی سپاه ارومیه ایفاگر نقشی فعال بود. مهدی در همان سالها، حدود یک سال هم به عنوان شهردار ارومیه برگزیده شد که آن روزها، یادآور خاطرات یک شهردار مردمی برای اهالی ارومیه است. البته شهید مهدی باکری در آن سالها و در مقطعی، مسؤولیت جهاد سازندگی استان آذربایجان غربی را هم بر عهده گرفت و البته روزهایی هم به ضرورت، دادستان دادگاه انقلاب ارومیه شد. جنگ که آغاز شد او به جبههها شتافت و معاونت تیپ نجف اشرف را پذیرفت. مهدی باکری در عملیاتهای متعددی شرکت کرد که فتحالمبین، والفجر مقدماتی، والفجر یک تا ۴، مسلمبنعقیل، رمضان و بیتالمقدس از آن جمله است. او بعدها به فرماندهی تیپ عاشورا رسید؛ تیپی که چندی بعد به لشکر تبدیل شد و به عنوان یکی از لشکرهای خطشکن دفاعمقدس شناخته میشد. سرانجام این فرمانده دلاور لشکر ۳۱ عاشورا، ۲۵ اسفندماه سال ۶۳ در جریان عملیات بدر به خاطر شرایط حساس عملیات، مثل همیشه، به خطرناکترین صحنههای کارزار وارد شد و در حالی که رزمندگان لشکر را در شرق دجله از نزدیک هدایت و تلاش میکرد تا مواضع تصرفشده را در مقابل پاتکهای دشمن تثبیت کند، بر اثر برخورد تیر مستقیم مزدوران بعثی، ندای حق را لبیک گفت و به لقای معشوق نایل شد. هنگامی که پیکر مطهرش را از طریق آبهای هور انتقال میدادند، قایق حامل پیکر وی مورد هدف آرپیجی دشمن قرار گرفت و قطره ناب وجودش به دریا پیوست.
بدون شک، شهید مهدی باکری یکی از فرماندهان مهم و تاثیرگذار دوران دفاعمقدس بود و سبک و سیاق فرماندهی وی در دوران دفاعمقدس برای بسیاری از علاقهمندان به تاریخ دفاعمقدس از کنجاویها و جذابیتهای بسیاری برخوردار است که اگر پاسخ به این کنجکاویها در قالب آثار هنری روایت شود بیشک با تاثیرپذیری بیشتری بر مخاطب همراه خواهد بود.
همان اتفاقی که برای برخی فیلمهای سینمایی و سریالهای تلویزیونی روایتگر زندگی شهدای دفاعمقدس افتاده است، هر چند برخی از آثاری که داستان زندگی شهدا را روایت کردهاند به خاطر عدم کیفیت مناسب، ضربه جبرانناپذیری به وجهه شهدا زدهاند.
همین موارد موجب شده در سالهای اخیر فیلمسازان با احتیاط عمل بیشتری به سمت و سوی تولید آثار سینمایی و تلویزیونی با محوریت شهدای دفاعمقدس بروند، زیرا تولید اثر از زندگی چهرههای سرشناسی که برای مردم کشور از ارزش و احترام بالایی برخوردار هستند، همانند راه رفتن روی طناب برای فیلمسازان است که با کوچکترین اشتباهی، فیلمساز و اثرش را به ورطه سقوط میکشاند. به هر حال همانطور که گفته شد، داستان زندگی شهید مهدی باکری به لحاظ نوع شخصیت شهید همیشه از جذابیتهای خاصی برای اهالی سینما برخوردار بوده است. از اواخر سال گذشته بود که خبرهایهایی مبنی بر ساخت سریال شهید باکری توسط سیمافیلم به گوش میرسید تا اینکه بعد از مدتها و با شروع چهلمین سالگرد دفاعمقدس، سیمافیلم خبر آغاز رسمی این پروژه و لشکر ۳۱ عاشورا را ارائه و اعلام کرد قرار است سریال شهیدان باکری در این مرکز تولید شود. در این خبر همچنین از گریم ابتدایی هادی حجازیفر در نقش شهید مهدی باکری رونمایی شد و اعلام کردند سریال «شهیدان باکری» تهیه میشود.
اما نکته قابل توجهی که درباره سریال شهیدان باکری به چشم میخورد، این است که هادی حجازیفر علاوه بر ایفای نقش شهید مهدی باکری، کارگردانی این سریال را برعهده گرفته است، همچنین تهیهکنندگی این اثر به عهده ابوالفضل صفری است که قرار است در 7 قسمت با پروداکشن سینمایی تهیه و تولید شود. مرحله پژوهش و نگارش این سریال مدتی است که به پایان رسیده و گروه تولید بزودی کار خود را شروع میکند.
اما مسلما نخستین پرسشی که برای مخاطبان پیش میآید، این است: مینیسریال شهیدان باکری، قرار است کدام مقطع از زندگی شهید باکری را دستمایه ساخت این سریال تلویزیونی قرار دهد. طبق اخبار غیررسمی و منتشر شده، این سریال قرار است به طور ویژه به چگونگی شکلگیری و فعالیت لشکر عاشورا در دوران دفاعمقدس بپردازد. در واقع این اثر به اتفاقاتی که برای این لشکر طی عملیات رخ داده و فرهنگی که شهدا در آن مقطع زمانی داشتند، پرداخته است. همچنین به آذریزبانهایی که در اوایل جنگ تحمیلی دور یکدیگر جمع شدند و لشکر عاشورا را تشکیل دادند به طور ویژهای پرداخته شده است؛ در کنار روایت این اتفاقات به زندگی شهیدان مهدی و حمید باکری که بنیانگذار این لشکر بودند هم نگاهی میشود.
درباره کارگردانی هادی حجازیفر در سریال شهیدان باکری باید گفت در کارنامه کاری حجازیفر یک تجربه کارگردانی برای مجموعه طنز به نام کرکره به چشم میخورد و این سریال عظیم، دومین تجربه کارگردانی هادی حجازیفر محسوب میشود که این نکته برای برخیها پرسش برانگیز بود چطور کارگردانی یکی از مهمترین پروژههای سیما فیلم به هادی حجازیفر سپرده شده است که در این باره ابوالفضل صفری، تهیهکننده سریال شهیدان باکری به جام جم گفته است: هادی حجازیفر سابقه درخشانی در حوزه کارگردانی نمایش داشته و شاید در حوزه کارگردانی تلویزیون تجربه اول او باشد اما در تئاتر و آثار سینمایی که دخیل بوده، نقش مؤثری داشته است. دلیل اول ما برای انتخاب ایشان به این علت است که کارگردان باید بتواند تصویر درستی از لشکر عاشورا و شهیدان باکری به مخاطب ارائه کند و در مرحله دوم علاقه شخصی آقای حجازیفر و ارتباط خانوادگی و عاطفی او با قصه شهیدان باکری بود اما اولویت اول ما کیفیت کار است و از انتخابمان مطمئن هستیم.
* کارگردان مستند شهید باکری: روایت کم نقص زندگی شهید باکری کار سختی است
برای آنکه تولید سریالها و فیلمهای سینمایی مختص شهدای دفاعمقدس، به بهترین شکل ممکن انجام شود، فیلمساز باید اهمیت دوچندانی به مبحث پژوهش در چنین آثاری بدهد که امیدواریم این اتفاق برای سریال شهیدان باکری به بهترین شکل ممکن انجام شده باشد. از سوی دیگر، سریال شهیدان باکری نخستین اثر نمایشی در وصف شهید مهدی باکری نیست که به تولید میرسد، زیرا پیش از این یعنی حدود ۴ سال پیش، مستند «باتمیان گون» به کارگردانی محمد زارع و سفارش روایت فتح تهیه و تولید شد که مورد اسقبال اهالی سینمای مستند قرار گرفت. به بهانه تولید سریال شهیدان باکری گفتوگویی کوتاه با محمد زارع، کارگردان این مستند داشتهایم که از نظرتان میگذرد.
محمد زارع در ابتدای این گفتوگو درباره مستند «باتمیان گون» گفت: برای ساخت این مستند بیش از ۲ سال تحقیقات داشتهایم زیرا شهید باکری زندگی پرابهامی دارد و یکی از پرابهامترین بخشهای زندگی این شهید نیز همان ۲ روز آخر پیش از شهادتش است که حتی برخی همرزمان شهید در لشکر عاشورا نیز این ابهامات را دارند و ما در این مستند به روایت این ۲ روز پرداختیم.
وی در ادامه افزود: ابتدا قرار بود «باتمیان گون» یک فیلم سینمایی با شکل و شمایل مستند داستانی باشد اما در موقع تولید با تغییرات مدیریتی که در روایت فتح رخ داد، مدیران جدید پافشاری کردند که این اثر صرفا یک فیلم مستند آرشیوی باشد که در نهایت هم این اتفاق رخ داد.
زارع درباره سریال شهیدان باکری که به کارگردانی هادی حجازیفر تولید خواهد شد، خاطرنشان کرد: این سریال به لحاظ کادر سینمایی از حرفهایترین عوامل بهره میبرد و بنده هم فیلمنامه اولیه کار را مطالعه کردم. به نظرم دوستان کار سختی برای روایت کمنقص زندگی شهید مهدی باکری در ۷ قسمت در پیش داشته باشند.
وی ادامه داد: همان روزهای نخست پیشتولید سریال شهیدان باکری، از سوی آقای حجازیفر به دفتر کارشان دعوت شدم و بنا به درخواست عوامل، اطلاعات مورد نیاز درباره شهید مهدی باکری را ارائه کردم اما بنا به دلایلی پس از چند جلسه، ارتباط کاریام با دوستان قطع شد.
این مستندساز در بخش دیگر از سخنانش گفت: شهید باکری یک شخصیت ملی است که برای پرداختن کامل به همه ابعاد زندگی این شهید به سریالی بیش از ۷ قسمت نیاز است و این نگرانی وجود دارد که این سریال با این شکل و شمایل نتواند انتظارات را برآورده کند.
وی در پایان گفت: از آنجا که بنده از همان چند سال پیش سودای ساخت فیلم سینمایی و سریال برای شهید مهدی باکری را داشتم، به طور حتم با پشتوانه پژوهشیام طی سالهای آینده نسبت به آن اقدام خواهم کرد.
ارسال به دوستان
تلویزیون
صفر تا صد سربازی روی میز نقد «به اضافه مستند»
جدیدترین قسمت برنامه تلویزیونی «به اضافه مستند» در گفتوگو با سردار مهری، سوالات مشمولان سربازی را پاسخ میدهد. به گزارش «وطن امروز»، پنجمین قسمت از فصل چهارم برنامه تلویزیونی «به اضافه مستند» با بررسی مستند «سربازی» به کارگردانی امیرحسین نوروزی از شبکه مستند پخش خواهد شد. مستند «سربازی» ماجرایی از زندگی سربازان در پادگان است و فعالیت آنان در مدت خدمت بویژه دوران آموزشی را به تصویر میکشد. این فیلم مستند به پادگانهای آموزشی شهید خضرایی رفته و روند طی شدن سربازی مشمولان در پادگان را به تصویر کشیده است. در این قسمت و پس از پخش مستند، میز گفتوگوی برنامه با حضور سردار تقی مهری، رئیس سازمان وظیفه عمومی ناجا برگزار میشود. او درباره افزایش مدت زمان خدمت، شرایط سربازان در دوران کرونا و... پاسخگوی سوالات مردم و مجری برنامه خواهد بود. این قسمت از برنامه «به اضافه مستند» روز سهشنبه 4 آذر ساعت ۲۰ از شبکه مستند پخش خواهد شد.
***
«خانه عزیز» سریال نوروزی شبکه ۲ شد
«خانه عزیز»، سریال نوروزی شبکه ۲ به تهیهکنندگی نوید محمودی وارد مرحله پیشتولید شد. به گزارش «وطن امروز»، «خانه عزیز» یک ملودرام شیرین اجتماعی است که به صورت همزمان توسط سعید دولتخانی و نوید محمودی در حال نگارش است. این سریال مراحل پیشتولید خود را میگذراند تا برای پخش در ایام نوروز 1400 آماده شود. نوید محمودی پیش از این سریال «سایهبان» را برای شبکه ۲ سیما روانه آنتن کرده بود.
ارسال به دوستان
صدور مجوز ساخت 3 اثر سینمایی
۳ فیلم تازه، مجوز ساخت گرفتند. به گزارش روابط عمومی سازمان امور سینمایی و سمعی بصری، فیلمنامههای «محله قدیمی فرخ» به تهیهکنندگی ابوالفضل جلیلی، کارگردانی و نویسندگی مشترک حسن و حسین صیدخانی و نویسندگی مریم اشرفی و «سودا» به تهیهکنندگی و کارگردانی مهرداد فرید و نویسندگی امید آقایی جلیانی پروانه ساخت گرفتند. همچنین مجوز ساخت «فسیل» به تهیهکنندگی سیدابراهیم عامریان، کارگردانی کریم امینی و نویسندگی مشترک آرمین طهماسبی، کریم امینی و علی باطنی صادر شد.
ارسال به دوستان
سروده جدید افشین علاء برای مرحوم حجتالاسلام راستگو
همنشین کودکان
«قصههای راستگو به سر رسید
عمر راستگوی قصهها تمام شد»
تا به گوشم این خبر رسید
بغض کهنهام شکست
مثل بچهها شدم
کودکان سالهای شصت ...
رفتم از بزرگسالیام به کودکی
دیدم از صمیم جان
در اتاق کوچکی
پای حرفهای او نشستهام
پشت قاب شیشهای
پای قصههای راستگو نشستهام
او که بر تنش
جامه رسول پاک بود
پست و منصبی نداشت
همنشین کودکان خاک بود
با گچ سفید و تخته سیاه
بچههای نسل انقلاب را
سوی روشنی روانه کرده بود
انس با کتاب را
بازی قشنگ کودکانه کرده بود
بچههای روستا و شهر و پایتخت را
پای تخته مینشاند
آیههای سخت را
مثل جرعههای آب
در گلوی کودکان تشنه مینشاند
در کلاس او
هرکسی برای شیطنت اجازه داشت
راستگو
در جواب بچهها به جای اخم
حرفهای تازه داشت
روی تخته سیاه
دستخط او که موج میگرفت
در میان خانهها
شور کودکانه اوج میگرفت
با گچی که جان نداشت
نقشهای زنده میکشید
هیچ کس در آن کلاس درس
ترس امتحان نداشت
چون که او به جای ترس
طرح خنده میکشید
جای میله قفس، پرنده میکشید
بچهها به محض دیدنش
یا شنیدن صدای او
بارها ز خنده رودهبر شدند
چشمهایشان ولی
با شنیدن حقایقی که پشت خنده بود
بارها ز اشک شوق پر شدند...
خوش به حال راستگو
در تمام عمر خود همان که خواست بود
کار خویش را رها نکرد
جز به آیهها و بچهها
اعتنا نکرد
حرفهای او اگر چه قصه بود
راست بود
ارسال به دوستان
«حاجابوالقاسم و پسران» روی آنتن شبکه مستند میرود
تلخ و شیرین زندگی نخستین نُقلپز ایران
مستند «حاجابوالقاسم و پسران» با محوریت زندگی نخستین نقلپز ایران در قالب فصل اول مجموعه مستند «جهش تولید» روی آنتن شبکه مستند سیما خواهد رفت. به گزارش «وطن امروز»، این مستند به روایت داستان نقلپزی به نام حاجابوالقاسم میپردازد و با اشاره به روایت کسبوکار این فرد، عاقبت این نوع مشاغل قدیمی را بررسی و به تاریخچه نقل و نقلپزی اشاره میکند. حاجابوالقاسم 120 سال پیش مغازه نقلفروشی خود را تاسیس میکند اما با گذر زمان و تغییر ذائقه مردم، کمکم پسران حاجابوالقاسم نیز دیگر بُنیه قبل را برای کار کردن ندارند و نوهها نیز مایل نیستند در این شغل کار کنند و کارگرها هم این شغل را دوست ندارند. همه این مشکلات باعث شده این شغل قدیمی با قدمتی 120 ساله رو به زوال باشد. سازمان هنری- رسانهای اوج با همکاری شبکه مستند سیما، روزهای دوشنبه ساعت 20 در قالب بستهای ویژه، مستندهایی را با محوریت جهش تولید و اقتصاد مقاومتی روی آنتن میبرد که نخستین مستند از فصل اول این برنامه به پخش مستند «حاجابوالقاسم و پسران» به نویسندگی و کارگردانی مهرداد خاکی و تهیهکنندگی مسعود کارگر اختصاص خواهد داشت. ارسال به دوستان
«اسطورههای عشق» روانه بازار نشر شد
روایتی از سالهای مبارزه با صدام
کتاب «اسطورههای عشق» نوشته کمالالسید، نویسنده عراقی با ترجمه اسماء خواجهزاده به همت انتشارات «راه یار» چاپ و روانه بازار نشر شد. به گزارش «وطن امروز»، این کتاب داستانی بر اساس زندگی شهیده میسون غازی، از شهدای جریان اسلامی مبارزه در سالهای حکومت صدام حسین و حزب بعث در عراق است. در مقدمه «اسطورههای عشق»، در معرفی کتاب چنین آمده است: «در سال ۲۰۰۳ میلادی با سقوط صدام حسین، راه برای معرفی شهدای عراقی- که در طول سالهای حکومت بعثی در برابر آن رژیم ایستادگی میکردند- باز شد و با خروج اسناد از دستگاههای اطلاعاتی و استخباراتی رژیم بعث و همچنین با باز شدن قفل زبانهایی که از ترس رژیم سخن نمیگفتند، کتابهای متعددی درباره این شهدا نوشته شد. کتابی که در دست شماست، رمانی الهام گرفته از همین اسناد و خاطرات جمعآوریشده پس از سقوط صدام است. شهیده «میسون غازی»، یکی از این زنان زندانی دوران حکومت صدام است که مدتی پس از حبس، اعدام میشود. «کمال السید» نویسنده عراقی، «اسطورههای عشق» را با الهام از خاطرات و اسناد منتشرشده درباره این شهیده نگاشته است». نکته مهم در این کتاب آن است که بسیاری از حوادث اجتماعی را که جامعه عراق و بویژه جامعه شیعی عراق را شکل داده، به خواننده معرفی میکند. چگونگی برخورد با نحلهها، اثرات مدرنیته و نوگرایی در کنار بعثیگرایی و اعتماد و اعتقاد به اصول مذهبی و دینی و قیام علیه ظلم و ستم حزب بعث، با وجود خفقان آن دوران جامعه شیعی عراقی، کموبیش در این کتاب در قالب داستانی مؤثر معرفی شده است. ارسال به دوستان
جزئیات دوره دوم جشنواره «سردار آسمانی» تشریح شد
جشنوارهای در جوار مزار حاجقاسم
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان از راهیابی ۷۵ اثر در بخش خیابانی و ۱۳ اثر در بخش صحنهای، به بازبینی نهایی دومین جشنواره «سردار آسمانی» خبر داد. به گزارش «وطن امروز»، «سردار آسمانی» عنوان جشنوارهای بود که سال گذشته پس از شهادت سپهبد حاجقاسم سیلمانی برای پاسداشت این شهید والامقام راهاندازی شد. محمدرضا علیزاده، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان در گفتوگو با مهر، درباره برگزاری دومین دوره جشنواره «سردار آسمانی» گفت: برنامهریزیهای دومین جشنواره ملی تئاتر «سردار آسمانی» با هماهنگی انجمن تئاتر انقلاب و دفاعمقدس و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان سال گذشته انجام شد و نخستین کار مشترک در قالب همایش در استان کرمان شکل اجرایی به خود گرفت و آثار متعددی در ۳ بخش صحنهای، خیابانی و نمایشنامهنویسی به دبیرخانه رسید.
او در این زمینه اظهار کرد: «طبق آخرین آمار در بخش خیابانی ۱۹۹ اثر و در بخش صحنهای ۶۵ اثر به دبیرخانه ارائه شد که از این میان ۷۵ نمایش خیابانی و ۱۳ تئاتر در بخش صحنهای جشنواره مورد بازبینی قرار میگیرند». مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان با اشاره به اینکه ۷۴ نمایشنامه نیز به بخش مسابقه نمایشنامهنویسی راه یافته است، بیان کرد: «آثار شرکتکنندگان در بخش صحنهای از ۲۲ استان و نمایشهای بخش خیابانی از ۲۴ استان بوده که همین امر نشانگر مشارکت خوب استانها برای خلق آثار نمایشی با موضوع سردار سلیمانی است».
او در ادامه با یادآوری اینکه جشنواره «سردار آسمانی» دیماه در استان کرمان برگزار میشود، درباره اجرای آثار راهیافته، گفت: «با توجه به شرایط کنونی و وجود ویروس کرونا، آثار بخش خیابانی با رعایت پروتکلهای بهداشتی در فضای باز شهر رفسنجان و آثار بخش صحنهای متناسب با وضعیت به وجود آمده در شهر سیرجان یا شهرهای هنرمندان شرکتکننده اجرا میشود. در بخش صحنهای گروههای نمایشی متعهد به اجرای ۵ اثر در استان کرمان و شهرهای خود میشوند و از آنجا که برخی آثار نمایشهای سیار هستند، درون روستاها و شهرها از جمله شهرستان رابر که زادگاه سردار سلیمانی است، اجرا خواهند شد». وی با بیان اینکه شهر کرمان میزبان بخش نمایشنامهنویسی جشنواره «سردار آسمانی» خواهد بود، تصریح کرد: «تمام سعی برگزارکنندگان این جشنواره بر این است که این رویداد هنری در ایام شهادت سردار سلیمانی یعنی در بازه زمانی ۸ تا ۱۸ دیماه برگزار شود».
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان در پایان درباره اقدامات انجامشده در این استان برای برگزاری جشنواره گفت: «هماهنگی خوبی میان دستگاههای استانی انجام شده و با توجه به شیوع ویروس کرونا، برنامهریزیهایی برای پخش آنلاین مراسم اختتامیه جشنواره نیز داریم». دومین دوره جشنواره ملی تئاتر «سردار آسمانی» به همت انجمن تئاتر انقلاب و دفاعمقدس و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان و به دبیری امیرحسین شفیعی از نیمه اول دیماه سال جاری در ۳ بخش صحنهای، خیابانی و نمایشنامهنویسی در استان کرمان برگزار خواهد شد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|